Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonMedve
addikt
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék vásárolni valamit, de csak crypto valutával lehet fizetni. Ezzel nem is lenne gond. A kérdésem ahogy Binance-on veszek teszem fel Bitcoin-t, ha mindig vásárolgatok hozzá amennyit tudok, az jó lehet mellékes befektetésnek? Erről a Binance-ról van valahol valami magyar leírás? Vagy, hogy működik ez? Előre is köszönöm az építő válaszokat.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
nort_on
üzenetére
Szerintem túl van ez gondolva. Miért kell valami narratíva hogy hajtsa valami az árat? (Most hosszútávról beszélek)
Mi hajtotta 3k-ról 20k-ig annó?
és 10k-ról 70k-ig?
Többen vettek mind eladtak, nagyjából ennyi kell az emelkedéshez.
A mostani ciklus csak a jelen korunk kiváltsága hogy ilyen horderejű emberek ingerköszübét is elérte már. -
nort_on
senior tag
Én azon gondolkodtam, hogy mi tudja még meglöki az árat. Elmúlt időszakban volt 8-10 érv (Trump megválasztása, BTS reserve, háború vége, stb), de ezek nagy része már berázódott. Pl a tegnapi bejelentés azt gondoltam jobban elküldi az árat, de csak stagnálunk, kicsit csorgunk lefelé. Én most tényleg nem látom mitől lenne ez 150k. Vagy csak 130 is. Elég vergődés az elmúlt pár hét. Milyen új narratíva jöhet még? USA kriptózik már fut (árazódott). De jön új? Mi?
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
MikeWazowski
üzenetére
Volt már ott 2x mióta volt 100 felett akkor nem sikerült?
150k körül én a leverage-et szüntetném meg a portfóliómban. -
attiati
veterán
válasz
MikeWazowski
üzenetére
Detto, de lehet, hogy 110 feletti vásárlás lesz belőle

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
MikeWazowski
üzenetére
Mennyinél vennél terv szerint?
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Azért szerintem nem meglepő a helyzet. Sok elemző január vége, február elejére egy dropot prognosztizált. A lendület visszaszerzését meg február vége felé.
De szerintem is jóval egészségesebb lenne, ha a december közepi csúcsot határozottabban lépné le a BTC, mert így könnyen lefordulhatunk. -
törölt tag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Szerintem most az AI téma miatt sem jön ide a tőke. Nekem az a gondolatom hogyha ilyen ütemben fejlődik a terület akkor pár év múlva azok a cégek akik AI agentekkel cserélik le a munkaerőt, óriási profitokat fognak csinálni. Lehet egy mezei S&P500-ban több a a növekedési potenciál mint a bitcoinban.
-
nort_on
senior tag
válasz
MikeWazowski
üzenetére
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
MikeWazowski
üzenetére
Ránézésre binance
-
MikeWazowski
veterán
Ez melyik app?
-
fireman123
őstag
válasz
pictigjis
üzenetére
igen, adókiegyenlítésnél bevallott veszteséget lehet szembeállítani a nyereséggel a következő két évben, ...akkor lehet nem olvastam el figyelmesen az eredeti posztot.
#24472 : alapból nem kell igazolni semmit sem semmikor, mivel önbevallás van, azaz elkészíted a bevallást a saját adataid alapján és befizeted az adót, ezzel normál esetben vége van , ......akiről írtam annak azért kellett igazolnia mert az adókiegyenlítés (visszaigénylés) miatt akkor kapott egy NAV ellenőrzést, ahol a kriptós részre voltak kíváncsiak.
-
nort_on
senior tag
Tökéletes visszateszt, 4-szer szúrta meg!
Mehetünk tovább.

Előtte-utána képek.
Remélem ezzel is lesz valami (szépen visszajött ez is, de még eshetne, mémek jól megforgatták a hétvégét).
ETH most már tényleg összeszedhetné magát. Ebben a ciklusban iszonyat fos a teljesítménye... Cserébe minden hónapban tudtad venni a dip-et.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
pictigjis
őstag
válasz
fireman123
üzenetére
amennyire en tudom, az adokiegyenliteshez bevallott veszteseg szukseges (veszteseg-nyereseg szembeallitasa). ez nem egyenlo azzal, amit a kerdezo eredetileg elkepzelt
-
oldcrypto
kezdő
válasz
fireman123
üzenetére
Ezt kicsit kifejtenéd részletesen, kérlek? Miért visszaigénylésnél kell igazolni, hogy mikor, miből lett annyi? Miért nem akkor, amikor kivettem a pénzt, és befizettem utána az adót?
Számomra az a logikus, hogy amikor visszaigénylek, akkor csak azt a fiat --> crypto tranzakciót kell igazolni, ami alapján történik a visszaigénylés, hiszen a korábbi realizálás tény, hogy le van adózva. -
oldcrypto
kezdő
válasz
tomazin
üzenetére
Direkt ránéztem coinmarketcap-en, hogy volt-e valaha nagy beesés, de nem láttam. De azt is tudom, hogy a coinmarketcapnél a historikus adatoknak nem túl jó a mintavételi ideje. Rákerestem, és egy cikk alapján volt, hogy 87 cent alá beesett.
Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, akartam is kérdezni, hogy ti milyen stable coin(ok)ban tartanátok a pénzt. Remélhetőleg, mivel az USDC mögött auditált fedezet van, így ha beesik, akkor sem lehet nulla.
-
oldcrypto
kezdő
-
fireman123
őstag
válasz
pictigjis
üzenetére
Pedig van, úgy hívják adókiegyenlítés, én már igényeltem vissza asszem tavaly a tkorábbi évben befizetett adóból és vissza is utalták....nem volt nagy összeg, nagy összeg visszaigénylésénél lehet arra számítani, hogy mindenfélét igazolni kell, mennyiből/mikortól lett annyi az annyi....tudok olyanról akinek két hét munkájába került mire összeszedte excell táblába az elmúlt 7-8 évet és azt többszöri próbálkozás után fogadták csak el....és utána utalták vissza az adókiegyenlítés sorén visszaigényelt összeget.
-
oldcrypto
kezdő
válasz
pictigjis
üzenetére
A berakás veszteség, mert veszteségként azt értjük, ha berakok 1milliót, és 2 év múlva kiveszek 3 milliót, akkor csak a különbözet, azaz 2 millió után kell adóznom.
Viszont abból a szempontból lehet, hogy nektek van igazatok, hogy x év nyereségét nem tudom beszámítani x+1 év veszteségénél, tehát nem igényelhetek vissza adót. A fent hivatkozott jogszabályban is korábbi évek veszteségéről ír csak, korábbi évek nyereségéről nem, de jó lenne, ha valaki ezt tisztázná.
Viszont ebben az esetben tényleg semmi értelme olyan pénzt kivennem, amit később vissza szeretnék még rakni.
Illetve ha nagyon matematikus akarok lenni, akkor a veszteséget tekinthetem negatívnak is, és máris tisztázva van a korábbi évek nyereségének a jóváírása.

-
Qtyii
aktív tag
válasz
oldcrypto
üzenetére
szép lenne ha így működne

még az se tiszta teljesenez jelentené ezt?
"Ha a magánszemély az adóévben, az adóévet megelőző évben, vagy az adóévet megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteséget ért el és azt a veszteség keletkezésének évéről szóló adóbevallásában feltünteti, adókiegyenlítésre jogosult, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthet a (6) és (7) bekezdés szerint.
(6) A (5) bekezdés szerinti adókiegyenlítés az adóévben, vagy az azt megelőző két évben bevallott, kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségnek és a 8. § (1) bekezdése szerinti, a bevalláskor hatályos adókulcsnak a szorzata, csökkentve az adóévet megelőző két év bármelyikéről szóló adóbevallásban kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteség miatt már érvényesített adókiegyenlítéssel, de legfeljebb a (7) bekezdés szerint meghatározott összeg.
(7) A (6) bekezdésben meghatározott összeg az adóévben, vagy az azt megelőző két évben bevallott, kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adója, csökkentve az adóévet megelőző két év bármelyikéről szóló adóbevallásban kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteség miatt már érvényesített adókiegyenlítéssel."(7) bek. lenne gondolom ... ha jól értem...nos ez már összetett logikai gondolkodás igényel,
de megmondom őszintén nem értem én sem ..
meg persze minden bizonylat pontos megőrzése.. mert ha megtalál a NAV akkor annak pontosnak kell lennie! -
oldcrypto
kezdő
Ha relizálok 10.000.000 HUF-ot, és befizetem utána a 15% adót, akkor ha a következő (2-3) évben visszarakok legfeljebb 10.000.000 HUF-ot, akkor a visszarakott pénznek vissza tudom igényelni a 15%-át.
Szerk:
De csak a visszarakást követő év májusi adóbevallásával, szóval csúszik a visszafizetés. -
oldcrypto
kezdő
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Igazad is van, de nem hiszem, hogy idén elmegyünk még 300k-ig, de az viszont várható, hogy az idei majdani ATH 1/3-ára visszaesik az árfolyam 1-2 év múlva. Ha akkor bevásárolok, legfeljebb nagyjából ugyanott leszek BTC mennyiségben, mintha nem piszkálnám, cserébe már nagyon szükségem lenne a 2 év lelki nyugalomra. Túl sok esést néztem végig pozícióból az elmúlt 10+ évben.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
oldcrypto
üzenetére
Beutalásnál azzal igazolod hogy a tiéd hogy te váltós címedre küldted. Ennek nem mennek jobban utána, kiutalásnál pedig ott is csak azt kérdezik hogy a tiéd e vagy harmadik fél -é. Nem kell túlmisztifikálni ,egyenlőre itt tartanak. Nincs extra check vagy hogy bizonyítsd be valahogy.
A lényeg hogy userekhez tudják köti a walleteket ha valami gebasz van.
SZerintem sokkal nagyobbat tud az ember bukni azzal hogy kimarad egy 30-40-80%-os emelkedésből mint hogy adókiegyenlít 15%-ot. Meg akkor időhoz vagy kötve meg az ezer dologhoz amit leírtál. Én emiatt dönöttem úgy hogy elengedem az egészet... befizetem majd a 15% ha egyszer adok el valamennyit és viszlát. -
oldcrypto
kezdő
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
De nekem a BTC is cold walleten van, és ha átváltom USDC-re, akkor azt is cold walletre küldöm ki. A beutalásnál nem kell igazolni a BTC cím tulajdonjogát?
Nem beszélve arról, hogy egyszerre a portfólióm legfeljebb 1%-át leszek hajlandó nem cold walletben tartani (és az is tuti megüti a limitet), tehát amíg nem ment le egy teljes BTC cold wallet --> tőzsde átváltás --> USDC cold wallet kör, addig nem indítok újat.
Ez pedig nagyon meg tudja akasztani, ha hirtelen szeretném az egész BTC portfóliómat USDC-vé tenni.Egyáltalán hogyan tudom igazolni, hogy a BTC cold walletnek, illetve az USDC cold walletnek is én vagyok a tulajdonosa? Természetesen a privát címet csak nem adom meg.
Több, mint 10 év után most először tervezek realizálni, de úgy érzem, hogy eléggé megnehezítették a dolgot, hogy az általam definiált rövid időintervallumban realizáljak.
-
oldcrypto
kezdő
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Szerintem lehet, hogy félreértettél. A realizált nyereséget én is le szeretném adózni, 15% nagyon baráti.
Viszont ha a tervemben az szerepel, hogy 2 év múlva visszarakom a portfólióm 80%-át BTC-be, akkor kifejezetten rosszul lehet járni azzal, ha realizálom:1. Tegyük fel, hogy van 1 BTC-m összesen, és 100.000 USD árfolyamon átváltom fiatra a 20%-át, illetve USDC-re a 80%-át, így lesz 20.000 USD-m (adó után 17.000 USD), illetve 80.000 USDC-m, amiből nem kell adózni. Az USD-t elköltöm, 2 év múlva pedig tudok venni 80.000 USD-nyi bitcoint.
2. Szintén van 1 BTC-m összesen, 100.000 USD árfolyamon átváltom fiatra az egészet, adózás után lesz 85.000 USD-m. Elköltök ebből 17.000 USD-t, marad 68.000 USD-m, amiből 2 év múlva csak 68.000 USD-nyi BTC-t tudok venni. Várnom kell következő májusig + 1 hónapot, hogy az átváltott 68.000 USD után visszaigényeljem annak a 15%-át a NAV-tól, azaz 10.200 USD-nyi összeget. Ha ebből ismét bitcoin veszek, akkor összesen 78.200 USD-ért tudtam venni bitcoint, de nem azonnal, hanem egy év alatt, amíg az árfolyama simán ment már feljebb. Majd ismét egy adóévet várhatok, hogy a 10.200 USD-m 15%-át visszaigényeljem a NAV-tól, ha még nem csúsztam ki a 3 éves limitből egyáltalán, és még mindig nem tudtam összesen 80.000 USD-nyi bitcoint venni, de amit vettem, azt is rosszabb árfolyamon. -
oldcrypto
kezdő
Most kaptam észbe, hogy nem először jött szembe hírlevélként a Travel Rule. 2024. december 31-től elméletileg, ha kriptotőzsdére utalsz be, vagy onnan ki, akár saját coldwalletról saját coldwalletre, akkor igazolnod kell annak a címnek a tulajdonjogát.
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Ha hirtelen át akarom váltani a bitcoinomat USDC-re, akkor ez megakaszthatja a folyamatot? -
Ferdzsoo
addikt
válasz
oldcrypto
üzenetére
Én is sokat filóztam idé az adókiegyenlítés részén mert 2 éve egy nagyobb összeget beletöltam, aztán addig excelleztem míg az jött ki hogy sehogyan nem járok jobban, BTC 2 nap alatt mehet 15%-ot. Így inkább befizetem majd az a 15%-ot, ha tényleg egyáltalán valaha eladom.
Nem akarok senkinek reklámot privátban elküldöm hol csinálom.
Ahol én csinálom ott te állítod az LTV-t és akkor adsz hozzá collateralt amikor és amennyit csak akarsz. Így ergó sosem likvidálódsz ha mindig tolsz be fedezetet. Van olyan hitelem ami már majd 3 éve fut. Nem tervezem visszafizetni soha.
-
oldcrypto
kezdő
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Én nagyon régóta gyűjtögetem, a tervem az volt, hogy pár hónap múlva a portfólióm 20%-át kiutalom magamnak EUR-ban, 80%-át pedig átteszem USDC-be két évre, és majd onnan vissza BTC-be, így nem kell leadózni a 80%-nyira a 15%-ot, és játszani 2028-ban az adóvisszaigényléssel. Persze így nem is tudom addig sem befektetni, hogy többet kamatozzon. Viszont valamiért megnyugtat, ha van crypto-m olyan mennyiségben, amiből új életet lehet kezdeni bárhol.
Te hol veszel fel hitelt crypto-ra? Annyira túl vagy biztosítva, hogy egy 80%-os beszakadás esetén sem likvidálják?
Pár hónapja 65k árfolyam környékén nézegettem, hogy hogyan tudok hitelt felvenni BTC-re, hogy abból még több BTC-t vásároljak, de elengedtem a dolgot, mert Binance tűnt megbízhatónak, cserébe nem lehetett nagyon túlbiztosítani magam, és a likvidálási szint elérését túl kockázatosnak találtam. Talán 30%-ot kellett volna hozzá esnie. -
nort_on
senior tag
válasz
üzenetére
Igen, ez a hét (is) elég jó volt. 95k felett zártunk, ez HL, így (talán) törik ez az ATH óta tartó lefelé trend.
Én 2 éve folyamatosan is veszem, minden új pénz ide ment (meg veterán motorokba, de az más
), pl egy hete a decemberi fizum 80%-át is beletoltam, ahogy megjött.
Szóval van, aki veszi. Lol. 
Ja, meg Saylor is tankolgat azért rendesen, folyamatosan veszi. Jó, ő egy "kicsit" fanatikus.

-
törölt tag
válasz
nort_on
üzenetére
2 hónapja tart a bázis építés a jelenlegi szinteken, ennyi általában elég szokott lenni újabb kitöréshez akármelyik irányba, de most úgy fest inkább felfelé fog elindulni. Trump adminisztráció "national priority"-nek dezignálja a kriptót, bármit is jelentsen ez.
Az ilyesmi hírek felfelé szokták hajtani. Szerintem is már csak 1 nagy run lesz, és már most sem értem hogy ki képes a jelenlegi árakon venni. Szerintem nyárra nekünk már nem lesz sok Bitcoinunk, addigra teljsulni fognak a sell orderek.
-
nort_on
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Simán benne van (worst case egy 69 is, ahogy korábban írtam), de base case ez a 90-100k körüli pár hetes oldalazás. Én kb még 1 nagy run-ra számítok, ilyen novemberi/decemberi szintűre, aztán lehet, hogy kifújt erre a ciklusra. De hogy ez mikor lesz, jó kérdés. Most biztos nem csinálok semmit, hodli. ETH-t csipegetek BTC-ből, pl tegnap is, ha beeseget ilyen 0.03 körülre. Meglátjuk.

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
nort_on
üzenetére
Az indikátorok RSi és társai meg hűlnek.
Arról nem is beszélve hogy a tegnapi 89k-nél CT-n már 40-50k-ról beszélt mindenki.
Nagyon borús lett a hangulat pillanatokon belül. Ha a makró velünk lesz még egy picit idén akkor q2 végéig q3-ig egy izmosabb láb benne van még... -
nort_on
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Ma+holnap infla adatok, meglátjuk mi lesz. De jó lenne (valamikor) 99k felett zárni naposon. De még jobb a 103k lenne.

Kriptó ilyen, hullámvasút, az idei év meg főleg az lesz.

Risk ár (meg a weekly MA-k is) szépen mennek fel ebben az oldalazásban. Kell az ilyen időszak.
-
Enrico77
csendes tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Nagyon sok mutató van, ami alapján (pontosabban amit mérnek) mozoghat az árfolyam.
Ezeket szeretném összegezni, ami segítene értelmezni és prognosztizálni. De amíg nem látom át, nem értem, marad a sima buy&hold stratégia a feltételezett csúcsig, majd ott eladni, nagy eséstől kezdődően pedig ismét vásárolgatni
. -
Tiger.
nagyúr
Sziasztok. Ezekkel a bitcoin játékokkal tényleg lehet keresni pénzt?
pl Bitcoin miner? -
Enrico77
csendes tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Köszi a választ!
Elméletben értem a FUD-BTC kapcsolatát, ahogy a munkanélküliség rátát is, de alapvetően az a lényeg ha jól értem, hogy mennyi lesz a jegybanki alapkamat.
Azt meg sok minden más is tudja befolyásolni, elméletben a gazdaság más mutatói (államadósság mértéke, fogyasztási árindex, infláció, stb.)A munkanélküliségi arány 4,2% volt, Decemberre lett 4,1% (USA). Ez már jónak mondható?
Nem az a lényeg, hogy a bankok teljesen el vannak adósodva?
Én ezt gondolnám igazán fontosnak, az állam nem engedheti hogy csődbe menjenek, mert az összefonódások révén jelentős válságot generálhatnak.
Ezért én azt feltételezem, hogy folyamatosan csökkentő, alacsony alapkamatok várhatóak még idén (máskülönben nem tudják finanszírozni az adósságokat), így felfele kellene hogy menjen az árfolyam.
Vagy rossz a gondolatmenet? -
válasz
Enrico77
üzenetére
FUD úgy hat, hogy nem "engedi" tovább növekedni, vagy egyenesen nagyobb eladást okoz, mivel ilyenkor kockázatokat kerülik...
UNRATE igen a munkanélküliség... de azt most jó lett... ez max úgy hat, hogy mivel a gazdaság erősnek tűnik, ezért nem várható a közeljövőben kamatvágás, sőt ahogy fentebb írták Trump elégé kockázatosnak tűnik államadósság és infláció szempontjából, ha nagyon elszaladnak, akkor akár még kamatemelés is lehet, amiből az következik, hogy risk off, tehát részvény és kripto meg fokozottan esik (eladási nyomás).

-
Enrico77
csendes tag
válasz
nort_on
üzenetére
Sziasztok,
még csak pár hónapja kezdtem el foglalkozni a cryptoval, mint alternatív befektetéssel.
Kérhetnék egy kis értelmezési segítséget a véleményekhez?
A FUD (félelem, bizonytalanság és kétségek) hogyan korrelál a BITC árfolyamával?
Én nem látok ebben ismétlődő trendet (FUD növekedésnél BITC csökkenés, avgy fordítva)UNRATE mit jelent? Nem találtam rá magyarázatot Google-n. Vagy ez az unemployment rate lenne?
-
csaba951
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Eleve már minden határon túl van az USA államadósság. Trump összes terve egy ehhez képest is drasztikus állami költekezést vetít előre. Hogy a manóba jönne ebben a helyzetben a NIRP???
>10y előbb utóbb kimegy új lokális csúcsra, 5% fölé
Így van. Sokkal inkább kamat emelésekre számít a piac, nem tartásra vagy csökkentésre.
-
attiati
veterán
válasz
nort_on
üzenetére
tippre:
10y előbb utóbb kimegy új lokális csúcsra, 5% fölé
BTC-re nem hat ez, vagy nem ez hat mostanság. Mert pont ugyanaz hajtja felfelé a kettőt: NIRP lehetőségeÚgyhogy BTC csak lecsordogál hosszasan (esetleg gyors miniszakadást mutat be) az általad említett szintek környékére, aztán go felfelé.
-
Ferdzsoo
addikt
Mi történt itt a színvonallal mintha nem ugyanabban a topikban lennék most vs 2021.
Öröm idejári még jó hogy visszanéztem ennyi év után hátha van változás. Hát van...
nort_on:
nagyon jó lenne ha a 10y yield fordulna, mindent az folytogat jelenleg.
Az eheti adatokból nem az látszik hogy a holnapi rate megugrana. Ha esetleg est. alatt lesz az megadhatja a lökést a 90k-nak lefelé szvsz. -
-
nort_on
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Megy a FUD ezerrel, rég volt már. Ezek a főbb szintek vannak lefelé (vegyesen MA-k, fibo-k, korábbi hetes/havi szintek), 93, 91, 83, 79, 69.
Persze ez nem jelenti azt, hogy le is megy ide. Bár még 69-nél is maradna a trend. Holnap UNRATE, az lesz a lényeg. Meg jó lenne, ha a UST 10Y is fordulna, és elkezdene csökkenni.
-
attiati
veterán
elesik végre ez a szint?

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
boti19871125
üzenetére
Elvileg levonhatod őket, ha úgy gondolod hogy megéri ezzel foglalkozni. Én biztosan nem fogom. Vannak kb. párzsáz forint költségű megoldások.
-
válasz
boti19871125
üzenetére
A költségeket el lehet számolni veszteségként.
(de kvázi, ha csak a végösszeget nézed mindig, akkor ez már benne van - le van vonva/ hozzá van adva - iránytól függően) -
Eagle16
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Tehát ha mondjuk tavaly vettem többször is, akkor a költséget úgy számolom ki, hogy visszakeresem melyik nap mennyi eurót költöttem, ezt összevetem a napi mnb árfolyamokkal, és megtudom hogy forintban mennyi a költség összesen. Ha idén eladom és átváltom forintba, akkor az eladás után levonom a kiszámolt költséget és abból 15% megy a NAV-nak, de majd csak a 2026-os bevallással.
Ha pedig 2021-ben vettem és azóta nem írtam bele bevallásba soha, akkor eladás után a teljes összegből megy majd a nav-nak 15% 2026-ban.
-
fireman123
őstag
válasz
Eagle16
üzenetére
mit nem értesz benne?...ha Mo-on adózol akkor a kriptóra váltott fiat a költséged, amikor meg a kriptót fiatra váltod az a bevételed, ha ez pozitív akkor a bevételből levonod a költséget és az eredmény után fizetsz 15% szja-t. (a váltások értékét ft-ban kell számolni az aznapi mnb árfplyan alapján). Az adott év bevallásában érdemes beletenni a költséget, mert ha abban az évben nem realizálsz akkor további 2 évig tovább viheted és ha a további 2 év valamelyikében lesz hasznod, akkor beszámíthatod az előző évek költségét.....nagyjából ennyi egy egyszerű esetben
-
Eagle16
addikt
Hát ezt jó tudni így 4 év után. Akkor az adózást nem értem, de majd megkérdezem az adózós topikban.
-
brd
nagyúr
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
A 15% és a fekete doboz elv önmagában igen baráti. Ellenben Mo-on élve akkor is 27%-ot (ami ennél valójában több, inkább 31 sok esetben, köszönhetően az "extraprofit" adóknak) adózol (ÁFA), ha 0% az SZJA-d (vagy akkor, ha amúgy nem itt vagy adórezidens). Tehát ebből a fajta bevételből ~62%-nyi marad meg tulajdonképpen javakra elkölthetően (a munkabér jellegű bruttóból egyébként ~48%), a többi az állam zsebébe megy. Ill. amellett se szabadna elsétálni, hogy a "nyereséget" egy 'szán inflálódó "értéktartó" FIAT-tal szemben kimutatva kell leadózni. Gondolom, ennek sok szerepe lehet benne.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Eagle16
üzenetére
Igen ez országfüggő, németeknél pl. katasztórfálisan túl van bonyolítva, simán könyvelőt kell fogadnod az év végi kriptós bevallás tisztázásához.
EHez képest az itthoni 15% és a fekete doboz szabályok nagy-nagyon barátságosak.
Emiatt nem is értem ki akar még ezzel a 15%-al is trükközni. Be kell fizetni és kész. Neked marad 85%.
Emberek milliótól szedik be itthon az szja-t és a további járulékokat ami havi 33,5%.
Ehez képest a kriptó 15% nagyon baráti... -
brd
nagyúr
válasz
Eagle16
üzenetére
Igen, országtól függ. Mo. bizonyos tekintetben nagyon jó helyzetben van (csak azt tudná feledni az ember, hogy mire (nem) költik az adóforintjait). Itt nem kell tranzakciós listát bemutatni, miről mire váltottál (legalábbis adózás szempontjából - amikor magyar (pontosabban EU-s) bankszámlára utalsz nagyobb tételeket, kis túlzással by default pénzmosó leszel és tisztáznod kell magad, ott előkerülhet, mi volt a beutalt pénz forrása, vagy szóba jöhetnek akár konkrét tranzakciók is), csak az számít, amikor történt a FIAT<->crypto konverzió (ez lehet egy CEX-en belül is, nem kell feltétlen kiutalni bankszámlára, az adott CEX-től függ, tőlük kell megkérdezni, hogy van-e erre lehetőség, hogy konkrétan pl. EUR/USD-re váltsd a crypto-t); az az adózási esemény, tehát pl. HUF/EUR/USD<->BTC/ETH/USD(T|C). Sok országban minden tranzakció adózási esemény és akár egyenként kell 'szakodni vele.
-
válasz
Eagle16
üzenetére
De ennek semmi köze ahhoz, hogy stablecoin e vagy sem, az csak a piac, a közösség, a fejlesztők, stb.. -k által ráaggatott címke, te is csinálhatsz bármikor egy (szerinted) stablecoint. Annyiról van szó, hogy egyes országok (pl. az USA) a cryptot tulajdonnak tekintik, és teljesen mindegy, hogy milyen cryptot milyen másikra váltasz, az ott egy eladási tranzakciónak minősül (megszűnik a tulajdon), és adóköteles. Durva amúgy, ezt én sem tudtam eddig, most kerestem rá. Mi ehhez képest adóparadicsom vagyunk!

-
Eagle16
addikt
válasz
proof88
üzenetére
Akkor ez országtól függ? Mert akárhány helyen olvastam külföldi oldalakon, mindenhol azt olvastam, hogy a stable coin-ba váltást is egy eladás aztán egy vételként kezelik, vagyis adózni kell utána.
"Yes, converting to USDC is considered a taxable event. The IRS treats converting one stablecoin to another as a sale, which can result in a capital gain or loss." -
oldcrypto
kezdő
Nem tudom, hogy pár héttel/hónappal ezelőtt ezen a fórumon olvastam-e, vagy máshol, hogy volt valaki, aki belerakott egy kisebb összeget valami memecoinba, amit bemákolt, és kiszedett belőle néhány millió forintot. Majd úgy döntött, hogy tovább nem kockáztat crypto vonalon, és elkezdett vele tőzsdézni, de nem normális részvényt vett, vagy ETF-et, hanem bedobta valami opciós kereskedésre, amin elbukta az egészet, és utána tudatosult benne, hogy a crypto nyereség nem összevonható a szabályozott tőzsdei veszteséggel, így hiába van a végén nullán, a crypto milliói után a 15% SZJA-t az idei évben le kellene adóznia, de nincs miből.
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- ÚJ, bontatlan Playstation 5 slim digital + EA Sports FC26 2 év garancia!
- Asztali PC , i7 7700 , 1660 Super , 16GB RAM , 256GB NVME , 500GB HDD
- 8GB DDR3 1600Mhz SO-DIMM , Laptop RAM
- LG 32GP850-B 32'' Sík QHD 165 Hz 16:9 G-Sync/FreeSync NanoIPS Gamer Monitor - Karácsonyi akcióban!
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

USA BTC ETF likviditást ők adják.
de megmondom őszintén nem értem én sem ..

Jó látni, hogy vannak még mások is. Szerintem a világ egyik legnehezebb dolga BTC-t hosszútávon tartani (minél hosszabb az a táv, annál nehezebb
De ez már nagyon off.