Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
és mindent addig ütni, amíg elkezd működni. Ennek az eredménye az, hogy teljesen feleslegesen több ezer olyan dependenciája lesz egy szoftvernek, ami csak a legújabb rendszereken létezik”
persze google-nak érdeke minnél magasabb Android verzióra kényszeríteni, Pixel telefonok jobban fogynak. (Safafi részesedés 30% ott is ugyanez a helyzet)
Adhatna ki egy Chrome Esr-t. Firefox részesedése 1-2 százalék, nem jósolható hosszú jövő neki. Így marad ez a két böngésző Chrome, Safari. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor neked nem is olyan soká. Nekem ugyan 2003 tavaszán lett, de öcsémnek mikor gépet vettünk, az 2005 májusában volt, és Athlon XP alapú Sempron volt, ami Sempron 2800+ vagyis Athlon XP 2400+ volt. (2GHZ, de 166-os FSBvel)
2005 őszén highendnek Pentium D-ket kínáltam, általában D805-öt 4GHZ-en, low endnek meg különféle agyonhúzott Tbred B Sempronok meg Bartonok meg Thortonok. Sőt, ha jól rémlik, 1-1 csúcsabb Barton még 2006 nyarán is elment.
Mondjuk addigra már erősen kezdtek ráfordulni az ember a C2D-kre, de kezdetben az sem volt olcsó, a jó tuningos D805 kifutott, az AMD kínálata meg nem volt épp user barát. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
ezek chipset-k ehhez tul keson jottek mar, sokkal elobb kellett volna
KT400-s chipset masfel evet kesett az idealishoz kepest
nekem egy mobil Barton 2500+ ment 2335MHz-n a 10x233 FSB-vel 7:2:1 orajel vissza osztassal egy KT600-s Abit KV7 deszkaban DDR466-s RAM-l
azert az akkor meg 2.8-3GHz-s HTT nelkuli P4-knek bekoszont, es kerult 18k-ba ez a CPU
mikor vettel ennyiert erre kepes P4-t?
amikor mar Core2Duo meg a Quad-k voltak evekkel kesobb, es a hasznaltpiacot nezted
arban hasonlitsd mar ossze, mert mindig az szab hatart mennyibol kell okosnak lenni -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Lehet, hogy nálad van valami ... Mert ezt nem tapasztalatam, abszolút, pedig jó pár 2GHZ feletti Athlon XP-t láttam az évek során.
Majd ha kicsit több időm lesz, akkor mérek az Athlon XPvel valamit. (most sajnálom, hogy 2014-ben elveszett az sok adat, pedig volt rengeteg P4 NW VS Athlon XP 2166/2200/2669MHZ mindenféle tesztek) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Volt amiben nekem is rossz volt, pl Mafia 2-ben pont ilyen 7-10FPS-eket tudott, meg az AC Rogue is hasonló volt, de pl a Black Flag simán játszható volt vele, meg a Burnout Paradise is, Falt Out 2 simán fullon ment vele és még sorolhatnám. Meglepően jól ment ahhoz képest, hogy integrált volt, és milyen gyenge CPUm volt mellette, még gondolkodtam is, mikor elment a HD3870X2 és vártam a HD4850-et, hogy egyáltalán kellett nekem a HD4850? Azért a Mfaia 2 meg egy-két újabb játék bebizonyította, hogy kell, de egész jól elvoltam vele vagy kéát hétig.
Utána mega HD4850-en még tudott is valamit boostolni. Kár, hogy a gyenge CPU miatt itt már nemigazán volt jelentősége, ahogy aztán a HD4890-nek sem. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
a K7 Athlon XP-nel az volt a baj, hogy a RAM volt lassu, es arra vart a CPU
a 133MHz-s FSB igazabol 1400-1500MHz korul "kifujt"
onnatol mar 166-t vagy 200-t kellett volna hazsnalni, DDR400-s RAM akkorra reg volt hozza egyebkent, hiszen a P4-k is azt hasznaltak dual channel-ben a 800 QPFSB-juk melle
2002-ben jott ki a Tbred-B de a VIA KT333 meg a KT400A chipset meg csak fel es egy evvel kesobb lett, ami ezt eloszor tudta
de ezeknek 2002 elejen is kint kellett volna lennie piacon, hogy a gyari 133-s FSB-t lehessen novelni 166 vagy 200-ra
amikor mar voltak ezek, csak akkor jottek a gyarilag magasabb FSB-s Barton-k is 2003 kozepe-vegen
egyebkent erdemes lenne kiprobalni egy gyari 2GHz 2400+-t a gyari 133, aztan 166 es 200-s FSB-vel is, hogy menyire merheto a diffi 2GHz-nel
de ez meg a 1GHz alatti Duron-knal is merheto volt, hogy 866MHz-n jaro 650-s Duron 133MHz-s FSB-vel siman megette a gyari 100-s FSB-s 900-s verziot
minnel magasabb a CPU orajele, annal inkabb kijon ez, hogy RAM-nak is gyorsulnia kell parhuzamosan ott is novelve a rendszer keresztmetszetet, kulonben egyre tobb az uresjarat a CPU-nal -
-
Lord Myn
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, azt hiszem megvan az idei nyári projekt, kilomizni azt a szekrényt, mondtam is a páromnak, hogy legalább 100k-nyi cucc, ha nem több van benne, elvileg kell lenni ott egy komplett Retro PC-nek is - K5-PR166-os, S3 Virge + Voodoo1-gyel, egy rakás floppy lemez, mátrixnyomtató, az említett hangkártyák, meg ilyenek...
(Ha sikerül, majd DarthSun-nal beáraztatom
) -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
hát én a névhasonlóságon kívül nem találtam rá egyértelmű utalást, hogy a Chrome9 IGP-nek bármi köze lenne a dedikált Chrome GPU családokhoz - viszont kb mindenhol lehordják, és ami review videókat találni róla, ott is az látszik hogy már a megjelenésekor 4 éves SanAndreast is csak úgy futtatja itt-ott jó fps-el, hogy pont a kritikus mozgalmasabb jelenetekben meg végképp beakad az egész, a farcry is csak úgy fut rajta minimum beállításokkal hogy természetesen nulla shader használat... szóval nekem ezekből az jön le, hogy DX6, esetleg DX7 címekhez oké, de a DX9 leginkább csak az Aero miatt lett ráhazudva
#116834ata99
van még 2-3 láda lapom feltérképezetlenül, remélem azok között akad 890 vagy 900-as chipset akár amd akár intel, akkor ki tudom próbálni én is ezt a fergeteget
-
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
S3 DX9-el a PCIe GPU variánsokra gondolsz, vagy erre az integrált Chrome9 IGP-re? Mert erről az utóbbiról úgy rémlik a sajtóból, hogy ez igazából nem hardveres DX9, a shadereket csak szoftverből tolja rettenet erőforrás igénnyel - szóval igazából csak névleg DX9, annyi hogy a Win7 Aero elfogadja, de játékra nem különösebben alkalmas... ha már integrált GPU-n akart valaki játszani, akkor a Gef 6100/6150 és hasonló 7xxx IGP-k egy fokkal jobbak voltak - azok hozták az nV féle kevésbé zűrös játékkompatibilitást, óvatosan labdába rúgó (na jó, csak pöccintő
) teljesítményt, plussz retrós szemmel nézve az sem utolsó szempont, hogy még win9x driver is akad hozzájuk - ott meg már egész ütőképes platform a játékok nagy részéhez, dedikált GPU igénye nélkül... -
ata99
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Nem áll szándékomban beállni azok közé, akik mindent felraknak eladásra retró cimszó alatt. Cserére az explorer lapokat meg a KT7A-t tartogatom, a többiekben én nem látok fantáziát. Na meg ugye itt is a helyszűke... Mert egy crt-t sem tűrnének meg a lakásban, viszont egy BENQ FP553-at még megtűrnek
-
ata99
tag
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Hát igen, 600000-en belül maradni, kimaxolva a 30db-ot átlag kb 20k/db, egyébként igen hülyén gondolkodik a nav, ráadásul a jogszabály is nagyon gumi, könnyen rádhúzzák, hogy kereskedsz, és most a tavaly óta dupla bírságokkal 800k a beugró bünti.
Ráadásul a mohu is ráugrott a témára, a szerintük hulladék pc-k eladása ellen küzdenek, a nav!! végez számukra titkos megfigyelést az átvevőhelyeken, hogy mit visznek ki.
Sőt már a beadással is figyelni kell, mert könnyen illegális fémkereskedő leszel.Fpeter84 azzal sem számol, hogy oké, jó lenne pl egy Voodoo 3500,4500,5500 egy ezresért, de ha annyiért ha hirdetne is valaki egyet, kb 1 percen belül vinnék, sőt egymásra is licitálnának az emberek privátban. Szóval 99.9% akkor se lenne az övé.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Meg a NAV legújabb agymenése, hogy aki 3 processzort elad egy évben, vagy azért vesz valamit, hogy eladja, az már kereskedő. Évi 30 tétel vagy 600000ft felett mennek a navnak az adataid vateráról jófogásról, és kapod a milliós bírságot, szóval minimum katáznid kell, ami havi 50000ft+ könyvelő.
Azt párszáz ft-os cuccokból kitermelni, plusz valamennyit nyerni is, vagy hogy egyáltalán legyen értelme dolgozni vele, iszonyat pénzt kell értékesíteni. Ráadásul most napi 20000ft minimum megvan bármilyen foglalkoztatotti jogviszonyból tisztán. -
válasz
Pikari
üzenetére
Az mondjuk komoly.
Mondjuk furcsaságot nálam is produkál, néha kicsit elindul majd leáll, aztán gondol egyet és elindul. Nem valami biztató, de előbb legyen meg egy rendszertelepítés aztán utána úgyis írom a tapasztalatokat.
Ha nem találok bele jobb procikat akkor maradnak ezek aztán kész, jó lesz így is.
-
ata99
tag
-
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
a 98-2005 időszak nem arról szólt, hogy ha veszel valamit akkor 2-3 évig jó vagy... a 2-3 éves gép egy bármire is alkalmatlan őskövület volt - 200mhz-es gép az 1ghz-esek világában, 800mhz-es gép a 2+ ghz-esek világában... de igen, egyetlen mentsége az ára, költséghatékony fejlesztési lehetősége volt... persze ha valaki egy meglévő szerencsésebb S7 lapba (ami tudott 2.2-2.4V Vcore-t is) tolt bele egy K6-2-t akkor még annál is rettenetesebb eredményt kapott, mint amit én a SS7-ben tapasztaltam...
#116566KROK640
én pl 13e-ért vettem 2000 körül a PCPartner VIA MVP3 SS7 lapot - akkoriban egy tomato kategóriás EX/LX lap lett volna 18-20e-től, de egy ASUS/ABIT BX-es lap amivel számottevő tuning is lenne, az már 30+ lett volna. no most mivel így is csak az akkor is már rettentő kevés 64MB-ra maradt keretem vidkártya meg pár hónapig az átrakott Virge325 volt, így még a tomato EX/LX szint megugrása se tűnt reálisnak mindenféle bevétel nélküli kiskölökként, nemhogy egy jobb BX-es... aztán idővel az is eljött végül - használtan vettem egy ABIT BE6-II RAID v2.0 lapot huszonezerért, és szintén használtan egy (feltehetően utolsó steppinges) 633-as cel2-t adapterrel hűtővel kevesebb mint 10e-ért, ami ebben a lapban vígan szaladt 1100MHz felett - de ekkor jött az újabb pofon... idővel vettem egy Gef2 MX kártyát, és örültem mint majom a farkának hogy hogy szakít a vas - egészen addig amíg nem vittem el a kártyát egy próbára egy barátomhoz akinek 750-es Duronja volt, és kiderült hogy az a vas mindenhol alázza az agyonhúzott cel2-met
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ez igazából csak akkor volt ajánlott vétel, ha megspórolhattad az alaplapvásárlást, házvásárlást, tápvásárlást, vagy nem gamer gépet akartál.
Mert igaz, hogy olcsók voltak a lapok, de akkoriban újban ezt venni nem biztos, hogy olyan jó ötlet volt.
Amit leírtál, akkoriban nem voltrossz gép, kivéve az 1GB-os HDD-t, lévén már '98 elején is 1.7-2GB volt a divat. A 8 megás VGA meg sok esetben a "rettegett" Intel 710 volt, vagy valami S3, jobb esteben TNT1 vagy Voodoo Rush (az 6MB) -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
3db V550 PCI is hozzám keveredett, pedig egyáltalán nem kerestem - meg is lepett, hogy ez ennyire gyakori lenne?

én meg 84-es
de közel minden elsődleges gépemet fel tudom idézni hogy milyen proci és vagy pontosan/kb milyen lapban, de pl amit ha megfeszülök se tudok felidézni, hogy melyiket mennyi ideig hajtottam? ugye abban az időben picit pörgősebben fejlődtek a dolgok - a fél éves már picit avíttas, az 1 éves már határozottan, a 2-3 éves gép meg a múzeumba való volt akkoriban... most meg egy 10+ éves felsőközép vas sok rammal és gyors ssd-vel szinte megold... szóval fogalmam sincsen hogy a rengeteg vga/proci/lap közül melyik volt csak 1-2-3 hónapig, és melyik akár fél-1-másfél évig isslot A: én majdnem, de aztán mégsem... valamikor 2001-ben lehetett, hogy szokásos nyálcsorgatós nézelődős körömre mentem a budaörsi "merthülyeazértnemvagyok" bótba... ahogy jártam a polcok között, kiszúrtam 2 abit dobozt: egy KT7A, valamint nemtom melyik slot A-s lap. asszem mindkét csomag bontott volt, de minden benne ahogy kell... és mindkettőn ott a 6e-re leértékelő árcímke! a KT7A abban a pillanatban is a boltok polcain volt soktízezres árcímkével, a slot A lap már csak használtpiaci értékkel rendelkezett akkor de akkor is legalább a dupláját érte ha nem a tripláját... de döntenem kellett, mert abban a pillanatban csak 1 lapra való pénz volt nálam, így a KT7A mellett döntöttem... másnap szereztem pénzt és suli után egyenesen mentem vissza a bótba, de nem meglepő módon addigra már elvitték a slot A lapot - na így nem lett végül slot A vasam akkoriban...
a mostani Abit KA7 + Pluto 550 (meg van egy 600 is) konfigomat valamikor 10 éve vettem egy pösti használt pc-s boltban kilós áron, asszem lap meg proci együtt talán egy bő ezresért...
azóta megbolondult a világ, és mostanra horror értéke lett ezeknek...(mellesleg a KT7A-t használtam fogalmam sincs meddig, majd eladtam használtan 20e-ért, úgyhogy ez volt életem egyetlen olyan használós vasa, amin nemhogy nem buktam, hanem igencsak nyertem is
)
arn
igen, ez rémlik hogy bajosan indult... nyilván nem akartak eredetileg alámenni a riva128 órajelének márcsak marketing okokból sem, de hát végül csak így jött ki... -
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az eléggé vérciki lenne, már az s462-es NF2-es deszkák is támogatták, 3 slottal 2*512MB+1GB felállásban (ilyenkor downgrade volt RAM MHZ-ben, de akkor iss), a 4 slotos s478-as deszkák (i865/875) pedig a 4*1 GB-ot is.
#116431Kalacskepu: nagyítóval nézd át a ramslotokat, hátha...
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Random TN panel nemtom, olyanom soha nem volt. Csak IPS és VA van, azok mindegyike kifogástalan a köztes és a modern FHD felbontásban is.
És ezek közül 3 modern, 1 retróbb(bár az is már IPS), fotókat is beférceltem gyakran, akár a korai DOSos címekkel is, teljesen tökéletes mindegyik.
Ezért nem értem az ilyen scaler igényeket, miért is?, mikor a fentieken teljesen jó a retró kép is, sőt sokkal-sokkal jobb, mint annó egy VIP CRT- n, azon már a karakterek is himbálóztak, jojózott a szemem hogy el tudjam olvasni nagy felbontásban, a kis LCD meg 2 méterről is élesen látható. -
válasz
Pikari
üzenetére
Nálam mind a 4 monitor tudja ezeket. DOS alatt is megy minden köztes felbontás. Rendes kijelzőt kell venni, ami 4:3- ra is kapcsolható, valamint a millió függőleges frekis monitorok felejtősek, azok persze gondolom hogy nem tudják. Retróra a modern, de alap kijelzők a jók, és ismét hangsúlyozom, a hardveres 4:3 skálázás kell.
Emellett legyen natív FHD, mert DOS alatt is már kell az 1080p, pld a Q2DOS- hoz. -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
De hozott, az más tészta, hogy kell erős proci és alaplap hozzá, továbbá az nem indok, hogy akkor sok játék még nem használta ki. Időtállóság szempontjából igenis érződik, ma pedig nem 2010-van.
Szándékosan nem írtam benchmark progikat, ott már a kezdetektől kimutatható az előnye, de a gyengébb P35/P45 északi hidak kevésbé használják ki a DDR3 előnyeit, pont ezért csak X38/X48 vagy 790i északi hidas lapokkal érdemes tesztelni!
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Szép összefoglalás! Az LGA775 nagyon hosszú és széles körű platform volt, bár annyi veszély volt benne, hogy egy LGA775 CPU nem feltétlenül ment LGA775 lapban. De még mindig sokkal jobb volt, mint most ez a 2 évente platform/foglalat váltás.
Nekem is Giga P35-ös lapom van erre az időszakra

-
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ezt tapasztaltad mert nem jól csináltad, X38/48 lapon kell mérni modernebb játékokkal és húzott Core 2 Quad procival 3,6GHz fölött, ott bizony érezhető az előny 8GB DDR2 vs. DDR3 teszten, sőt ha olyan címet indítasz ahol már 8GB nem elég, ott normális frekit DDR2-es platformon nem tudsz elérni 4GB-os modulokkal.

-
válasz
Pikari
üzenetére
Mondjuk én azt teljesen elfelejtettem, hogy 775-be is megy 1 mag 1 szálas Pentium 4.
Ez mondjuk számomra nem nagy veszteség, nincs is ilyen procim jelenleg.
#116247 jokeph: Nekem a Deluxe változata volt, az is egy jó lap volt, mondjuk nem nagyon tuningolgattam benne (E8500-at húztam 4GHz-ig, ennyi maradt meg
). Ránéztem a támogatottsági listára és menne benne a 960.
Azért kíváncsi lennék rá meddig menne (hűtés nem gond, ennél a kicsi lapnál is vizet kapott, még a 925 is).
Az én szívem valamiért a Giga lapok felé húz, talán azért mert abból használtam hármat is (GA-P35-DS3, DS3R illetve DS4), nem tudom. Fogyasztást én is csak egyszer nézném meg kíváncsiságból, azért mégis csak egy 130W-os prociról beszélünk.
Tápból egyébként egy Cooler Master Elite V3 600W-ot használok.#116250 KROK640: Igazad van, cache-t nem néztem, plusz ugye a 840 90nm a 960 pedig 65, szóval nem is kérdés hogy melyik a jobb.
Falu egyik csodája lesz.
AMD vonalra egyszer biztosan ráfogok nézni, már csak azért is mert újdonság lenne meg ugye miért ne alapon.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Talán ebből a szempontból örülök is, hogy kimaradt nekem a 775. Egy C2D-ről nem valószínű, hogy Core i-re váltottam volna, vadásztam volna a C2Q-kat. Ideig-óráig jó lett volna, de összességében drágábban jöttem volna ki. Drága lett volna, 2009-ben a C2D platform még, 2010-ben a C2Q proci is, és 2012. végén, immár nyugati bérből a teljes platformcsere is. Ehelyett 2010-ben vettem egyszer core i-t, 2012-ben némileg upgrade-eltem (ram, ssd, vga). 2009-et meg kibekkeltem az AM3-as Ahlon II-vel, az is űrugrás volt a S939-es 3000+-hoz képest.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem inkább azért nem jelennek meg tömegesen a használtpiacon, mert nincs feltétlenül értelme váltani róluk. A DIY gépeket általános felhasználásra meg játékra veszik szerintem, arra meg még egy jó darabig elég az AM4. Persze vannak akik akut upgraditiszben szenvednek, és muszáj mindig a legfrissebbre váltaniuk, de ez legyen az ő bajuk. Nálam még évekig maradni fog mindkét AM4-es gép, esetleg az egyik kap X3D procit majd valamikor. Nagy áresésre nem számítok, mert bár pont akik ezeket megvették újonnan, azok váltanak újabb platformra nagyobb eséllyel, de a kereslet tuti magas marad azok miatt, akik olcsóbb processzorral vettek AM4-et, és hosszú távra terveznek vele.
De hogy visszakanyarodjak az egységsugarú júzerre, szerintem az ő gépeik még kevésbé jelennek meg a használtpiacon. Inkább azok mennek végig a családi táplálékláncon, ha meg bedöglik vagy már használhatatlan, akkor egyszerűen kidobják.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Egységsugarú júzereknél szerintem leginkább laptop meg selejtezett (vagy nyugaton újonnan vásárolt) brand gép van, ezekben egyértelmű az Intel dominancia. A DIY gépek terén viszont meggyőződésem, hogy relatív magas az AM4 aránya. Itt a fórumon lépten-nyomon előkerülnek, ebben a topikban is többünknek az a (most már nem annyira) korszerű gépünk. Amióta van X3D, azóta az A gémer processzor, de a többi is vagy abszolút, vagy ár/érték arányban jobb, mint az Intel jellemzően. A Ryzennel nagyon betalált az AMD, és hát 5 generáció jött ki belőle AM4-be.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ebben a kérdésben totál egyetértünk.
Egyik haverom pl anno azért tervezett 11th gen I7-re gépet*, hogy kikerülje ezt az E magos szarakodást, pedig akkor már volt 12 sőt a kapuban 13th gen is.* MSI MPG Z590, INTEL Core i7-11700K 3.60 @ 5 GHz (8C16T), 128GB DDR4 RAM, GeForce RTX 3090 24GB, 9TB SSD, 36TB HDD
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, 12th gen után ezzel az E magos bohóckodással szerintem is elcseszték az egészet. Azért jönnek "kis" magok (meg már azoknak is vannak kis magjaik) hogy azt a kevés nagy magot tehermentesítsék. Jobb lenne inkább több normális mag. Ráadásul a ringbus is problémás.
A 13-14th gen ezek meg a degradálás miatt mostanában az AMD felé fordítottak, és ezen az új ultra sorozat sem nagyon segített. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az IGP megint más történet. Azzal nem számoltam most, mert egy normális PC-ben van dedikált VGA is. Asztali gépen pl nekem a 26 év (312 hónap!) alatt mindössze egyetlen hónapig volt IGP-m, a Phenomon 9500 mellett, meg egyszer vagy 2-3 napig az I3 4330 mellett, de ezutóbbi leginkább direkt próba volt.
Az IGP-k nem túl acélosak még ma sem, de ráadásul a ramból is kajál, és pont ezek a PC-k azok amikben kevés RAM van amúgyis, mert költségérzékeny. -
válasz
Pikari
üzenetére
Volt olyan esetem ahol ecc segített. De inkább elfedte a problémát. 1066-os DDR3 ecc reg ram, húztam fel 1866-on is ment szépen tesztel futottak majd mondom legyen a véglet is 2133-on bootol, windows elindul minden megy...aztaaaa...Igen ám de tesztek meg dög lassúak voltak. ECC ilyenkor dolgozott ameddig bírta. Esélyes hogy 1866-on is javítgatott de nem volt jelentős.
Videókártyákon pl RTX 3xxx szérián a GDDR6X ilyen ECC-s, ott van ilyesmi hogy nagy órajelnél stabil marad viszont teszteredmények esnek le.
Elméletben megoldható lenne akár ram chip szinten is hogy kiszűrjük a hibás részeket vagy a tuningnál a gyengébbeket, régen is így volt badram flag windownál és linuxnál is van. De az emberek inkább kidobják a hibás ramokat. Nyilván csak kishibás azaz egy modul egy része hibás azt képes ez a flag elfedni, kissé olyan mint a bad sector a vincsiknél csak itt nincs tarték tárhely.
Most gyakorlatilag CAS30 jónak számít DDR5 6000-nél. DDR4-nél CAS16 volt 4000 körül ami jó, de ha felét néznénk CAS14 3200 ami szokott lenni (CAS22 3200-as jedec az általános)
DDR5-nél szerintem a gyártási hibákat hivatottak az ECC-vel javítani. Tudom pesszimista gondolat de másért mi a fenének asztali gépbe ECC...Fücsök007
DDR1-ből nekem Samsung TCCD-volt Adat 566-os 640-en ment de csak CAS3-al Athlon mellett, fenébe...leadtam bizományba egy veszprémi cégnek az meg megszűnt és vele a ramjaim is elvesztek ráadásul pénzt sem kaptam érte....
..Jó ez már lassan nem is tudom hány éve volt de most is rossz érzés fog el hogy hol a francba vannak a ramjaim. -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
1. 5th gen I3 nem létezik, ahogy 11th gen I3 sem
2. Gondolom felétek ... én itt pont horribilis mennyiségű 6th gen I5-öt látok, utána a második legnépszerűbb a 4th gen I5, és I3. De mostanában a 10th gen I3 és I5 is eléggé nép proci lett, főleg a 10100F és a 10400F. (és ahogy a Celeron 1700-al anno, itt isa 10400F-el a nagyon early birdök között voltam).
Az viszont tény, hogy annak ellenére, hogy az AMD mostanában errefelé a home usereknél nagyot növekedett, még mindig egyértelműen kisebbségben van az Intellel szemben. Nagy AM4 dömpingre én akkor számítanék csak, ha valamiért jelentősen esne az ára. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Meglepődtem én is már az 1600AF- hez adott stealth- on is, elsőre hogy szép és halk, aztán terhelve meg nézem, 80fok fölé ugrott hamar...hamar le is cseréltem a Prism- re, az már jó hozzá, a 3800X- hez adták, de oda meg ez édeskevés...
Hasonló effektus az X99- en is, a kínai kerettel feltettem az AM2 Cu-AL hűtőt, nagyon halvány lett, a 180W- ra specelt toronnyal már rendben van.
Szerverhűtőm nem nagyon van, asszem. -
válasz
Pikari
üzenetére
Én azért lecseréltem az AM4- hez mellékelt nem elégséges hűtőket. Mindegyikhez legalább egyel nagyobb, jobb kell.
A 3800X- hez mellékelt WPrism jó az 1600AF- re, az előbbihez meg egy közepes toronyhűtő kell legalább. 60 fok max, teljesen terhelve, a 90-95 fok bökné a szememet. -
válasz
Pikari
üzenetére
Állítható 65-95 között, én 85fokra raktam -30mv-al és TDP limitálva 105w-ra. Gyakorlatilag ugyan azt a teljesítményt kapon mint gyári értéken csak kevesebbet eszik. Sajos nincs 65w beállítása csak 105 és 120w.
Top léghűtővel 85 fok lenne totál maxra terhelve, AIO-val ez lehet kevesebb. Nem akkora tragédia hűteni szerencsére mint elsőnek gondoltam.
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/25.html
Játékok alatt kemény 30-40w fogyasztással megy nálam. De ez csak egy 8 magos és az x3d visszafogja a boostot, munkára nem is ajánlanám. Ez tipikus játékos proci de abban a legjobb.
Ramok kínaiak, 50 fokon mennek terhelve, alulfeszelem majd azokat is XMP 6400, 1.4v ami szerintem sok, CAS32 a gyári. Én csak 6000-en használom azt szereti az IMC.KROK640
Nem tudom hogy képes lenne-e rá amúgy mert ez már eléggé modern platform. Talán CSM-et sem tud.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Jó, persze, igaz, én is tudnék venni most AM5-ös platformot, de egyrészt elégedett vagyok a mostani gépemmel (még), másrészt másra is szánom a pénzt. Ez a 2035-ig jó stratégia, épp most építettünk így havernak gépet (igaz ő 2032-2033-at mondottm aztán majd meglátjuk) ami végül ilyen lett :
GIGABYTE B650 EAGLE AX, AMD Ryzen 7 9800X3D, 64GB DDR5 RAM, Radeon RX580 8GB GDDR5, Samsung 990PRO 2TB M2, WD Red Plus 8TB HDD, FSP VITA GM 1000W. A VGA csak ideiglenes, oda még jön majd egy RX 9070XT.#116064 FoxiestFox : Hosszan anekdotázott itt, hogy milyen szegény környéken él, és sokáig még a C2D-s gépek is elmentek feléjük. Csak örülök, hogy végre jobban megy a sora

-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Nah itt van… szoval ez a fiskalis eves lesz a logika. De furcsallom, hogy igy miert csak majusra kerultek piacra. 3-4 honap utan meg szoktak jelenni. Akkor lehet az a datum nem korrekt, valoszinubb lehet 99 vege - ez a vinyo a barracuda ii, ami elvileg az ibm 34gxp elleneben jott, az mar 99 masodik feleben elerheto volt.

-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
nem vagyok biztos, hogy a korai dboknal korrekt ez a smart ertek - egyreszt meglepodtem, hogy milyen koran megjelentek a smartok, masreszt a total gyanus ertekeket bele se irtam, de meg igy is van egyket furabb ertek (alacsony count magas futas, vagy a forditottja) - olyan 98tol mar rendesen tamogathattak a gyartok, egysegesen.
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
itt van egy xedik leiras is - a fene se tudja mar melyik igaz, meg melyik evben... mert ez alapjan meg 2000 januar... de nyolcadik nap nem igazan van a heten
a piacon olyan majus kornyeken jelent meg, a januar meg elkepzelheto is lenne egy korai peldanyra.Seagate Date Code Format
So how do we decode this number? The format is simple enough, YYWD or YYWWD where Y is the year, W is the week number and D is the day number.Seagate uses a fiscal year for their calculation which starts on the first Saturday in July (week 1), with the days of the week running from Saturday (day 1) through to Friday (day 7).
For example, the fiscal year 2021 starts on Saturday 4th July 2020 (Date Code 2111) and ends on Friday 2nd July 2021 (Date Code 21527).
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
ennyire nem egyszeru
ez a seagate fele kodolas (4-5 szamjegyu kod), van ra jopar kalkulator, de amiben bizni szoktam, az eppen lerohadt, a masikak meg szvsz rosszul szamoljak.egy masik leiras alapjan a 00 az 99et jeloli, mert attol szamoljak a kodot, es 48ik, nap, de az sem tunik realisnak. majd ha mukodik ez az oldal megnezem.
erdekes az is, hogy keves vinyo futott akar egy evet is. vmelyiknek meg tok brutal start countja van, valszeg vmi idiota program leallitotta folyamatosan, csoda hogy tulelte (es hibatlan). de az alacsony countos de magas uzemorasak is vmi szerverben lehettek.
-
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
tippem szerint is "csak" driver probléma lehetett.De ugyanabban a gépben teszteltem a két kártyát. De hát ugyanazzal a driverrel illene mennie ugyanazon beállítások mellett a kistesónak és a nagynak(több játékot is kipróbáltam a VP880al, de mind megfagyott Maxtexturára húzva a driverben).
lehet elhamarkodtam a visszamondást a vp880 ra....
Persze időm sosincs és ezért nem teszteltem más konfigban őket....
Írjak rá az eladóra hogy hátha más tesztgépen menne max texturán és vegyem e meg a karit? -
-
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
köszi. letöltöttem.
A tesztpadomon még pont az AGP pros alaplapom van. csak sajnos pont win98 van működőm hozzá. XP telepítést nagyon elb@szcsiztam rajta és aktiválást akar. Éa már egyszer valahogy meghackoltam, de félresikerült a hack és nem tudtam újrahackolni azt az XPt hogy betöltődjön.
De majd ráfexem kicsit.Háthaszerk: Ránéztem amit letöltöttem tőled. Ismerősek a mappák hogy próbálkoztam ilyesmikkel. Quake2 vagy 3hoz működik valamelyik(WCGDRV gondolom max ez)?
-
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
jaja az a 4 es elosztó nem gyakori. Erről jut eszembe hogy van valami nv quadrom is amin 2db gef4MX 460 van. Az emlékeim szerint ehhez is 4 es elosztó volt, de techpowrup szerint 2 kimeneten 2 es elosztó van:[link]
ezzel lett még egy kétcsipes AGPs videokártya. Bár ezt még részletesen nem teszteltem, de amennyire tudom SLI-t nem lehet belőlük kihozni.
de azt hiszem van még valami matroxom amihez 4 es elosztó kábel van. -
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
"Matroxból egy g200, egy g450, meg egy m9120-esem van, ez utóbbi dx9es már."
Ja kifelejtettem hogy m1940 em is van.Nem rég valami furanevűt is vettem AGPset ami parhelia LXre épül.
Savage 2000et is sikerült beszereznem. sajnos nonamet. Nem a diamond viper Z200at
Szerk.: a Matrox g400ból furám van. 4db 5nanos rammal és 4 6 nanos rammal. próbáltam OCzni G400 Max órajelre. végigfutott a 3dmark 99 de volt sok képhiba

Hozzáértő ha átforrasztja a maradék 6 nanos ramot 5 nanosra akkor MAX is lehet belőle -
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
"Az első radeonokban hibás volt a t&l egység, ezért le van tiltva(ez nem a radeon 7000re vonatkozik?)."Ez volt a radeon le ami nekem volt. Én szerencsés voltam ezexerint. A radeon LEben a hyperz volt tiltva emlékeim szerint.
"A fury max kb a voodoo5 5500 szintjét hozta" igen nekem is ilyen tesztek rémlenek.
"De abszolút semmi értelme nem volt megvenni se a v5-öt, se a fury maxot, sőt már eleve a voodoo3mat és az egychipes rage furyt sem, mert a fejletlen felépítésük miatt mind a csúcskategóriában, mind a középkategóriában, mind pedig belépőszinten szarul teljesítettek ezek a chipcsaládok"
Nekem ügyebár ekkoriban radeon le@ddr-em volt. Ezeken nem is gondolkodtam cserében. A kyro2ben gondolkodtam, de visszalépni nem akartam(t&l hiánya). Így lett gef3ti200am.
"A nagy gyártók közül ati, a powervr, a 3dlabs és a 3dfx próbálta elkeseredetten kapargatni a piacot, ahova be tud férni,"
azóta szereztem be 3dlabs permedia 2-t és hármat és Wildcat VP 560 at.
Matroxból is sikerült kb a teljes palettát begyűjtenem(mistiq, g100, g200, g400, g450, g550,parhelia fullos,parhelia lx ) meg a népszerűbb kyro1-2t. Neon félek nem lesz....(matrox m3dben még reménykedek egyszer)
Még egy 3dlabs realizm azért ott van a bakancslistámon. meg valami s3 crhome gt(x). -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Nem GT, csak simán GeForce 210.
Jövő héten megnézem az enyémet, addig házon kívül vagyok. Techpowerup szerint mondjuk 64 bites.MasterDeeJay mutatott nekünk korábban RX6300-at és GeForce 6200-at is 32 bites rammal.
-
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Így van, ismerek illetve használtam is azért pár agp-s kártyát, de azok már bőven a 2000-es években jöttek ki, a nagyon régiekből (mint amiket te is felsoroltál) szinte semmit.
#115951 Francia91: Így már egyből meg is érti az ember, én 775-be tenném, ott ugye van mindkét opció.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Fhuu nekem írhatod, az ilyen régi videókártyákkal abszolút nem vagyok tisztában.
#115927 DarthSun:

#115936 Francia91: Annyit még talán én is kiadnék érte, a "probléma" az, hogy ami rendszert akarnék építeni azt ugyan úgy meg tudom csinálni a PCI-E-s verziójával is (meg persze ez a verzió olcsóbban is beszerezhető).#115942 envagyok: Ilyen és ehhez hasonló képek még jöhetnek nyugodtan.
Kábeles CF setupom nekem biztosan nem lesz, jó nekem az utána jött hidas megoldás is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az ATI-nál azért nem mutatóban dobtak ki pár pci-e VGA-t AGP-s verzióban. X6xx/7xx/8xx, X16xx/X18xx/X19xx, HD2xxx, HD3xxx és HD4xxx-ből is akad azárt vidáman.
Okés, X1800-ból csak a Diamond Viper-el találkoztam, ez spec egyedi AGP-s kiadás, más gyártó nem készített X1800-ast AGP-sben, de akkor iss.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azért, ha azt nézem, akkor kései P1-től C2D-ig. Ha az átfedéseket vesszük akkor 9-10 év lesz az inkább, és mindezt abban az időszakban amikor kb a leggyorsabban fejlődtek a hardverek. Ettől függetlenül a PCI-E már jóval többet bírt ki (20 év körül jár), bár igaz, hogy lassult is fejlődés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- Hutt C6 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 14 Pro Max Gold Dynamic Island, 120 Hz ProMotion, 48 MP kamera-128 GB-100%
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)

) teljesítményt, plussz retrós szemmel nézve az sem utolsó szempont, hogy még win9x driver is akad hozzájuk - ott meg már egész ütőképes platform a játékok nagy részéhez, dedikált GPU igénye nélkül...
Mondjuk furcsaságot nálam is produkál, néha kicsit elindul majd leáll, aztán gondol egyet és elindul. Nem valami biztató, de előbb legyen meg egy rendszertelepítés aztán utána úgyis írom a tapasztalatokat.

Szándékosan nem írtam benchmark progikat, ott már a kezdetektől kimutatható az előnye, de a gyengébb P35/P45 északi hidak kevésbé használják ki a DDR3 előnyeit, pont ezért csak X38/X48 vagy 790i északi hidas lapokkal érdemes tesztelni!
..Jó ez már lassan nem is tudom hány éve volt de most is rossz érzés fog el hogy hol a francba vannak a ramjaim.

.
DarthSun