- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sh4d0w: Én és a számítógép
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Komoly képzelőerőd van!
Legalábbis az alapján, hogy a vaapi-t az nVidia-val hozod össze sűrűn. Szerintem az az Intelé, nVidia inkább vdpau vagy már én keverem?
Ebben viszont le vagyok maradva, mit használnak ezek helyett a lejátszók? Nem wayland meg vulkan-os dolgokra gondolok.
Lehet hülyén halok meg, de próbáltam utána nézni és itt még ugyanúgy ott van a vaapi és a vdpau is. Nekem ez a GPU gyorsítás annyira sötét felhős téma, jobban, mint a többi!
Lehet, hogy azért is vagyok ezekhez nokedli, mert egyik gépemben sincs GPU?
No de valamit az integráltak is használnak.....Nem? De!
-
válasz
Siriusb #6138 üzenetére
Én már egész jól elvagyok az unalmas Mint Cinnamonnal, sose zavart, ha mindent elfelejtek ezt használva, régebben hopperkedtem, de kiutáltak már mindenhonnan, így leszoktam arról is.
Sajna tényleg rohadtul benne vagyok már az X-ekben, ismerem ezt az 1-es és 2-es pontot!
Esetleg pofára is mehet a dolog...
Az én pofámra mindig.
(#6139) májkimiki
Sok kezdő klóner nem is fog itt ilyen-olyan okokból kérdezni, így csak vesződik az ismeretlenek tengerében. Persze nincs nagy létszám, de anno a Manjaro topik is elindult, szinte csak olyan kérdések vannak ott is, ami nem az Arch topikba illik, eleve GUI-s a kérések jó része.
Szóval akkor kifejezeten Archklón hopperkedsz! Az is hasznos egyébként, az alapok ugyanazok, de mindegyik saját archot akar, ez nem igazán jó, hiába a home userek felé nyomakodnak. Egyik sem eredeti, ez a nagy helyzet, a Debianból ki tudott csirázni az Ubuntu és utána annak lettek deratívái, Archklónoknál ez igen ritka, bár minao láttam egy Manjaro klónt is már.Digi topikban volt pár rüparasztó bunkó beszólás irányomba, arra utalt a kolléga!
ott is megszerettek hamar.
Van egy sim- em tőlük, de BP belvárosában belépve épületbe, kampeca lesz a jel, ezért kezdtem a topikjában érdeklődni......de nem kellett volna. -
válasz
#63718632 #6136 üzenetére
Szerintem teljesen életképes ötlet, hogy legyen egy Kezdő Arch vagy Archklón topik, már csak azért is, mert vannak olyan furmányok a klónokban, amiket a pure nagyArchúak csak pislogva olvasnak. Szóval én nem kritizálni jöttem ide, hanem építő jellegű javaslattal.
Én nem sok klónt próbáltam, de azoknál mindnél volt valami olyan gikszer, amivel nem jöttem ide, mert a pure Arch-nél nem lehet ugyanaz a hiba. Most is csak azért reagáltam, mert aggódás volt, hogy a halmozódó problémák kitárgyalása rossz fényt vet az Arch-ra.
Szomorú hírem van számodra, ha valóban a legfrissebb csomagokat akarod használni, minél hamarabb dobd a klónokat és valóban jöhet az Arch. Klónoknál is akkor indult ez a nagy zavar, mikor kivették a yaour-t és ezekkel az addig ismeretlen helperekkel kezdett mindenki bíbelődni.
(amúgy meg tényleg nincs sok alapom itt belevauzni a dolgokba, de legalább leírtad, amit leírtál, már előrébb vagyunk)
Különben ezzel a legyen a legfrissebb dologgal 10-ból 9 ember teljesen szükségtelenül bíbelődik, egyszerűen értelmetlen. Új hw-ek nem indokolják, akkor minek? Hogy remegést kapjon a klóner, ha egy héten egy új kernel nem jön ki?
Endeavour-t amúgy miért választottad? A honlapjukon persze nagyon dicsérik magukat, hogy jujde segítőkészek......nem mint ha ez nem lenne máshol is jellemző......
-
válasz
Siriusb #6134 üzenetére
Én mindig azt mondtam, hogy nagyon jó kezdőknek is az Arch Linux, ha komolyan meg akarja ismerni a linuxot.
Ha valaki nagyon elszánt, bár Ubuntu után tanulni jobb a Debian, értelemszerűen, de az sem igazán kezdőknek való. Ja, hogy kezdő.....mert ugye ez elég tág merítés ám. Aki tanulni akar, annak való Debian, Arch is esetleg, de a különböző platformokon nem erről szól a hype.
Te meg ne gyere ide, szapuld inkább a Digi mobilosokat továbbra is!
Ők szapulnak engem, de galádul nagyon! Én csak védekezem szerényen, de többen vannak.
Most, hogy nagyon el akarnál tanácsolni, egyre erősebb késztetést érzek!
Azt a változást emlékeim szerint az Arch wiki lekövette, csak az illető nem ebből a forrásból olvasgatott, hanem külső útmutatást követett.
Tényleg volt valami ilyesmi infó is, akkor vegyük úgy, hogy ebben most igazad van!
(anno engem innen elhajtottak, mikor nagyon kezdő voltam, azzal, hogy ez egy komoly disztró komoly népekkel itt a topikban....)
-
válasz
Siriusb #6130 üzenetére
Csak nehogy azt higgye valaki, hogy problémás az Arch, mert oldalakon keresztül ez a téma.
Á dehogy.....
Egyébként még én se dobnám ezt most be, mert itt most az van, hogy beérett a banán. Addig-addig hypolták az Arch-ot, míg Arch kezdő topik lett ebből a topikból, én hiába nyekeregtem évekig a Kezdőben, hogy Arch az jó, csak nem kéne túl hamar beleugrani......szóval vagy csináltok egy Kezdő nagyArchúak topikot vagy Achklón kezdőknek topikot vagy most már ez lesz.
Erősen gondolkodom rajta, bármilyen idióta is vagyok a nem home user disztrókhoz, beleugrok ebbe az Arch-örvénybe és jövök a kérdéseimmel.
Halkan azért megjegyzem, hogy kb egy hete teljesen más gubanc volt itt és kiderült, hogy valami változást nem túl gyorsan követett le az Archwiki és aki az alapján telepített, jól megszívta. De gondolom jut ilyen minden hétre, attól, hogy nem követem annyira a vonalat.
Ez a yay meg....hát tényleg jaj.
-
Nem az online TRIM érintett ebben a dologban? (a 800-as sorozat amúgy más rég kikerült a blacklist-ból) Erre a gyűlölt systemd egyébként rég nyújt megoldást, de azelőtt is lehetett ütemezett TRIM-et használni. Sok disztró főleg Arch alapúak még default discard parancsot alkalmaznak FSTAB-ban, nekik érdemes odafigyelni, aki meg pure Archot használ, csak tudja, mit hogyan kell alkalmazni.
Egyszóval az nyilvánvaló még mindig szerintetek is, hogy a Samsung 800-as sorozatnak semmi gondja nincs a TRIM-mel, kivéve 2 tipust, aminek az online TRIM ATA parancs(discard) okoz gondot?
Ez így korrekt? Vagy megint nem jól értelmezek valamit?
-
válasz
vargalex #6042 üzenetére
Igazad van, marhaságot írtam, az SSD teszi éppen bottleneck-ké a CPU-t! Egyszóval a lassú HDD esetén nem lenne akkora a terhelés.
(#6041) Frawly
Ne röhögtess így kora reggel! Csak nem fog egyszerre ugyanazon bug egy nyamvadt elavult LTS-en meg a super ropogós rollingon is jelentkezni!
És ahogy a mester is említette, nem volt arról szó, hogy az ntfs-3g terhelné a CPU-t, csak annyi, hogy közel 100-on pörgött, de másolás közben az emberek leállítanak közben minden egyéb folyamatot? Lószart.Egyszóval amit a kolléga tapasztalt, az maga a normál működés abban a helyzetben. Ki kell lőni a -csába a Wines fs-et és minden OK lesz.
Egyébként meg meg kéne nézni a futó processzeket cli-ben és látható lenne minden, nem kéne itt a Látóasszony topik munkáját átvenni. (gondolom, ha én 1bites Ubuntu származék használóként használom a cli-s rendszer monitorozást, akkor Archereknek ez főleg menni fog)
-
válasz
attilav2 #6037 üzenetére
Viszont egy negatív jelenséget felfedeztem ami sajnos érinti az Arch-ot és a (K)ubuntu-t is
Ezt nem volt érdemes felfedezni, NTFS-re dolgozni mindig is nagy processzor terhelést jelent Linuxos fs-ről. Az lenne egy igen szép baleset, ha valaki azt fedezné fel, hogy akármelyik disztrón nem így van!
(ezért is ellenjavallt NTFS-re torrentezni például)
A világ leggyorsabb SSD-it is használhatod, teljesen mellékes, írhattad volna azt is, hogy az összes géped piros otthon.
Keresgéltem a google-ban de megoldást nem igazán találtam erre.
Fentiek alapján nem meglepő.
de végülis nem tetszett a rendszer filozófiája
Jaj ne, ennyire fennköltek ne legyünk már, filozófus vagy te vagy mi? Ez ilyen nagyArchú dolog lehet, mert mindig filozófiáról beszéltek. Nem teszik a frissítési/csomagkezelési rendszere és kész.
-
Belefér, de szét van szórva, a Linuxos programok topik mintájára nem lenne elvetendő ötlet egy helyen kezelni a témát, egy jó összefoglalóval az elején. Így gyakorlatilag fragmentált nagyon és senki nem talál semmit, hanem kérdez egyből.
Ez a téma ugyanúgy érdekelheti a Debianosokat, Fedorásokat, mint az Archereket, Gentoosokat (lehet, hogy egyes szám elég lett volna itt)
A Wayland WM-es kalandjaimat a Linux OFF topikba szoktam írni a magam részéről, mivel ott semmi nem OFF.
Na látod! Akit érdekel a WM téma, örömmel olvasná ezeket is.....
Na mindegy, csak egy ötlet volt.
-
A klónokról nem tudok nyilatkozni.
Ahhoz képest azt emlegetve cikiztél! Ja és az Eltées Eleméreket is jegyeztem.
De az Arch-ban az a poén, hogy valóban nem DE-s felhasználóknak készült, hanem univerzális próbál lenni, hogy szerveren, meg minimalista konzolos, terminálos, WM-es felhasználáshoz is jó legyen. Persze felrakhatsz rá DE-t is, az kényelmesebb.
Potosan emiatt kezdtem átolvasni, mi a helyzet Arch topik terén, de azt szűrtem le, hogy eléggé égető lenne már egy WM-es topikot nyitni, mert gyakorlatilag a WM lényegét meg nem értve de büszkén és folyamatosan blogolja botladozásait ide átsértődött kollégátok.
Illetve azért kezdtem átnézegetni a hsz-eket, hogy lassan.......de ez csak régen volt Arch topik, fene se kíváncsi WM-es blogolásra. Még pár évet Eltées Elemérkedek inkább.Nyilván ha pl. felteszed Archra a Cinmanót, akkor az hoz magával minden függőséget, dbus, X.org, mesa, login manager, témák, default alkalmazások, stb..
Jó esetben egy részét a függőségeknek, pár éve már próbáltam. Amúgy meg logikus, hogy felrak mindent, hogy működjön, amiket használni akarok, ha már az öreg desktop bírja. Nem szenvednék évekig WM-ekkel, csak azért, hogy áltassam magam, woooow nekem ez is megy, aztán telepakolom QT meg GTK mix-szel és szidom a fejlesztőket, hogy fapados WM-re miért nem csinálnak ezer témát!
Szóval csinálj egy WM topikot, szerintem lesz aki hamar belakja, plusz a válaszaidból egész jó kis tudásbázis képződik lassan. (ill nem is lassan)
-
Emlékszek anno uby kollégának is természetes volt, hogy a mesa csomag meg a wifi/cpu mikrokód, stb. firmware-ek ott vannak minden disztrón, míg egyszer csak valami Arch-klónon kellett észrevegye kellemetlen meglepetésként, hogy ezek a dolgok nem olyan mindenhol magától értetődően jelen lévő alapok, mint azt ő korábban naivan gondolta.
Igazad van amúgy, én voltam marha, pedig szkeptikus voltam, de ti annyira nyomtátok ezt a Manjaro nevű archklónt, hogy lenyomta a Mint-et is, tuti felhasználóbarát, a róla szóló cikk is úgy harangozza be, hogy ez a legjobb kezdőknek, el lehet felejteni a terminalt.....etc.
Ezek szerint csak én láttam jól eddig, szóval lófakk ass neked!
Én koromban meg naívan......
Egyébként ezek a csudaklónok nem desktop Linuxnak készülnek?
Nem?
De!LFYA
(kicsit későn reagálok, de eddig hanyagoltam az Arch topikot, szóval aki emiatt beszól......)
-
Eddig nem éreztem én lassúnak, lehet csak beképzelem, de a HP mégis gyorsabban jeleníti meg a lapokat...no mindegy, ez legyen a legnagyobb gond a héten!
No majd valami Arch klónt rakok a HP-re, akkor lesz csak rakéta sebességű!
(a desktopon FF-ban van reklámblokkoló, HP-n semmi, lehet ez okozza a pár ms különbséget)
-
Azt gondoltam, hogy téged az a veszély nem fenyeget, hogy a gyári HP Windows-telepítést használod
Az akku alatt ott vigyorog a wines termékkulcs, ha meglágyulna az agyam valamitől!
Tényleg az van, hogy ha már egyszer használsz SSD-t, nagyon nehéz elképzelni a HDD-ről futtatást, viszont azt vettem most észre, hogy a desktopban hiába van jó SSD meg 16GB memó, a HP sokkal gyorsabban reagál, mert ezek szerint a processzor is sokat jelent. (na jó, ez evidens, de azt nem gondoltam, hogy az AMD APU ennyire tötymörgő az i7-hez képest)
-
HP-knál egyre kell vigyázni, a gyárilag előretelepített (és helyreállítópartícióról visszatehető) Windowst kell hanyagolni rajta, az tele van szutyokkall, mindenféle demo-val, reklámmal, kémszoftverrel.
Egyik HP-nál sem okozott ez gondot, mert úgy vettem meg őket, hogy kivetettem a meghajtókat inkább vettem bele új SSD-t. Anno még az ember nem jogtiszta Windowsokat is hajlandó volt a gépére rakni, ma már a jogtiszta Win sem kell.
SSD-re a JFS fájlrendszer nagyon jó, de kifejezetten a deadline scheduler-rel! Állítólag ez a legprocibarátabb Linuxos fájlrendszer. (nem csak SSD-re kell mindig gondolni)
De a Cinmanónak is vastagon fog a ceruza
Amikor a Manjaro KDE-t kipróbáltam, végeztem összehasonlítást és lebukott nálam a KDE. Induláskor nagyon kevés memóriát használt, a Cinnamon 50%-kal többet (cc 400 ill. 600 MB), de elindítottam a böngészőt, ugyanannyi lappal mindkettőnél és kiegyenlítődött a dolog, sőt!
Innentől kezdve nekem magyarázhatják, hogy hű a KDE milyen keveset eszik, bezzeg a Cinnamon a legtöbbet. Persze, ha valakinek az számít, hogy az éppen felállt rendszer mennyit mutat.....
De ahogy írtad is, ez tök mindegy 8 ill 16GB-nál. (ezért is vettem egyből a 8570p-be még 4GB-ot, mert alapból csak 4GB volt benne)(#5394) zoli62
Régóta használod? Milyen DE-vel? -
Az mit jelent, hogy kicsit széthúztad?
8470p-ből 8570p lett.
(szélesebb lett egy numerikus bill blokkal)
A desktop gép behalhat akármitől, lehet kiöregedett benne az adott hardver
A tápot említette az Asus alaplap védelme, amikor lekapcsolt, nagy meleg volt, azóta meg megy rá nagy venti direktbe. Jó kis táp ez, 5 éve vettem, nem gagyi annyira Corsair cx430, de lassan le kéne cserélni. Más hw-nek nem lehet baja.
8470p-n 1000%, hogy mennie kell az UEFI bootnak, az ilyen üzleti notiknak mindig szabványos, 64 bites UEFI-je van.
Nem! Épp 8460-ről írta minap másik topikban a kolléga, hogy esélyes az UEFI-s probléma, nálam elő is jött, semmiről nem akart bootolni jó ideig. Épp neked írtam, miket csinált, valamikor áprilisban. Nem akarja, marad legacy.
Egy rája rávetettem magam mégis valamire, Chakra volt az áldozat, de a KDE mindig bosszút áll rajtam. A szokásos wifi jelszó beállításkor felugráló kulcskezelő és a tapipad duplakoppintásos beállítás....szevasz KDE.....
(az az agyonszidott Mint Cinnamon meg bebootolt 3 hete, felraktam és semmihez nem kellett nyúlnom, minden úgy működik, ahogy kell neki)
Kezdő topikban elő került újra az a csoda táblázat, hogy melyik DE - WM mennyi erőforrást használ, Cinmanó az első.Azóta persze már nem így van, de egye fenyő - 8 és 16GB elbírja.
-
Nincs igazi kihívás! Az UEFI lett volna a HP-n új SSD-re, de az meg ennél a HP 84-es sorozatnál gázos. Közel egy hónapja semmi, mióta kicsit széthúztam a 8470p-t és 8570p lett belőle. Ezen meg nem merek most kísérletezni, amíg ki nem derül, mi kezdett behalni a hőségtől a desktopban... Közben elrohan mellettem a fejlődés, már csak kérdezgetni fogok a Kezdőben.
Különben addig örüljetek, amíg nincs időm felrakni egy Arch-ot!
-
válasz
IstvánLászló #5382 üzenetére
Szia!
Gondolm te is tudod hogy ArchMergeD nevet váltott, most ArcoLinuxD néven fut
Igen, olvastam, de nekem az ArchMergeD volt az utolsó Arch klón próbálkozásom, azóta nem kísérletezek, így sokat nem is tudok már erről mondani neked. Nekem is ez a választható modulokból álló script-es módszer tetszett amúgy, sőt még azon belül is témánként azt vettem ki, raktam be a script-be amit akartam. Hozzáértők ugyanezt csinálják saját script-tel.
Egyre inkább hajlok afelé, hogy az én gépeimre csak egy vonalból jók a disztrók.
Mondjuk Debian/Ubuntu vonalról sem telepítek már túl sűrűn. Mikor kijött a Mint Tara, felraktam, a pár hete elhozott HP 8570p-re is egyetlen disztrót raktam fel még csak. (azt percek alatt csukott szemmel és úgy használom azóta, hozzá se nyúltam szinte semmilyen konfighoz)
Ha valamit ismerek és superül működik vele minden, mit bonyolítsam!? Aki azt mondja, jujdejó az UEFI....már veszem is elő a vudu-babát. (ha nem tudod, az előző HP 8470p-re próbáltam UEFI-ben telepíteni....)
-
A Manjaróval nem is emlékszem mi volt a bajod, de azzal is volt valami.
Na látod, épp ez bizonyítja, hogy az ArchMergeD scriptes moduljai teljesen átláthatóak voltak, ami nem működött, az nem működött, ez pure Arch-nál is előfordulhatott volna. A scriptekbe kategórizálva voltak csomagok, ugyanazok voltak, mint máshol. (ArcoLinux-nál már fene tudja, hogyan van)
A distrowatch top 13-jávan 6 Ubuntu/Debian alapú van
Ez nem mérvadó, pár napja az Elementary volt a 3. a DW-n, a Debian meg jóval lejjebb volt a listán.
Még jóval több a Debian/Ubuntu klón, de a tendencia iránya elfordult. (no ezt szépen megfogalmaztam)
-
A scriptes mód amúgy egész átlátható volt még számomra is, különféle csomagokból választhattam ki, mit rakjon fel. Ez még sokkal jobb, mint, amiről nem tudod miből áll a telepített disztró.
Abban már többször egyet tudtunk érteni, hogy nem csak az Ubi vagy Arch, hanem úgy általában van túlszaporodás. 🤐
-
válasz
cyberpalko #5375 üzenetére
Nem ma kezdődött, de 5 éve még volt néhány stabil Arch alapú disztró, ami ismert volt.
A linkelt lista már nagyon a múlt, no meg vannak azóta nem Arch alapúak is benne. (KaOS, Chakra)(#5376) Bici
Egyet tudok veled érteni a leírtakban!
-
Amit cyberpalko felrakott, ahhoz is komplett XFCE tartozik, ilyen szempontból nem sokban különbözik a Manjaro felszereltségétől.
Ha alapból nincs hang, az más gondra utalhat, lehet Manjaro-n is ugyanezzel szembesülne.
(#5362) cyberpalko
Fentiektől függetlenül érdemes lenne megpróbálnod a Manjaro-t, kicsit ismertebb disztró az általad felrakottnál. Ha az sem megy, akkor más alapú disztrók irányába kell menned, de ez már nem itteni téma, ebben az esetben érdemes lenne ellátogatnod a Kezdő Linuxosok topikjába.
-
Szerintem a mintyegon19 jobb lenne
A 19-et még nem használom, csak fenn van két eszközön, a laptopon mondjuk napi használat alatt áll.
Viszont 5 év után itt az ideje, hogy használj fő rendszerként valami más disztrót, hogy fejlődj.
Említettem már, hogy én tényleg totál laikus vagyok, soha nem tanultam informatikát, így ha valamit 5 éve eredményesen tudok használni, kiváltva a Wint, az nekem totál elég. Attól, hogy időnként belepofázok sok dologba, még ugyanúgy nem értek az egészhez, mint a többi laikus user. De azt hiszem, ez már nyilvánvaló lett mostanra. Vissza is fogtam a lendületem.
Amúgy az összes ismerősömnek Mint-et raktam a gépére, még olyan gép is volt, amit 2 szerviz is elküldött, hogy ez már kuka. XFCE 17.3-mal mégis működött.
Te törekszel kibővíteni a látóköröd, mert van alapod hozzá és itt sokaknak van, keveseknek meg nincs, igaz utóbbiak inkább csak kérdeznek, szerencsére rajtam kívül más nem okoskodik tudás nélkül.
(no de hogyan kerültem én az Arch topikba?) -
Minttérítő...hm ez nem rossz, jó pár más jelzőt is aggatnának rám sokan! 😬
Persze nem igaz a jelző, csak néha ajánlom kezdőknek, ha egy igazán könnyen kezelhető sokáig stabil super disztrót keresnek.😁 Bő 5 éve használom ugyanazt gond nélkül, naná, hogy ajánlom! (amúgy már visszavonultam közkívánatra...féligmeddig)
Ez a nemrégiben ISO feltörés valóban megvolt, de ez máshol is előfordul és nincs sok köze a disztró megbízhatóságához. Pár napja a Szamárpingvin járt hasonlóképpen. Ettől a Dzsentó rosszabb lett?
A Mint túl népszerű volt, amiatt történt a dolog, a Gentoo....páran arról is hallottak azért! 😁
-
Nem csak rád gondoltam, bár benne vagy a célcsoportban.
(Te inkább a térítést nyomattad ezerrel)
Most minden flat amúgy, én már a Flatpak-tól is arcidegzsábát kaptam, független attól, hogy használhatatlan bugos valami. Ezeket a képeket se csípom. Vannak normális háttérképek, minek erőltetni ezt a műdolgot......
no meg 1ccerűek is
-
-
Jó az, minek stoppereljem, érezhetően kb annyi az így is.
Nincs GPT, mint említettem, felment a teszt Mint C és első dolgom volt gpartedben csinálni 4 elsődleges partíciót próbaképpen. A negyediknél jött az ismerős ablak, hogy csak 4 elsődleges ......
Szóval bootol ez rendesen, csak nincs választási lehetőség, mert desktopon van, amikor pendrive-ról bootolok.
Annyira látszik, hogy semmi nem akarja ezt az UEFI-t!Mondhatnám azt is, hogy fák jú GPT/UEFI !
-
Hasznosak ezek az optibay-ek valóban. Mint Cinnamon amúgy most sem túl gyors bootban:
ubyegon@HP-EliteBook-8470p ~ $ systemd-analyze
Startup finished in 5.315s (kernel) + 1.534s (userspace) = 6.849sKipróbálom valamelyik Arch klónnal, de nem pure Arch lesz, mert már megszoktam, hogy 5-10 perc egy full install.
A GPT-re átállás nem sikerült, pedig live alól inicializáltam, el is tűnt minden, de egyrészt a HP biosában nem lehetett választani, majd körül kell benne néznem, másrészt MBR maradt. Lehet, hogy bios is régi ebben a Elitbookban.
Most jött ki friss Antergos, érdemes bepróbálkozni vele? Anno elég gyatra volt a Inchi nevű telepítősegéd benne.
Meglepő, de Mint Cinnamonnal 500 mega alatt maradt a memória (boot után 423MB), FF 3 lapjával lépte át az 1gigát. Meglátjuk, mit ad ehhez az Arch alap.
A Cin 3.8 a Mint 19 alatt simán kiröhögi a KDE-t, ha most ennyit zabál csak.
-
Ha minimalista WM-mel használod, akkor a bootidő leszorítható 4 mp. környékére egy sima SATA3 SSD-vel. Ez Minten elérhetetlen.
Szép is lenne, ha WM-et kéne használni, hogy megfelelő bootidő legyen. Amúgy igazad van, Mint Cinnamonnal 5 sec alá nem ment a bootidő, Debian Cinnamonnal viszon 3 sec volt, pár éve kipróbáltam Antergossal, az 2,7 sec bootidőt hozott. Mindenütt a leglomhább DE volt fenn, szóval nem kell ide WM.
Jó dolog az SSD, én is sokáig küzdöttem ellene, mert minek az, ha WD Black-et használok rendszer alatt, de szerencsére már megvannak, így viszont a leggyorsabb, legstabilabb HDD-t tárolásra használom, ha ezt előbb tudom, dupla tárhelyet vehettem volna az áráért.
Desktopnál lehet a legjobban megoldani, mert ott valóban elég egy 10 rugós 12GB-os SSD és xTB HDD tárolásra. Laptopnál kicsit nehezebb ezt megoldani, ha csak ki nem dobod a DVD írót.
-
A manóba, tényleg kevesebb nullát írtam, szokni kell még ezt a 14" -os ketyerét vagy túl gyorsan írtam.
Szóval nyugodtan meg lehet venni ilyen kifutó SSD-ket olcsón
Az Intel 520 esetén ez különösen jó üzlet volt, mert pár évvel ezelőtt magasan a legjobb consumer SSD volt megbízhatóság terén és gyakorlatilag feleződött az új eszköz ára az új modell miatt. A Furyra meg használtan elég nehéz volt lecsapni, nagyon ajánlott még a legtöbb új modellel szemben is, a milyen SSD-t....topikból infóztam vétel előtt.
Annyira jók ezek az SSD-k, hogy ha nem Arch-ot rakok rá, akkor is repül a rendszerem!
-
Az msata SSD tényleg drágább, 15 alatt nem is nagyon van jó minőségű 12GB-os. Amúgy jelennek meg még újak ezzel a csatolóval is, van még időd válogatni.
Valóban, Linuxon pl. a fájlrendszer is eleve tartalékol, az ext4-nél valami 5% ez
Ez ki is ment a fejemből, ebből is látszik, milyen elavult a Win fájlrendszere......
3D TLC-s SSD-kről épp nemrég olvastam, nem olcsók, átlagfelhasználó elvan egy mezei SSD-vel is, én az elsőt pont akkor vettem, mikor kifutó lett az Intel 520 10GB, a laptopba meg vettem egy használt Fury 120-ast. Ezek elketyegnek még jó darabig. 16K-s meg a többi align-ról még nem is hallottam, ezért jó, hogy legalább valaki követi az SSD totyikot!
-
OP-re 8-27 százalékot célszerű tartalékolni, de ez bőven megvan a gyári lefoglalással is, mert nem valószínű, hogy 100 százalékig teletömöd a többi részt a meghajtón. De ha mégis, a 120GB-os még így is jól lesz.
Sokan totál értelmetlenül hagynak még pluszban ki helyet, mert nem tudják, hogy az ő SSD-jük is 128-as a valóságban.HDD-ből az AF-es a jó, az már 4k-s, WD1003FZEX például.
Ha valaki akkora idióta, hogy csurig pakolja a meghajtóját, akár HDD-n is.......
Amúgy msata-s SSD-t tárolásra akarsz venni a laptopodba? (az árát említetted, ezért gondoltam)
ATA jelszavas titkosítás ez jó móka, ha elfelejted a jelszót.
-
Nincs nekem ezzel gondom, inkább örülök, ha valaki képben van az SSD dolgaival kapcsolatban, mert bár már nem annyira féltjük, mert tudjuk, hogy mindent kibír, a vezérlő adja meg magát úgyis. Ettől még jó, ha tudja a felhasználó, mi micsoda. Hányan tudják szerinted, mi a különbség a 120 és 128 gigás meghajtók között? Mi az overprovisioning?
Te és sokan tudjátok ezeket, de legtöbben nem. Ez viszont helytelen, de legalábbis értelmetlen felhasználói szokásokat alakíthat ki! Feleslegesen hagynak particionálatlan területeket például előbbiek, de akár a trim miatt is.
Szóval csak legyél képben!Én már nagyon nem vagyok, nem mint ha.....
(szerintem, mivel én sem értek hozzá)
-
Te amúgy érzel kényszert SSD-n FAT akármiről futtatni a rendszert?
Egyébként meg azt a mai napig nem sikerült megfejtenem, hogy az fstrim első futtatásra miért végez sokára
Ezt pedig jó lenne, ha megfejtenéd!
Amennyit lebzselsz az SSD topikban, simán kideríthetnéd. Nagyon anno olvastam erről a témáról, de már nem emlékszem, mi volt a lényeg.
-
válasz
vargalex #5165 üzenetére
A Bluestar-ban vagy a pure Arch-ban? A kérdező előbbit használja.
(#5164) Frawly
Szerintem egyformán nem kezdőbarát.
cron-ba belebarmolni, ami vagy fog menni, vagy nem.
Vagy fog menni.....öööö ezt nem értem, arra gondolsz, hogy ha ki van kapcsolva a gép, nem fut le a heti cron?
-
válasz
#63718632 #5161 üzenetére
Nézed végig a cron mappákat, ami benne van az lefut értelemszerűen a mappa nevének megfelelően. (nincs most Arch-om, de gondolom ugyanott vannak a cron mappák) sajna nekem csak ilyen nem túl szakszerű módszer jut eszembe
Példa
status lekérdezése
systemctl status fstrim.service -
Volt valami gyanúm, mikor láttam, hogy Samuról van szó, ezek szerint benne lenne e 850-es a blacklist-ban?
Szerintem gyakorlatiasabb heti cron-ba tenni a fstrim-et, mert az ember úgyis elfelejti előbb-utóbb lefuttatni manuálisan.
Hosszú távú tapasztalatom alapján az fstrim-es megoldás amúgy is hatékonyabb TRIM, mint a discard-os.
Hogy mi van? Te látóasszony vagy esetleg más különleges képességed volna?
Rögvest kieszem az SSD-t ebből a halott laptopból, ha ezt élő ember meg tudja állapítani, hatékonyabb a ló*szt, ha mégis, az csak véletlen és ezt gondolod, de ez a tapasztalat dolog még nekem is erős volt, pedig szoktam nagyokat mondani néha.
KDE plasma6-ost már fogod használni?
Mondjuk ki nyíltan, hogy az online trim, amit a vezérlő irányít az oprendszer utasításainak megfelelően, jóval hatékonyabb, mint egy adott időben végrehajtásra kerülő kényszerített trim.
-
-
Köszi, sok hasznos dolgot említettél, valóban nem nagyon ismerem a KDE lelkivilágát, ahogy az Arch-ét sem.
A nyelvi beállításokkal viszont úgy vagyok, hogy ha már van lehetőség, akkor a saját nyelvemen használom a rendszert. Felhasználó vagyok csak, nem szaki meg guru és ha hibaüzenet jön, arra logikusan úgyis angol nyelvű találatok vannak így is, úgy is. Ha van olyan terület, ahol testre lehet szabni a disztrót, miért ne tegyem, nem én vagyok a rendszerért, neki mindegy, mit csinálok. Ha nem állítanám át magyarra, ugyanúgy tudnám használni, de mégis átállítom, egyszerűen ezt a nyelvet szeretem és tudom használni, ha perfekt angolos lennék, akkor is így lenne.
Amúgy papogány koma még nagyon az elején van, szóval ne nagyon lazítsatok, átteszi a törzshelyét végleg a Kezdőből!
A kitartása leírhatatlan.
(#5112) Siriusb
Köszi! Ezt az egy sort értelmezve is elgondolkodom, ha már valamennyire készség szinthez közel ismeri valaki a használt rendszerét, miért akar mást használni......szinte minden másképp van, mint amit már fejből tudok megoldásként egy problémára.
(#5113) BoB Ez elég narcisztikusan hangzott, de már erre is van gyógymód. Különben jó is, hogy kinyaraltad magad!
-
-
válasz
Siriusb #5103 üzenetére
Arch Linux - SSD Trim on encrypted LVM volumes
Lehet egyébként, hogy csak az itt másodiknak írt lépésre van szükség, ahogy az archwikiben is láthatod:
-
-
Szerintem a Gnome3 kompozitora hasonlóan a belőle készült Cinnamonhoz, nem állítgatható felhasználó által. Azért keressétek csak szorgalmasan.
20-intel.conf igy allitottam be, wiki-t kovetve:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "uxa"
EndSectionsokan ezt is javasolják:
"AccelMethod" "sna"vagy így:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSection(#5063) Frawly
Gnome3-nak miért kéne waylandesnek lennie? Alapból biztosan nem az.
-
Az ArchmD-ben a szoftverközpontban csoportok/xfce-goodies-ből próbáld ki a xfce4-cpufreq-plugint, hátha működik, alig van pár függősége, talán csak az xfce-panel, de nem hiszem, hogy le kell cserélni a mate-panelt, igaz nincs sok különbség.
(#5047) berojocy
Akkor a fene se érti ezt.
Nekem mindenhol működik, pedig nem is használom.
(a fenébe, csőbe húztatok! most látom, hogy ez az Arch topik, itt ne irkáljunk ilyeneket)
Azért azt meg kell jegyeznem, hogy a probléma csak nincs megoldva, hiába olvasni ezt a Kezdő topikban.
-
Sehol senki nem ajánlotta az Archot kezdőknek. De, csak most lusta vagyok előkeresni.
Egyébként lehet Manjaro-val jobban is járnál, az is Arch alap, de felhasználóbarátabb
Minden működik ezen a klónon is a második telepítés óta, a másik topikban írtam is, hogy 8 sec alatt van a totál bootidőm, most már ugyanott vagyok, mint ha bármilyen disztrót telepítettem volna. Mindig elfelejted, hogy kezdő vagyok, de nem abszolút kezdő.
Manjaroval ugyanott lennék, mint a többi telezsúfolt disztróval, pont az a célom, hogy alap legyen, majd felrakosgatom, amit használni kell rajta, ill. már minden meg is van. Talán a Caprine-t raktam fel pluszban, más nem kell, ezek a 100-as scriptek felrakták a legszükségesebbeket. A systemd-analyze blame 2.492s-sel zárul, mit akarjak még?(#5045) berojocy Ha ennyire applet-mániás vagy, akkor Cinnamont rakjál fel, abban az a legjobb. szerintem
-
Elvagyok én az angol leírásokkal többnyire, egyhetes Linuxos koromban is megoldottam a Wheezy netinstall telepítést úgy, hogy nem ismerte fel a hálókártyámat, ott sem volt magyar leírás, ez az ArchmD is működik, még nem néztem bele a wikibe, annyit már láttam a sok bugyuta DebUbi vonalon, hogy napi használatra alkalmazzak egy disztrót. Magam miatt nem aggódok, csak az volt fura, hogy van, aki kezdőknek is ajánlotta az Archot.
Itt csak azért kérdezgettem, mert Frawly kolléga rábeszélt a kipróbálásra és pont itt lebzselt, de hiba volt, beismerem és elnézést kérek, hogy nektek evidens dolgokkal kapcsolatban kérdezgettem.
Maradok a kezdő topiknál, az az én szintem. Egyébként is csak egy Arch klónt telepítettem.
Azt eddig is tudtam, hogy fura népek az Archosok, de hogy télen nyaralnak, arra nem gondoltam volna.....azért jó nyaralást.
-
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F serial: X8371747Q
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7981
clock speeds: min/max: 1000/2000 MHz 1: 2000 MHz 2: 2000 MHzsilentbreak
A Toshibán próbáltam ki ezt az ArchmD-t, ezen is Intel van. Jobb ezt az appletet hanyagolni, ha nem fut jól. szerintem
(nagygépre, amin dolgozom is, csak használható disztrót telepítek, sorry) -
Nem itt kell összegyűjteni az alapvető információkat ha valaki Arch-ot szeretne használni - szerintem.
OK főnök!
Amúgy a wikiben minden benne van, elég lenne a topik tetejére csak ezt kiírni. Teljesen igazad van, minek legyenek alapvető információk a topikban.
Még ide áramlik a sok hülye kezdő a végén.
-
Köszi a grub-os parancsot.
sikerült is, reboot megvolt
azzal mi a baj hogy community-ben van?
Semmi baj nincs ezzel, csak Frawly kolléga Debianos példájára írtam, hogy ott külsős csomagokkal kell operálni. Hát itt is, már ha community. Nekem amúgy tényleg mindegy, csak ez a trendy derégiekadebiancsomagok néha már fák. Ott is vannak friss csomagok akár az experimental repoban, de a stable-ban régiek, nem rolling disztró, ezt mindenki tudja.
Érdekes, hogy elég sokat olvastam eddig a wikijét az Archnak, lehet, hogy most is kéne néha.
Erre az update-grub parancsra nagyon ráállt a kezem.
(#5013) Frawly
Félreértettél, lást itt fenn.
Egyébként kezdem úgy látni, hogy nem jó ötlet ez az ilyen-olyan scriptek mentén telepítés, itt szívtok vele párhuzamosan.
Én csak annyit szívok, mint más Arch alapúval tenném. :-) Viszont fél nappal hamarabb telepítettem.
(#5015) berojocy Lehet, hogy nincs sok köze hozzá, de én mindig csinálok egy
sudo sensors-detect
futtatást terminalból. -
ez nem Debian, hogy az ezer éves csomagok helyett muszáj külsős csomagot feltenni,
Ennek azért fuss majd neki még egyszer szerintem, mert így elég nagy baromság!
(a mate-extra ittcommunity
repoban van, ennyit súgok)Amúgy nálam működik az újabb telepítés, a wifi is. Kicsit majd belakom és tesztelem, hogy jobb-e valamiben, mint a Mint XFCE.
Más:
Szerkesztenem kellett a GRUB-ot, de nem engedi az update-grub-ot, hogyan lehet GRUB-ot frissíteni?
A processor.nocst opciót alapvető beraknom. -
100-display-manager-and-desktop-v1.sh
idézet a srciptből
sudo pacman -Syyu
sudo pacman -S lightdm lightdm-gtk-greeter lightdm-gtk-greeter-settings --noconfirm --needed
sudo pacman -S mate mate-extra --noconfirm --needed
sudo systemctl enable lightdm.service -f
sudo systemctl set-default graphical.targetHa ezt felraktad, akkor fenn van nálad is a mate-extra.
Keress rá a csomagkezelőben, ott kell lennie.
Felraktam az extra csaomagot, de semmi valtozas.
Ettől még a panel-appletet hozzá kéne adni a panelhez.
Frawly
A kolléga arra gondolt, amit a core telepítés után használni kell: https://github.com/ArchMergeLinux/amd-mate, itt vannak a scriptek. Amúgy ugyanaz a verzió, mint az Archos linkeltben.
-
Korábbi kimenetet minek betenni? Archon nem érdekes, amit az inxi Minten írogatott.
Mivel kérdezted a wifi típusát és a Mint alatt készült kimenet is ugyanazt a típust mutatja, mint bármely OS alatt, de lehet, hogy azt mondod, hogy Arch alatt még ezt is másképp csinálja!
Még egy darabig nem lesz lelkierőm ennyit olvasgatni/gépelgetni a tiszta telepítéshez, viszont kábelt bedugva és wifit hardveresen lekapcsolva újratelepítettem az ArchmD-t és most már futnak a scriptek is. Ha minden fenn van, majd csak megoldódik a wifi kérdése is.
Azért csinálom ezt, mert ahhoz ez a féltiszta telepítés elég, hogy lássam, milyen a futása az old laptopon, mert ha nem jobb, mint a most futó legjobb XFCE Chrome-mal, akkor nem szenvednék fél napot, ha jobb, akkor egyszer már érdemes lesz nekiállni/ülni.
Addig is köszi a helpet, mostmár tuti, hogy fogok még jönni!
Így jártatok!
-
Nagyon úgy fest, hogy egy normál Arch telepítés lesz, remélem ott legalább a kábeles netet kezelni fogja a telepítő, bár ebbe a cc 900MB-os ArchmD-be is kéne lennie valaminek hozzá. Ha lesz net, a többi már csak türelmi kérdés,
Amúgy szerintem kéklufi már jó ideje nem frissíti az írását. Nagyon rákattant a dzsentoooora.
Gyurmakomának a leírásában ennyi a netkérdés: Internet kapcsolat csiholás
-
Sőt, hova ne tovább, ha trollkodunk, meg lehet említeni, hogy ha az Arch nem kezelte volna a hálókártyákat a gépedben, akkor már a telepítőszkript sem tudott volna alaprendszert telepíteni.
Pendrive-ról ment az alaprendszer telepítése, ez ilyen, ha az megvan, boot után jönnek a választható scriptek, no ezzel vagyok gondban, közben egy cat5 kábelt is találtam, azzal se sok változás van.
Ezt akarom felrakni az alaprendszerre https://github.com/ArchMergeLinux/amd-mate
-
Rosszul írtam, úgy kevés a wifi, hogy nincs. :-)
A Toshibán próbálgatom:
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002a
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63Első körben érdemes átolvasni a Biblia részeként az Arch Wiki vonatkozó részét.
Igen, ez akár eszembe is juthatott volna, de olvasgatás nélkül akartam megúszni.
Az nem gyanús, hogy az alaprendszer feltolta 4-5 perc alatt, igaz SSD, de akkor is.......Archwiki második sora:
The Ubuntu Wiki has a good list of wireless cards
Na szép.
-
Kéne buta Debian/Ubuntu vonalasnak kis help. Scriptes installt csinálok, az alaprendszer feltelepült, a DE telepítéséhez és az egyebekhez sajna a wifi most kevés. Milyen vezérlőt kéne letöltenem, amit így net nélkül fel tudok rakni, hogy a github-os telepítést meg tudjam csinálni.
Csak fúrdalja az oldalamat ez az ArchmergeD tiszta telepítés. Valójában a normál Arch felrakásához is kelleni fog majd wifi driver, akár penről alkalmazva is.
Tudom, hogy nem ugráltok örömötökben, mert ha sikerül felraknom egy Archot, akkor akár kérdésekkel is bombázhatom a topikot, de mégis jobb lenne, ha segítenétek.
upd
Lehet, hogy felesleges volt a kérdés, mert a top-ban látszik, hogy van networkmanager, a mirror parancsra mégsem reagál. A rendszert sem frissíti, valami multilib.db-t akar letölteni, de nem tud. -
válasz
IstvánLászló #4933 üzenetére
IstvánLászló! Szevasz!
De rég hallottunk rólad, persze, hogy emlékszem. Ezek szerint azért hagytad el már egy ideje a kezdő topikot, mert Archos lettél!
Az Antergos telepítése valamelyest könnyebb a mezei Arch-nál, de kezdő szinten max az jöhet szóba a szintén Arch alapú társaival.
A kitartásod mindig elképedve figyeltük, de csak eredményre vezetett azért. Gratulálok neked az elért eredényeidhez!
(ha lehet, erre itt ne válaszolj, mert kiebrudalnak bennünket, annyira off a téma)
-
válasz
vinibali #4931 üzenetére
Tökorrú winesként szerintem azt se tudtam 4 éve, hogy létezik olyan....mondjuk max 2 giga memóval ma se bohóckodnék vele. A most beüzemelt 16GB már más lenne.
Anno a Mint-et is valami wines belső telepítéssel kezdtem, na az szörnyű volt, amiatt jött a 2. disztróm, a Debian7. Meg a szépreményű openSuse 12.03. Utóbbit egy verziófrissítéssel kampecáztam is hamar.
-
Nevetni fogsz, de a Debian Wheezyvel csak így tudtam boldogulni, hogy mindig vissza kellett mennem a halál lassan felálló Win7-re és kiókumulálni a nonhu leírásokból, hogy mit is kéne nekem csinálni először ahhoz, hogy lássa a hálókártyámat, utána a többi finomság.....ahhoz képest talán az Arch még egyszerű is lehetett volna, ha hallottam volna róla. Ha akkor azt találom meg első kínlódásra, akkor most nem az apt-vonalon nyomnám a hülyeségeimet.
Azt azért tegyük hozzá, hogy a fenti módszerrel igencsak nagy elszántság kell, akár egyik, akár másikhoz. Engem semmi nem érdekelt, csak a Wintől való szabadulás.
-
válasz
Apollyon #4927 üzenetére
& (#4926) BoB
Régen talán nem volt más választása az embereknek, kellett tanulni a dos-t.
A kulcs az, ha nagyon akarja. Mondjuk én kezdő alatt az egyszeri wines home usert szoktam érteni.
A részletes dokumentáció sem fentieknek való túlzottan. Én anno akartam Archot kipróbálni, volt egy darab desktopom vezetékes nettel, ennyi eszközöm volt. Volt esélyem Arch-ot telepíteni szerintetek? Melyik disztrót tudtam úgy kipróbálni, hogy kiírom dvd-re és bebootolok vele, aztán tök ismeretlenül felszenvedem? Még a Debian 7 is igen komoly erőpróba volt, mivel nem ismerte fel a netkártyámat. LFS-s is fel lehet szenvedni dokumentáció alapján, hányan raktatok már fel a hozzáértők közül? És miért nem?
Megint olyan érzésem támadt, hogy nem tudjátok elképzelni milyen Linuxot telepíteni egy abszolút home user Winről áttérőnek..... pedig a Kezdőben olvasott kérdések adnak némi támpontot ehhez!
Ha szükség volna rá, bárki meg tudná csinálni.
Ez persze igaz. Én is működésre bírtam anno a Wheezy-t. Sőt! Egy január 1. nap hajnalán Arch-ot is raktam fel valami evolution telepítősegéddel.....kicsit tovább tartott, mint a Mint 6 perces installja.
-
Az FF GTK-t hasznal, ha te Qt-s kornyezetben hasznalod attol meg mindig GTK-t hasznal.
Igen, valami már derengett ebből, amiatt is nem voltam túl vehemens a témában.
Most meg megyek Gentoo-t telepíteni. Ha kezdők kezdhetik Arch-on én is fel tudok rakni egy Dzsentooo!
Amúgy köszi, még számomra is világosan leírtad újra a magyarázatot.
Most azért nekem már rémlik a KDE-ből, hogy valami beállítás alatt van GTK kényszerítő opció, de nem tudom mit takar pontosan.
Valamint a kolléga problémája is marad fura kategória, mert a Cinnamon elvan a GTK-val.
-
Most esett le, hogy GTK problémát írtok, bocsi, de említettem, hogy Chakrán használtam, amikor a fehérbetűs hiba volt, vagy az nem lényeges ilyenkor?
Arch linux nyugodtan javasolható abszolút kezdőknek is ha van kedvük és idejük tanulni.
Ez nem igaz, mert ha igazán kezdő, akkor értelmetlen egy Archot elkezdeni felrakni neki. Mégis hogyan, elmesélnéd? Elkezdi egy másik gépről olvasni-beírogatni a konzolos sorokat, amiből egy kukkot sem ért? Egy kezdő elmegy az archwikin?
A mostani kérdezőnk már 2012-ben Chakrát telepített, azért az nem az igazi kezdő kategória nekem.
DE ha ez a meglátásod, akár javasolhatod a kezdő topikban is azoknak, akik épp megunták a Wint.... (fogsz csuklani utána gyakorta)
-
Azért nem lényeges, mert teljesen más ez az új Firefox, alapjaiban változott meg, de nem is FF függő, mert anno mikor nekem ilyen gondom volt, kizárólag Arch alapún volt meg ez a jelenség, a többi 5-6 disztrón viszont nem jelentkezett. Ugyanaz a FF verzió volt, mielőtt tovább értetlenkednél!
De a kérdező szerencséjére a probléma most nem a kezdő topikban pattog, hanem a profik disztrójának a topikjában. Várom én is a professzionális választ!
-
válasz
bandras0226 #4914 üzenetére
A manó csípné meg az orrodat, én nem hardverhibát írtam!
Ha KDE és Cinnamon egyaránt hozza ezt a hibát, akkor egyes hardvereket egyszerűen nem csíp az Arch.
A Linux disztrók ilyenek, némelyik nem szeret bizonyos hardvereket, ezek szerint a böngészők is ilyenek, bár ez esetben nem erről van szó.
A tűzróka főleg mostanában kaptya be! 57-es kétségbeejtő.
-
válasz
bandras0226 #4912 üzenetére
Nekem ez a fehér betűs dolog a Chakránál volt.....most látom, az neked már 2012-ben megvolt, így már értem, miért Arch-ot telepítettél, én meg simán zöldfülűnek néztelek az Arch-vonalon!
Ha KDE és Cinnamon egyaránt hozza ezt a hibát, akkor egyes hardvereket egyszerűen nem csíp az Arch.
-
válasz
bandras0226 #4908 üzenetére
Valami változott ezóta?
2014-ben már a Mint-et is kipróbáltad, tudod mi való neked, akkor mit szerencsétlenkedsz az Arch Linux-szal?
-
válasz
bandras0226 #4906 üzenetére
A kérdés, hogy neked az asztali felület volt szimpatikus?
Mondjuk aki Arch-ot tud telepíteni, annak a 2. legjobban beállítható DE nem fog problémát okozni. Vagyis nem kéne.
A fehér betűk miatt változtatnod kell a témán vagy a vezérlőelemeken. Anno egy Arch alapú disztrón nekem is volt hasonló problémám, de ez se oldotta meg. Nem is használok azóta Arhc alapút! Archwikit olvasd szorgalmasan szerintem, annyi idő alatt itt is kiigazodsz, mint Winen.
A kezdők használjanak kezdőknek készített disztrót!
(#4909) Frawly
Cinnamon nem zár képernyővédővel film alatt! Nem tudom te mit használsz, de az alapján, amit írsz, inkább jobb is, ha nem tudom.
-
-
TLP vagy Laptop mode tools?
Amennyi ideje használom a teszt lapost, az alapján nem tudnám megmondani, főként amiatt, hogy szinte használhatatlan akksival (fél óra) és meghajtó nélkül kaptam, így mindíg AC-ban van.
Sok különbséget a beállítási lehetőségek miatt nem látok amúgy.# Seconds laptop mode has to wait after the disk goes idle before doing a sync.
Ez a szinkronizálás miatti beállítás, ha használsz egyáltalán valamilyen sync programot. AC esetén a 0 kikapcsolja a laptop módot, BAT-nál meg annyi sec-et vár, mielőtt idle-be küldené, hogy ne kavarjon be a sync-nek a leállással.
A kattogás a parkolást jelzi szerintem. Milyen HDD ez pontosan, WD Black nem lehet, mert az nem parkol? Smart adatok között megnézheted mennyit parkol.
-
# Hard disk spin down timeout:
# 0: spin down disabled
# 1..240: timeouts from 5s to 20min (in units of 5s)
# 241..251: timeouts from 30min to 5.5 hours (in units of 30min)
# See 'man hdparm' for details.
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_AC="0 120"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_BAT="0 60"Szerintem ezeket az értékeket vedd "0 0"-ra vagy állítgasd az értékeket. A lemez idle módba tétele annyira elenyésző a laptop fogyasztását tekintve, hogy semmi értelme vele vacakolni.
Két meghajtó esetén egyes beállítások nem mindíg működnek megfelelően, nálad meg két teljesen más működési elvű meghajtó van! [link]
-
Bocs, nem is néztem, milyen értelmetlen abban a formában, a terminal df -Th kimenetből másoltam ki:
Igen arra gondolok, amit képpel linkeltél, most kivettem a FF cache beállításokat és nő a cache mérete!
Csináld meg ezeket, hogy ne használja:
írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét.
Az új beállítások a Firefox újraindítása után lépnek életbe.
A hiányolt SSD gyorstalpaló írást bemásoltam az én SSD-s blogbejegyzésembe. Hirtelen jobb nem jutott eszembe.
-
Profile-sync-daemon, no ezzel megfogtál, nem találkoztam még vele!
mivel az egész .cache mappát raktam ramdiskre, így a foxi cache is oda kerül.
erre gondolsz?
tmpfs tmpfs 400M 25M 376M 7% /home/felhasználónév/.cacheEzzel a FF még használja a lemezt, nézd meg a Beállítások/Speciális/Hálózat fülnél!
8 GB már elég is lehet, ha nem használsz különösen nagy memória igényű programokat, akár virtuálban is!
-
a régi .cache mappát törölte a rendszer? - reboot után biztosan
Az, hogy mit raksz a ramdiskbe, sokban függ a memória mennyiségétől is. Attól amúgy semmi nem lesz lassabb, mert ram-ba teszed! A FF cache is gyorsabb ramból.
Szerintem próbálgasd, ha nem látod jónak a beállítást, visszaállítod, elvész a cache legfeljebb. -
Nézd meg a df -Th- val hány ramdisked van, eddig se egy volt!
mennyire fontos a .cache tartalam a böngészőkön kívül? nyugodtan küldhetem az egész cachet egy ramdiskbe?
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Sokan csinálják így, elég a 400 MB is.
-
Igazad van, épp ez ugrott be, hogy még a külön /home-nál is be kell rakni a cron-ba! Akkor marad a garbage collection.
Van egy swapom, de csak egyszer kísérletképpen raktam fel, mikor egy game megette a 8 GB ramot!
blkdiscard - ez ismerős, de valami veszélyes ugrik be róla
(#4215) korobi
Az írás eltünt a szerzőjével együtt, két hete kérdeztem rá, mi van a blogjaival, de semmi! Be sem jelentkezett 07.-e óta.
I/O sheduler
SSD esetén a noop opció a leggyorsabb, HDD-nél a deadline, itt nem is szabad a noop-ot használni!
-
Igaz, ott tényleg említik! Mindenesetre a swappines beállítása mégis a normális megoldás.
Ezt az fstrim működést majd kiókumulálom valahonnan, elméletileg unused block esetén működnie kéne ennek vagy a garbage collectornak mindenképpen. Általában az SSD-t a vezérlő szabad hely alapján kezeli, nem érdekli a partícionálás.
óvatosan megyek már bele a vitás helyzetekbe, nehogy úgy járj, mint a noatime opcióval!
-
Sorry, most kapcsolok, hogy Arch topikon ugatok a dolgokba, ahol már systemd van! Az írás meg Ubi alapon kezeli a dolgokat.
Az sw opciót Ubuntu alapúak használják, Archnál meg a default van, ami Ubinál nincs.
swap- nál pont a józan ész mondja, hogy nem kell a discard opció! Itt se kerül szóba, az viszont igen, hogy a discard opció nem szükséges, ha fut időzített fstrim. Miért pont a swap-ra kéne?
-
Mégegyszer: de, működik swap-al is a discard. - mondtam, hogy nem működik?
Az azonnali végrehajtás miatt viszont nem célszerű discard-ot beállítani! Gondold végig, mi okból használja a rendszer már a swapot és abba is, hogyan működik a discard!
Sokkal jobb az alapbeállításként alkalmazott heti ütemezésű fstrim. Akár napi ütemezést is be lehet állítani, de minek? A swap-nál még a garbage collection is bőven elég lenne egyébként.
jön az újabb noatime/relatime like war!
-
intel 520 az ssd, nem néztem hogy tudja e az általad említett dolgot
Remélem erősen, mert jó ideje én is azt használom!
A swap- nál nem állíthatsz be más opciókat, de ott nem is kell a discard. Itt a swappiness értéket érdemes levenni 10-re!
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
bővebben Limit swap wear fejezetben
ezt is fusd át majd alkalomadtán:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is -
Fstab-ról egy vélemény:
barrier - javítja a fájlrendszer integritását, biztosítja, hogy a lemezen lévő struktúra mindig konzisztens marad, minimális teljesítmény csökkenés árán. ezt szűrtem ki az alul lévő linkekből
Egyrészt ha desktop SSD-d van, mint például Samsungnál az EVO, akkor nincs power-loss data protection, mint az enterprise class SSD-k esetén, ahol van power-loss data protection, a nobarrier használata nem biztonságos, bár minimális százalékban mutatták ezt ki, amiatt is használják páran folyamatos áramellátás esetén!
Az, hogy ez a nobarrier opció SSD-n hoz-e annyi sebességnövekedést, hogy a biztonsági kockázatot érdemes lenne bevállalni? Kétséges, de próbáld ki úgy, hogy kiveszed az opciót és ha nem érzel sebességcsökkenést, akkor ne is rakd vissza!
a / esetén a noatime,discard az maradhat
a swap esetén így nézzen ki :
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx none swap sw 0 0
minden mást szedj ki onnanforrások
EXT4 2.13. Barriers on by default
How to Tune an SSD
Barriers and journaling filesystems
File Formats Manual
Ext4 Filesystem(#4197) spammer
Nem nézted meg a képet szerintem, bár lehet, hogy erről van szó, csak a korobi nem azt a jelenséget fotózta le!? Ez a másfél perces visszaszámlálás nálam is szokott jelentkezni Arch alapúaknál- kizárólag! Nem lenne rossz tudni, mi okozza!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Remake-et kap a FATAL FRAME II: Crimson Butterfly
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- OLED TV topic
- Elfelejtettem a film címét
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Villanyszerelés
- LED világítás a lakásban
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3457, 94% Akkumulátor
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude Precision XPS Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, Vostro 8-12. gen.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest