- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
underdark #54617 üzenetére
Szia,
Kimutatást javasoljuk erre.
Az újabb Excel-ekben képlettel is lehetséges már.
E2-ben a képlet: =KIMUTATÁS.ALAP.SZERINT(Table1[Name];Table1[Year];Table1[ASC];SZUM;0;0;;0)Van egy másik képletem is de sokkal hosszabb.
=LET(nevek;SORBA.RENDEZ(EGYEDI(Table1[Name]));
evek;SORBA.RENDEZ(EGYEDI(Table1[Year]));
sorszam;SORSZÁMLISTA(DARAB2(nevek));
ertekek;REDUCE(TRANSZPONÁLÁS(evek);sorszam;LAMBDA(s;c;FÜGG.HALMOZÁS(s;TRANSZPONÁLÁS(SZUMHATÖBB(Table1[ASC];Table1[Name];INDEX(nevek;c);Table1[Year];evek)))));
VÍZSZ.HALMOZÁS(FÜGG.HALMOZÁS("";nevek);ertekek))A képletben az "ertekek" sorban van a lényeg, ami a SZUMHATÖBB segítségével kiszámolja mindegyik névhez és évhez az értéket. A REDUCE-t arra használom, hogy a kapott értékeket "egymásra tegyem" (függőleges halmozás), mert ezt tudom majd a munkalapra kiírni. A végén még az elejére teszem a neveket.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Még egy lehetőség: Kimutatást készítesz, ahol a name lesz a sorcimke, a year az oszlopcimke és az asc oszlop összege lesz az értékek mezőben. Mivel minden név és év egy számot tartalmaz, így a kimutatás névsorosan fogja az éves értékeket mutatni.
Az összegző sorokat megjelenítését ki kell venned a kimutatásból (kimutatáson állva - Tervezés - Végösszegek - kikapcsolva sorokban és oszlopokban).
Ha új sort vittél be a táblázatba, akkor a kimutatást is frissítened kell, ennyi a hátránya.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Ettől tartottam... (nem a kuszábbá válástól, hanem az adatok ilyen struktúrájától).
Ebben az esetben nem használható gazdaságosan az XKERES függvény, mivel mindig csak egy találatot ad vissza.
Mivel legalább 2021-es Exceled van, ezért használni tudod az EGYEDI és a SZŰRŐ függvényeket.
Az A1 : C5 tartományt átalakítottam táblázattá, hogy a táblázatos címzést tudjam használni.
Az éveket az I1 cellától a következő képlettel kaphatod meg:=TRANSZPONÁLÁS(EGYEDI(Táblázat1[year]))
Az E1 cellába írtam be a kívánt nevet.
Ezután az I2 cellában a képlet (ezt látod a képen is):=SZŰRŐ(Táblázat1[[#Mind];[asc]];(Táblázat1[[#Mind];[name]]=$E$1)*(Táblázat1[[#Mind];[year]]=I$1);0)
Ezt a képletet másolni és beilleszteni kell a mellette levő cellákba (nem pedig egérrel húzni!) és akkor megfelelően működik.
Figyelned kell a $ jelekre a cella címzésekben!Remélem, tudod alkalmazni a saját táblázatodra. Ha nem sikerülne, küldd el privát üziben.
Kiegészítés: Ha a neveket is egy listában szeretnéd látni, akkor a képlet a képen a H2 cellába:=EGYEDI(Táblázat1[name])
Az I2 cella képlete pedig a következő:=SZŰRŐ(Táblázat1[[#Mind];[asc]];(Táblázat1[[#Mind];[name]]=$H2)*(Táblázat1[[#Mind];[year]]=I$1);0)
A nevek helyzetének figyelembe vételével változott.
A képlet az I2 cella mellett levő cellákba másolás - beillesztés továbbra is a megfelelő mód, utána lefelé mindhárom oszlop egyszerre húzható.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
underdark #54615 üzenetére
Szia!
Az XKERES függvény jelen esetben a találat sorában levő értékeket tud visszaadni, az FKERES függvényhez hasonlóan, vagyis az A3 cellában levő név sorát veszi alapul.
A "belső" XKERES függvényed ugyanazon táblázat másik oszlopából fog eredményt keresni, ami nem feltétlenül azonos a külső XKERES által megadott sorral!
Ha sor és oszlop találkozásra vagy kíváncsi (ha az évek oszloponként vannak), akkor a belső XKERES függvény keresési tömbjénél a táblázat FEJLÉC-ét kell megadnod, nem az egész táblázatot (ha egérrel csinálod a tartomány kijelölését, akkor mutatni fogja a helyes szintaxist a fejlécre).
Amit a képen mutatsz, az a belső XKERES függvény eredménye - ezt nem tudja a külső függvény értelmezni. Az ablak alsó sorában egy üres = sort látsz, ott lenne a teljes képlet eredménye.
Remélem, jól értelmeztem a kérdést, ha mégsem így lenne, kérlek mutasd meg képen a Táblázat7 egy részletét a "bal felső" sarkából kiindulva (természetesen fals adatokkal).
Üdv. -
karlkani
aktív tag
válasz
underdark #53783 üzenetére
Felhasználva Delila_1 képleteit megoldható.
Először is az A, B, C oszlopokat rendezzük A-Z-ig, hogy az adott zenekarok összes lemeze egy helyen legyen.
F2
=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(SZŰRŐ(A2:A1000;A2:A1000<>0)))
Kiírja a neveket egymás alá.G2
=MAX(HA(($A$2:$A$1000=F2);$C$2:$C$1000))
(húzható)
Legmagasabb pontszám.H
=INDEX($A$2:$C$1000;HOL.VAN(F2&G2;$A$2:$A$1000&$C$2:$C$1000;0);2)
(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe.E2
=HA(NINCS(FKERES(B2;$H$2:$H$1000;1;HAMIS));"";B2)
(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe (sajnos arra nem tudok rájönni, hogy ott írja ki, ahol az előadó/zenekar először szerepel).Végül feltételes formázással kitöltjük a nem üres cellák színét. E2-n Feltételes formázás, Szabályok kezelése..., Új szabály..., A formázandó cellák kijelölése képlettel.
Szabály
=E2<>""
Érvényesség=$E$2:$E$1000
Formátumnál kiválasztod a kitöltés színét.F, G, H oszlopokat ezután el lehet rejteni. A képletekben az 1000-et módosíthatod, ha több az adat...
Mivel nincs adatbázisom, netről szedtem. A pontszámokat véletlen generálással csináltam (szemléltetés miatt).
-
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
underdark #53097 üzenetére
Szia!
Feltételes formázás: A formázandó cellák kijelölése képlettel:
1. képlet: =A1>=1000000, cellaformátum szám: # ##0 " Millió Ft"
2. képlet: =ÉS(A1>=1000;A1<1000000) cellaformátum szám: # ##0 " Ezer Ft"
A milliókat és ezreseket a kerekítés szabályai szerint felkerekíti. Ha tizedest is szeretnél látni, akkor # ##0,0 "Ezer Ft" egy tizedest mutat.
A formátumot így kell beírnod pontosan.
Üdv.
Ps. mi ez a két pont a cellában, ezt így nem fogja tudni számként értelmezni! -
Mutt
senior tag
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
underdark #48689 üzenetére
Szia!
C2 képlete lehetne pl.=HA(ELTOLÁS(B1;DARAB2(A:A);0;1;1)=1;1;"X")
Ezzel mindig a B oszlop utolsó cellájának értékét nézi meg. Akkor 1 az eredmény, ha abban a cellában 1 az érték, egyébként X.
Ehhez persze soronként kell azA : B
oszlopot lefelé húzni, figyelve az eredményt.
Ez a képlet megmutatja, a B oszlop hanyadik cellájában van az első 1 érték a 2.sor után:=HOL.VAN(1;ELTOLÁS(B2;1;0;DARAB2(A:A);1);0)+2
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Silver-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3488
- BESZÁMÍTÁS! GB H610M i3 13100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Cooler Master MB320L ARGB ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3337, 94% Akkumulátor
- Utolsó 1 darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest