Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Esetleg valaki tud segíteni. Olyannal akadtam el, hogy egy óraalkalmazásban Time.h és belső óra használatával pár perc alatt eljut addig a program, hogy átugrik egy percet, majd resetel az egész kontroller, és elölről kezdi az idő számolását..
A Time.h eltérő verziója miatt csinálhat ilyet?
(A belső órát az egyszerűség miatt használom. Apósomnak írtam anno egy progit, amihez az egyszerűbb áramkör miatt nem akart RTC chipet használni, neki elég az Arduino belső órája is. Az a program egy szép nagy hétszegemnses kijelzővel jól működik, ezt írtam át most shiftregiszterhez, ez Nixie-csövet fog hajtani. Most ott tartok, hogy a kijelzés jó már, de pár percenként resetel a cucc, márpedig a programnak az a része, ami nem a kijelzésért felel, azonos... Mondjuk azóta már nem ugyanaz az OS, az Azduino keretrendszer verziósja sem, lehet, hogy a Time.h veszik össze valamivel?)Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Hello,
2,4 - 2,8" TFT-t próbált már valaki? Van egy, 2 éve áll csak, gondoltam beüzemelem. Elvileg ez egy MCUFriend-es darab, pont ilyen.
Bekötöttem a shield-es bekötés szerint, találtam hozzá tesztprogramot is (ezt), de kb. semmi. Kiolvassa az ID-t ( c0c0 -t), de elvileg ilyen ID nincs.
Este majd kipróbálom az érintőt...Van valakinek ezzel tapasztalata? Bármilyen ötletet megköszönök
Mutogatni való hater díszpinty
-
Köszi! Nézem.
@Gergosz2 : Már rájöttem Amikor vettem, akkor hirtelen olcsó volt, á, jó lesz ez, aztán utána költöztem, stb., nem csináltam vele semmit. Most kölcsönadtam havernak szórakozni, mondja hogy sehogy nem megy. A hozzászólásod reggel láttam, leszedem azt a sketchet is.
Nektek milyen ID-je van a LCD vezérlőnek? Csak hogy tudjam, mire számítsak.
-
Na most az lcd_readreg ezt mondja - ez alapján jó a cucc :
...olvastam, hogy bizonyos C0C0 -t visszaadó daraboknak hosszabb parancsidő kell (pár ms-al), de azt meg a fene tudja, melyik libraryban kéne átírnom :SDRead Registers on MCUFRIEND UNO shield
controllers either read as single 16-bit
e.g. the ID is at readReg(0)
or as a sequence of 8-bit values
in special locations (first is dummy)
reg(0x0000) C0 C0 ID: ILI9320, ILI9325, ILI9335, ...
reg(0x0004) C4 C4 C4 00 Manufacturer ID
reg(0x0009) C9 C9 00 61 00 Status Register
reg(0x000A) CA 08 Get Power Mode
reg(0x000C) CC CC Get Pixel Format
reg(0x0061) E1 E1 RDID1 HX8347-G
reg(0x0062) E2 00 RDID2 HX8347-G
reg(0x0063) E3 E3 RDID3 HX8347-G
reg(0x0064) E4 E4 RDID1 HX8347-A
reg(0x0065) E5 00 RDID2 HX8347-A
reg(0x0066) E6 E6 RDID3 HX8347-A
reg(0x0067) E7 E7 RDID Himax HX8347-A
reg(0x0070) F0 A6 Panel Himax HX8347-A
reg(0x00A1) E1 00 C0 C0 C0 RD_DDB SSD1963
reg(0x00B0) F0 F0 RGB Interface Signal Control
reg(0x00B4) F4 00 Inversion Control
reg(0x00B6) F6 00 24 02 00 Display Control
reg(0x00B7) F7 00 Entry Mode Set
reg(0x00BF) FF 00 00 00 00 E0 ILI9481, HX8357-B
reg(0x00C0) C0 C0 0A 0A 0A 0A 0A 0A 0A Panel Control
reg(0x00C8) C8 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 GAMMA
reg(0x00CC) CC CC Panel Control
reg(0x00D0) D0 00 00 Power Control
reg(0x00D2) D2 D2 00 00 00 NVM Read
reg(0x00D3) D3 00 01 16 ILI9341, ILI9488
reg(0x00D4) D4 00 00 00 Novatek ID
reg(0x00DA) DA 38 RDID1
reg(0x00DB) DB DB RDID2
reg(0x00DC) DC DC RDID3
reg(0x00E0) E0 00 22 23 25 08 10 14 40 7B 50 0B 1B 22 20 2F GAMMA-P
reg(0x00E1) E1 00 0C 14 23 0E 14 15 36 59 46 0B 1F 27 1F 20 GAMMA-N
reg(0x00EF) EF EF 00 00 00 E0 ILI9327
reg(0x00F2) F2 F2 00 24 04 E4 E4 04 1E 00 00 00 Adjust Control 2
reg(0x00F6) F6 F6 F6 F6 Interface Control[ Szerkesztve ]
-
-
Ja, tök jó, nekünk elektroműszerész szakközépben, kb. ugyanabban az időszakban, kb. említés szintjén volt a mikorporofesszor, egy fogalmatlan hülye előadásában.
Infó szakon minimális assembly (mind a kettőn, amit elvégeztem).
Komolyan, ha középiskolában szabadidőmben nem programozok, sehol se lennék.Mutogatni való hater díszpinty
-
Hello,
Sehol nem találok egyértelmű megoldást erre.
Van egy ESP8266-om, amit Arduinoval szeretnék összehozni, de
- soroson direktbe kötve PC-re nagyjbából közli, hogy ő mi
- Arduinoval összekötve már nem annyira (random karekterek jönnek, baudot persze jól állítottam be, amennyivel direktben ment az usb-soros átalakítóval, annyira - 115200)
- nem találok hozzá libraryt... mármint olyat nem, amivel az Arduinoról tudnék wifit használni, nem magában az ESP-t - létezik?Wifi kliensnek kellene, kb. annyival, hogy ha érzékel egy kapcsolót zárva, akkor küldjön egy GET vagy POST kérést. Mondjuk lehet, hogy erre magában az ESP is elég, de első körben Arduinoval együtt képzeltem el.
Köszi minden tippet
-
-
válasz Janos250 #7821 üzenetére
Hello,
A gyári vanaz ESP-n, direkt soros porton a PC-nek dumál is...
Kéne első körben egy Arduinos library, hogy tudjam tesztelni a dolgot, illetve azt vettem még észre, hogy sok rajzon van felhúzó ellenállás is, lehet az okozza a szemetelést.Mutogatni való hater díszpinty
-
Hello,
Most éppen ESP8266-tal szívok. Ti hogyan kötitek be?
Próbaképpen egy USB-TTL (3,3V-os) átalakítóra dugdoztam, de nem nagyon hajlandó normálisan kommunikálni. Van valakinek egy kipróbált bekötési rajza?Jelenleg azt csinálja, hogy invalid-ot mond egy rakás szemét után. Korábban egy másik USB-TTL-lel szépen kiírta a paramétereit, de azt sikeresen hazavágta (valószínű túl sokat fogyasztott, most külső tápot kap).
-
...közben meglett, csak szívatnak a borzalmas USB-TTL-ek : nem tudom, miért szemetel a kimenetbe, de egyszercsak kiköpte a wdt reset-es adatokat, azóta mennek az AT parancsok is.
Programozásához kell valami különösebb áramkör? Két kapcsolós megoldásokat láttam erre, de érdekelne, ki hogyan oldja meg, ami kényelmesebb...(Mindenesetre köszi az ESP tervezőinek a hazavágott USB-TTL-t... meg azt is, hogy PC tápról kell tolni a chipjüket, mert minden mást túlságosan megszív )
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Janos250 #7867 üzenetére
és &vargalex :
A belinkelt leírásban hibás az a rész, hogy csak a GPIO0 -t kell földre húzni, az enyémen kell a GPIO2 +3,3V -ra húzása is. Mondjuk ez lehet nem mindegyiknél van, lehetnek különbségek az egyes modulok között.@Janos250 : Igen, 3,3V-ra volt dugva. Sehol nem olvastam 5V-os üzemet, elvileg az egész modul nem 5V toleráns, a GPIO és a kommunikációs vonalai sem :S
Amúgy ilyen step-down-om van nekem is, de végül nem erről ment, hanem a döglött USB-TTL 3,3V-ja adta a 3,3V tápot, abból még kijönnek a tápfeszek, csak nem kommunikál. Elvileg 200mA eszik... csak amikor nagyon nem akart menni, akkor toltam be neki egy PC táp 3,3V-ját, hogy ez tud pár ampert, biztos elég lesz Aztán miután sikerült jól bekötni, jó soremelést beállítani, és megfelelő módba tenni, akkor elkezdett reagálni az AT parancsokra is, így már megy a két USB-TTL-ről (egyik adja a tápot, másikról húztam a többi 3,3V-os szálat.
Mindegy, működik, most összedobok hozzá valami programozócuccot, saját táppal.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Hello,
Hirtelen nem találok olyanra megoldást, hogy a Nokia kijelzőnek csak egy része működik, alul és jobb oldalt van egy szemetes sáv. Egy másikkal ment az egész.
Gondolom nem ugyanolyan a kettő. AdafruitGFX könyvtárral van használva, vajon elég, ha abban átírom a felbontását...?Mutogatni való hater díszpinty
-
Hello,
Amúgy fotorezisztor kapcsolása van valakinek, ami működik is? Ami a Playground-on van, az 10k-s ósztóval nekem nagyon bizonytalan, más hogy szokta?
(Este megnézem 100k-val/megohmmal is, csak az a kérdés, van-e valami tuti recept.)Mutogatni való hater díszpinty
-
OK, sietve írtam. 1024 és 950 körüli értékek jönnek, delay-jel is. A fényerő változására alig változik, aztán néha 1-1 másodpercre felugrik 1024-re, vagy leesik 950-960 köré az analóg lábról olvasott érték. Fura. Csináltam már ilyet, csak nincs meg a rajz, hogy akkor hogy működött (és akkor is valamiért megás ellenállás volt rajta, s sorba volt kötve az egész.....???? De akkor is nagyon kis szórású értékek voltak, arra emlékszem.
-
-
-
-
-
válasz Janos250 #9311 üzenetére
Köszi! Ez hatalmas. Mondjuk a galván hiánya kevésbé zavaró, de maga az hogy minőségi nyák ennyiért, ez nagyon kész.
Tényleg érdekes technológia lehet, ha nem kell hozzá semmi (nem lehet, hogy a 3D nyomtatáshoz hasonlóan nyomtatják?)@Teasüti : Nekem nem is szoktak nagyobbak kelleni.
-
-
Hello,
Ilyen BT-04A Bluetooth modullal volt már valakinek dolga? S ha igen, át tudta nevezni?
Nekem sehogy nem megy[ Szerkesztve ]
-
válasz Mosqu!to #12697 üzenetére
Veszel Atmega328-at, az Arduino meg 5 alkatrész köré.
Ha van egy régi USB-s telefonkábeled, aminek a végén soros teló lógott, akkor megvan a programozó.
A motor shield meg FET vagy tranzisztor.BTW : A #12696. megoldva. A boardnak 5v, és a serial monitorban korrekt line feedet kell beállítani. Az EN lábat +3.3V-ra, és máris kommunikál.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
Hello,
Arduino as ISP-vel van valakinek tapasztalata?
Fel kéne írnom egy AVR hex file-t egy 328-asra, és csak Arduino van itthon. A saját építésű klónomon (ez leginkább egy Pro) kikapcsolható az Autoreset, így azzal álltam neki. Felment rá az ISP program, bekötöttem neki a másik Arduinot, ami egy Nano, annak az ICSP csatlakozóját használom. A kommunikáció viszont nem megy. Hol teljesen lehetetlen signature-öket kapok, hol 000000-t.
A Nano Reset-jét próbáltam 5v-ra húzni egy 10K ellenállással, de úgy is ugyanezt kapom.A Nano is működik úgy egyébként, simán lehet rá Arduino programot feltölteni.
Valakinek van ötlete, hogy miért nem működik...?
-
-
Az autoreset a programozóként használt Arduinon van tiltva, mert ha engedélyezed, akkor az Avrdude lereseteli, és onnantól kezdve not in sync. Ha tiltom, akkor szépen lefut a kiolvasás, csak nem olvas semmit a programozandó eszközből.
A programozandó eszközre nem olvastam kondit, de az valószínűleg ott van, mert ugye az egy működő Nano.Mutogatni való hater díszpinty
-
Na most az a helyzet, hogy ezen kondi is van, az autoreset tiltást jumperrel oldottam meg.
Az órajel 16MHz, és 5V-ról megy a cucc. A programozó szemmel láthatóan válaszol is, mert amikor nem (amikor resetel, vagy kézzel reseteled) akkor not in sync.
-
válasz Dißnäëß #12966 üzenetére
Szerintem teljesen igazad van. Én most a leendő gázkazánunk gyártóját nyaggatom, hogy hajlandó-e a cucca anélkül is működni, hogy kilát a netre + kommunikál az ő szerverükkel? Mert én úgy képzeltem el, hogy ezeket az okos cuccokat bezárom valami hálóra, és valamilyen köztes felületen át lehet őket vezérelni, ami egy biztonságos eszközön fut (és ezt csinálja némely gyártó is).
Jelen kazán esetében pl. van távszerviz is, ami tök jó, de majd ha kell, akkor kiengedemMutogatni való hater díszpinty
-
A kazán nyilván működik, én a távvezérlésre gondolok. Be kell regelni a kazánt a gyártónál egy oldalon, és utána egy telefonos appon/weboldalon (ez nem tiszta) lehet vezérelni.
Na most nekem az meredek lenne, ha a gyártón keresztül folyna minden adat, de nem meglepő. És ez még nem is most aggályos biztonság szempontjából, hanem majd 3-5-10 év múlva, amikor kiderül valami durva rés... Vagy amikor megtörik a gyártót, és Xienhuang Kínából úgy gondolja, jó ötlet mindenkinél maxra kapcsolni a fűtést.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Dißnäëß #12972 üzenetére
Pontosan.
Az a bajom, hogy egy rakás cég gyárt olyan cuccot brutál árakon, amik nem mennek izolált hálón. (Amellett, hogy az átlagember nem fog tűzfalazni/izolált hálózni.)
És utána jön az, hogy az épületgépészet életciklusa nem 1-3 év, hanem 10...(S végre valahol értik, mi az egésszel a gond.)
[ Szerkesztve ]
-
Nálunk még kazán sincs, csak előre gondolkodok
@Imaresz : Én csak a saját webkamerás megoldásomról nyilatkoznék : ez a belső wifin érhető el, külső hálón meg van egy webszerverem, azon egy külön jelszavas felületen lehet nézni a képét, ha megy, de itt nincs direkt kapcsolat a kamerás eszköz és a webszerveres között, a webszerver csak áthúzza a képet, mert ő belső hálón eléri . Jellemzően akkor menne (nincs összerakva) amikor nem vagyunk otthon.
@Dißnäëß : Pontosan ez a bajom nekem is. Tök jó lenne, hogy meg tudom nézni, égve hagytam-e a gázt, vagy ha tudom, hogy megyek haza, befűteni, de ezt biztonságosan, ha kitről el kellérnem, akkor a saját gateway-emen át, amit csak én érek el. Pl. a távszervizhez is mi kell? Kéne egy gomb, amivel kifele küld üzenetet, vagy mondjuk megnyomástól 1 órát kapcsolódik kifelé. Ehelyett agyatlanul vagy kimegy vagy nem.
A többivel egyetértek, az ilyesminek maximálisan átláthatónak és fenntarthatónak kéne lennie, ami csak OS eszközökkel biztosítható. Fenntartható, értsd, ne kelljen kidobni valamit azért, mert a hálózati modul már nem tud hova csatlakozni, mert mindent cseréltek körülötte.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Janos250 #12984 üzenetére
MAC címet elég könnyű hamisítani.
A SMS, egyéb mobilos dolgok sem kivédhetetlenek, pl. SMS-be olyan számot írsz, amilyet akarsz. Ez inkább azért érdekes, mert egy támadás haszna kb. nulla egy random támadó számára, így nem foglalkozik az egésszel.
Arduino, txt file : nem tudom, mire gondolsz azzal, hogy abban kapod, ami a hálón jön.Ugyanakkor, ha a hálón tud adatot kapni, és van a szoftverben megfelelő hiba, akkor szerinte egy 328-on is lehet veremtúlcsordulást csinálni...
Nemrég láttam egy olyat, hogy faxot törtek meg analóg vonal irányából : lehetett neki akkora file-t küldeni, hogy túlcsordult, és lefutott a vége. Simán lehetett volna tovább menni a hálózat többi gépe felé. Nyilván az egy erősebb hw, mint egy 328, de egy Mega vagy egy Pi már elég lehet ilyenhez.[ Szerkesztve ]
-
válasz Janos250 #12991 üzenetére
Ja, ért, ha az adatban van benne, akkor csak azt kell kideríteni, mit kell beletenni - ez csak akkor veszélyes, ha valakinek nagyon megéri - nem fogja.
Elvileg pont azt a telefonszámot lehet az SMS-ben átírni, amiről "érkezett". Bár ez régi trükk, de ha ma már nem, az csak jó. (Vagy esetleg a kijelzett névvel keverem. 20 éve volt, na.)
"Könnyen meglehet, hogy az oprendszernek van veremtúlcsordulási hibája, és mivel nyílt, ezért azt bárki megtalálhatja."
A *duino loadere nyílt, szóval szerintem meglenne az, ha lenne benne, de elméleti lehetőségként ott van - sosem attól kell félni, amiről tudsz, mert az ellen lehet védekezni, a baj abból lesz, amire nem gondolt az ember[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Dißnäëß #13001 üzenetére
Én házi IoT-n belül még a BT-t tartom használhatónak, azon túl már csak az egyedi rádiómodulos megoldás van... BT is olyan, hogy nyilván könnyen törhető, de senki nem foglalkozik vele.
Ráadásul használni is egyszerű, Arduino BT elég könnyen ment, és sima Softwareserial viszi... Amit most csinálok havernak Android+Arduino projektet, abból mondjuk 2 nap volt az Arduino, hónapos szívás az Android része
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Dißnäëß #13006 üzenetére
Alapvetően vezérlési feladatokra szerintem, hangot én is inkább kábelen tolnék át. Az ipari felhasználás más dolog... Mi nemrég az fémgőzöléssel sötétített ablakokat szívtuk meg, tehettünk ki AP-t kültérre, mert éppen ott akartak logisztikázni
Az árnyékolás meg, van az a hely, ahol ennyire kell. Ott meg ne ríjanak a kábelek miatt
Ami nem mozog, azt én amúgy is jobban szeretem kábelre tenni. Az nem szakad meg olyan könnyen.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Dißnäëß #13010 üzenetére
Ahol én dolgoztam ilyen helyen, ott a régebbi olyan volt, hogy elég könnyen kábeleztünk, a mostani meg nehézipar, de itt is csak a mozgó eszközök wifisek (külön hálón, mert atom régiek), ami fix, az kábelen van (robotok. stb.). Van kiépítve végpont mindenhova bőven.
Ha valahova olyan háló kell, amin pl. a cucc gyártója hozzáfér a géphez support okán, akkor oda kapnak ideiglenesen olyan hálót. De ez nagyon nem IoT.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Janos250 #13017 üzenetére
Én ilyen, potisat használok, pl. az autóban is ilyen van pár éve, teszi a dolgát. De van belőle fix, mini modul is : előre belőtt feszültséggel. Amúgy a potit nem osztónak használja, tehát a potit cserélheted fix ellenállásra is. Csináltam már ilyet.
A frekvencia nem tudom, mennyire lényeges. A kimenet stabilitását nem az adja.
A kimeneti rövidzárra passz, kész áramkörben nem tudom, mennyire kellene - ha megpusztul valami az eszközben, nem a tápodért fogsz sírni A bemenet polaritásvédelme, és túlfeszvédelme fontosabb.Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest