Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12915 üzenetére

Az igazság az, hogy akkor mikor szenvedtem ezzel... ennek megoldásával és a fórumhoz fordultam, volt egy ember ki tökéletesen megértette azt amit szerettem volna ugyan ezek alapján... (persze te is kihagysz nagyon sok pontot és ferdítesz, mert nem érdekel téged, hogy visszakeress a részletekre és a HSZ-ekre... de azért közbeszólsz persze), ez az ember igen komoly programozó, milliós fizetéssel nagyvállalatnál... de sajna lövése sincs az arduino IDE-hez, AVR programozáshoz (pedig C nyelvet is meri) és nem is szerettem volna terhelni ezzel tovább...

Leírtam mindent részletesen annak idején, leírtam a konkrét készüléket, hogy mit akarok megalkotni... mi a célja...
    Nekem se volt több alapom mint nektek, de én mégis az abszolút nulláról sikert értem el, ti meg itt toljátok a topik burzsoát és kikéritek az ezzel kapcsolatos kifogásokat.

Hobbi elektronika topikba minden héten van 1-2 ember aki innen jön mert képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
    Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !

Felőlem tapsikoljál még tovább a kollégának meg a kódolásának ami egy marék kavicsot sem ér... engem ez nem mozgat, többet nem szándékozok ebbe a sztoriba fektetni, pláne úgy hogy csomó tényt skippeltél és csak natívan véded a formát.

A tények azok, hogy nekem kézzel fogható végeredményeim vannak ami alátámasztja az igazam, ti meg csak magyarázzátok magatokat...
    Ti állítólag évek óta toljátok ezt és nyúzzátok a topikot, én meg mikor egy bitet se írtam kódba, de mégis egy nüansznyit se tudatok totál basic dolgokban se segíteni én meg egyedül megírtam egy haladó szintű kódot végül.

Akinek csináltam ezt az egész projektet, az is úgy jött hozzám, hogy ti a szokásos tessék lássék, nesze semmi fogd meg jól és a hülye vagy mert hülye vagy hozzáállással kezeltétek szegényt, így még én is hamarabb hasznára voltam a NULLÁRÓL mint ti a topik mainstreamjei !

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12910 üzenetére

Inkább tanulj és tudj mielőtt valamibe közbeoktojálsz bármit is, nemhogy még a "specifikációt" fikázd... főleg, hogy totál érthető, sőt volt még bőven ott ezután, még maga konkrét elkészíteni kívánt dolog is leírásra került egy az egyben !
    A netről copy && pastelni mindenki tud én viszont egymagam 3 hét alatt a nulláról összehoztam egy kész eszközt nyákrendezéstől a kódon át a működő tesztelt összeépített végeredményig, optimalizáltam is, hogy 1KB Tiny13A-ba beleférjen 0.1% -os millis accuracyval míg te a delayedet forgattad mint mókus a mogyorót mert még azt se ismered...

Légy oly szíves, te inkább ne is írj semmit se, semmilyen kérdésemre se a jövőben !
    Illetve ha valahol osztanád az észt, akkor ezt ne a korábbi hányavetek módon mert én ott leszek, hogy megmondjam a frankót !

Van különbség a segítség meg az önszerepeltetés között
    Pláne, hogy ez utóbbi, mire föl... :U

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12908 üzenetére

Hogy nem működött?

Úgy konkrétan egyáltalán.
    Kis módosítással betudtam indítani, mert úgy eleve megakad indulásnál (töltsd fel és mérd ki) de nem erre van szükségem, mert delay nem opció.
    Akkor elég részletesen leírtam mindent, és bár talán pofátlan dolog lenne készet várni megrendelésre... de ez a kód akkor sem működött sehogy sem :"D

loopban folyamat mennie kellett nekem a fesz. csekkolásnak.
    De bizonyos történések mint pl PWM kiírás adott pinen tól-ig tartományban adott idő alatt. 3 óra után kell hogy történjen, de ha addig delayben van, akkor nincs feszültség csekkolás se arra reakció (egyik pin ami HIGH volt az menjen LOW-ba másik pin ami LOW volt az meg menjen HIGH-ba [kimeneti táp FET lekapcsol - > Verror LED felvillan]) mert a delay akaszt mindent...
    Ezt akkor is leírtam, meg hát... ez egyértelmű, erre van a delay.
    Mondtam, hogy valami idő alap kellene amit referenciának használhatok és eventeket tudok rá időzíteni.
    De ti akkor is mondtátok, hogy delay-el az jó lesz majd bedobtad ezt a kódot... és fórumtárs még tapsikolt is mellé :))
    Én meg... hát mit mondjak...
    Nem akartam bunkó lenni... ennyi... elengedtem...
    De ettől még nem jó és ha az is lenne (mert kijavítottam...) akkor se lenne jó...

Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt, a millis és arra időzíthető time eventekkel való szimulált multitasking.

Így van folyamatos feszültség csekkolás ami megvédi a kimenetre kötött készüléket kb10ms-on belül (interrupt pinen) ha túllépi a küszöbértéket, van egy időalap amihez kötve megtörténnek a dolgok, mint a PWM kiírás, meg egyéb kapcsolások... miközben végig ott a "V check" a loopban.

Akkor csak annyit kellett volna mondanotok, hogy; Hééé buta vagy, a millis az nem "mértékegység" mint az unsigned long vagy a byte... hanem egy, a bekapcsoláskor keletkező ms alapú időmérő... erre meg lehet hivatkozni és szimpla matek egyenletekkel meg akár "if" függvényekkel akármit megcsinálhatsz delay nélkül adott időben végbementő parancsokkal.

EZ nagy segítség lett volna akkor... és az egy dolog, hogy én nem tudom, mikor 3-5 napja ismerkedtem AVR programozással a nulláról, de hogy ti se (?) :U

Ez a tessék lássék dolog meg igen, sajnos gyakran látom/olvasom dolog itt a fórumon.

Azóta igen, 2x is átgondolom, hogy ide írjak segítségért vagy inkább bruteforce jelleggel jöjjek rá magam, mert aztán én is kapok egy ilyen asztalra dobott finomfőzeléket (természetesen tányér nélkül) , aztán szemezzem belőle a húst... HA van...

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12906 üzenetére

Nem, most is mint ahogy korábban is, csak bedobsz valami tessék lássék látszat HSZ-t de igazából nesze semmi fogd meg jól, mint ha csak HSZ-t gyűjtenél. :")

Példának okáért, mint korábbi kódban is mikor segítséget kértem, bármennyire is értékelem az igyekezeted (vagy mi volt az... ) a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál, illetve amit állítottam, hogy a delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt... azaz a háttérben nem fog monitorozni semmilyen pint nem fog érzékelni semmilyen változást, nem fog történni semmi ha pl feszültség túllépés van a küszöbértéken amit megadtam...
    De végül megoldottam magam rá pár napra millis és time event jelleggel mindent, ahogy elejétől kezdve írtam és szerettem volna... csak akkor még nem ismertem illetve félreértettem a millis funkcióját (amit persze le is írtam), de az itteni vonalat hagytam a fenébe, mert minek kellene a hangulatkeltés...
    Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam...
    Tök jó, másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez...
    Ha setupban lenne akkor nem tudna vele dolgozni egykönnyen a loop se semmi a folyamaton kívül eső dolog mert a címke megszűnik a folyamat után... a loopba meg ez eleve nem is kell mert egyszeri kiolvasásra kell és nem folyamatosan... plusz eleve az egész kódom delay nélkül, millisre épül és már van egy analóg kiolvasás folyamatosan a "háttérben" Vchecknek és sajnos így késleltetések nélkül össze tudnak akadni az analóg kiolvasások a parazitív indukció de főleg az A/D konverter kolátai miatt amit uC képvisel.

Tehát akkor most az amit írtam, az működik, és te írsz butaságot, vagy nem működik és butaságot írsz nekem mert az nem segítség, hogy az ég kék a fű meg zöld, hanem nyílvánvaló :"D

Sejtem most sem akarod azt mondani, hogy sorry my bad, hanem majd magyarázkodásba kezdesz...

Pedig totál egyszerű nem hozzászólni valamihez amit nem tudsz, én is meg tudom tenni... sőőőt elismerni azt, hogy nem tudom de tök jó lenne ha valaki megosztaná velem az infót ha tudja...

• KFORboy

senior tag

Haliho

Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?

Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ? :R

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12804 üzenetére

Úgy is rendben van természetesen ahogy te mondod a lényeg azon van, hogy ne tűnjön el a info.

Az összefoglaló csak azért lenne ésszerű, mert úgy szemelőt lenne, random Pistit lehet oda küldeni ha az ezerszer feltett kérdést ezeregyedjére is feltette, illetve ha valaki keres konkrétan ilyen dolgokat.
    Amolyan gyűjtemény.

Tudom-tudom, van tonnányi library, trallala... de valószínűleg ezt sem véletlenül lett megcsinálva, tehát hiánypótló :")

Nekem pl két éve jól jött volna egy ilyen mikor egyedi gömbcsuklókat esztergáltunk.

• KFORboy

senior tag

válasz Janos46 #12802 üzenetére

Pont hogy ilyen okosságoknak totál lenne helye mondjuk az összefoglalóban.
    Amolyan kislexikon / mankó / freewareMÁSDOLGOZOTTMEGÉRTED :K

• KFORboy

senior tag

válasz tonermagus #12800 üzenetére

Nekem meg itt vagy te, hogy megkérdezd helyettem...
    Hát milyenjómár :))

A TinkerCAD egészen addig jó míg csak ledet villogtatnál meg kapcsolgatnál ezt azt max 500ms -onként és persze delayekkel...

Amint millishez nyúlsz vagy valami komolyabbhoz... Egyből lehasal.
    Legalábbis én mikor benyitottam legutóbb böngészőben és örülve tapsikoltam mint egy retardált fóka, elég hamar lefelé görbült a mosoly emiatt...
    Egyébként meg az Uno-tökéletesen működött a kód.

• KFORboy

senior tag

Néha olyan jó látni, hogy mások feltesznek helyettem kérdéseket és nem nekem kell beégnem :DDD

De én matek elégtelen helyett szimplán csak béna vagyok...
    Sejtem, hogy van egy kódvariáns, formanyomtatványszerű függvény valamire amit szeretnék... De sok napos netes keresgélés után találom meg és tépem le az arcom, hogy tengernyi "if" meg "else" beszúrkálást le tudok rendezni 1-2 sorral...
    (Mint pl ki gondolná, hogy úgy eleve ha elektronikában vannak logikai kapuk; and, nand, or, xor, stb... gatek, akkor ennek van szofveres megfelelője is...)

• KFORboy

senior tag

válasz Alu #12747 üzenetére

Igen, a frekvencia azonos lesz mind a 3 PWM jelnél, max a munkaciklust lehet variálni csatornánként (PWM jelenként).
    De ez kb minden mikrokontrollernél igaz... mondhatni digitális komparrátorok / operációs erősítőkként működnek.

mellékesként;
    Különböző frekvencia modulációt, egy kontrolleren több lábra... vagy legalábbis kettőre... elméleti szinten lehetséges, de itt a földág egy másik pin lesz és virtuális/digitális föld ág lesz és tulajdonképpen kettős periódus kalkulációt kell létrehozni erre az ágra ami a megfelelő pillanatban huzza le.
    Így az alap frekitő eltérő DE csak magasabb frekit lehet összegenerálni másik lábra PWM-el, de ez nagyon komplikált, bugos és sok megkötése van, AVR-en is megy, STM32-n viszont életképesebb a megteremtése a számításikapacitás végett, lévén nyers erőben jobban domborít.

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12738 üzenetére

Jobbára inkább; "amire használod" motorok
    állítólag 28 000 RPM mennek, tehát némi kompromisszummal és SMD kereteken belül valami tinyXX -akármivel lehet belőle drón.

Nekem line follower robothoz lesz meg talán egy kicsi repcsihez/hajóhoz.

• KFORboy

senior tag

Halihó

Valaki próbált már Holtek mikrokontrollerrek egyikét programozni/használni ?

Van otthon pár ht66f018 példány és valamit szívesen kezdenék velük mintsem álljanak bezacskózva.

A gyártó oldalán még konkrét kódok is vannak, de program környezet, hogy hogyan csatlakoztasd meg mire, az úgy nulla.

Ha lenne olyan csoda, hogy uno tudja programozni SPI -ként, sőt, az IDE-ben tudjak rá írogatni az még milyen jó lenne... (bilibe lóg a kezem :") )

Érdekesség:
    Világ legaranyosabb 3V DC motorjai megérkeztek

• KFORboy

senior tag

Ez így viszont megnyugtató, be is rakom a többi cím közé.
    Pláne most, hogy kellene tegnapra már legalább 2-3 darab 78l05 vagy akármilyen más smd 5V fesz. Regulátor...

Ha esetleg valaki eladna nekem itt Budapesten, azt is szívesen fogadnám ! :R

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12705 üzenetére

Nem akarok pesszimista lenni, de a kiírt raktár mennyiség nem jelent semmit még akkor sem ha valódi a bolt és nem dropship faker.

Egyszerű példa, beérkezik egy tucat rendelés, te meg mindennek a végén rendelsz... És hoppá, már nincs is.
    Panaszkodsz, a válasz az lesz;
    A webshopban megjelenített adatok tájékoztató jellegűek a valóságtól eltérhet.

Ez minden webshop ÁFSZ-ben benne van.

Rendeltem én is már csomó mindent így webshopból... Tökrejó dumával, hogy 5 napon belül nálam a cucc, ha nem akkor visszaküldhetem 0Ft-ért és visszalapom a pénzt meg minden egyéb... Meg garantált pénzvisszafizetés elegédettlenség esetén... Satöbbi...

A cucc nem jött meg 5 napon belül (nagyon kellett volna) a webshop felületén az összes panasz és visszaküldős űrlap meg minden ilyen hivatkozás ismeretlen helyre mutat... Az opciók meg persze csak akkor jelennek meg, ha rendeltél/van rendelési előzmény... Akkor is full zavaros az egész.

Telefonszám, elérhetőség nulla/fake.

Ezeket meg persze akkor állsz neki csekkolni ha valami nem okés.

2 hónap után megjött a cucc, mikor már el is lett felejtve.
    Csomag tipikus fehér nejlonos kínai pakk, rajta is volt a feladó távolkeleti cím shenzenből, wish posta, stb...

= dropship

Az oldalnak van értékelése google-ben, meg úgy eleve működik és jól fest... Csak miután behúztak és rendeltél, nem tudsz mit tenni.

Non+ultra: Magyarországon vagy... Egy olyan országban ahol ha lesből megtámad egy suttyó biztonságiőr műszakja után megvárva téged a spar előtt, de te sikeresen elhárítod, visszakézből bepancsolsz neki egyet, hogy fél pillanatra elgondolkodjon az életén, sőt erről egy tökéletes videófelvétel is van telefonnal... A rendőr téged visz el, zár be 3 és fél órára fogdára mielőtt vallomást felvesz egy nyomozó tőled végre, teljes tenyér/ujjlenyomatvétel, fotózkodás és az ügyészségre küldik az ügyet, amit majd ott megítélnek, hogy Jogos védelem vagy Garázdaság büntette áll fenn számodra !

Hidd el, itt a kamu webshopok a legkevésbé érdekelt dolgok és még bőven ezer meg egy féleképp lehet az ember csalás áldozata következmények nélkül.

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12702 üzenetére

Ez korrekt ár, ha ez tényleg hazai raktárral bíró webshop 10 > nap szállítási idővel és nem a tipikus fake dropship webshopok egyike...
    tekintettel, hogy legolcsóbban is 1300 HUF egy ilyen kit.

• KFORboy

senior tag

Nem akarok túlozni, de ez még nem minden, csak amikben épp rendet raktam.

Őszintén szólva; nem szeretek várni, rohangászni pluszba ha valami kipattan a fejemből és megakarom csinálni :))
    A uC, Arduinozás meg még csak most 2-3 hónapja van terítéken... valószínűleg ez is be fog velem vásároltatni pár dolgot :DDD

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12690 üzenetére

Jól kiszúrtam most magammal...
    Nézd el nekem, hogy most nem öntök ki mindent, de épp rendet raktam, variáltam 1-2 dolgot :"D tehát remélem ennyi is elég
    Megint építés utáni kuplerájt kell rendezni... a forrasztós részen már hely se volt :U
    [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

Aliexpress !

• KFORboy

senior tag

válasz Aryes #12687 üzenetére

Egy 328P 360-400 HUF
    A többi elektronikai komponens meg olyan 200HUF
    Az LCD ára 500-600 HUF
    Tücögtethető Pörgettyűs enkóder (ami igazából lehet 3db dip membrán gomb is ami 0ft) mqx 250 HUF
    Az egészet fellehet dobni próbanyákra, max kicsit nagyobb lesz...
    És az igazat megvallva nekem ehhez mind meg is van minden (bár igazából nagyon sok komponensem van készleten, ha gondoljátok fotózhatok de félek megölnek majd irigységből :DD )

• KFORboy

senior tag

válasz JóGéza #12685 üzenetére

Hasonló... csak ez jobb;
    [link]

Ebben van freki generátor, PWM generátor, fesz. mérő funkció, IR Dekóder illetve Enkóder is, egyéb más számomra ismeretlen jel protokoll funkció.
    Igen részletes komponens teszter felismer mindent IGBT, BJT, FET, stb... és ki is ír róla mindent részletesen amit csak ki lehet belőle mérni, illetve a komponens sematikus jelöléséről is rajzol egy képet a kijelzőre ha vizuálisabb típus vagy mint én...

Ezen felül még kalibrálni is lehet, háttérszínt, betűszint állítani...
    Illetve pofátlanul pontos.

Az ára meg pont azon a ponton van, hogy egyet tuti veszel magadnak, de ha már kellene mégegy mondjuk utazós teszternek, hogy a műhelyben lévőt ne piszkáld (és felejts ott valahol másutt) akkor már húzza az ember a száját és szívesebben forrasztaná össze magának.

• KFORboy

senior tag

válasz Gergosz2 #12682 üzenetére

Vagyis akkor hagyjam békén... értem : /

Fura, hogy nem lehet kikapni ezekből a programot.
    Úgy képzelném el, mint egy memóriablokkot amit a programozó lábakon, mint egyfajta protokoll, oda-vissza nézni/írni az adatokat.
    De ezek szerint nem.

Bár valószínű, hogy a kicsi kínai is nyúlta valahonnan, de nem abajgatnám úgy, hogy nem tudom 100%-ra, hogy visszafordítható minden módosítás.

• KFORboy

senior tag

Halihó

Ha ki szeretném nyerni a kódot egy 328P-ből ahhoz hogyan álljak neki ?

Van egy komponens teszterem, tök okos cucc dip 328p van benne tehát kitudom kapni és bread boardba rakni, szertném kódot megkaparintani, van egy uno-m, smd 328P van rajta.

Jó lenne ha nem vágnám haza a komponens tesztert :"D

• KFORboy

senior tag

Újra nekiugrottam a keresési körnek, átmentem azokon is amiken korábban, hátha elkerülte figyelmem valami, valamiről megfeledkeztem.

Valószínűleg igen...

Mert a "millis" parancs ad lehetőséget számolgatni a bekapcsolás óta eltelt idővel illetve még lehet játszani a belső real time clock-al is... Periódus beállítás ami megad egy értéket, hogy mennyi időnként countoljon, ezeket meg ugyebár gyűjti a dedikált helyére amíg túl nem csordul (kb 50 nap)
    Periódust ugyebár lehet módosítani, hogy pl 4 másodpercenként számoljon, adjon +1-et, countolkon.
    Ezeket meg a működési frekiből (pl 8Mhz -es tiny85) meg a bit táblázat tól-ig értékek, megadható számok keretén belül matekozhatod ki.

Az eltelt idő értékekre meg parancsokat oszthatsz ki.
    Legjobb tudásom szerint arduinoval nincs Multitasking, de lehet ezen módszerrel relatív hasonlót szimulálni.

Ugyan így szoktak egyszerű "órát" is kidobni a kijelzőre.
    A kért X érték eléréseikor +1 adódik egy integerhez (? asszem így nevezünk egy, a loopban elhelyezett valamit amit aztán definiálunk egyéb valamivel vagy fizikai értékkel vagy hardverrel, pl.:
    time = millis();
    if (time >= 1000) {
    másodperc = time/1000;
    if (time >= 60000) {
    perc = time / 60000;

és így tovább, illetve a definiált valami számításakor az osztandó érték, a szám elé ha bedobok egy % -jelet, akkor kerekít, azaz nem bolondul bele ha 7-es értékenként countol +1-et és 10-esével jön be az érték, akkor +1 -et countol mett 10/7=1 és a maradék 3-at "eldobja"

Adott időpontokra be lehet szúrni ugyanígy egyéb parancsokat is.

Sőt, a real time clock vagy micsoda különleges parancsaival van egy relatív multitasking okosság asszem, erről van videója GreatScottnak, (uC Timers)
    a uC dedikáltan erre kitalált lábain lehet ezekkel brillírozni hogy ha nem csak "óraként" használod hanem tovább gondolva periódikusan fűzöl parancsokat hozzá.

Van lehetőség olyanra is, hogy hivatkozás a legutóbbi ilyen időhöz kötött parancsra... Pl annak értékére... Ezzel nem csak helyet spórolva a flashből, de még egyszerűsítve is, hogy ha már nem a parancs sorrend hanem az idő az új gerince a rendszernek, akkor ne legyél totál megkötve is ugyanígy és minden parancsot kötelező legyen a pl "millis" által eltelt idő valamilyen értékéhez igazítani, illetve így nem megbecsülhető változókat is tudsz parancsba igazítani, hogy tovább vigye/dolgozzon vele például.

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12661 üzenetére

Igen... meg nem :"D

PIN 1 az amolyan Feedback. (tudom, Arduinok többnyire 5-5.5 V maxra specifikáltak, tehát ide majd egy feszültség elosztóval jön le, mert az eszköz üzemi fesz 7.2-8.4V amúgy, illetve az arduino maga, kap egy 7805-öt )

Mindvégig védi az eszközt a túlfesztől, csak akkor adja rá PIN 2 (FET kapcsolás) -t ha oké, és így is marad ha oké.

PIN 3 egy reset gomb

PIN 4 aktivál egy ágat amivel a kimenő feszültséget lejjebb dobja/állítja a tápvonalon ami megy az eszközbe, ezáltal a készülék alacsony töltöttséget érzékelve automatán leáll kb fél perc alatt... de kap rá 10 percet.

Ezután PIN 2 mint főkapcsoló LOW, teljesen áramtalanítja az eszköz, kis delay,
    (hogy ne buggoljon össze, mert ha PIN 4 LOW de PIN 2 mint főkapcsoló nem zárult akkor 8.4 megy be a készülékbe, az meg visszakapcsolhat, ez meg ezek után nem biztonságos leállást eredményezhet.)

PIN 4 LOW (gondolván, arra, hogy PIN 3 reset gombbal újra lesz indítva, akkor ne buggoljon be, hogy alacsony töltöttséggel induljon, a Vchech meg még engedné is, mert az arra figyel, hogy PIN 1 egyenlő vagy kisebb mint x Volt)

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12659 üzenetére

Nézd el nekem, hogy hülye vagyok... De nem értem :F

Illetve ha delay alatt ha PIN 1 magasabb lesz mint x Volt, arra tuti reagálni fog és lecsapja PIN2-t LOW-ra a 3 óra alatt akármikor, nem csak a delay után kapkod a feje után ? Mert szerintem de... :U

• KFORboy

senior tag

Nem akarok semmi komolyat.

Egy nagyjábóli 3 óra leszámlálását.

A projekt a következő (lábakat most csak számozom, nem konkrétan valamelyik atmega lábkiosztás szerint van és ilyen félparasztbúl és kódnyelven írom :B );

Áram alá kerül az eszköz:

PIN 1 Analogread, ha magasabb mint x Volt akkor megáll a program vagy kikapcsol/újraindul, stb... [Ezt a továbbiakban csak Vcheck -nek írom]

if PIN 1 Vchechk oké 3 óra számláló indul és PIN 2 HIGH
    else PIN 2 LOW program megáll vagy kikapcsol/újraindul, stb...

If PIN 3 HIGH újraindul a program

3 óra számláló elérte a 3 órát, PIN 4 HIGH Vcheck
    if Vcheck oké elindul egy 10 perces számláló
    else program megáll vagy kikapcsol/újraindul, stb...

if PIN 3 HIGH újraindul a program

10 perces számláló elérte a 10 percet akkor PIN 2 LOW, delay 400 PIN 3 LOW

nincs LOOP
    Várja a PIN 3 HIGH-ot hogy újraindulhasson vagy teljes áramtalanítás és újra áram/üzem alá helyezve kezdődik elölről a móka.

Így nemtom... mennyire vagyok gázos vagy érthető :)) :R

• KFORboy

senior tag

válasz weiss #12654 üzenetére

A delay teljesen megállítja a programot, ilyenkor nincs lehetőségem IF / ELSE és társai okosságokat hozzádobni...
    A Delay legjobb tudásom szerint késleltetés szimpla programokra, hogy minden időben "beérjen" inputban, de addig nem csinál semmit a kontroller míg a delay le nem jár.

Most vagy én tudok valami rosszul... vagy nagyon rosszul tudok mindent, lévén még a millis meg micros fogalmában se vagyok otthon, illetve még ott vannak a timerek... de nem akarom elhinni, hogy egy egyszerű belső számláló indítása ami adott idő értékeknél végrehajt valamit olyan bonyolult lenne Arduinoban)

• KFORboy

senior tag

Halihó...
    Még mindig kezdő vagyok a programozásban és bár amilyen jól indultak a kezdetek... úgy elakadtam egy szerintem tökre alap dolognál és eléggé bosszant.

Milyen kódvariánssal és értékekkel kell játszanom ahhoz, ha időzítést akarok csinálni?

Például:
    Készülék bekapcsol, program elindul, leszámol 3 órát.
    3 óra letelt pin x megy highba

Hiába keresek kulcsszavak alapján youtube-on, csak a Delay, Millis, Micros kerülnek csak elő, nekem pont, hogy nem lefelé kellene lépnem a mértékegységekkel hanem fölfelé.

Akár ha van erre tutorial, az is jó lenne, hogy az if meg else okosságokat is hozzá tudjam gondolni.
    Pl hogy ha pin X high akkor a counter újraindul.
    Counter után következő counter indítása és ha az lejár akkor nincs loop hanem program megállt.

Vagy pl első counter letelte után pin X high és induló második counter, de ez előtt/közben ha pin Y high akkor az egész visszakerül az első counter állapotba, azaz pin X LOW és kezdődik megint az egész ugyebár.

Remélem nem fogalmaztam nagyon sután.
    Kísérletezni se tudok mert a posta rendesen kiszúrt velem és nagyon nem akar kínából érkezni mostanában semmim, így csak virtuálisan "dolgozom" előre és a kísérletet és társait meg a képzelőerőmre bízhatom : /

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés