- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
Aktív témák
-
kalap12
tag
válasz
Ice&Lime #47199 üzenetére
Ez egyértelmű, de nem is erről szólt a bejegyzésem, nem ez volta lényege! Nyilván hogy sata 3-as lap kéne, de most nincs feles 100 ezrem még gépbővítésre, így a mostani lapomra kötöttem rá, de mondom nem ez volt a lényeg, hanem a sok felesleges tökölés meg hozzászólásra írtam!
-
Ice&Lime
veterán
válasz
kalap12 #47197 üzenetére
ha már az ember sata3-as alaplapot és sata3-as ssd-t vesz, akkor gondolom úgy van értelme, hogyha sata3-as beállításon működik, hiszen ezt tudja, nem a régebbi sata2-t. vagy akkor vegyen sata2-t és kész.
én ha sata3-at veszek az sata3legyen és nem sata2, de gondolom ezzel csak nem én vagyok egyedül,..bozig : így lesz, először win drivere, ha nem jó akkor a másik.
-
kalap12
tag
Még egyszer hangsúlyozom, fogalmam sincs és totál nem értem továbbra se minek tököltök annyit meg kérdezgettek annyit, én megvettem a samsung 64 gigásomat, betettem win 7 alá, és gyönyörűem fullosan megy, igaz sata II-öm van, de ezen minden szar driver meg beállítás meg allignálás meg super prefetch meg defrag meg minden baromság nélkül 275 mega/secet ért el, tökéletes, fullos, nem kell semmi, a win 7 kezeli az ssd-ket, ahci módban feltelepítitek és ennyi! Nem kell az ssd-k szoftvere sem, mert csak több szart okoz meg galibát mint hasznot hoz! A win 7 tudja a trimm funkciót eleve ha ssd van a gépbe támogatja, ennyi, további értelmetlen tökölést.
-
Ice&Lime
veterán
-
Ice&Lime
veterán
válasz
radi8tor #47193 üzenetére
ugye a microsoftos driverrel így is tudni fogja a sata3-as sebességet hozni az ssd, mert a sata3 driver az asus chipsetben van?tehát a kettőnek semmi köze egymáshoz, úgy értem amiről most beszéltünk ez az intel ahci/raid driver, ha nem rakom fel, mert majd a win elintézi magának a sajátjával, attól még működni fog sata3-as csatolón sata3-as sebességet hozva az ssd?
remélem nem komplikáltam agyon és megértetted, bocsi -
Ice&Lime
veterán
(#47175) Valaki tud rá válaszolni?
-
KISDUCK
addikt
Tegnap építettem be egy SSD-t a laposomba és win 8-at telepítettem rá. Google Chromet használok böngészőnek és nem sikerül a parancsikonos cél megadásos gyorsítótár áthelyezés valaki tudna adni egy kis segítséget hozzá?
A rendszervédelmet kikapcsoltam az SSD-n, de másik meghajtóra így nem engedi beállítani ez normális? -
kerekfej
őstag
-
LadaLord
aktív tag
válasz
kerekfej #47184 üzenetére
Nekem is megfordult a fejemben a 830... Remélem, lesz a boltban, ahonnan származik... Pár ezrest rádobok, az nem számítana most...
Lehet, hogy láma kérdés, de menne a Samu 830 is a lapommal (Asus P5KPL-AM EPU) rendesen a Sata 2-n AHCI nélkül? -
LadaLord
aktív tag
válasz
negyedes #47183 üzenetére
Tegnap volt két kék halál, ma ment a gép napközben, nem volt gond, aztán egyszer lefagyott, és reset után amikor a keresi a meghajtókat a detecting sata 1-nél megáll, nem csinál semmit. Átdugtam a dvd kábelére, akkor meg detecting sata 2 és nem csinál semmit.... :S Esetleg valamit ki kéne még próbálnom? Nem tudom, mit csinálhatnék még vele amúgy...
-
LadaLord
aktív tag
Hát asszem egy elhalálozott Agility 3 tulajdonosa vagyok...
Küldöm vissza gariba, aztán cseréltetem valamire, de valszeg nem Agility lesz.... :S -
Stanchore
senior tag
Üdv. egy Crucial C300-as SSD-n szeretném a gyártói garit érvényesíttetni, végig járta már valaki közületek ezt a folyamatot? Külföldi support stb.. :S Ha igen, pls pár mondatba ossza meg velem, hogy induljak el minimális angol tudással ezen a rögös úton
Köszi előre is.
-
MPeter87
őstag
Üdv mindenkinek!
Vettem egy 128GB-s 830-as Samsung SSD-t és a Magician progi azt mondja, hogy nincs támogatott Samsung SSD a gépben. A listában ott van, de egy szép piros x van előtte.
Ez mitől lehet?
A progit néhány perce töltöttem le a samu oldaláról, szóval gondolom a legfrissebb. -
framling
tag
válasz
Deniel84 #47177 üzenetére
A külföldi fórumok szerint valóban egy ideig benne volt a biosban az intel vezérlőn is az AHCI mód, de "jogviták" miatt kiszedte az ASUS. Nekem a Jmicron-os vezérlőn be lehetett kapcsolni az AHCI módot, de végül is IDE módban telepítettem a win-t az SSD-re, mert a fórumokon nem voltak megelégedve a jmicron csati AHCI mód sebességével. Sajnos én már nem tudok ellenpróbát csinálni, mert odaadtam a gépet amit összeraktam (most IDE módban megy gyönyörűen, sebességeket postoltam).
Egyébként Fire/SOUL/CD leírásai nagyon hasznosak (benne van hogyan lehet az AHCI/IDE mód között váltani, és ellenőrizni), én is azokat használtam, szerintem nálam többet ért a dolgokhoz. A leírása még szerintem a régi bios-ra szól (ezért írta a kiherélést) és látszik, hogy ő az ide csatikra gondolt, mert a Jmicron-os vezérlőt le is tiltja a leírásban. -
Deniel84
csendes tag
válasz
framling #47176 üzenetére
Most sokat segítettél!
Azt hittem a lapból Fire/Soul/Cd-t idézve "kiherélték" az AHCI módot.
4 db Sata port létezik a lapon (ASUS P5B-VM).
Általánosságban az ajánlat szerint az 1. portra szükséges dugni. A korábban linkelt képeken az SSD minden esetben a SATA1-en volt. Kis időt kérek és nyomatom a többi képeket is.Az a baj, hogy nem tudom megmondani, hogy milyen módban telepítettem a Win7-et. Ezért újra kell raknom megint különböző BIOS beállításokkal.
De még úgy sem tudom biztosan megmondani, milyen módban telepítek. ( tényleg szívás, vagy hozzá nem értés
)
Nekem is furcsa volt, hogy az 1. hozzászólásban feltüntetett Configure SATA as -> AHCI rész nem létezik a Biosban.
Viszont a Jmicron Sata/Pata Controllernél / a Southbrige-es résznél/ ha nem Disabled-et nyomok hanem Enabled-et akkor választhatok a Basic/Raid/AHCI hármasból.
/0901 BIOS verzió./
Próba cseresznye...
-
framling
tag
válasz
Deniel84 #47169 üzenetére
Úgy látszik már 3an szívunk régi ASUS lappal
A jmicron-os sata és a déli hídon lévő intel-es sata külön állítható a biosban vélhetően a te lapodon is. Ha esetleg át tudod dugni jmicron-os sata portra az SSD-t , az elvileg tud ahci-t. Ha tudnál dobni egy teszteredményt így, akkor én is nagyon boldog lennék (összeraktam egy ilyen gépet ajándékba, de csak IDE módban az inteles sata portot használva). -
Ice&Lime
veterán
az asus p8b75-v alaplaphoz kell ez a "driver"-ként feltüntetett pack? a drivereknél a sata fülben van.
ezt fontos feltenni vagy nem?
vagy csak az intel ahci driver miatt kell?- mert, ha csak az az egy kell, azt az egyet ki tudom belőle szedni és a többit nem rakom fel.
az os ssd-n lesz és a tároló meg majd egy mellék hdd-n. -
micsinai15
csendes tag
Sziasztok!
0xc00000e windows 7 "Boot device inaccessible" hogyan tudom orvosolni ezt a problémát?
Ezt a problémát írja ki az SSD meghajómra (Corsair 120gb) és nem lép be az operációs rendszerbe, újratelepíteni se tudom, mert nem jelenik meg a meghajtó (biosban sem) vki help :/
nem csináltam semmit vele eddig normálisan müködött ám egyik nap alvó állapotbol kapcsolom be a gépet, lépek be az internetbe és kékhalált kaptam ilyen hibával azóta nem tudom észlelni az SSD hardvert...
Elvileg találtam hozzá megoldást de nem tudom a parancsokat hogy kell beírni...Itt részleesebben le van írva.
valaki segítsen kérem, mert jó lenne ha nem kéne elvinnem szervízbe!
Megoldás elvileg:
elivleg ez a megoldás rá valaki, ha tudja irja meg mit kell csinálnom, megköszönném!
I'm Fixed - 0xc000000e problem!!!
1. First Load Windows RE from Windows 7 or Server 2008 R2
2. Open Diskpart and make problematic partition Active
3. Open bcdedit and you should get something like this:
Windows Boot Loader
-------------------
identifier {default}
device unknown <===0xc000000e problem!
path \Windows\system32\winload.exe
description Windows Server 2008 R2
locale en-US
inherit {bootloadersettings}
recoverysequence {e0025536-b36d-11de-aadd-ddc0b5870e2c}
recoveryenabled Yes
osdevice unknown <===0xc000000e problem!
systemroot \Windows
resumeobject {e0025534-b36d-11de-aadd-ddc0b5870e2c}
nx OptOut
hypervisorlaunchtype Auto
4. Enter these commands:
bcdedit /set {Your-OS-Identifier} device partition=X:
bcdedit /set {Your-OS-Identifier} osdevice partition=X:
bcdedit
Where X: - drive letter with your problematic OS in Windows RE. You can find it by opening notepad and pressing save
5. RebootValaki segítsen legyenszíves mit kéne csinálnom , előre is köszönöm válaszokat!!!
-
gabe_
őstag
Hali!
Erre a problémára keresné megoldást:
SSD vásárlása miatt a laptopom eredeti vinyóját egy hdd keretben beraktam a dvd író helyére. a rendszer fut ssd-ről, háttértárnak ott a hdd. Viszont a hdd folyamatosan, percenkét akár 3-4szer is leáll-felpörög. Az energiaellátásnál a windowsban kikapcsoltam a hdd leállítását, de mégis csinálja. Erre lenne esetleg valami segédprogram vagy beállítás?
(A laptop biosában sem találtam hdd timeout-ot vagy hasonlót sem)
Előre is köszi! -
Deniel84
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47171 üzenetére
Az még azért hozzátartozik, hogy IDE csatlakozóval rendelkező DVD-ről telepítettem a Win7-et.
Így most ezt tudom produkálni.
Ami érdekes, hogy most az ugyanilyen témájú képhez képest AHCI módban vagyok.
Akkor most mi van?
Az Advenced/On Board Device Configuration alatt a Jmicron SATA/Pata controller-t Enabled/Disabled értéket vehet fel.
Ha Enabled, akkor megnyílik egy újabb sor Jmicron Sata controller címen és három értéket vehet fel: IDE/RAID/AHCIHa Disabled az érték,akkor a a Win7 a DVD meghajtómat nem látja.
Végképpen elvesztem.
-
válasz
Deniel84 #47170 üzenetére
1. beta BIOS nem kell
2. W7 van telepítve és a W7 IDE drivert használod, akkor minden rendben, sbesség így is összehasonlíthatatlan hDD-hez képest, gyors lesz a rndszered, menni fog a TRIM is
3. Új alaplapot nem vennék AHCI miatt, mert rendszerszinten szinte semmi sebességnövekedést nem tapasztalnál, amit meg igen, az nem feltétlenül az AHCi miatt lenne, hanem azért, mert az új deszkába új CPU kerülne, új RAM-ok, lehet a VGA-t is kukázhatnád(és akkor döbbenél, hogy a régi táp sem elég még stb stb, menne csak a pénz), szóval az erősebb CPu iatt lenne gyorsabb a gép, nem az AHCI dobna annyit rajta. -
Deniel84
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47168 üzenetére
Bocsánat, elmentem és bevertem a fejem a falba...
(Cigi szünet)
Szóval így mi a helyzet az SSD élettartamával figyelembe véve a gyorsaságot?
Basszus, két napos SSD, jó áron, aztán kiderül, hogy minek!Sebességben a fenti adatokhoz képest mit jelentene az AHCI módot ismerő alaplap? /kb kétszeres gyorsulás?/
Köszönöm a gyors válaszokat!
-
Deniel84
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47164 üzenetére
Win7 32bit-et telepítettem.
A BIOS ellenőrzése után az tapasztaltam, hogy, ha HDD-ről próbálok BOOT-olni, és nincs a gépben SSD, akkor van lehetőség az Advenced/On Board Device Configuration alatt a Jmicron SATA/Pata controller résznél választani az IDE/RAID/AHCI hármasból.
Ezek szerint alaplapcsere az AHCI mód miatt? Szép baleset...
(figyelemmel a TRIM és az SSD élettartamára)
Beta Bios-ba elképzelhető hogy "beültetik" az AHCI módot?
-
válasz
Deniel84 #47167 üzenetére
1. Semmi gond, pont ezért kérdeztem, nehogy eltoljuk, amit nem is kell eltolni.
2. Nem kell beta BIOS, ha W7-t használsz, akkor csak az a fontos, hogy a W7 alap IDE drivere legyen használva, mert akkor megy a TRIM is. (Szintén a leírásomban van, hogy hol kell megnézni és ha esetleg szükséges, hogy kell visszaállítani a W7 IDE driver-t) -
Deniel84
csendes tag
válasz
1 . Elnézésedet kérem, rossz sort néztem, azóta már bekötöttem a régi HDD-t a 2. sorszámú SATAII portra és az eltolást az msinfo-ból való érték 4096-nal való osztásával ellenőriztem.
2. Kiherélte szerintem, megmondom miért is gondolom ezt.
Az 1. hsz-ben jelölt Main /IDE Config / CONFIGURE SATA as -> AHCI sor NEM LÉTEZIK !!!Az ASUS honlapján van ugyan kettő darab béta bios, de merjek próbálkozni?
Vagy így butaság volt vennem egy SSD-t ? /alsó sor miatt/
Pill. nézem a BIOS-T
-
Diamond500
senior tag
válasz
Köszönöm!
-
válasz
Deniel84 #47162 üzenetére
1. Igen, lehet utólagos eltolást eszközölni, Gparted-el
2. Ezen a deszkán is letiltotta az Asus az AHCI üzemmódot, ezért nem abban telepítettél?A bejegyzés vége felé megtalálod az utólagos eltolást, valamint ennek a deszkának a BIOS beállítási is le vannak írva, és az is, hogy utólag, hogy lehet AHCI-re váltani(ha nem herélte ki az Asus ebből is)
Mielőtt bármit is csinálnál, had kérdezzem meg, hogy milyen OS-t telepítettél? Ha Vista/W7/W8, akkor nem a telepítővel hoztad létre a partíciót, hanem pl már elő volt particionálva?
Mivel ellenőrizted az eltolást?Diamond500
igen, ez teljesen rendben van. -
Diamond500
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47161 üzenetére
Na így már rendben van?
-
Deniel84
csendes tag
Helló!
Ezeket az eredményeket kaptam egy Samsung 64 Gb SSD /Sata3/ + Asus P5B (se nem SE , se nem DO verzió hanem a sima) /Intel G965,Sata2/ 0901 Bios verzióval friss telepítést és az előírt optimalizációkat követően.
Sajnos ellenőrzés után kiderült, hogy a telepítés során az allignálás /partíció igazítás/ nem volt megfelelő, (pedig zsír új telepítés volt).
1. Az értékek rendben vannak?
2. Szükséges újratelepíteni? Ha igen, hogyan oldom meg, hogy az allignálás rendben legyen? -
válasz
Diamond500 #47160 üzenetére
Szerk Az is jó, csak azért olvasd el, amit én linkeltem, mert vannak/lehetnek buktatók bizonyos esetekben a dologban
-
Diamond500
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47159 üzenetére
Köszönöm gyors válaszod! Utólagos megoldás nincs?
pl: [Ez?] -
válasz
AndrewTdi #47146 üzenetére
Abban az alaplapban minden SSD-nek mennie kell. Hogy mennyire best buy, azt nem tudom, de nyugodtan megveheted azt a Samsung SSD-t.
LadaLord - Igen, ez az egyik oka, hogy pörög az OS, mivel induláskor/működéskor a kis fájlok dominálnak. A 4K vagy 4KQD32 eredmények mennél magasabbak, annál jobbak(nagyon leegyszerűsítve), de az fontos, hogy a mért eredményeknek semmi köze a kis fájlok kezeléséhez, mert speciális mérési metodika alapján lehet mérni, az OS viszont nem úgy kezeli/éri el a fájlokat.
IDE módban a 4K szegmens lehet a viszonyítási alap, viszont HDD-hez képes nagyságrendi különbség van az SSD javára, attól senki ne tartson, hogy SATA IDE módban telepítve az OS-t, nem fog sebességnövekedést tapasztalni a HDD-hez képest.Anarkhon
Érdekes válasz, maradjunk ennyiben.Diamond500
Az tisztán látszik, hogy nem AHCI módban telepítettél, mert akkor "egyformák" a 4K és 4KQD32 szegmens értékei. A többi teljesen jó, látszik hogy SATA3-on megy. (AHCI nem ártott volna egy SATA3-at támogató deszkán) -
Diamond500
senior tag
Sziasztok! Vettem egy SAMSUNG 830 128-as SSD-ét és ilyen értékeke kapok, ezek megfelelőek? Nem értek hozzá így nem tudom hogy minden úgy működik e ahogy kell neki.
-
framling
tag
válasz
Anarkhon #47154 üzenetére
Szerintem ellenőrizd le azért. A linkelt leírás szerint van a déli hídon 4 sata, meg a jmicron-on is 1 ext. és 1 sima sata (pci csatoló mellett van a jmicron-os sata). Ez nálam is így van (nekem sima asus 45k lapom van), csak ez egy ajándék gép ami már be van dobozolva, így nem tudom tesztelni a Jmicron-os vezérlővel az SSD-t. Meg macerás is mert mindig win-t kell konfigurálni...
De lehet olyan az SSD vezérlője, hogy csak ahci-ben megy, főleg, ha ezt le is írják a weboldalon, de ennyire nem értek hozzá
-
-
Anarkhon
csendes tag
Köszi a gyors választ!
Igen,soksok olvasás után: IDE módban is megy a TRIM.
Annyi még hogy a Samsung hivatalos hozzáállása szerint:"[GYIK] SSD : Miért nem ismeri fel a frissen telepített SSD meghajtót az alaplap BIOS-a?
Telepítés után a BIOS-ban szükséges a SATA beállításait AHCI módra kapcsolni. A pontos útvonal függ az alaplap típusától, nem szabályszerű. Amennyiben az alaplap nem támogatja az AHCI módot, az SSD nem telepíthető."Ezek szerint az Asus P5K egy csodabogár mert támogatja ugyan az AHCI-t de le van tiltva.
Majd referálok hogy működik-e mert hétfőn hozza a futár a Samsung 830-at. -
Anarkhon
csendes tag
Sziasztok! (mostmár a jó topikban
)
Asus P5K + Samsung 830 párossal nincs véletlenül valakinek tapasztalata?
Intel 82801IB ICH9 Sata2 -es vezérlő van a deszkán,1201 Bios-al.
Amit összeszedtem róla az az hogy Asus letiltotta valami licenc okok miatt az AHCI-t,nem is lehet vissza varázsolni csak cross flasheléssel ami után nem működik a hálókártya meg egyéb dolgok,vagyis nem ajánlott.
AHCI nélkül TRIM kilőve.(?)
Igy akkor hogy nincs AHCI meg persze TRIM nyugodtan maradhatok XP-n?(miután particionáltam Win7 alatt az alignálás miatt)
-
Melorin
addikt
válasz
bluobluo75 #47148 üzenetére
Szerintem kapcsold ki, és használd. Ha szokatlan hibaüzeneteket fogsz kapni, és ránézel a feladatkezelőnél a szabad RAM-ra és úgy látod hogy megtelt, akkor inkább kapcsold vissza.
-
AndrewTdi
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #47143 üzenetére
Szia!
Erre van pár szavad? Jó lehet?
-
framling
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47143 üzenetére
Üdv!
A trim működik (win 7 szerencsére IDE emulációban is tudja). Sajna pont ilyen SSD teszteket nem találtam itt -pedig kerestem, de lehet kimaradt. Most postolok egy rövid összehasonlítást.
Sajna nem ugyan abban a konfigban mértem, de közel vannak egymáshoz. Életszerű tapasztalatról továbbra is várok tapasztalatot, ha már valaki próbálta így is-úgy is. Addig nem hack-elek biost...OCZ Agility 3 120 Mb @ sata2 IDE módban (fix 0-val tesztelve 5x50Mb, win7, crystaldiskmark x64, asus p5k, E8200@3 hz, 4 Gb)
seq read:237,2
seq write:255,0
512k read: 232,3
512k write: 253,1
4k read: 30,58
4k write: 84,75
4k QD32 read: 36,14
4k QD32 write: 104,4OCZ Agility 3 120 Mb @ sata2 AHCI módban (fix 0-val tesztelve 5x50Mb, win7, crystaldiskmark x64, asus p5k deluxe, Q9300, 4 Gb)
seq read:272,9
seq write:265,0
512k read: 260,9
512k write: 262,1
4k read: 31,52
4k write: 67,19
4k QD32 read: 183,5
4k QD32 write: 153,5 -
Melorin
addikt
válasz
bluobluo75 #47134 üzenetére
Én letiltottam ahogy megjött az új SSD-m és felment az új win. De Windows update közben betelt a 4Gb memóriám és jöttek a hibaüzenetek :S
-
válasz
Laraxior #47142 üzenetére
Ha ez a sebességeredmény már a W7 AHCI-vel van és ebből adódóan a TRIM is működik, akkor nincs más teendő.
framling
A 4KQD32 szegmens sebesség eredménye megegyeznek majd a 4K szegmensével(vagy legalábbis nagyságrendileg egyforma lesz, mérési eredményekkel meg tele van a topik, pl épp most tett be képet Laraxior).Fontosabb, hogy a TRIM működjön, de ez sem gond, mert IDE módban is megy a TRIM, csak a W7 alap IDE drivert kell használni.
-
Laraxior
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #47140 üzenetére
Na..elvileg kész. Még vmi?
Marvell miatt úgyfest ez a vége.
-
framling
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47138 üzenetére
üdv!
Én is elkezdtem utánajárni. A baj az, hogy az alaplap csak hack-eléssel tudna ahci-t, aminek csak akkor állnék neki, ha megéri. Az SSD egy OCZ agility 3 120 mb, és a sandforce vezérlője tényleg támogatja a NCQ-t 32 mélységben AHCI-n keresztül, de mit hoz ez a gyakorlatban? Vagy legalább benchmark eredményt tudna posztolni valaki? -
válasz
Laraxior #47139 üzenetére
leírásom vége felé le van írva, hogyan kell lecserélni akármilyen driver-t a W7 alapdriverre (keress rá a bejegyzésemben a Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét? kifejezésre.
Ha megtaláltad, akkor a Marvell driver-t (ha még azon van az SSD) cseréld le a W7 AHCI driverre.
(A Marvell driver az eszközkezelő/Tárolóvezérlők csoportjában "bujkál", nem az IDE ATA/ATAPI vezérlők közt) -
Laraxior
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #47138 üzenetére
Leírnád az én esetemre vonatkoztatva, hogy mi a jóistent kell telepítenem ahhoz hogy bekapcsolódjon a trim? Kb 20 restarton vagyok túl és millió telepítésen, de még mindig inaktív, és a csajom már filmezni akar
-
válasz
framling #47136 üzenetére
Nincs pro és kontra. Vista óta alapértelmezett az AHCI. Ha támogatja a deszka és Vista vagy újabb OS-t telepítesz, akkor AHCI-ben tedd. AHCI nélkül nincs NCQ, NCQ nélkül nincs QD32 csak QD1.
(Egyes nagy kapacitású HDD-k esetén is kötelező az AHCI, a gyártó írja elő, ilyen esetben még XP alá is be kell varázsolni az AHCI-t, ami nem egyszerű vagy nem is lehet utólag sok esetben)Laraxior
csak a W7 saját AHCI drivere járható út (logoutomban a telepítési segédletemben le van írva, hogy cseréld le)
Másik lehetőség, hogy az Intel SATA2-es port-ra kötöd és feldobod az IRST driver-t(bár ez nem feltétlenül kell)
Mindkét esetben lesz TRIM és az fontosabb szempont. -
Laraxior
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #47135 üzenetére
ja, most látom, hogy inaktív a trim.... hogy engedélyezzem? Tököm tele van ezzel a Marveles szarral.
-
válasz
Laraxior #47133 üzenetére
Annyira nem örvendetes ez az eredmény, mivel az AIDA nem tud mérni rendesen SSD-t(Random-ban nem lehet magasabb eredmény, mint SEQ-ban, rossz elven mér), CDM mérése meg karcsú a meghajtóhoz képest, főleg SEQ read-ben, de ez a Marvell vezérlő miatt van.
(ha a gyári oldalról a Marvell driver-t tetted fel, akkor a TRIM sem működik...)
-
bluobluo75
őstag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy a lapozófájl kikapcsolásával mi változna?
Úgy emlékszem SSD-nél fölösleges a lapozófájl, viszont volt olyan tartalmas prohardver teszt amiben vitatott a lapozófájl kikapcsolása, megléte, van amelyik alkalmazás kifejezetten ezzel megy...
Namost én így használom:de eddig semmilyen eddig használt programnál nem észleltem a hátrányát, sem takarító programnál, sem játéknál stb...
Leírnátok nekem melyik beállítás lenne édemes?
Köszönöm előre is! -
Barcsik
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47108 üzenetére
2.25 a firmware rajta. Windows 7 alap drivere van fent IDE módban.
Akkor ezek szerint nem kell aggódnom. Köszönöm nektek a válaszokat!!
-
törölt tag
Abit IP35 Pro alaplapnak lehet kompatibilátsi problémája Samsung 830 128 GB-s SSD-vel? 2008-ban vettem a lapot, azóta Biost nem frissítettem, nem is szeretnék, ha nem elengedhetetlen. AHCI módot be lehet állítani Biosban, ezt már ellenőriztem.
-
zsole84
senior tag
válasz
Köszi, megoldódott. ( Alapra, majd újra visszaállítottam mindent a biosban, most már jó.)
-
Sefter
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #47113 üzenetére
igen full recovery-t csináltam (arról telepítettem) 4 dvd...
-
zseko
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #47123 üzenetére
Az új ssd-t nekem sem látta a win7 telepítő a gyári, boltból kihozott állapotban. A régi rendszer alatt kellett neki egy -azt hiszem- create parancs a sajátgép>manage menüpont alatt és utána már tudta kezelni.
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
256-os SSD-t szeretnék. Még mindig a Samsung 830 a best buy?
Asus maximus V Gene-hez szeretném (Z77)
-
válasz
Eugene2 #47122 üzenetére
Ajaj...
Én már többször felhívtam erre a figyelmet, de a Samsung "őrület" kapcsán sokan átsiklanak felette(nem rád célzok, mert nyilván nem is olvastad, különben nem vettél volna Samsung-ot ebbe a deszkába)
Amit lehet tenni(de nem garantált a siker)
1. BIOS frissítés a deszkán(bár ez az inkompatibilitás nem szerepel a javításban, de nagyon-nagyon ritkán rejtélyes módon mégis segít)
2. FW frissítés a Samsung-on, ha nem a legújabb FW lenne rajta(nagyon ritka, ha manapság egy 830-son ne a legújabb lenne)
3. A legkisebb sorszámú SATA porta csatlakoztasd az SSD-t és SATA IDE módra állítsd a portokat és úgy próbáld meg telepíteni az OS-t. Pontosan a leírásom alapján járj el, ez itt most létfontosságú.
4. Ha mindezek után sikerülne feltelepíteni az OS-t, akkor majd utólag átállítod AHCI-re(szintén a leírásomban szerepel)UI: remélem nem valami virágbolti/moddolt W7 telepítővel próbálkozol, mert azokba chipset drivereket, AHCI/IDE drivereket stb integrálhattak és azok is okozhatják, ha a W7 telepítő nem látja a meghajtókat
-
Eugene2
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47121 üzenetére
Az SSD típusa:
Samsung 830-as széria 64GbAz alaplap:
ASRock FM2A75 Pro4-MTovábbá próbáltam az ASRock honlapról letölthető úgynevezett floppys AHCI diverrel is a telepítést, akkor sem ismerte fel az SSD-t.
A BIOS egyébként felismeri
-
válasz
Malanrion #47119 üzenetére
ha víruskeresés, akkor ezt: MBAM Free (frissítés és teljes ellenőrzés(nem gyors) az összes meghajtón.)
Hát nem mai "gyerekről" van szó, az tény... Ha a víruskeresés sem járna sikerrel, akkor lehet, hogy egy OS reinstallra lesz szükség, viszont itt fontos, hogy minden partíciót törölj majd a meghajtóról és lassú formázást eszközölj. Logout-omban van telepítési segédlet, abban pedig a parancssoros módszer is.
Eugene2
ilyenkor meg kellene adni az alaplap/lapos pontos típusát meg az SSD-ét is, mert anélkül nem nagyon tudunk segíteni(vagy töltsd ki az adatlapodat) -
Eugene2
csendes tag
Sziasztok,
Valaki ki tudna segíteni?
Az a problémám, hogy nem tudok Win7-et telepíteni USB-ről a frissen vett SSD-mre.
A telepítő elindul az USB-ről, de nem találja az SSDt. HDD nincs bekötve, BIOS-ban amit találtam mindent átraktam AHCI-ra, de driverért kiált a telepítő.Valaki találkozott már hasonló problémával?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Malanrion
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #47118 üzenetére
köszi a gyors választ!
nem hinném, hogy érintkezési probléma vigyázok a laptopomra, nem dobálom, és hát oda van csavarozva rendesen.. és igen véglegesen eltűnik nem jön vissza.. és eléggé zavaró, pláne ha határidős dolgokról van szó, és egyszer csak a programot nem tudom megnyitni:@ futtatok egy vírusírtót azért.
meghajtó hibával gondolom semmit nem tudok csinálni.. firmware-t tudok valahol frissíteni?
egyébként erről van szó: OCZ 60GB SATA2 2,5" Vertex 2 -
válasz
pokroc #47116 üzenetére
1. milyen tutort?
2. Nem kell, ha megfelelő backup-restore alkalmazással készítesz egy rendszermentést, miután frissítetted a rendszert, telepítetted és konfigoltad a progikat stb stb(persze pl alaplap csere estén mindig tiszta telepítést hajts végre)Malanrion
Ha eltűnik, akkor véglegesen eltűnik? (Ha igen, akkor elveszti az adatod a meghajtó. Ez meghajtó hibája szokott lenni vagy Firmware hiba)
Ha eltűnik, aztán "rejtélyes" módon újra megy minden, akkor valami érintkezési gond szokott lenni, pl az adatkábel meg van törve, nem stabilan kapcsolódik az alaplaphoz/meghajtóhoz illetve vírus is lehet a háttérben(pl ha csak exe, DLL stb fájlokkal fordul ez elő(azaz futtatható állományokkal, akkor szinte biztos, hogy vírus). -
Malanrion
tag
Sziasztok, az mitől van, hogy mikor kedve van, akkor csak egy programom eltűnik.. vagy nem tudom elindítani, vagy hiányos.. (pl: game exe fájl nem volt meg, egyáltalán nem indult, archiCAD-be a könytvár és az alap dll-el hiányzik a program megy, csak épp hiányoznak az elemek-.-) remélem valaki tud erre megoldást mondani.. előre is köszönöm!
-
pokroc
tag
Üdv.
Megcsináltam egy ssd beüzemelése tutort, tökéletesen is működik.
A kérdésem csak annyi hogy ezt minden windows telepítésnél meg kell csinálni? -
Az említett deszkához egy 2009-es All in One AMD Chipset csomag tartozik(~80MB), erre értettem, hogy ha ez mindenestül felkerült, akkor lehet újrahúzni a rendszert(vagy legalábbis igen ajánlott, a benne lévő AMD AHCI biztosan nem támogatja a TRIM-et sem, stb...)
Az általad említett AMD Chipset(amiben a legfrissebb AHCI driver is található) teljesen más kategória, bár azt sem célszerű mindenestül feltenni, ugyanis egyes deszkákon "megöli" az USB portokat. Egyéni telepítést kell alkalmazni és az USB Filter elől kiszedni a pipát, azt nem engedni települni."Mivel tudom megnézni, hogy naponta mennyit ír/olvas a rendszer az ssd-n?"
Ezt csak külön progival lehet, mármint hogy naponta mennyi olvasás/írás zajlott. Ilyen progi a Hard Disk Sentinel is(persze ennél lényegesen nagyobb tudású szoftverről beszélünk, nem utolsó sorban magyar fejlesztők terméke)
Azt, hogy összesen mennyit írt/olvasott egy meghajtó, azt ingyenes progikkal is meg lehet nézni, pl Crystal Disk Info(de csak akkor, ha ezt az infót visszaadja a SMART infóban a meghajtó, pl a Samsung 470-esem nem ad vissza ilyen infót, de 830/840 igen, meg számos más meghajtó is. Ritkábban fordul elő, hogy ne adjon vissza ilyen infót egy meghajtó) -
zseko
veterán
válasz
"3. Ha az alaplapodhoz feltelepítetted azt az ezeréves AMD chipset csomagot, akkor húzhatod is újra a rendszert"
Ebben csak annyiban kötözködnék
, hogy nekem fel kellett tennem az amd-s ahci drivert, mert különben szar volt az egész rendszer. Igaz csak az ahci drivert töltöttem le és tettem fel, nem mindent.
Egyébként nekem nem csinált 100MB-os partíciót az ssd-re
Pedig hdd-re eddig mindig csinált.
Mivel tudom megnézni, hogy naponta mennyit ír/olvas a rendszer az ssd-n?
-
válasz
Sefter #47112 üzenetére
Ha meg szeretnéd tartani az eredeti, előtelepített OS-t, akkor az így nem fog menni. Full Recovery-t kell készítened, ami arról ismerszik meg, hogy több DVD-re lehet csak menteni.
Ha ez megvan, csak utána állj neki SSD-re telepíteni(sajnos ez már nem jó jel, amit írtál korábban, mert a HDD nem lehetett volna bent)2 lehetőség adott tehát
1. Full Recovery után, HDD lehúz, SSD-re megpróbálod telepíteni a Full Recovery lemezekkel
2. Klónozod az előtelepített OS-t, itt sikerült.
(Sk8erPeter-el folytatott beszélgetésünket olvasd át, hogy hogy is ment ez végbe)UI: Ha lesz még ezzel kapcsolatban kérdésed, azt ne ebbe a topikba tedd fel, mert ennek az SSD-hez semmi köze már, klónozással/backup-restore-al, migrálással stb ehhez a topikhoz fordulj. Thx!
-
Sefter
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #47110 üzenetére
csináltam róla recovery lemezt (arról telepítettem)
-
South Velen
addikt
Mióta SSD van a gépben, a HDD szinte nem is dolgozik, így általában 2-3 perc idle után leáll... ami gondolom, megrövidíti az élettartamát. (Mármint, hogy újra fel kell pörögnie, ha használatba veszem...)
Lehet tenni valamit annak érdekében, hogy ne álljon le a hdd? -
-
Sefter
veterán
Tegnap telepítettem win7-et egy SSD-re.
Telepítővel formázva így néz most ki:
1. 100MB partíció
2. 1,5GB rejtett partíció
3. C: meghajtóEz egy vaio notebook, aminek a gyári vinyója a fenti 2 pontban annyiban tér el, hogy 15GB recovery partíció van.
kérdés:
Törölhetem az SSD-ről a 1,5GB "nemtudommivanrajta" partíciót?
ha esetleg recovery lenne nincs rá szükségem...vagy hogy tudom kideríteni mi van ott? -
válasz
Barcsik #47103 üzenetére
Firmware hiba is okozhatja ill. némely külső AHCI driver kapcsán is adhat vissza fals infókat a meghajtó(pl IRST 11.6 driver esetén). Meg persze, ha valóban volt ilyen hiba.
Ellenőrizd a FW verzióját illetve jó lenne tudni, hogy milyen AHCI driver-t használsz.zsole84 #47104
1. 100MiB-os rész miatt biztosan nem indul lassabban, a jelenséghez nincs köze.
2. Ha a HDD-n is ott a 100MiB-os rész, az azt jelenti, hogy korábban a HDD-re is telepítettél W7-t
3. Ha az alaplapodhoz feltelepítetted azt az ezeréves AMD chipset csomagot, akkor húzhatod is újra a rendszert, viszont akkor ez alapján tedd: [link]potyi23
Nem, nem okoz semmi gondot, az SSD nem megy tönkre defragmentálástól, pusztán értelmetlen defragmentálni.Tom5
Igen, nincs szükség semmi kézi registry vagy egyéb turkára optimalizálás címén.
Használt progiktól függ, hogy mit érdemes letiltani, vagy épp engedélyezve hagyni. Pl Indexelés szolgáltatást(ami a Windows seach) nem érdemes letiltani, ha pl Outlook-ot használsz, mint ahogy a defrag szolgáltatás tiltása esetén nem fog a lemezkezelőben működni a partícióműveletek stb stb.
Alapvetően ezt megfontolva kézzel csak azt kell tiltani, amit a Magician progival is tiltható lenne, semmi másra nincs szükség. -
Tom5
addikt
Sziasztok!
Tegnap üzemeltem be életem első SSD-jét egy Samu 830 120GB-ost. Win 8-at telepítettem rá, pörög is szépen. Írás olvasás adatok rendben vannak. Bújtam a topikot és ennek fényében tényleg nincsen szükség buherálásra az SSD élettartamának növelésére?! Értem ezalatt: töredezettségmentesités off, indexelés off, stb stb... Amúgy iszonyat gyors a rendszer, vinyó után egy más világ.
-
potyi23
senior tag
Hi. egy kicsi keon kapcsoltam es lefutott a wi7 es defrag az ssd n.semmi gondot nem okoz ugye ?
-
zsole84
senior tag
Criystal Disk eredmény (Sata 2):
241/163
165/149
21/50
97/65Ez sem igazán acélos, ahogy látom...
-
zsole84
senior tag
Problémám a következő:
Gép bekapcsolását követően megjelenik a Windows betöltése felirat, viszont nem kezd el töltődni a rendszer, ilyenkor az SSD töltési ledje sem villog, csak kb. 20-25 másodperc múlva. (Ekkor megjelenik a Win logó és minden oké.)
Samsung 830 64 Gb SSD-t használok+HDD. Lemezkezelőben mindkét tárnál található egy 100 mb-os rész "Nem lefoglalt" elnevezéssel. Ez okozhatja ezt a betöltési problémát?
-
kerekfej
őstag
válasz
kmarcell #47080 üzenetére
Samsung SSD összehasonlítás:
Samsung 470 64GB 16900Ft Sata2 (264,06Ft/GB)
Olvasási 250 MB/s - írási sebesség 170 MB/sSamsung 470 128GB 26800Ft Sata2 (209,37Ft/GB)
Olvasási 250 MB/s - írási sebesség 220 MB/sSamsung 470 256GB 45050Ft Sata2 (175,97Ft/GB)
Olvasási 250 MB/s - írási sebesség 220 MB/sSamsung 830 64GB 14900Ft Sata3 (232,81Ft/GB)
Olvasási 520 MB/s - írási sebesség 160 MB/sSamsung 830 128GB 25380Ft Sata3 (198,28Ft/GB)
Olvasási 520 MB/s - írási sebesség 320 MB/sSamsung 830 256GB 46490Ft Sata3 (181,60Ft/GB)
Olvasási 520 MB/s - írási sebesség 400 MB/sSamsung 830 512GB 106849Ft Sata3 (208,68Ft/GB)
Olvasási 520 MB/s - írási sebesség 400 MB/sSamsung 840 120GB 23900Ft Sata3 (199,16Ft/GB)
Olvasási 530 MB/s - írási sebesség 130 MB/sSamsung 840 250GB 45690Ft Sata3 (182,76Ft/GB)
Olvasási 540 MB/s - írási sebesség 250 MB/sSamsung 840 500GB 99900Ft Sata3 (199,80Ft/GB)
Olvasási 540 MB/s - írási sebesség 330 MB/sSamsung 840 Pro 128GB 39900Ft Sata3 (311,71Ft/GB)
Olvasási 530 MB/s - írási sebesség 390 MB/sSamsung 840 Pro 256GB 69900Ft Sata3 (273,04Ft/GB)
Olvasási 540 MB/s - írási sebesség 520 MB/sSamsung 840 Pro 512GB 144900Ft Sata3 (283,00Ft/GB)
Olvasási 540 MB/s - írási sebesség 520 MB/s
Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Samsung Galaxy A23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest