- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpo
veterán
válasz
#85578752 #6099 üzenetére
Nem kötelező a használata, az EP1220-hoz sem adnak.
"Ha nem szeretné többet használni a Philips AquaClean vízszűrőt, akkor bármikor kikapcsolhatja az AquaClean emlékeztetőket (az AquaClean lámpa narancssárgán kezd villogni):"
"Ha nem a Philips vízkőmentesítőt használja, a jótállás érvénytelenné válik. A vízkőmentesítés elhagyásakor a jótállás szintén érvénytelenné válik. "
-
Nagya21
addikt
HAli!
Khmmm a vizkőtlenítéshez.......
Nemtudom mennyi a gyári pacsmagokban a vizkőoldószer aránya, de ha én bekeverek a melegvizbe annyi citromsavat amennyit a melegvíz felvesz, akkor az garantáltan kiszedi mindenhonnan a vizkövet.......
Székesfehérvár, a vizkőszeget is vizkőkalapáccsal ütömbe....
Üdv NagyaUI: hütött csapvizet iszom, itt jó a víz, Szegeden egy alomborz
-
törölt tag
-
[Ixub]
tag
Nem tudom ezek a kancsós víztisztítók mit tudnak, de én az Aquaphor 3 szűrős rendszerét használom. A víztartályba meg 3 havonta cserélem a golyócskás vízlágyítót. Ami már a csapokon látszik, hogy a tisztított víz pici csapja sokkal kevésbé kövesedik, mint a normál vízcsap. A géppel még gondom nem volt, amikor kéri végig csinálom a ciklust. (DeLonghi) Ja és Dunaújvárosban is szögelni lehetne a vízzel, olyan kemény.
-
törölt tag
válasz
Real_Necro #6089 üzenetére
Igen, változó a hatékonyságuk és folyamatosan csökken, de a gyári kávégép szűrőpatronok se sokkal különbek. Nem lehet hogy nemlineáris ez a csökkenés? Lehet hogy lágyabb vizet szűrve többet csökkent ugyanaz a szűrő?
dethroner: Kb. félévente savazok, nem szokott dugulni a gép, de azért jó hogy szóba került a téma, mert most megint egy vízkőre érzékeny thermojetes gépet kezdek használni.
-
Real_Necro
veterán
Brita kancsó nálunk is volt, csepegtetős teszttel mérve 4 értéket csökkentett a vízkeménységből, tehát bizonyos esetekben a lágyvíztől nagyon messze van.
Pár hónapja már központi vízlágyító és szűrés van, így mi nem szűrőpatronozunk, de persze kontroll havonta van a csapnál.Az Agrovíznél a szűrőkancsókat "kínai csodáknak" nevezik.
-
törölt tag
válasz
dethroner #6086 üzenetére
Eleinte csíkkal majd csepegtetőssel, mostanában semmivel. Tervben volt digitális TDS/pH-mérő, de még nem találtam értelmeset.
Úgy látszik kénytelen leszek gyári szűrőt etetni kancsós vízzel és a gyári patronban cserélni háromhavonta a műgyantát tiszta kationosra. Oda már elvileg nem kell szén.
-
dethroner
veterán
válasz
#85578752 #6084 üzenetére
Tavaly nyárig Pécsen laktunk, ahol mindenki tudja hogy kb cement folyik a csapból. Akvarisztikai boltban vettem csepegtetős tesztet, 37-es német keménységi fok. De [itt] olvasható a tesztelgetésem ezzel kapcsolatban. Aztán a brita után leteszteltem a wessper szűrőt is, ha érdekel, megírom majd az értékeket. Aztán tavaly nyár végén elköltözünk pár km-re Pécstől, itt is csináltam vízkeménység tesztet, de már nem emlékszem az eredményre
Majd veszek tesztet és megismétlem. Te amúgy mivel tesztelsz? Én [ezzel], nem tudom mennyire ad valós értéket.
-
dethroner
veterán
Egy kis történet.
Van egy saeco picobaristo gépem, nincs teljesen másfél éves. Közel egy hónapig volt most szervizben, mert már nagyon untam hogy kifelé nem öblít, mindent csakis a csepptálcába csorgat. Elvileg csináltak rajta fw frissítést, de a szerelő szerint ezek mind ilyen fos módon öblítenek, igazából nem sokat lehet velük kezdeni. Kicserélte a pipacső csatlakozót, és jelezte hogy eléggé vízköves a gép. Ezen nagyon meglepődtem. Első perctől kezdve csakis vízszűrős kancsóból kapta a vizet, mindig volt benne plusz szűrőbetét, és a vízkeménységet is maximumra, tehát 4-re állítottam. Napi 3-4 kávét főzök vele, plusz télen napi 2-3 bögre teát is ezzel csináltam. Talán egyszer szólt hogy csináljak vízkőmentesítés, saját magamtól csináltam pluszban pár alkalommal még.
Hazahoztam a szerelőtől, beüzemeltem, mondom akkor csinálok egyből egy vízkőmentesítést. Végigment, főztem 2 kávét, másnap bekapcsoláskor megkérdezi hogy elkezdem-e a vízkör feltöltését. Kicsit furcsállottam, de nyomtam egy pipát. Ekkor marha hangosan zúgni, erőlködni kezdett, víz nem jött sehol. Pirosra váltott a kijelző és kidobta az 5-ös hibát. Visszavittem a szerelőhöz, bedugta, ugyanaz. Diagnózis ránézésre: az említett vízkő miatt nem járhatóak át a csövek, nem garis hiba. 18 ezer lesz.
Szóval nem tudom ér-e valóban valamit a vízszűrős kancsó és a géphez a szűrőbetét. A kancsóba eleinte brita, majd tesco és mostanában wessper betétet használok. A gépbe szintén kezdetben a gyári betét, később a wessper betétet raktam, amikor jelezte, mindig egyből cseréltem. -
sittes79
addikt
Syisztok,
Szeretnék feljebb lépni az instant kávézásból, ezeket a gépeket néztem ki, DeLonghi Eletta és Sage Barista Express, csak azt nem tudom, hogy mennyire menne nekem ez a manualis kave főzés, szóval inkább automata felé hajlanék.
Érdeklődnék, hogy van e vkinek tapasztalata a géppel?
-
törölt tag
Én pont fordítva, most kezdem unni, hogy minden főzés után ki kell takarítanom az automatát, mert határozottan jobbak így az ízek, nincsenek bennmaradt régi kávé-ázalék aromák, a tálcában álló zaccos víz szaga, és az ázott zaccpogácsa is rögtön átkerül a kukába, az se bűzölög. De akkor miért használjak automatát, ha rögtön takarítom? Lehetne akár karos is.
A Tchibo nem gagyi egyébként, kínai bérgyártott cucc mint a Sencor, vagy Catler, Graef.
A Philips nekem bevált, ahogy az előbb írtam, de kellett vele mókolni hogy elérje azt a szintet amit egy gyári Jura/Melitta/Delonghi tud és ezt több Philips/Saeco/Gaggia esetén tapasztalom, gyári állapotban csak rosszféle, alulkivonatolt, híg, fanyar automatás italt tud, nagyon szűk az a kávéválaszték amivel megbirkózik.
Gyári állapotához képest még egy kotyogós is jobb, a Tchibo pedig amíg bírja a strapát, igencsak jobb.
Salapp-ot kérdezd, neki volt mindhárom, nem tudom bírja-e még a Tchibo az igénybevételt.
Én végül megmaradtam a Philipsnél és felfejlesztettem, pumpacsere, nyomásfokozó növelés, megerősített belső vízrendszer, megemelt hőfok, teljes főzőegység csere Sarista rendszerűre. Sajnos ebben slim termoblokk van aminek nagyon ingadozik a hőfoka, de már kitapasztaltam mikor főz megfelelő hőfokon. Nem az a fajta gép amivel több kávét főzhetsz feltételek nélkül, szörfözni kell.
-
BaLee
addikt
válasz
Real_Necro #6075 üzenetére
Ez nagyon jó ár érte.
Megérkezett múlt héten nekünk is ez a 370.95 típusú. Euronicstól végül nem kaptunk kitöltött garijegyet sem, csak egy üreset meg egy számlát szóval még emiatt is intézkednem kell, de azt mondták küldenek egyet majd postán.
A gép amúgy így első próbára remek. Az, hogy az applikációbol lehet állítani az alapbeállításon (kv mennyiség, víz mennyisége) az nekem nagyon tetszik illetve kimondottan finom presszókávét is főz, de a tejes italokkal is nagyon elégedettek vagyunk. Teljesen más a tejhab, mint az előző Bosch gépnél. Már egy cappuchinonál vagy a latténél is. Az espresso macchiato meg a személyes kedvencem lett.
Szóval köszönöm a tippet!
-
Sziasztok! Koca kávés vagyok és a jelenlegi Delonghi karos presso kávéfőzőmet szeretném lecserélni csupán azon indíttatásból, hogy nagyon unom töltögetni a kart. Reggel nagyon sokáig tart töltögetni minden kávé előtt....
Mit javasoltok mi az alsó határ amit merjek választani az automaták közül? Szeretnék a 100E Ft-hoz közel maradni. De ha van egy jó ajánlat nem vagyok annak sem ellene ha kicsit több. 150 felett már esélytelen hogy költsek rá.
Philips termékeket nagyon szeretem, oda van is 20%-os kuponom, de nem tudom jó választás lenne vagy sem.
Ami nagy előny ha kicsi méretű tud maradni, mert elég kevés a hely a konyhapulton sajnos. Tchibo kávéfőző gondolom gagyi, pedig tetszik mert kicsi: [link]köszi!
-
Skizz
addikt
válasz
Real_Necro #6073 üzenetére
Használtan láttad annyiért?
A webshopon 300+at írnak. -
Real_Necro
veterán
Elindulva a próbaúton tegnap vettem egy Delonghi Primadonna ESAM 6600-t.
2 hónapja vásárolták kávégépestől, így ahogy néztem ki lett pucolva, át lett kenve.Az első benyomások pozitívak, lényegében otthon többnyire cappuccino meg latte fogy, így váltaná a dolce gusto kapszulásat (a karos delonghit szerintem meghagyom mellette egy darabig még). Még ismerkedési fázis van, de eddig határozottan tetszik, valamint nem került ahhoz sokba, hogy kipróbáljak otthon egy automatát. Ha komolyodna a helyzet, majd váltok feljebb.
Egyébként akit érdekel, Auchanban láttam ECAM 370.95-öt 212eFt-ért, annyit nem hagyott volna asszony most rákölteni.
-
törölt tag
... amikor túlmelegszik akkor is kegyetlenül prüszköl főzés végén. Marad a gyakori tisztítás, az sosem árt.
-
törölt tag
Közben teszteltem csak szilikoncsővel, szépen folyik, csak öblítéskor fröcsköl. Ja meg a tálcán a lyukak közé folyik az öblítővíz, természetesen. De külön alkatrész nem kell. Talán csak meg kéne könnyíteni a kivételt a füleknél lévő pöckök lekerekítésével, aztán öblítéskor visszamehet, úgysem azon folyik majd át a kávé. Ízre jó a "naked".
-
törölt tag
Nagytakarítás után mindig jobb a kávé íze, szerintem a kifolyó utáni elosztó tisztaságán múlik, minden más (tálca, zaccfiók) távol van a főzőegységtől és elkerüli a kávé útja.
Ideje lenne egy elosztó nélküli kifolyó a "naked kar" mintájára, az Xsmall-nál annakidején megcsináltam, hogy a becsatlakozó tefloncsövet a kifolyó csővégek között kivezettem, harmadikként. Működött, de onnantól csak egy csészébe tudott főzni, ami nem probléma a 7-8 grammos kávémennyiségekkel. Itt a Minuto-nál kellene valami cső ami illeszkedik a szilikon pipa végébe, vagy egy hosszabb cső a gyári helyett ami a főzőegységhez csatlakozna. Az se lenne nagy baj ha esztétikus maradna.
-
Beni2360
félisten
Na kozben az en savas főzet gondom is megoldódott, magasabb hőfok keves volt vissza kellett vennem az erősséget közepesre es maris jott a megszokott finom kávé savas utó hatas nelkül. Nekunk mar nem kell olyan erős kave 70 felett.
Ugye ezt a Late fele valtozatot vettem de meg nem volt ez a resze kiprobalva a tej az utobbi időben a gyomrom ellensege lett.
-
mpo
veterán
válasz
Dr. Szilikát #6063 üzenetére
Köszönöm, megnyugodtam, nincs hiba, nincs teendőm.
Mai árfolyamon 237 $ lenne, amiért novemberben vettem 90e Ft-ért, az átlagára mindig 120e Ft volt.
Csak duplo készül, se tej, se cukor. -
Beni2360
félisten
En az elo moso vizet a cseszebe szoktam engefni, hogy elő melegitse a cseszet.
15 percre van allitva a kikapcs idő es akkor oblit zaras elott. -
Dr. Szilikát
őstag
Véletlenül itt a videóban is említi:
https://www.youtube.com/watch?v=4DcxDbJtLbk
De nekem ez egy félreértésnek tűnik. Tehát elindul a vízpumpa, nagyjából 2 mp után megáll, áztatja az őrleményt 3 másodpercig, utána folyik tovább.
A videó készítője ezt tévesen nevezi "csepegtető ciklusnak", mivel ezt konkrétan előáztatásnak nevezik. Hogy jobban kioldódjanak az anyagok, mintha csak szünet nélkül átszaladna a víz, rövid ideig (ezért főleg a rövid kávéknál lehet érdekes).
Mire a kávé lefolyik, a végére általában kivilágosodik a folyadék, természetes módon.
Amikor elindul a második ciklus, az előző kávé végének a kivilágosodott részét tolja maga előtt, ami még a rendszerben maradt. Tehát az nem öblítővíz.
Két főzés között a gép nem végez öblítőciklust, értelmét sem látnám. Öblítéshez a főzőegységet rendesen meg kellene járatni oda-vissza, közben őrlemény nélkül átnyomatni vízzel. De itt ilyet nem érzékelek a videóból.
Saját Saeco gépem is, más típus, de duplát nyomva ugyanezt végzi, nincs öblítés a kettő között.
-
mpo
veterán
válasz
Dr. Szilikát #6061 üzenetére
De öblített két csésze között, írtam is régebben, hogy azt engedem a tálcába, nem a csészébe.
-
Dr. Szilikát
őstag
De eddig sem öblített, gondolom, mivel nem is kell, sorozatos főzések között egyáltalán. Amikor magára hagyjuk a gépet és elkezdene száradni / beállni / lerakódni, azt kell megelőzni az öblítéssel.
Amelyik gépen nincs definiált öblítés, annál előőrölt főzést szokás indítani, de nem adunk be őrleményt, így csak vízzel fut le.
-
mpo
veterán
válasz
Dr. Szilikát #6059 üzenetére
Ennél a gépnél nincs külön öblítés (vagy csak én nem tudom).
Két espressot állítok be és a kettő között nem jön ki az öblítővíz, minden más esetben igen.
Erős pörkölésű Tchibo Sicilia Style kávé van. -
Dr. Szilikát
őstag
Ha két főzés között nyomsz egy öblítést, annak működni kellene ugyan, csak értelme nem nagyon van. Ráadásul így a második főzés elején is az öblítővíz maradéka folyik először, nem az előző kávé maradéka, ami a kifolyó részekben rekedt.
Az öblítés lényegi szerepe, hogy főzés után a kávé maradványai ne száradjanak be, diszpenzer stb., illetve a zsír / zacc is távozzon lehetőleg. Főzés előtt pedig a főzőegység előmelegítése szempontjából célszerű, esetleg a bojlerből az állott víz kinyomása sem árthat.
A nedves főzőegységen jobban letapad az őrlemény, főleg a felső beömlő nyílásnál, de lehet szóródás is, ami még a kávé fajtájától is függ. Erősen pörkölt kávénál vettem észre, hogy szárazabb jellege miatt hajlamosabb az elektrosztatikus feltöltődés miatt elszállni, nem kívánatos helyekre (őrlés közbeni dörzshatások miatt feltöltődik valószínűleg.)
Amikor viszont egy hideg gépen / hűvös időben nyomunk egy öblítést, a pára lecsapódik a főzőegységen, ami a sztatikus feltöltődést elvezeti, illetve a párás tér is semlegesítődik, de akkor meg az lehet kellemetlen, hogy az őrlemény letapadhat a párás részeken.
-
mpo
veterán
A Philips EP1220-nál:
Vízkőmentesítés, főzőegység tisztítás után is fönnáll a probléma (kávéolaj eltávolítást most nem csináltam).
Két kávét főzök és a kettő között nem jön öblítővíz, csak a szokásos zaj van.
Be- és kikapcsoláskor van öblítés.
Másik kérdésem, miért kell megszárítani a főzőegységet tisztítás után? -
Skizz
addikt
Hello
van egy Delonghi 370.95-öm, 0 perces bontatlan, 3 év euronics gari, 265-ért, ha érdekel valakit. -
törölt tag
válasz
Real_Necro #6055 üzenetére
Lehet hogy érdemesebb a karost felfejleszteni, ha nem rettent el az előkészítés és a takarítás.
-
-
törölt tag
válasz
Real_Necro #6052 üzenetére
Delonghinál amelyik tejhabosítóján van tekerentyű, azzal lehet a buborékosságot állítani. Saeco/Philipsnél szelepekkel oldják ezt meg Xelsis és GranAroma esetében. Legjobb a manuális gőzcső pannarello nélkül, azzal mindent lehet csak gyakorlás és ügyesség kérdése, persze nem olyan kényelmes mint a teljesen automaták esetében.
-
Real_Necro
veterán
válasz
#85578752 #6026 üzenetére
A buborékosság változik azoknál a gépeknél, ahol alapból nem csak cappuccinot készít, hanem lattét stb?
Gondolkodom a karos Delonghi cseréjén, de egyelőre nehéz a választás. Néztem használt ESAM 5600-t és ESAM 6700-t, de gari hiánya miatt rizikós, illetve ezek nem mai gépek. Most volt akciós a 290.81, ami külsőre annyire nem jön be, bár funkcionalitásban meg jó lehet. Esetleg még Philips EP54xx-es széria... jó lenne valami tartós, ami nem csak cappuccinot tud, hanem lattét, esetleg flat white-ot, de azért egy elfogadható espresso is kijön belőle.
Rokonságban a karos delonghimra azt mondják túl erőset készít. Igaz, ők a szarvasihoz vannak szokva. Én szeretem az ízét. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360 #6050 üzenetére
A csapvízre értettem, de ez lehet helyfüggő is, a csővezetékben lerakódott üledék vagy akármi aromája. Főleg, ha az ember már megszokta a tisztított vizet, utána ahhoz képest lehet jobban érzékelni. Szagokat, aromákat az aktív szén tudja kiválóan megkötni, egyebek mellett.
A meszességet (pontosabban a Ca / Mg ionokat) ioncserélő gyantával vagy RO-víztisztítóval lehet kivenni.
Van nátriumra cserélő gyanta, vagy lehet H+ ionra cserélő. Utóbbi savanykásabb jellegű vizet ad, de ivóvízcélra a nátriummal kapcsolatos eü. problémák miatt előnyben részesítik, nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén. Noha állandó fogyasztásra nekem nem jött be a Brita kancsó, ami H+ elven cserél.
De a kávégépgyártók alkalmazzák a nátriumost is, ha jól tudom, mert ilyen célra jobb lehet. Továbbá alkalmazzák a részleges vízlágyítás módszerét is, hogy maradjon a vízben valamennyi Ca / Mg is, a jobb minőségű extrakció, illetve természetesség érdekében.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Fotók, videók mobillal
- ZIDOO médialejátszók
- BMW topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ukrajnai háború
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Apple Watch
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest