- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #53896 üzenetére
Szia!
Bocsánat a késői válaszért. Tételesen reagálnék, és kiegészítem olyan infókkal, ami még szükséges lehet, mert a probléma továbbra is fennáll a segítséged ellenére is
"=SUMIF($D$2:$D$15000;$D35087;$H$2:$H$15000)"
Kétlem, hogy ez lenne ott a képlet. A tartománycím végéről biztosan lemaradt egy 0, (a makró szerint 150000). Ez valószínűleg elírás itt."
Valóban, a képletből egy nulla lemaradt, de csupán azért, mert korábban másoltam ki a képletet. A táblázat és a makró ilyen szempontból szinkronban van, 150000 a tartománycím vége."Az utolsó sor pedig biztosan nem a 35087."
Ugyanaz a helyzet, ez tényleg figyelmetlenség volt a részemről.A táblázat egyébként úgy működik, hogy csupán az utolsó sor tartalmaz képletet. Az az előtti sorokba a makró az aktuális értékeket beírja, így csak szám fog megjelenni. Viszont amit nagyon nem értek, az az alábbi:
Megjegyzésbe írtam bele a képleteket, ami megjelenik. Nem növeli a darabszámot, és képtelen vagyok rájönni az okára, pedig régebben teljesen jól csinálta
A címsorban pedig láthatod az utolsó cella képletét.Köszönöm újra ha Neked, vagy bárki másnak van ötlete, hogy mi a hiba
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lenne egy eléggé komplikált táblázatom, ami nem úgy számol és ír fel adatokat, ahogy kellene, és nem nagyon látom az okát. Így néz ki a fájl; az érzékenyebb adatokat kivettem, de azok nem is igazán relevánsak:
Itt az N oszloppal lesz igazán a gond. A táblázat úgy működik, hogy egy makró a jó darabokat kódonként összegzi, és felírja az adott cellába, de ahogy pl. a 35165-176-es sornál látható, ez nem történik meg. Nem adja hozzá az aktuális jó darabot. Vagyis egy alkalommal felírja, utána nemA rögzítést, illetve a felírást makró végzi. Az N oszlopban lévő utolsó cella makrós képlete:
.Cells(usor, "N") = "=SUMIF($D$2:$D$150000,$D" & usor & ",$H$2:$H$150000)"
A táblázat utolsó cellájába ez kerül bele:
=SUMIF($D$2:$D$15000;$D35087;$H$2:$H$15000)Mit gondoltok, mi mehet félre?
-
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #53773 üzenetére
Szia!
Köszönöm, de végül átgondoltuk, és kicsit módosítottunk az igényen - ettől függetlenül köszönet a SZŰRŐ függvényért, mert nem ismertem, viszont hasznos
A második pontot elegánsan oldottuk meg: +1 oszlop, felülbírálat címmel. Vagyis ökölszabályként maradnak a kategóriák, de ha azoktól mégis el kell térni, akkor ott a mögöttes magyarázat
-
Traxx
őstag
Sziasztok, egyben BÚÉK!
Elakadtam egy táblázatban, és szeretném a segítségeteket kérni. Van egy táblázatom, két munkalappal. A G oszlopban 2 kritériummal, input és output. Ezekből van elég sok. Az A oszlopban pedig az egyes elemekhez tartozó konkrét elemek.
Egy másik munkalapon az A oszlopban pedig szeretném megjeleníteni azokat a konkrét elemeket, amelyek az inputokhoz tartoznak. A HA+FKERES nem barát, mert az output-os sorokat is hozza. Tudnátok segíteni, hogyan tudnám összehozni?
Illetve van egy másik kérdésem. Szintém vannak kategóriáim, 2-től 7-ig. 2-3 alacsony, 4-5 közepes, 6-7 magas. Ezen kategóriák alapján egy cella formátuma megváltozik, ez feltételes formázással egyszerű. Nade előfordulhat olyan eset, amikor ugyan az adott kategória 3 lesz, de nem alacsony, hanem a közepes csoportba fog tartozni. Lehetséges valahogyan ilyen "egyedi elbírálás" vagy hasonló definíciót megadni? Vagy ekkor csak az a járható, hogy manuálisan módosítom a cella formázását, ahogy én akarom?
Köszönöm előre is!
-
Traxx
őstag
Sziasztok,
Van egy problémám, amin gondolkozok egy ideje, de nem tudom normálisan megírni a szükséges képletet, és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy ilyen táblázatom:
És azt szeretném, hogy a D3, D4... cellákban az A oszlopban lévő eredmény jelenjen meg. Vagyis ha nincs hiba, akkor OK, ha csak kevésbé súlyos, de nincs súlyos, akkor B, stb. Tudnátok segíteni, hogyan lehetne összehozni?
Köszönöm szépen előre is!
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #53260 üzenetére
Mentségemre szolgáljon, hogy megörökölt képletről van szó, nem saját kútfőből jött
-
Traxx
őstag
Sziasztok,
Lenne egy elég láma kérdésem, de nem jövök rá a megoldásra
Van egy ilyen képletem:
=@IFS(CB6>=1;"Not Met";CC6>=3;"Not Met";CC6=1;"Partially Met";CC6=2;"Partially Met";CD6>0;"Fully Met";CD6=0;"Fully Met";(CB6+CC6+CD6)=0;0)A bajom vele az, hogy ha a CD6 cellában nem nulla szerepel, hanem semmi, akkor is az jelenik meg a képlethez tartozó cellában, hogy Fully met. Hogyan tudom azt elérni, hogy ha a cella üres, akkor a képletes cella is az legyen?
Próbáltam betenni a képlet végére egy olyat, hogy CD6="";"", de nem lett változás.
Köszönöm szépen
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Újra szeretnék segítséget kérni. Van egy több munkalapos táblázatom. Az egyes munkalapokon partnerek látogatásának ütemterve van, a látogatás céljával együtt. És van egy másik munkalap, ami ezeket átláthatóbb formában összesíti.
A kérdésem az lenne, hogy megoldható-e az, hogy ha bekerül egy új látogatás, akkor az automatikusan megjelenjen az összesítő lap táblázatában is?
Köszönöm előre is a segítséget
-
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #52934 üzenetére
Köszönöm szépen, ez pont az, amit kerestem
Még egy kérdésem lenne: előfordul olyan helyzet, hogy pl. a banán sorában nincs semmilyen jelölés. Ekkor a képlet ugye nem értelmezhető. Van-e olyan megoldás, ami ilyen esetben az adott sort "kiszedi", és ha lesz jelölés, akkor újra megjelenik? Ez az átláthatóságot nagymértékben javítaná, tekintve, hogy sok sorom lesz.
Vagy ehhez már makró kellene?És ekkor persze úgy rendezném a táblázatot, hogy a feltöltött képeddel ellentétben ne ütközzön az eredeti, adatokat tartalmazó táblázattal, vagy esetleg egy új munkalapra kerülne.
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Pivot táblában szeretnék segítséget kérni. Lenne egy ilyen táblázatom:
És a problémám az, hogy ezt szeretném pivot-ban ábrázolni, vagyis kompaktan: Az A oszlopban a termék, és a B oszlopban az, hogy melyik héten van az adott termék jelölve. Akárhogy próbáltam, ez nem nagyon jött össze pivottal úgy, hogy átlátható legyen
Tudnátok segíteni, hogy mit kellene módosítanom, akár az eredeti táblázaton?
Köszönöm előre is!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Feltételes formázásban szeretnék segítséget kérni. Adott egy elég sok oszlopot tartalmazó listám, amibe manuálisan viszünk fel értékeket. És ennek van egy oszlopa, amihez szeretném kötni a feltételes formázást, az alábbi módon:
A célom az lenne, hogy a Dokumentum cellák tartalma alapján kerüljön színjelölésre az adott sor. A sorszámok változni fognak, de a szöveges részek nem. Vagyis ha az Autó sor adott cellája tartalmazza a Skodát, akkor az egész sor legyen pl. kék színű, ha a Fordot, akkor zöld. Megvalósítható ez makró nélkül?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lenne egy problémám, amiben szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy táblázat, ami minden hónapban frissül mint új fájl. De az előző havi adatok benne maradnak, de olykor azok tartalma is változik. Alaphelyzetben a táblázat valahogy így néz ki:
A benne szereplő aktuális havi tételeket az adott hónapra szűrve bekategorizálom, amiket jellemzően cella színkóddal teszek meg - és itt jön egy kis csavar, hogy nem mindig egységesen
Pl. Pest 90%-ban zöld, de a maradék 10%-ban lila. Vagyis: április elején azt látom, hogy márciusra van egy zöld és egy lila Pest, és 2 2 Tolna.
És van egy második probléma, hogy ez a színkódos történet az adott havi adatokra van meg, mert önálló fájlok jönnek létre minden hónapban, nem tudom ugyanazt a fájlt (és ezzel a csoportosítást) folytatni. Ha éves összesítést szeretnék a kategóriáimról, az hogyan oldható meg? Lesz 12 fájlom, ahol be van színezve a megyéket tartalmazó cella, de ezeket szeretném valahogyan összefűzni 1 fájlba. Lehetséges szerintetek?Köszönöm szépen!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy problémában. Van 3 műszakom, jó pár emberrel. Olyat szeretnék elérni, hogy ha pl. A1-be beírom, vagy még inkább listából kiválasztom az adott műszakszámot, akkor a B1-B... celláig az adott műszakban dolgozó embereket listázza ki. Természetesen nem ugyanakkorák a létszámok
Megoldható ez makró nélkül?
Köszönöm szépen!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy, makrókra erősen épülő táblázatom, aminél feljött egy olyan anomália, hogy a makró nem fut le korrekten. Date hibával leáll, míg más, ugyanúgy Excel 2016-ot használó gépen tökéletes. Van tippetzek, mit kellene telepítenem / engedélyeznem?
Köszönöm szépen!
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #41825 üzenetére
és Fferi50: Igazatok van, valóban az M oszlop lehet a ludas. Ez alapból rejtve van, de most, hogy felfedtem, látom hogy egy jó ideje nem sikerült a makrónak megoldania a 2 cella összefűzését
Hogy miért, arról nem sok ötletem van...
Azt viszont szintén nem értem, hogy régebben akkor sem adott feltétlenül zéróosztót az L oszlop, ha 0 volt az előtte lévő oszlop értéke... -
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #41823 üzenetére
Igazad van, a kód valóban lemaradt:
.Cells(usor, "D") = M1 * 1
.Cells(usor, "E") = M2
.Cells(usor, "F") = M3
.Cells(usor, "G") = M4 * 1
.Cells(usor, "H") = M12 * 1
If M13 > "" Then .Cells(usor, "I") = M13 * 1 Else .Cells(usor, "I") = 0
If M5 > "" Then .Cells(usor, "G") = .Cells(usor, "G") + M5 * 1
.Cells(usor, "P") = M15 * 1
.Cells(usor, "Q") = M24
.Cells(usor, "R") = M25
.Cells(usor, "J") = M13 / M12 * 100
.Cells(usor, "K") = "=SUMIF($F$2:$F$15000,F" & usor & ",$I$2:$I$15000)*100/SUMIF($F$2:$F$15000,F" & usor & ",$H$2:$H$15000)"
.Cells(usor, "L") = "=SUMPRODUCT((R2C6:R15000C6=RC[-6])*(R2C3:R15000C3=RC[-9])*(R2C10:R15000C10))/COUNTIF(R2C13:R15000C13,RC[-9] & "" "" & RC[-6])"
.Cells(usor, "M") = .Cells(usor, "C") & " " & Cells(usor, "F")
.Cells(usor, "N") = "=SUMIF($D$2:$D$15000,$D" & usor & ",$H$2:$H$15000)"
.Cells(usor, "O") = "=SUMIF($D$2:$D$15000,$D" & usor & ",$I$2:$I$15000)"
.Range("J" & usor & ":O" & usor).Copy
.Range("J" & usor).PasteSpecial xlPasteValues
Application.CutCopyMode = FalseEz a rész felel a mezők kitöltéséért, Az M változók a userform értékcellái. A zéróosztós oszlop a táblázatban az L.
Ez egy selejt %-ot számoló rész, az L oszlopban az jelenik meg, hogy a termék össz selejt %-ához képest az adott ember hogyan teljesít
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy elég összetett táblázatom, sok makróval és userformmal. A formok különböző munkalapra tesznek fel adatokat, az egyes munkalapok képleteit is makró hozza. A közelmúltban olyan történt, hogy a makró Zéroosztót ír 0 érték helyett, máskor viszont korrektül hozza a nullát
Van esetleg tippetek, mi mehet / mehetett félre?
Köszönöm szépen!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy figyelmeztető alsót hogyan tudok készíteni? Arra gondolok, hogy A1-A2 cellában van 2 értékem, és ha a B oszlopba olyan szám kerül, ami nincs a 2 között, akkor meglenne egy üzenet. Feltételes formázással már éltem, de nem elég hatékony sajnos.
Köszönöm a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van 2 cellám, legyen pl A1 és B1, 10 és 11 bennük az érték. Megoldható valahogy, hogy a C oszlopban a 2 közötti értékek legyenek feltüntetve? Pl C1-ben 10, C2-ben 10,05, stb.
Diagram készítéséhez szeretném ezt használni, feltüntetve, hogy az adott tartományban hány érték szerepel.
Köszönöm a segítséget!
-
Traxx
őstag
Köszönöm a választ! Igen, a másik cellában is van feltételes formázás, ami azt nézi, hogy egy másik munkalapon szerepel-e egy cellaérték. Jelesül a feltételes formázás képlete a D1-ben: =FKERES($A1;jelenleti;1;HAMIS)>0
Delila_1: de kell, mert az első nagyobb-egyenlő, mint MA(), a második kisebb egyenlő
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Adott egy táblázat, ahol egy cella feltételes formázási szabályok alapján dátum szerint színeződik el. Pl. =ÉS(E1>=MA();E1<=MA()+8;NEM(ÜRES(E1)))
Ezt ki lehet-e egészíteni úgy, ha a mellette lévő D1 rendelkezik már pl. kék színnel, akkor ne színezzen?
Köszönöm
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy elég összetett, makrókra nagyban épülő táblázatom, ami Office 365 alatt nem nagyon akar menni (2007, 2003 alatt hibátlan). A következő hibát kapom:
Rákattintva a Debug-ra, pedig ezt:
Hiányzik valamilyen komponens a 365-ből?
32 bites a szoftver, ha ez lényeges infó.
Köszönöm a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lehet a kérdésemre nem lesz megoldás, de hátha van ötletetek
Van egy dokumentum listám, amiben jó pár egyéb doksi adatait szedtem össze: név, kiadási verzió, kiadás dátuma. Ezt a listát excelben vezetem, de a többi dokumentum vegyesen word és excel. Az említett azonosítók zömmel a fejlécekben vannak megjelenítve.
Van-e arra valamilyen mód, hogy az excel ebben az összesítő listában figyelje az egyes doksik verzió és kiadás változásokat?
Köszönöm a választ
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek, mert képtelen vagyok meglátni, mi a nem jó az alábbi képletben
=HA(O41="";"";HA(HIBÁS(GYÖK(((O41*HA(D12=2;0,7071;2,7))^2)-((D41^2)/(I13*D13))));0;GYÖK(((O41*HA(D12=3;0,5231;2,7))^2)-((D41^2)/(I13*D13)))))
#SZÁM! hibát kapok eredményül, de az okát nem tudom megfejteni...Elvileg minden, a képletben a számoláshoz szükséges cella tartalmaz értéket.
-
Traxx
őstag
Igen, feltételes formázással. Tegyük fel, hogy az A oszlopban van a színezendő adat, a B-ben a dátum.
A1 cella képlete sárga színre, 1 héttel korábbi jelzéshez:
=ÉS(B1>=MA();B1<=MA()+8;NEM(ÜRES(B1)))
A képlet akkor, ha lejár a határidő:
=ÉS(B1<MA()+1;NEM(ÜRES(B1)))
A feltételes formázásnál pedig nyilván a megfelelő formátumot beállítod
-
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #34992 üzenetére
Az a baj, hogy kevésbé van benne logika
Három 1-5ig terjedő szám összeszorzásából kapom meg azt, ami nekem kell - viszont épp ez a metódus jelenti a gondot. Általánosságban annyi, hogy a szorzótagok között ha van 4-es, akkor sárga a szín (de ez sem mindig igaz), viszont ha 5-ös is van, akkor még 1x1x5 esetében sem lehet zöld. Ezért színezem manuálisan a cellákat, mert nincs egyértelmű megfeleltetés. Az exceles logika hiánya miatt gondoltam én is arra, hogy itt a makró lehetne esetleg a megoldás, ahhoz viszont sügér vagyok még mindig sajna
Illetve a jövőbeni változtatásokhoz is jó lehet, mert elő fog fordulni, hogy az egyik cella színe a "kedvező" értékek miatt zöld (tehát nem kell beletennem az átlagba), az a következő alkalommal sárga vagy piros lesz.
Kb. így néz ki, és a G oszlop végére kerülne az átlagolt érték.
-
Traxx
őstag
Dupla
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Belefutottam egy szép problémába
Adott egy táblázat, amelynek az egyik oszlopa színezett cellákat tartalmaz. 3 szín: zöld, sárga, piros; a színezett cellák azonos oszlopban vannak. Azt szeretném, hogy a sárga és piros cellákban szereplő értékeket átlagolja, a zöldeket nem kell figyelembe venni. A szépséghiba annyi, hogy a cella színezést manuálisan kell megoldanom, mert feltételes formázással nem lehet, mert ugyanaz a szám 2 különböző színnel is szerepelhet, és a színek nem nagyság szerint változnak (pl. az 5 lehet sárga is, de a 16 zöld). Bár gondolom úgyis a képlet / makró lenne a mérvadó az átlagszámítás szempontjából.
Van valakinek használható ötlete?
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34863 üzenetére
és sztanozs: köszönöm
Delila hozzászólása volt a kulcs, az alapján elkezdtem keresgélni, és egy külföldi fórumon találtam egy hasznos makrót, pont ilyen esetekre. Sikerült szépen lecserélnem az összes képet (és jól gondoltad, régi logót újra
). És igen, azonos helyen voltak a logók. Ha valakinek még szüksége lenne rá, akkor közzé is teszem, lefordítva a használat korlátjait, és a makróban a megjegyzéseket, szövegdobozokat. Egy új fájlba másoltam bele a makrót, amit utána elmentettem, aztán hajrá
A makró működéséhez azért volt pár feltétel, ami szerencsére nálam adott volt:
- ha a munkalap védett, akkor átugorja, és nem cseréli le a képet
- ha a fájl csak egyetlen képet tartalmaz, akkor
- a régi képet lecseréli az újra, ugyanabban a pozícióban, ahol az elődje volt
- az új képen nem végez semmilyen átméretezést, szóval megfelelő méretűt célszerű választani
- a fálj ugyanazon néven, de másik (LOGONEW) mappába kerül elmentésre; ezt a mappát létre kell hozni abban a könyvtárban, ahol a cserélendő fájlok vannak
- és nyilván a művelet előtt nem árt egy biztonsági mentésÉs a makró:
Sub ReBrand()
Dim PCount As Long, I As Long, Candid As Long, myPath As String, myFFile As String
Dim LogSh As Worksheet, LogoPos As String, newLogo As String, NextLogLine As Long
Dim mySk As Long, myRep As Long, myTim As Single
'
newLogo = "D:\logo2.jpg" '<<< Az új logo elérési útja és neve
'
'Figyelmeztető üzenet:
rispo = MsgBox("Add meg a könyvtárat, amelyek fáljaiban ki kell cserélni a logo-t" & vbCrLf _
& "A könyvtárnak tartalmaznia kell egy ÜRES mappát, aminek a neve ""LOGONEW""" _
& vbCrLf & "Nyomd meg az OK-t a folytatáshoz, vagy a Cancelt a folyamat megszakításához.", vbOKCancel)
If rispo <> vbOK Then Exit Sub
'A fájlok elérési útjának megkapása:
With Application.FileDialog(msoFileDialogFolderPicker)
.Show
If .SelectedItems.Count = 0 Then
MsgBox ("Nem történt kiválasztás, a folyamat megszakítva")
Exit Sub
End If
myPath = .SelectedItems.Item(1)
End With
'
'Indítás:
myTim = Timer
Set LogSh = ThisWorkbook.Sheets(1) 'A tevékenységek naplózása a munkalapon
'
myFFile = Dir(myPath & "\*.xls*") 'megkapjuk az első fájl nevét
Application.EnableEvents = False
Do
PCount = 0
If myFFile = "" Then Exit Do 'Lépjen ki, ha nincs fájl
Workbooks.Open myPath & "\" & myFFile
'A fájl nevének naplózása:
NextLogLine = LogSh.Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row + 1
LogSh.Cells(NextLogLine, 1) = myFFile
'Számolja meg, hány kép van:
For I = 1 To Worksheets.Count
LogSh.Cells(NextLogLine, 2).Offset(0, I) = Sheets(I).Name
If Sheets(I).Pictures.Count > 0 Then
PCount = PCount + Sheets(I).Pictures.Count
If Sheets(I).ProtectContents Then PCount = 999
'Naplózási infó a munkalapokon:
LogSh.Cells(NextLogLine, 2).Offset(0, I).Value = "*--" & PCount & "--*--" & Sheets(I).Name
Candid = I
End If
If PCount > 1 Then '>1, nem kell szkennelni több munkalapot
Exit For
End If
Next I
If PCount = 1 Then 'Fájl kijelölve a kicserélésre
Worksheets(Candid).Select
If UCase(Left(ActiveSheet.Pictures(1).Name, 7)) = "PICTURE" Then
'ok, kicserélés:
ActiveSheet.Pictures(1).Select
LogoPos = Selection.TopLeftCell.Address
Selection.Delete
Range(LogoPos).Select
ActiveSheet.Pictures.Insert(newLogo).Select
Range("A1").Select
'Napló eredmény:
LogSh.Cells(NextLogLine, 2).Value = ">>>>>: " & LogoPos
myRep = myRep + 1
'Mentés az új mappába:
ActiveWorkbook.SaveAs (myPath & "\LOGONEW\" & myFFile)
Else
'Napló eredmény:
LogSh.Cells(NextLogLine, 2).Value = "SKIPPED--" & PCount
mySk = mySk + 1
End If
Else
'Napló eredmény:
LogSh.Cells(NextLogLine, 2).Value = "SKIPPED--" & PCount
mySk = mySk + 1
End If
Workbooks(myFFile).Close savechanges:=False 'Bezárás
myFFile = Dir 'Következő fájl
Loop
Application.EnableEvents = True
'
'Végső üzenet:
MsgBox ("Szükséges idő (secs): " & Format(Timer - myTim, "0.00") & vbCrLf _
& "Lecserélve: " & myRep & vbCrLf & "Átugorva: " & mySk)
End SubAz eredeti forrás: [link]
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van arra vanami megoldás (vagy külső program), amivel egy, Excelben lévő képet ki tudok cserélni egy másikra? A probléma annyi, hogy pár 100 fájlban kéne ezt megtennem, és egyesével nem olyan jó móka a CTRL+C CTRL+V
Mindegyik dokumentumban ugyanaz a kép szerepel, és ugyanarra is cserélném.
Köszönöm a segítséget
P.S.: Delila_1: nagyon jól vizsgázott a héten a táblázat
-
Traxx
őstag
válasz
huliganboy #34425 üzenetére
Ere én is kíváncsi lennék, mert van hasonlóra tervem...
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34288 üzenetére
Köszönöm, így remek
Valamikor zavarhatnálak pár kérdés erejéig a régóta szerkesztett táblázatommal kapcsolatban? Kaptam ma is ötleteket, de falakba ütközöm a kivitelezést illetően, pontosabban nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani úgy, ahogy elképzeltem, felhasználva a korábbi elképzeléseidet is, mert van, ami nagyon megfogott
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34278 üzenetére
Az útmutatásod alapján megcsináltam, viszont belefutottam egy anomáliába: 2007 alatt szépen látszik minden az átalakított képlettel, de 2003 alatt csak az üresség (és nem is pampogott a 2003 sem, hogy valami nem OK), szóval:
Beteszem képként, így a képlet is látszik, meg talán az is, mit toltam el
2003:
[kép]2007:
[kép]Köszönöm a helpet ismét
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34274 üzenetére
Ezzel nagyon nagy lökést adtál
Ez alapján szerintem össze tudom hozni, annyi kiegészítéssel, hogy az IFERROR függvényt lecserélem a 2003-ban is működő HA(HIBÁS()) párosra.
Kicsit logikailag a kollégáim tanácsára néhol átgyúrtam a táblázatot, amiben annyit segítettél, szerintem kb. 90%-os készültségben van. És nagyon nagy volt az elégedettség minden frontonFferi50: Első körben arra gondoltam, hogy a keresések eredményeképpen kapott kimutatás statikus, tehát ahol az egyik helyen a liszt szerepelne, a másikon pl. az élesztő, és keveredhetnek az adatok. De ha erről nincs szó, akkor tárgytalan
A kereszttáblán mit értesz? Jó lenne nekem? -
Traxx
őstag
Jönnék még egy kérdéssel
Szeretnék egy olyan táblázatot létrehozni, amely egy adott termék előállításához szükséges alapanyag mennyiséget kiszámolja. Úgy tervezném a dolgot, hogy már tudjuk azt, hogy pl. kell gyártanunk 500 db rozskenyeret, és az excel ez alapján kidobná, hogy ehhez kell X kg búzaliszt, Y kg rozsliszt, stb. Vagyis a célom az lenne, hogy ha megvan a mennyiség (és ezzel együtt az össz súly), akkor ha kiválasztom a terméket, vagyis az alapanyagot, akkor felbukkanna a rozskenyér receptúrája, a mennyiségek szorzását pedig megcsinálja az excel. Tehát így megtudnám, hogy a rendelt mennyiség elkészítéséhez az egyes alapanyagokból mennyire van szükség.
A fejvakarást jelen pillanatban az okozza, hogy ezek a receptek adottak ugyan, de ~50 fájlban vannak. Ez végül is megoldható, hogy egybe rakjam, fülenként a rozskenyér, zsömle, stb. receptjét, de ezt a különálló fájlt elérné az a táblázat, amiben kiszámoltatnám, és megoldható lenne, amit felvázoltam? A másik fejvakarós gond: a receptek nem azonos formázásúak, tehát ami komponens az egyikben benne van, az hiányzik a másikból és viszont.
Mit gondoltok, kivitelezhető ez? Vagy inkább felejtős, mert übersok munkával járna összehozni?
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Ismét elakadtam, és nem tudom, mit rontok el...rapszodikusan működik a képletem, és nem jövök rá az okára
Adott 2 munkalap, az egyiken (Munka1) baromi sok adat. Annak a HY5:HY170 tartomány most az érdekes. Az itt lévő adatokat egy másik képlettel kapom, minden 3. oszlopot összeadva (és ez remekül működik is, de nem tudom, mennyire releváns infó). Az egyes sorok elején található egy kód (vagyis egy egyszerű szám), az A5:A170 cellákban. Erre a kódra hivatkoznék egy másik munkalapon, és szeretném a HY oszlopban lévő, az adott kódhoz rendelt értékeket megkerestetni. Pl. az A2 cellában lévő 7-es kódhoz tartozik a HY2-ben 200, az A3-ban 2-eshez HY3-ban 120, stb.
Egy másik munkalapon hívnám be ezeket, Fkeres függvénnyel. Itt a H3 cellába írom be a következő képletet:
=HA(A3="";"";FKERES($A3;Munka1!$A:$ID;233))
Háttérinfó: Ezen a 2. munkalapon az A3 cellába pontosan ugyanazok a kódok kerülnek, mint a Munka1 A5:A170 celláiban. Ezért joggal feltételezem, hogy a kettőt össze is tudja párosítani. Közben meg nem, pontosabban rapszodikusan
Vannak olyan értékek, amiket gyönyörűen áthoz, másokkal meg azt műveli, hogy teljesen más sor értékeit pakolja be, magyarul pl. az A2-höz tartozó 200-as HY érték helyett hozza mondjuk a HY5-öt vagy ilyesmit. Ha csak simán konstans hozna rosszakat, akkor megérteném, de így csak a fejem vakarom.
Van tippetek, hogy mit csesztem el?
Köszönöm szépen
-
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy eléggé nagy méretű, sok oszlopot tartalmazó táblázatom. Az áttekinthetősége így nem a legjobb, és ezért lerögzítettem az első 1-2 oszlopot. A kérdésem az lenne, hogy a táblázat jobb szélén lévő kb 5 oszlop hasonlóan rögzíthető-e, a jobb oldalon? Magyarul, csak az egész táblázat közepe lenne gördíthető.
Köszönöm a segítséget
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #33850 üzenetére
Hát a cseresznyéből sajnos csak a mag maradt
Vagyis nem jött össze, 7 szintet enged max. a 2003 (ez a táblázatodban a tartomány oszlopban lép fel, a sornál hiába kilométer hosszú, megette az excel, és számolja is. Amellett, hogy megpróbálom racionalizálni a kategóriákat, és levenni kb. a felére (ez nem egyszerű, de ha minden kötél szakad, talán megy), van valami más módszer esetleg?
A másik gondom azzal a képlettel van, ami a súlyt, stb-t hozza be a másik munkalapról. Így építettem fel:
=HA(Mintalap!$C4>"";INDEX((Munka1!$H$2:$H$45;Munka1!$S$2:$S$50;Munka1!$AD$2:$AD$120;Munka1!$AO$2:$AO$70;Munka1!$AZ$2:$AZ$37;Munka1!$BK$2:$BK$47;Munka1!$BV$2:$BV$25);$Q4;;$R4);"")
, ahol a Mintalapon történik az adat megjelenítése, és a Munka1 lapról húzza be az adatokat. A végén a Q4, R4 cellák a táblázatodban lévő sor és tartomány cellák (az utóbbinál csak az első 7 szintet írtam be, és úgy működik, adja a megfelelő cellában az értékeket). A hiba az, hogy ha a Munka1 fülben a H1:H45, ill. az S2:S50 tartományba írok be adatot, ott kiválóan hozz is, és számol, de a következőkből nem akarja, csak #HIV! hibát kapokMit csinálhattam rosszul?
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #33839 üzenetére
Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél...Ez alapján már szerintem meg tudom csinálni olyanra, amilyenre szeretném
Még egy kérdéssel zaklatnálak
A táblázatodban a 2 segédoszlopban van a
=HA(HIBÁS(HOL.VAN(D2;Lemez;0));0;HOL.VAN(D2;Lemez;0))+HA(HIBÁS(HOL.VAN(D2;Köracél;0));0;HOL.VAN(D2;Köracél;0))+HA(HIBÁS(HOL.VAN(D2;Cukorka;0));0;HOL.VAN(D2;Cukorka;0))+HA(HIBÁS(HOL.VAN(D2;Csoki;0));0;HOL.VAN(D2;Csoki;0))
, illetve a=HA(DARABTELI(Lemez;D2)<>0;1;HA(DARABTELI(Köracél;D2)<>0;2;HA(DARABTELI(Cukorka;D2)<>0;3;4)))
képlet. Van valamilyen limit, hogy a képletben hány alkategória (vagyis a példádban: lemez, köracél, cukorka, csoki) szerepelhet? Csak mert nálam olyan 15 körüli lenne. -
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #33829 üzenetére
Köszönöm, ez 2007 alatt remekül működik, de 2003 alatt sajnos nem, ahogy olvastam, nem támogatott az iferror függvény
Erre még lenne valamilyen megoldásod?
Az valóban látszik, hogy nehezebben átlátható, mint az én eredetim, de valamit valamiért
Az olyasmi táblázatok, amik nálad a Munka2 lapon vannak, amúgy sem lennének nagyon gyakran piszkálva, esetleg csak bővítve további cikkekkel. Az egész táblázat végülis ezen a nagy listán alapulna, szóval ha jól és stabilan sikerülne összehozni, az sokkal fontosabb, mint hogy mennyire átlátható. Ha meg mégis erre (is) lenne igény, akkor legfeljebb beteszem a mostani "egyoszlopos" megoldásomat egy külön munkalapra, amelyre nem hivatkozik semmi, és egy szűrővel mazsolázni lehetne közöttük
Köszönöm szépen ismét a segítségedet
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #33798 üzenetére
Köszönöm, ez nagy segítség volt, egy nagy problémát sikerült megoldanom vele
Plusz én egy oszlopban rendeztem el a listázásra kerülő dolgokat, a te megoldásod viszont a bővíthetősége miatt szimpatikusabb. Viszont ez felvet más problémákat (és ez kicsit bonyolultabb lenne
): Az itt látott táblázatom tartalmaz további oszlopokat is, valahogy így:
Erre a listára több másik lapon hivatkozok, és fkeres függvénnyel hívom be az E, F, G...oszlopokban szereplő értékeket. Ennek perpill az a hátulütője, hogy az egyik lapon az A oszlopban lévő sorszám hozza elő a megfelelő cellákat, tehát ha a másik munkalapon pl. Az A5-be beírom a 8-ast, akkor a soron következő cellákba már kidobja, hogy az az édesség, azon belül a cukorka és Negró, stb. Viszont ha pl. a 4. sor alá szúrok be egyet, hogy bővítsem a lemez kategóriát, akkor az alatta lévők nyilván "eltolódnak". A te elrendezéseddel viszont ez kiküszöbölhető lenne, egyszerűbben bővíthetőek a kategóriák
De ez esetben ha jól gondolom, az fkeres nem működne, mivel előre nem tudom, hogy melyik oszlopból vegyen ki adatokat, vagyis mit hívjon meg. Van erre valamilyen függvény, amivel áthidalható lenne a probléma?
Remélem jól sikerült elmondanom...köszönöm előre is
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy táblázatom, amit szeretnék "felokosítani". Csináltam egy mintát, ahogyan jelenleg kinéz a táblázat.
A listát az indirekt függvénnyel hívom meg, és ez remekül is működik. Viszont szeretném még tovább szűrni, hogy csak a lemezt vagy a köracélt dobja ki a fémeken belül. Leginkább ez úgy lenne jó, ha a B10-be beírnám a fémet, és pl. a C10-ben még csak alcsoportot tudnék választani (lemez, köracél, stb). Az alcsoportokon belül pedig a képen látható módon a csak abba tartozóak között listából tallóznék. Lehetséges ilyet létrehozni, vagy hamvába holt a projekt?
Nehezítés (ha egyáltalán az), hogy ez a "választós" rész más munkalapon lenne, mint az a lista, ahonnan mazsoláznék.
Köszönöm a segítséget
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #33619 üzenetére
Ha a C-D-E3 cella színe azonos, az is tökéletes (sőt, úgy jobb is sokkal, mint ha mindhárom más-más lenne, a cél itt a figyelemfelkeltés, hogy már folyamatban van a teljesülés), a lényeg, hogy ne ugyanolyan színű legyen, mint az a szín vagy mintázat, amit a végösszesennél kapnék
lappy: köszönöm neked is
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Feltételes formázással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy ilyen táblázat:
Azt csinálja, hogy ha a B3 cellában megjelenik valamilyen érték, akkor a cellák elszíneződnek, itt a
=DARAB($B5)=1
szerepel a feltételes formázás értékeként. Olyat szeretnék csinálni, hogy az 1., 2., 3. rész megfelelő értéke értéke is színeződjön el, ha oda beírásra kerül valamilyen mennyiség (de másabb színnel), viszont amíg ezen 3 cella értéke nem éri el a Mennyiségben lévő értéket, addig az előző feltételes formázás ne aktiválódjon. További problémám, hogy mivel a B3-ban összeadom a C3, D3, E3 értékét, így az már eleve nem üres, vagyis a feltételes formázás hatása már megjelenik.Van ötletetek, hogyan lehetne jól ezt megcsinálni?
Köszönöm szépen
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy elég összetett táblázatom, több füllel, amiben sok helyen különféle képletekkel hivatkozok más fülekre, cellákra. Szeretném az ilyen cellákat levédeni valamilyen formában úgy, hogy ne tudjanak mások véletlenül beleturkálni. Valami olyan megoldás lenne a legszimpatikusabb, ahogy ebben a táblázatban, főleg a legelső fülön megoldották: Excel
Itt ugye csak azokba a cellákba tudnék írni, amelyeknél (ben?) aláhúzás található, a többi zárolva van. Az Excel 2003-ban, esetleg 2007-ben van lehetőség, hogy ilyet hozzak létre?
Köszönöm a választ!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan szeretnék még egy kis iránymutatást kérni tőletek
szatocs1981 kolléga adott segítséget, de nem nagyon sikerül működésre bírnom, illetve kaptam új infókat is. Emiatt, és a jobb szemléltethetőség miatt feltenném újra a kérdésemet
Van egy " gyártási nyilvántartó" táblázatom, amely így néz ki:
Itt a Legyártott darab oszlopa lenne az érdekes, ami úgy működne, hogy minden nap beírnánk azt, hol tart a gyártás. Itt azt szeretném elkerülni, hogy "hülyeséget" írjunk be véletlenül, megborítva ezzel mindent. Tehát két dolgot szeretnék elérni (vagy-vagy alapon, de lehet mindkettőnek egyszerre is lenne értelme, ha azzal ki tudok minden véletlen elírást küszöbölni, persze ha ez a program lehetőségeiben benne van
) :
- Az egyik az, hogy amikor beviszem az adatokat a H oszlop celláiba, akkor az excel kérdezzen rá, hogy tuti jó-e, és még egyszer be kelljen írni (ez lenne a jobb módszer). Ha pedig a két beírt szám nem egyezik, akkor pampogjon, hogy elcseszted
Ha pedig igen, csak akkor kerüljön véglegesen rögzítésre a cellában.
- A másik (ez vetődött fel ma), hogy minden terméknek van normája, és ha pl. plusz-mínusz x%-kal többet írok be, mint az addigi gyártás+norma, akkor szóljon, hogy biztos-e. Ezt megpróbáltam az Adatok - Érvényesítés menüpont alatt megoldani, de nem igazán ment. Létrehoztam 3 segédoszlopot, a J-ben a H-ban megjelenő értékeket jelenítettem meg, csak simán =$H$3 formában, a következő két oszlopba pedig betettem a norma plusz-mínusz x%-os mértékét. Az érvényesítés menüpontban pedig ezekkel játszottam: a minimum és a maximum értékekhez ezeket tettem be, plusz az aktuális értéket, a Hibajelzés fül alá pedig egy üzenetet, hogy biztos így akarom-e? De így nem ment a dolog - gondolom azért, mert ha a H oszlopos cellákba beírtam az új értéket, akkor J-ben is megváltozott
Olyan megoldást pedig nem találtam, hogy ezt kivédjem...
Mind a két megoldás jó és elegáns lenne szerintem, ha működne, de nagyon nem jutok zöld ágra. Még annyit szeretnék elmondani, hogy ennek 2 munkalapon kellene működnie, de ezek felépítése teljesen megegyezik, pár sorral van csak több az egyikben, de a képletek, stb. ugyanazok.
Tudnátok segíteni?
Köszönöm szépen!
-
Traxx
őstag
válasz
szatocs1981 #29169 üzenetére
Köszönöm
Valamiért nekem nem akarja az igazat, sajnos a makrókhoz teljesen kuka vagyok
Annyit még elmondanék, hogy 2 munkafüzetlapon lenne erre szükség, és ott is csak bizonyos cellákban (a 2 lap felépítése nagyjából azonos, így az a tartomány is, ahol ennek működnie kellene).
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Olyan funkciót tud az excel, hogy ha egy adott cellába adatot (számot) szeretnék beírni, akkor kérdezzen rá, hogy tuti annyit akarok-e? Tehát még egyszer be kelljen gépelni, és ha megegyezik, akkor írja be a cellába?
Köszönöm előre is!
-
Traxx
őstag
válasz
poffsoft #27868 üzenetére
Szerintem én fogalmaztam kicsit nemjól
Ez a táblázat az, amiben először is segítettél
Ez a napi gyártást lenne hivatott nyomon követni (és bár a mostani állapotában remekül működik, kaptam egy újabb feladatot, ebben nem tudtam előre lépni). A táblázat napi szinten lenne ugye töltögetve és frissítve, mindig az éppen aktuális termékekkel. Ezeket a termékeket, ill. a napi keletkező mennyiséget szeretném átvezetni másik munkafüzetbe, esetleg munkalapra, lehetőleg úgy, hogy ne legyen vele extrasok meló, tehát ne ctrl+c ctrl+v módszerrel kelljen áthozni a terméket, mennyiséget, stb. Magyarán pl. az E4, H4 cella tartalma kerülne át a másik munkafüzetbe, pl. a D-H10 és sz I-J10 cellába:
A problémám az, hogy az első munkafüzetlap ugye minden nap cserélődne, ha a termék nem is, de a darabszám biztosan nem lesz ugyanaz. Tehát a másnap termése bekerülne a P-T10 és az U-V10-be, akkor azt nem tudom úgy megtenni jelen tudásom szerint, hogy képletet vagy egyszerű hivatkozást használok, mert akkor a régebbi adatok is módosulnának. Csak a másolás-beillesztés lenne a jó eddig - vagy valami olyan módszer, ha van, ami "békén hagyja" a már eddig rögzítetteket, és ahhoz nem piszkál hozzá, tehát statikus lenne már azon cellák tartalma, vagy ha eszedbe-eszetekbe jut más értelmes megoldás, azt is szívesen venném
A másolás-beillesztést azért szeretném megkerülni, mert jó sok gépnél kellene minden nap megoldani, és amennyire lehet, szeretném leegyszerűsíteni a folyamatot.
Remélem érthetően írtam le és köszönöm
-
Traxx
őstag
Remélem még nem untok
Ehhez a táblázathoz, pontosabban a 3. képen látható részéhez kapcsolódóan lenne még egy kérdésem. Felvetették, hogy lehetne-e olyat csinálni, hogy havi összesenben lássuk, melyik gép mit, mennyit gyártott. Ugyanis az a gondom, hogy a táblázatom ugye folyamatosan változna, tehát ha ma csavart gyártunk az 1-es gépen, holnap pedig anyát, akkor simán (szintén a hozzászólásban lévő 3. kép példájánál maradva) ='[Gyártás.xls]csarnok'!$E$3 hivatkozással nem tudom átvinni másik munkafüzetbe, vagy esetleg munkalapra, mert az E3 cellában holnap már más lesz.
Lenne-e erre más módszer a CTRL+C CTRL+V kombótól?
Valami ilyesmibe illeszteném be első blikkre:
Köszönöm ismét a segítséget
-
Traxx
őstag
válasz
poffsoft #27832 üzenetére
Köszönöm
Az első része kifogástalan, a feltételes formázásnál a =DARAB($H4)=1 képletet alkalmaztam, ahol a H oszlopba kerülnek rögzítésre a kiszállítások. Ez nagyon jól működik
Viszont az érvényességes részét nem értettem, mert olyat nem leltem, vagy csak nagyon vak vagyok, igaz 2003-as excelt használok (bár ebben az esetben úgy vettem észre, hogy nem is szükséges, hogy legyen).
Talán ez, vagyis a 2003-as excel az oka annak is, hogy a 2. problémámra írt megoldásod nem működött, mivel azt kapom, hogy a feltételes formázáshoz beírt képlet nem mutathat más munkafüzetlapra. Nekem pedig a megrendeléses táblázatból olvasódnak át az adatok a gyártásosba, nem fordítva. Ráadásul már nem egy, hanem 2 ilyen gyártásos munkalapom van, hogy ne legyen egyszerűbb a sorsom
A határidő cellájának színezése jó ötlet, ezt megtettem a gyártásos lapon is, viszont logikus, hogy a megrendelésnél is felvezetem
De itt kicsit csonkítva tenném meg: a feltételes formázásnál a 2003-as excelben csak 3 kritériumot tudok megadni. Az elsőt ugye lefoglalja az, amire adtál megoldást, tehát a kiszállítások figyelése, a 2.-3. at használom fel erre: pl. 1 héttel a lejárat előtt beszínesedik, határidőn túl meg mondjuk piros lesz. =E4<MA()+8 és =E4<MA()+1 formát használva, ahol E4 a határidőt tartalmazó cella. Egy gondom viszont van: ha lemásolom a feltételes formázást, akkor az üres, adatot nem tartalmazó cellák is eleve színesek lesznek. Erre van valamilyen kiegészítés? Tudom, a legegyszerűbb egy újabb feltétel hozzáadása lenne, mely kizárná az ürességet, de ez nem kivitelezhető
Köszönöm még egyszer
-
Traxx
őstag
Még két dologban szeretnék segítséget kérni. A 2. képen szereplő megrendelési listába betennék még egy "kiszállítva" oszlopot is. Lehetséges olyat csinálni, hogy ha
- kiszállításra kerül a termék, vagyis a megfelelő cellába beírásra kerül a szállítás dátuma, pl. az adott terméket tartalmazó cella színe megváltozzon? Feltételes formázás lenne itt a kulcs, ha jól sejtem, de nem nagyon tudom, milyen képlet lenne ide a megfelelő.- A másik, ami szerintem bonyolultabb: ha a termék gyártásban van (tehát szerepel az üzemrész gépeit tartalmazó, 3. képen lévő listán az adott rendelés), akkor képes ezt az excel szintén valamilyen színkóddal jelezni?
Köszönöm szépen ismét a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lenne egy problémám, amire sehogy nem tudok megoldást keresni. Adott egy táblázat, ami afféle termékgyártási nyilvántartóként funkcionál, 3 fő füllel: az üzemrész, a beérkező megrendelések, és egy terméklista. A kiindulási alap maga a terméklista, és ebből hívná le az excel a megfelelő termékeket. A lehívásnak vevő szerinti lista létrehozását választottam, és legördülő listából tudom kiválasztani a megfelelő terméket. Mindez működik is, viszont minden termékhez tartozna egy adagsúly, amit szintén innen, a terméklistából vennék ki, ez viszont nem működik. Az FKERES függvényt használtam erre a célra, látszik az általam használt képlet is. Képpel illusztrálva így néz ki.
Tehát a problémám az, hogy az adagsúlyt nem hozza, pedig a képlet (szerintem
) jó. Érdekes módon viszont ugyanúgy az FKERES függvényt segítségül hívva az üzemrészeknél működik a dolog, tehát ha felviszem az adott megrendelést, és beírom az adott megrendelési kódot, akkor kapásból jó eredményt kapok (erről, illetve a használt képletről szintén adnék egy képet).
(Itt a vevőt, rendelt mennyiséget, szintén a nyilvántartóból hozom át az FKERES-sel).
Mit tolhatok el szerintetek, ami miatt ez az adagsúlyos történet nem működik?
Köszönöm a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék tőletek kérni
Van egy listám word-ben, amely különféle mérőeszközöket tartalmaz, és azokhoz hozzá van rendelve egy dátum, ami a hitelességének lejártát mutatja. Ezt szeretném excelbe áttenni, de megokosítva egy kicsit. Méghozzá úgy, hogy a dátumot "figyelje", tehát ha az adott eszköz dátuma túllép a mai napon, akkor jelölje be valahogy a cellát, pl. legyen piros a háttere.Így azonnal szembetűnő lenne a "problémás" eszköz, és nem kellene a listát bogarászgatni... Meg lehet ezt oldani valahogyan?
Köszönöm a segítséget
-
Traxx
őstag
Nagyon köszönöm, tökéletes!
Most már szerintem némi formázástól eltekintve ez marad a végleges változat
Egyébként a trükközés az egész táblázatra jellemző, mert az elején lévő srafozásos részt 2010-es excel alatt elég hamar összedobta a kolléga - csak éppen ahol használatban lenne ez az egész, ott csak 2003 van. És nem volt túlzottan nagy akarat a verziófrissítésre, és arra, hogy 50K-t rááldozzon a cég 1 táblázat kedvéért. Ami részemről is érthető és jogos
Fire/SOUL/CD: értem, amit mondasz, és van is benne igazság. Viszont ez a karbantartási lap kinyomtatásra kerül, és egyéb funkciója nem lesz, legalábbis a gépen nem. Tehát pl. jön egy javítás febr. végén, már tudjuk, mit fogunk végezni az adott gépen, vagyis a lap fölötti részletezés a legördülő menüből meglesz. Innentől kezdve Mutt megoldásának hála már csak a hónap számát kell módosítanom a karbantartási lapon, és beírni egy javítási dátumot, azt követően pedig kinyomtatni. Az adott gépnél a következő javításnál pedig ugyanezt lejátszani...az ebben az esetben lényegtelen, hogy az előző lap a gépen nem lesz meg, hiszem a funkcióját papír alapon tölti majd be.
Tehát én úgy látom, hogy pontosan így fog a kezem alá dolgozni
eredetileg is így szerettem volna valahogy (és nem csak én, hanem az is, aki majd kezelni fogja ezt a tervet), szóval boldog lehetek
Jobb, kézreesőbb megoldástól nem zárkózok el, ha van javaslatod...mindig, mindent lehet még jobban és egyszerűbben
De ez a mostani helyzet is korrekt szerintem.
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #16801 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy kb. bukta a dolog?
Mert annak nem nagyon örülnék...
-
Traxx
őstag
válasz
pigster #16796 üzenetére
Lehet rosszul csináltam, de ez sajnos nem hozott eredményt
Kiegészítettem a képletet azzal, amit írtál, és így sem akarta hozni az igazságot. Azt gondolom, hogy egy kis lépésre járok csak a megoldástól, de az itt lévő ellentmondást (azaz egyszer működik, máskor pedig nem) nem tudtam feloldani így sem.Lappy módszere is nagyon jó lenne, csak ott meg a "2 soros" problémát kellene kiküszöbölni...
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #16791 üzenetére
Feltöltöttem fáljmegosztóra: [link]
Az érzékeny adatokat kiszedtem, viszont ami a számoláshoz szükséges, azokat változatlanul hagytam. A lényege az, hogy a terv fülön az egyes karbantartások betűjelei vannak, és ezek részletesen megjelennek az egyes gépek adatlapjain. Amikor elvégzésre kerül a javítás, akkor beírjuk a dátumot, és ilyenkor a terv mező adott hónapja bezöldül. Ez a része pöpec, tavaly már jól vizsgázott
A probléma ezzel a karbantartási lappal lenne, amit még hozzá kellene toldanom, és amit szeretnék úgy megcsinálni, hogy minél kevesebb adatot kelljen manuálisan beírni, vagy akár csak átmásolni, és amit lehet, a fentebb részletezettekből hívjon meg az excel. Az első fülön egy "jó" állapot van, ekkor kiválóan hozza is azokat a paramétereket, amiket kell, míg a másodiknál nem
És azóta sem sikerült rájönnöm, mi ennek az oka...
Köszönöm még egyszer
-
Traxx
őstag
Elnézést a sok posztért, de leltem még egy anomáliát, ami talán valakit közelebb vihet a megoldáshoz...én teljesen sötétben tapogatózok már
Itt már vegyesen hozza az értékeket...de nem fér a fejembe, hogy miért volt tökéletes máskor, pl. itt, a 6. hónapban? Minden képlet teljesen ugyanaz...és valami mégsem perfekt...
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #16786 üzenetére
Először a második részére reagálnék, mert szerintem én fogalmaztam rosszul: ha a 9. hónapot beírom, akkor is 0-t ad vissza, de ha pl. a 12.-ben vannak adatok, akkor is...hogy mi az oka, és ekkor miért nem működik, nos arról sejtésem sincs.
Az első problémára létezik valamilyen megoldás szerinted?
Mod: az első problémára rájöttem
Módosítottam a függvényt...az 1. elvégzett munkánál meghagytam =FKERES(E84;B57:H80;3) alakban, és a másodiknál =FKERES(E84;A57:H80;4) alakra...így a második sort már kifogástalanul hozza
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Egy nagy problémában szeretném a segítségeteket kérni. Tavaly kaptam tőletek segítséget egy táblázathoz, és annak ár eleme ebben is visszacseng. Viszont előálltak egy fejlesztési lehetőséggel, és ennek a mikéntjét nem tudom, hogyan lehetne a legegyszerűbben, automatikusan megvalósítani.
Ez lenne a problémás táblázat:
Itt a pirossal kiemelt keret lenne a lényeg. Erre szeretnék egy automatikus kitöltési szisztémát kitalálni, és részben meg is van, de néhol elakadtam. Ami a lényeg: csak az E84-ben lévő hónap számát szeretném változtatni, és a cél az, hogy ebből hozza az excel a karbantartási lap fölött lévő, az adott hónaphoz tartozó paramétereket. Ehhez az elvégzett munkánál az =FKERES(E84;B57:H80;3) függvényt használtam. Amint látszik, az első javítást kiválóan hozza is, de a másodikat (a 60. sorban lévőt) valamiért nem, és nem nagyon tudok rájönni ennek az okára
A cserélt alkatrésznél ugyanez a probléma, ott szintén az FKERES függvényt használtam, =FKERES(E84;B57:K80;8) alakban.
A másik gondom: a 9. hónap után valamiért az egész nem akar működni
0 értéket hoz mind az elvégzett munkánál, mind az alkatrésznél.
Mit csinálok szerintetek rosszul? Köszönöm szépen a segítséget!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Nem olyan régen segítettetek nekem egy táblázattal kapcsolatban, amely összességében kiváló, kaptam miatta az elismerést, de tiétek az érdem
Viszont kértek egy kiegészítést, aminek a legegyszerűbb megoldására nem tudok rájönni.
A könnyebb érthetőség kedvéért feltöltöttem ide a fájlt. A harmadik, Nyh munkalapon lenne a probléma, a Karbantartási lap. Ennek az lenne a lényege, hogy az adott hónapban, amikor van valamilyen esemény, ez töltődjön ki, és ezt a lapot kinyomtatva odaadjuk a feladatot végző kollégának, aki a feladat elvégzését ezzel tudja igazolni. Viszont ezt a lehető legkevesebb melóval szeretném megoldani, tehát lehetőleg úgy, hogy ha kitöltöm pl. a javítás dátumánál szereplő dátumot mondjuk a C37-be, akkor hozza az Elvégzett munka megnevezésénél az Ellenőrzés 2-t, ill. a Cserélt alkatrésznél szereplő bejegyzést. És előre nem igazán jutok
Jó az a megoldás is, hogy egy ilyen javítási lap lenne, és az mindig felülíródna, vagy az a megoldás is tökéletes, hogy ha mindegyik eseményhez van külön lap (ha szükséges persze).
Előre is köszönöm ismét a segítséget
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Újból szeretnék egy kis segítséget kérni. Van 2 táblázatom, az egyiken kb. 70, a másikon kb. 40 munkalappal. A munkalapok azonos felépítésűek, de teljesen más a tartalmuk. Mindegyik munkalap 2 oldal nyomtatva, és itt van a probléma: az egyik oldal álló lenne, a másik fekvő helyzetű, legalábbis a felépítésük miatt így férnének rá a papírra. Hogyan tudnám ezt megoldani, hogy ne kelljen mindig átállítani az oldalbeállítást az első oldal után? Magyarán rámennék egy munkalapra, és kinyomtatná, az elsőt álló helyzetben, a másodikat fektetve...word-nél OK, hogy szakasztöréssel, de itt (2003-as excelem van) nem találtam ilyet.
Köszönöm a segítséget
-
Traxx
őstag
Még egy kérdésem lenne a táblázatommal kapcsolatban. Feltöltenék róla képet, hogy ne kelljen levadászni ismét a datáról
Látható itt egy Cserélt alkatrészek blokk, ez nem minden esetben kerül kitöltésre, de van, amikor igen. Szeretném úgy megcsinálni, mint a Leírás fül alatt lévőket, azaz legördülő listásra )de ha nem megy, akkor nem
). Szóval úgy gondoltam, hogy a Kódok fülre beírnám ezeket, és az Adatok - Érvényesítés alatt majd szépen csinálok neki egy listát. De ezt buktam, mivel hibát kapok, hogy nem használhatok lista kritériumként más munkalapra történő hivatkozást.
Így szerettem volna megoldani: =HA(B77>"-";'kódok'!B72:B81), és az elgondolásom szerint ha a B77-ben szerepelne valamilyen betűjelzés, és nem kihúzás akkor válogathatnék a listából. Olyat persze lehetne, gondolom én, hogy minden fülre bemásolom ezt az alkatrész jegyzéket, de az jóval több lenne időben
Valami okosságot tudnátok még erre mondani? Köszönöm sokadjára is
-
Traxx
őstag
És Fire/SOUL/CD: köszönöm a segítséget
A 2003-ban nincs ilyen névkezelő, de a Beszúrás / Név... pont alatt megleltem, ami kellett nekem. És meglepődtem, hogy tényleg mennyi minden volt az elvileg üres munkalapokon
Az egyes fülekről kitöröltem a tartományneveket, így már csak a Kódok fül alattiakat kellett ismét megcsinálni - és lőn öröm, boldogság, valóban működött
Tehát valóban ez volt a kulcs, a szerencsétlen excel kicsit megzakkant a sok hivatkozástól.
Fire: az a baj az 1-2 betűs elnevezésekkel, hogy azok a Terv munkalap miatt kellenek olyanra, amilyenre. Ugyebár az oda beírt adatok jelennek meg az egyes városok munkalapjain, és ez hozza a listákat is. Írnék én egyértelműbbet, meg kiírnám szívem szerint ha nem is teljesen, de rövidítve, viszont ebben az esetben a kezem kötve van. nem az enyém lesz a táblázat, én csak szívok vele
Vagy erre is van valamilyen "kecske is, káposzta is" csel? Az abszolút hivatkozásokat viszont beletolom.
A csalamádét meg szeretem, ma készült egy adag itthon
Köszönöm még egyszer mindkettőtöknek
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #14385 üzenetére
Feltöltöttem a fájlt ide. amit nem tudok, az az, hogy miért kb. 2 mega, mert ez az eredeti méret kb. ötöde, viszont az eredetiben voltak képek is szép számmal
A táblázatban található képletek az eredetivel teljesen megegyeznek. A kódok fülre csináltam meg a tartomány elnevezéseket, és ezeket az Nyh munkalap kifogástalanul hozza is, a többinél pedig az van, amit már mondtam
A tervben az egyik cella direkt van srafozva, de az egy másik dolog, és az kifogástalanul működik is mindegyik fülön (lappynak ismét köszönet érte
...mint ahogy a mostani segítségért is, de kevésbé tudom dekódolni...és így, látva az eredetivel megegyező vázat, hátha könnyebben kibogarászható lesz számotokra, mi a gond.)
Még annyit, hogy az Nyh. munkalapon nem, de az összes többin ha újra érvényesíteni akarom a Leírás blokkban lévő adatokat, akkor A kijelölés adatérvényesítés nélküli cellákat tartalmaz. Kívánja kiterjeszteni az adatérvényesítést ezekre a cellákra?" üzenetet kapok, az eredeti táblázatban is így van. Ezek után ha az Igenre kattintok, akkor ugyanazt adja be az Excel, mint a kifogástalanul működő Nyh munkalapon
Magyarul: papíron minden jó, de az igazságot csak nem akarja...
Remélem valaki ki tudja szúrni, mit is hibáztam
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #14385 üzenetére
Rendben, csak ahhoz a nem publikusakat kiszedem, meg a fülek számát megritkítom, mert 40-re nem lesz úgysem szükség, tekintve, hogy elvileg az elsőnek a klónjai
Viszont. Ugyebár nem sikerült csak a "kódos" munkalappal megcsinálnom a listázást.Ezért kipróbáltam egy olyat, hogy azokat az adatokat átmásoltam egy munkalapra (konkrétan a harmadikra), és ott végeztem el ismét a tartománynevek megadását. És amikor megnéztem a Beszúrás - Név - Név megadása pontban, a következőt kaptam:
Ahogy látható, a hivatkozás a hármas fülre mutat (és ott prímán hozza is a legördülőket), de a többin nem. Lehet ennek vajon jelentősége?
Arra gondolok, hogy valami beállítás vagy nem tudom mi folytán mégsem terjesztődne ki globálisra a tartomány elnevezés, hanem megragad munkalap szinten?
Bár ez tényleg csak fejtegetés, sajnos nem vagyok olyan képzett az excelből, hogy meg tudjam ítélni, hogy helyes-e a gondolatmenetem...és ennek ellenére a feltöltést elvégzem majd
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #14383 üzenetére
Köszönöm azért, hogy próbáltál segíteni
Hátha más rájön, mi lehet a gond...egészen biztos vagyok benne, hogy valami apróságon csúszik el a dolog. Kipróbáltam az itthoni gépen is, és az első munkalapon hozza rendesen a legördülőt, de a többin nem. Ha pedig megpróbálom ismét érvényesíteni, akkor "A forrás kiértékelése jelenleg hibát eredményez" üzenetet kapom a nem működő lapoknál, holott abban a cellában, amire az INDIREKT() függvénnyel hivatkoznék, ott figyel a lista elkészítéséhez megfelelő adat
-
Traxx
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #14381 üzenetére
Nagyjából értem, amit írsz, de lehet, kicsit elbeszélünk egymás mellett
Nálam úgy néz ki, hogy az egyes listázandó jellegek mondjuk B3:B10, B11:B15, B16:B23 stb. módon néznek ki (a lista nyomtathatósága miatt, bár nyilván, amit te írsz, hogy 1 jelleg - 1 oszlop, kevésbé lenne macerás
)
Viszont a gondom azzal van, hogy adott az a munkalap, ami ezeket a jellegeket tartalmazza így felsorolva, és "tartományosítva", és az excel ebből készíti az egyes munkalapokon a legördülő listát. Ez pedig, számomra rejtélyes okból, CSAK az első munkalapon működik - és nem csupán az, hogy új elemet szúrhassak be a listába, hanem maga a legördülés is. Magyarán a 2., 3.,... munkalapomon egyáltalán nincs lista (illetve van, mert a legördülő menü gombja ott van, csak teljesen inaktív...holott képletileg, stb. 100%-ban megegyezik az első, mindenben tökéletesen funkcionáló munkalappal).
Ezt a dinamikus tartományt egyébként a 2003-as excel is tudja? Vagy (és itt jön a kulcskérdés) éppen ezzel tudnám kiküszöbölni a többi munkalapot érintő problémát, hogy nincs legördülőm, magyarán azt mondod, hogy azért van az egyiken, és nincs a többin, mert statikus a tartomány dinamikus helyett?
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Korábban már zaklattalak sajnos titeket egy-két kérdéssel egy elég nagy táblázat kapcsán, és most lenne egy újabb...A táblázat lényegében egy ütemterv, az első oldala egy átfogó "kódos" rész, míg a további fülek az egyes helyeken végrehajtandó eseményeket részletezik. ezen események részletezésével volna gondom, pontosabban azt, ami van, szeretném kézenfekvőbbre, "elegánsabbra" elkészíteni.
Lappy kolléga korábban segített nekem, hogyan tudom, az egyes eseményeket kategóriánként legördülő listából kiválasztani, konkrétan itt. Ez gyönyörűen működik is
(nálam ez úgy néz ki, hogy a Jelleg cella alatti M betű egy másik fülről jelenik meg, és a listában csak az M-nek megfelelőek jelennek meg). Szóval megcsináltam egy darab fülön ezt a tartomány elnevezést, és ezt a fület másolgatva elkészítettem még pár szükséges fület, amelyek felépítésükben ugyanolyanok.
Viszont itt jön a gondom, hogy mi van akkor, ha jön egy új esemény, és a tartomány elnevezésnek (és ezzel együtt a legördülő listának) bővülnie kell? Nyilván beszúrom, de minden fülre beszúrni egy kicsit sok lenne. Ezért csináltam egy olyat, hogy a legördülő lista elemeit átmásoltam egy új, "kódos" fülre, és megpróbáltam ott elvégezni a tartomány elnevezéseket, ezzel párhuzamosan a többi fülről kitöröltem ugyanezen elnevezést. Úgy gondoltam, hogy ezzel a módszerrel ha bővíteni szeretném az egyes tevékenységek legördülőit, csak be kell szúrnom ebbe a fülbe egy új sort, beírom az adott tevékenységet, és kész, a kérdéses füleken legördülő listában megjelenik, és nem kell minden egyes fülbe külön-külön beszúrogatni.
Nos ez igaz is volt, az első fülön...ott pontosan ez történt, jött a legördülő, és jött vele együtt az újonnan beszúrt tevékenység is
Viszont a többi fülön nem...legalábbis úgy nem, hogy még menüt sem engedett legördíteni, olyan volt, mintha (lappy előzőleg linkelt példájára hivatkozva) a Jelleg cella alatt semmi nem lett volna
Magyarán egy fülnél hoz mindent, és a többinél (annak ellenére, hogy "tesófülek", tehát az alkalmazott képleteket tekintve ugyanazok), zsákutcába futok...
Mit csinálok szerintetek rosszul?
Elnézést kérek a hosszú irományért, és köszönöm ismét a segítséget
És még valami: 2003-as excel alatt igyekszem bűvészkedni
-
Traxx
őstag
Ezt megint emésztenem kell
No, akkor a te képeden keresztül leírom, mit csináltam, és mi az, ami (ismét
) nem teljesen tiszta...
A jellegek szerint megcsináltam a táblázatot, és az egyes jellegek listáit az Adatok - Listák - Lista létrehozása ponttal. A Jelleg listát is megcsináltam, vagyis a te ábrád alapján kijelöltem a 11-es sor elemeit, és a Név mezőben elneveztem Jellegnek.
Leginkább az utolsó bekezdéseddel van problémám. Ugyanis azt írtad, hogy "Ezután a B57 hez teszel egy érvényesítési listát! a lista a jelleg nevű lesz!" Nos, ezt azért nem tudom, mert a kérdéses cellában maga a Jelleg van megjelenítve, ami az összesítő lap celláira hivatkozik...
És a következő mondatodat sem értem: "és az érvényesítés cellához pedig a következő listát kell tenni aminek a forrásához az indirekt fgv. használod (segítség a képen van) =INDIREKT(B57) nálad". hogy ha jól értem, ez az indirekt függvény hozná az adott jelleg elemeit? Vagy hogy van?
Megkavarodtam...nem egyszerű kenyér ez az excel
-
Traxx
őstag
Még egy dologban kérném a segítségedet. Az excelnek megvan az a nyűgje, hogy csak 7 függvényszintet tudok egymásba ágyazni. Amit írtál az előbb, az nagyon jó lett, és jelenleg így néz ki a képletem:
=HA(B57="E";AB56:AB64;HA(B57="O";AB74:AB81;HA(B57="O/Sz";AB82:AB87;HA(B57="Sz";AB89:AB100;HA(B57="H";AB68:AB69;HA(B57="V";AB101:AB102;HA(B57="M";AB71;HA(B57="E/H";AB65;0))))))))
Frankón működik is, viszont van pár kód, aminek így már nem maradt szintje. Tehát nem tudok helyet találni az F, S, L kódnak, és ahogy a legutóbbi hozzászólásomban írtam, arra gondoltam, hogy ezek előfordulása esetén ne szűrjön (mert relatíve úgyis ritkán fognak előfordulni az ezekhez kapcsolódó feladatok), hanem az egész listában keressen. Mit kellene módosítanom ehhez a képleten?
Köszönöm ismét a segítséged
-
Traxx
őstag
Köszönöm, az, amit írtál, tökéletes, szűrődik az E és az O is megfelelően
Annyit finomítok még rajta, hogy van 1-2 pont, ahol nincs ennyi végrehajtandó művelet, hanem csak 1 (máshol meg 10 is), tehát ami ilyen ritkásan szerepel, azt úgy próbálom majd megoldani, hogy nem szűröm, hanem az egész listát betolom, és jónapot...és azért így, mert egyébként túl hosszú lenne a képlet, és nem férne ki
Ha nem lenne ilyen korlát, akkor nyilván mindegyik jellegpont kapna saját szűrést, de ha nem, hát nem...
De ez nagyon nagy segítség volt, amit adtál...nagyon köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házi hangfal építés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- DOOM - The Dark Ages
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest