Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-07-08 10:28:34

LOGOUT.hu

Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15651) #03969024 válasza Ed Parker (#15650) üzenetére


#03969024
törölt tag

"visz mindent, mint Kamaz a kereszteződésben"

:C :C :C

(#15652) atitm válasza Enszuke (#15649) üzenetére


atitm
csendes tag

Nem teljesen értem, mit értesz az alatt, hogy mire számítok a jövőben. Azt tudom, hogy törekednék a jobb minőségre a későbbiekben. 10+ GB releasek, BD25, BD50. (talán 3D-ben is, de ez nem mérvadó a választásban)
A paneltáppal az a bajom, hogy nem találok a neten egy elfogadható boltot, ahol egy normális konfigot lehet kapni (táp + hálózati csatlakozás). Továbbá látom, hogy pl. a PicoPSU-n alig van csati, ahhoz meg nem értek, milyen kábelekkel mit mennyire lehet osztani. De ha tudnál linkelni valamit, ahol konkrétan megvan minden, ami egy htpc+2-3 hdd-hez kell, akkor azt meglesném.

@Ed Parker
És a Tied mennyire hangos? A HDD-t hallod ha pörög?

(#15653) Vladi válasza atitm (#15648) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nézgettem ezeket az apukat, végül is elég fix a fogyasztásuk, kevés olyat találsz ami alacsonyabb. Abban van a különbség, hogy játék megy -e vagy sem. Mind uvd 3-at használ a videó gyorsításhoz. Ami filmet ez visz, azt a sorozat minden tagja tudja. Amit nem, azt meg nem.

Most megemlítem, hogy létezik más elképzelés is, mégpedig az, hogy a cpu-t kell használi a kódolásra. Csak megemlítem. :D

A hangnál se biztos, hogy jól gondolod. Ha már valami hangot ad benne, akkor se mindegy mi van benne zajkeltő még. Nem mindegy hangban, hogy 1-2 vagy 3 ventid van pl.

"Ez a Te esetedben pontosan mit takar?"
Nekem egy integrált nvidia 8200 van a lapon. Ez nagyon régi, de hardveresen dekódol MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) és VC-1 filmeket. Nagyrészt az 1080p-st is. Eddig még nem tlaáltam olyan filmet, ami nem ment volna rajta, vagy ha mégsem, akkor egy másik változata. De egyéként is hd ready tv-m van, tehát mindent 720p-ben nézek, az meg nem tud kifogni rajta. :K Mellé egy 35 watt max tdp-s proci került. Filmnézés közben szinte nem is megy, tehát alig fogaszt. HD filnél ilyen 500 mega romat használ. xbmc live rendszert használtam, ami linux alapú. Ezért az 1 giga ram bőven elég, még úgy is, hogy 256-ot az integrált gpu használ.
Ezt is jó ha tudod, amikor építesz. Nagyjából ennyi a ram igénye a dolognak.

De egyébként a hd videó lejátszóm (oplay) 256 mega rammal viszi a hd anyagokat.

Amennyire gép építésben képben vagy, annyi passzivitást vállalj fel a csend érdekében. Valószínüleg legalább 1 gépventi kell majd neked, de ha csak annyi van, már nagoyn jól építettél.

ssd nem jöhet szóba?

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#15654) rbalint88


rbalint88
addikt

TFX tápra valakinek ötlet? mit érdemes venni?

(#15655) #03969024 válasza atitm (#15652) üzenetére


#03969024
törölt tag

Nekem egy 7200-as WD van a gépben, ez volt olcsón. Mit mondjak? Hangos, bőven túlordítja az egyetlen 80-as SWIF2-őt, viszont csak addig hallani, amíg elindítom a műsort. Ha fülelsz, egy bikább erősítőnek a tápja sem hangtalan...

(#15657) xtevo válasza Enszuke (#15649) üzenetére


xtevo
őstag

Köszi a választ! :R

(#15658) Ed Parker válasza atitm (#15652) üzenetére


Ed Parker
nagyúr

Nálam a plazma ventije,ami nem hangos elnyom mindent.
Szoval nemigazán hallani.

(#15659) szabieable válasza atitm (#15652) üzenetére


szabieable
aktív tag

adapter.hu, van kétféle házuk, a drágább(11k) abba elfér 2 vinyó is kényelmesen és marad egy csomó hely szellőzésre is :)

(#15660) atitm válasza Vladi (#15653) üzenetére


atitm
csendes tag

Először is köszi mindenkinek a kimerítő válaszokat.

@Vladi
Nagyon nem akarok elmerülni a technikában, mert akkor sosem lesz vége. Abból amit mondasz, arra következtetek, hogy A4 is elég mindenre (persze játékon kívül), valamint 2GB mem is elég. Már csak a konkrét típust és frekvenciát kellene kideríteni.

Amennyire én tudom, a hangnyomás értékeket nem lehet csak úgy összeadni. Két azonos erősségű forrás esetén is elvileg elhanyagolható a hangerőnövekedés. Persze a PC házban lévő erősítések/rezgések/interferenciák nem tudom pontosan, mit okoznak, ezért kérdezem a tapasztaltakat. A ház azért is lett a NODE 304, mert akár le is állíthatóak a ventik, továbbá belefér akár egy Schyte Mugen jellegű hűtő is.

SSD azért nem jöhet szóba, mint egyedüli tárhely, mert a HTPC mellett számomra talán a legfontosabb érv, hogy bármikor bővíthető merevlemezekkel (ez +1 pont a NODE 304 mellett, mert sok elfér benne). Ha HTPC, akkor nincs külön NAS.

@Enszuke
GPU vs. Codec dolgot hogyan lehetne lefordítani konkrét termékekre? Brazos=Várakozás, A4-A8=megy minden?

@szabieable
Azért a 2db 3.5"-os már nyomorogna benne, legalábbis képek alapján.

(#15661) szabieable válasza atitm (#15660) üzenetére


szabieable
aktív tag

Felül van egy teljes értékű 3,5 illetve a keret alatt is van még kényelmesen hely, meg mögötte is, egy plusz sínnel el lehet azt szépen rendszerezni. Én 2x 2,5est rakok bele, az egyiket alulról a másikat felülről fogatom.
Nálam a sín mögött csak a tápkivezetés kábele fut

(#15669) atitm válasza Enszuke (#15668) üzenetére


atitm
csendes tag

Ezt a h265-öt hova tegyem? Azt tudom, hogy kódolás, a h264 utóda, de ezt tudni fogják ezek az új procik? Egyáltalán mikor jelenik ez meg? És ha meg is jelenik, mire fog elterjedni?

(#15670) cekkk


cekkk
veterán

Na úgy néz ki megoldódott a TMT5 probléma most megy szépen.
De most TMT v.5.3.1.172 verzióját raktam fel, és az azt csinálja, hogy ha a filmnek van menüje akkor lejátssza külső lejátszóként az xbmcből, ha nincs akkor elindul megáll(ez egy pillanat alatt), és újra az xbmc-t látom. :W :W

Ötlet? :D

(#15671) Ed Parker válasza cekkk (#15670) üzenetére


Ed Parker
nagyúr

Vegyél egy popi a400-ast és a gond elszáll ;]

(#15673) cekkk válasza Ed Parker (#15671) üzenetére


cekkk
veterán

miért is? :P

(#15674) Vladi válasza Enszuke (#15672) üzenetére


Vladi
nagyúr

De azért jól elbizonytalanítod, fasza.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#15676) Ed Parker válasza cekkk (#15673) üzenetére


Ed Parker
nagyúr

Lenyomtam a 120Mbps-es videót,elbírt vele a trinity :D

Mire kell nekem tmt5?
Xbmc visz mindent :)

(#15677) cekkk válasza Ed Parker (#15676) üzenetére


cekkk
veterán

Szebb a képe, egész sokkal. Pròbàld ki

(#15678) slashing


slashing
senior tag

Szerintem jelen pillanatban ne foglalkozzon senki azzal hogy a jövőben mi lesz, ha lesz h.265, mert így nem lehet tervezni. Ez olyan dolog mint a cpu, vga stb... meg kell venni azt ami ma kielégíti a vásárló igényeit, mert amúgy meg mindig várhatja a következő szériát mert az jobb lesz aztán sose lesz semmilyen. Arra lehet készülni esetleg hogy csak egy proci cserével vagy vga cserével ki lehessen küszöbölni egy ilyen "problémát". Szerintem jelen pillanatban ivy vagy trinity minden tekintetben bőven sok is, és mindkettőre lehet úgy építeni hogy még legalább 1 új processzor család bele fog menni abba az alaplapba...
Hi.10p-t meg hagyjuk ha nem valami anime fan az ember, bár én még mindig nem értem hogy ezeknek a 256 színt használó rajzfilmeknek mi a francért kell ilyen szar kódolás hogy normálisan nézzenek ki

(#15679) NTX válasza cekkk (#15670) üzenetére


NTX
tag

A TMT 172 verzió cinavia védelemmel van ellátva, az Arcsoft fórum szerint. Neked rendben működik HDDről vagy hálózatról BD lejátszásnál? Mennyiben más ez mint a 144/146 verzió?

(#15680) slashing válasza NTX (#15679) üzenetére


slashing
senior tag

elég nagy szopás lesz ebből a cinavia-ból 1-2 éven belül ha mindenki átáll rá, legalábbis médialejátszó fronton 100%. Én tuti nem vennék most semmilyen lejátszót(+1 érv a htpc mellett bár itt is lesz szopás de előbb lesz rá kerülőút mint valami nem hivatalos firmware egy gyári lejátszóhoz), mert ha ez elterjed és nem lesz megfelelő feltörése akkor kvázi visszafejlődik a médialejátszó piac egy sima optikai meghajtó szintjére**... addig mondjuk oké hogy a régi dolgait lejátsza a rendszer de az újakkal megb... hogy tud a lejátszója 100 formátumot meg kodeket meg apjaf... ha azt csak disc-ről játszhatja le az ember, ilyen formában meg tök mindegy hogy csak optikai meghajtója van a tv alatt vagy egy komplett médialejátszó... azt meg kell hagyni ki lett találva rendesen ez a másolásvédelem...
** az meg nem alternatíva szerintem hogy van egy adatbázisom amiben megkeresem a filmet borító meg infó alapján aztán ha kiválasztottam még megkeresem a polcon is a disc-et és berakom, még leírni is szörnyű, pffiiij

(#15681) BLiNk3r


BLiNk3r
senior tag

Egy Foxconn NT-3500-at szeretnék vezérelni Logitech Harmony távirányítóval.
Visszaolvasgatva a témában azt vettem le, hogy egy MCE távirányítót kellene venni, annak az USB-s infra vevője pedig használható volna.

Erre a célra egy ilyen vagy egy ilyen is megfelelő vajon?

(#15682) cekkk válasza NTX (#15679) üzenetére


cekkk
veterán

Szerintem semmivel, ha a TMT5ből indítom el a filmet akkor megy , ha pedig xbmcvel próbálkozom akkor nem megy. :W

(#15683) atitm válasza Vladi (#15674) üzenetére


atitm
csendes tag

Sokkal jobban már nem lehet elbizonytalanítani. Hetek óta vergődöm, hogy Popi A300 vagy HTPC. Mindegyiknek van előnye, és van vele szenvedés is. Mivel a Popiba mindenképpen menne HDD, ezért bukom a hangtalanságot, ezért képbe jött a HTPC, mondván akkor ezzel már könnyebb a letöltés, bővíthető, talán időtállóbb. Viszont másra is kell gondolnom, mikor a könnyű kezelhetőség is szóba kerül, és ez a Popinál szerintem egyszerűbb a dedikált felülettel és távossal, valamint nem kell bajlódni codec-kel meg lejátszók finomhangolásával és van coax kimenet. És persze, mint már párszor leírtam, nem akarom, hogy egy "traktor" zakatoljon a nappaliban.

A célom jelenleg, hogy legyen egy végleges konfigom HTPC-re, ami árban megfelelő, nem hangosabb, mint a Popi+HDD páros lenne, visz mindent, amire jelenleg szükségem van (10+ GB mkv; BD25/BD50 iso; menük talán, 3D nem hiszem, hogy érdekelne), majd ezután megpróbálni dönteni, hogy Popi vagy HTPC.

"Sajnos" tájékozódom mindig, ezért baromi nehéz a döntés. Lassan úgy vagyok vele, hogy jobb a boldog tudatlanság. Kicsit már belefáradtam, hogy végre van valami kézzelfogható döntés-szerű, aztán egy újabb hozzászólás egy fórumon, és kezdhetem előről az egészet (Pl: jó, legyen kicsi, paneltápos ház, viszont akkor milyen hűtő fér el, és hogyan tudom majd beleekecselni a HDD-ket. Egyébként eleve innen indultam :W )

@Ed Parker
Te miért is adtad el a Popit? Mi volt vele a baj? (HD hang problémán kívül, mert az engem nem érint, csak DTS-t meg DD-t tud az erősítőm)

(#15684) TCr


TCr
veterán

Van ennél szebb ház (táppal) ilyen áron (vagy olcsóbban), amiből halk HTPC-t lehet csinálni?

Milyen perifériák vannak most a piacon és mennyiért, amiket bele lehet pakolni?
(Vinyó van)

Igények:

- a lehető leghalkabb legyen
- BD25-ig bezárólag bírja el a filmeket
- a kép HDMI-n, a hang koaxon (vagy nagy duzzogva toslinken) menjen ki
- távirányítható legyen, mondjuk egy olcsóbb Harmony-val

Mikre van ezekhez szükségem, és mennyi pénz?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#15685) sb válasza atitm (#15683) üzenetére


sb
veterán

Akkor a gyakorlat:
Amit leírtál arra elég egy Brazos is, de még a rég nem árult Ion is. Ezek kb. passzívan is elmennek, vagy egy hangtalanra állított ventivel.

Gyakorlati tapasztalatok:
- Ami ma elérhető "kommersz" HD tartalom az nem okoz nekik gondot.
- Codeket állítgatni sem kell, feltenni az XBMC-t és kész.
- Egy MCE távval az irányítás sem probléma, szinte semmit nem kell állítgatni, csak ha extra funkciókat akar az ember.

Ami extra lehet és problémát (változhat a kiválasztott konfig) és/vagy állítgatást okozhat:
- 3D lejátszás. Erre figyelni kell mi tudja.
- 10 bites anyagok.
- h265...

Ebből két dolgot egyszerűen el tudsz dönteni kell-e neked. 10-ből 9 embernek nincs szüksége rá, de ha neked van akkor ezekre figyelni kell. A h265-öt pedig még senki nem látja mikor és mi lesz belőle, erre nem tudsz készülni, szóval felejtsd el. :) Max annyiban segítheti a döntést, hogy a HTPC ilyen szempontból esélyesebb, hogy nem lesz kuka.

Ne aggódj. :) A "mindent lejátszik" és a "gyakorlatban mindent lejátszik" között pont ez a különbség. Utóbbira még nagyon figyelni sem kell, akkor is teljesül, előbbi meg ha vért izzadsz akkor sem, mert biztos mutat neked valaki a topicból egy videót ami elcseszett kódolással és formátummal nem fog menni. Igaz, hogy az lesz az egyetlen a világon belőle. :)

(#15686) cekkk válasza TCr (#15684) üzenetére


cekkk
veterán

Általában optikai kimenetesek a alaplapok, van amelyiken van két tüske a koaxnak, de azt akkor neked kell forrasztani. BD50et is vinni fogja :D
Legolcsóbb alaplap plusz egy A4es trinity, nekem Llano A4 van de semmi nem izzasztotta meg :D

Mi történt, hogy te is htpc felé kacsingatsz?:P

(#15687) TCr válasza cekkk (#15686) üzenetére


TCr
veterán

Folyamatosan játszadozok a gondolattal, már jó ideje.
Írnál konkrétumot kérlek, esetleg azt is, hogy hol lehet ezeket a cuccokat olcsóbban beszerezni?

Az egyetlen komoly aggályom a minőség csökkenése, főleg a hangé.
Sajnos egy ismerősömnek sincs HTPC-je, amivel megjáratnám otthon a hangrendszert, és építeni sem tudok addig, amíg el nem adom a PCH A210-et.

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#15688) cekkk válasza TCr (#15687) üzenetére


cekkk
veterán

Ha Ed Parker drága rendszerén javulást hall/lát, akkor nincs miért aggódnod szerintem. Én nem mondok semmit, mert hitvita lesz :D Főleg odaát :D
Ipon.hu vagy pcx.hu

Sajnos én sem pest környékén lakom, pedig oda adnám szívesen.

(#15689) TCr válasza cekkk (#15688) üzenetére


TCr
veterán

Nem kell hitvitába keveredni, ésszerűen is lehet diskurálni ezekről.
Persze sokaknak ez nem megy, olyankor jön a felesleges fröcsögés.

Ha jól emlékszem Ed nem fillérekből rakott össze HTPC-t, ahogyan én szeretném...
Ed, ha köztünk vagy, mondj valamit a témához. :)

Merre laksz?

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#15690) drdr válasza TCr (#15687) üzenetére


drdr
senior tag

Hello,

azt írod:

"Az egyetlen komoly aggályom a minőség csökkenése, főleg a hangé."

korábban pedig:
" a kép HDMI-n, a hang koaxon (vagy nagy duzzogva toslinken) menjen ki"

Nem kötözködés, de én itt azért ellentmodást érzek. Ha minőségi hang kell, akkor DTS HD Master Audio v. Dolby TrueHD ill. zenében valami komolyabb 192kHz-es flac-ra gondolok. Viszont ezek nem fognak átmenni a koaxon, sem a toslink-en, csak HDMI-n.

Kicsit pontosítanék, a toslink kiterjesztés is elvileg tudja már a DTS HD MA és Dolby TrueHD-t, viszont kérdéses, hogy az erősítő is képes-e fogadni... Na és mi van ilyenkor a tartalom védéssel (HDCP)?

[ Szerkesztve ]

(#15691) cekkk válasza TCr (#15689) üzenetére


cekkk
veterán

Én Debrecen :D

Ed túlzásokba esik néha és nem hallgat rám :D Mondjuk sokszor én se másokra aztán igazuk lesz :D
Számolj egy micro itx lappal plusz a proci plusz a hűtő+ 4giga 1800as memória és még a merevlemez. ennyi kell ha azt a házat veszed meg. Ha játszani nem akarsz akkor tökfelesleges A4nél jobb procit venni.

(#15692) cekkk válasza drdr (#15690) üzenetére


cekkk
veterán

Nem ilyen jellegű dolgokra gondolt. :( Tisztában van ezzel.

(#15693) #75912448 válasza TCr (#15684) üzenetére


#75912448
törölt tag

Elejétől fogva tudtam, hogy a ház lesz a legnehezebb feladat, gyakorlatilag 2 hónapja nem tudok dönteni. A Fractal Design Node 605 tetszik a legjobban, mintha magamnak terveztem volna, az ára viszont egyezik a Dune Smart D1 újkori árával :DD

(#15694) drdr válasza cekkk (#15692) üzenetére


drdr
senior tag

.. akkor félreértettem...

(#15695) cekkk válasza drdr (#15694) üzenetére


cekkk
veterán

a hang minőségére gondolt, csak ebbe nem akarok most bele menni. :DDD
Nem magam miatt :)

(#15696) TCr válasza drdr (#15690) üzenetére


TCr
veterán

Te vagy kevered a szezont a fazonnal, vagy csak a papírforma szerint írsz és gondolkodsz.
Hallottál Te már normális hangrendszeren szólni egy jobb minőségű DTS-t?
Ha minőségi hang kell, akkor csak HD hang? Jézusom... :U

Hallottad már szólni ugyanazon forrásból a DTS HD-t és a DTS Core-t, kb. fél millió Ft alatti hangrendszeren?
Igen? Nem? Bármi legyen a válasz azért megsúgom: nem fogsz hallani minőségbeli különbséget, egyszerűen nem jön ki még a 2-300 ezer Ft-os hangrendszereken sem.

"...a toslink kiterjesztés is elvileg tudja már a DTS HD MA és Dolby TrueHD-t..."

1. Mi az, hogy "toslink kiterjesztés"? Tudtommal a Toslink a Toshiba optikai digitális adatátvitele...
2. Nem, optikán nem megy át a HD hang, a sávszélessége nem bírja el.

A HDCP téma meg egyáltalán hogy jön ide???

Nincs itt kérem szépen semmiféle ellentmondás (részemről).

szerk:
Regger: és a beléről döntöttél már? Mit raksz bele, mennyibe fáj?

cekkk: na de mégis mondj már valami konkrétumot lapra meg procira kérlek (árakkal együtt), már rég nem vagyok benne a pc témában, hosszú éveken keresztül hobbim volt, de már nem érdekel napi szinten, nagyon lemaradtam.
Játékra ott van a PS3, eszem ágában sincs pc-n görcsölni a játékokkal.

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#15697) cekkk válasza TCr (#15696) üzenetére


cekkk
veterán

Hát Fm2ben nem találok 20 alatt mItx alaplapot, lehet nem is jelentek meg még vagy drágábban van, a prociból meg elég a 13-14 körüli, de ahhoz kell egy jó venti, a csendhez.

A fentebb leírásod meg nem kell ide, nem kell kioktatni senkit, normálisan beszélgetünk itt oké? :K :U :R

(#15698) TCr válasza cekkk (#15697) üzenetére


TCr
veterán

Szerintem normálisan beszélgetünk. :R
Nem kioktatásnak szántam, viszont a kolléga igencsak erős túlzásokba esett.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#15699) cekkk válasza TCr (#15698) üzenetére


cekkk
veterán

Rendben, csak nem akarom, hogy megint itt nagy vita legyen :DDD :DDD
Szóval a miniItx az még drága,ennyit rászánnál, ez volt az első amit találtam, prociból bőven elég ez :)

(#15700) zsola32 válasza TCr (#15696) üzenetére


zsola32
őstag

"Hallottad már szólni ugyanazon forrásból a DTS HD-t és a DTS Core-t, kb. fél millió Ft alatti hangrendszeren?
Igen? Nem? Bármi legyen a válasz azért megsúgom: nem fogsz hallani minőségbeli különbséget, egyszerűen nem jön ki még a 2-300 ezer Ft-os hangrendszereken sem"

szerintem meg simán kihallani a különbséget, elég meghallgatni néhány Blu-Ray koncertlemezt.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.