Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz
konzumpro
üzenetére
A teát se muszáj megégetni. A törökök a fekete teájukat gőz fölött főzik: alsó edényben víz forr, a felső edényben a teafű egy kevés vízzel, és az alsó edény gőze melegíti. Előbb a fenti sűrítményből öntenek a csészébe, és csak utána öntik fel az alsó edényből forró vízzel, amikor a fű már nincs benne.
-
viktorhu
veterán
válasz
Egyiksejo777
üzenetére
A végén igen. De ez nem tejes kép: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2025-11/30/101231_hk2qgy0dmjjcnknp_1000097640.jpg
-
viktorhu
veterán
válasz
Egyiksejo777
üzenetére
A te képeden tejhab van a kávé tetején, a másik képen az espresso saját crema habja. Az a 9 bar meg nem épül fel a kávéval szemben a 15 baros pumpákkal ezekben az automatákban - ha így lenne, akkor a kávé saját olajától tej hozzáadása nélkül is krémes selymes lenne a kávé állaga. Viszont mivel a Krups főzőegysége nem kivehető, így komolyabb tömítéseket, "egybeépítést" kaphatott a rendszer, így az eredmény közelebb lehet az espresso élményhez. A tejeskávéhoz természetesen teljesen mindegy, de aki az espressot szereti, annak érdekes lehet az eredményről értesülni, ha már valaki közülünk kipróbálta.
-
viktorhu
veterán
válasz
Egyiksejo777
üzenetére
Tejhabot hasolítasz cremával. A Krupsot a modularitás / otthoni szerelhetőség hiánya miatt nem szokták szeretni, de ennek előnye is van, nemcsak hátránya: sokkal integráltabb rendszert lehet így építeni, nagyobb nyomással tud a kávéőrleményen áthaladni a víz, ill. esetleg akár kisebb szemcsemérettel is tud dolgozni, így közelebb kerülhet az eredmény az espresso élményhez.
-
viktorhu
veterán
válasz
Freerider89
üzenetére
Teljesen mindegy, mert az a finom kávé, amit te szeretsz, szóval nem érdemes másokra hallgatni. Nekem se az a márka jön be ízlésre, amit itt a többség ajánl, szóval ha tudod, hogy amit kinéztél, neked tetsző kávét készít, akkor azt kell megvenni, mert utána szomorú leszel, hogy kiadtál egy rakás pénzt egy gyengébb ízélményért.
-
viktorhu
veterán
válasz
konzumpro
üzenetére
Köszi! Mondjuk lehet, hogy nekem abból is adódott a különbség, hogy az enyémen még állítható volt a nyomásfokozó, amivel sok másodpercet hozzá lehetett adni a lefolyáshoz, szóval lehet, hogy egy új saecoval is ugyanezt a változást tapasztaltam volna csak sokkal több pénzért.
-
viktorhu
veterán
válasz
konzumpro
üzenetére
Nem akarok márkaháborút, csak kíváncsiságból... Ennyire eltér az ízlésünk, vagy a delonghi javult meg időközben?
A régi saecoval rengeteget szenvedtem az elején, mire egyáltalán fogyasztható kávé lett belőle, mert borzasztó igényes volt a friss pörkölésre, a pont megfelelő mértékű pörkölésre (nagyon könnyen lett savanyú vagy keserű a kávé), vagy ha pl. nem voltak homogének a kávészemek, akkor el is tömődhetett, de ahogy megtanultam az ízlését kávéban és a hozzá való beállítási kombinációkat, megkaptam azokat a kávéházi mandulás-mogyorós aromákat, a kávé saját olajától való krémességet stb. A delonghival is megbarátkoztam már, de nekem ez az állandó megbízható közepes, mindegy, hogy friss-e a kávé, savanyú sem lesz egyiktől sem - ilyet raknék irodába, ahol a dolgozóknak nem kell a gép lelkivilágát megtanulniuk, de olyan igazi jó eszpresszót soha nem fog készíteni. A legelfogadhatóbb eredményt az Auchan saját márkás 100% arabicájával adja eddig.Azt a fúvókát a gyári helyére teszed be?
-
viktorhu
veterán
válasz
lala666
üzenetére
A Philips eladta a háztartási gépes leányvállalatát a kínai Hillhouse befektetési alapkezelőnek. A kínaiak aztán szépen átkeresztelték a felvásárolt leányvállalatot a Versuni névre, és működtetik tovább, így sokkal jobb a pozíciójuk az európai piacon, mintha felpakoltak volna mindent egy hajóra, és Kínába költöztetik a központot.
-
viktorhu
veterán
válasz
KoviRoli7711
üzenetére
Az acélkés egyetlen előnye, hogy olcsóbb, de a kerámia jobb a minőséghez. A saeco kényesebb a kávéválasztásra (nem az árára, hanem hogy össze legyen hangolva, "hozzá való" kávé legyen benne, és az is friss pörkölésű). Cserébe kiadja a kávé olaját, krémes lesz az eredmény mindenféle adalék nélkül. A De'Longhi nem kényes így, akármit adhatok neki, az se olyan fontos, hogy friss legyen, és megbízhatóan hoz egy alap közepes szintet, de nem lesz magától krémes a kávé.
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
Ez nem egy Saeco, ezzel nem fogsz a kávé olajától krémes kávét készíteni
Talán egy robusta-arabica blend sötétebb pörköléssel, de én igaziból feladtam, ez a gép tejeskávéra való.Eddig a legfogyaszthatóbb eredményt ezzel sikerült elérnem (nem lett keserű, de savanyú sem, még viszonylag élvezhető is az eredmény):
-
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Hülyebiztosabb talán, meg kevesebbet gondolkozom kávévásárláskor, nem kell annyira nézni azt sem, hogy mennyire friss. Nem rossz, ha szereted, de a presszóélményt nem adja. Én megszoktam, ebből is túl sok kávét iszom (nekem nem a vérnyomásomat kergeti az égbe, hanem a pulzusomat), többször iszom tejjel, de nem hiszem, hogy megint ezt venném.
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
Ejanos69
üzenetére
Én az ujjammal nem tudnék kávét készíteni, de ha a saeco ízvilág bejött, akkor nem hiszem, hogy azt más márka hozni fogja. Ha pont az íz miatt váltanál, akkor rajtam kívül itt nagyjából mindenki deLonghi-rajongó. Azt érdemes megnézni, hogy mire van szükséged - pl. hogy akarsz-e automatikus kapuccsínókészítést, vagy ez nem fontos, szeretnél-e menürendszert és szöveges kijelzőt pl. hibaüzenethez, vagy elég ha gombok vannak stb.
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Ugyanannyiba kerül, mint a hasonló kategóriájú Philips gépek, nyilván ugyanazok az alkatrészek is vannak benne. Én inkább arra tippelek, hogy az új tulaj meg akarja lovagolni a Gaggia népszerűségét, és "átmatricáztak" pár Philips gépet. Mint amikor a Dacia autókat más piacokon Renault-ként adják el, vagy a Renault-kat Nissanként.
-
viktorhu
veterán
válasz
vodrosjozsi
üzenetére
150-ért lehet kapni gaggia automatát is. Meglepne, ha nem a Saeco/Philips főzőegysége lenne benne.
-
-
viktorhu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Ilyen a szabványos olasz espresso:
Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
Entry water pressure 9 bar ± 1
Percolation time 25 seconds ± 5 seconds
Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
Total fat > 2 mg/ml
Caffeine < 100 mg/cup
Millilitres in the cup (including froth) 25 ml ± 2,5Szóval igen, bizonyos értelemben parasztvakítás is a 15 meg a 21 bar, másrészt pótmegoldás a gyorsított lefolyás miatt. Szóval ha tényleg lelassították az átfolyást, akkor bőven elég a 12 bar nyomás.
-
viktorhu
veterán
válasz
Voice24
üzenetére
Nekem is ez a tapasztalatom, így az esélytelenek nyugalmával néztem rá a dátumra, és jött a meglepetés
Az Aldi meg most már a saját pörkölését árulja, abból is vettem egyet egy hete kipróbálni, még az sincs kibontva, szóval most egy időre le kell zárnom a kísérletezést. 
-
viktorhu
veterán
válasz
vodrosjozsi
üzenetére
Nemigen fogom tudni időben kipróbálni, holnapig tart az akció.
Azt írja, hogy automata gépekhez való.
-
viktorhu
veterán
Aldist miért csomagolnának át? Ezt nem teljesen értem. Ugyanolyan diszkont kereskedő mindkettő, egyik sem "eredeti gyártó". Nem is mindig ugyanattól a beszállítótól vásárolnak. Én csak azt mondtam, hogy nincs olyan, hogy nem "átcsomagolt" Bellarom, mert nincs Bellarom nevű kávépörkölő. Sokszor így kevésbé ismert gyártókat lehet felhozni, máskor a márkás termékek marketingköltségét lehet lefaragni, hogy a gyártás egy részét áruházi márkás csomagolásba teszik. És igen, időnként változtatnak beszállítót a csomagolás változtatása nélkül (mondjuk olasz tészta Németország helyett Gyermelyről stb.), vagy tejtermékeknél ugyanazt több helyről is veszik
-
viktorhu
veterán
Nincs saját gyártásuk, ezek a Lidl saját márkák mind "átcímkézések", mármint úgy, hogy lekötnek nagyobb mennyiségeket, és ők adják az arculatot és nevet hozzá. A Bellarom egy összefoglaló márka, rengeteg gyártó áll mögötte, időnként cserélik is őket akár a csomagolás érdemi változása nélkül.
Az Aldi kísérletezik az utóbbi időben egy-két terméknél a saját gyártással (pl. csoki, talán kávé is), de ezek alapvetően kereskedő cégek, nem gyártással foglalkoznak.
A valószínű magyarázat a régi gyártásra az lehet, hogy nem forog gyorsan az áru, így sokáig tárolják.
-
viktorhu
veterán
Vége lett az ősrégi saeco incanto deluxe gépemnek, egy delonghi magnifica s lett helyette.
Egyelőre egy dolog zavar benne, hogy a kávé jobban hasonlít egy minőségi kotyogósra, mint a régi gép finom krémes espressojára (és ugye az új gépeken már nem állítható a nyomásfokozó, hogy azon lassítsam az átfolyási sebességet).
Nem alulkivonatolt a kávé, ízérzetre kb. közepes állásban olyan finom az őrlés, mint a réginél majdnem a legfinomabb álláson (nyilván annak már jól elkopott az őrlője). Ha finomabbra teszem az őrlőt, akkor túlkivonatolt lesz a kávé (kvázi keserű), de a krémességet nem kapom meg akkor sem. Nem a cremáról beszélek, hanem ahogy az espressoban a nyomás hatására a kávé olaja kioldódik, és minden ízesítés nélkül megadja a kávé selymességét.
Van ennek valami trükkje? Vagy ez ilyen és kész, szokjam meg a mokkát?
-
viktorhu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Meggyógyult
Legalábbis ma működött egy adaggal, a másodiknál valószínűleg már lázadozott volna most is. -
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Néztem vasárnap a Lidl-ben a kávékat, de sajnos a régi tapasztalat visszaköszönt - MINDEGYIK kb. egy éves volt
Végül elhoztam egy ilyen Lavazzát 5190-ért az ára miatt, de azért boldog nem vagyok - Aldiban viszont még soha nem jártam úgy, hogy valamit ne tudtam volna frissen venni, még ha nem is feltétlenül pont azt a kávét, amivel terveztem. -
viktorhu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És ez mit jelenthet, ha így fokozatosan szűnt meg a gőz funkció? Nem fűt fel a bojler? Vagy a mikrokapcsoló elhasználódhatott?
-
viktorhu
veterán
Nincs gőz
Először csak "elfáradt" - ha a második tejet akartam gőzölni, már nem indult be a "zakatolás", vagy csak nagyon soká kezdett újra gőzt fejleszteni.Most már semmit nem csinál, egy kicsi gőz kijön a csap nyitására, de a gőzfejlesztés már egyáltalán nem indul be. Saeco Incanto de luxe.
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
szkutyi
üzenetére
Mindenki mást fog mondani, hogy mi jön be neki - nekem pl. amióta lehet mindenütt viszonylag frissen kapni, azóta a Costa 8-as erősségűje az elérhető árú és normál boltban kapható kedvencem.
Szerintem a sárga tchibo automazására alkalmatlan, kezdő automatásként annak idején egyszer én is vettem olyat - nem tudtuk meginni.
-
viktorhu
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
3 éve vettünk használtan egy nem habosítós saeco-t 45 ezerért (incanto deluxe), nagyon elégedettek vagyunk vele. A főzőmodul az újabbakban (philips) is ugyanaz. A tchibo szerintem kínai termék átmárkázva, de azt is dicsérték itt a csoportban. Szerintem ezek a régi saeco gépek örök életűek és megbízhatóak.
-
viktorhu
veterán
válasz
kchris78
üzenetére
Minimálisra állított erősség vagy hosszabbra főzött kávé, max vízhőmérséklet, maxra állított nyomásfokozó, finom őrlemény.
Ha igazán finomat akarsz világos kávéból, akkor french press igen durvára őrölve egyébként. Nekem egy világos kávé működött automatában, az aldis égszínkék kilós roastmaster, de sajnos nem része az állandó kínálatnak.
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Ez egy elég vitatott téma, itt egy laborteszt:
https://www.coffeeness.de/en/how-much-caffeine-in-coffee/
Itt pl. a ristretto volt a legerősebb, amit az espresso követ - ezek adták vissza legnagyobb arányban a bemenő kávé koffeintartalmát.
-
-
viktorhu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A Saeconál ezt a rövid öblítést nem is lehet választani, akkor csinálja, amikor olyan kedve van (tipikusan felfűtés után, adidg nem is lehet semmit csinálni). Viszont ezen van a menüben tisztítás opció, akkor több tartálynyi vizet áttol a rendszeren.
-
viktorhu
veterán
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Az Auchan színesei (országmegjelöléssel - Brazília, Kolumbia) egész jók szerintem az olcsóbbakból, márkásból meg a Dallmayr Espresso Barista (rózsaszínű doboz) mindenkinek bejön, azzal eddig mindenki elégedett volt.
-
viktorhu
veterán
Köszi! Akkor érdemes intenzitásban eggyel felfelé lépni a márkán belül. Lehet egyébként jó a 100% arabica is, ha azt szereted (nekem bejönnek az olaszos "blend" kávék), pl. az Aldi kilós kiszerelésű roast master szériáját szokszor egészen frissen árulják (abból még a világoskék csomagolású világos pörkölés is jól működik automatával, de sajnos pont azt ritkán lehet kapni).
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
A peruiak sokszor szinte teafű-méretűre őrlik, nekem olyanból french pressen nem jött ki az eredmény, de tény, hogy a módszer pont az ellentéte a török kávénak - amit szintén csinálok néha a változatosságért, de csak ha van török vagy bosnyák alapanyag. Ahhoz való kávét talán török élelmiszerboltban lehetne itthon kapni, őrölni nem tudok olyan kakaófinomságúra, meg az itt kapható gyári őröltek sem alkalmasak rá.
Sajnos a lengyelek / szlovákok lejáratták a török kávét, mert ilyen normál európai őrölt kávét belekevernek forró vízbe, aztán igyad, és ha ők ezt megisszák, hajrá, de sajnos török kávéként árulják. A törököknél viszont nagyon megszerettem az ő verziójukat.
-
viktorhu
veterán
Minden vízmű oldalán fent van a vízkeménység, teljesen felesleges találgatni.
https://www.vizmuvek.hu/hu/kezdolap/informaciok/vizminoseg-vizkemenyseg#toc0
Léptetni kell a táblázat melletti nyilat (ez a fővárosi vízművek által kiszolgált terület, de a többi vízmű is ugyanígy megadja).
3. kerület:
Szabad aktív klór 0,18 mg/l
Klorid 20 mg/l
Vas 5 µg/l
Mangán 1 µg/l
Nitrát 8 mg/l
Nitrit <0,03 mg/l
Ammónium <0,04 mg/l
Összes keménység 123 mg/l CaO
Vezető képesség 429 µS/cm
pH 7,71 mg/l CaCO3 = 0.0561 Nk fok, vagy itt egy átszámító oldal:
https://pureaqua.com/water-hardness-converter/
Vagyis 6,9 Nk fok az óbudai víz keménysége.
-
viktorhu
veterán
Nincs benne a leírásban? Nekem egy régi saeco van, abban le van írva, hogy milyen keménységű víztől kell szűrő, meg hogy hol kell beállítani, hogy szűrőt használok. Utóbbit ugyanúgy beállíthatod akkor is, ha külön szűröd a vizet.
Egy időben laktam nagyon kemény vizes helyen, akkor még filteres kávéfőzőt használtam, azt kb. hetente kellett vízkőmentesíteni ott, de azon látszik, ezen meg nem.
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Én a presszókávét iszom mindenféle ízesítés nélkül, ahhoz nekem kell a kávé saját krémessége, meg az espresso intenzív íze. A filter jellegű kávékat nem szeretem úgy, ahhoz nekem kell a tej, viszont abból a french press sokkal jobban bejön, mint a filteres, szerintem jobban kiadja a világosabb pörkölésű kávé ízét. Annak tényleg a durva őrlés a titka, ami a durva fém filter miatt kell.
Peruban pl. a fémszűrős csepegtetős módszerrel készítik, az nagyon finom tud lenni ízesítés nélkül is (ők felöntik tálaláskor forró vízzel, de én csak az "eszenciát" szoktam kérni, az eléggé fekete), ezt próbálom a french pressben reprodukálni, főleg, amikor latin-amerikai pörkölésű kávéhoz jutok, vagy csak túl savanyúra sikerül az automatámban.
-
viktorhu
veterán
Nekem egy régi saeco gépem van, abban is van külön nyílás az őrölt kávénak, meg gomb, amivel főzés előtt jelezni lehet neki, hogy őrölt kávé van benne.
Ez a koffeinmentes dolog nem fog amúgy sokáig tartani, nagyon gyorsan kialakul a tolerancia a koffeinre, ha elkezded otthon a kávégépezést

Ha tejes kávékat iszol, akkor a french press egy világosabb pörkölésű kávéval durvább őrléssel nagyon kellemes tud lenni - amikor nem a reggeli lórugás kell, hanem egy kellemes édes ital, és csak egy őrlő meg vízforraló kell mellé, kevés pepecseléssel jár.
-
viktorhu
veterán
válasz
Bullitz
üzenetére
Az a bio arabica nekem sem működött automatával, french pressben végezte.
Kezdj sötétebb pörkölésű kávékkal, ha savanyú, amivel próbáltad (ami kifejezetten espresso-nak van írva vagy a számozott intenzitásjelző magas intenzitást mutat). Budget kategóriában az Aldi kilós Roast Masterei pl. egészen jól működnek kávégéppel.
-
viktorhu
veterán
válasz
üzenetére
Nekem a régi még nem philipses Saeco gépen van egy extra nyomásfokozó a kifolyónál, amit kézzel lehet állítani, elég erőszakosan le lehet vele a lefolyást lassítani, ha az a cél. Nem érzem gyengébbnek az eredményt, mint amit a munkahelyi jura készít. Talán az őrlőt fogom egyszer kicsit finomabbra állíttatni, mert most állandóan a legfinomabb fokozaton megy, ott nincs már mozgásterem, ha kávéfajtákkal szeretnék játszani.
-
viktorhu
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Ez jó hír, akkor ott is figyelek jobban. Én eddig csak az Aldiban (meg néha a Pennyben, amikor van a nem is rossz prémium kávéjuk, de sajnos az nem állandó kínálat) találtam frisset.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
A régi saecoval rengeteget szenvedtem az elején, mire egyáltalán fogyasztható kávé lett belőle, mert borzasztó igényes volt a friss pörkölésre, a pont megfelelő mértékű pörkölésre (nagyon könnyen lett savanyú vagy keserű a kávé), vagy ha pl. nem voltak homogének a kávészemek, akkor el is tömődhetett, de ahogy megtanultam az ízlését kávéban és a hozzá való beállítási kombinációkat, megkaptam azokat a kávéházi mandulás-mogyorós aromákat, a kávé saját olajától való krémességet stb. A delonghival is megbarátkoztam már, de nekem ez az állandó megbízható közepes, mindegy, hogy friss-e a kávé, savanyú sem lesz egyiktől sem - ilyet raknék irodába, ahol a dolgozóknak nem kell a gép lelkivilágát megtanulniuk, de olyan igazi jó eszpresszót soha nem fog készíteni. A legelfogadhatóbb eredményt az Auchan saját márkás 100% arabicájával adja eddig.
Talán egy robusta-arabica blend sötétebb pörköléssel, de én igaziból feladtam, ez a gép tejeskávéra való.