Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#27275) Crystalheart válasza Nova96 (#27267) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Magyarországon is kultúrája van a minőségi szinkronnak, épp csak az animéket eleve semmibe veszik. (Vagy csak az Animax hozzáállása volt minősíthetetlen.) A piac decentralizálódásával megjelent sok amatőrebb, gyengébb szinkronstúdió és szinkron, akik már nem csak a profi színészekkel (esetleg színészóriásokkal) mondatták fel a szövegeket. De ha egyszer megtanulsz figyelmesen olvasni, megláthatod, hogy én nem a Naruto magyar szinkronja mellett szóltam, hanem objektíven sorra vettem a szakmai szempontokat, amiből végül a japán eredeti kerül ki győztesen a jelenlegi körülmények között.

Tirexi: A szinkronszínészek munkájának megítélése nem vájt fül kérdése, a színészi munka minősége művészi szempont. Amit te tapasztalsz, az az, hogy általában az ázsiai embereknek magasabb (talán kicsit szűkebb) skálán mozog a hangterjedelmük és a legritkább esetben van természetesen érces hangjuk is. Olyasmi különbség ez, mint az europid és a negrid nagyrasszba tartozó emberek általános hangterjedelme, hangszíne között: ismeretes, hogy hány amerikai fekete színésznek van jellegzetes afro és/vagy jellegzetesen durva mély hangja, amit szinte lehetetlen egy europidnek utánozni. Nehéz is nekik megfelelő szinkronhangot találni. A japán, kínai, koreai stb., tehát a mongoloid nagyrasszba tartozó színészek hangja is általában így, genetikailag különbözik az európaitól. Ezen kívül még közrejátszik az adott ország filmes iskoláinak ízlése, mert mint mondtam, hazánkban direkt rámennek a jellegzetes, érces, egyedi hangokra, míg vannak olyan országok és iskolák (pl. a legtöbb amerikai), ahol ez nem is igazán szempont, és csak a hanglejtést és színészetet nézik a felvételin.

Tehát amit te hibának gondolsz, az valójából etnikai sajátosság, amiről nem tehet senki és végül is a kulturális termék sajátja, a saját környezete határozza meg. Kisebb részben ízlésbeli különbség. Valójából épp a nyugati szinkron hangjainak sokrétűsége idegen a műtől, ha ebből a szempontból közelítjük.

Persze mindez nem jelentene semmit, ha legalább jó volna a magyar hang, de az animéknél többnyire nem az. :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.