- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Janos250 #12991 üzenetére
Ja, ért, ha az adatban van benne, akkor csak azt kell kideríteni, mit kell beletenni - ez csak akkor veszélyes, ha valakinek nagyon megéri - nem fogja.
Elvileg pont azt a telefonszámot lehet az SMS-ben átírni, amiről "érkezett". Bár ez régi trükk, de ha ma már nem, az csak jó. (Vagy esetleg a kijelzett névvel keverem. 20 éve volt, na.)
"Könnyen meglehet, hogy az oprendszernek van veremtúlcsordulási hibája, és mivel nyílt, ezért azt bárki megtalálhatja."
A *duino loadere nyílt, szóval szerintem meglenne az, ha lenne benne, de elméleti lehetőségként ott van - sosem attól kell félni, amiről tudsz, mert az ellen lehet védekezni, a baj abból lesz, amire nem gondolt az ember -
stopperos
senior tag
válasz
Dißnäëß #12994 üzenetére
A MAC címet a Layer2 hálózaton kb mindenki tudja, bár nem kapnak meg az eszközök a switch miatt minden csomagot, de elég csak a subnet-et végigpingelni és megvan az összes MAC cím. Nézz meg egy
arp -a
kimenetet akár linuxon, akár windows-on, szerintem meg fogsz lepődni.
Wifinél még rosszabb a helyzet, mert még a hálózathoz sem kell csatlakoznod. Csak átrakod monitorozó módba a számítógéped wifi adapterét, és indítasz egyairodump-ng
-t és az összes kliens mac címét megkapod aki a közeledben van, meg hogy mire csatlakoznak. Függetlenül attól, hogy rejtett-e. Sőt a mobil telefonodhoz tartozó sorban még az is meglesz, hogy milyen korábbi ssid-hoz csatlakozott. (Pl megtudhatod, hogy valaki milyen boltokban szokott vásárolni, mert már csatlakozott azok nyitott wifijéhez.)
Ezek után én bármilyen mac címet behazudok a router-ednek, ebben nem bíznék. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #12993 üzenetére
A MAC címes témát meg nem értettem teljesen, a MAC az Layer2-es dolog, egy eszköz MAC-jét a switch tudja, más nem, a többiek csak akkor, ha HUB van switch helyett, ami ma már ritka (de előferdül), a wifi router-ek mind switch-ek. Persze lehet VPN-ről beszélni, L2TP és hasonlók, amik Layer2-t csomagolnak be, de alapvetően nálam a MAC ellenőrzés wifis eszköz esetén kb. az, hogy mindenki tiltva a routerben az AP-re kapcsolódáshoz, tehát whitelist van, azaz akinek a MAC címe erre felkerül, ő felmehet a wifire, a többi nem. Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen MAC-et hazudni a router fele, tudni kellene a törendő kütyü MAC címét, ha pedig ez ismeretlen, akkor egy kicsit széles a spektrum ahhoz, hogy most brute force módon mindegyiket végigpróbálgassa ki tudja milyen tempóval a létező összes kombinációval, még úgy is, ha az első pár karaktert betippeli (a gyártót), mert mondjuk tudja vagy sejti.. Szóval ez is elég komoly akadály tud lenni. Minden megkerülhető, a kérdés sosem az, hogy mennyire ultrabiztos a megoldás, hanem hogy mennyire bonyi nekiesnie a támadónak a műveletnek.. ad-e valami értéket, hogy szenvedjen vele.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #12992 üzenetére
Azt hittem, valami egyéb mókolást ért SMS-hez kötve, amit nem érez biztosnak a kolléga. De a totálbiztonsághoz elég annyi is, hogy az SMS küldő fél számát ellenőrizze az ember és kész is, azt hamisítani csak a szolgáltató rendszereibe betörve lehetne, ennek esélye pedig valljuk be, erősen konvergál a nullához.
VPN csak akkor jobb, amíg él a kütyü. Ha wifin lóg, a kis otthoni MediaMarkt-os vagy szolgáltatós router-t pikkpakk megnyomja egy komolyabb próbálkozó és már bent is van a belső hálón, ott meg azonnal kiüti bármelyik kütyüt. Ha az eszköz nyitja a VPN csatornát egy X szerverre, amin a kontroll van, az úgy jó lehet valamire, de továbbra is csak úgy, hogy a helyi hálón nem bombázza őt szénné egy zombi szomszédja
még a kapcsolatfelépítés előtt, amint felrántja a tcp/ip stack-et és dhcp-től ip-t kér (vagy magának ad statikusat).
Ezért írtam, hogy mobilnet + privát APN mindent ver, de ezt csak üzleti csomagban lehet cégként a szolgáltatóknál kérni, magánban nem. Ekkor nincs vacakolás se SMS szám ellenőrzéssel, se SMS feldolgozással, meg úgy semmivel sem: MSISDN alapján felregisztrál a SIM a szolgáltató hálójára, default apn-ként megkapja az őrá bekonfigolt privátot (így a nagy netet már nem is láthatja, kivéve ha ilyennek kérték meg, de nem szokás) és bekerül egy privát hálóba, ahol csak a többi ugyanilyen apn-ű eszköz látható, senki más. Ez a tuti. Netre meg kiláthatnak a szolgáltatónál elhelyezett/bérelt/szolgáltatásként kért proxy-n keresztül ha akarnak, de ez ritka. Azaz ma a cloud-al már annyira nem, de ennyire előre még nem haladt a magyar ájtí.
-
Janos250
őstag
"MAC címet elég könnyű hamisítani"
Ha én a küldő fél programjába beleírom, hogy küldje el a MAC címét, azt azért nem olyan egyszerű hamisítani."SMS-be olyan számot írsz, amilyet akarsz"
Nem így működnek. Ha küldesz egy SMS-t, a SZOLGÁLTATÓ küldi azt a telefonszámot is, amiről feladták. Persze, ha engedélyezve van. Így jelzi a telefonod is, hogy ki adta fel. Ezt kell olvasni, ennek a hamisítása tudomásom szerint nem olyan egyszerű."Arduino, txt file : nem tudom, mire gondolsz azzal, hogy abban kapod, ami a hálón jön."
Például erre (ez ugyan UDP, de most éppen ez a fejlesztői prg. van benn a megnyitott IDE-ben, de ugyanígy megy TCP-re is, de nem akarok most keresgélni, ez meg copy-paste )int packetSize = Udp.parsePacket();
if (packetSize) {
Serial.print("Received packet of size ");
Serial.println(packetSize);
Serial.print("From ");
IPAddress remoteIp = Udp.remoteIP();
Serial.print(remoteIp);
Serial.print(", port ");
Serial.println(Udp.remotePort());
// read the packet into packetBufffer
int len = Udp.read(inputBuffer, 800);
if (len > 0) {
inputBuffer[len] = 0;
}
Serial.println("Contents:");
Serial.println(inputBuffer);
};
Na, ha ezek után a hekker kitalálja a messzi távolból, hogy én hogyan fogom elemezni azt, ami az inputbuffer tömbben van, akkor megérdemli, hogy betörhessen.Ezt a programot mellesleg azért is copyztam be, hogy ha valaki ilyesmit akar csinálni, lássa, hogyan megy. Mondhatnám, tutorial.
"egy 328-on is lehet veremtúlcsordulást csinálni"
Könnyen meglehet, hogy az oprendszernek van veremtúlcsordulási hibája, és mivel nyílt, ezért azt bárki megtalálhatja.
Ehhez - ismeretek hiányában - nem tudok érdemlegeset mondani. -
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12956 üzenetére
Közben még megtaláltam két márciusi hsz-edet az ESP32 előnyeiről: [link] [link]
Illetve utánanéztem a "külső ram"-nak is. pSRAM -nak hívják, itt egy részletes leírás a használatáról: [link]
Ezek alapján én már egy PSRAM-os ESP32-s board-ot próbálok keresni.
Nagy segítség ebben a wikipedia: [link]
Aliexpress-en a "ESP32 pSRAM"-ra keresve ezek jönnek be: [link]
A legelső találat pl. elég jónak néz ki:
4MB / 16MB FLASH for TTGO T8 V1.7 wifi Bluetooth ESP32 WROVER 4MB FLASH 8MB PSRAM electronic module T8 V1.7.1 ESP32 [link]
SD-foglalat és akksicsatlakozó is van rajta, $6.55-ért.
És ráadásul itt azt írja, hogy lehet a 4MB flash verzió helyett 16MB flash verziót is választani.
Bár a wikipedian nem írja hogy létezne ilyen.
Wikipedia alapján is próbáltam amúgy olyat is keresni, amiben a Flash memory 4 MiB fölött van.
De így Surface-mount module-t találtam csak, és azt is csak a gyártói oldalakról, Aliexpress-en nem. Azt meg nem annyira állnék neki kézzel forrasztgatni hogy board legyen belőle. -
-
válasz
Janos250 #12984 üzenetére
MAC címet elég könnyű hamisítani.
A SMS, egyéb mobilos dolgok sem kivédhetetlenek, pl. SMS-be olyan számot írsz, amilyet akarsz. Ez inkább azért érdekes, mert egy támadás haszna kb. nulla egy random támadó számára, így nem foglalkozik az egésszel.
Arduino, txt file : nem tudom, mire gondolsz azzal, hogy abban kapod, ami a hálón jön.Ugyanakkor, ha a hálón tud adatot kapni, és van a szoftverben megfelelő hiba, akkor szerinte egy 328-on is lehet veremtúlcsordulást csinálni...
Nemrég láttam egy olyat, hogy faxot törtek meg analóg vonal irányából : lehetett neki akkora file-t küldeni, hogy túlcsordult, és lefutott a vége. Simán lehetett volna tovább menni a hálózat többi gépe felé. Nyilván az egy erősebb hw, mint egy 328, de egy Mega vagy egy Pi már elég lehet ilyenhez. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #12984 üzenetére
Bar nekem ingyen az SMS, ha majd kesobb nem lenne az, kiszamoltam: ha reggel kimegyek a kapun, nem kell SMS-el nyitnom azt az autonak. Ha napkozben hazaesek, csak a kapu elott parkolok le, nem allok meg be, szinten nem kell SMS. Csak az esti beallashoz kell SMS. Ez napi 1 SMS, az havi 30 atlagban kb. es egy 100 SMS-t tartalmazo extra csomag mar elhanyagolhato, vagy van, ahol egyenesen a meglevo akarmilyen percdijas csomag resze x db SMS. Tehat meg boven tobbre is kepes vagyok aproert. Szoval szerintem ettol nem kell tartani, hogy penzbe kerul, persze, de nem a vilagvege.. es a vilag legtutibb dolga, na ha azt dekodolja valaki "ropteben", szamithat egy cyber Nobel dijra.
Ott egyetlen esely van betoresre: a kici kinai a telodon kemkedik es olvassa az elkuldott sms-eidet, valami backdoor-on keresztul. Ami mokolt firmware-nel megeshet, gyarinal kevesbe (abbol botrany lenne). Bar kepesek mar barmit allitani a hirek + nyilvan ha Snowdent kerdezzuk, akkor mind megbukik..
de legyunk realisak, egy bolti Samsung okostelo es egy barmilyen marka + xda developer-es firmware, haaaaat..
Mobilon biztonsagosan IoT-zni amugy jobb egy fokkal, mint konzumer wifin: a szolgaltatotol lehet kerni egyedi speci apn-t, amit a SIM kartyakhoz rendelnek hozza, amiket az eszkozbe teszel. Igy felkapcsolodnak mobilnetre egy privat halozatba, ami a szolgaltato szerverein levo tuzfal es halozat beallitasoktol fugg, hogy kiengedi oket a netre (es hova), vagy nem. De nem kell kiengedni, mert mondjuk egy SIM kartyas mobilnetes kis eszkoz meg Nalad van a muszerfal tetejen vagy ahol akarod, es a kapu elott megnyomva, o is leven ugyanezen az apn-en, szepen vegytiszta tcp/ip-n megkuldi a jelet a kapunal levo masiknak, hogy nyissa. Oszt nyitja. Oszt ip is, vedett is, feltorhetetlen is, jo is. Mindaddig, mig van jo tererod/lefedettseged
-
Janos250
őstag
A biztonság kérdéséhez én ennyit tennék hozzá:
Ami Arduinora bejön netről, azt én egy txt fájlként kapom meg, és az én dolgom, hogy mit csinálok vele. Vagy saját magam elemzem, vagy rábízom egy valaki által megírt programra. Én az előbbit követem.
Ha nem azok közül jön be valamelyik, amiket várok, akkor ejtem a dolgot, mondván, hibás kérés jött. Persze a túlterheléses támadás kivédhetetlen, akkor addig elérhetetlenné válik az eszköz.
Vannak módok, amivel lehet növelni a biztonságot. Például lekérhetem a küldőtől akár az IP-jét, portját, MAC címét, stb. , és ez alapján szelektálhatok. Vagy ha SIM-es eszközt használok, akkor lekérhetem a küldő telefonszámát, és csak a számomra szimpatikusat fogadom el.
Ez már elég jó biztonságot ad, nem véletlenül használják kapunyitó, meg egyéb funkcióknál. Nem feltétlenül növeli a telefonszámlát, mert pár csöngetés után megszakít, anélkül, hogy "felvenné".
Lehet SMS-el is vezérelni, de az pénzbe kerül. Ott is a küldő telefonszámának ellenőrzése ad elég nagy biztonságot. -
Janos250
őstag
válasz
atesss #12959 üzenetére
Külső memóriát én egyikhez se kapcsoltam, ezt a részét nem ismerem.
SD kártyát használok, link
Az általános "Arduinoként" hirdetett modulokta természetesen minden Arduino kompatibilis lap tudja használni.
Az, hogy az UNO-hoz hasonlóak "stackelni" lehessen a modulokat ESP-re is, az ritka, mert
nem egy szigorúan rögzített lábkiosztásról van szó, mint az UNO-nál, hanem gyártótól függ, bár többnyire nagyon hasonló.
Ezért csak az adott termékhez az adott gyártótól származó shield dugható rá közvetlenül.
Olyat, amit linkeltél, nem tudok. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #12960 üzenetére
"hanem a C++ egy heréltjét látom ha minden igaz, az Arduino-k default nyelvét,"
Én úgy gondolom, hogy nem teljesen. Nem egy herélt verzió, hanem egy korábbi C++ BŐVÍTETT verziója, ami ki van bővítve egy halom
osztállyal, konstanssal, rutinnal, miegymással, hogy passzoljon az Arduinohoz is.
Lehet tévedek, mert a 8266-ot rég nem használom, de a 32-n BIZTOSAN így van. A C++11-ig bezárólag tudja a dolgokat,
a szokásos szabad fordító fordítja, nem egyéb Arduino fordító.
Hogy mi megy még rajta, azt nem tudom, mert nekem a C++ elég, nem akarom keverni, kavarni. -
-
Dißnäëß
nagyúr
Igy van. Lehet a vezerlok eletciklusa is 10+ ev, nem hiszem, hogy a kovetkezo 10 evben a privat halozatos ipv4 cimek kikopnanak
, es igazabol mivel annyira ultraminimalis az a kis kod, ami van ezekben, csak arra kell ugyelni, hogy mire csatlakozzanak, a vedelmuket pedig mar komolyabb OS-u gepekre bizni, Pi vagy mini ITX PC, Router oprendszerek, sajat Linuxos megoldasok, Zorp, stb. n+1 opcio van izles szerint.. (ha mar feltetlen net kell mogejuk). De az eszkozok maguk feltetelezhetoen 10+ ev mulva is azt teszik majd, amit ma, oket halistennek pont az egyszeruseguk miatt nem kell frissitgetni. Azaz ez sem egeszen igaz, vannak termeszetesen Arduino-tol kezdve mindben serulekenysegek, de hogy kell-e ezekkel foglalkozni, ha izolaltan vannak, mas kerdes. En azert nem tennem, mert proci ero hianyaban ugysem tudjak hatekonyan vedeni magukat, ezt combosabb kulso eszkozzel kell megoldani. A nyugodtabb alvas erdekeben ha van kodhiba, amire frissitest ad ki egy fejleszto, azt jo beletenni, de kb. ennyi.
-
Nálunk még kazán sincs, csak előre gondolkodok
@Imaresz : Én csak a saját webkamerás megoldásomról nyilatkoznék : ez a belső wifin érhető el, külső hálón meg van egy webszerverem, azon egy külön jelszavas felületen lehet nézni a képét, ha megy, de itt nincs direkt kapcsolat a kamerás eszköz és a webszerveres között, a webszerver csak áthúzza a képet, mert ő belső hálón eléri
. Jellemzően akkor menne (nincs összerakva) amikor nem vagyunk otthon.
@Dißnäëß : Pontosan ez a bajom nekem is. Tök jó lenne, hogy meg tudom nézni, égve hagytam-e a gázt, vagy ha tudom, hogy megyek haza, befűteni, de ezt biztonságosan, ha kitről el kellérnem, akkor a saját gateway-emen át, amit csak én érek el. Pl. a távszervizhez is mi kell? Kéne egy gomb, amivel kifele küld üzenetet, vagy mondjuk megnyomástól 1 órát kapcsolódik kifelé. Ehelyett agyatlanul vagy kimegy vagy nem.
A többivel egyetértek, az ilyesminek maximálisan átláthatónak és fenntarthatónak kéne lennie, ami csak OS eszközökkel biztosítható. Fenntartható, értsd, ne kelljen kidobni valamit azért, mert a hálózati modul már nem tud hova csatlakozni, mert mindent cseréltek körülötte.
-
Dißnäëß
nagyúr
Reszemrol oke, csak nem akartam Nektek itt nagyon felrevinni a temat, ha mar Arduino topic.
De egyebkent egyetertek, az IoT biztonsagi minimum meggondolandoirol erdemes irni par sort es akkor jo lesz az implementacio. (Lehetoleg publikus ipv4/ipv6 cimmel, csak ugy a netre ne tegyen ki senki se egy kis eszkozt, ami mondjuk a garazskaput vezerli).
-
Dißnäëß
nagyúr
Ahogy mondod. Amugy azert kell a szolgaltatohoz belatnia, mert szamolnak azzal, hogy privat belso halozaton lesz a kazan, amit kivulrol nem tud vezerelni a gyarto, mert nem tudja az ip-jet sem, ellenben ha a kazan elektronikaja, vezerloje a gyarto fix cimere van bekotve, az belulrol ahogy bekapcsolod, azonnal kilat, elkuldi az egyedi azonositojat a gyarto szerverenek es meg is valosithato igy mar azonnal egy ketiranyu kommunikacio, amin keresztul a gyarto barmelyiknek lekuldhet barmit, legyen az uj firmware, vagy akarmilyen parancs, vagy logoltatasa az esemenyeknek, info gyujtes, statisztika, barmi. Ha kelloen sok ember vesz az o ilyen okos kazanjabol vilagszerte, idovel kialakithat egy hoterkepet vagy szamtalan egyeb grafikont arrol, hogy mondjuk a bolygo mely teruleten mennyit szokott menni a kazan, hany fokra futi a vizet, termosztatnak hany fok a beallitasa, napszak, bla bla, es levonhat belole olyan kovetkezteteseket, hogy mondjuk Nemetorszag deli regiojaban, Munchen kornyeken kevesebbet futenek, mint Hamburgban, vagy hogy a nemet lakossag szobai beallitott atlaghomerseklet preferenciaja 18-19 fok, mig a magyaroke 21 mondjuk, es akkor ilyenekre meg szamtalan egyeb analitikat es uzleti intelligenciat tud fejleszteni, abbol pedig ilyen vagy olyan modon plussz penzhez jutni, pl. fejleszt vmi egyebet az adatok ismereteben, termekpalettat bovit, vagy szoftvert finomit, satobbi.. hatar a csillagos eg. Es mindennek legeslegalapvetobb epitokove az, hogy az egesz futesrendszernek van n+1 szenzora, amit egy kis okos eszkoz lat es a gyartonak jelent. Azt szoktak mondani, nem, vagy ha igen, akkor a felhasznalo engedelyet keri hozza, kijelzon vagy neten bekerve tole egy OK-t (GDPR) de ne legyunk naivak: amit lehet latni, azt latnak is, legalabbis en szkeptikus vagyok. Nincs ezzel amugy gond, plane, mig egyiranyu a kommunikacio, de ezt ki garantalja ? Belenez a backend kodba a gyartonal + az eszkoz kodjaba egy fuggetlen akarmi szervezet, aki hitelesiti azt valami menten ?
(Ezert vagyok masszivan Open Source hivo amugy, ahol lehetosege van barkinek a nyilt forraskod validalasara).
A technologiai fejlodessel es kenyelmi funkciokkal a serulekenysegeknek valo kitettseg is no. Mindig az a kerdes, a valo eletben mit hoz ez az embernek. Nagyszuleim leeltek egesz eletet remote controlled kazan nelkul. A tapasztott kemence eleg analog es gyonyoruen szolgal ma is. Apam, anyam is elvan nelkule. En is, 41 evesen meg 1x sem kellett. Ugyanakkor kandallon gondolkodva mar lesz eszkozom arra, hogy futes szezonban a tavozo hot felhasznaljam a kurtobe epitett vizkorrel, keringeto szivattyu beinditassal (en a vizes padlofutes hive vagyok, pont emiatt, de ha nem lenne kandallo, elektromosoznek). Szoval fancy, nice to have, DE.... (es akkor ott a "de"). Nem savazas, ne ertsd felre
mert biztosan tisztesseges implementacio van mogotte
, de ez most kazantol eltekintve barmire ervenyes, ami online es "okos" cucc. Es ha ezek nem tarthatok frissen es a kodjuk naprakeszen, hogy nemileg vedjek magukat kulonfele modszerekkel, akkor be kell tenni oket logikailag egy olyan homokozoba, jatszoterre, ami keritessel korbe van veve, a gyerekek nem szaladnak ki az utcara es a cukros bacsi se jut be, es garantalni illik azt, hogy valami vagy valakik rendszeresen megnezik a kerites allapotat, hogy nincs-e rajta lyuk, serules, stb.
Amugy en is gondolkodom tavolrol eleresen az egesz otthoni kocerajnak, ami netre kitett routerre kapcsolodast feltetelez, de ezt tudom addig komplikalni (annyira nem is amugy), hogy ember be nem jon ra kivulrol rajtam kivul.
-
lmaresz
aktív tag
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
Nagyon jó, hogy erről is van szó a topikban. Szerintem nagyon is ide való, és sokan nem gondolnak/foglalkoznak ilyenekkel, annak ellenére hogy valós probléma.
Ilyenkor meg lehet oldani okosan az átjárást a saját privát hálózatodról biztonságosan az IoT hálózatba, vagy pedig fel kell kapcsolódnod a dedikált Wifi-re, mert az utóbbi elég kényelmetlen lehet. (Mondjuk ha telefonról le akarod kapcsolni a lámpát az ESP-vel.)
-
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
Pontosan.
Az a bajom, hogy egy rakás cég gyárt olyan cuccot brutál árakon, amik nem mennek izolált hálón. (Amellett, hogy az átlagember nem fog tűzfalazni/izolált hálózni.)
És utána jön az, hogy az épületgépészet életciklusa nem 1-3 év, hanem 10...(S végre valahol értik, mi az egésszel a gond.)
-
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
" kulon topicban erdemes lenne"
Én meg úgy gondolom, hogy igenis helye van itt az ilyen jellegű tudásnak (annyira, hogy a topik összefoglalóba is betenném), mert bár nem kapcsolódik szorosan az arduino eszközök programozásához, de elég sokan használják az arduino-t IoT eszközök készítésére: ha visszaolvasol, a redőny- és garázsajtó mozgató automatikától kezdve a parkolássegítő rendszeren át a fűtésrendszerek ellenőrzéséig sokminden készült már itt házilag, és nem ártana, ha szem előtt lenne ez is a tervezéskor.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az tok oke, ha mondjuk egy zart lancra kerulnek a kis eszkozok. A kerti locsolotol kezdve a kazanon at a redonyig minden pittyputty. Egy kulon 2.4G-s n-es router szor nekik egy WPA2-es wifit es MAC cim ellenorzes mellett engedni fel oket a wifi halora, whitelist alapjan. Moge semmi net, vagy csak kulon tuzfal, komolyabb fajta megoldas + halozati szegmentacio, ha feltetlen kell a net barmi miatt is, de szerencsesebb, ha nincs neten (akinek melyebb halozatos ismeretei vannak, az altalaban tudja, mit csinal, ott oke a dolog).
Ezeknek a kis eszkozoknek pici a teljesitmenye CPU oldalon. Ha felcsattannak egy wifire vagy mobilnetre es ip-t kapnak, 2 masodperc romma DoS-olni oket, meghackelni, tulterhelni, vagy a halozatba bejon vki, esetleg a gyerek virusos szamitogepe elkezd megbolydulni es kesz is a kis IoT-s botnet azonnal.
IPv6 eseten plane vigyazni kell, ott is vedeni kell oket, vagy zart halozatra tenni.
Ezert szokas pl. mobil netre meno IoT-s eszkozoket is kulon APN-re tenni (kap az ugyfel az adott SIM kartyakhoz egy kulon apn-t), mert ugy egy halozatban latjak egymast, a publikus netet viszont nem (hacsak nem ugy keri az ember, de ott a szolgaltato komolyabb rendszert tud beiktatni az IoT-s eszkozok halozatanak vedelmere, hogy oda csak az menjen be, ill. onnan ki, aminek nagyon muszaj).
Van is egy mem errol, mikor nagyot robbant az IoT par eve, terjedt a neten.. hogy az IoT nem mas, mint egy rakas vedelem nelkuli szamitogep. Szamtalan cikk van google alatt is ezzel kapcsolatban, szoval aki erosen, jol tud tuzfalazni, az kosse olyan halora oket, ahol vedve vannak, aki kevesbe erez ilyen affinitast magaban, annak inkabb azt mondanam, izolalja kulon wifi routerre oket, ne arra tegye, amirol a csalad es barmi egyeb eszkoze (telefonok, hifi eszkoz stb) netezik, hanem egy internet nelkulire + a MAC cim szurest allitsa be a routeren a wifi oldalra es akkor nyugodtabban aludhat. Igazabol ennyi.
De ezt meg lehetne sokaig, melyen ragozni... (Lehet egyszer kulon topicban erdemes lenne).
-
A kazán nyilván működik, én a távvezérlésre gondolok. Be kell regelni a kazánt a gyártónál egy oldalon, és utána egy telefonos appon/weboldalon (ez nem tiszta) lehet vezérelni.
Na most nekem az meredek lenne, ha a gyártón keresztül folyna minden adat, de nem meglepő. És ez még nem is most aggályos biztonság szempontjából, hanem majd 3-5-10 év múlva, amikor kiderül valami durva rés... Vagy amikor megtörik a gyártót, és Xienhuang Kínából úgy gondolja, jó ötlet mindenkinél maxra kapcsolni a fűtést. -
válasz
Dißnäëß #12966 üzenetére
Elgondolkodtató, amiket írsz. Én sem vagyok barátja annak a gondolatnak, hogy minden eszköz közvetlenül a netre kapcsolódjon, ezért nálam egy pi2 látja el a biztonsági funkciókat openvpn szerver formájában. Ugyanezen fut egy octoprint szerver és egy kodi, mert a tv-re van kötve az egész.
Csak a vpn szerver van kiengedve a routeren a külvilág felé, azon keresztül tudom piszkálgatni az itthoni eszközeimet. Az egész gyenge pontja egy Asus AC57U router, ami egy év alatt semmilyen frissítést nem kapott, pedig viszonylag új konstrukció (az elődje is Asus router volt, az vagy 5 évig kapott fw frissítéseket, azért is vettem újra Asus-t... Mindegy, ez már itt nagyon off)
-
válasz
Dißnäëß #12966 üzenetére
Szerintem teljesen igazad van. Én most a leendő gázkazánunk gyártóját nyaggatom, hogy hajlandó-e a cucca anélkül is működni, hogy kilát a netre + kommunikál az ő szerverükkel? Mert én úgy képzeltem el, hogy ezeket az okos cuccokat bezárom valami hálóra, és valamilyen köztes felületen át lehet őket vezérelni, ami egy biztonságos eszközön fut (és ezt csinálja némely gyártó is).
Jelen kazán esetében pl. van távszerviz is, ami tök jó, de majd ha kell, akkor kiengedem -
Dißnäëß
nagyúr
1. Security.
En peldaul azt is ellenzem, amikor egy marek IoT eszkoz ip cimet kap, szerintem szep es jo dolog TCP/IP stack-et bevinni a mikrokontrollerek vilagaba, csak amikor a tenyleges implementaciokat latom, az gyakran fejfogos. Megvan errol a velemenye a szakmanak is, jol kell csinalni (vedeni oket), hogy hosszutavon OK legyen minden. A Pi az mas dolog, a Pi az mar komplett szamitogepnek tekintheto, persze egy marhara izolalt kornyezetben o is elvan a tegnapelotti Linuxxal orok idokre, hacsak tele nem szemeteli magat a sajat logjaival
(de ez kezelheto egyszeruen), de ha mondjuk a Pi egy kozpontibb elem mar, nem trivialis, hogy minden esetben biztosan jo-e es okos dolog-e egy 10 evvel korabbi Linuxot futtatni rajta csak egy kijelzo miatt. Ezeken sokaig lehet meg lamentalni, nem flame nyitas a celom, csak network security-hez kozel allokent azert neha felvonom a szemoldokom ezen-azon.
2. Fogalmam sincs.
3. Te nyertel, mid van cserebe ?
-
válasz
Dißnäëß #12963 üzenetére
1. minek kell folyton frissíteni, ami működik?
2. hogyan tervezted arduino-ra kötni? Tudtommal az USB host funkció nem túl gyakori az arduino-k közt. Gondolom az USB mögött SPI vagy i2c csatoló lehet, esetleg az USB megkerülésével lehetne kommunikálni a display chippel, ha van hozzá library, akkor azzal, ha nincs, jöhet a reverse engineering...
3. mit szeretnél rajta kijelezni arduino-val, ami megéri az egész hercehurcát?Inkább vegyél egy másik kijelzőt, ezt meg add nekem, ha nem kell.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezzel lehet szerintetek kezdeni valamit ?
Windows-ra elég húzós összehozni vele bármit, Pi-re meg nonstop forgatni egy update után az új kernelhez a drivert source-ból fejfájós kicsit (bár a pimoroni féle DKMS driver is adott, de ...) ... V2-es amúgy (a jobbik).
Szóval befognám egy mikrokontroller mellé mondjuk és örökre jó ott annak - ez a nagy ötlet.
Pi-hez van egy kész image hozzá Robopeak-től, Raspbian wheezy (nem mai)
, tökéletes vele.
-
válasz
DrojDtroll #12961 üzenetére
"Ilyen célra milyen nagyobb olcsó kijelző alternatíva van még?"
Van egy felesleges kedei 2.8" színes TFT érintőkijelző + sd kártya shield-em, nem találtam neki jó projektet. Asszem 320x240-es, de sajnos párhuzamos adatbusza van, így egy UNO gyakorlatilag összes pin-jét elfoglalja.De mondjuk egy Mega boarddal akár vmi értelmes dologra is lehet használni. Ha érdekel és tudod használni, szólj.
-
DrojDtroll
veterán
Van egy 20x4(2004?) lcd kijelzőm. Folyamatosan frissülő adatokat szeretnék rajta sorokként megjeleníteni. Az adott sorokon lehetséges, hogy több mint 20 karakter lesz megjelenítve így szükségem van soronként oldalra görgetésre. Az új infót mindig a felső sorban akarom látni, a maradék háromban a három legutolsó információt. Szóval az új infó mindig szúródjon be a legelső sorba. Nem tűnik nagy feladatnak ezt leprogramozni, de ha van olyan lib ami ezt már alapból tudja akkor nyilván nem tölteném az időt vele. Létezik már erre könyvtár vagy csináljam meg magamnak?
Ilyen célra milyen nagyobb olcsó kijelző alternatíva van még? (12864-on kívül)
-
Dißnäëß
nagyúr
Egyébként hajszálpontosan ez van nekem, fotó alapján az utolsó tizedmilliméterig stimm.
Az alján viszont ESP-F DEVKIT V4 áll (ugyanúgy DOIT-es).Az IDE alatti programozás során konzolban ezt látom:
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting....
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: bc:dd:c2:23:34:52
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MBHa igaz az ESP8266EX, akkor eme wiki oldalai szerint erre is rámegy a FreeRTOS és még pár egyéb firmware is, jól fogalmazok ? (Bocs, ha hülye alap kérdés).
Például ezt a listát elnézve most állt össze, mit is csinálhattam tegnap, szerintem belenyomtam az Arduino Core-t, mert most az Arduino IDE alatti mintaprogramokkal ismerkedek, tanulgatok és minden műx szépen, nem Lua-ban írok, nem Lisp nyelven, se semmi egyéb, hanem a C++ egy heréltjét látom ha minden igaz, az Arduino-k default nyelvét, amit a három Leonardo-m is használ.
És ha tovább bámulom üveges szemekkel
a listát, kezdek rájönni, hogy WOW.. gyakorlatilag egy csomó programozási nyelven és/vagy fejlesztőkörnyezetben tudom programozni a kütyüt, attól függően, hogy mi fekszik nekem, például ha korábban már Node.JS-el elkezdtem ismerkedni, akkor a Javascript alapúakat is kipróbálhatom rajta (pl. az Espruino). Vagy BASIC-ezni is tudnék vele, meg Visual Basic-et (óóó istenem, üssetek, de ezeket ki fogom próbálni)
Jól látom mindezt ? (Korrigáljatok nyugodtan).
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12956 üzenetére
De akkor ezek szerint az ESP8266-ben is van I2C, no ezt nem tudtam.
Igen, elírtam, természetesen az I2S-re gondoltam !Valamit olvastam az ESP-khez rakható külső memóriákról. Hogy mi is a különbség az SRAM & SPIRAM között, meg hogy milyen a sebességük.
De nem világosodtam meg teljesen.
Ha +2-3$-ért van egy külső flash a nyákon egy ESP32-höz, az szerintem elég hasznos lehetne.Igen, én is most dilemmában vagyok ESP8266 és ESP32 között.
Találtam pl. egy egész szimpatikus board-ot ESP8266-ra: [link]
És lehet rádugni a tetejére shield-eket. Pl. az ugyanott kapható "Data shield" elég hasznos lenne hozzá, DataLog FAT32 microSD-re + egy RTC, plusz $2.19-ért (ok, még egy olcsó microSD meg a gombelem biztosan kell hozzá).Valami hasonlót tudsz ajánlani ESP32-esben ?
A kis fizikai méret nem olyan fontos. Sőt, ha ki van vezetve tényleg minden GPIO-ja, akkor felőlem nyugodtan lehet sokkal nagyobb is. Viszont az fontos lenne, hogy létezzenek hozzá hasonló Shield-ek (pl. ez az RTC+SD elég alap lenne részemről). -
Na most az a helyzet, hogy ezen kondi is van, az autoreset tiltást jumperrel oldottam meg.
Az órajel 16MHz, és 5V-ról megy a cucc. A programozó szemmel láthatóan válaszol is, mert amikor nem (amikor resetel, vagy kézzel reseteled) akkor not in sync.
-
Janos250
őstag
Tegnap órákon át az ESP32 lapot (mint mindig) nyüstöltem. A végén vettem észre, hogy az FTD232RL-t elfelejtettem 3.3 V-ra állítani, így a GPIO lábakra 5V jelszint ment. :-( Szerencsére nem vette rossznéven az ESP32, de lehet, hogy ezt nem mindig így teszi.
Még jó, hogy a tápot máshonnan kapta, és az 3.3 V volt. -
Janos250
őstag
válasz
atesss #12946 üzenetére
A 8266-ban nem emlékszem, már mi van hardverben, de ESP32-ben rengeteg. Aki most veszi, annak én mindenkinek az ESP32-t szoktam ajánlani, de ezzel nem mindenki van így. Az ESP8266-ha írott lib-ek, programok általában változtatás nélkül is mennek rajta.
Nekem is tetszik az a kis kamerás modul. Tűrhető képe van, egyszer régen tettem is fel mintaképet, úgy emlékszem.És I2C, vagy I2S ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Ha jobban értenék ezekhez, segítenék szívesen, de én csak ismerkedek most...
Tegnap pl. azzal szórakoztam, hogy a kis kütyüt totál töröltem.. Arduino IDE-ben "Erase Flash" menüpont alatt "Only Sketch" és "Sketch + WiFi Settings" helyett "All Flash Contents"-t kapott, aminek hatására életképtelenné vált, nagynehezen 2-3 óra alatt újra helyrerántottam valahogy a dolgokat
és végül eljutottam oda, hogy feltettem a WiFi-mre és egy kis mini webszerver-féleség segítségével böngészőből tudok GPIO-t HIGH-LOW között állítgatni, beépített LED-el szórakoztam...
Marha jó
Az összefoglalót nagyon támogatom, nagyon kellene.
-
Az autoreset a programozóként használt Arduinon van tiltva, mert ha engedélyezed, akkor az Avrdude lereseteli, és onnantól kezdve not in sync. Ha tiltom, akkor szépen lefut a kiolvasás, csak nem olvas semmit a programozandó eszközből.
A programozandó eszközre nem olvastam kondit, de az valószínűleg ott van, mert ugye az egy működő Nano. -
-
Hello,
Arduino as ISP-vel van valakinek tapasztalata?
Fel kéne írnom egy AVR hex file-t egy 328-asra, és csak Arduino van itthon. A saját építésű klónomon (ez leginkább egy Pro) kikapcsolható az Autoreset, így azzal álltam neki. Felment rá az ISP program, bekötöttem neki a másik Arduinot, ami egy Nano, annak az ICSP csatlakozóját használom. A kommunikáció viszont nem megy. Hol teljesen lehetetlen signature-öket kapok, hol 000000-t.
A Nano Reset-jét próbáltam 5v-ra húzni egy 10K ellenállással, de úgy is ugyanezt kapom.A Nano is működik úgy egyébként, simán lehet rá Arduino programot feltölteni.
Valakinek van ötlete, hogy miért nem működik...?
-
válasz
Dißnäëß #12947 üzenetére
Nagy vonalakban:
ESP32
- újabb
- 2 magos CPU, valódi multithreading, FreeRTOS
- sokkal több I/O kimenetESP8266
- régebbi, ezért kiforrottabb az arduino integráció, nagyobb támogatás, rengeteg lib és példakód található hozzá
- 5V toleráns portok: néha jól jön, ha vmi szenzort/perifériát szintillesztés nélkül lehet rákötniEgy ilyen ismertetőt (a leggyakoribb AVR, ESP stb lapokról, összehasonlítás) lehetne tenni a topik összefoglalóba, nem? Időnként előjön a téma. Persze nem én írnám, illetve nem egyedül. Segít benne valaki?
-
Dißnäëß
nagyúr
Urak !
ESP8266 és ESP32 között mi a különbség nagyvonalakban ?
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12945 üzenetére
A kérdésem legfőbb részt a chip-re vonatkozott.
De akkor ezek szerint az ESP8266-ben is van I2C, no ezt nem tudtam.
Meg akkor ezek szerint az ESP32-ben is.
Ez a kamerás OV2640 panel viszont baromi jó. Találtam részletesebb leírást róla: [link]
1500Ft-ért, kamerával, SD-kártya foglalattal együtt nem rossz.
Főleg ha még működik vele ez az I2S mikrofon is plusz 1500Ft-ért [link] -
Janos250
őstag
-
válasz
atesss #12939 üzenetére
Igen, serial van rajta gyárilag, és van olyan board, amin integrált FTDI chip van az egyszerűbb kódfeltöltés érdekében.
Másrészt van lehetőség OTG firmware feltöltésre, ennél először USB-n (vagy serial-on külső FTDI kábellel) fel kell tölteni a megfelelő OTG firmware-t, onnantól kezdve wifi-n keresztül tudod frissíteni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
atesss #12939 üzenetére
Van egy pici wifis EPS8266-om és innen tudtam meg én is, hogy az Arduino IDE-be bevették őket is, Preferences alatt kell Board Manager URL-ek közé (ha 1 vagy több már van ott) betenni a listába: https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Majd a Boards Manager-ből a listából az esp8266 szekcióra menni (nálam spec legalul van) és Install.
Ezután a Board-ra menve már listáz egy raklap ESP-s kütyüt az IDE, én a sajátomhoz azt a tippet kaptam, hogy Generic ESP 8266-ot válasszak a listából és AVRISP mkII programozót. Tökéletes.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #12939 üzenetére
Látok egy ilyet AliExpress-en, hogy "MicroPython maker programming ESP8266 development board" [link]
Na de miben más ez fizikailag ? Vagy csak amiatt írták át a nevét ilyenre, hogy MicroPython-ra keresve is megtalálják az emberek ?
Vagy valami SW-es különbség (pl. bootloader) van ? -
atesss
addikt
Üdv !
ESP8266-nál milyen lehetőségek vannak a kód-feltöltésre ?
Létezik sokféle kialakítású board, láttam külön downloadert, stb.
Mi az ami mindegyiknél megvan ? Serial - valamilyen fizikai kialakításban - ugye mindig adott ?
És mi az ami csak bizonyos board-okon van meg ? Ha jól sejtem a Serial-USB chip az egyik ilyen.
Van olyan megoldás, ami WiFi-n keresztül újraprogramozható (nyilván ha kell akkor elsőnek serial-on felrakva a "bootloadert") ?
Egyáltalán van itt ilyen hogy bootloader ?
Ha nem Arduino, hanem MicroPython alatt akarom programozni akkor az mennyiben más HW/perifériák szempontjából ? Vagy pl. bootloader ?
MicroPython-al mennyire foglalkoztok ebben a topicban ?
Melyik a legkisebb/legolcsóbb ESP-s panel, amin van már van I2S ? -
Sanki
addikt
Pastebin link. (Remélem jó, sose használtam még..)
"A bekötés jó, ahogy írtad, de kérdés, hogy az rx lábat az rx-szel kötötted-e össze, vagy a tx-szel?" Hűha, itt az első baj, RX-RX, TX-TX-szel lett kötve.
-
Janos250
őstag
Egy régi project dobozomban találtam egy Mega 2560-at. Gyorsan ki is próbáltam. A mintapélda fut rajta, bár az xTaskCreate második paraméterében - az egyébként tök fölösleges - idézőjeles név elől az átdefiniálást törölni kellett.
Ezen felbuzdulva próbáltam rákeresni, hogy C++11 ügyben mi újság. Azt írják, hogy támogatja, de ez a támogatás meglehetősen gyér. Pl. egyből elakadt a fordítás a thread-en és a cout-on is. Pedig a cout nem egy ritka jószág.
Az ESP32-n nincs gond, az arduino IDE alatt fordítva, ezek (is) simán mennek. -
-
Janos250
őstag
Kíváncsiságomat kielégítendő, ha már mindenki tudja, hogyan működik a delay() (csak én nem), gondoltam, megnézem.
Ezt találtam az Arduino\hardware\arduino\avr\firmwares\wifishield\wifiHD\src\SOFTWARE_FRAMEWORK\SERVICES\DELAY\delay.c fájlban:void delay_ms(unsigned long delay)
{
#if (defined FREERTOS_USED)
vTaskDelay( (portTickType)TASK_DELAY_MS(delay) );
#elif (defined NUTOS_USED)
NutSleep(delay);
#else
cpu_delay_ms(delay, s_fcpu_hz);
#endif
}
Hm! freeRTOS az AVR chipeken arduino rendszerben?
Igen.
https://create.arduino.cc/projecthub/feilipu/using-freertos-multi-tasking-in-arduino-ebc3cc
Valóban így van. A könyvtár kezelőben/Library manager, Hozzáadott/Contributed, időzítés/Timing alatt valóban ott van a FreeRTOS Real Time Operating System implemented for AVR (Uno, Nano, Leonardo, Mega)
Kipróbálni nem tudtam, mert az AVR chipes lapjaim már nyugdíjba vonultak a vidéki házamba, de ha tényleg tudja, ez azért nagyon sok új lehetőséget jelent! Például a multitasking!
Valaki próbálta már a FreeRTOS-t AVR-en? Mi a tapasztalat? -
Hűha... Elég sok helyen félre tud csúszni egy ilyen projekt, mindenekelőtt jó lenne, ha látnánk a pontos bekötést (rajz és/vagy fotó) és a forráskódot (töltsd fel például a pastebin-re, és onnan linkeld be).
A bekötés jó, ahogy írtad, de kérdés, hogy az rx lábat az rx-szel kötötted-e össze, vagy a tx-szel? Mert keresztbe kell, rx-tx, tx-rx. A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy a két vezetéket fordítva dugom össze, első körben cseréld meg.
Annyi lehet még, hogy a modul gyárilag nem 38400, hanem 9600baud-ra van állítva, esetleg még ezt megpróbálhatod átírni a programban, de általában ha a sebesség rosszul van beállítva, vmi garbage ki szokott jönni a másik oldalon, amiből látható, hogy zajlik a kommunikáció, csak rosszul van beállítva (persze van, amikor semmi sem megy át).
A gépen, miután összepárosítottad a modullal, kellett kapnod két virtuális COM portot. Az egyiket állítsd be az arduino ide serial monitorban, válaszd ki a 38400baud sebességet, onnantól látnod kell vmiféle kommunikációt. Ha nem, akkor válaszd a másik COM portot.
Többet akkor tudok mondani, ha láttam a kódot.Janos250, gyapo11: köszi a megerősítést. A forrófejű kolléga úgy látom kapott pár napot, hogy más fórumon találjon megfelelő, hozzáértő segítséget, úgy látszik vki olyat is kioktatott, akit nem kellett volna.
-
gyapo11
őstag
Úgy látom, hogy a fórum tagjai nem mindenféle segítségre alkalmasak. Volt már többször olyan kérdés, hogy pénzért kellene ezt meg azt csinálni, ez szerintem nem megy itt, inkább hobbysták vannak.
A másik az írtam egy programot, mi a hiba benne, ezt én meg se nézem, nem tudok eligazodni más programjában, de van aki ezt is átnézi, elmondja mit lát.
A leghatásosabb az a kérdés, ami valami részproblémára keresi a választ. Lehet-e ciklusban float számot használni, lehet-e 10 eszközt IRQ-val kiszolgálni stb.
Ebből következik, hogy valamilyen szintre el kell jutnia a kérdezőnek a programozásban, mert másképp vagy nem tudja jól föltenni a kérdést vagy nem fogja érteni a választ.
A teljesen 0-ról kezdőknek nem való ez a topik, mert ez nem a programozás 0-ról nevű, hanem arduino, aminek egyik része a programozás. Ennek ellenére ha valaki megkérdezné, hogy mi a fene az a loop, szerintem kapna rá értelmes választ.
És ami minden fórumra igaz, nem biztos, hogy jön a kérdésre válasz. Vagy nem tudja senki, vagy nem ér rá, vagy akármi, ettől nem kell megsértődni, hogy most miért húzta föl az orrát mindenki. Próbálni kell kicsit még tanulni, másképp föltenni a kérdést, pl. egy szinttel lejjebb, hátha az arra kapott válasz elindítja a megoldás felé a kérdezőt. -
Janos250
őstag
Néha elég nehéz segíteni, és azt tekintik hü...nek, aki segíteni akar. :-( Valahogy így vagyunk itt is, nem hiszem, hogy érdemes vele többet foglalkozni.
Két történet:
1.
Egyszer egy kolléganőnek összeraktunk egy egészen jó gépet, a régi öregecske helyett.
Átjött egy másik irodából egy másik kolléganő, hogy megmutassa egy helyi adminisztrációs program működését.
Ahogy leült a gép elé, egyből fel is kelt:
"Mondd meg a főnöködnek, hogy ne sajnálja a pénzt, vegyen neked egy jobb gépet, ne ilyen sz..t! Amit nekem vett az én főnököm, azon itt az asztalon van excel ikon"
2.
"Ez a gép még rosszabb, mint a régi, mert nincs rajta startlap, ezen nem lehet netezni. Kellene vagy a régi vissza, vagy egy jobb gép". (A böngészőben induló képernyőnek nem a startlap pont hu volt beállítva) -
Janos250
őstag
"Definiáld globálisként, azaz a setup() és loop()-on kívül."
Valóban ez a megoldás, ez nem tessék-lássék!
Van egy szint, ami alatt ez nem érthető, de akkor azt kellene mondani, hogy bocs, srácok, most lezdek programozni, írjátok le szájbarágósabban, mit is jelent ez. Nem értem mi az, hogy globálisként a setupon és loopon kívül.
"a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál"
A program kipróbálás nélkül általában nem működik. A környezetében kipróbáljuk, megkeressük a hibákat, és javítjuk. Kiváncsiságból megnéztem azt a kódot. Ránézésre én se találtam benne hibát. Konkrétan mi volt benne a hiba?
"delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt"
Akkor mindenki rosszul tudja, mert ez kontroller, és a rajta futó szoftver függő. Az ESP32-nél például egyértelműen átadja a vezérlést e következő tasknak, és élünk is ezzel.
"Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam... Tök jó, másképp hogy is tenném ?"
Akkor meg mi volt a kérdés?
Az utána írtakat meg nem sikerült értelmeznem, de majd próbálkozok.
"Inkább tanulj" Ha elolvassuk a címzett eddigi hozzászólásaiból párat, akkor ezen csak ... na, mindegy.
Szóval, Weiss barátunk, tanulgass, még egy kicsit! :-) :-)
"képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !"
Na, pont ez nem jellemző erre a topicra. Itt éppen nem divat az "olvasd el a specifikációt" válasz! -
Sanki
addikt
Próbáltam megcsinálni amiket írtál, de szerintem nem jó, telefonra se találtam olyat, ami megfelelt volna. Tudsz egyet ajánlani?
Gépen szerintem valami nem 100-as, mert párosítottam a modult a BT-vel (USB BT modul), de utána sok minden nem történt (kellene valaminek?).
Amúgy a 6 láb közül én csak a RXD/TXD-t kötöttem be az UNO-n megfelelő lábakra, illetve a VCC és GND-t.- A STATE és az EN lábakat is be kellene kötni? -
KFORboy
senior tag
Az igazság az, hogy akkor mikor szenvedtem ezzel... ennek megoldásával és a fórumhoz fordultam, volt egy ember ki tökéletesen megértette azt amit szerettem volna ugyan ezek alapján... (persze te is kihagysz nagyon sok pontot és ferdítesz, mert nem érdekel téged, hogy visszakeress a részletekre és a HSZ-ekre... de azért közbeszólsz persze), ez az ember igen komoly programozó, milliós fizetéssel nagyvállalatnál... de sajna lövése sincs az arduino IDE-hez, AVR programozáshoz (pedig C nyelvet is meri) és nem is szerettem volna terhelni ezzel tovább...
Leírtam mindent részletesen annak idején, leírtam a konkrét készüléket, hogy mit akarok megalkotni... mi a célja...
Nekem se volt több alapom mint nektek, de én mégis az abszolút nulláról sikert értem el, ti meg itt toljátok a topik burzsoát és kikéritek az ezzel kapcsolatos kifogásokat.
Hobbi elektronika topikba minden héten van 1-2 ember aki innen jön mert képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !Felőlem tapsikoljál még tovább a kollégának meg a kódolásának ami egy marék kavicsot sem ér... engem ez nem mozgat, többet nem szándékozok ebbe a sztoriba fektetni, pláne úgy hogy csomó tényt skippeltél és csak natívan véded a formát.
A tények azok, hogy nekem kézzel fogható végeredményeim vannak ami alátámasztja az igazam, ti meg csak magyarázzátok magatokat...
Ti állítólag évek óta toljátok ezt és nyúzzátok a topikot, én meg mikor egy bitet se írtam kódba, de mégis egy nüansznyit se tudatok totál basic dolgokban se segíteni én meg egyedül megírtam egy haladó szintű kódot végül.
Akinek csináltam ezt az egész projektet, az is úgy jött hozzám, hogy ti a szokásos tessék lássék, nesze semmi fogd meg jól és a hülye vagy mert hülye vagy hozzáállással kezeltétek szegényt, így még én is hamarabb hasznára voltam a NULLÁRÓL mint ti a topik mainstreamjei ! -
válasz
KFORboy #12911 üzenetére
Egyik kritikád sem jogos, ok nélkül vagy felháborodva, és kioktató stílust is tőled olvastam először a beszélgetés során...
A válasz pontosan annyira volt konkrét, mint a kérdésed. Mindkét esetben.1. "Nem akarok semmi komolyat.
Egy nagyjábóli 3 óra leszámlálását."
Egyetlen szó sem volt arról, hogy közben valami más taskot is végeznél. Kaptál rá egy kész kódot. Hogy véletlenül nem működött? Na bumm. Ez benne van a pakliban, ha vki tesztelés és anélkül ír kódot, hogy birtokában lenne a célplatform. Nem is feltétlenül az volt a cél, hogy rögtön működjön, lehet az egy pszeudokód, aminek a lényege egy feladat megoldásának a megmutatása. Ilyenkor vagy megkeresed a hibát, vagy adsz egy feedback-et, és megkeressük a hibát együtt . Te egy betűt nem írtál rá, nem csak hiba jelzést, de annyit se, hogy "köszönöm".2. "Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?
Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ?"
VS.
"másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez..."
Forráskód? Miért nem szúrod be a kódot, ami nem működik, találjuk ki látatlanban, mit írtál (el/rosszul)? A kolléga leírta az egyetlen olyan hibalehetőséget általánosságban, ami meggátolja, hogy a setup()-ban definiált változó értéke a loop()-ban olvasható legyen. Vagy mi lett volna a kérdés értelme? Te magad írtad, hogy most kezdted a kódolást, nyilván ilyenkor az ember olyan alap dolgokra is felhívja a figyelmet, ami egy rutinos kódolónál nem fordulna elő. Ad abszurdum, a kérdésből az jött le, hogy nem igazán vagy tisztában a változók működésével/láthatósági szabályokkal.
Kiegészítés:
"Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt"Fórumra akkor megy az ember, ha olyan kérdése van, amit egyedül nem tud megoldani. A fórumtárs azért tapsikolt, mert
1. Kaptál egy kulcsrakész kódot. Hogy volt-e benne hiba, azt most hagyjuk. Szerintem a kód jó. Legfeljebb nem azt csinálja, amit nem írtál le, de gondoltál rá.
2. A kód tökéletesen azt csinálta, amit a specifikációban írtál. Se többet, se kevesebbet.
3. A kolléga megértette a specifikációdat, nekem nem sikerült, pedig nem vagyok hülye gyerek... -
-
Janos46
tag
válasz
gyapo11 #12898 üzenetére
Megmértem. Valóban van benne egy dióda, az 1K terhelésre kb. 0.2 voltot esik a feszültsége, tehát lehet hogy egy germánium dióda van benne. Legalább is (régi) ismereteim szerint azon esik ennyit. Tehát akkor valóban helyes a kapcsolási rajz, és onnan is lehet táplálni egy nagyon kis fogyasztású valamit. Írok egy PÜ-t is.
-
KFORboy
senior tag
Inkább tanulj és tudj mielőtt valamibe közbeoktojálsz bármit is, nemhogy még a "specifikációt" fikázd... főleg, hogy totál érthető, sőt volt még bőven ott ezután, még maga konkrét elkészíteni kívánt dolog is leírásra került egy az egyben !
A netről copy && pastelni mindenki tud én viszont egymagam 3 hét alatt a nulláról összehoztam egy kész eszközt nyákrendezéstől a kódon át a működő tesztelt összeépített végeredményig, optimalizáltam is, hogy 1KB Tiny13A-ba beleférjen 0.1% -os millis accuracyval míg te a delayedet forgattad mint mókus a mogyorót mert még azt se ismered...Légy oly szíves, te inkább ne is írj semmit se, semmilyen kérdésemre se a jövőben !
Illetve ha valahol osztanád az észt, akkor ezt ne a korábbi hányavetek módon mert én ott leszek, hogy megmondjam a frankót !Van különbség a segítség meg az önszerepeltetés között
Pláne, hogy ez utóbbi, mire föl... -
KFORboy
senior tag
Hogy nem működött?
Úgy konkrétan egyáltalán.
Kis módosítással betudtam indítani, mert úgy eleve megakad indulásnál (töltsd fel és mérd ki) de nem erre van szükségem, mert delay nem opció.
Akkor elég részletesen leírtam mindent, és bár talán pofátlan dolog lenne készet várni megrendelésre... de ez a kód akkor sem működött sehogy sem :"Dloopban folyamat mennie kellett nekem a fesz. csekkolásnak.
De bizonyos történések mint pl PWM kiírás adott pinen tól-ig tartományban adott idő alatt. 3 óra után kell hogy történjen, de ha addig delayben van, akkor nincs feszültség csekkolás se arra reakció (egyik pin ami HIGH volt az menjen LOW-ba másik pin ami LOW volt az meg menjen HIGH-ba [kimeneti táp FET lekapcsol - > Verror LED felvillan]) mert a delay akaszt mindent...
Ezt akkor is leírtam, meg hát... ez egyértelmű, erre van a delay.
Mondtam, hogy valami idő alap kellene amit referenciának használhatok és eventeket tudok rá időzíteni.
De ti akkor is mondtátok, hogy delay-el az jó lesz majd bedobtad ezt a kódot... és fórumtárs még tapsikolt is mellé
Én meg... hát mit mondjak...
Nem akartam bunkó lenni... ennyi... elengedtem...
De ettől még nem jó és ha az is lenne (mert kijavítottam...) akkor se lenne jó...Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt, a millis és arra időzíthető time eventekkel való szimulált multitasking.
Így van folyamatos feszültség csekkolás ami megvédi a kimenetre kötött készüléket kb10ms-on belül (interrupt pinen) ha túllépi a küszöbértéket, van egy időalap amihez kötve megtörténnek a dolgok, mint a PWM kiírás, meg egyéb kapcsolások... miközben végig ott a "V check" a loopban.
Akkor csak annyit kellett volna mondanotok, hogy; Hééé buta vagy, a millis az nem "mértékegység" mint az unsigned long vagy a byte... hanem egy, a bekapcsoláskor keletkező ms alapú időmérő... erre meg lehet hivatkozni és szimpla matek egyenletekkel meg akár "if" függvényekkel akármit megcsinálhatsz delay nélkül adott időben végbementő parancsokkal.
EZ nagy segítség lett volna akkor... és az egy dolog, hogy én nem tudom, mikor 3-5 napja ismerkedtem AVR programozással a nulláról, de hogy ti se (?)
Ez a tessék lássék dolog meg igen, sajnos gyakran látom/olvasom dolog itt a fórumon.
Azóta igen, 2x is átgondolom, hogy ide írjak segítségért vagy inkább bruteforce jelleggel jöjjek rá magam, mert aztán én is kapok egy ilyen asztalra dobott finomfőzeléket (természetesen tányér nélkül) , aztán szemezzem belőle a húst... HA van...
-
válasz
KFORboy #12907 üzenetére
Múltkor itt megírtam neked a komplett kódot, de ez szerinted egy valami tessék lássék látszat HSZ. Hogy nem működött? Nem mondtad, hogy kipróbáltad volna, sőt semmit sem mondtál rá.
A 12902-es kérdésed meg csak úgy lóg a levegőben, honnan kellene tudnom, hogy akkor az most mihez kötődik. Egyébként meg, ha tudtam volna, akkor is ugyanazt válaszoltam volna, mert a kérdésedre az jó válasz. Sajnálom, hogy neked nem így kell, majd más segít.
-
KFORboy
senior tag
Nem, most is mint ahogy korábban is, csak bedobsz valami tessék lássék látszat HSZ-t de igazából nesze semmi fogd meg jól, mint ha csak HSZ-t gyűjtenél. :")
Példának okáért, mint korábbi kódban is mikor segítséget kértem, bármennyire is értékelem az igyekezeted (vagy mi volt az... ) a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál, illetve amit állítottam, hogy a delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt... azaz a háttérben nem fog monitorozni semmilyen pint nem fog érzékelni semmilyen változást, nem fog történni semmi ha pl feszültség túllépés van a küszöbértéken amit megadtam...
De végül megoldottam magam rá pár napra millis és time event jelleggel mindent, ahogy elejétől kezdve írtam és szerettem volna... csak akkor még nem ismertem illetve félreértettem a millis funkcióját (amit persze le is írtam), de az itteni vonalat hagytam a fenébe, mert minek kellene a hangulatkeltés...
Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam...
Tök jó, másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez...
Ha setupban lenne akkor nem tudna vele dolgozni egykönnyen a loop se semmi a folyamaton kívül eső dolog mert a címke megszűnik a folyamat után... a loopba meg ez eleve nem is kell mert egyszeri kiolvasásra kell és nem folyamatosan... plusz eleve az egész kódom delay nélkül, millisre épül és már van egy analóg kiolvasás folyamatosan a "háttérben" Vchecknek és sajnos így késleltetések nélkül össze tudnak akadni az analóg kiolvasások a parazitív indukció de főleg az A/D konverter kolátai miatt amit uC képvisel.
Tehát akkor most az amit írtam, az működik, és te írsz butaságot, vagy nem működik és butaságot írsz nekem mert az nem segítség, hogy az ég kék a fű meg zöld, hanem nyílvánvaló :"DSejtem most sem akarod azt mondani, hogy sorry my bad, hanem majd magyarázkodásba kezdesz...
Pedig totál egyszerű nem hozzászólni valamihez amit nem tudsz, én is meg tudom tenni... sőőőt elismerni azt, hogy nem tudom de tök jó lenne ha valaki megosztaná velem az infót ha tudja... -
-
Janos46
tag
Sziasztok. Szeretnék két kérdésre választ kapni.
Kétféle bmp180 leírást látok, az egyiknél van VCC és 3.3 volt, a máiknál csak VIA. Azt olvastam, hogy az újabbaknál már van bennük szintáttevő, így lehet 5 voltot is adni. A 280-ra is ez vonatkozik. Igaz ez?
MAX7219 az újabb játékszerem. Amíg csak 1 mátrix volt, addig semmi gond, úgy forgattam mechanikusan vagy szoftverből ahogy akartam. De most hogy többet összekapcsoltam, a programban lévő parancsot nem értem. Nekem a bemenet úgy logikus, ahogy az rá van írva, tehát a több, az sorba van kapcsolva.
int numberOfHorizontalDisplays = 1; // az egymásután kapcsolt mátrixok száma (itt kellene 4-nek lenni)
int numberOfVerticalDisplays = 4; // az egymásfölé kapcsolt mátrixok száma (itt pedig 1-nek)
Most ha azt szeretném, hogy a szöveg fusson végig, akor horizontál 1 és a vertkál 4. Így most már működik, de mire rájöttem! Ez miért van?
Előre megköszönöm a választ. -
-
KFORboy
senior tag
Haliho
Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?
Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Parfüm topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- EAFC 25
- Honda topik
- További aktív témák...
- DELL G2724D / Samsung Odyssey G5 1440p 165hz árak leírásban.
- Asus RTX 4070 12GB DDR6X - DUAL-RTX4070-O12G-EVO-DLSS 3 Garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged