Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dronte
üzenetére
Minden assetedre érvényes, legyen az crypto vagy fiat. Nem értem teljesen a dolgot, mert olyan dolgon izgulsz, amit egyrészt leírtak 1-2 mondatban teljesen egyértelműen, másrészt 2db klikkeléssel meg tudod nézni bármikor. Annyi a lényeg, hogy nem zárolták a pénzed, szabadon tudsz ki/be mozgatni a cryptot vagy akár a fiatot, kereskedni viszont nem tudsz.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Így van, a Revolut alapvetően egy fintech banki szolgáltató, számlavezetés, kártyák, kártyás fizetés, stb.. Később lett crypto náluk, de csak a platformon belül tudtál vele kereskedni, sem kiutalni, sem beutalni nem lehetett. Ez mára nem így van, teljes értékű lett, lehet már rá cryptot fogadni, és küldeni, valamint vásárolni is tudsz platformon belül (200+ coin érhető el).
Szerintem ennél kényelmesebb megoldást nem fogsz találni, főleg ha amúgy is szeretnél Revolutot egyéb dolgok miatt. Cserébe magas a fee, ha jól látom az ingyenes csomagnál 1.49%, a Binance vagy bármelyik crypto tőzsde ennél jóval olcsóbb. Döntsd el te, hogy mi éri meg neked.
-
válasz
Major Lion
üzenetére
De, lehet már Revoluton be és kiutalni is.
@csabyka666: Revolutban az egyik legjobb dolog, hogy magánszemélyek fizethetnek egymásnak kvázi "kártyával", hiszen a bankkártyájukról kerül a pénz a Revolutra, onnét pedig a másik félhez, mindez Apple/Google pay-el együtt használva egy nagyon kényelmes dolog tud lenni. Ezért szeretik sokan, nekem is az első kérdésem egy hwaprós hirdetőnél, hogy tudok e Revoluttal fizetni (nekem olcsó, egyszerű, nem kell ba***kodnom se utalással se kp-vel, neki azonnali). Mindezek mellett már a Crypto szolgáltatásuk is teljes körű, régebben csak Revoluton belül tudtál pl. BTC-be fektetni, de kiutalni nem lehetett, csak eladni.
Egyébként teljesen mindegy, hogy hol cryptozol, de nagy összeget soha ne tarts bent. Ha történik valami az adott céggel (becsődöl, feltörik/ellopják az assetjeiket, stb.), úgyis te szívod meg. Átmeneti tranzakciókhoz rendben van, pl. online póker egyenleg ki/beutaláshoz bőven jó a Revolut is. Én csak a feeket nézném, és azt, hogy mennyire stabil, ismert, és régi az adott szolgáltató.
-
válasz
Eagle16
üzenetére
De ennek semmi köze ahhoz, hogy stablecoin e vagy sem, az csak a piac, a közösség, a fejlesztők, stb.. -k által ráaggatott címke, te is csinálhatsz bármikor egy (szerinted) stablecoint. Annyiról van szó, hogy egyes országok (pl. az USA) a cryptot tulajdonnak tekintik, és teljesen mindegy, hogy milyen cryptot milyen másikra váltasz, az ott egy eladási tranzakciónak minősül (megszűnik a tulajdon), és adóköteles. Durva amúgy, ezt én sem tudtam eddig, most kerestem rá. Mi ehhez képest adóparadicsom vagyunk!

-
válasz
sambenez
üzenetére
De az nem ahhoz hasonló, amit az OTP is csinál? Ezt megkapod eur->huf irányra is? Ugyanis idén elkezdte néhány bank, hogy havi 0.6-1m limittel huf->eur irányban ad nagyon jó árat (pont a Revolut és társai miatt volt muszáj meglépniük ezt, mert az online vásárlásoknál és az utazásoknál kezdett nekik fájni a dolog). Nem tudom erről van e szó, de én direkt nem is írtam, mert erre az esetre nem opció, itt huf kellene a végén.
-
válasz
deadwing
üzenetére
Nyiss egy devizaszámlát a bankodnál, majd ha már rajta van az összeg (SEPA-val filléres, és mivel nincs a fogadó oldalon konverzió, ezért eddig a pontig gombokért megúszható). Majd kérj egyedi ajánlatot, nagyobb összegnél (~5000 EUR-tól, de nyilván bankfüggő) már adnak. A Revolut/Wise felett lesz valószínűleg, de nem annyival, hogy megérje kipróbálni milyen az, amikor betolja a botot a küllők közé az algoritmus a nagy összeg miatt

-
válasz
üzenetére
"Elfogyni" szerintem akkor tud, ha már olyan értéket képvisel a legkisebb egység, hogy azt csak egy szűk réteg tudja megszerezni. Ha ez bekövetkeznek, akkor a legegyszerűbb egy patch, ami növeli a tizedesjegyek számát, így a legkisebb egység nem 0.00000001 lesz, hanem igény szerint bármennyi. Ez nem fáj senkinek, nem kerül semmibe, kockázata sincs a dolognak, és könnyen elfogadja mindenki.
De azért lássuk be, hogy 1M USD-s árfolyam esetén is ez jelenleg csak 0.01 USD lenne, szóval bőven van még benne tartalék, nagyon messze vagyunk attól, hogy beláthatatlan dolog legyen a tömegeknek a BTC birtoklás/hozzáférés, és ilyesmiben kellene gondolkodni.
-
válasz
atok666
üzenetére
Ez a kezdetek óta így van, és nyilván érinti a btc árfolyamát és működését, de csak annyira amennyire most is látod. A legelső percben is adott volt ez a szituáció 2009-ben, és azóta is folyamatosan adott. Ez van, megint nem történt meg a csoda, és megint nem lehet minden szabolcsi Pistikéből Warren Buffett, hanem csak a leeső morzsa jut neki (vagy az se). Szerintem ebben semmi meglepő nincs, a BTC soha nem ígérte, hogy erre megoldást fog kínálni, egyszerűen az ember így működik, és mindennel ezt csinálja, legyen az egy marék homok, arany, vagy akár a bitcoin. Egyébként azt sem gondolnám, hogy globális fizetőeszköz akarna már lenni (pontosabban hogy az emberek erre akarnák használni, a btc semmi nem akar lenni önmagától ugye...). Ennek ellenére nem gondolom, hogy ne lehetne az, vagy hogy ez a jelenség gátolná. Ott a dollár vagy bármi más, aminél ugyanez adott: a készlet jelentős része néhány száz állam, cég, üzletember kezében van. Ráadásul ezek között van olyan entitás aki nyomtatni tudja korlátlanul, ha úgy tartja a kedve, míg a BTC esetében ez lehetetlen.
-
Jók ezek az elméletek
A topic indulása környékén pl lehetett volna írni, hogy valaki beállította hogy 7 USD-ért adja el a váltó a BTC-jét, a mindenkori csúcshoz (10 USD) képest, és ott is meg lehetett volna említeni, hogy az illető milyen okos, ügyes, szerencsés volt. Ja, nem... 
-
-
Így az év vége felé én is roppant kevés csatornát követek, erre a fórumra ránézek néha, így kifejezetten jó volt látni azt a cikket, és benne az LN-es hírt. Nem értem az egészet, eléggé szakmai volt, nem árult benne semmit, nem beszélt rá senkire semmit, volt vele munkája is. Mindezek mellett kint volt a blogján általánosan néhány adwords hirdetés, biztosan keresett rajta kemény 5Ft-ot, mert innét megnézték 10-en az oldalt. Én inkább úgy éreztem, hogy azért tette ki ide, mert büszke volt rá és/vagy hogy legyen értelme a munkájának (vagy derüljön ki, hogy nincs értelme, mert nem kíváncsi rá senki). Teljesen felesleges volt a törlés szvsz.
-
válasz
Kozmonauta
üzenetére
Szerinted ezt honnét tudná bárki megmondani? 1 dollár értéke mennyi lehet maximum forintban? Kérlek mielőbb válaszold meg, gazdag akarok lenni

-
válasz
DarkChild
üzenetére
A Kiszámoló már jópárszor lepattant a btc-ről, és mivel gyakran írt zöldségeket a technológiai részéről is (nem ő a legélesebb kés a fiókban ha IT-ről van szó, de az egyéb érdemeit maximálisan elismerem), ezért kapott hideget-meleget. Azóta inkább a sértődött kisgyereket játsza, ha előkerül a dolog, ezért ebben a témában a legkevésbé sem mérvadóak az irományai.
A BTC mögötti érték: ez alapvetően egy technológia, nincs egy ember, vagy valami háttérhatalom aki pénz tesz mögé vagy vesz ki mögüle (marmint a "teremtés" kontextusából nézve, nem pedig abból, hogy egy-egy bálna hogyan rángatja a piacot).
Az alapvető igéret az, hogy úgy tudsz adatot (vagy mondhatjuk akár úgy is, hogy "digitális javakat") átküldeni valakinek online, hogy te utána a felett már nem tudsz rendelkezni (nem tudod sokszorosítani, másolt példányt megtartani, másnak is elküldeni, megsemmisíteni, stb..). Ezt igazoltan tudja, és előtte semmi más nem tudta, pedig a 90-es évek óta sokan próbálkoztak ezzel. Hogy ezt perpill a piac, a világ, vagy az emberek mire használják, és milyen értékkel ruházzák fel, használni fogják e szélesebb körben pénznek, vagy valamilyen más út vár rá, netán eltűnik teljesen az csak rajtuk múlik.
-
válasz
LuckyL
üzenetére
átutalásnál soha nem védett a bank
a kártyás fizetéssel kevered összeEzt mégis miből szűrted le? Nem én kevertem össze, hanem sokan mások. Pl. az ide rendszeresen betévedő trollok, akik a portfólión elolvasták az éppen aktuális cikket, ami szerint bedőlt a bitcoin, csalás a bitcoin, és mindenkitől ellopják a bitcoint, mert nem visszafordítható az átutalás, szemben a bankival. Nekik szántam a fenti commentet.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, ingatlancserében vagyok éppen, és jelenleg 45kHUF-nál jár csak az utalási költségem, mert több tulajdonos van, és mindegyiknek külön kell utalnom az ütemezés szerinti összegeket részarányosan. És még nem vagyok a végén....
Más: többször felmerült, hogy a bank így meg úgy megvéd, bele tud nyúlni a rogue tranzakcióka. Ehhez a témához ajánlom ezt a cikket:
A cikk azon része érdekes főképp, hogy az 1 órás giro miatt gyakorlatilag ha aznap berongyolsz a bankba, már akkor is csak pingvinezést lehet a jutalamad, tőlük már kiment, viszontlátásra. Ha mindez pénteken történik, munkaidő vége felé, akkor meg szinte garantált a dolog. A kártyás csalásoknál viszont szerencsére több lehetőség áll rendelkezésre.
-
válasz
Menthirist
üzenetére
Mint a 16669-ben is írtam, NEM foglalkoztam a témával behatóan. Nem is áll különösebben szándékomban.
Ezzel nincs is semmi baj, de akkor lehet, hogy nem érdemes technikai magyarázatokkal megtámogatott elméleteket leírni, nemde? Pl. hogy mindig nő a nehézség, akkor is ha csak pár ember bányászik, mi történik ha nem lesz reward, stb...
A mögöttes pszichológiára lettem volna kíváncsi, mert nekem eléggé úgy tűnt, hogy semmi sem ingathatja meg a hitét itt sokaknak.
A felvetéseidre adott reakciók nem a hitből fakadnak, hanem abból, hogy láthatóan tényleg csak nagyon felületesen foglalkoztál a technológiával. Ha ennyi ismerettel bármilyen szakmai topicban megpróbálsz érvelni (legyen az autószerelés vagy IT, vagy bármi), ugyanígy le fognak hurrogni, hidd el. Ennek semmi köze a hithez. Olvass csak vissza pár oldalt, tisztán látszik, hogy megfelelő tájékozottságot és tudást tükröző postokra senki nem reagál degradáló vagy fölényeskedő hangnemben, akkor sem, ha a bitcoint vagy a technológiát ekézi az írója.
-
válasz
Menthirist
üzenetére
TLDR;, de a végén válaszolok a kérdésedre is.
Tehát ha tegyük fel világszinten 1000 ember még bányászik, de stagnál vagy egyre kevesebb helyen lehet felhasználni a btc-t, egyre kevesebb helyen fogadnák el, egyre kevesebb dolgot kapnál érte, és a btc ára is lemenne az általatok említett 10 dollárra, miközben a farmolás egyre nehezebb és nehezebb...
Az alapokkal kéne tisztában lenni: már miért lenne nehezebb a "farmolása" ? Ha csak 1000 ember bányászik, és 10 USD a btc, akkor az kb. azt jelentené, hogy CPU-val is lehetne csinálni bárki számára, és máris nem 1000-en lesznek (sőt, valójában e miatt soha nem lesznek 1000-en, az a vonat már elment). A bányászat jutalma és nehézsége folyamatosan függ az éppen hálózatban levő gépek számítási kapacitásától. A számítási kapacitás pedig függ az energiától, ami pedig az árfolyamtól. Magyarul: az 1000-ből nem lesz 1db kínai, aki felvonultatja a mostani asic farmját, - még mielőtt ilyesmire gondolnál - mert kb. 5 sec alatt menne csődbe.
És ha elfogy az egész, mert kimaxolták az algoritmus alapján hardcode-olt 21 millió btc-t, akkor mi lesz? Akkor már nem fogsz tudni btc-t bányászni. Akkor ez alapján meghal?
Itt megint csak az alapokra tudnék mutogatni: a tranzakciós díjakból fogja fenntartani magát a hálózat, egyszerűen a rewardnak ez a része marad csak meg, ami fel fog értékelődni annyira, hogy ki fogja kompenzálni a block rewardot. Tulajdonképpen az egész erre van tervezve, a block reward csak egy szükséges rossz, az adaptáció miatt muszáj volt beépíteni a rendszerbe, de az vígan elvan nélküle is, már most is hatalmasat kaszálnak a bányászok a tranzakciós jutalékokkal. Ha meg nem, akkor megint csak le fog esni a számítási teljesítmény, és majd raspberryvel fognak hitelesíteni tranzakciókat. Itt azt kéne átlátni, hogy az egész hálózat alapeleme az önszabályzás. Elképzelhetetlen lenne már most is a működése e nélkül, illetve ezért tudott működni akkor is amikor Satoshiék haveri körben 2-3db cpu-val kezdték, és tök ugyanaz a megoldás (illetve elv) exohash nagyságrendekben is működik mai napon.
Komolyan kérdeztem hogy hol húznátok meg a határt, hogy "vége"
Pedig baromi egyszerű: a Bitcoinnak akkor lesz vége, amikor az elvben, az algoritmusban, vagy a technológia egyéb elemeiben kritikus hibát talál valaki. Addig viszont elképzelhetetlen a dolog, kivéve persze a végletes és egyértelmű példákat (napkitörés kinyírja a földön az összes elektromos berendezést, kihal az emberiség, stb..).
-
Ha esetleg valakit érdekel: Alzaban majdnem fél áron van a Trezor és a Ledger.
-
Mtgox rehabilitation claim-et kitöltötte már valaki? Nem egészen értem az eltérést a két metódus között. Illetve értem, és alapvetően az egyszerűbb felé mennék (suplementary method) de a kiegészítő doksikban van hozzá egy raklap jogi halandzsa, ami már nem teljesen világos.
-
Ember, amikor azt írtam, hogy én diplomatikusan fogalmaztam, akkor az adózásra mint TÉMÁRA gondoltam, nem pedig arra hogy NE ADÓZZON. Ilyen egyszerűen fel sem merülhet, szerintem rajtad kívül ezt mindenki értette.
Ehhez képest te ilyeneket írtál:
"Bankszámla esetén az a "gond" hogy láthatja a NAV. Igaz csak valamiféle hivatalos eljárás keretében, "csak úgy" nem nézhetik meg. Nem valószínű, hogy ekkora összeg miatt "észrevesznek", de megtörténhet."
Az megvan ugye, hogy nem azért kell adózni, mert észreveszik ha nem teszed? És akkor én mosdatom magam... agyam eldobom. Innét részemről ignore.
-
Neked teljesen elgurult a gyógyszered szerintem. MI az, hogy a kérdező "megjárja"? Meg miben tapasztalatlan? Mi köze annak ehhez a topichoz? Miért akarod minden áron idecitálni ezt a témát? Hogy jössz egyáltalán ahhoz, hogy azt sugalld, hogy én adókerülést javasoltam neki? Ezt kikérem magamnak, sehol nem írtam ilyet, te kezdtél el belemenni abba, hogy a NAV mit lát meg mit nem a számláján, és szerinted ekkora összegnél nem is veszik észre!! Mindezt úgy hogy erre nem kért meg senki. Én csak erre reagáltam, mondván, hogy mindenki elég felnőtt már ahhoz, hogy ezt eldöntse, és úgy csinálja ahogy jónak látja, felesleges adókerülési lehetőségeket vázolni, pláne hogy törvényellenes az egész.
-
Bankszámla esetén az a "gond" hogy láthatja a....
Szerintem meg mindenki elég nagyfiú már ahhoz, hogy ne kelljen neked szó szerint a szájába rágni hogy ki,mit, miért és hogyan lát/figyel a számláján. Bőven elegendő ehhez egy diplomatikus megfogalmazás, amit én is igyekeztem alkalmazni. Ha tudja az illető akkor úgyis érti, ha meg nem tudja, akkor nem a topic feladata kioktatni az adózásról, annak az elkerüléséről meg véletlenül sem.
@noorbertt: 220v sok esetben nem drága, elég jó akcióik vannak, és igazából fotóban nagyon erősek tudnak lenni árúkészletben és árban is. Egyéb termékek esetén pedig ki kell fogni.
A garanciát pedig nem is értem, hol olvastál ilyeneket? Normál számlát kapsz, forint összeggel + garancialevelet, sehol nem látszik rajta, hogy bitcoinnal fizettél (ez nem is lenne megoldható technikailag). Ráadásul itt mindegy az árfolyam, mert a BTC-t nem is látják, payment processort használnak (Bitpay), a saját szempontjukból kb. ugyanaz mint a Paypal. Szóval a fizetés pillanatában történő árfolyamnak megfelelő fiat-ot (EUR-t) kapnak a Bitpaytől. Ha bármilyen kifogásuk lenne a garancia kapcsán, nyugodtan a megfelelő szervekhez fordulhatsz segítségért, hiszen minden szükséges papír a rendelkezésre áll, illetve teljesen jogszerűen történt a vásárlás.
Arról nem is beszélve, hogy a náluk vásárolt cuccok esetén nem is ők intézik a garanciát (bár lehet hogy ha nagyon keresed, akkor találsz olyat), hanem a márkaszerviz. Szóval nekem furcsa egy kicsit ez az egész. -
válasz
diagonal
üzenetére
Ekkora összegnél szerintem a legegyszerűbb megoldás, ha nem akarod hosszú távon tárolni a BTC-t: keress egy mobil tárcát, vagy akár webes is jó, amihez van mobil kliens. Én ezeket kerülöm mint a rossz nyavalyát, mert hosszú távon kockázatosak, de neked teljesen jók, ezek nagy és ismert cégek, nagyon kicsi az esélye, hogy abban a pár órában vagy napban fognak megszűnni amikor te átváltod forintra a BTC-d (utána számodra meg már tökmindegy úgyis). Szóval nem tudom manapság melyik ezek közül a jó, de a legrégebbi talán a https://www.blockchain.com, esetleg nézd meg ezt, vagy majd valaki ajánl jobbat. A használatuk ingyenes.
Generálni fog neked címet, amint megérkezik rá a BTC, elbattyogsz egy ATM-hez, és kb. 3-5%-os kezelési költség mellett eladod. Az ATM forintot fog neked adni kp-ben, jó esetben 10 percen belül, rossz esetben várni kell kicsit., közben ehetsz egy jó hamburgert

Hazai BTC ATM-ek: Coincash, MrCoin
A használatukba nem mennék bele, menj oda, és kövesd a képernyőn látható utasításokat, teljesen egyszerű az egész, ha egy kicsit érdekel a technológia, akkor elsőre még egy érdekes élmény is. Ha mégis elrontasz valamit, akkor mindkét cég biztosít elég normális supportot, nyugodtan hívd fel őket.
-
Nekem természetesen nincs ezzel tapasztalatom. De egy ismerősöm ismerőse állítólag úgy csinálja, hogy a top3 tőzsdék árait kiátlagolja, majd xe.com -on konvertálja forintra, majd lekerekít valamennyit. Ez az alap. Aztán ha a vevő normális, ismert arc, akár a fórumról, akár máshonnét, rugalmas, "házhoz jön", nem problémázik, gyorsan kell, akármi, akkor ez még faragható lefelé jelentős mértékben is akár. Localbitcoinson páran nagyon el vannak szállva, mert hivatás szerűen próbálnak 1 személyes tőzsdét játszani (drágán ad, olcsón vesz), így szerintem ez eléggé torzítja az árakat. Az ismerősöm ismerőse szerint mindig lehet találni jobb alternatívákat, csak persze lehet hogy várni/keresni kell.
Persze kinek mit ér meg az, hogy nem kell külföldről utalást fogadnia, ami X nap alatt érkezik meg, bankszámlára. E helyett viszont a sarki kávézóban instant mehet a hasitasiba. Az ismerősöm ismerősének pl. ez jelentős előny. Nem mindig, de többnyire.
-
válasz
margithid
üzenetére
Már miért ne tudná jobb áron adni? Minden csak döntés kérdése, annyiért adja amennyiért akarja. 5% simán benne van, hiszen nincs banki költséged, nincs fee, azonnal a kezedben van a pénz, stb... Az egész egyedi megállapodás és élethelyzet kérdése (mire kell, mennyire kell, mekkora az összeg, milyen a másik fél, stb..).
Az a baj, hogy neked elméleteid vannak, nekem meg tapasztalataim. 0.09 BTC eladása itt a topicban kb. olyan mintha a hwapron eladnál bármit, aminek 160-170eFt az értéke, de az eladó eleve vagy 150-et kér érte, vagy te alkudod le nála. De mondhatja azt is, hogy legyen inkább 190, mert 160-170-ért baromi nehezen én körülményesen veszel máshol.
-
válasz
margithid
üzenetére
Talán mert egyszerűbb, és kis összegről van szó? Mindenki jobban jár. Ha én venni akarnék éppen ilyen összegben, és látnék egy "őstag" státuszú ph-s kollégát, ráadásul olyat, aki 3 éve aktív az itteni btc topicban, hát elég nagy esély lenne rá, hogy kihagynám a buliból a bankokat meg a tőzsdéket.
Nem tudom te mióta űzöd az ipart, de itt soha nem volt gond azzal, hogy egymástól adtak-vettek az userek btc-t. Nem egy üzlet köttetett már itt a fórumon. Hirdetni ettől függetlenül nem kellett volna, de a legrosszabbat feltételezni sem, főleg hogy minimális utánanézéssel megtippelhető, hogy nagy valószínűséggel nem akar senkit átverni (hacsak nem ellopták a ph accountját, de kötve hiszem).
-
válasz
shteer
üzenetére
Megtették már párszor a történelemben, maximum akkor még nem SQL querykkel, az elmaradottabb, vagy háború sújtotta országokban akár már azzal is. Illetve ugye azt sem kell senkinek ecsetelni, hogy ennek az ellentétét viszont napi szinten csinálják (pénznyomtatás a semmiből), ami megint csak egy "áldásos" tevékenység.
De remélem tényleg nem kell ezen vitázni ebben a topicban, megtörtént ez már itt nem is egyszer, akit érdekel az olvasson vissza, ne kerüljünk újabb loopokba feleslegesen

-
válasz
andromedae
üzenetére
Egyrészt ekkora mértékben biztos nem hagynak el BTC-t, ami értéket képvisel, arra vigyáznak az emberek. Másrészt teljesen mindegy, hogy mennyi BTC lehet maximum (21m), ez csak egy logikai érték, mivel végtelenig lehet osztani. Azaz ha csak egyetlen BTC lenne 100 év múlva, azt is fel lehet osztani annyi részre, hogy tökéletesen működjön az egész rendszer (jelenleg csak 8 tizedesig ábrázoljuk, de ez bármikor megváltoztatható).
-
válasz
Teasüti
üzenetére
Sehol, nincs ilyen. Nyilván amikor 1 USD volt, akkor is működött, a hálózat működése nem függ az árfolyamtól. A kínai bányászoknak okoz(hat) ez nagy ütést, de ha lekapcsolják az ASIC-jaikat, akkor sincs semmi, a difficulty korrigálna, és teljesen jól működne az egész rendszer. Ezen skála egyik vége az, amikor egy szűk közösség néhány CPU-val működteti a rendszert, a másik pedig a jelenlegi giga méretű ASIC farmok. A kettő közötti skála nagyon széles és bármelyik pontján ugyanúgy működik a hálózat ahogy most is.
-
Küldöm az energiát: https://www.youtube.com/watch?v=aHO_mFsR9Eg
-
válasz
schawo
üzenetére
Ezt egyik hw wallet gyártó sem tagadja, a Trezornak meg a faq-jában is benne van, hogy időigényes és költséges módszerekkel kinyerhetőek belőle a privát kulcsok. A "védelem" abból áll - és ezt ajánlja a faq is -, hogy valószínűleg gyorsabban veszed észre a Trezor eltűnését és a backup seedet felhasználva simán elutalod róla a pénzt, mint amilyen gyorsan a kulcsokat ki tudják belőle hackelni.
https://doc.satoshilabs.com/trezor-faq/threats.html
Tulképpen az egész történet megint csak oda kanyarodik vissza, hogy a fenti probléma összemérhetetlen egy mai operációs rendszeren futó wallet szoftvernél felmerülőkkel.
-
válasz
schawo
üzenetére
Értem, de a fenti vita arról szól, hogy már túl vagy ezen a ponton, tehát az említett 10%-ból vettél coint, vagy miner riget, szóval nem teljesen értem hogy jön ez ide
Ennek ellenére persze igazad van.Vagy ha úgy érted, hogy az a 10% nem is 10%, mert valaki túlvállalta magát (olyan pénzt is beletett aminek az elvesztése nagyon fájó lenne), és ezt úgy akarja kompenzálni, hogy inkább hw-t vesz crypto helyett... Nos, ez már igazi veszett fejsze nyele szituáció

-
A Bitcoin és a körülötte élő altcoinok 9 éve alatta SOHA nem volt még olyan, hogy jobban megérte volna bányászni, mint ugyanabból a pénzből Bitcoint venni (ezen a ponton előre szeretném jelezni, hogy nem lenne érdemes a fenti állítást mondjuk Jihan Wu példájával lecsapni..... értő olvasás pls.). Viszont lehetne mondani nagyon rövid távú példákat (mint pl: "Mtgox bedőlése előtt vettem $1000-ért, majd 200-ért el kellett adnom mikor beesett, tehát nem igaz a fenti állítás"), de ezekből nagyon kevés van, és nagyon rövidek. A bányászás is hosszú távú műfaj, tehát nem állítható mellé egy-egy rövid beesésnek, illetve ugyanezen a távon a bányászat is bukót termelne.
A bányászat szerintem kettő+1 dologról szól:
- feltételezzük hogy éppen most fog majd megdőlni a fent említett trend, mert 9 év ide vagy oda, nekünk biztosan nem lesz szerencsénk
- lemondunk a sokkal nagyobb profitról, cserébe azért a biztosításért amennyit majd a használt hardwarek ára jelent, és ezt a biztosítást a fenti pont teljesülése esetén majd jól bevetjükMásrészt van egy nagyon komoly pszichológiai vonzata is: egy IT fórumra járó embernek nagyon idegen ez a fajta befektetés. Sokkal otthonosabban mozog mindenki azon a területen amihez ért, amivel már van tapasztalata. Egy "gépnyomónak" a komfortzónájába simán belefér az, hogy GPU-kat vesz és működtet (sokan nem vallják be, de nem kicsit élvezik is, egyfajta hobbi nekik a dolog), egyedül az áramszámla benne az "újdonság", de az belátható, és el van kenve sok hónapra. Úgy érzik, hogy kapnak valamit a pénzükért cserébe már az első napon, aminek viszonylag tartósan értéke van a kripto világon kívül is.
Én egyébként nem akarok ítéletet mondani, mindkét álláspontot meg tudom érteni, de felesleges elrugaszkodott ideológiákat tenni a bányászat mögé, és tegyük hozzá: azt sem érdemes 100%-nak venni, hogy a fenti trend soha nem fog megváltozni.
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Mindent vissza lehet állítani a seed-ből. Elvileg végtelen kulcspárt (pub/priv) lehet belőle generálni. A Trezor és a többi hw wallet ezt pl. olyan szinten használja, hogy egyetlen seedből ad neked 8 különféle coinhoz walletet (mindegyiken belül korlátlan számú receive és change addressel), és még egy password manager kulcsát is ebből generálja

-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Teljesen más út a kettő. A Core egy full node, szinkronizált blockchainnel. Ha nem akarod hogy megegye a géped, tárhelyed, stb.. akkor az Electrum a barátod. Kivéve persze ha támogatni akarod a hálózatot egy full node-al, és nem számít ha ennek ára van. Az Electrum un. SPV vagy "thin" wallet, nem teljes értékű node, másoktól kérdezi le az információkat, így nem foglal erőforrást. Az általad említett change address-es funkció kikapcsolható benne, szóval ha akarod, használhatod 1db címmel/privát kulccsal. Viszont nincs sok értelme, mert az általa generált seed-ből (12db angol szó) bármikor újraépíthető a teljes wallet, akkor is, ha már netán nem lesz Electrum, mert az algoritmus dokumentált/opensource.
Kompatibilitás: semmivel sem kompatibilis, mert a fent említett determinisztikus wallethez nem BIP39-et használ a seed generáláshoz, hanem teljesen saját algoritmust (mivel ők jóval előbb kitalálták ezt, mint ahogy a BIP39 megjelent). Viszont e miatt nem kell aggódni, ha megvan a seed papíron, akkor tool is lesz mindig amivel konvertálhatod, vagy felhasználhatod máshol.
-
Én oda mentem tegnap BTG-t eladni, miután a Bittrexel megszívtam. Itt viszont 3 napos grace time van új regisztráció esetén a withdraw-ra, szóval legközelebb szombaton tudok majd a pénzemhez jutni. Egyébként annyiból korrekt, hogy mindenféle személyes adat nélkül (csak egy e-mail és egy jelszó kell) unlimited deposit/whitdraw van cryptora, csak fiat-ra kell verify. Meglátjuk.
-
Nekem ugyanez volt tegnap este. Nehogy azt gondold hogy a nevek felcserélése miatt történt. Én is ezt hittem, de dugig van a net (btctalk, reddit, stb..) ugyanezzel. A recept mindenhol ugyanaz: feltöltik a papírokat, selfiet, aztán jön a name mismatch, support pedig nem válaszol. Van aki már 3 hónapja küzd velük. Tartok tőle, hogy ebből mtgox 2 lesz, de ne legyen igazam.
-
válasz
vismaior04
üzenetére
Döbbenet..

-
válasz
csaba951
üzenetére
Én nem várnám ki, dumpprivkey paranccsal ki lehet szedni konzolon a privát kulcsokat, ehhez nem kell sync (sőt, lehet indítani a klienst -connect=1.2.3.4 paraméterrel, és akkor a gépet/netet sem fogja nyúzni a konzolozás ideje alatt) aztán mehet be pl. egy Electrumba, a core meg törölhető is utána rögtön.
-
válasz
zichie
üzenetére
A támadásnak az is feltétele, hogy ugyanazok az utxo-k meglegyenek mindkét oldalon.
Ugyanezt írtad le jó hosszan
Egyébként elég belőle egy kis szeletet elutalni, nem is kell teljesen üresen hagyni, és már akkor sem fog működni a replay attack (mármint feltételezve, hogy a BTC gold láncon a TELJES egyenleget elutalásra kerül, és ezen TX újrajátszástól félünk a BTC láncon). -
Amikor aláírod és broadcastolod a tranzakciót, akkor a TX publikusan megjelenik. Ebben nincs benne a privát kulcs, viszont értelem szerűen a vele kompatibilis blkolláncon ugyanez a TX ugyanúgy valid lesz. Tehát ha publikus (és az), akkor egyszerűen ki lehet boradcastolni a másik láncon is, és ott is teljesülni fog. A replay protection tulképpen abból áll, hogy valamilyen aprósággal inkompatibilissé teszik a két lánc raw TX-eit. Ez a BCC esetén pl. abból állt, hogy kapott a TX egy olyan flaget (SIGHASH_FORKID), amit a BTC oldalon nem lehetett értelmezni, illetve invalid lett tőle a TX.
A támadásnak az is feltétele, hogy ugyanazok az utxo-k meglegyenek mindkét oldalon. Tehát a két láncon ha bármi eltérés van a két cím/privkeyhez tartozó utxo-k között a fork időpillanata után, akkor már nem fog menni a replay attack. Illetve a cél címhez is szükséges a hozzáférés (a privát kulcs) a támadó részéről.
Nézzünk egy egyszerű elképzelt esetet:
- elindul a btc gold, te a busás haszon reményében beutalod egy btc gold tárcából egy váltóra a teljes egyenleged
- a váltó gonosz (vagy csak bent vannak már rajta a haxorok), és ugyanezt a TX-et broadcastolja a BTC láncon is
- mivel birtokában van a BTC gold cél címnek (ahova te utaltál) illetve a privát kulcsnak, így a BTC láncon az ölébe fog hullani ugyanennyi BTC ugyanezen a címen/privkeyen, te pedig búcsút inthetsz a BTC-idnek -
válasz
butch3r
üzenetére
engem személyszerint rendkívül érdekel, hogy ez miért van
Semmi köze a bitcoinhoz, szinte bármilyen témában, bármilyen médiumon adott ez a jelenség. Ha 20 éve olvastál egy levelezőlistát, ott is ez adta elő néhány ember. Elég csak az "RTFM" fogalmának utánanézni, hogy miért, és mióta létezik, nem véletlen...

kem: látom értesz a témához, de mégsem tudok veled egyetérteni. Teljes mértékben elhiszem amit írsz, és érdekesnek tartom, köszönet az infóért. Viszont szerintem a környezetet is figyelembe kell venni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a "pragmatikus" személyiség hol adja elő ezt a dolgot. Abban a környezetben, ahol az embereknek ez a dolga, ezért fizetik őket (pl. iskola), figyelembe kell venni, és terelgetni az ilyen beállítottságú egyéneket. Egy szakmai/hobbi fórumon ennek teljesen más a fekvése, mert itt mindenki a saját szabadidejét áldozná be arra, hogy leírja amit már ezerszer leírt(ak), és ezek az emberek teljes joggal kérdezik meg, hogy miért kéne nekik ebbe energiát fektetni, a helyett, hogy a kérdező a saját energiáját fektetné bele?
-
Elbandi fórumtárssal Trezor hw wallet rendelést tervezünk, és szeretnénk rámenni a 3-as akciós pakkra, ehhez keresünk harmadik embert. A pakkban levő 1db fehér Trezor már foglalt, szóval csak fekete van

Áfával, postával tokkal, vonóval kb. 32-35eFt-re jönne ki fejenként , árfolyamtól függően. A fizetést BTC-ben akarjuk megoldani (0.02xxx BTC/fő, de ez majd a rendelés pillanatában derül ki pontosan). A posta DHL, a cuccot Csehországból küldik, 2-5 munkanap alatt itt lenne. Személyes átvétel Budapesten tőlem, vagy Elbanditól lenne lehetséges.
Ha valakit érdekel, írjon magánban pls., és megbeszéljük a részleteket.
-
válasz
klykkly
üzenetére
Lejárt a szerk.: újra megnézve feltűnt, hogy a fork előtt utaltad el a 0.21719724 BTC -t a 3JBqi6t1bSHQEtkArFeS5pYyhyWp3RoRvd címre. Bár lehet hogy benézem, mert változatos időzónában mutatják a block explorerek az időt, és most rohanásban vagyok, nem tudok jobban belemélyedni, de ami biztos: a fork itteni idő szerint augusztu 1. 14:20-kor volt. Ha előtte csináltad ezt az utalást a BTC láncban akkor az így járás.
Tehát nem az Electrum utalt BCC-t, hanem te magad mozgattad el ezt az összeget olyan időpontban egy másik BTC címre, amikor még nem létezett a BCC. Amikor a fork megtörtént, akkor nyilván már ehhez az új címhez kötődött a 0.21719724 BCC is.
-
válasz
klykkly
üzenetére
Ez biztosan az Electrum volt? Kb. lehetetlen a dolog. BCC-t egyetlen BTC kliens sem tud küldeni, mert van a TX-ben egy flag (SIGHASH_FORKID), ami teljesen más mint ami a BTC láncon szükséges. Napokat játszottam vele én is, mire sikerült egy patkolt BTC Core-ból (a patchért köszönet Elbandinak) raw BCC TX-et generálni, hogy ne kelljen idegen szoftvernek (kétes BCC kliensek) megadni a privkeyem vagy más címre utalnom. Szóval mit is csináltál pontosan, és mivel?
Visszaszerezni esélytelen sajnos.
-
válasz
shortcutme
üzenetére
Igen, ezt meg én néztem be

Viszont te 3 hónapos átlagot néztél. Itt egy hashrate chart amin teljesen jól látszik az eredeti állítás:
https://www.coinwarz.com/network-hashrate-charts/bitcoin-network-hashrate-chart
Itt meg egy jobb felbontású blocktime:
https://data.bitcoinity.org/bitcoin/block_time/3d?f=m10&t=l
Ezek szépen kiadják, hogy nem kevés hashpower szivárgott el, ami meg is jelenik a BCC chartokon.
-
válasz
shortcutme
üzenetére
Majdnem 45%-ot esett az elmúlt 3 napban a BTC hashrate. Persze ez úgy értendő, hogy 17-én volt egy nagyobb kilengés, ha nem ahhoz képest nézzük, akkor "csak" kb. 30%-ról beszélünk, de a grafikonok azért elég meredek lejtőt mutatnak, olyat, amilyenre nem nagyon volt példa mostanában.
Azt nézted be amúgy, hogy a difficulty tud csökkenni is, nagy baj lenne ha nem így lenne

-
unspent, azaz nem elköltött, mert igazából az nálam marad
Nem marad nálad, az a btc megsemmisül. A visszajáró egy új output lesz a blockchainben aminek te határozhatod meg a címzettjét. Ha ki van kapcsolva a change address pl. az Electrumban, akkor ez mindig a forráscím lesz, ellenkező esetben meg egy change address. Egyébként máshogy nézve: adott időpillanatban az eddig kibányászott összes BTC unspent, csak az UTXO-k és a kulcsok összekapcsolása változik folyamatosan.
1. mint már mondtam, nem ismerem részletekbe menően a Core kliens address pool managemenetjét, főképp mert nem használom. Viszont biztosan van róla egy tonna doksi a neten, keress rá ha érdekel.
2. : Lásd 1-es kérdésre írt problémám, másrészt: nem értem miért akarod bonyolítani... Miért nem kapcsolod ki a change address funkciót inkább? Egyébként javaslom a "coin control" feature tanulmányozását is, ha még mélyebben érdekel a téma.
3: nem, a blockchain nem tartalmaz IP címeket. Viszont mivel az alapja egy p2p hálózat, ezért annak a tagjainak látható a benne levő forgalom, broadcastok. A blockchain.info jellegű szolgáltatók simán csak figyelik a p2p forgalmat, és ezeket az infókat látod a weblapjukon (mint ahogy a torrent tracker is tudja hogy ki seedel/leechel, és honnét, de a letöltött linux iso-ban mégsem lesznek IP címek
). -
Hogyan van jelölve, hogy egy adott key-en lévő bitcoin az UTXO, vagy nem?
Nem teljesen értem hogy mire gondolsz. A blokkláncban lévő unspent out-ok összessége adja az egyenleged. Nincs olyan hogy UTXO key meg normál key, illetve UTXO bitcoin. A "key-en levő bitcoin" amire gondolsz csupán a keyhez tartozó UTXO-k összege.
Sehol nincs tárolva direktben hogy XY címhez mennyi BTC tartozik. Ha van egy publikus kulcsod amihez megvan a privát kulcs, akkor a kliens fogja a blokkláncot, és megnézi, hogy mely UTXO-k kapcsolódnak ehhez a kulcshoz (címhez), majd az eredményt összeadja és kiírja neked a GUI-ra. Természetesen lehet több címed, és egy címhez tartozhat több utxo. Az egyenleged tehát a blokkláncban található információk alapján csak egy absztrakció. A privát kulcs ismeretében rendelkezhetsz ezen utxo-k felett, és inputként használhatod fel őket egy tranzakcióhoz. Ekkor a bemenetben levő coinok megsemmisülnek, és teljesen új utxo-k jönnek létre (ezért is tartalmazza a kifejezés az "output" szót, mert egy előző TX kimenetéből jön létre mindegyik).
Ez alapján a többi kérdésbe nem is mennék bele, mert teljesen hibás értelmezésre alapultak.
-
Telepítettem a gépemre a Bitcoin Core-t, és a blokkláncot is letöltöttem már.
Jobban járnál valamilyen light klienssel. Ajánlom az Electrumot, régi motoros, megbízható, aktívan fejlesztik.
a maradék viszont nem marad meg az eredeti 'A' public key-emen, hanem keletkezik egy új, random 'C' public key, a maradék arra kerül rá, tehát a maradék bitcoint csak ehhez a 'C'-hez tartozó private key birtokában tudnám elérni.
Ez így van, "change address" a neve funkciónak. Nagyjából úgy működik a dolog, hogy egy utalás esetén az un. "unspend transaction output"-okból (UTXO) kell összeraknod egy új inputot. Ha mondjuk 1db címed van csak, amire kaptál egyszer 1 BTC-t, majd később 2 BTC-t, akkor van összesen 2db UTXO-d a blockchainben 3 BTC-vel (1 címhez). Ha 2.5 BTC-t akarsz küldeni valakinek ezek után, akkor ezek az UTXO-k fogják adni az új tranzakció inputját. Mindkettőt fel kell ugye használnod, mert a 2.5 BTC-re egyik sem elegendő önmagában. Ilyenkor létrejön egy teljesen új output is, ami a visszajárót kell hogy tartalmazza (0.5 BTC). Ez kézenfekvő módon az eredeti címedre kéne hogy érkezzen, viszont a Core kliens (meg kb. az összes többi) a követhetőség szándékos bonyolítása miatt inkább létrehozz egy új címet (change address). Külső szemlélő számára (pl. harmadik fél, aki tudta hogy a küldő te vagy, és a forráscím a te címed) így csak annyi látszik, hogy indítottál 2db utalást, és nem maradt egy kanyid sem, holott valójában csak 2.5 BTC-t költöttél.
Nem tudom mennyire jött le az eddigiekből, de fontos tudni: ez egy kliens oldali feature, a blockchinben nincs "normál" és "change" address, illetve nem értelmezhető, ez csak egy sima obfuszkálási próbálkozás kliens oldalon.Hogy mennyire hatékony, arról kilométeres vita threadek vannak itt-ott
Ja, és egyébként Electrumban biztosan kikapcsolható (a Core-t rég használtam, nem rémlik, de lehet hogy ott is). Én egyébként az általad vázolt okok és problémák miatt fixen kikapcsolva tartom a change address funkciót a hosszú távú megtakarításaimnál (már amik nem teljesen offline alapúak, értsd: nem papír vagy hasonló megoldás), egyszerűbb, és kisebb a "baleset" kockázata

1. kérdés: HA létrehoz egy új change addresst a kliensd a visszajáró 0.1 BTC-nek akkor igen, pontosan ez történne. Hogy létrehozza e, vagy egy meglevő change címre utalja, ezt nem tudom, ennyire nem ismerem a Core kliens address pool kezelését, de aki tudja az majd leírja pontosan.
2. kérdés: minél kevesebb UTXO-ból próbálja meg összerakni
3. kérdés: szerintem a C lesz a nyerő, mert azzal 1db UTXO felhasználásával le lehet tudni a dolgot HA feltételezzük, hogy a rajta levő egyenleg tényleg 1db UTXO-ból áll
-
Hát én egy általános mechanizmust próbáltam vázolni, te meg egy konkrét sw-re gondolát szerintem, illetve annak a mechanizmusaira, szóval elbeszéltünk egymást mellett

Szerintem ne keverjük ide az sw-ket, meg az export formátumokat. Van 2db privát kulcs, egy új, meg egy régi. A régihez már nem tartozik BTC, azzal lehet játszadozni a BCC blockchainben. Hogy ezt melyik sw-vel hogyan lehet megoldani, az már egy másik történet, de ebbe nem is akartam belemenni. Ezért sem wallet exportot írtam, vagy privát kulcsOK exportját, mert csak 1db-ra gondoltam, a régire

De túl van ez már beszélve szerintem

-
Nem úgy akartad írni, hogy a privkey export-ot az utalás előtt és után is végre kellene hajtani és az utalás előtti exportot benyomni a BCC-s SW-nek?
Nem, ha az utalás előtt exportálod a privkeyt, majd odaadod valaminek akkor az rendelkezni tud a BTC egyenlegeddel. Ha előtte átutalod egy másik walletbe (másik privkey), akkor a BTC ágban a jelenben 0-as egyenleg lesz az eredeti privkeyhez, tehát rouge sw esetén sem érhet semmilyen kár (BTC téren!). Ugyanakkor a BCC blockchaint nem érdekli, hogy te a mai napon hova utalgattad a BTC-id, mert tegnap a fork pillanatában rögzült minden ami a múltban történt (replay protection), tehát a BCC-id ugyanúgy meg fogod kapni, nem gond hogy a jelenben 0 BTC van már rajta a másik ágon, a lényeg csak az, hogy tegnap 12:20 (UTC) ELŐTT mi volt.
Ahogy leírtad, úgy ugyanis azt a privkey-t is megkapja a BCC-s SW, ami ahhoz a címhez tartozik, amire utaltál.
Ezt írtam:
- BTC ágban átutal minden új címre
- BTC privkey export
- BCC kliens megnyit
- privkey importTermészetesen jó nagy hülyeség lenne az új BTC walleted privát kulcsát epxortálni itt, minek?
Akkor semmi értelme nem lenne az egész műveletnek. Tehát itt az EREDETI (azaz a régi) wallet privát kulcsát kell exportálni, ami immáron nem tartalmaz BTC-t, tehát biztonsággal ki lehet vele próbálni egy BCC walletet. Bocsánat ha félreérthetően írtam, nem gondoltam hogy ezt külön ki kell emelni, de valóban nem árt.Szerk.: azt persze ne felejtsük el, hogy kártékony kódót tartalmazó wallet sw esetén a BCC-idet ebben az esetben is le lehet nyúlni, de ez igaz minden coinra, és minden walletre. Szóval a történet itt inkább arról szól, hogy megpróbáljuk elkerülni a dupla lenyúlást ha netán szar kerülne a palacsintába (ne vigyék a BTC-t is a BCC-vel együtt).
-
válasz
ignorant
üzenetére
Ez fals, ugyanazt az algoritmust hasznaljak, de a xxxx58-nal szetvalt a banyaszat.
Szerintem félreértetted. Egyértelműen arra gondolt, hogy a bányászállomány ugyanaz, tehát aki BCH-t bányászik, az a BTC-ből jött át, és amikor otthagyja a BCH-t, akkor BTC-re megy vissza. Biztos lehet találni kivételt, de a tendencia szerintem is ez.
Osszesegeben minden amit ez a gyerek ir egy hatalmas faszsag.
Nem ismerem, de olvastam pár írását, azért ettől nagyon messze van.
-
Mármint minek nyomtad be? Ha megadtad valamiben a privát kulcsod, akkor meg van adva, ahhoz hogy ellenőrizni tudja, hogy milyen tranzakciók kapcsolódnak hozzá a múltban, és ez által BCC egyenleget kapj, ez szükséges.
Viszont ha tartozik hozzá BTC egyenleg, és van valamilyen rogue a próbálgatott szoftver kódjában, akkor teljesen mindegy hogy annak a valaminek amúgy encryptelt e a walletje, és hogy ott milyen erősségű jelszót használtál (gondolom erre akartál célozni, de javíts ki ha tévedek).
-
válasz
ignorant
üzenetére
Mondjuk közben eszembe jutott egy jó megoldás:
- BTC ágban átutal minden új címre
- BTC privkey export
- BCC kliens megnyit
- privkey importÍgy gyakorlatilag a számomra idegen BCC sw-nek egy 0 BTC egyenleggel rendelkező privkeyt adok meg, de mivel a fork pillanatában rögzült a dolog a BCC ágon, így megkapom ugyanúgy a BCC-imet.
Szerintem ez egy járható út, és ajánlom is mindenkinek aki az új BCC kliensekkel kísérletezik.
-
+1 az előzőhöz, illetve a másik gond az volt, hogy megírták neked hogy NEM lehet GPU-val BTC-t bányászni, sőt, még azt is megírták hogy MÁST viszont lehet, de arra van egy másik topic (írták hogy hol). Olcsó árammal sem lehet, a "nem"-et szó szerint értsd.
Amikor erre te értetlenkedéssel reagálsz egy olyan topciban ahol heti rendszerességgel el kell magyarázni ezt valakinek az utóbbi 4 évben folyamatosan (kb. azóta nem lehet BTC-t bányászni GPU-val), ott nyílik a bicska, érthető okokból.
-
Meg azt hogy nem nézett utána se a források valóságtartalmának, se az idejüknek, ahogy te sem, csak te legalább nem osztod róla az eszet egy újságban

remélem utoljára kell leírni neked: több mint 4 éve nem lehet GPU-val BTC-t bányászni. Illetve elvi lehetősége van, a gyakorlati viszont közel nulla (1db csúcs kártyával lenne belőle évi 200Ft-od kb.).
-
válasz
Elbandi
üzenetére
Viszont a kliens appnak hozzáférése van a privkeyhez, akár el is küldheti valahova. Én pl. emiatt szoktam jó sokat várni az update-el miután kijön egy-egy új verzió.
Ha szándékosan, vagy a dev-ek akaratán kívül bele is kerül valamilyen nem kívánt kód, akkor azt addigra a community talán észreveszi.
-
válasz
s.bala31
üzenetére
Félreérted eléggé. Itt kereslet és kínálat találkozik, szóval nem attól 300-400 dollár az ETH mert valaki azt mondja, vagy viccből ezt a számot írták be a tőzsdék az adatbázisukba, hanem attól, hogy jelenleg ennyit adnak érte. Tehát igen, el tudod adni ennyiért (természetesen mínusz a váltó jutaléka, banki költségek, és az adó). Hogy később mi lesz, azt senki nem tudja, ahogy te sem, simán mehet még feljebb bőven, de megtörténhet az ellenkezője is.
-
válasz
Orionk
üzenetére
A bittorrent működését ismered? Hol tárolódnak ott a linux iso-k? Nos itt ugyanez a helyzet: az usereknél, elosztottan, p2p módon. Persze ezt is lehetne órákig boncolgatni (valójában már rég nincs meg mindenkinél, mert baromi nagyra hízott az évek során a blokklánc, rengetegen használnak webes walletet vagy lightweight klienseket), de ebbe ne keveredj bele szerintem, abból a szemszögből nézve ahonnét te szeretnéd megérteni a dolgot ez perpill lényegtelen.
-
válasz
ignorant
üzenetére
Szerintem tök ugyanezt írta ő is, csak direkt leegyszerűsítve
("valamint van egy ettol fuggetlen matekfeladat.")Orionk: azt azért ne hagyd figyelmen kívül, hogy alapvetően egy fizetőeszközről beszélünk, a bele fektetett hit, közmegegyezés, piac, stb... ad neki egy értéket, ugyanúgy mint bármilyen más eszköz esetében is (pl. arany). Az újítás itt abból áll, hogy ez egy tisztán digitális pénz, valamint központi szerv (állam, bank, stb..) nélkül működő megoldás, illetve van még számos előnye, amit viszont már biztosan megtalálsz egy google kereséssel is és érteni is fogod, szóval kár erről itt kiselőadást tartani. Tehát a btc nem egy önmagáért létező eszköz, és nem azért jött létre hogy bányászni kelljen (mint ahogy az aranyat is hiába bányásznák ha nem kellene senkinek), hanem azért, hogy használják az emberek.
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- OTP Bank topic
- Revolut
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- alza vélemények - tapasztalatok
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen monitort vegyek?
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- iPhone 13 128GB gyári független gyári 94% akku számlával
- Fujitsu LifeBook E5410 üzleti laptop i5 Gen10 / 16GB RAM / 512GB SSD / Újszerű akku-szép állapot
- HPE ProLiant DL380 Gen7 --2x Intel Xeon X5650 -48GB ram -6 x 1TB HDD
- Eladó Apple iPhone 17 Pro 256GB Kozmosznarancs
- HPE Smart array P440 PCIe3 x8 SAS Controller (749797-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP Omen 16 - 16,1" FHD 144Hz - i5 13420H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 - 3 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Keresünk iPhone 12/ 12 Mini/ 12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Te jó ég, de rég volt.