Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#43551) King Unique válasza DonDragonka (#43550) üzenetére


King Unique
titán

Ez inkább csak az ilyen noname nem is feltétlen külső ház, hanem mezei USB-s adapterekre értendő és ott sem feltétlen mindegyikre, hanem a tré modellekre. Ellenben egy minőségi PCIe NVMe - USB 3.X vagy Thunderbolt 3 / 4 külső ház, adapter az nyilván megfelelően működik, ahogyan gyárilag készre szerelt külső SSD-k is. Illetve a megfelelő működés lehet hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is, ahol ha pl. esetedben BIOS-frissítés kellett, akkor az nyilván nem a külső ház hibája, meg ha utána már gond nélkül működött. + Ha nagyon muszáj, akkor szükség esetén akár magánál a külső háznál, adapternél is lehet firmware-t frissíteni, az is megoldhat bizonyos problémákat.
Hát ja, nem olcsó ez az USB 3.1 Gen 2-es (10 Gb/s) ASUS Arion, ennyiért már majdnem USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) ICY BOX IB-1922MF-C32-t lehet venni a hazai boltokban, külföldi piactereken pedig ugye akár olcsóbban is. :))

[ Szerkesztve ]

(#43552) DonDragonka válasza King Unique (#43551) üzenetére


DonDragonka
őstag

Arion-nál meg kell fizetni a végtelenül fontos és hasznos RGB világítós fííícsőőőrt(irónia) ;]
Még jó hogy én ajándékba kaptam, ajándék adapternek meg ugyebár nem érdekes az ára. Örültem neki, de én nem vennék magamnak :DDD

A döntésképtelenség legnagyobb akadálya, ha túlságosan nagy a tudásbázis...

(#43553) PROTRON


PROTRON
addikt

Na ennek az eredményére kíváncsi leszek: [video]
Laikusként nem tudom hogy pontosan mennyit számítanak a felsorolt alkatrészek miatti különbségek munkafelhasználás terén továbbá megbízhatóságban, de az árazást tekintve nálam újabb koporsó szeg hogy NE vegyek SX8200-at....vannak boltok ahol drágább mint a sima 970 EVO, sőt sok helyen annyiba kerül mint az EVO PLUS.

Vicces amikor megemlítik hogy a SX8100-as esetében meg "csak úgy" váltottak TLC-ről QLC-re ha jól értem...pl.: [link]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#43554) Ciccuka


Ciccuka
veterán

Van valakinek Apacer M.2 Sata3 SSD-je?
AST280-1
Kicsit fura nekem, hogy mindig ugyanannyit mutat (48°C)

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#43555) Frawly válasza PROTRON (#43553) üzenetére


Frawly
veterán

Én ezzel nem látok problémát, amíg olyan alkatrészeket cserélnek ki rajta, amitől lassabb vagy kisebb írásterhelhetőségű nem lesz. Az, hogy másik vezérlőt kap, meg több rétegű NAND-ot, az egymagában nem olyan nagy tragédia.

A második linkeden sincs bizonyíték, hogy az SX8100-ban QLC lenne. Az, hogy valami progi azt írta ki, az nem elég bizonyíték, az a mérvadó, amit a NAND chipekre van ráírva. Bár maga a NAND sose akármilyen LC, az a vezérlőtől is függ, hogy milyen módban használja.

De azt onnan is lehetne látni, hogy QLC-re vált, hogy a beígért gyári sebességnek töredékére lassulna be, meg a kapacitása felére esne vissza, vagy azonos kapacitáshoz kétszer annyi NAND chip kerülne a meghajtóra.

Ha viszont tényleg trükköznek vele, az nagyon genyó dolog, mármint ha átállnak tájékoztatás és megkülönböztetés nélkül QLC-re, vagy mondjuk lehagyják róla a DRAM cache-t, vagy hasonló húzás.

Ennek ellenére azzal egyetértek, hogy annyit nem ér, mint amennyiért sok helyen adják az SX8200-t, ha hasonló az ára a 970-eshez, akkor egyértelmű, hogy az utóbbit kell venni, még akkor is, ha a sima EVO-ról van szó, és nem az EVO Plusról.

Én még valahol a gyártót is megérteném, hogy a mostani készlethiányban átvált más beszerzési forrásra, de ha jelentősen megváltoznak a komponensek, ami a drive teljesítményét is érinti, akkor nevezzék át a terméket, mondjuk SX8200SE-re, vagy SX8150-re, vagy valami, és akkor adják másik termékként. Ez így lenne tiszta.

(#43556) Ciccuka válasza Ciccuka (#43554) üzenetére


Ciccuka
veterán

My SSD reports unknown or constant temperature

:(

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#43557) ElektrikusDE válasza Frawly (#43555) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

"Én még valahol a gyártót is megérteném, hogy a mostani készlethiányban átvált más beszerzési forrásra, de ha jelentősen megváltoznak a komponensek, ami a drive teljesítményét is érinti, akkor nevezzék át a terméket, mondjuk SX8200SE-re, vagy SX8150-re, vagy valami, és akkor adják másik termékként. Ez így lenne tiszta."

Igen, igy lenne tiszta!

Sajnos ilyesmi egyébként meg telefonoknál is előfordul, de ezért még ott sem nevezték át a terméket...

Routereknél legalább van Rev változás ilyen esetben, ezt be lehetne vezetni más termékeknél is!

Mivel ez befolyásolná az eladásokat, erre nem adok nagy esélyt.

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#43558) ElektrikusDE válasza Ciccuka (#43556) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

A Patriot Burst 120 GB SATAIII SSD-m is ilyen, én nem foglalkozom vele, (mivel már a megrendelésekor is tudtam hogy ilyet tesz) mást persze zavarhat az állandó 33 fok jelzés, főleg laptopban, ahol az egyik HDD-m 71 fokra is felmelegedett anno.

Persze meg volt az oka, eltömődött hűtő radiátor. :)

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#43559) Ciccuka válasza ElektrikusDE (#43558) üzenetére


Ciccuka
veterán

Engem kifejezetten zavar "ez a fajta megoldás".
Jobb lenne, ha nem mutatna semmit se.

[ Szerkesztve ]

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#43560) ElektrikusDE válasza Ciccuka (#43559) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Én elrejtettem, igy a hamis értéket legalább nem mutatja a tálcán:

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#43561) Pyttawrx válasza Ciccuka (#43554) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
1. Nem kell az nézegetni, használni kell és kész :)
2. mivel ez olcsó ssd, így nem tudja ezt a funkciót. (nem rendelkeznek üzemi hőmérséklet-érzékelővel).

(#43562) Archus


Archus
csendes tag

Sziasztok!

Passzív hűtésű gépbe szeretnék NVMe SSD-t (A2000 vagy WD SN550). Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben kell az NVMe SSD-re hűtőborda? Vagy nélküle is elég hűvös egy passzív hűtésű házban?

(#43563) Pyttawrx válasza Archus (#43562) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Az A2000-et vedd. Arra ritkán szokott kelleni borda. 😀

(#43564) Multibit válasza Archus (#43562) üzenetére


Multibit
veterán

Ez attól is függ, hogy milyen az alaplap kialakítása. Nálam a lap alján van az NVMe SSD, nem tud távozni a hő. Raktam rá bordát, kicsit segített a helyzeten. De az igazi azt lett, mikor más házba került a lap: [link] -> [link]

(#43565) Archus válasza Pyttawrx (#43563) üzenetére


Archus
csendes tag

Köszi a válaszokat. Először kipróbálom borda nélkül, mert szerintem tud távozni a hő az SSDről, ha mégis nagyon melegedne, majd max veszek rá.

(#43566) Ciccuka válasza Pyttawrx (#43561) üzenetére


Ciccuka
veterán

Nekem probléma, mert ez egy mini passzív gép és ott írta ki a hőmérsékletet (ami összhangban volt a többi részegységgel). Tehát egy hasznos funkció veszett így el. :W

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#43567) Pyttawrx válasza Archus (#43565) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

:K

(#43568) Pyttawrx válasza Ciccuka (#43566) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Akkor olyan ssd-t kell venni :D

(#43569) Frawly válasza Ciccuka (#43566) üzenetére


Frawly
veterán

Ez ilyen. Ha vigasztal, ez nem csak SSD-knél van így, sok HDD, alaplap, GPU, stb. szenzora is sokszor teljesen hülyeségeket mér. Még azokkal a hőszenzorokkal is néha gond van, amik azért köszönőviszonyban vannak a valósággal, de mégse mutatják a teljes képet, pl. tuningolt AMD prociknál rendszeresen probléma, hogy úgy látszik, hogy még csak 80-90 fokos, de bizonyos tuning után kifagy, az AMD meg ködösít, hogy igen, de a szenzor csak ezt meg amazt méri a chipen, közben meg valami T junction hőmérséklet ennek fölé mehet, és forróbb pontok is kialakulhatnak a procin, bla-bla. Akkor mérjék ezeket, ne kifogásokkal jöjjenek.

#43565 Archus: csak ezt tudod csinálni. Először mindenképp próbáld ki gyári állapotban, nem is biztosan fog rá borda kelleni. Ez mindig az adott gépben lehet látni, hogy milyen hőmérsékleteket produkál. És hiába is kérdezel meg mást, akinek ugyanilyen SSD-je van, ha nem olyan házban, gépben járatja, akkor más lehet a környezet, mások lehetnek a szellőzési viszonyok, vagy csak nem teszi ki olyan intenzív terhelésnek a drive-ot. Sose lehet előre jósgömbbel megmondani, hogy nálad hány fokos lesz.

(#43570) Cs1csó válasza Frawly (#43569) üzenetére


Cs1csó
félisten

:(((
Ez amúgy logikus lenne, hogy minden hardver LEGMELEGEBB pontján lenne a szenzor és így biztosítva lenne, hogy ameddig ott nem éri el a kritikus hőmérsékletet addig máshol sem fogja.

(#43571) Rainman05


Rainman05
tag

Sziasztok vásároltam egy PATRIOT - Burst 120GB - PBU120GS25SSDR ssd-ét és állandó 33 fokot mutat indulásnál hidegen is és több progival néztem mind ugyanazt mutatja mi lehet a probléma?[kép] [kép] Szerk:Most olvasom másnak is ilyen?

[ Szerkesztve ]

(#43572) Graphics válasza Rainman05 (#43571) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Használd, melegedni nem fog.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#43573) Pyttawrx válasza Rainman05 (#43571) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
Ez egy jó és ajánlott, de belépő szintű ssd.
Ugye ez egy olcsó ssdígy nem tudja ezt a funkciót. (nem rendelkeznek üzemi hőmérséklet-érzékelővel).
:)

(#43574) Rainman05


Rainman05
tag

Köszi mindenkinek!

(#43575) Cs1csó válasza Rainman05 (#43571) üzenetére


Cs1csó
félisten

Kezdésnek frissítsd a HD Sentinelt, jelenleg a 5.7-es verziónál járnak, esetleg ezeket is feltehetnéd hátha valamelyik jót mutat:
- HWiNFO
- CrystalDiskInfo

(#43576) ElektrikusDE válasza Cs1csó (#43575) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Mindig 33 fokot fog mutatni mindegy hogy mivel nézi, mivel bevan "drótozva" az érték. :)

Ui:

Amúgy is "RETIRED", már ez a SSD!

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#43577) Cs1csó válasza ElektrikusDE (#43576) üzenetére


Cs1csó
félisten

SMART funkciót még az ezer éves HDD-m is tudja.

(#43578) Pyttawrx válasza ElektrikusDE (#43576) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Ugyancsak jó kis olcsó, belépőszintű ssd ez! Megbízható is, de persze így nem tudja ezt.
Amúgy sem kell a hőfokot annyira nézegetni, használni kell, és kész. :)
Még HDD-nél sem kellett rendszeresen nézni, csak ha valaki rá volt kattanva :D

(#43579) ElektrikusDE válasza Pyttawrx (#43578) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Nincs is bajom vele!

Főleg mióta alaplapot cseréltem! :)

Az OEM (Packard Bell) MSI 7380 (P7N SLI), végre lelett cserélve ASUS P5Q-DELUXE-re.

Igy már meg van a SATA II sebesség is. (de nem ez volt az alaplap csere oka)

Mert még SATA I módban is kenterbe verte a HDD-met! (ami SATA II módban működött)

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#43580) pajorgergo


pajorgergo
aktív tag

Olyan kérdésem lenne, hogy mi okozhatja hogy 1 hónap alatt 5TB-al nőtt az SSD-m TBW-je?
Samsung 860 evo 256GB (SATA)

(#43581) Cs1csó válasza pajorgergo (#43580) üzenetére


Cs1csó
félisten

Az én 1TB-os SSD-m, több mint 2 hónapja megy a gépemben és erről megy a torrent így tartok 3,1TBW-nél.
Valami program lehet ami ennyit írogat. Esetleg nézd meg az erőforrás figyelőben. Milyen programjaid vannak?

(#43582) pajorgergo válasza Cs1csó (#43581) üzenetére


pajorgergo
aktív tag

Torrent az pörög de az HDD-re. Google Backup indul minden indulásnál de az végigfut kb 60GB-on de nem másolja fel újra. 4K filmek lejátszása megy a gépről 4K TV-re de nem hiszem, hogy az is ennyit írna...

(#43583) Cs1csó válasza pajorgergo (#43582) üzenetére


Cs1csó
félisten

Az erőforrás figyelőnek a Lemez aktivitás fülnél legyen megnyitva és ott kövesd nyomon.

(#43584) Giii


Giii
senior tag

Sziaztok!

Adott egy Gigabyte GP GSTFS 31120GNTD 120GB-ás SSD.
Rendszermeghajtó lenne de nem igazán akar összejönni bármit csinálok.
Megcsinálom a boot lemezt.(csináltam már minent MBR,GPT) és amikor a win telepítőbe belépek egyszerűen csak 15MB MBR-t lát.
Ötlet?

AMD Ryzen 5800x, Patriot Viper Steel 2*8Gb 3733Mhz RAM,Red Devil 6900xt, Gigabyte b550m s2h

(#43585) Graphics válasza Giii (#43584) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Új termék?

Mert ez lehet, hogy hibás termék ebben a formában,.

Ha jól látom ez Phison S11 vezérlő, aminél előfordulhat ez.

BIOS-ban mi látszódik?

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#43586) Giii válasza Graphics (#43585) üzenetére


Giii
senior tag

Látja a win és a bios is.
Ha átteszem a gépembe érzékeli és másolni is tudok rá vagy telepíteni.
De ez az ssd menne egy másik gépbe és rendszermeghajtó lenne

AMD Ryzen 5800x, Patriot Viper Steel 2*8Gb 3733Mhz RAM,Red Devil 6900xt, Gigabyte b550m s2h

(#43587) Giii válasza Giii (#43586) üzenetére


Giii
senior tag

Kivágom a kukába.Nem szenvedek vele :W

AMD Ryzen 5800x, Patriot Viper Steel 2*8Gb 3733Mhz RAM,Red Devil 6900xt, Gigabyte b550m s2h

(#43588) Doky586 válasza Giii (#43584) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"csináltam már minent"
Nem össze vissza mindent kell csinálni, hanem így kell csinálni a telepítést: [link] :B :K

(#43589) Graphics válasza Giii (#43586) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Akkor szerintem a BIOS/uefi beállításokat kell rendbetenni.

UEFI módba, és megfelelő telepítővel

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#43590) DarthSun válasza Graphics (#43589) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Az is lehet ám hogy nem ok a MasterBoot, hiába jó a BIOS/AHCI set, nem olyan a partíció, amit a másik gép vezérlője látna. Vagy előfordulhat pld hogy Win10 van az SSD- n, átteszi másik gépbe, azon pedig mondjuk egy Win7- et akar telepíteni - le sem tudja törölni a csökkentetten látszó partíciót.
Fenti anomáliák esetén, az eredeti gépen használva kell először törölni csontra (partíció le) az SSD/HDD- t, majd utána áttenni a célgépbe.

(#43591) Frawly válasza Giii (#43584) üzenetére


Frawly
veterán

Próbáld azon a gépen újraincializálni GPT-re, amelyiken látja rendesen az SSD-t. Mondanám, hogy kompatibilitási gond, de a Gigabyte esetén ilyenről még nem hallottam, meg az aláírásodban szereplő Ryzen 3600-zal és X570-es chipsettel sem kéne semminek inkompatibilisnek lennie.

(#43592) adam320


adam320
senior tag

Sziasztok.

Szeretném lecserélni a gépembe az adattárolásra használt HDD-t, elég sok utánaolvasás után arra jutottam hogy elég sokat elbírnak az SSD-k. Vagy mit mondotok, inkább maradjon HDD?

(#43593) Raymond válasza adam320 (#43592) üzenetére


Raymond
félisten

2016-ban bucsuztam el az utolso HDD-tol a gepben, azota csak SSD van mindenben.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#43594) DarthSun válasza adam320 (#43592) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Nálam még sok HDD van több gépben és NAS- ban. Viszont a nemrég épített Zen- es gépbe már csak SSD- t tettem.

(#43595) Cs1csó válasza adam320 (#43592) üzenetére


Cs1csó
félisten

Adattárolásra JÓ a HDD, de nem a gépben, hanem egy NAS-ban vagy külső merevlemez házban.
Ha kiveszed a napi szinten használt PC-ből akkor jóval csendesebb is lesz. Nekem nincs extrém sok adatom és pénzem sem sok, így én egy külső merevlemez házba tettem a HDD-t amit kivettem a gépből.

(#43596) Frawly válasza adam320 (#43592) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt neked kell tudni, hogy neked mi érné meg. A HDD elmegy, ha tényleg csak adattárolásra van, azaz nem futtatsz róla OS-t vagy programokat. De nyilván valamiben nem elégít ki, ha arra gondoltál, hogy lecseréled. Az se mindegy, hogy mekkora tárhelyigényed van, mennyi a rá szánt keret, laptopba vagy asztali gépbe lesz-e, esetleg valami halk/energiatakarákos letöltőgépbe vagy média PC-be, hány szabad csatid van, azok M.2-esek vagy SATA-k vagy mi.

Írom ezt úgy, hogy már nekem sincs vagy 4 éve egyik gépemben sem HDD. Mindegyikben, amit még használok, van egy terányi SSD, vagy fél+fél tera, vagy egyszer egy tera, ez elég adatterület nekem per gép. HDD-im már csak külső meghajtóként használom, és néha archiválok rájuk.

(#43597) Pyttawrx válasza adam320 (#43592) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Ha tényleg csak adattárolásra kell, akkor én hagynám a HDD-t, nem cserélmém le. Főleg ha nincs is baja a HDD-nek.

(#43598) adam320 válasza Pyttawrx (#43597) üzenetére


adam320
senior tag

Köszi a válaszokat, igazából minden új a gépben, 3 hónapja lett összerakva, viszont az 500GB-os HDD az jött az előzőből. Azért akarom lecserélni mert tartok tőle hogy egyik napról a másikra megadja magát. Elég nagy számokkal bír :D

Igazából ez egy gamer gép.

[ Szerkesztve ]

(#43599) Pyttawrx válasza adam320 (#43598) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

A legnagyöbb számnak a HDD működési idejét látom :D :D, én HDD-t vennék szimpla adattárolásra, de ha mindenképpen SSD-t szeretnél, akkor én erre olyat vennék ami nasba való wd red pl, vagy az egyik belépsőszintet, pl crucial bx500, patriot burst, vagy pny cs900. Azért a két véglet, mert belépő és aközépkat között nincs kül, így akkor az olcsóbb is jó, ha meg szánsz rá, ha már gamer gép, akkor meg az "iparibbat" kell venni. Ez csak az én véleményem, tehát szubjektív.

(#43600) ElektrikusDE válasza adam320 (#43598) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Igen ez a szám elég magas, de önmagában még nem jelent bajt, a 100 nap nem a HDD kezdődő meghibásodása miatt van kiírva.

Hanem mert sok az üzem órája.

Ilyen esetben a HDS mindig ennyit mutat 100% kondíció mellett is.

Mivel Pro verziód van, én a helyedbe egy olvasási felület tesztel ellenőrizném.

És ha minden világos zöld akkor nyugodtan használnám tovább.

Ui:

A 13603 indulás még belefér de azért kicsit sok, én inkább ezért gondolkoznék a cseréjén.

De ahogy írtam, ha minden világoszöld a tesztnél, akkor kicsi az azonnali gond valószínűsége.

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.