- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vinibali
őstag
válasz
vinibali #7813 üzenetére
szerintem ott lehet a gond, hogy tullep a dropbear-es reszen a boot es ezert dobja el a csatlakozast. egy teljes particio van cryptsetuppal titkositva, nincs alatt lvm. most azt gondolom, hogy ez igy lehet hogy nem jo, illetve valamiert hiaba adom meg a crpytdevice=UUID=* parametert, az a root=UUID=*-ot akarja felolvasni.
:: running hook [netconf]
IP-Config: eth0: ************
IP-Config: eth0: gw: ************ dns0: ************ dns1: ************
:: running hook [dropbear]
Starting dropbear
[237] Feb 14 06:50:11 Running in background
:: running hook [encryptssh]
ERROR: Failed to open encryption mapping: The device UUID=************ is not a LUKS volume and the crypto= paramater was not specified. -
vinibali
őstag
Tavoli dmcrypt feloldas kapcsan vannak koztunk tapasztaltabbak?
Adott egy FM2-es gep, ahol a home particiot kellene feloldani, meg is csintaltam mindent ami: a dropbearhez tartozo leiras resze.
Annyi erdekesseg maradt, hogy amikor betolt a kernel es initrd es pillanatra felvillannak a halokartya ledjei, a netconf-nal visszaadja a gep a helyes halozati beallitasokat, majd a ledek elaszanak es ugy maradnak mindaddig, amig a jelszot be nem irom egy billentyuzetrol es folytatodik a betoltes.
ha nincs hozzaadva az r8169 a modules reszhez akkor fel sem villannak a csatlakozon a ledek, bar ezt nem nem is szerepel a drotos leirasban, csak a wifisnek a resze.
ameddig rossz host kulcsokkal akartam guritani es a dropbear hibara futott, nem dobta el a halozati kapcsolatot a boot alatt, csak connection refused-ot dobalt a nem futo dropbear. -
vinibali
őstag
a laptopok esetén azért teljesen más a felállás, mert van egy muxed/muxless switch.
én egy ideje már - nagy szerencsémre - Asus lapokat használok, és idáig (FM1->FM2->FM2+->AM4) mindegyiken volt egy IGFX Multi-monitor support opció a BIOS-ban. talán azzal lenne még érdemes játszani, mindamellett ez teljesen másképpen műküdik végeredményben Linux és Windows alatt.
viszont az igényed nagyon egyedi, talán az AMDGPU display core-ral lenne érdemes valamit nézelődni. -
vinibali
őstag
válasz
eddie1978 #5912 üzenetére
szerintem annyival nem gyorsabb az a nagyon sok Intelre optimalizált csomag, hogy megérje.
de szerintem az valamelyik linux-ck-{broadwell,haswell,ivy...} kernelt megpróbálhatod(#5910) Frawly: nyilván nem Debian initrd és Arch vmlinuz párossal próbálkoztam, mert szerintem akkor is el kellett volna indulnia valamilyen boot folyamatnak, de itt úgy dob vissza, az image-ek betöltése után, mintha kértem volna tőle.
-
vinibali
őstag
PXE-boottal próbálkozott valaki?
OpenWrt routeren fut - tftp és http alapon - a fájlok megosztása, Debianos 50MB körüli netboot.tar.gz maga a tökély, de Arch alapon még a memtest sem indul el.
látszólag sikeresen átmegy a fájl a router és a kliens között, de mégsem történik semmi.Sat Aug 10 16:26:17 2019 daemon.info dnsmasq-tftp[8545]: sent /mnt/sda3/tftp/boot/memtest to 192.168.1.238
ugyan ez az eset, ha kernel és initrd fájlokat címzek meg. átmennek, majd mintha mi sem történt volna, újra beugrik a syslinux indítója azonnal. -
vinibali
őstag
pardon... nem partíció, hanem szektor eltolás.
a block erase size(1,5MB) miatt lett 6MB-os az érték, a page size pedig 8K.
Samsung 840 250gb and Pro 256gb NAND page/block size INFO -
vinibali
őstag
válasz
Shyciii #5798 üzenetére
én pár éve álltam vissza MBR-re, és akkor is csak azért lett pár hónapra UEFI-s bootom, mert akkor azt gondoltam, hogy a TLC-s SSD-hez kívánt 6MB-os szektor eltolás majd komoly előnyökkel jár, (Setting up Samsung 840 EVO SSDs on Linux), de aztán elengedtem. Windows is állandóan módosítgatta a boot sorrendet.
-
vinibali
őstag
megnéztem a deluge-ot, csak 80MB lenne ezzel a sok python2 kettő csomaggal
-
vinibali
őstag
Az Evergreen sorozat nagyon jól támogatott a nyílt driverrel, én nem is tudom elgondolkoztam-e azon, hogy az elmúlt 5 évben felrakjam a zárt drivert
rá is kerestem, a gyáró oldalán az utolsó driver: 2015 szeptemberi, a nyílt meg időként most is kapja a hiba javításokat és frissítéseket. -
vinibali
őstag
a Compton-nak van egy forkja, esetleg érdemes lehet megnézni:
https://github.com/yshui/compton/tree/master és az AUR csomag: compton-git -
vinibali
őstag
válasz
Siriusb #5533 üzenetére
a felhasználó attribútumai rendben vannak, /bin/bash-t kap?
sshd_configban érdemes megnézni az engedélyezett authentikáció módját.
ha a root-ról van szó, akkor azt néha külön kell engedélyezni loginra.#PermitRootLogin prohibit-password
nézned kellene a jorunalctl-t login közben, de talán még kulccsal is megpróbálnám -
vinibali
őstag
(#5489) Bici
ha van időd és kapacitásod az időnként változó csomagokat újraforgatni, akkor érdemes AUR csomagokkal tenni ezt. szerintem nem szerencsés a flatpak és társai használata, legalábbis én nem csinálnám. ha nincs szó nagy csomagokról (pl: LibreOffice) akkor maradj AUR-nál.amikor én kezdtem yaourt-tal nyomtam, két éve pacaur-ozok, de az kiment a divatból, már a csomagot is megszűntették.
AUR helperekről nagyon jól összeszedett leírást itt találsz: [link] -
vinibali
őstag
gyártói implementációtól függően nem mindig ismeri fel a GPT partíciós pendrive-ot a Legacy BIOS. meg kellene nézni, hogy van-e bootpartíció definiálva. így néz ki az én régi Evolution-os meghajtóm:
$ sudo fdisk -l /dev/sdd
Disk /dev/sdd: 1,9 GiB, 2013265920 bytes, 3932160 sectors
Disk model: STORAGE DEVICE
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x000400c7
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sdd1 * 2048 3932159 3930112 1,9G c W95 FAT32 (LBA)ugyan ez GPT-s fdisk-kel:
$ sudo gdisk -l /dev/sdd
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4
Partition table scan:
MBR: MBR only
BSD: not present
APM: not present
GPT: not present
Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT format
in memory.
Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
33 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.
Disk /dev/sdd: 3932160 sectors, 1.9 GiB
Model: STORAGE DEVICE
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): C1D1655B-9253-4EA5-A5A6-7C356E950F34
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 3932126
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 2014 sectors (1007.0 KiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 3932159 1.9 GiB 0700 Microsoft basic dataén is MBR-rel nyomom még mindig, nem nagyon látom elvi értelmét UEFI-re váltani, de az biztos hogy megvannak az előnyei jócskán. az lebeg a szemem előtt, hogy ez így minden gépen indul, nem kell majd szenvedni ha véletlenül egy nagyon régi BIOS-os gépbe kerül be a meghajtóm.
-
vinibali
őstag
válasz
vinibali #5408 üzenetére
update: ahogy a neve is mutatja a getty mindig kell
az "Automatic login to virtual console"-os override.conf-ot kellett csak kitörölni -
vinibali
őstag
régebben beállítottam, hogy login manager helyett a systemd getty service loginoljon és indítsa az ablakkezelőt. most kikapcsoltam ezt a unit-ot, hogy újra a prompt villogjon, de mégsem teszi.
az utolsó unit indításnak kiírása megmarad a képernyőn, a prompt nem jön be. hogyan tudnám ezt visszacsinálni? -
vinibali
őstag
bocsánat az offért, de nekem nagyon tetszik
biztos ti is hallottatok arról, hogy a Gentoot kisebb attrocitás érte a GitHubon.
a pénteki nap Phoronix kommentje [link] :
What did the hackers do? downgrade the CFLAGS in the ebuilds? -
vinibali
őstag
válasz
eddie1978 #5150 üzenetére
nekem amikor néha frissen lehúzott disk-re vár, meg tud akadni pár másodpercre, de aztán minden megy tovább. érdemes lenne a kernel messages esetleg a journalctl-t nézegetni, amikor ez történik.
dmesg -wH
journalctl --follow
ha tényleg szögre befagy, esetleg másik gépről ssh-t próbálni. nekem mostanában a chrome szokott úgy befagyni, hogy visz magával mindent. legutóbb ssh-val tudtam belépni és megölni a process-t.
esetleg érdemes lehet még asysrq_always_enabled
paraméret beírni a boot-hoz, és ha minden kötél szakad így reboot-ot csinálni. -
-
vinibali
őstag
meg kellene nézni, hogy milyen hangkártyák vannak a gépben és az ALSA melyiket használja.
már ha te is ALSA-t használsz[balazs@archBalazsPC ramdisk]$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
Subdevices: 0/1
a kívánt hangkártyát kell beállítani az/usr/share/alsa/alsa.conf
-ban.
kicsit több olvasnivaló: Set the default sound card
nálam ezek az értékek az integrált hangkártyát szólaltatják meg.defaults.ctl.card 1
defaults.pcm.card 1
defaults.pcm.device 1
defaults.pcm.subdevice -1
ha mindezek rendben vannak akkor azalsamixer
binárissal lehet szabályozni a ki- és bemeneteket.
egyébként nekem úgy tűnik, hogy kernel kiadásonként is gyakran kell ehhez a fájlhoz nyúkálni.
ha pulseaudio-t használ az Arch-od, akkor meg a GUI-val van "csak" dolgod. -
vinibali
őstag
ismer valaki olyan csomagot, ami korruptálódott JPEG fájlokat tud helyreállítani? nincs már lehetőség SD-ről újra menteni őket, régóta a jelenlegi helyükön vannak. egy régi Nokia SD kártyám volt beteges, és dobálta el a fájlok bizonyos részeit.
köszi -
vinibali
őstag
hivatalosan semennyire
https://www.vmware.com/products/workstation-pro.html -
vinibali
őstag
szerintem elsőre megérné fsck-zni a boot partíciót és megnézni, hogy van-e rajta hely.
ha nincs külön, akkor az egész root-ot, de elsőre csak kíváncsiskodós kapcsolóval.# fsck.
amivan-n /dev/sda1
utána ráereszteni egy# mkinitrd -p linux
parancsot, hátha csak az initrd csúszott el. de ha a leírt hibákat tapasztalod, szerintem ott valami inkompatibilitásból adódó systemd probléma lehet.
hogyha ezek sem válnak be, akkor# pacman -Syu linux-lts
.az fsck-t iso vagy live image-ről bootolva kellene megnézni.
-
vinibali
őstag
én nem láttam az elmúlt évek alatt olyat, hogy a negatív lett volna a helyváltozás. általában 1, max 2 havonta frissítem a napi használatban lévő rendszeremen 30-50 MB-tal mindig nő a tárhelyigény.
colomb2:
nem értjük egymást. tudom, hogy az y kapcsoló frissíti a db-t, de ha nem is frissítem, hanem csak simán kiadom a telepítést. hogyha létezik újabb csomag az aktuális db-ben - a lokálissal szemben - a letöltés akkor sem lesz sikeres, mert nem elérhető már a csomag a tárolóból.legutóbb egy Xubuntunál tapasztaltam azt, hogy egy aktuális csomag fent volt, de régebbi verzióval mint az a dependenciáknál szerepel. kiírta, hogy kell és leszedte. szerintem pontosabban kezelik ott a "PKGBUILD-eket". tavasszal jártam már így smplayer-rel is, pár hónappal később az openssl-es szórakozás is betett. persze, láttam az oldalon a workaround-ot, de a hordozható pendrive-os rendszernél megint ráfutottam. kevés adatforgalommal és lassú mobilnettel elég bajos
de eleinte csak frissítették a csomagot 1.1-re, úgy hogy az 1.0-s library és bináris teljesen eltűnt. csak később lett külön csomagként kezelve az mainline és a 1.0 -
vinibali
őstag
arra gondoltam, hogy tök mind1, hogy pacman -S illetve pacman -Syu parancsokat adom ki, hogyha a local db-ben régi verziójú URL tartozik egy csomaghoz.
akkor sem lesz feltelepítve, mert a régi csomag URL-je a repoban már nem létezik, legalábbis az MTA-snál így működik.
nem szeretem, hogyha egy új csomagnál teljes rendszer frissítésre vagyok kényszerítve, hogyha minden jól működik, miért fogyasszam a szabad helyet azzal, hogy elképesztő módon nőnek az új verziójú csomagok?! költői kérdés, csak vitázni szeretnék erről
úgy emlékszem az Ubuntunál ennél pontosabban voltak a függőségek definiálva. -
vinibali
őstag
mindig tárolóból telepítek. arra gondolsz, hogy telepítés előtt frissítsem?
én úgy vettem észre, hogyha valamiből van egy frissebb verzió akkor a régi ami esetleg a local db-ben szerepel már elérhető az URL-en.
az sqlite valami korábbi függőségként jött le, most csak a subversion-t telepítettem.colomb2: szintén "én úgy vettem észre, hogyha valamiből van egy frissebb verzió akkor a régi ami esetleg a local db-ben szerepel már elérhető az URL-en."
-
vinibali
őstag
-
vinibali
őstag
ez a
radeon 0000:01:00.0: ring 0 stalled for more than 10460msec
szerintem tipikus xorg bajos üzenet és generic láttam már arch-nál is. direkt azért nem Arch-ot raktam fel nekik, mert sok mindenre van gui Xubuntunál, amit az Xfce extrában sem
az ubuntu topikban olyan kezdő gyorstalpalót kaptam, hogy csak na -
vinibali
őstag
radeon 0000:01:00.0: ring 0 stalled for more than 10460msec
radeon 0000:01:00.0: GPU lockup (current fence id 0x000000000003b71d last fence id 0x000000000003b776 on ring 0)
nem találkozott valaki ilyesmi finomságokkal mostanában?
még jó, hogy direkt LTS verziót válaszottam
Xubuntu 4.10.0-30-generic, Mesa 17.0.7 (LLVM 4.0-val forgatva)
Launchpad bugreport -
vinibali
őstag
ha továbbra is kézzel akarod kiadni a parancsot célszerű hozzárakni az
"exom ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/bin/pacman" sort a sudoers-hez.sudo echo "$(whoami) ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/bin/pacman" >> /etc/sudoers
a pacman-t pedig a követlező paraméterekkel indítani:sudo pacman -Syu --noconfirm
-
vinibali
őstag
a /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf-ra azért nézzetek rá
-
vinibali
őstag
válasz
spammer #4610 üzenetére
én is használom, mondjuk épp a piledriver verziót. ha indítom a Chrome-ot 8-10 lappal akkor közben egész használható marad a rendszer, szemben a sima kernellel, ahol sokszor komolyabb terhelés mellett is meg-meg akadt a zene.
pont a linux-ck hiánya miatt adtam el néhány évvel korábban, az akkori Trinity-met és tértem vissza a Llanohoz
szerk.: a repo címét érdemes többször beírni egymás után, mert sokszor megszakad a letöltés -
vinibali
őstag
a multilib csomagok mostantól nem érhetőek el a lib32 előtaggal?
-
vinibali
őstag
-
vinibali
őstag
válasz
Oneironauta #4545 üzenetére
nekem az Architect-tel az volt a bajom, hogy új tty nyitásnál az elsőnél megállt a folyamat. időnként szükségem volt takarítani a pacman cachet és ahhoz második ablak kellett.
-
vinibali
őstag
válasz
Oneironauta #4543 üzenetére
az anywhere telepítő 4(!) rootfs-t ajánl fel, az evolutionban 7 körül volt. nekem nagy fájdalmam az f2fs hiánya. a text módos particiókezelő számomra elég érthetetlen, ennél egy fdisk jobb választás lenne, de a telepító talán a cfdisk-et használja.
a feliz meg ha nem tud qemu mögül indulni. szerintem a google dns-ét pingeti és hát arról qemuban ritkán szokott válasz jönni -
vinibali
őstag
válasz
Oneironauta #4530 üzenetére
és (#4531) whbear
tegnap megnéztem ezeket. sajnos még mindig elég messze vannak az evolutiontól, amit azóta is folyamatosan hosztolok
szerintem érdemes lenne újra felkapni a projektet vagy legalábbis bugfixelni, mert a githubos script gyűjtemény még elérhető. -
vinibali
őstag
Az evolution is gitről szedte le a legfrissebb stabil vagy fejlesztés alatt álló telepítőt, és ezt csinálja ma is. Egy telepítés folyamán véletlenül kihagytam az gvfs, xdg, bash-completion stb csomagokat, aztán csak felszaladtam a projekt oldalára és megkerestem a sort
Nekem ez a makeiso és architect egyelőre gyengének tűnik, az architect klasszikus konzolos telepítője miatt egyébként nem tudtam egy kis tárhelyű rendszer telepítésekor használni, mert bármikor új terminált nyitottam elindult a telepítő, pedig nekem terminálból kellett volna:
- csatolni, már formázott partíciókat
- időközben ramdiskre csatolt /var/cache/pacman/pkg-n belüli fájlokat törölni
- archroot-tal telepítési lépések között localepurge-olni
Szóval szerintem, az evolution ablakkezelős és többalblakos módja egyelőre még használhatóbb.
Az induláskor az architectnél van egy elgépelés, a "rendszergazdai jogok és aaz internetkapcsolat" ellenőrzésénél. -
vinibali
őstag
miért tűnt el az evolution?
én a mai napig az utolsó augusztusi 32 és 64bites telepítőt használom. többször volt bajom az architect telepítővel, volt hogy nem indult el abszolút, az evo hibáit meg már ismerem, ott is csak kisebb problémák vannak amit egy második terminálból el lehet intézni. leginkább a grub telepítés és konfigurálásnál lett volna mit csiszolni
ha valaki szeretné, akkor elérhetőek az iso-k, seedelem őket 0-24
EVO - 32bit - 64bit -
vinibali
őstag
válasz
spammer #4160 üzenetére
csodálkoztam is, hogy nem találja a flareget csomagot.
korábbi tapasztalatból kiindulva én annyit tettem, hogy frissítettem a korábban downgrade-elt pacman csomagot és átálltam a package-query-git és yaourt-git csomagokra.
az első verziós pacman5-nél voltak problémák a yaourt-tal. -
vinibali
őstag
a systemd átállás nekem xubuntu alatt is nagyon bajos volt, illetve csökkentenem kellett a tmpfs felé csatolt könyvtárak számát
más: fordítottam Os és O2 szintek szerint linux-lts kernelt, de megegyező méretű lett a végleges csomag. tartalmilag nem néztem bele, de vélhetően ugyan az. korábbi tapasztalataimból kiindulva azért lényeges különbség nem is, de szokott lenni méretben.
-
vinibali
őstag
köszi a tanácsot, ezt szeretném használni. ez a 2 gigás adattárolásra kicsi, viszont ha ráfér egy hordozható linux, akkor pont jó. szóval mindenképp ezt akarom csinálni vele. és semmilyen újrafordításos szenvedés nincs vele, ha van egy automatizált folyamat. csak lerakom és csinálja...
-
vinibali
őstag
van egy régi 2 gigás pendriveom 32bites arch-csal és elég kevés rajta a szabad hely. telepítés alatt is tmpfs-re kellett raknom a pacman tárolóját, volt hogy beléptem chroot-tal a rendszerbe és a localepurge segített kitörölni a feles man fájlokat. lehetséges, az egész rendszert automatikusan fordíttatani? szerintem egy Os fordítóbeállítással lehetne némiképp javítani a helyfoglaláson.
-
vinibali
őstag
válasz
ger15xxhcker #4061 üzenetére
az iotop programmal, amit a community tárolóból tudsz telepíteni.
rootként kell indítani, majd a balra jobbra nyilakkal változtatható a lista rendezése. -
vinibali
őstag
válasz
tibor23 #4036 üzenetére
nekem van több pendriveos arch rendszerem. f2fs-sel ameddig indul minden villány gyors, gyorsabb usb2-n, mint egy hdd
egy pacman -Syu viszont már van, hogy tovább tart.
ha sokat nem kell írni, akkor nem fog lassulni a rendszer, és a pendrive sem lesz nagyon igénybe véve néhány GB írt adattól.
egyébként meg tudod nézni iotop vagy iostat-tal, hogy mennyit használja a rendszer a flash meghajtót és esetleg a "swappiness" értéket leveszed. de nálam az arch kikapcsolt swap-pel nem szokott szinte semmit sem írni az ssdre. -
vinibali
őstag
valakinek van gondja a chromemmal?
hosszabb használat és youtubeozás után nagyon belassul...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2113, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest