Hirdetés

2020. augusztus 15., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mindig akad egy-két gyöngyszem

  Hajnali dara, 13 rész, nézette magát. Előfordul, hogy egy gyengébb animének csak az első és utolsó részét játszom le és annyi elég is belőle. Ez viszont tíz pontos nálam. A 10. rész érzelmes 4 perce volt a csúcspont. A zenéi meglepően jók. Ritkán szoktam az anime megnézése után egyből a zenéire keresni és döngetni.
  Kb. két hetente vagy havonta tartok maraton anime estét, amikor reggelig pörgetem a részeket. Keresem az újdonságokat vagy a még nem látott gyöngyszemeket. Az Id: Invaded-re is így akadtam rá. Jó kérdés, hogy mi tesz vonzóvá számomra egy animét. Bár már a Mentalistánál is bejött a főszereplő tragédiája. Akkor puff, megvolt az első horog, ami behúzott. Aztán az ismétlés. Hogy mindig ugyanaz az áldozat. Ki lehet a lány? Egyébként a misztikus ellenség kiléte kb. a harmadik részben már nyilvánvaló, de ettől még jó szórakozás volt nekem. Jók a mellékszereplők is. Könnyed szórakozásnak tökéletes volt.

  Akkor még pár anime, amiket érdekesnek találtam.

  A Beastars nem gyerekeknek való!

  Folytatás...

  Algieba 1 napja 0

 • Üstökös

  Hajnali fél négykor a város határából a kis kompaktommal megörökítettem a NEOWISE üstököst. Évek óta vártam egy északi féltekéről szabad szemmel láthatóra. Az avatárom garbóján a Hale-Bopp üstökös a dísz, ami 1997 telének látványos égi vándora volt. Életem egyik felejthetetlen csillagászati élménye. A NEOWISE is bőven látható szabad szemmel. Sőt, amikor reggel rongyoltam kifele a kapun, az utca végén a kis szabad égrészleten pont ott szemezett velem. Leesett állal bámultam. Aztán spuriztam a város határába, hogy képem is legyen róla. :)

  Kiegészítem a bejegyzést még egy képpel, amit a városból lőttem július 14-én hajnalban.

  Algieba 1 hónapja 21

 • Tíz júniusi fotóm

  Canon PowerShot A630 a fő kamerám. Ahol lehet kis tripodra ültetem a gépet képkészítéshez. 2 másodperces időzítést használok. Amatőr fotós vagyok. A képeim zömével természetismereti blogom cikkeit illusztrálom, de szívesen osztom meg azokat közösségi oldalamon és az egyik csoportomban, ahol én vagyok az adminisztrátor. A használt, öreg, nyugdíjazott gépet ajándékként kaptam. Nálam új életre kelt. Szellemi szabadúszóként sose lesz pénzem másikra. :)) Totál megéri fotózni. :DDD

  Likacsosgomba

  Tarka koronafürt

  Piruló őzlábgomba

  Folytatás...

  Algieba 1 hónapja 21

 • Tíz májusi fotóm

  Folytatás...

  Algieba 2 hónapja 3

 • Esti mese a férges puliról

  A gazdátlan puli az akácfa árnyékában hevert eldobott fekete rongyként. Bögöly szállt rá, majd csípés helyett elrepült. Alig volt vér a kiszipolyozott testben. A bordák csontos sora és felpüffedt has alapján akár ha dög lett volna a szebb napokat sosem látott jószág. Azonban egyszer csak felvinnyogott, ősi kétségbeesés sarkalta, hogy segítséget kérjen. Jó szándékú állatvédő talált rá, idegen nyelven beszélt hozzá és adott neki enni-inni. A puli kiéhezve falta fel az ennivalót és ivott, amennyi csak belefért. Hálás volt. Egyet-kettőt sepert a farkával. Aztán visszadőlt a földre, remélve, hogy az étel végre felerősíti és ismét tud a rónán szaladni a gulya után. Nem tudta, ahogy az állatvédő sem vette észre, hogy a puli testében miféle dáridó zajlik.
  A bélférgek régóta megvoltak győződve róla, hogy ők a teremtő legtökéletesebb és legkiváltságosabb teremtményei, hiszen nagyszerű életük van, semmire sincs gondjuk. És ismét miféle manna hullott rájuk. Dőzsöltek abból, amit a puli kapott. A főféreg, négy méter a hossza, kegyúrként pöffeszkedve kijelölte a májat szentélynek, hogy ott hódoljanak a teremtőnek, aki így felvitte a dolgukat. Aztán a nemzeti vagyonkezelő katalógusát odaadta a férgeinek, hogy válogassanak kedvükre, ki melyik bélszakaszt szeretné magának. Urak voltak, na, az ég is így akarta. Aztán sanda gyanútól vezérelve a főféreg kijelentette, hogy az utálatos bolhák gyengítik a pulit. Ideje harcba vonulni ellenük.

  Folytatás...

  Algieba 2 hónapja 7

 • Az egyik hazugság

  Az ember társas lény, a csoport tagok együttműködése emelte ki az állatvilágból. Ez nagyon szép és igaz is, de a valóság, hogy rohadtul egyedül vagyunk. Legalább is az én alapélményem, ha csak rágondolok több tucat emlékkép villan be, hogy egyedül vagyok. A közösségi oldalak hazugsága a sok ismerős. Senki se ismer igazán és én se ismerek senkit igazán. Vetített képek vagyunk egymás számára. Üres az ölelés is. Lehet, hogy bennem van a hiba. Fura voltam gyereknek is, de népes generáció tagjaként senkit se érdekelt, hogy a kölkök közt ott egy idióta is. Elfértem. És megtanultam elviselni az alapélményt, hogy egyedül vagyok. Nem valami szórakoztató újra és újra szembenézni mindennel tök egyedül, de elég jól bírom, ha még negyvenen túl is életben vagyok. A japán rajzfilmeket pont azért kedvelem, azért a kedves hazugságért, ahogy a szereplők kiállnak egymásért. Mese. A valóság kiábrándító. Mindegy. Senkit sem izgat, hogy mi van. A szenvedés is alapélmény. Az élet nem séta a gyönyörbe, hanem a gyötrelmek tárháza. Én még egészen olcsón megúsztam. Legalább ennek örülhetek. Vagy nem. Még a java hátra van.

  Algieba 3 hónapja 21

 • Utálom a mai napot

  Sosem köszöntem meg anyámnak, hogy világra hozott. Most sem. Bár semmi értelme nem lenne az urnafalhoz beszélni. Hibás döntést hozott, amikor az anyaságban látta a kiutat a megoldatlan lelki gondjaiból. A második gyereknél, nálam, végleg eltört benne valami. Ugyan fogait összeszorítva végig kitartott vállalása mellett, és igazi nagy családot alapított apámmal közösen, de végig érződött benne a pusztító feszültség, ami hozzájárult korai halálához. Annyira felemelő a mai nap, ahogy visszaemlékszem anyám boldogtalan vergődésére... Szóval mit is köszönjek meg? Az ő boldogtalansága az enyém lett. Nyomorult élet nyomorult folytatása vagyok. Tényleg csodás a mai nap... Egy ilyen szép napon egyszer végrehajtom magamon a megkésett abortuszt és felkötöm magam.

  Algieba 3 hónapja

 • Menthetetlen

  Ma fotóztam szülővárosomban az EU-s támogatási pénzből fejlesztett új parkunk közelében. Egy elhagyott, omladozó ház homlokzatára írt 2015-ös üzenet. 1000 év sem volt elég, hogy nyugativá lényegüljön át a szittya magyar nép, pedig annyira kevert genetikailag, igazi európai mix, de szellemileg... Menthetetlen.

  Algieba 4 hónapja 33

 • A nemzeti jövő

  Algieba 5 hónapja 2

 • Máshol van a baj

  Kb. 7,5 milliárd vagyis 7500 millió egyedből áll a globális populációnk. Ha tízezrével szedné az áldozatait naponta a vírus összesítve, akkor sem kéne fosnia a fajunknak ettől a kis rosszcsonttól. Persze fontos a megállításához az önkéntes szobafogság, hogy ne adogassuk egymásnak, de ez még smafu a pestis járványhoz vagy ahhoz az iszonyatos ember veszteséghez mérten, amit a 20. század háborúi során elszenvedett Európa. Pöpet elkényelmesedtünk és elhülyültünk. Szerintem nem ez az új koronavírus a fő baj. Valójában egészen máshol keresném a válság okait. Megyek gondolkozni.

  Algieba 5 hónapja 47

 • Kora tavaszi fotóim

  Algieba 5 hónapja 2

 • Technológiai plafon, avagy low end élet high end ígéret...

  Akik velem együtt a 70-es évek második felében születtek, fiatal felnőttként élték meg a mobiltechnológia felfutását Magyarországon. Sőt gyerekként láthatták az első mobilokat, a táska méretű hordozható Ericssont, Motorolát. Aztán utóbbi cég kiadta 2000 körül az apró, kagyló V50-est, ami igazi státuszszimbólum volt. Nekem is jó emlék a Motorola, mert az első FM rádiós mobilom a babapiskóta alakú V2288. Majd jött a Nokia aranykora, leesett állal bámultam rokonom kezében az elegáns, kecses, apró 6510-est. 2002-ben jött ki, akár a cég első színes kijelzős Symbian rendszerű okostelefonja a 7650. Ezek a mobilok nem tömegtermék voltak. Elég borsos volt az áruk. Én tökéletesen megvoltam akkoriban valamelyik Alcatel mobillal.

  Folytatás...

  Algieba 6 hónapja 1

 • Másik valóság

  Bementem a helyi műszaki nagyáruházba megnézni az új Samsung szériát. Valószerűtlenül drága a Galaxy S20 Ultra 128GB, 485 ezer. A tavalyi csúcs társa S10+ 128GB 250 ezer. A méretét tekintve valóban tökéletes S10e 128GB 190 ezer. Ez utóbbi még tetszik is, de ennyi pénzt semmiképpen se adnék ki telefonért. 90 ezerért bőven nagy kínálat van olyan mobilból, ami oda-vissza minden elvárásomat teljesíti. Érthetetlen, hogy miért szálltak el az árak. Senkitől se irigylem a drága mobilját. Akinek pelyva a pénz vegye-vigye, használja boldogan. Csak emlékeztető, hogy annak idején egyik szívem csücske, 2015-ben az S6 230 ezer volt. Pár évvel később 3GB/32GB az Alcatel egyik olcsó mobilja, és újonnan pont annyiba kerül mint a mostani használt ára az egykori prémium Samsungnak. Mennyire észszerű a magyar bruttó átlagbér dupláját kiadni egy eszközért, ami nevetségesen rövid idő alatt jelentős értékvesztést szenved el?
  Ezek a mobilok nem abban a valóságban vannak, ahol én élek.

  Algieba 6 hónapja 24

 • Szülinapomra...

  Nem vettem meg a Samsung Galaxy S6 Active okostelefont, csak ígéretet tettem, hogy pár nap múlva visszatérek az árával, ami kb. lehetetlen vágyálom, mert se munka, se pénz. Pedig imádom a ritkaságokat, és majdnem szereztem ismerőstől S6-ot, de megtartotta tartalék telefonnak.

  Algieba 6 hónapja 6

 • Göncölszekér-Nagy Medve

  Hétéves voltam, amikor apámtól megkérdeztem, hogy melyik a Göncölszekér? Az első csillagalakzat lett, amit megismertem az éjszakai égbolton. Aztán észrevettem a Nagy Medvét is. Haloványabb csillagok rajzolják az égre a teljes figurát, amit sikerült a Lumia 925-tel lefotózni.
  1992 júniusában Orfű felett táboroztam vándortábor kapcsán. Az egyik tanárnő megkérdezte tőlem, hogy látom-e a kettős csillagot a Göncölszekérben? Akkor jöttem rá, hogy romlott a látásom, mert nem tudtam észrevenni az Alcor-Mizar optikai kettős csillagot. A tanárnő hozzátette, hogy a távoli múltban ezzel tesztelték a római légióba jelentkezők látását. Azért 10x50-es binokulárral számtalanszor gyönyörködtem a két csillagban. Sajnos a csillagkép mélyég-objektumai, a galaxisok megfigyeléséhez komolyabb távcső kell és fényszennyezés mentes égbolt.

  Algieba 6 hónapja 0

 • Nahát

  Időnként bemegyek a helyi áruházba megnézni az okostelefonokat, hogy ne csak fotón lássam a friss modelleket. Legnagyobb meglepetésemre a felújított pulton ott van a Huawei Mate 30 Pro is.

  Aztán két LG mobil segítségével ismerősömnek megmutathattam az oled és ips kijelzők közti különbséget.

  Algieba 6 hónapja 2

 • Nyári csillagképek téli hajnalon

  Kora reggel kimentem az udvarra a felhőzet elvonulása után ránézni az égre. Jól tettem, hogy nézelődtem, mert pont elcsíptem az egyik műhold felfénylését, majd örömmel nyugtáztam, hogy teljes egészében látom a Nagy Nyári Háromszöget. A fenti csillag a Vega a Lant csillagképből, a bal oldali lenti a Deneb a Hattyúból és a jobb oldali lenti az Altair a Sasból.

  Átmentem az udvar másik szegletébe, hogy a keleti irány után a délire lássak rá. Ismervén a csillagképek kelését és nyugvását tudtam, hogy a Skorpiót is látnom kell. Sajnos az akácfák ágai közt bujkált legfényesebb csillaga az Antares, de sikerült az egyik képen pont elcsípnem. Ráadásnak egy icipicit a kamera rögzítette a színét is, hogy nem fehér, hanem vöröses.

  Ugyan nagyon messze vagyok attól, hogy amatőr csillagásznak nevezzem magamat, de mindig is érdekelt az égbolt és szívesen gyönyörködöm benne.

  Algieba 7 hónapja 1

 • Téli csillagképek

  Este nyolc előtt kimentem az udvarra és a veranda egyik oszlopának nyomva a bal könyököm készítettem pár képet a téli égbolt csillagképeiről a Lumia 925-sel. Sajnos semmilyen ügyeskedéssel sem fér rá egy képre a Téli Hatszög mind a hat csillaga. A Capella hiányzik.

  A második képen az Orionra fókuszáltam, mert mostanában többször szerepel a hírekben a bal vállát jelző csillaga, a haldokló, vörös szuperóriás Betelgeuse.
  Egyik kép 2 másodperces zársebességgel, a másik 4 másodpercessel készült.

  Algieba 7 hónapja 4

 • A csecsemő kilónkénti ára

  Alapvető tény, hogy amiből sok van, annak csökken az értéke, és emberből, belőlünk nagyon sok van. Mivel mindent a pénz mozgat, piacgazdaság van, legkésőbb az embercsemete a munkaerőpiacra kilépésekor szembesül a kilónkénti árával. Ezt roppant egyszerű kiszámolni, az éves jövedelmet el kell osztani a testsúllyal. Azonban egy csecsemőnél más szempontok alapján lehet meghatározni a kilónkénti árat, a szülők jövedelme és vagyoni helyzete alapján számolandó ki. Mivel U alakú a magyar társadalom születési görbéje, vagyis a felső-középosztály és a nyomorgó alsó sokasodik, így nem nehéz megsaccolni, hogy előbbiek csecsemőinek igen magas a kilónkénti ára, míg a másik csoport utódainak rendkívül alacsony, néha a nullához közelít.

  Algieba 7 hónapja 19

 • Hidegpárna alatt

  Algieba 7 hónapja 3

 • Tíz képem Nyugat-Ausztráliáról

  Sorry, de nem fogom linkelni a 200 dpi-s változatait a szerkesztett fotóknak, mert ez csak egyszerű turistáskodó képválogatás, semmi extra.
  Az első kép Lumia 640-sel készült, a többi Canon PowerShot A630 kompakttal.
  Nyaralni voltam életemben először. Jó volt.

  Algieba 8 hónapja 11

 • Dél Keresztje

  2019. december 14-én Perth csillagdájánál töltöttem pár órát. A nagy holdfázis miatt csak néhány fényesebb meteort lehetett látni a Geminidákból, így inkább a tűzgömbökre várás helyett az égbolt fotózásával vacakoltam. Lumia 640-sel fotóztam, ami pont ugyanolyan jó erre mint a 925-ös.
  Sikerült megörökítenem a Dél Keresztjét.

  Algieba 8 hónapja 9

 • Nincs kijárat

  Október 30-án először és utoljára veszekedtem vele. Utolsó kétségbeesett kísérletet tettem a gordiuszi csomó kibontására, ami az ő lelki élete volt. Sosem győzte le a belső démonait,és nekem sem sikerült leoldanom róla a terhét. Úgy ment el, hogy sosem találta meg a kijáratot. Hiába akarta a halált a romló állapota miatt, mégis küzdelmes volt számára a vég. Gyötrődve ment el, kínjait nyugtatókkal tompította az orvos. Az ápolási osztály purgatóriumában ki találhatja meg a lelki békéjét? Álmában állt meg a gyönge szíve. Sosem oldozta fel magát és én sem tudtam felszabadítani. Ez rettenetes halál. Fertőtlenítővel kevert húgyszagban dacolni az elkerülhetetlennel, összezárva a többiek kínjával és a belső démonokkal. Nem a gyász miatt sírok. Negyvenen túl az ember ott volt néhány temetésen, és nincsenek illúziói a halállal kapcsolatban. Nem ez rendít meg, hanem minden dolgok elcseszettsége: a saját mulasztásaim, szerettem boldogtalansága, és halálának körülményei. Ami most van, szinte hétköznapi. Jövő héten búcsúztatjuk szűk családi körben.

  Algieba 9 hónapja 3

 • "Strefa digung"

  Késő délután a napi sétám után kifáradva megálltam a könyvtárban kicsit pihentetni a lábaimat. Leültem az emeleten és elszundítottam. Szendergésemből egy fura szó ugrasztott ki, üzent a tudatalattim. Mivel emberekkel ritkán van alkalmam őszintén beszélgetni, ezért inkább önmagammal társalgok és odafigyelek a tudatom rejtett részének üzeneteire. Ami nem látható belőlem még számomra is izgalmas, izgalmasabb az életemnél. Olyan álmaim vannak, hogy nehéz azok után komolyan venni az életemet. Aminek egyedül a halál ad alapot.
  Tehát megkaptam az üzenetet, ami fel is ébresztett. Mielőtt elfelejtettem volna, a mobilomon megnyitottam a fordítót és kiderült, hogy két külön szóról van szó, az egyiknek lengyelül a másiknak németül van értelmes jelentése.
  Mivel hónapok óta pocsék a kedvem, és ki akarok lépni a jelenlegi szerepemből, megnyugtatott, hogy a tudatom mélye is úgy látja, a lezáráshoz érkeztünk. Mindent elengedhetek. Egész lényem egyetért a döntésemmel. Nincs is ennél jobb, amikor legalább önmagaddal dűlőre jutsz. Másokkal úgy is teljesen reménytelen közös nevezőre jutni.

  Algieba 9 hónapja 1

 • A folyó vége

  "A görög mitológia szerint Eridánusz az alvilág folyója volt. A csillagkép a késő őszi és a téli éjszakákon figyelhető meg. Közép-Európából a csillagkép tekintélyes része nem emelkedik a látóhatár fölé.

  Sajnos az Eridánusz legfényesebb csillagát, az alfa Eridanit, az Achernart (a folyó vége) sohasem láthatjuk."

  SH atlasz, Csillagászat

  Az 1992-ben kiadott könyvben olvasott tény, hogy sohasem láthatom a folyó végét, elgondolkoztatott. Megkísértett a gondolat, hogy mégis milyen lenne a déli féltekére eljutni és felnézni az éjszakai égre.
  Nehezen hihető számomra, ha nem pottyan az Indiai-óceánba a repülő, hogy decemberben ott lesz felettem az Achernar.

  Algieba 9 hónapja 11

 • Városi életképek

  Napi sétám során a Lumiával lőttem pár képet. Bár 200 dpi-s verziót is szerkesztettem az eredeti fotókból, de ide csak 96 dpi változatokat raktam ki. Nem pepecselek a linkeléssel.

  Algieba 9 hónapja 2

 • Arthur/Joker karakterrajza

  SPOILER hegyek vannak a bejegyzésben. Csak ha láttad a filmet, akkor olvass tovább.

  ...

  Ötször kellett megnéznem, hogy leessen, tulajdonképpen mi zavar a filmben.
  Az empatikusabb néző saját magát vezeti meg, amikor jó szokásához híven kapcsolódni akar az adott mű fő karakteréhez. Ha egy kicsit nehezebb élete volt, egyből talál vélt kapcsolódási pontokat, és nagyon együttérez Arthurral. Hiba. A fickó totál kész van már a nyitójelenetben. Itt nem egy "jó" ember megzakkanását látjuk, aki aláhull az őrületbe, hanem egy emberi roncs coming outját. Egymás után veszíti el a normalitás látszatát fenntartó kapaszkodóit: munkáját, gyógyszereit, vicces(?) jó fiú szerepét, képzelt apa figuráit (Murray, Wayne).
  Nekem az első jelenet, amikor elkerekedett a szemem, hogy a "jó" Arthur mégsem olyan kedves, amikor a szociális munkás belelapoz a naplójába, amiben sötét-bizarr dolgok vannak. Csak ezekről egyből átterelődik a figyelem a kulcsmondatra: remélem a halálomnak több értelme lesz mint az életemnek. Oh, mennyire szomorú, gondoljuk együttérzőn, meg is feledkezve a csúf fantáziálásairól. Kitaszítottnak látjuk, akit mindenki bánt a furcsa nevetése miatt. Esendő sérültnek véljük, akinek szurkolunk, hogy végre történjen valami jó vele.

  Folytatás...

  Algieba 10 hónapja 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.