Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
-
LOGOUT
I. Általános tudnivalók
1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
válasz
fireman123 #24396 üzenetére
Direkt MNB-set linkeltem.
-
brd
nagyúr
válasz
deadwing #24391 üzenetére
Akkor utald ki! Pont jól van ez így, mert így el tudod kerülni, hogy a magyar bankrendszer 2x lehúzzon az utalási díjjal (nem hárítják át ugye...), mert anélkül lépsz ki a fekete dobozból, hogy magyar bankszámlára kell utalj. Ha úgy érzed, valami nem a tiéd, arra saját tárcán a BTC a megoldás, annál jobban a Földön semmi sem lehet a tiéd. A magyar szabályozás egyébként még istenes, egyes országokban a nem realizált nyereséget is képesek megadóztatni (bizonyos körülmények között) - remélem, ilyen nem jön EU szinten, mert akkor el tényleg kell hagyni az EU területét.
-
fireman123
őstag
válasz
proof88 #24387 üzenetére
ja, csak nem az otp által jegyzett középárfolyamon, hanem MNB napi hivatalos árfolyamon [link] ....
Ferdzsoo:
[link] : az nincs, csak nagyobb összegnél a bank megállíthatja és kezdődhet a pézmosás elleni cirkusz kapcsán a mindenféle igazolás összegyűjtése, hogy nem mostál pénzt, ami nem biztos, hogy gyorsan zárul, közben akár nagyot is változhat az árfolyam és már a visszaszállás fájdalmasabb lehet -
oldcrypto
kezdő
válasz
deadwing #24391 üzenetére
A bankot/államkincstárt ugyanúgy fel tudják törni, és továbbutalni, vagy csak simán csődbe megy. Tegyük fel, volt 300 milla, még le nem adózott pénzed a bankszámládon, mert csak egy évvel későbbi bevallásnál kell leadózni, és csődbe megy a bank, vagy akármi. Az OBA 100.000 EUR-ig kártalanít, ami nem fedezi az SZJA-t sem, a NAV mégis jogosan fogja követelni, hiába voltál szabályozott környezetben, így, vastag betűvel szedve.
Abban biztos vagy, a váltón lévő fiat nem szabályozott környezetben van? Miért? Szerintem a váltók töredék része nem szabályozott környezetben dolgozik. Miért nem választasz olyan váltót, ami szabályozott környezetben van? -
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
deadwing #24385 üzenetére
Ezt amúgy végtelenül könnyen leegyszerűsítheted és kivédheted.
USDC, vagy USDT-re váltasz EUR helyett a váltón, így ekkor még nincs adókötelezettséged.
Mégis stabilban vagy.
Amikor pedig tényleg kell akkor átváltod FIAT-ra és rögtön kiutalod. Ezt meg bevallod és leadózod. -
deadwing
addikt
válasz
oldcrypto #24390 üzenetére
Nem átgondolt, igen. Ez a véleményem még mindig. Példa:
Eladok btc-t, a váltón hagyom az ellenértékét. Bevallom, leadózom. Na de hopp, a pénz sosem volt az enyém, mert a váltót feltörik/tulaj lenyúlja, stb. Volt már ilyen nem is egyszer. No és pont ez a bajom ezzel, mert ilyen esetekben a nav-ot ez nem érdekli és így hiába adóztam egy olyan pénz után amit sosem láttam. Ezért írtam azt, amit, hogy sokkal barátságosabb és egyszerűbb megoldás lenne egy olyan pénz után adózni ami már szabályozott környezetben pihen egy bankszámlán, nem pedig egy kripto váltón amivel ott még bármi történhet. Ezzel sztem egyet lehet érteni. A jogszabály mondjuk egyértelmű, akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy nem túl user friendlyNyilván váltón nem egészséges nagyobb összeget tárolni, ezzel tisztában vagyok de kereskedéshez viszont valamennyit mégis muszáj...
-
oldcrypto
kezdő
válasz
deadwing #24389 üzenetére
Bocs, lehet, hogy félreértettél, a kérdéssel igazából nem volt semmi bajom, szerintem is hatékonyabb kérdezni, mint utánajárni valaminek. A bajom azzal van, hogy ha valaki nem jár utána, és azzal indít, hogy szerinte nem eléggé alaposan átgondolt ez az egész. Nem eléggé alaposan átgondolt mi? Amiről nem tudsz, mert nem jártál utána?
-
oldcrypto
kezdő
válasz
Ennyi erővel azt is mondhatod, hogy mivel bankban van a pénzed, nem nálad kp-ben, így az nem a tiéd.
Tök jó, hogy úgy kérdezed, mintha egy nagy katyvasz lenne az egész, és szerinted nincs átgondolva csak azért, mert te nem jártál utána, pedig pontosan le van írva a jogszabályokban, hogy amikor megtörtént a crypto <--> fiat váltás, aznapi MNB középárfolyammal kell átszámolnod az értékeket forintra. -
proof88
addikt
válasz
Mivel erre a "még a váltón van az EUR-óm" témára én sem láttam még hivatalosan is alátámasztott választ, ezért én inkább kiutaltam magamnak az EUR-t a rendes bankszámlámra hogy biztosan a NAV is úgy tekintsen rá, hogy kijött a fekete dobozból a zsé. Szóval erre én sem tudok válaszolni jobbat.
Igen, a bevallásban mindent forintban kell írni.
Váltásnapi középárfolyam alapján kell átszámolnod forintba.
-
KMT
addikt
válasz
Ha nem a tiéd (egyébként de - kié lenne?), akkor nincs bevételed, így nincs mit forintosítani.
Nincs leírva. A törvényből az jön le, hogy ha fiat-ra váltod (bárhol) a kriptót, akkor az bevétel. Ehhez képest állítólag akkor fogadja el a nav, ha ki is utalod bankhoz. Nyilván ha ez utóbbi a helyzet, akkor a kiutaláskori árfolyam.
Tudtommal MNB napi árfolyam alapján. -
deadwing
addikt
válasz
proof88 #24383 üzenetére
Tovább boncolgatva ezt a témát, nem érzem túl alaposnak, átgondoltnak ez az adózási szabályt. Amíg az a FIAT összeg a váltón van, az kvázi nem az enyém, ezért én azt tartanám logikusnak, hogy onnantól lenne adóköteles, ahogy az a számlámon landol. Persze, nem kívánságműsor, tudom, én is érintett vagyok ebben és pl pont emiatt amit írtam, kérdezném, mivel a váltón EUR van, na akkor abból hogyan adózok? A bevallásban gondolom Ft lesz, mikori és milyen árfolyamon váltom át a bevalláshoz úgy, hogy még nincs számlára utalva? Közép vagy eladási árfolyamon? Le van ez írva valahol? Nagyon jó lenne ezt tudni, minden infót megköszönök
-
proof88
addikt
válasz
MikeWazowski #24382 üzenetére
A válasza helyes.
Olvasd újra a kérdést. A kérdező 2018-ban X ezret berakott és nem írta be adóbevallásba veszteségként. Most az 10X-et ér, és ki akarja venni. Mivel nincs adminisztrálva a 2018-as vesztesége, nem tudja szembeállítani azt a bevétellel. Tehát a teljes bevétel után kell megfizetnie az adót, azaz 10X-nek a 15%-a lesz az adó. Ha szembe tudná állítani, akkor csak a 9X-nek tehát a valós nyereségnek kellene kifizetnie a 15%-át adóként.Az összeg most mindegy, írhatott volna 10 vagy 100 milliót is.
De jelen esetben 1 millió a teljes bevétel, ezért írta a válaszadó, hogy az 1M után kell adóznia. De ha a kérdező 20X-et csinált volna, azaz 2 millióról beszélnénk, akkor 2M után kéne adóznia.
Valszeg ezt értetted félre, nincs explicit összeg a szabályok között, hogy afölött kell, azalatt nem kell. Kivéve persze a minimálbéres téma. -
MikeWazowski
veterán
-
DarkChild
senior tag
válasz
MikeWazowski #24374 üzenetére
A válasz egy Google keresésnyire van
"A személyi jövedelemadózásról szóló (szja) törvény szerint a kriptovaluták adásvételéből származó nyereséget 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Ilyen nyereség keletkezhet például kriptovaluta átváltásakor hagyományos (fiat) pénzre (például dollárra, euróra, forintra), vagy nem kriptoeszköz (például ingatlan vagy autó) vásárlása esetén.
...
Fontos tudni, ha egy kriptotőzsdén egy pozíciót fiat pénzben zárunk le – például bitcoint adunk el dollárért –, de a pénz a tőzsdei számlán marad, akkor is adófizetési kötelezettség keletkezik. Bár a NAV eddigi joggyakorlata nem ad sok példát arra, hogy mennyire alaposan vizsgálja a tranzakciós előzményeket, érdemes ezt szem előtt tartani a későbbi problémák elkerülése érdekében." » Forrás."Ha a kriptovalutából származó éves bevételed nem haladja meg a minimálbér 10%-át, az adó alól mentesülhetsz. Ez az összeg évente változik a minimálbér függvényében (2024-ben ez körülbelül 23 100 forint)." » Forrás.
-
brd
nagyúr
válasz
MikeWazowski #24374 üzenetére
Ilyen szabály tudtommal sosem volt (Mo-on biztos nem és sosem lesz, a jelenlegi feudalista berendezkedéssel), ill. egy hónapnyi minimálbér éves szinten az adómentes, ha jól rémlik, de bevallani azt is be kell.
-
MikeWazowski
veterán
Üdv!
H is van, mennyi számlára kiutalt összeg után kell adózni? Jól tudom, h egy évben 1m BTC kiutalás után kell csak adózni? Ha igen, akkor 900k körül akarok eladni btc-t.
-
brd
nagyúr
válasz
Drizzt #24367 üzenetére
No' de milyen dugót, honnan?
Nincsen központi hatalom; nem úgy megy ez, mint a 3 betűs USA állami szervezetekről szóló filmekben. Azon az ~1M BTC kínálati sokkon meg majd túlteszi magát a piac, ha arra gondolsz (legalább lehet még majd megint viszonylag olcsón vásárolni). Ennél sokkal nagyobb veszély az ilyen MiCA meg FATF (egyelőre az EU-ban, most év végétől, de utóbbit a G20-akban is kell majd implementálni) majomkodások, amelyek erősen tudják majd akadályozni a tisztességes emberek életét (remélem, nem lesz igazam). Úgy érzem, kezd igencsak felértékelődni a G20-on kívüli állampolgárság.
-
nort_on
senior tag
Pár gondolat hol lehetünk most, worst case szcenáriók.
1. Ennyi volt a ciklus, 108k a teteje. - Nem hiszem, hogy ez lenne.
2. Megint jön a 2024 márciusi szenvedés, és 7-8 hónapon keresztül szépen csorgunk le. - Ezt sem hiszem.
3. Minden duplázásnál volt egy több hónapig tartó korrekció, kicsit lefelé mozgás (vonalak). Köztes időszakban, kb 50% emelkedés után meg egy kb 6-8 hétig tartó oldalazás (körök). Szóval most a négyzetben ez várható, mint 42k környékén volt.
4. Best case, nincs semmi, pár nap / 1-2 hét és megyünk tovább.
- Az mondjuk nagyon érdekes lenne, de nehéz elképzelni, hogy ilyen gyorsan újra ATH-ra menjen.
-
hupee
csendes tag
válasz
fireman123 #24361 üzenetére
Tényleg nehéz megmondani. Most vagyok 40 éves. Nagyon az elején. Még azelőtt lehetett, hogy a forma megvette a pizzát 10k bitcoinért.
-
hupee
csendes tag
válasz
fireman123 #24359 üzenetére
Biztos az volt, hát akkor az ment a levesbe. Nem csináltunk vele semmit, csak kinyomtuk a francba. ma sem lettem rohadt gazdag
-
fireman123
őstag
Melyik évben volt ez? ...még az elején, 2010-12 körül vagy jóval később? ....biztos, hogy bitcoint bányásztál, még gpu-val? ...bárhogy is volt, ha nem utaltad ki saját walletbe hanem benthagytad a poolon (bár nem tudom, hogy tényleg az elején voltak-e poolok vagy hogy ment
), akkor annak vélhetően annyi, ha régen volt valszeg már a pool sem létezik ....de mégis, akkor is kellene a hozzáférési adatok (ahány pool annyiféle kellett, gondolom email cím, jelszó..stb.) ...de van külön bányász topic (bár az altcoin bányász, nem btc), ott hamarabb kapsz segítséget [link]
-
hupee
csendes tag
Sziasztok!
Segítsetek már kérlek! Van egy olyan sztorym, hogy mikor elindult a bitcoin bányászat haverom átjött, hogy ez mekkora pénz lesz és kezdjünk el bányászni mi is. Akkor anno utánaolvastam letöltöttük hozzá ami kell, azt el is inditottuk a bányász programot. Úgy emlékszem, hogy nagyából egy 15 percet ment csak max és talán nem is bányásztunk semmit, láttuk ebből nem lesz nagy pénzt azt kinyomtuk a francba.
Na most azért elgondolkodtam, mi van, ha még is bányásztunk legalább 1 bitcoint, akkor az jó lenne. Mivel régen foglalkoztam ezzel már nem vágom ez mint működik. Mi kell hozzá, hogy elővarázsoljam azt az accountot? Van valami ötlet?
Ez hogy volt, e-mailt kellet megadni, vagy acconut név kellet hozzá generálni? Vagy kéne az a merevlemez, amin ez volt? (Mondjuk az már tuti valami szeméttelepen van)
-
csaba951
veterán
válasz
psion2101 #24356 üzenetére
Olvassátok el anyukáddal ezeket a cikkeket is. Milton Group
-
psion2101
tag
sziasztok!Bocsi,hogy ha rossz helyen érdeklődök.
Tudtok erröl a Cryptex dologról?
Állitólag befizetsz 100 eurot és 3 év múlva valami több ezret kapsz vissza.Ez valami stacking vagy mi a lópikula.Szerintem ez totál kamu és túl szép hogy igaz legyen nem? -
nort_on
senior tag
válasz
fireman123 #24345 üzenetére
Ezzel nehezen tudok egyetérteni, bár nem mintha számítana. Meg úgyis utólag derül majd ki. De egyedi részvények pl M7 részvények is simán esnek 70-75%-ot. BTC miért lenne más? Inkább hasonlít egyedi részvényhez, mint USA/globális indexhez. Tőkeáttét miatt meg mindig lesz szop@tás, lásd december 5. Dumb money likviditást mindig fe fogják szedni.
-
Saberhagen
csendes tag
válasz
fireman123 #24345 üzenetére
Akkor egyet értünk. Szerintem a nagy különbség hogy a rövid távú mozgások mint ez a mai esés sokkal lágyabbak mert akikről előbb beszéltünk amiatt viszont kevésbé pánikolnak.
-
fireman123
őstag
válasz
Saberhagen #24344 üzenetére
...ezt mondom én is, legalábbis ezt akartam
....attól, hogy idősebb, tapasztalt pl. részvény vagy etf befektető még el fogja adni az IBIT-et is mint ahogy gondolom eladja az sp500-at is ha elkezdi a lejtmenetet (nyilván nem napi mozgásokra/kereskedésre gondolok, hanem majd a medve kezdetére, szerintem a következő medvében is közel hasonló %-os lefelé mozgás (na jó, lehet kisebb valamennyivel) lehet mint az előzőekben, szvsz hosszabb idő kell, hogy számottevően (pl. 75-80%-ról 20-30%-ra) csökkenjen a volatilitás a ciklusokban a teteje-alja vonatkozásában, vagy esetleg kisímuljanak a 4 éves ciklusok és ne az legyen a meghatározó az árfolyam tekintetében.
-
Saberhagen
csendes tag
válasz
fireman123 #24343 üzenetére
Igen, de teljesen más célközönség mint a 'sima' kripto retail. Nyugdíjakat pl. csak ETF-eken keresztül lehet bitcoinba rakni, azt sokan csinálják. De szerintem rengeted idősebb, tapasztaltabb befektető nem hajlandó kripto tőzsdéken regisztrálni mert nem bízik bennük, de blackrockban viszont igen, én arra tippelnék az IBIT volumen nagyrésze ezekből áll.
-
fireman123
őstag
válasz
Saberhagen #24342 üzenetére
Azt gondolom tudjátok, hogy az ETF-eket nem csak intézményiek veszik, hanem bőven a retail is (valahol láttam erről adatokat, hogy a retail a nagyobb egyenlőre), azok az egyéni befektetők akiknek a közvetlen btc vétel/tárolás túl macerás volt ezért ezzel nem foglalkoztak eddig, viszont az etf-ek megjelenésével ugyanúgy tudnak befektetni mintha sp500 etf-et vennének....és a retail simán el is fog adni ha úgy alakul.
-
Saberhagen
csendes tag
válasz
Ferdzsoo #24341 üzenetére
Én annyiban egyet értek, hogy a volatilitás csökkenni fog, de nem tudom a ciklikusság mennyire fog változni. Nem várok -50%-os crash-t a közel jövőben, viszont az intézményi befektetők nem long term holderek. Sokkal kevésbé pánikolnak mint a retail az tény, de simán átrakják a pénzüket máshova ha a risk/reward jobb máshol a következő hónapokban.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Saberhagen #24340 üzenetére
Ezzel nem tudok vitatkozni.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
oldcrypto #24338 üzenetére
Szvsz alapjaiban változott meg a BTC az ETF-ek óta. Illetve az állami szintű narratívák óta.
Nehezen tudom elképzelni hogy folytatódjon a 4 éves ciklikusság...
Ezzel nem azt akaron mondani hogy innen csak bull, hanem szerintem sokkal inkább fogunk innen egy US500-ra hajazni mint a feleződések miatti 4 éves ciklusokra... -
oldcrypto
kezdő
Bár a crypto rainbow chartot nem volt túl optimális nézni az előző ciklusban, és arra alapozni a realizálást, és az is lehet, hogy még azokat a szinteket sem éri el a rainbow charton ebben a ciklusban, de azért szerintem nem itt van a teteje az árfolyamnak.
Egyáltalán a bitcoin rainbow chart az egy konstans dolog, vagy folyamatosan illesztik az aktuális árfolyamhoz? Azt látom, hogy több is van belőle és különböző algoritmussal számol.
A másik dolog, hogy az előző BTC max óta (69k) az S&P 500 értéke 30%-ot növekedett, míg a BTC 55%-ot. Tényleg csak ennyi pluszra számíthatunk a nagyobb volatilitás és kockázat bevállalásáért?(Megjegyzés: 2021-ben sem a maxon tudtam volna kiszállni, 2025-ben sem fogom eltalálni, de azért a max értéket nézem, mert azt próbálom megtippelni, hogy hol lesz most a max.)
-
nort_on
senior tag
válasz
Saberhagen #24329 üzenetére
Korábban tőzsde (globális indexkövető, VWCE) volt a fő vonal.
Szóval maradnék a "virtuális" világban. Ha a jövőt látnánk könnyebb lenne, de ilyesmikben gondolkozok.
1. Cash (fele USD, fele EUR)
2. Ultrarövid kötvény (USD és EUR, szintén felesben)
3. VWCE (vissza az alapokhoz)
4. Fele VWCE, fele multifaktoros ETF portfolió
5. Valami "klasszik" 25-25%, SPY (VWCE), TLT (hosszú USA kötvény, DTLA), gold és cash (fele EUR, fele USD), aztán lesz, ami leszRisk-on érdekes kérdés, lehetséges egy része megy majd vissza BTC-be 2026/27 körül (wMA200-300(400) körül, 0.2-0.3 risk alatt). Meglátjuk.
-
Saberhagen
csendes tag
válasz
nort_on #24328 üzenetére
Nem pontosan értem a világoskék sor mit jelent, de egyébként a zöld de-risk plan szerintem abszolút realisztikus. Hova tervezed onnan rakni a kivett pénzt? Lesz egy új risk-on terv is egy évvel később?
Én eddig deleverage-el foglalkoztam, lassan kiszálltam minden futures és options pozícióból és csak spot Bitcoint fogok tartani. Még 15%-a van hátra de azt most 106-107 körül tervezem zárni. Azon kívül még gondolkozom rajta hogy spot-ot is el akarnék-e adni, de szerintem még közel nem tartok ott. Csak olyan pénzt vennék ki amit a következő egy évben el tervezek költeni, a többit nem nagyon tudnám hova rakni, a risk/reward arány nagyon rossz most minden más befektetésben. -
nort_on
senior tag
Itt a BTC plan (de-risk és exit). Hátha valakinek érdekes lehet, vagy elindít egy értelmes beszélgetést.
Részletek:
RISK sor - risk szintek
ROI - ROI
15476 - ez a bottom, ebből számol a ROI risk - a fenti RISK szintek AKTUÁLIS árfolyama (ez változik, remélhetőleg nőni fog)
fibo 69 - fibo szintek 69k-tól
avg - a fenti 3 átlaga (látszik, hogy a 3 elég jól együtt van, nincs nagy szórás) zöld, kék és piros - a 3 szcenárió (a piros már kuka)De-risk plan: BTC ment 7x-et, lassan ideje de-risk-elni. Itt a tőkét és az SP500 2 éves hozamát (2022 dec közepe és 2024 dec közepe) venném ki. Ez így olyan, mintha a tőke SP500-ban lett volna az elmúlt 2 évben, szal ezzel már a "pénzemnél vagyok". Ezt majd még pontosan kiszámolom, jelenleg 20% portfolió van beírva.
EXIT plan: Itt több szcenárió is volt, idő, ár, risk, stbstb figyelembevételével. A piros volt az első, amikor 40% portfólió már el lett volna adva 91-92k-n. Ez a sávozós verzió összesen 52% profitot jelentene az utolsó belépési 71k-hoz képes. Ezután jött a kék, ez most, 105k-n, kezdené eladni a portfólió felét. DE MIVEL A RISK MÉG SEHOL SINCS, jelenleg 0.645, így totálisan felesleges lenne még elkezdeni. Ezért írtam, hogy szépen hűl a piac, risk megy le, ár megy fel.
Itt jön az új terv, 0.7 risk-nél de-risk (de lehet valahol 0.7 és 0.75 között lesz csak). De az már lehet necces...
És a többi szint az EXIT része, 35%-35%-10% eladás a 0.75-0.80-0.85 RISK szinteknél. Ezzel összesen 85% profit lenne a 71k-hoz. Valószínűleg a kék és zöld keveréke lesz, mert nem szabad mohónak lenni. -
Saberhagen
csendes tag
válasz
Ferdzsoo #24326 üzenetére
Biztos felfele fogja lökni az árat rövid távon. Még egy pár hét mire az ETF-ek elkezdik vásárolni, de akkor fog bele menni pár milliárd dollár. Saylor meg nyomni fogja az újabb részvény kibocsájtásokat addig amíg ennyire túl van értékelve a részvény a NAV-hoz képest.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Saberhagen #24325 üzenetére
Azért a pénteki hír, hogy végül bekerültek a QQQ-ba kíváncsi vagyok milyen hatással lesz az árfolyamra.
-
Saberhagen
csendes tag
válasz
fireman123 #24323 üzenetére
Az tény hogy MSTR a NAV kétszeresén kereskedik már egy ideje. Az is igaz hogy gyakorlatilag egy tőkeáttételes bitcoin ETF-ként funkcionál amikor a NAV felett kereskedik, viszont az a nagy különbség hogy nem adnak el amikor a NAV alatt van, illetve nem nagyon tudnak a convertible note-ok likvidálni úgy mint más tőkeáttételes pozíciók. Tehát a kitettségük lehet nagy, de nincs nagy kockázata a csődnek, csomó adósságot pl. kamatmentesen sikerült megszerezniük. Direkt úgy bocsájtják ki ezeket hogy 1-2 ciklussal később járjanak le, nem pár hónap múlva. Arra fogadnak hogy egy egész ciklussal később magasabb lesz a padló mint a jelenlegi ciklus padlója.
Én személy szerint nem látom sok értelmét ebbe fektetni, nincs a BTC árfolyamhoz kapcsolva a részvény ára semmilyen módon azon kívul hogy a piacnak milyen kedve van éppen. Csak növeled a kockázatod feleslegesen, nem sok pozitívumot látok a sima bitcoin vételhez képest. Viszont nem számítok óriási bedőlésre és csődre, csak legfeljebb vissza tér a NAV közelébe és alulteljesíti a bitcoint (ami mondjuk a jelenlegi ár fele). Amikor viszont bear marketben a NAV alatt kereskedik, akkor lehet jó vétel.
Egyébként meg ez nem olyan varázslatos "feedback loop" amit itt a Saylor megtalált. Az árfolyam csak az eufória miatt megy fel ennyire a NAV fölé, nem azért mert veszi a bitcoint. Ugye minden bitcoin vétel egy nagy adag (bár késleltetett) részvény kibocsájtással jár ami lefele nyomja az árfolyamot.
-
nort_on
senior tag
válasz
fireman123 #24323 üzenetére
Tomika nagy varázsló, volt már pár "jó" meglátása...
Én egyébként nem tervezem túl sokáig tartani a pozimat, szerintem március-áprilisban kikesselek. Persze piac függő is, addig pumpolják rendesen.
-
nort_on
senior tag
Alusapkásoknak, laposföld-hívőknek.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Saberhagen #24319 üzenetére
Az intézményi befektetők tudnak különbséget tenni. Lásd BTC ETF vs ETH ETF inflowja.
Csak a kis embernek nincs fogalma róla mit vesznek amikor nem BTC-t vesz, hanem altot. -
proof88
addikt
Azért mert a BTC nyomott egy -5%-ot és erre az altok -30%-ot, még nem kell megijedni.
-
Ferdzsoo
addikt
Az is sokatmondó hogy a mostani BTC flush nem tudott az előző alá menni...
-
nort_on
senior tag
Jaja, nem is azt mondom, hogy nem lesz, csak mindenki nagyon beleélte magát már most. Biztosan lesz, mindig volt. Ugye lesz??? Uggyeeee leeeszz????
-
nort_on
senior tag
válasz
nort_on #24302 üzenetére
Valahogy így, ahogy tegnap történt.
1 óra alatt $800M+ ment a kukába, egész nap 1.4B.
De most az ALT-okat verték el. Ilyen ez, ha mindenki túlontúl greedy, röpködnek a 3x, 5x, 10x-ek, aztán ez lesz a vége, sírás. Köszönjük a retail-nek, hogy adakozott kicsit a BTC-nek.
Úgynevezett ALT season. Utolsó "gyertya" cuki.
-
BaLee
addikt
válasz
Agyrák666 #24308 üzenetére
Nyugi én is emiatt szkippeltem évekig.
Aztán megtanultam elfogadni, hogy mint bármi másban itt is annak van értéke aminek az emberek értéket tulajdonítanak...Ez egy kiváló befektetési és főleg spekulatív eszköz lett. BTC-nél maradva ugye nagy előny, hogy átlátható, nem lehet belőle többet nyomtatni mint FIAT pénzből meg maga a szisztéma felépítése is egyelőre atomstabilnak tűnik.
-
Agyrák666
aktív tag
Itt vannak meg mindig nyugi. Khm (en)
Attol meg, hogy reszese vagyok evek ota, kereskedtem is/banyasztam is..nem igazan tartom semmire. Nagyobb hivokent nyilvan tobbre vihettem volna, mert anno en is elszorakoztam par btc-t, es jo par szazezer banyaszott doge-t is.De ki gondolta volna akkoriban, hogy lesz ennyi hülye. -
BaLee
addikt
Azért nagyon szembetűnő itt a fórumon is, hogy az emberek hozzáállása is nagyban változott a kriptohoz. A 21-es bull run idején és főleg után itt is rengeteg volt a megmondóember, hogy semmi értelme, kipukkant a lufi stb (bár ezek egy része biztos abból adódott, hogy náluk a drága videókártya oka még mindig a bitcoin volt...). De most már ez nem jellemző, FB kommentek alatt is sokkal kevesebb a szemellenzős.
Mondjuk a maradék majd biztos előbújik ha elkezdődik a medve szezon és hallgatjuk majd, hogy ennek sokadszor is vége befürödtünk, meg sem áll a nulláig stb.
-
Agyrák666
aktív tag
Hooh hooh hooo. Mikulasbacsi elhozta a 100k-t.
-
nort_on
senior tag
Egyszerű a történet. Retail money indirekt módon fog menni BTC-be.
Kriptó pumpol, jönnek az újak, húú, mit vegyek? BTC már ment 6x-et, vegyünk valamit, ami majd most indul be. Bumm, belevesz valami szintén pumpolt ALT-ba. Smart money meg jól rádumpolja, és viszi a profitot BTC-be. Mindig ez a kör megy. FIAT (medve)>BTC>ALT>BTC>FIAT (bika teteje). Esetleg van még benne egy ALT kör, de a lényeg ez. Legalábbis smart money ezt csinálja. Dumb meg buy high, sell low.
Ide meg jöhetne egy "first time?" GIF.
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- The Crew sorozat
- Nők, nőügyek (18+)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- IFA 2025: Ott üti az S25 Edge-et a Tecno Slim, ahol fáj neki
- Fotók, videók mobillal
- Spórolós topik
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2116, 100% Akkumul
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Apple iPhone 13 256GB Kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest