- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #12752 üzenetére
bellarom az nem az a kategoria szerintem
hogy szelep legyen rajta.
-
kchris78
veterán
válasz
Gabesz87 #12660 üzenetére
Lepetézés az oka. Anélkül rohad penészedik stb de nem lesznek kukacok. Valami beköpte berepült légy.. A pörkölt szemes kávéban azért nincs ilyen
. 20-24 fokig kezelhetőek ezek a folyamatok de 24+ szobahőmérsékleten a rohadás stb folyamatok exponenciálisan begyorsulnak.. Én a muslincákkal (muslicákkal?
) harcolok, minden folyósat édeset stb.. Rögtön dobok szemétbe ami egy kis zacskó légmentesen lezárva és viszem le 1-2 naponta.. Kintről bejönnek és 1-2 nap elég hogy valamin elkezdjenek kezelhetetlenül szaporodni... Porszívó lehet megoldás az összegyűjtésükre.
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #12598 üzenetére
Igen ez igy van, az ilyen progressziv helyeken (most talaltam ki ezt az elnevezest
) lehet olaszorszagban speciality gyumolcsos kavekat inni kb.. Mikor egy kvs podcastban nyomtak a sznob dumat hogy azert "olaszorszagban is lehet jo kavet inni" hat onnantol kezdve hanyagoltam oket..
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #12588 üzenetére
Nem ugyanaz, a latte macchiato több tejjel. Cortado kevesebb tejjel mint a capuccino (kb 30-60ml tej), a sima macchiato (espresso macchiato) az csak szinte meg van jelolve egy kis tejhabbal. (legalabbis Olaszorszagban ez allt be nalam
) Progresszivebb helyeken irjak a kinalatban a cortadot is
.
-
kchris78
veterán
válasz
Dr. Szilikát #12595 üzenetére
KIMBO? Nápolyi kávé, ha valami az üt
. Koffeint nem tudom..
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
Rendes tejbol mi az ultra-top barista celra?
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #12178 üzenetére
"Ott a legolcsobb elelmiszer is siman fogyaszthato - egyszeruen nem veszik meg a szart, ezert a legolcsobb is 'jo'"
hogy ez mennyire igaz... es a legolcsobb siman olcsobb mint itthon, az itthon mar premium lenne 😂. Viszont ha itthon akarok olaszt venni, onnan nyilvan a kinti DOP meg az ottani dragabb minosegi rendes markas cuccokat hozzak be amit ott se veszek meg csak ritkan, az idehozva itteni AFA stbstb mar tenyleg extrem draga lesz sajnos.. -
kchris78
veterán
Nem akarok károgni de nekem ez volt az egyik okom ami miatt váltottam karosra. Persze lehet egy komolyabb automata gép is hozza azt hogy: 8-10gr-ból max 15ml-t főzzön le és legyen átláthatatlan sűrűségű. Az én DeLonghim minimuma 30ml volt de inkább több, max 10gr őrlésből.. Ami már tejjel higítva is túl híg volt (lattéhoz OK)- nekem.
De hogy válaszoljak is: a hosszú kávé lényege hogy a 10-20-30ml főzetet kell vízzel higítani, 150ml víz átfolyatása a pogácsán nem lenne jó, a zaccon nyomnád át a vizet, és nem lenne jó íze.. A pogácsa mérete nem fog változni.
-
kchris78
veterán
Speciality kávé fronton melyik pörkölő olcsóbb? Nekem a 4>e Ft / 200gr (most tudatosult bennem hogy sok webshopban csak részleteknél jelenítik meg a zacskó súlyát ami elsö nézésre kicsit clickbait jellegű szerintem) kicsit túlmegy a limiten
. Illetve melyik pörkölő jobb aminek lehet nincs ilyen minősítése... Ahogy látom a régen általam drágának tartott Bányai szinte az olcsóbba tartozik, mert amiket nézegettem fajtákat még megtartották a 250gr adagokat...
-
kchris78
veterán
Nem találtam - de létezik itt karos kv főző topic?
-
kchris78
veterán
ki hany grbol issza a presszot?
-
kchris78
veterán
válasz
Dr. Szilikát #11607 üzenetére
Megéri játszani ezekkel? Nézem hogy 1l meg mire kiszűri, csak egy patron 1-3000Ft... Egy olcsó beépített vízlágyító 100-körül megúszható nagyságrendileg és teljesen más az élmény, a kapacitás stb... (én ilyet használok) Mostmár nem feltétlenül kell tartály, az nem penészesedik be mint régen.
-
kchris78
veterán
válasz
rzerge #11585 üzenetére
Igen nekem ez már egy régi álmom volt, nem iszok sok kávét de az legyen jó
. (És inkább áldozok egy ilyen gépre, már a minden alkalommal kb. 1000Ft-os capuccino árakat kicsit túlzónak tartom.. de tudom a hely-bérlet a fizuk stb..) Eddig asszonynak nem lett volna jó (azért volt automata DeLonghi amellé meg fölöslegesnek tartottam), de nincs asszony már úgyhogy megvettem.
-
kchris78
veterán
Mai ajánlat (Aldi): [kép]
-
kchris78
veterán
válasz
jjeahh #11194 üzenetére
Nagyon függ a fajtától. Nápolyban a kávézók nagy részében (nem is gondoltam volna) Kimbo-t adnak, nem véletlenül - Il caffé di Napoli. Ott kihozzák belőle amit lehet, ki tudja mit küldenek exportra, meg a frissesség... Amíg nem voltunk ott itthon mi is ugrottuk azokat az itthoni kávézókat ahol Kimbo-t adnak. Lehet itthon praktikusabb mást választani
.
-
kchris78
veterán
https://kavearuhaz.hu/termek/szemes_kave/kimbo/kimbo-espresso-napoletano-szemes-kave-1kg/ Ez egy fokkal jobb sötét pörkölés
. (Főleg Nápolyban fogyasztva
)
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #11177 üzenetére
A szar minőségű kvnak van égett íze
. Amit túlpörköltek pl. nagyüzemi módszerekkel előállítva. Attól mert sötét az nem jelent égettet. Keserűt, amit vagy szeret az ember vagy nem. Keserű akkor jó szerintem ha tejet önt hozzá az ember és így ad a capuccino is megfelelő intenzitást, egy világos pörkölésűből készült capuccino esetében már jó eséllyel csak a tej fog dominálni.
-
kchris78
veterán
válasz
z123456z #10787 üzenetére
szerintem amire gondolhatsz az a caffee macchiato? en ilyet ismerek, ennek a leirasa: [link] olaszorszagban nagyon szeretett, es valoban, szoktak coffee-re roviditeni. Itthon ha valamiben szerepel a macchiato szo akkor a latte macchiato-ra szoktak elso korben gondolni.
-
kchris78
veterán
Kari ajándékom! Nagyon jó, nem csak az érdekesség szint hanem van benne szakmai komolyság.
[kép]
-
kchris78
veterán
"Elég primitív megoldás. Ha esetleg egyszer csereérett lesz, és maradunk az automatánál, remélem találunk olyat, amin elektronikusan lehet szabályozni ha kell, akár főzet típusonként is."
Letezik ilyen? Ez az allitas az őrlők működési elvéből kovetkezik, szerintem nem nagyon lesz sokkal fejlettebb, vagy ha igen az mas kategoria..
-
kchris78
veterán
Gaggia Titaniumról mi a véleményetek?
-
kchris78
veterán
válasz
nyikszi #10559 üzenetére
Dark roastot csak minőségit/megbízható helyről... Volt egy cikk a speciality - világos vs sötét pörkölés mentén és megállapította hogy attól mert dark attól még nem kell sz.rnak lennie, de tény hogy könnyű belekeverni a vacak minőségű babot - a sötét pörkölés leple alatt nem ugrik ki... Aztán emiatt szidják a sötétet általánosságban mert persze a végeredmény nem olyan.
-
kchris78
veterán
Tipp: Pall&Jotz kávé. Frissen pörkölt és jó
. Az áraik sincsenek úgy elszállva mint némely más pörkölőknél (lehet ad plusz minőséget).
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #10454 üzenetére
raadsul nem tudom mennyi mindent lehet bevasarolni azt pl amit én szeretek ott... Mogyoro - mandula - pisztaciakrem. Kimentunk Jesolo magasságáig és ezeket pl egyaltalan nem talaltam amiket Toscanaban még szépen össze tudtam vásárolgatni CONAD - Coopokban... Nem ugyanaz tartomanyonkent a kinalat. Helyieket megkérdezve van egy választóvonal amitől északra "Nyugat" attól délre (igazi) Olaszország
. Érdekes volt 1 hónap Perugia (azért ez még északi) után 1 hónap Nápoly mellett - sokan imádják azt a stílust, mi eszméletlenül örültünk hogy végül nem Nápolyba mentünk hetekre.. Megőrültünk volna - főleg az autónak ha nincs a szálláson fix helye.. Oda is ki lehet többé - kevésbé jó áron repülni - de ez azért nem 1 nap alatt megjárós sztori. ODA azért annyira nem kívánkozok vissza, de ez egyéni ízlés. (most fogyott el az onnan hozott nápolyi lokál kávé, speciality szemmel nézve szénné pörkölt szemekkel - na abból lehetett volna karossal jó ütős espresso-t csinálni)
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10396 üzenetére
"Szomszednak van sok faja, segitunk szedni, kapunk belole jo sokat. Az tuti extra szuz. Ma bontottam uj uveggel, ezert jutott eszembe."
Az olaj a masik. Az a fajta turistaskodas kozben begyujtheto mikrovallalkozasok altal arusitott tenyleg szuz olaj (imadom) itthon az egekben van... Ha valaki szereti es arra jar ahol van helyben keszites erdemes belole venni, jobban elall mint a frissen daralt szemes kv.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10397 üzenetére
anyám 30 éve mondja ezt mióta testvére kinn el Svájcban.. de persze a tesztek nem merik ezt leírni, csak annyit hogy “mások a piaci ízlések”.. persze…. az a legjobb az olaszoknál hogy normál áron is abszolút jó minőséget kapsz.. nem úgy mint itthon..azért itt ipari termek jár.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10391 üzenetére
ugy hogy nem 27% az afa... lehet a kave is a kedvezmenyes par% afa kategoriaba esik ott mint az olaj, a tej, a teszta... mondta olasz-boltos hogy athozza a hataron es a megvett arut nettoban szamolva (ami ott 5-7% afa) raszamolja a szallitast, a rezsit + 27%afat, nem jon ki olcsora. nem veletlenul hozunk mi onnan tobb tiz kg árut mikor jovunk haza.. 50-100% pisztacia mogyoro mandulakrem teszta, olaj kave..,)
-
kchris78
veterán
Mas tema: van aki probalta mar abbahagyni a (rendszeres) kavezast?
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #10293 üzenetére
igaz, de sarkitva az hogy 13-18e egy kg szerintem attol fugg mar hogy mekkora a huho egy porkolo mogott, mennyire megy ra az anyagiakra.. 16-20ezres tartomany mar nekem extrem azert a pluszert. De mindenkinek a sajat penztarcaja donti el.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10227 üzenetére
Mi a 200-asat rendeltük meg, visszasózót egyelőre nem, illetve aki beszerelte azt mondta hogy hogy UV erre a típusra nem fontos. Ebből kijön elég víz végre hogy egy fill-tank az automatán vagy egy tea főzés ne álljon a csap fölötti dekkolásból. Az UV-ben mondjuk bizonytalan vagyok tartály viszont tényleg nincs...
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10218 üzenetére
Ez igy van. Bemesz egy kavezoba es figyeled meddig csorog le a keszulo kaved, 20+ mp lesz, es addig malmozik kicsit folotte a barista. Ha ujabb a gep kisebb nagyobb lcd kijelzon fogja szepen szamolni a mp-eket.. Ehhez kepest a mi Delonghink is atnyomja szerintem 10-15mp alatt, de a ceges jura is atpaszirozza erzesre max 15 alatt a vizet.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10137 üzenetére
Én ezt nem tudtam rendesen megvalósítani.. A tabletta szétesett a főzőegységben és kb 20 vizet kellett lefőznöm mire újra használhatóvá vált a gép, illetve szét is szedtem a főzőegységet hogy a tabletta daraboktól megtisztítsam. Szóval nem nagyon értem ezt a tabletta csak bedob módszert ha a gépnek nincs kifejezetten ilyen programja. (ha jól emlékszem a vízbe meg nem jó előáztatni mert a kazánon nem szabad hogy ez a fajta vegyszer átmenjen. Lehet én voltam a béna mert időben nem találtam el a kihúzást de többször nem kísérleteztem vele..
-
kchris78
veterán
Tudományosan nézve
van különbség a gőzölt illetve egy nespresso tejhabosító által előállított tejhab között?
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #10140 üzenetére
A nem nyomásfokozós karról azt olvastam hogy ahhoz azért kell 15 bar meg megfelelő gép (gondolom a vízet egyenletesen nyomja át a pogácsán, ami nyomásfokozósnál nem annyira kritikus) - láttam most én is akcióban a DeLonghi La Specialistát, csináltak összevetést a Sage Barista Expressel és előbbit nagyon lehúzta a tesztelő hogy nem adtak hozzá nem nyomásfokozós szűrőt és nem is lehet bele venni mert az átmérő nem stimmel ha jól emlékszem.. Itt is láttam reklámban a DeLonghit, 150 talán még most is az Euronicsnál, ezért kezdtem el kicsit utánanézni, mit tud.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10131 üzenetére
Teljesen igazad van! Ez így egy drága hobbi lehet és aki ezt “elszenvedi” nem biztos hogy örül neki
. Ami nagy ugrás lehet még, szerintem, (most tisztázódott le előttem) hogy a karos gépekben ha egyfalú szűrő van az jobb lehet
. Persze latté esetén valószínű nem jelentős különbség.
-
kchris78
veterán
válasz
MPowerPH #10128 üzenetére
Én is ezen őrlődöm
, csak én Sage.. Baristával beszéltem Bányai caféban és mondta hogy ő nem szenvedne karos géppel otthon, de lehet csak azért munkának is ezt csinálja. Nekem párom annyira rá van kattanva hogy a napot kávéval kell indítani hogy nagy megváltás volt az automata gép... Nem feltétlenül hoznám vissza azt hogy ő nem fogja tudni esetleg jól kezelni. Plusz a másik hogy hiába lesz csúcs kávé otthon látható összeget ráköltve, nem fogja a kávézókban elköltött összeget ez csökkenteni
. Az hogy bemegy valahova az ember leül, nézelődünk beszélgetünk azt otthon nem működik. (Vegyük pl még a volt Postapalota tetejét, mondjuk az tavaszig kiesett most) Még egy dolgot mondott, hogy egy pár főzet kell amíg beáll egy pörkölés, azt vagy elfogyasztja kisebb élménnyel az ember (kiönteni csak nem önti ki csak ha egymás után kóstolgatja), akkor az lényegében veszteség egy jó drága alapanyagból. (le is hidaltam a 16-20 ezres kilóárakon, mondjuk soha nem voltak olcsóak)
-
kchris78
veterán
Egy Sage Barista express vagy hasonlo gep mennyire lehet automata? Kar be, leorol, (tamper), atrak, kivonatolas es kesz?
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #9922 üzenetére
Csibobol lattam baristasat annak akar adnek is egy eselyt...
-
kchris78
veterán
Egy delonghi gep eseten kijon az ha egy kave friss porkolesu? mondjuk par honaposhoz kepest? Most tervezek rendelni majd friss kavet hogy van e ertelme. Voltunk a Bevarosi Kavehazban es eleg jo volt a kave, es jofejek voltak meg is mutattak honnan szallittatjak a kavet
. Hatha
. Mondjuk sok remenyem nincs hogy mennyire jelennek meg azok az izjegyrk amik ott.
-
kchris78
veterán
Bevezettek 2008-ban a masodik Gyurcsany kormany alatt, es nem az egesz eura kotelezo?
"Wer muss ein HACCP Konzept umsetzen? Die Antwort zu dieser Frage gibt die Verordnung (EG) 852/2004. Nach den Vorgaben der Verordnung müssen alle Betriebe, in denen Lebensmittel verarbeitet (behandelt) oder vertrieben werden, ein solches Konzept umsetzen." pl nemetorszag, ugyanez Ausztria.
Abban mondjuk hogy nagy resze bullshit egyetertek, ugyanaz lehet mint mas teruleteken az iso.
-
kchris78
veterán
válasz
Dr. Szilikát #9765 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az infót! Azt meg tudom erősíteni, a cserélő szakember is jelezte hogy ha elhanyagolja az ember az előszűrők rendszeres cseréjét akkor azzal a membránt jó hamar ki lehet nyírni, és annak a cseréje húzósabb. Mi kevés vizet használtunk még a régi Zepter géppel az időfaktor volt sokszor a csere oka.
-
kchris78
veterán
Akinek van tapasztalata, ez megfelelő típus lehet? [link]
-
kchris78
veterán
[kép] ilyen is van, ha valakit érdekel, friss, 2025-ös lejárás. Tchibo, ez Mammut, Bp nem tudom általános e az akció.
-
kchris78
veterán
Az nem kifejezés hogy KV őrültek
. Én két hónapig "tanultam" hogy ne legyek az első mozdulat után turista egy kávézóban reggelente (bárban)... Mindenesetre kora nyáron furcsállottam hogy mintha régebben bementem volna akármilyen közepes boltba azért volt választék szemes kvból. Most jó ha van 2-4 fajta kilós szemes. Ellenben kapszulásból van tucatnyi... (ok, őröltből van még valamivel több fajta)
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #9653 üzenetére
wow! akkor elmondhato hogy nem azert annyira dragak mert sokkal inkabb olyan kavet keszitenek mint egy karos gep?
(elkap egyszer a lendulet vagy ahogy mondjak az impulzus es veszek valami karost jatszani... ahhoz kepest hogy alma eszkozokbe mennyit lehet ölni egy 200ezres sage amit kineztem az se "annyira" sok)
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000