Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-07-08 10:28:34

LOGOUT.hu

Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4651) kojak007


kojak007
tag

továbbá az úgynevezett szerver gépre térve...én nem terveznék olyan profi szerver gépet építeni 500k-ért mint amilyen a naaagy nagy multi átrhelyszolgáltatóknál vannak...

én naívan azt hittem, hogy szervernek elég egy egyszerű de annál butább kisfogyasztású gép ami televan pakolva vinyókkal és hálózaton megosztva látja a másik gép és csókolom... :DDD

ez a raid controller megzavart engemet..hát raidet az jelenlegi a8nsli deluxe is tud...pl..asszem stripeolva vagy micsinálva van a két darab raptor vinyóm, mint oprendszer vinyó...

ez a raid controller miért is kell nekem??? lehet h kellene nekem egy ilyen hálózatépítő professzionalista rendszergizdával egyeztetnem??? :DDD

(#4652) kojak007 válasza PeterPH (#4649) üzenetére


kojak007
tag

igen? de akkor nem fog esetleg beszaggatni? mondjuk úgyis csak a böngészgetésben lenne aktív a touch screen, a film nézésnél már tuti kilőném, mert csak zavaró fényforrás lenne...

bár mondjuk nem az a 8000 Ft fogja elbillenteni a dolgot...és akkor talán már lehet szépgrafikásos nemszaggatós játékokat is tolni rajta.. :DDD

bár egyre ritkábban játszom mostanában..évente 1-2 játék ha megfog..pl. Need for speed, Crysis..stb...de lehet h ezekhez már sokkal komolyabb erőgépekre lenne szükség, úgyhogy maradjunk is az eredeti célgépnél a film nézegetésnél és csak legyen hab a tortán ha esetleg játék is eldöcög rajta...:)

(#4653) beencee válasza Magnat (#4636) üzenetére


beencee
senior tag

A hardver annyira nem komplex és a szoftver része sem vészes, csak ilyen sokoldalú a HouseBot ;)

(#4654) Whito


Whito
csendes tag

Ha már szóbakerült a DVD archiválása vinyóra, akkor tudnátok mondani 1-2 szót arról, hogyan kell nekifogni, milyen SW szükséges hozzá. 1-2 link jó lenne nekem, vagy ha valaki nagyon segítőkész és grafomán, akkor néhány mondatban leírhatná, hogyan kell.

Most, hogy kezd összeállíni a HTPC-m és kezdem "tartalommal" megtölteni, felmerült bennem is, hogy a nem túl nagy, kb. 50 DVD kollekciómat ráraknám a vinyóra.

Valami olyasmi szoftvert keresek, amelyik azt tudja, hogy DVD-t beteszem a meghajtóba és kinyomja egy könyvtárba az h264 mkv-t, amely tartalmazza a filmet az összes hangsávot és az összes feliratot a DVD-ről. Van ilyen SW? Vagy ami ezeket részben megoldja, pl. video, hangsávot és feliratot leszed könyvtárba, külön progi transzkódolja, külön progi MKV-ba összerakja? Hogyan kell csinálni?

(#4655) beencee válasza Enszuke (#4638) üzenetére


beencee
senior tag

Persze, ez is lehet jó, sőt. Csak ez egyelőre jelentős termékfejlesztést (tehát időt és némi pénzt) igényelne és nem csak szoftveresen...
Tulajdonképpen sokunk nappalijában ott van már a TV alatt/fölött egy speciális számítógép, úgy hívják, hogy set-top-box, ez is lehetne egy értelmes út a kliens oldali külön HTPC-STB-TV helyett, sőt a két hete a nappaliban a helyét elfoglaló Sony KDL52W4500 fenekén is van Ethernet csatlakozó és közvetlenül tud lejátszani DLNA kompatibilis média-szerverekről egy egész elfogadható menürendszerrel... Ezt még nem teljesen volt időm kipróbálni, de lehet, hogy ez a opció egy új koncepciót szül bennem. Egyelőre még csak motoszkál bennem a megoldás, de be fogok számolni róla.

(#4656) band1103 válasza kojak007 (#4652) üzenetére


band1103
őstag

Bocs hogy zavarok mert hogy valójában nem engem kérdeztél de szeretnék segíteni a véleményemmel.
1. HÁZ:
Személyes de nekem bejött a FOXCONN DH045 :DDD .

2. ALAPLAP:
Itt nem az a kérdés hogy melyik gyártót ajánljuk mert az ASUS jó gyártó meg a Gygabyte is az, de ez nem azt jelenti hogy nincs mind a két gyártónak szemétre való lapjai. Az a gond az asussal hogy az olcsó és középkategóriában nagyon a szerencsén múlik hogy a vásárolt lap ne legyen szemét. A Delux 30-50ezres lapjaira már odafigyel de ebben az árszegmensben SOHA nem próbálkoznék asus lappal.
A linkelt gigabyte lapról már sok jó véleményt olvastam, ha e kettő közül választanék akkor is a gigát választanám ha a nemi szervem levágásával fenyegetnének :DDD

3. CPU
Phenom? Ugyan már nem kell oda akkora proci. A mellé a lap mellé arra a feladatra egy X2-es4850e cpu bőven elég

4. PLUSZ VGA!!! .
Ahogy mondták már: azzal a lappal is meg lehet 2 monitort egyszerre hajtani, csak az a baj hogy az csak egy CRT és egy LCD monitor/tévé lehet. Márpedig ha touchscreenes kijelzőre is gyúrsz az lefoglalja a digitalis kimenetet, és azon kívül már csak a D-sub kimenet lesz amire nem pakolhatsz TV-t. Tehát ha két digitalis kijelzőt akarsz egyszerre akkor tényleg kell a + videókari, és jól érted, egy 3450-es vagy inkább ha lehet választani akkor 3470-es.

11.Ram: Nem mindegy, de nem vészes! Arra a célra nagyon elég a 2x1GB ramkiT. Abba GIGABYTE lapba mondjuk Corsair Dominatort ajánlok. Megbízható!
Remélem tudtam segíteni.

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4657) beencee válasza kojak007 (#4651) üzenetére


beencee
senior tag

(1) Nyilván nem is olyan szerver kell. A külön, speciális RAID kártya pedig annyival jobb az alaplapinál, mint egy jó hangkártya az alaplapi hangkeltőknél... Ráadásul az én Geode képes AOpen lapomon nincs raid, vagy sata opció, ezért kellett a külön kártya és ha a különbséget egy 2eFt-os STLab egyszerű RAID kártya és a külön procival és memóriával rendelkező, 4 portos Promise kártya között zongorázni tudnám...
(2) Origen(ae) az abszolút csúcs...
(3) Alaplap nálam a GB a nyerő, lásd adataim.
(4) Meedio letöltés itt, de sokat kell dolgoznod és olvasnod (bármely front-endnél), hogy a nulláról ilyen komplex rendszert létrehozz
(5) Két monitoros módhoz persze nem kell két kártya, sőt a Meedio-nak is van ilyen theme-je, egyéb megoldása, csatileosztás: touchscreen a D-Sub-on, TV a HDMI-n
(6) Meedio touch-screen-es megoldás példa itt ;)

[ Szerkesztve ]

(#4658) kojak007 válasza band1103 (#4656) üzenetére


kojak007
tag

ohhh neviccölj mán...én kérek elnézést a kérés/kérdés mindenkihez szólt és megköszönöm, ha minnél többen írják le a választ..

VGA-ban a cikk szerint csak a 3450-nel tud hybrid graphicselni...vagy minimum azzal és annál erősebb ATIkkal is ugyanúgy?

HDMI és HDTV kimenet közül melyik a jobb nekem? mert két féle típus van a piacon vagy csak egyik vagy csak másik csati van a kártyán...a hdmi-t már ismerem...a másikról most olvastam először...

és te a foxconnba milyen infra vezérlést pakoltál és hova? tényleg be kell áldoznom a dvd/blu-ray író helyét? vagy a kártya olvasóét?

Bencee: akkor ezek szerint elég kivennem a jelenlehi gépemből az exbrutál videokártyát és megpakolnom sok sok HDd-vel és hálózatba kötni a HTPC-vel és csókolom?

mindenki: Milyen Vista kell nekem? 32bit? 64bit? milyen változat home, ultra, vagy mittoménmikvannakmég..?

Beencee: a touchscreenes linkben a képek már nem láthatóak...lehet ezeket megtekinteni máshol?

(#4659) band1103 válasza beencee (#4657) üzenetére


band1103
őstag

Csak míg a hangkártyák közti különbség inkább szubjektív (és valakinek bőven hifi az int.is) addig a RAID-nél azért másabb és fontosabb.

:kojak007: Inkább az a kérdés hogy neked kell-.e a Raid. Raid nélkül is lehet építkezni de nagyon nem biztonságos. Raid-al biztonságos de ha már biztonság akkor soha ne bízzunk annyira az alaplapi megoldásokban. Már egy jó középkategóriás Raid kari is sokkal többet ér az alaplapinál. Egy Raid 5 példáúl nagyon leterhelheti a rendszert ha az alaplapi vezérlőre bízzuk. Bízzuk ezt a munkát inkább egy saját procis Raid kártyára.
VGA: Ha nem lesz szerencséd és nem találsz olyan touchscreen kijelzőt amit a D-Sub-ra köthetsz és akkor kelleni fog a HD3470-es. Vagy rosszul írták vagy félreértetted (szvsz rosszul írták) de a Hybrid CF csak és kizárólag a HD24xx és HD34xx karikkal megy. Ebbe beletartozik a 3470-es is.

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4660) band1103 válasza kojak007 (#4658) üzenetére


band1103
őstag

"HDMI és HDTV kimenet közül melyik a jobb nekem?"

A teljesség igénye nélkül és konyhanyelven:
A HDTV kimenet úgy néz ki mint az S-videó csak éppen nem 4 tűs hanem 7, de más mint az S-video vagy RCA, nem megy benne S-video jel. Ergo: Lehet neked a HDMI fog kelleni.
Vista:32bit

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4661) wassermann válasza Enszuke (#4645) üzenetére


wassermann
addikt

Enszuke,
a hálózati multimediaszerver nem dekódolhat, mert egy kibontott HD-stream-et nem tud etherneten átküldeni egy másik PC-nek. Az egész hálózatot lebénítaná egy ilyen stream (1920*1080*32*25 = 1,66 Gbit / sec ).
A multimedia szerver általában bilentyűzet és monitor nélküli kisgép. A routerekhez hasonlóan internetexplorerből lehet őket beállítani, de ezt csak egyszer kell elvégezni. A routerhez csatlakozik és az internetezésre is használt normál hálózat egyik tagja, hálózati meghajtóként látszik (pl. F:\ ) mintha a gépben lenne még egy DVD-meghajtó:

Vannak olyan hálózati protokolok (pl. DNLA), amik LCD-TV-vel vagy Hifi-toronnyal is kompatibilisek, így az MP3-aidat és a JPG-idet is tárolhatos a filmek mellett a hálózaton.

[ Szerkesztve ]

(#4663) beencee válasza band1103 (#4659) üzenetére


beencee
senior tag

Világos, nyilván tekintsük ezt egy olyan (nyilván sántító) hasonlatnak, amelyet mindenki megért, mint gyakran emlegetett témát. A tapasztalat pedig teljesen olyan, mint, amit leírtál.
A legtöbb általam látott touchscreen D-Sub+USB (monitor+touch felület) csatlakozó felülettel bír.

wassermann
A rend kedvéért a DLNA (és nem DNLA), azaz Digital Living Network Alliance egy olyan szövetség, amely próbál szabványajánlásokat megfogalmazni az otthonokban használt elektronikai eszközök összekötésére. Ehhez megpróbál minél több gyártót a sorai között tudni és elérni, hogy ezek a gyártók alkalmazzák ezeket az ajánlásokat. Tehát nem szabvány és egyáltalán nem protokoll, de iparági szabvány még lehet belőle...
Egészen jó (magyar nyelvű) írás erről itt.

(#4664) Magnat válasza tcsoka (#4647) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,

elégedett vagyok vele teljesen, ugyan csak 1-2 1080p source-ot próbáltam le rajta ,de azokat tökéletesen vitte ... alapjában véve 720p-t használok.
Gamékat nem próbáltam, mert van egy erősebb gépem, meg a gép elhelyezkedése miatt sem lenne túl kényelmes, ráadásul én projektorral tolom (plazmán csak tévézek), és nem akarom az izzót akkor is terhelni, amikor játszom.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4665) wassermann válasza Enszuke (#4662) üzenetére


wassermann
addikt

Az tiszta sor, hogy egy géphez nem érdemes ilyet csinálni. A hálózati médiaszerver csak akkor kifizetődő, ha több kliens van vagy lesz a hálózaton.

(#4666) Magnat válasza Enszuke (#4662) üzenetére


Magnat
veterán

De a távirányítás kérdése még mindig nyitva van (ha meg akarja állítani a gyerek a filmet a szobájában, szalad le a nappaliba megnyomni a pause-t?), azt meg nem is tudom, h a több front-end hogy futna el egymás mellett.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4667) Magnat válasza band1103 (#4659) üzenetére


Magnat
veterán

Nem lehet, h azért írták így, mert akkor a 24xx sorozatot már nem lehetett kapni, a 3470-et meg még nem?

1ébként az nem kivitelezhető, h a hdmi és a dvi portokra akaszt az ember két kijelzőt? (sosem próbáltam, de valszeg nem)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4668) wassermann válasza beencee (#4663) üzenetére


wassermann
addikt

Igen, tényleg elgépeltem, helyesen DLNA.

Új dolog, igazán még csak most jönnek ki azok a készülékek, amik támogatják. Itt a PROHARDVER-en eddig még csak Bigdigit-nek van olyan DLNA-s Philips LCD TV-je ami MP3, JPG és MPEG2 támogatással bír. Ő már próbálgatta, hogy a TV-t a hálózatra kötötte és a hálózatról le tudott játszani, ha volt rajta médiaszerver.

(#4669) band1103 válasza beencee (#4663) üzenetére


band1103
őstag

Bocsi, azt hittem hogy valami barkács dolog volt ez a kijelző+érintőfelület=D-sub+usb dolog. Nem tudtam hogy egyenesen boltból is lehet ilyet kapni garival meg minden. :R

Magnat: A cikkel igazad lehet, de a cikk nem volt linkelve, nem tudhattam. A másik dologban lehet hogy félreértettél. Tehát a 780G alaplapon lévő 3 kimenet: D-dub;DVI,HDMI
Ebből a 3-ból 1 analóg 2 digitális. A 2 digitális nem tud egyszerre működni. Tehát vagy d-sub+dvi vagy csak d-sub+hdmi. A hdmi+dvi nem fog működni.

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4670) Balinov


Balinov
félisten

Helyel kozzel kapcsolodik a temahoz, ezert batorkodom itt kerdezni:

Vista x64 ultimate alatt mivel celszeru es szabad a feltelepitett kodekeket legyalulni, hogy vegre normalisan beallithassam a 4870 DxVGA tamogatast MPC HC-ben. Sajnos van fenn CCCP,KMPlayer,MPC, MPC HC, 6-os divx,uj xvid,ffdshow..

Koszi a tippeket.

udv
Balinov

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4671) band1103 válasza Balinov (#4670) üzenetére


band1103
őstag

CCCP? :DDD Micsoda kommunista feeling :)) Ha nálad fent van még a CCCP akkor azt csak a Gorbacsov tudja legyalulni. :DDD
A DxVGA inkább DxVA :R

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4672) Magnat válasza kojak007 (#4648) üzenetére


Magnat
veterán

A nagyját ugyan már megválaszolták:

1. Házikó: amelyik szimpatikus, ha nem akarsz előlapot feláldozni a távirányítónak, akkor találsz olyat is, amihez nem kell előlap. Klikk, ugyan ez a bolt már nem műxik sajnos, szal a beszerzés kétséges, de a választékot látod...
2. Deszka: sztem nagyon nem nyúlsz mellé egyikkel sem, én már nem is emléxem, h végül miért a Giga lett, az asztali gépemben speciel éppen Anus van, tökéletesen szuperálnak.
3. Professzor: ahogy már írták, a 4850e tökéletes sztem is.
4. Vga: ha elég egy analóg és egy digi kimenet, akkor nem kell külön (ezt is írták már)
5. Hdd: nem ismerem a legújabb statisztikákat a meghibásodás tekintetében, nekem Samu van benne, az nem hangos, meg van rá 3 év gari. Jó pár éve pl a Maxtorok baromira fütyültek, tehát érdemes meghallgatni vhol vagy utánaolvasni, h amit venni akarsz, nem hangos-e. Sajnos a meghibásodás veszélye mind1iknél megvan.
6. Nekem sima xp van, de még nincs is front-end telepítve, tekintve, h távirányítóm sincs, úh egérrel irányítom (nem olyan gáz, mivel a projektor miatt a gép itt van a fejem fölött egy polcon, simán eltologatom az egeret az ágyon)
10. A wifi kártya jó, de ha be tudod vezetékelni, az mégjobb, persze itt is kérdés, h mennyi adatot fox mozgatni ... ha külön fileserver lesz vagy másik gépre töltesz le, akkor jobb a kábel, ha csak azért kell a hálózat, h legyen rajta net, akkor a wifi is ölég.
11. Ahogy már írták, 2 giga tökéletes, bár sztem 1 giga is az (nekem 2 van)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4673) Magnat válasza band1103 (#4669) üzenetére


Magnat
veterán

Volt linkelve, a #4634-ben, de nincs ekkora jelentősége a dolognak :-)
Jah, akkor jól sejtettem, h a két külön digi csatit egyben tudja vezérelni.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4674) Balinov válasza band1103 (#4671) üzenetére


Balinov
félisten

naja...eszeszeszer...amugy ezaz
DxVA...persze,bocsanat, elirtam.. :B
Szoval mivel,hogyan legyen a kodekgyalu?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4675) band1103 válasza Magnat (#4673) üzenetére


band1103
őstag

Piszkálta kicsit a fantáziámat a cikk és megnéztem. Rájöttem hogy az elsők között olvastam és megkerestem benne azt a részt ami ide vág:
"...Akiknek nem elég a Radeon HD 3200 teljesítménye, létrehozhatnak egy úgynevezett Hybrid Graphics kapcsolatot az IGP és a Radeon 24xx/HD 34xx között,..." Ennyi. Kis figyelmetlenség történt akkor de, egyébként tényleg nem fontos :)

Balinov: Az engem is érdekelne! Ha valahogy megtudod akkor küldesz nekem pm-et? Előre is köszi! :R

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4676) beencee válasza wassermann (#4668) üzenetére


beencee
senior tag

Én is ki fogom próbálni a Sony-n, csak legyen egy kis időm rá...
Ami most az én fejemben van: Az világos és jelenleg is tény, hogy a home-serveren van többek között az összes olyan média állomány, ami szóba jöhet. Erre kellene valamilyen DLNA képes média szerver, amely vezérelhető a HouseBottal is (ez elég egyszerűen megoldható, készíthető egy HB-DMS konnektor) Ebben a felállásban az összes távirányító, vagy akként működő eszköz (azaz HouseBot software remote-t futtató telefon, PDA, touch-screen, stb.) már tudja vezérelni mind a távoli média szervert (DMS), mind az összes esetleges DMP-t (TV-k, konzolok, HTPC, STB, multimédiás telefon, MP3 lejátszó, digitális képkeret, stb.) (Itt vitatkozom a DLNA ajánlásaival amúgy, mert egy ilyen architektúrában egy HTPC, egy STB, vagy egy konzol inkább DMP, mint DMS.)
Így egy helyen vannak a tartalmak, elérhetőek bármilyen (nyilván az ajánlást teljesítő, vagy azt megkerülni tudó) eszközzel és az egészet összefogja valami (itt a HouseBot) és integrálja a ház többi funkciója közé.

band1103
Persze, lehet, egyre több info terminálos, kiosk terminálos alkalmazás születik, ehhez kellenek ilyen cuccok.

kojak007
A konyhai PC-s topikban valahogy majd frissíteni fogom a képeket valamelyik modi segítségével, vagy valami ilyesmi.

(#4677) Magnat válasza band1103 (#4675) üzenetére


Magnat
veterán

Jah, nekem meg ez rémlett: "Radeon HD 3450, az egyetlen, amellyel jelenleg üzembe helyezhető a Hybrid CrossFire" - ez a 3450 képaláírása, de tényleg mind1 :-)

Mod: aki nem látta volna a címlapon, ontopik cikk

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4678) Balinov válasza band1103 (#4675) üzenetére


Balinov
félisten

Mar miert rejtenem PM-be,mikor akar kozkincs is lehet.

Ez,meg ez vagy ez tunik a legjobbaknak. Most 3dmarkolok keresre az otthoni gepen, ha lefut a teszt,kajaszunet utan megnezem, melyik mit mutat a hasznalat soran.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4679) wassermann válasza beencee (#4676) üzenetére


wassermann
addikt

Ez az egész hálózatosdi sajnos még nem egy karikacsapás:
a NAS-om pl. sima PnP fájlszerverként kiszolgálna bármilyen klienst, de a 802.11G-s WiFi-hálózaton keresztül a DVD-k sajnos akadozva mennek ... (közvetlen vezetékes Ethernet-nél semmi baj vele)

[ Szerkesztve ]

(#4680) Magnat válasza wassermann (#4679) üzenetére


Magnat
veterán

Igen, én is ezért írtam lentebb, h esetleg N-es wifivel meg lehetne próbálni ... nekem a projektoromban van N-es adapter, szal elvileg nem is kéne neki monitorkábel, de nem tudtam lepróbálni, mert nincs másik N-es eszközöm ... G-n nagyon akadt, persze wpa-psk-val főleg. (mondjuk ez kicsit más tészta, mint a nas, mert vmi kliensprogi tolja át a jelet, ki tudja, h tömörít vagy nem vagy mit csinál, de a lényeg, h akad)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4681) wassermann válasza Magnat (#4680) üzenetére


wassermann
addikt

Igen igazad van, nem csak a gyorsabb "N"-es hálózati kapcsolat, hanem az is keményen beleszól, milyen programocska és legfőképp hogyan tolja a "stream"-et a kliensek felé.
Bigdigit valami Nero-s progit használt az LCD-TV-jéhez: [link]

(#4683) band1103 válasza Enszuke (#4682) üzenetére


band1103
őstag

A klónozás nem helyes kifejezés de értem mire gondolsz ;) . Mikor kiterjeszted az asztalt a 2. képernyőre akkor bejön egy x felbontás alapból amit lefelé és felfelé is állíthatsz ameddig a driver engedi tehát ez nem klónozás. Miért kérded?
A catalyst érzékeli hogy milyen eszköz van rádugva és annak megfelelően lövi be a felbontást. Legalább is nálam a GA-MA78G-DS3H -nál. Próbáld ki ha van lehetőséged hogy a d-sub-ra rákötsz valamilyen monitort elsődlegesnek majd a DVI-D kimenetre vagy a HDMI-re meg egy Full HD Lcd TV-t vagy moncsit és nézd meg hogy mit ajánl föl alapfelbontásnak és utána azt meddig engedi felvinni.

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4684) dqdb válasza kojak007 (#4648) üzenetére


dqdb
nagyúr

Már többen válaszoltak, de részemről is van néhány kiegészítés.

(2) A Gigabyte alaplap szolgáltatásokban többet nyújt, mint az ASUS. Az eSATA és Firewire jól jöhet még bármikor (nekem ideiglenesen pont ilyen Gigabyte lap van jelenleg a gépemben). A lap nagy hátránya, hogy az 1x PCIe port használhatatlanul rosszul van elhelyezve, ezért ha a diszkrét videókártya mellett TV műsort is szeretnél rögzíteni, akkor ahhoz csak PCI-os tunerkártyát tudsz majd használni. mATX méretben nem igen fogsz jobb lapot találni, ATX méretben is csak +10e forinttal drágábban.

(3) X2 4850e elég, esetleg 5050e, mert minimálisan drágább csak. Ha a DXVA nem megy, izomból elég lesz a processzor.

(5) A HDD-nél nem árt, ha halk, és kevésbé melegszik. Nézd meg a legutolsó PH HDD tesztet, valószínűleg Samsung Spinpoint F1 és WD Caviar Black környékén fogsz kikötni.

(6) Home Premium vagy Ultimate, ha Meedio helyett/mellettt a Media Center felületet is szeretnéd használni. Mivel egy HTPC-hez elég 2GB RAM, ezért jó 32 bites Vista (mondom én, aki 4 GB RAM-ot fog belerakni a gépbe, mert olcsó, és ezért 64 bites Vistát telepít majd :) ). Telepítés után mindenesetre menjél végig az összes elérhető frontenden, mert lehet, hogy a még nem említett MediaPortal jön majd be a legjobban ...

(7) A Meedio MeediOS átirata ingyenes, ahogyan a MediaPortal is. A Microsoft Media Centere pedig a Vista Home Premium és Ultimate beépített tartozéka.

(8) Szerintem a blu-rayjel várj még egy kicsit, most elég egy filléres DVD író, amit nem fáj majd 1-2 év múlva kidobni.

(9) Többen is gyártanak 3.5"-ös helyre illeszthető memóriakártya-olvasót, de kulturáltan kinézőt (nincsen rajta óriási logó/millió rikító felirat) sajnos még nem találtam.

(11) RAM-ból elég 2x1 GB, típust már ajánlottak közben.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#4685) Alex91 válasza dqdb (#4684) üzenetére


Alex91
félisten

(5) A HDD-nél nem árt, ha halk, és kevésbé melegszik. Nézd meg a legutolsó PH HDD tesztet, valószínűleg Samsung Spinpoint F1 és WD Caviar Black környékén fogsz kikötni.

Inkabb egy WD Green, de ha szerver is lesz, akkor meg jobb egy 2,5"-os noti HDD...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4686) dqdb válasza band1103 (#4659) üzenetére


dqdb
nagyúr

Én a manuális RAID-et választottam :) 3x 750 GB van a gépemben, valamint média backupnak 2x 750 GB egy másik szobában a szekrény mélyén. Kéthetente rákötöm őket a PC-re, és átmásolom a friss videókat. A munkámat pedig 2-3 naponta archiválom egy notebook HDD-re.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#4687) wassermann válasza Enszuke (#4682) üzenetére


wassermann
addikt

A te verziód is életképes, de az nem hálózatos elrendezés, hanem egy sok perifériát egyszerre kiszolgáló "PC-polip".
Nálam a WiFi router és 2db PC + 1 Notebook már megvolt a családban amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, így mindenképp a hálózati médiaszervernél kötöttem ki.

[ Szerkesztve ]

(#4688) Alex91 válasza wassermann (#4687) üzenetére


Alex91
félisten

Lehet, de akkor mar gyartananak ilyet, de megse teszik... :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4689) dqdb válasza Alex91 (#4685) üzenetére


dqdb
nagyúr

Igazad van, a Green modellre gondoltam, de sikerült Blacket írnom helyette :D

Nálam most 5 egyforma Samsung F1 van, amik mind teljesítményben, mind hangban megfelelőek, de legközelebbi vásárláskor WD-re váltok pusztán statisztikai okok miatt. 6 darab egy gyártótól származó HDD-t már túl rizikósnak találok, igazából az ötödik is csak azért lett Samsung, mert nem volt WD raktáron.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#4690) beencee válasza dqdb (#4684) üzenetére


beencee
senior tag

Egy kis kiegészítés: a Meedio a technológia és a kulcsemberek Yahoo!-nak történő eladása után egyfajta ex-lex állapotba került, maga a termék egy gyakorlatilag nem létező cégé, ezért aztán - a korábbi tulajdonosok hallgatólagos beleegyezésével - gyakorlatilag ingyenes termékké vált. Tudom, hogy furcsa, de ez a helyzet, ezért is tölthető le az általam linkelt oldalról. Jelenleg a forrást a közösség gondozza, illetve ezek alapján írja az új front-endet, a MeediOS-t, folyamatosan konzultálva a MediaPortal-os közösséggel.

(#4691) kojak007


kojak007
tag

Srácok nagyon szépen mindnyájatoknak a sok sok hasznos infót :) sokat tanultam az itt olvasottakból. a HTPC-s konfig lassan összeáll.
kb a jelzett cuccokból, egyenlőre blu-ray pihiben, elég lesz a régi jóöreg plextor dvd a nagy gépből ami meg úgyis szerverként fog üzemelni. abban úgyis van még egy... :DDD

de így, h most belekezdtem a dologba, felötlött, h akkor már a szervernek kikiáltott gépben is lecserélném a az alaplapot meg a cpu-t meg a vga-t. A VGA sokat eszik, a deszkával meg sok gond volt nehézkes a telepítése az XP-re és nagyon sok kékhalál volt...amikor non-stop bekapcsolva töltöttem...szinte minden napos szitu volt...h kék bug fogadott a képernyőn...és sztem ez a deszka+CPU lehetett..mert már minden frissítést megkapott, és kb 10 szer lett már újra formázva a rendszer de a gond nem múlt el...

Kérdezném, h a 780G+4850e combó a szerverbe is optimális választás lehetne? vagy egy ilyen sok hdd-s úgymond szerver gépnek tök más dolgokból kellene állnia?

tudom h ez már média szerver építéses kérdés, és nem ide passzolna, de azért vettem a bátorságot, itt bedobni a kérdést, mert Ti itt már mindannyian ismeritek a tervezés alatt álló rendszer rendeltetését...

ez a raid biztonság dolog azt jelentené, hogy mondjuk 2x1 TB HDD-ből csak 1 TB-t fog látni a gép mert biztonsági másolatot fog készíteni mindenről úgymond tükrözve????? :Y akkor effektív dupla annyi HDD kell!!! :Y ááááá ha ez így van inkább bevállalom a kockázatot... :P

ha esetleg még beleférne a raid vezérlő és persze csak akkor ha nem felezi meg a tárhelyek méretét a biztonság érdekében, akkor melyik az ami az optimális lenne az én esetemben? látom a 15k-tól a 275k-ig megy a szórás...remélem nem a 275ös a jó választás... :DDD

(#4692) dqdb válasza beencee (#4690) üzenetére


dqdb
nagyúr

Köszi a kiegészítést, így már érthető számomra a MeediOS oldaláról letölthető programváltozatok nagy száma. Amikor 1 hónapja úgy döntöttem, hogy az MCE és a MediaPortal után ezt is kipróbálom, akkor egy ideig néztem, hogy mit is kellene letölteni ...

Most mindenesetre letöltöm a legutolsó MeediOS SVN buildet (fordítani lusta vagyok snapshotból), hogy megnézzem ezt is. Eddig a MediaPortal a nyerő nálam a hamarosan induló HTPC projektre.

Jelenleg saját xml formátumban tárolok a médiafájlok mellett metainfókat (imdb/tvrage.com/tv.com/epguides.com linkek, szereplők, formátum/bitrate/felbontás/hangsáv, forrás/release, borító ...). Erre van valami szabványos/kvázi szabványos formátum? Egyszerűbb lenne egy konvertert írni, mint a döntésemtől függően MediaPortal/Meedio/MeediOS plugint.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#4693) beencee válasza dqdb (#4692) üzenetére


beencee
senior tag

Ezen mindig meglepődök, hogy ennyire keverik a Meedio-t és a MeediOS-t. Ezzel kezdődik a portál két külön oszlopban, elég világosan le van írva...

Azért a MeediOS-t még csak egy alpha verziós valami, kezeld ennek megfelelően. Én Meedio-ból a jól megszokott 1.41-t szoktam telepíteni és hozzá csak azokat a plugineket, amelyek éppen kellenek.
MP-s korszakom nekem is volt, aztán jött a Meedio, hiszen ennek sokkal több pluginje, theme-je van (könnyebb is fejleszteni hozzá), de adott esetben kétségtelenül több is a munka vele. Sokan használják az MP TV szerver + Meedio front-end a tvengine3 pluginnel.

Kinek melyik jön be.

(#4694) Alex91 válasza kojak007 (#4691) üzenetére


Alex91
félisten

A szerverbe ezert mondtuk a RAID5-ot. Itt ugyan legalabb 3 HDD kell, de ebbol 2 adja a tarteruletet, es barmelyik HDD halala eseten az adatok megmaradnak. De ehhez egy jobb hardveres RAID vezerlo kell a megfelelo teljesitmenyhez (vagy nagyon eros vas).

En nem csinalnek bivaly szervert. Igazandibol egy olyan alaplap kell, amin van 1 Gb-es LAN, kis fogyasztasu CPU, es egy jobb RAID kartya.
Itt a WinServer-t fogjak egyesek preferalni, de szerintem egy FreeNAS [link] is boven megfelel erre a feladatra, sot!

Mondjuk egy Atom-os alaplap [link],meg ebbe 1 GB RAM+egy megfelelo RAID vezerlo [link]. Bele egy kisebb HDD, vagy valami Flash-es tarolo a rendszernek, esetleg optikairol is mehet a FreeNAS, egy megfelelo haz, meg hozza a HDD-k...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4696) Alex91 válasza Alex91 (#4694) üzenetére


Alex91
félisten

Mondjuk elgondolkoztam, az Atomos deszka csak 4 HDD-k jo, mert meg egy RAID vezerlo mar nem teheto bele...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4697) Alex91 válasza kojak007 (#4691) üzenetére


Alex91
félisten

[link]

Ez kell neked! :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4698) wassermann válasza Alex91 (#4697) üzenetére


wassermann
addikt

Hát igen, ez egy igazi picike hálózati multimediaszerver! Íme a képe is (ha annyira lenne pénzem, mint amennyire nincs : ) tuti, hogy ilyenen tartanám a filmeimet:

[ Szerkesztve ]

(#4699) band1103 válasza Enszuke (#4695) üzenetére


band1103
őstag

Az ATI-nál is van "clon" üzemmód de alapból az "Asztal kiterjesztése" üzemmód jön be mind a windows képernyő beállításoknál mind a catalyst-ban. Persze lehet kérni clone üzemmódot is de kinek kell az ha van "Asztal kiterjesztése" üzemmód ?

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # * Have a Nice Death!* ...powered by vérpistike... #

(#4700) Magnat válasza band1103 (#4699) üzenetére


Magnat
veterán

"Persze lehet kérni clone üzemmódot is de kinek kell az ha van "Asztal kiterjesztése" üzemmód ?" - pl annak, aki mind a két kijelzőn ugyanazt akarja látni :C

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.