- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Én felhagytam, az ilyen bloatware desktopok használatával, openbox+tint2 van, igaz sokkal macerásabb belőni hogy minden működjön, de frissítésekkor nincs vele probléma.
-
Frawly
veterán
Én is erre tippeltem, így legyen ötösöm a lottón. Azt nem értem miért teszik be. Gondolom aki az installer scriptet csinálta, az a saját rendszerén tiltja ennek a csomagnak frissítését saját szakállra, mert valami problémát okozott nála, és a telepítő létrehozásánál elfelejtette kivenni, benne maradt. Csak erre tudok gondolni.
De mint írtam, nem csak konkrétan ez a baj a 3d party install scriptekkel, hanem hogy egy csomó ilyen más lépést is meghúznak, amiről nem érti az ember, hogy miért, meg nem is tud róla, és csak ilyen hibákba ütközésnél veszi észre. Meg feltelepítenek olyan dolgokat is, ami az embernek nem biztosan kell. Ezért kétkedek mindig, mikor ilyen n+1. installert kezd el dicsérni valaki, hogy milyen kafa. Általában minél inkább kacsalábon forog, minél kulcsrakészebb, annál inkább gányolás van mögötte.
Itt múltkor is volt valami kolléga, aki vagy Manjaro-n, vagy valami custom Arch installernél belefutott abba, hogy a felhasználója tagja volt valami olyan csoportnak, amit nem értett, vagy users-ben volt, már nem emlékszem. Ott is az okozta a gondot, hogy az installer saját szakállra old meg dolgokat. Ahogy pl. az említett, UEFI bootnál MBR-es lemezre települni képtelenséget, meg egyes gépeken a Windows EFI-jére fixen bedrótozott fájlnevet se tudják orvosolni az installscriptek, grafikus telepítők, így meg nem működik az UEFI boot.
De ez nem csak Arch specifikus, Ubuntu, stb. vonalon is így van. Ezt nem értette múltkor ubyegon a kedvenc Mintjén, hogy annak a default települő 2000+ csomagnak és beállításnak a jó része igazából nem kell neki, de ő meg van győződve, hogy valamire kell. Hiába magyaráztam neki, hogy átlagos Arch install 1000 csomag körül/alatt szokott lenni, matekozza ki. De ő erősködött, hogy ami nem kell neki, azt átállítja, leszedi, de nem veszi észre, hogy mire leszed ~1000 csomagot, ugyannyi munkával feltehetett volna ő is egy 1000 csomagos Archot, amiről semmit nem kéne leszedjen. Nem mindig az a könnyű és felhasználóbarát, ami először annak látszik.
Pontosan ezért nincs az Archnak telepítője, nem akarja kitalálni a felhasználó helyett, hogy milyen partíciókat, bootmódot, bootloader, grafikus felületet, stb. akar, nem akarja kitalálni, hogy milyen csomagra van szüksége. És nem csak a kezdőknek készült disztrók hibáznak ebben, hanem még az olyan minimalisták is, mint a Void, annak a telepítője is rontott el dolgokat, meg feltételezte, hogy GRUB az kell, mikor nem feltétlenül, stb.. Pedig a Void az már haladó disztró.
Az Archnak nagyon igaza van ebben a KISS elvben, hogy semmit nem szabad a felhasználónak leegyszerűsíteni, működésileg elfedni absztrakciókkal, mert az nem egyszerűvé, hanem bizonyos foktól bonyolultabbá, rugalmatlanabbá teszi a dolgokat. Ez nem csak Linuxnál van így, de pl. HTML szerkesztőknél, plain TeX vs. LaTeX viszonylatában, stb.. Ez egy általános jelenség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged