Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Na pont ezért nincs nyomtatóm már tizenéve. Néha jól jönne itthon, meg egy scanner is, annyira, hogy olykor el is gondolkodok rajta, de amikor ilyeneket olvasok, hogy X lap után megáll hibátlan állapotban is, meg ki sem fogyik a tinta jelzi, hogy mégis és társai, akkor úgy vagyok vele, hogy azt a havi 1-2 alkalmat megéri, hogy elmenjek a könyvtárba és kinyomtassam/scanneljem amit kell (bár már az is egyre drágább
) és akkor nem én szívok vele."a vedd meg-dobd el mentalitás győzött" - persze, mivel egy céleszköz. Nem olyan mint egy CPU, alaplap, VGA stb, hogy fontos a teljesítménye, és 3-5-7 évente cserélni fogod, mert kell a gyorsabb. Nálam pl egy magától nem elromló nyomtató 25 évig is kibírná.
Az előzőt is azért tettem ki, mert :
1. olyan jó drivere volt, hogy már Win ME alá sem lehetett feltenni, egyszerűen nem és nem. Win95/98 only volt. Általános nyomtatónak sem lehetett felismertetni
2. Mikor beszáradt a festékpatronja (már ha egyáltalán ez volt a gondja) akkor utángyártottal nem ment, a gyári meg drágább volt mint amennyiért akkor az egész nyomtatót vettük. Úgyhogy hozzáragasztva a driver CD-t és a kábeleit, kitettem a ház elé ingyen elvihetőnek. Még 2 nap múlva sem kellett senkinek, így ment a kukába
-
válasz
frescho
üzenetére
Node, miert akarnek ilyen filleres vackot javittatni? Ha barmilyen muszeresz mernok ranez egy ilyen cuccra (sipol kettot a multimeterrel pl.), maris ki van szamlazva legalabb kb 10k osszeg, ami a termek aranaka a fele. Ha meg oda is kell vinnem, vissza is kell hoznom a termeket, mar a hibakeresesre elkoltottem annyit, mintha rendeltem volna egy ujat kiszalitassal. Egyszeruen nem eri meg ezekkel foglalkozni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Persze. Azért lenne érdemes elindulni ebbe az irányba. persze az is lehet, hogy ez valamiféle tartalék terv arra vonatkozólag, ha a jelenlegi irány kifullad valamiért.
Mindenesetre sokan jobban jártak volna, ha ezeket az E meg P magos csodákat is meghagyták volna jól hangzó tanulmánynak. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Igen, erre én is emlékszem, hogy a chipletes design mellett jöttek ilyen ötletekkel, hogy majd GPU meg RAM kerül mellé. Aztán a gyakorlat megmutatta, hogy érdemesebb másfelé fordulni (plusz magok, 3D cache)
i7-8809G elsőre egyszerű 4C8T 3100/4200MHZ 8MB cache Kabylakenek tűnik. De az ark is azt írja, hogy "Processor with Radeon™ RX Vega M GH graphics". Aztán van benne Intel® HD Graphics 630 és egy (itt a lényeg) : Radeon™ RX Vega M GH Graphics

2018 Q1, így már legalább sejtem, hogy miért nem hallottam erről a CPU-ról. -
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
A gyartastechnologia nem tud ezzel lepest tartani - foleg akkor az intel kezeben osszpontosult minden, most meg elvesztettek a fonalat, es mar az se mukodik, hogy folyamatosan a fogyasztast nyomjak fel (amibol most botrany is van, hogy degradalodnak a procik). En az okos designokat varom, amikor epeszu keretek kozott csinalnak hatekony hweket, egy asztali gep nalam ferjen bele 300 wattba, es a laptop 50be.
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Zen 5-ről már van rengeteg infó, de csak a példa kedvéért a mostani csúcs Zen 4 procik már elverik a 5800X3D procit úgy, hogy először még többnyire kikaptak tőle. Zen 6 jövő hónapban lesz véglegesítve a tervezőasztalon, 2 év alatt már itt lesz. Egyébként Intel részéről pl. i9-10900K nem képes még húzva sem kihajtani RTX 4090-et 4K-ban, FHD-ban meg pláne nem, pedig tuning ramokkal van benne erő.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Pedig hidd el nem vagyunk messze már attól, hogy a 9900K és 3800X elavultnak tűnjön, és ezt Zen 6 vagy legkésőbb Zen 7-el is fogja érni AMD, Intelnél már nem mondom biztosra a mostani anyagi helyzetükben. Szivárogtatásokból tudni lehet, hogy Zen 6-nál nagyon rámennek a CCD-k közti késleltetés csökkentésére, és hagynak puskaport Zen 7-re is, tehát 3-4 év múlva ez várható, aztán lehet megint lassulni fog a fejlődés amint kimaxolják az NPU-kat is amennyire lehet, nagy fejlődés van laptop vonalon is szerencsére. Intelnél az energiahatékonyságra tudnak jobban rámenni, nagy IPC növekedés nem lesz amíg nem jön a Royal Core. Én örülük a dinamikus fejlődésnek, ideje volt már, persze microsoft meggyorsítja az elavulást, de ez sokaknak fog olcsó 6./7. generációs konfigokat jelenteni pozitív irányból nézve.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho
üzenetére
Jól visszájára fordult. 2006-2008. körül még a P3-ak mint netezős gép futottak az aprón meg a "közbeszédben", de ahogy a Fb meg a Yt kinőtte magát, már nem lehet elbliccelni. Azóta se kell erős gép, de korszerű kell legyen, hogy ne erőből kelljen dolgoznia, hanem hw skillből.
Ezt már inkább KROK640-nek:
Egykicsititt bukik a fejleszthető gép elmélete is. Nincsenek már belépő szintű VGA-k feature upgrade-hez, a középkategória meg annyiba kerül, mint a korszerű belépő szintű alaplap+proci+ram, amivel egyben az IGP és az esetleges dedikált részegységek révén megvan a HW-es támogatás mindenhez. Nincs mese, olcsóbb teljes platformot cserélni. És ezzel el is jutottunk a minigépek, USDT és SFF brand gépek létjogosultságához, nincs értelme a batár nagy DIY gépnek, ha a júzer nem játszik PC-n. Netezésre, office-ra, tartalomfogyasztásra ezek is jók, ha elavulnak/elavultatják őket, nem is lenne értelme fejleszteni, mert nincs mivel. Hozzáteszem, amíg voltak olyan VGA-k, amik erre a fejlesztésre jók voltak, azokból jellemzően volt belépő szinten 1 slotos LP, tehát megint rendben van az SFF.

Mindennek megvan a helye, a nagy DIY gépek a gamerek (és egyéb teljesítményigényes felhasználók) asztalára vagy az alá valók, máshol nincs értelmük. A brand géppel support és kimagasló megbízhatóság jár, többnyire jól megtervezett konstrukciók, csendesek. Ha többen hajlandóak lennének ezt megfizetni, sokan jobban járnának. Kivéve persze azok, akik maszekba' gépeket raknak össze és menedzselnek a környezetükben...
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
" A drága gyerekeinek utazgatásra és új autóra telik, de egy gépre már nem" - Ez annyira ismerős ...
Sőt, az átlag emberre még abszolút igaz is. De különösen az utóbbi pár évben tapasztaltam. Wellness hétvégére meg nyaralásra százezrek, meg új autóra milliók sem drágák, de amikor egy gépet kell venni, akkor AAA címes gamer gép 50-100 ezerből az elvárás, és ebbe a munkadíjad is legyen benne!
Nem azt mondom, mert régen is megvolt ez a réteg, de a határ kb ugyanez volt, és 2002-2003 körül amikor 60-70 ezer ft-ból volt 1200-1400-as Tualatin Celeron, 256-512MB RAMmal, meg GeForce 2/4MX400-al, amin akkoriban kb minden játszhatóan ment, akkor ezt a feltételt könnyebb volt teljesíteni, pláne, hogy akkoriban netto nagyker áron jöttek a cuccok, így az árazásom meglehetősen kedvező tudott lenni, még a munka díjammal együtt is.A másik amit észrevettem, hogy az embereknek, (különösen a nem hozzáértőknek) stabil, erős, és jól bővíthető gép kell. Amikor azzal kezdem, hogy jajj VGA-t cserélni kéne, de akkor már tápot is mellé, netalán egy drágább lap/proci, akkor annak nincs jó üzenete, hogy a fél gépet cseréltetni akarod vele, és azt mondja, hogy hagyjuk. 3 év múlva meg vesz újat mástól, és úgy emlékszik rá, hogy 3 évig szívott a tőled vett géppel, az, hogy ő volt zsugori, és előtte 2-3 évig jó volt már nincs meg neki.
Ezért nekem mindig fontos szempont volt mind saját, mind ügyfél gépnél a jól bővíthetőség, és a jó alap.
Szerencsére az Intel a 2010-es években erősen kezemre játszott, hiszen egy pl 2nd gen I5 és 7th gen I5 között nem volt akkora különbség, hogy megérje platformot váltani miatta, némi olcsó DDR3-al, és jobb VGAval megtömve az előbbit, ugyanúgy elment mint mondjuk 4th vagy 6th gen társa."De láttál már olyan helyet ahol tucatjával, százasával, esetleg ezresével használnak brand gépeket? " - azzal kezdtem, hogy otthonra, nem sok értelme van. Azért nem sok olyan átlag user otthont láttam, ahol százával vannak erősen hasonló paraméterű gépek

-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Mondtam, hogy bizonyos helyzetekre jók, de nem feltétlenül pont erre. Ok, idős embernek C2Q után atomvillanás, még most : De a böngészés és a videózás az aminek kb a leggyorsabban növekszik egy ideje a gépigénye. Gondolj csak arra, hogy 20 éve, 2004-ben, egy fél nyarat egy Pentium 133-assal és 128MB EDO RAMmal (ami ekkor ehhez bőven overkill volt) meg egy 512KB-os VGAval húztam ki böngészéssel --- ez a gép ma a google.com -ot se nagyon tudná behozni, vagy ha azt igen, a találatokat méár nem tudná megjeleníteni -- manapság pedig aki böngészik is 8GB RAM és SSD kb a minimum.
Na most amikor az oldalak és a videók gépigénye megnövekszik (ha csak nem a szent CRT + SD formátum szekta tagja, akkor előbb utóbb FHD, 1440P, 2K, 4K ide is beszivárog) a gépet viszont nem tudja, ehhez szinten tartani. Amikor 10 év múlva (6th gen, VS leálló Win 10 támogatás? Hamarabb lesz az), egy jó proci cserével, némi extra RAMmal és (most a hasamra ütök) a GT1030 2GB - addigra filléres - RTX3060 12GB-ra cserélésével a gép kaphatna még 10 évet, ehelyett a kukában landol, mert egyetlen használható része sem lesz.Ez persze csak az én meglátásom, 27 éve foglalkozva napi szinten számítás technikával (ebből 10 évet aktívan PC-s boltban lehúzva, sok évet meg emellé még magán szervízesként) természetesen a tévedés lehetősége benne van, de eleddig nem sok jót tapasztalatam ezekről.
Ennek ellenére tök jó, hogy vannak akikre rá lehet sózni ezeket a gépeket, és nem e-hulladékként végzik.

#106364 jokeph : ez valami Brand gép lenne?
GTX745 XD -
jokeph
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Ismerős fiának ezt adtam át (némi munkáért cserébe, pénzt nem kérek érte, mondtam a szülőkenk):
i5-6600K + Zalman CNPS2X hűtő.
Giga H170 DDR3-as
4*4 GB DDR3L1600
Fujitsu GTX 745 2 GB.
WD 256 GB M2 nVME SSD
Turbót kinyomja magából, és ebben a melegben is max 50 fok a CPU ezzel a slim hűtővel, mellesleg közel néma is. -
válasz
frescho
üzenetére
Amúgy bejött az RF motyó, működik a kis tévé, legalábbis kibírt egy estét, aztán elkezdett vertical driftelni a kép, szerintem kell benne cserélni pár dolgot. De szép fényerős a cső és gyönyörű színei vannak, a Kisvakond szinte lemászott róla, a gyerek nagyon élte

Hogy még bosszantóbb legyen, a hdmi kompozit adapterem elszaródott, torz képet küld ki magából, kipróbáltam a PVM-en is, úgyhogy abból is kell új
-
válasz
frescho
üzenetére
Hát nem tudom, én irigylem azokat, akik manapság sima spórolással meg tudnak takarítani, az elmúlt években elszabadult áraknak köszönhetően, egy 710k-s kombinált jövedelemből például. Nekünk jóval efelett sem magától értetődő, tény, én sem vagyok jó a pénzzel, és a feleségem sem. Még úgy se, hogy nincs bulika és utazáska.
Ha az én esetem nézzük, tavaly nyáron váltottam munkát, több mint dupla annyit keresek a jelenlegi melóhelyemen mint azelőtt, de a mani tényleges értéke gyakorlatilag ugyanannyinak érződik.
Oké, nem segít, hogy lett egy gyerekem akit nem terveztünk két éve, és most pl az én jövedelmemből élünk a nyáron, asszonypajtás majd beszoktatás után megy vissza a hivatalba, de ahogy nézegetem a 3-4 évvel ezelőtti havi költségvetéseinket, és nézegetem a mostaniakat, rém depresszív a helyzet itthon. De igazából minden depresszív, a kormányzati oroszseggnyalás, hogy európa szégyenei vagyunk több fronton egyszerre, az értéktelen pénzünk, a horror állapotban lévő oktatás,és eü, úthálózat, a brutál arányban jelen lévő kádári minták a lakosságban, és sorolhatnám.
Mondjuk a trend már akkor látszott, beszéltük is hogy lépni kéne innen mert a nyíltan kialakítás alatt álló feudalizmus annyira nem tetszik nekünk, de aztán máshogy alakult.
Szóval ha vannak spórolós tippjeid, csak nyugodtan sziporkázz mert tanulnék
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
" a kalákban építkezést, családi, céges és egyéb segítséget nem mondják el" - na ez az ami ma nincs, maximum a cslaádi segítség (nekem mondjuk az sem volt, sőt... )
"Mondjuk ma egy pár hazavisz 800k-t" - a matek ott hibázik, hogy ez Debrecenben nagy eséllyel 5-600K maximum.
"3 évig otthon laknak a szülőkkel" - ha megtehetik. De legyen a hazaadott 200K, albérletre is elég lenne
"Ezt jól meghitelezve vehetnek egy 1.5-es panelt" - amire majd 10-20 évig még fizeti a banki törlesztőt.

Az AI-t szerintem ha jól használják, akkor nagyon nagy változásokat fog hozni, és látom benne a pozitívumot, de sajnos a negatív oldalát is.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
Ezert nem vallalnak gyereket, csak elnek a vakvilagba, mert az kenyelmesebb. A gyerekvallalas mindig a rogosebb, de a szebb utja az eletnek. Szar dolog lesz, ha idosen nem lesz csaladjuk, mert elszorakoztak a fiatalsaguk, es rajonnek, hogy az eletuknek semmi ertelme sem volt, teljesen feleslegesen jottek a vilagra, semmit se tettek hozza. Persze ezt megmagyarazni nem tudod nekik, mert kirohognek, hogy ez az o dontesuk, es hogy hulye vagy.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
"Nézz meg kimutatásokat és nem jelentősen alacsonyabb." - nem tudom. A lakások ára nagyon jelentősen emelkedett az utóbbi időkben. Plusz a szüleink külföldi meló nélkül is 2-3-4 év alatt össze grindoltak akár egy kertest is, ma ez nyilván csak álom.
De egy új autó is arányaiban sokkal drágább mint anno egy Wartburg, Trabant, Lada (ok, azokra meg várni kellett, meg igen, a mai autók fejletebbek)."Kell? Jól bizonyítod, hogy b*tuk el a nevelés oldalon." - Egyrészt. Másrészt a "kifehérítés" és a szoftveres elavultatás. Nekem pl mai napig a Lumia 630-asom lenne, ha nem lett volna elavultatva szoftveresen.
A másik, hogy ahol most dolgozok, ott sok fiatal is van, és szerintük már konkrétan gáz torrentezni, mikor előfizetsz netflix/anyámtyúkja meg itunes/Spotify és mennyivel jobb az. Az, hogy ez a hozzávaló mobilnettel havi nagyon sok ezer, az nem érdekli, el sem tudja képzelni, hogy lehet(ne) másképp is. 2-3 ilyen előfizetés meg a korlátlan/sok GB-os net érezhető havi extra kiadás, és ezekre mondjuk még a 2000-es években sem volt szükség : volt a szerencséseknek Endless/Skyline (Ncore) vagy Bithumen accjuk, meg egy telefonjuk 3000ft feltöltéssel havonta, és ennyi."a zsíroskenyér-savanyúkáposzta kombó" - nyami. Na igen, ez is ismeretlen. Erre még konkrétan barátnőm is kiakadt, pedig ő '89-es, tehát még benne lenne még ebbe az időszakba.
"lassan nem lesz aki oktasson" - ez egy másik tragédia, de messzire vezetne, erre ezért most csak ennyit reagálok.
ne is mondd, a Win10 most hotzott valami folyamatos online frissítést. Nekem meg ugy olyan netem, van, hogy disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect és mindezt percenként. Ettől a Windowsnál állandóan egy kék képernyőt bámulok "kis türelmet" üzenettel állandóan.
Megérkezett az a rémálom (a napi gépemre Win10 mellé - I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB, 1TB M2 Samsung 980Pro, 6TB HDD) , amivel anno a Longhorn (Win XP) fenyegetett, hogyha nincs neted, akkor a gépet korlátozottan lesz használható. Nos a helyzet az, hogy azt látom, hogy más kb sehogy."nagyon jó lap volt 9 évvel ezelőtt" - Igen, 9 éve. Ez is rekord a 1997-2005 szakaszhoz képest, hogy ma még egy 9 éves lap úgy ahogy, használható.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Lehetséges, hogy az emberek le fognak mondani a windowsuk napra készen tartásáról, a tartalomfogyasztást is egyre inkább más jellegű eszközökre költöztetik a PC-ről. A PC pedig egy munkagéppé vállik, amin az esetek nagy részében mindegy, hogy windows 7, debian linux, vagy épp win11 van -e, inkább az egyéni ízlés kérdése, és a futtatni kívánt programkörnyezet szabja meg, semmint az, hogy a microsoft milyen élettartamot szán a termékeknek. Egyáltalán nem úgy, és nem olyan irányba fejlődnek a felhasználói szokások, mint ahogy azt a gyártók szeretnék. Éppen ezért jönnek az olyan ködös pótcselekvések és kamu featurek, mint például a tpm, vagy a secure boot erőltetése, mivel VALÓDI szolgáltatások tekintetében egy 5 éves oprendszer és hardver semmivel sem tud többet, mint egy mostani. De azt is ki lehet jelenteni, hogy az XP és a Windows 7 kinyírása is mesterségesen erőltetett folyamat volt, ami azóta a windowssal történt, attól igazából csak rosszabb lett ez a rendszer, át is vette azóta a vezető szerepet az android az informatikai rendszerek nagy részén.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Kis társadalomkritika :
a mai fiataloknál igen jelentős, hogy a reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb mint a 30-40 évvel ezelőtti embereknek, miközben azt sokkal több mindenre kell elköltse (mobiltelefon (telefon + ahhoz kapcsolódó költségek), internet előfizetés, számítógép, esetleg Netflix, Spotify stb. ) amik egy része nélkül ma már nem is igazán lehet meglenni.Ezenfelül egyre több minden versenyzik a pénzükért, amit felpörget az, hogy miket látnak a neten meg az influenszereknél. Ma már a telefon cserélgetés is komoly összeg, egy-egy jobb telefon simán eléri egy asztali PC árát, és 2-3-4 évente cserélni kell ha lépést akar tartani a fejlődéssel. A fesztiválozgatás is ilyen téma, 10 éve még 2-3 jelentősebb fesztivál volt az oszágban, ma pedig se szeri se száma, ráadásul külföldiek is sokkal elérhetőbbek lettek (saját tapasztalat). Ezt megfejeljük az elmúlt évek brutális infláival, gyenge ft-al, magas banki kamatokkal stb, egyre inkább világos lehet a mai fiataloknak, hogy hacsak nem a felső középosztály tagjai, akkor kb akkor lesz saját ingatlanjuk mikor örökölnek. Amúgy full carrot on the stick, miközben elhúz mellettük az élet.
Nekem sem viccből volt 2009-ig Athlon XP-m. Egyrészt szerencsére a tuningnak köszönhetően rendesen kitoltam az élettartamát, másrészt 2007-2009 között anyagi alapon szóba se jöhetett a gép cseréje, 2009-ben is több szerencsés dolog együtt állása kellett ahhoz, hogy legalább a Phenom 9500 meglegyen, ami aztán kényszer helyzet okán, rögtön 5 évig itt is ragadt, holott még csak féléves volt mikor már láttam, hogy ez bizony kevés lesz ... Aztán a 4th gen I3 is egy szerencsés fordulatnak köszönhetően lett, és csak utána a mostani I5 volt az első, ahol már "önerőből" vettem az egész gépet.
Akkor azt mondtam magamnak, a kövi procim jó eséllyel egy I7 lesz majd. De ahogy jelenleg látom a CPU-k hőtermelésének alakulását, éás azt, hogy a 14th gennél már egy I5-höz is ajánlott a vízhűtés, lehet h a kövi procim megint egy I3 lesz
-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Engem érdekel, de csak ha tényszerű: min futott, mire használták, mekkora méretű, hogy épült fel, milyen protokollokat támogatott, milyen binárisokat támogatott, hogy használták, kik használták, mekora piaci részesedése volt, stb.
De ha kizárólag anekdotális leírásra gondoltál, hogy "ez volt a jövőbe vezető út, de összevesztek" típusú, akkor nem (persze a fejlődéshez hozzátartozik ez is, viszont az ilyen cikkekben csak ez a fajta bullshit szokott lenni a lényegi dolgok helyett). -
válasz
frescho
üzenetére
Nem tudtuk, de az esküvőn már velünk volt : hűha, ez megszegi az egyik parancsolatot, de gondolom, mindketten meggyóntátok. és feloldozást kaptatok

haladtunk előre ahogy lehetett : mi is az épített házat már a fiam nevére írattuk.
hogy miért nem adják lejjebb az igényeiket : lejjebb...a minimális építési/lakhatási árak is a Holdon, ahogy mondtad, átlagjövedelemmel rendelkező fiataloknak semmi esélyük a családalapításra.
Unix háborúról egy összefoglaló? : érdekel, linkeld be, bár a rokon Linuxal is hadilábon állok, de kíváncsi vagyok. -
-
válasz
frescho
üzenetére
Találtam egy ilyet.
Szerinted ez jó lenne a pc tévére kötéséhez a következő felállásban?
HDMI-kompozit átalakító -> ez az RF generátor -> tv?Írtam a boltnak hogy szerintük működne-e, azt írták, nem, mert ez AV jelet fogad, ez megint egy fogalom amit nem ismerek, vagy ugyanazt jelenti, amit a kompozit?
-
-
-
válasz
frescho
üzenetére
Hmmm milyen jópofa pdf, köszi. Bár ne lennék hülye hozzá
Szóval ha találok erre szakit, az is lehet, hogy rá lehet cuppantani egy kompozit rca-t valahová és van egy jó kis multifunkciós monitorom.Addig kiganézom, kell neki egy tisztítás, potméterei is sercegnek, bár működnek.
Nagyon aranyos tárgy, pedig én nem vagyok retró tévés (azért is konvergál a 0 felé ismereteim száma). -
-
válasz
frescho
üzenetére
Azt nemtom. Látom hogy letölthető. A vasat pedig Te ismered, hogyan lehet rá felpakolni. Én már a TP5- el kezdtem, ami x86- ra kihegyezett verzió, aztán a BP7, amibe mégtöbb célprocedúrát tettek. Általánosabb fordítóval, pld a FreePascal- al, le sem fordulnak a Borlandra írt források.
szerk : PC- re nem is fontos telepíteni, korábban installált bemásolható, műkszik. Viszonylag összetett rezidens órát fel is töltöttem, forással együtt, elég jó anyag sztem, ha valaki bele akar mélyedni. Bár ma már ez is inkább retró hobbi.
-
válasz
frescho
üzenetére
Azért értékeld a jó dolgod, hogy dolgoztál abban az érában, amikor lehetett 600-ason dolgozni, és aztán megvenni otthonra.

Csak a miheztartás végett nekünk a cég idén Yogákat adott munkára, szegények arra pont nem alkalmasak, de ha a 90-es évek végére időutazhatnék hasonló munkára, és 600-ast adnának, madarat lehetne velem fogatni
A T4x nem volt rossz, storytime ON: az első laptopom (és egyben első Thinkpadem) pont egy T40 volt, persze használtan, évekkel miután kifutott. Emlékszem valami akkori laptopdealertől vettem a Népligetnél az aluljáró alatt, és busszal mentem fel érte Szegedről.
Kicsit vonakodva ültem be a sötét ablakos Mercibe, volt egy vibe hogy most ki leszek rabolva, szerencsére nem lettem
Ezek ugye vékonyak és aranyosak voltak, király billzettel, de azért a vékonyításnak (ráadásul rollcage nélkül) megvolt az ára, szerettek az alaplapok megtöredezni bennük.
Ennek ellenére sikerült kb 2 éve visszaszereznem azt a konkrét gépet amit akkor megvettem és használtam sokat, majd a családban ment, majd unokahúgom kapta meg, majd eladták autódiagnosztikára, ahol még pár év belement, és utána került vissza hozzám, de nem bírtam hogy nem csinál semmit, úgyhogy ment vagy két évet NASként, ezt most kiváltottam, kipucoltam a portól, eltettem, meg vagyok győződve, hogy ez a T40 elpusztíthatatlan, nem értem, hogy él még, ez nálam már az első élete során is mindent kapott, folyadékot, repült, esett (HDD meg is halt), ráültek, leverték autóról, de nem érdekli.
-
válasz
frescho
üzenetére
Volt egy patika 370C-m. 486-os, a hangja rémes, nem SB kompatibilis (eleve nem is volt hangja, de egy másik modell hangkártyáját bele lehet tenni). Bőrönddel, printerrel, eladtam egy gyűjtőnek akit kedvelek, de hiányzik néha a kicsike. Borzasztó cuki gépek azok. Kis bento boxok.
A 600-as is legendás modell, a ragacsosodóságától eltekintve ma is egy kellemes érzetű vas.
A T2x sorozat mondjuk nagyon tróger lett sajna, egyrészt döglik is mint a légy, másrészt a minőségérzete nincs ott, azt én se tartom retro szempontjából érdekesnek, hacsak azért nem, mert még az adott példány életben van
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho
üzenetére
Azért kérdeztem, mert van nekem is egy MSX-em, szó szerint kukából mentett. Esztétikailag rendbeszedtem, de még nem tudtam kipróbálni, mert francia modell, rgb kimenetes. Tegnapelőtt találtam egy scart kábelt itthon, szerzek valahonnan din dugót, aztán megpróbálok kábelt szerkeszteni hozzá. Szerencsére az msx.orgon megtaláltam a kimenet kiosztását. Sokra viszont akkor se fogok menni vele, kell hozzá valami a cartridge helyére, ami mondjuk sd kártyát fogad. Jól sejtem, hogy az a gép is valami ilyesmivel működött? Természetesen ezen felül is érdekel egy klassz írás a msx-ekről úgy általában, de arról a gépről is.

A fellelt állapot:
-
-
válasz
frescho
üzenetére
Kevés volt a Thinkpad amúgy, lehet, a kövire vinnem kellene párat

A "kisteremben" volt egy fickó aki lyukszalagos szerkezettel nyomta, amit pc-re adaptált, lehetett írni szöveget és elhozni a szalagot. Sosem láttam azelőtt ilyet élőben, állat menő volt.
Téged is kerestelek hogy odahellózzak de őszintén túl rég láttam a bacsisos videód és elfelejtettem, hogy nézel ki
-
válasz
frescho
üzenetére
Oh, kár. Sosem láttam még élőben olyat.
Ellenben a Vectrex ami kint volt, nagyon tetszett, úgyhogy fogok építeni egy mini árkád cabintetet az egyik mini fekete-fehér CRT-vel amit vettem pár hónapja, már csak az a kérdés, pi, vagy arduino, vagy mi a csoda tud ilyet emulálni hogy legyen kompozit kimenetem a monitornak.
-
-
-
-
válasz
frescho
üzenetére
Akkor nem lényeg. Ebben a routerben amúgysem szabad akármit állítgatni. Ezt kell használnom, mert be van regelve, és erre madzagolták az optikát. Majd az egyik UTP- be dugok rendes routert, ha továbbvezetem a kanócot a próbapadhoz.
újabb Windows-t rávenni, hogy menjen a régi OS-sel : én sem tudom, de nem lényeg, mert a madness Win98 aberrációm natívan fut Zen2- őn.
Imagelő sem fontos nekem hálóról, mert minden számomra fontosról van mentés többféle mediára, futtathatóan és ISOban is. Némelyikben elég sok munkaóra van, nem lenne kedvem megismételni, ha logikailag szúrnám el, avagy a drive is meghibásodhat.
-
válasz
frescho
üzenetére
A második linken levőt olvasgattam futólag, azt lehet fel tudom fogni...majd. Viszont nem telepíteni akarok, hanem telepített rendszert indítani. Akkor kell a 128GB- os SSD lemezképe, a sima telepített media nem ok...?
Az első linken a linuxoshoz még doktorálnom kéne.
Annyira amúgy nem fontos az egész, csak kíváncsiságból művelődnék, hogy ne legyek benne analfabéta.
Háló boot nélkül is megtudok itthon oldani mindent. Telepítővariációkat és univerzális telepített cuccokat elég rendesen kidolgoztam, abban otthon vagyok. -
válasz
frescho
üzenetére
PXELinux-os menut kell odaadni a kliensnek, es egy jol osszerakott menubol, aztan bootolhato, DOS (innnen telepitheto Win98 is), NT Installer (NT4, 2k, XP, 2003 telepitese), WINPE (Vista, 7 es az ujabb Windowsok telepitese) es Linuxok meg a tobbi diag tool osszessege.
-
válasz
frescho
üzenetére
Köszönöm !
Az elvet nagyjából értem, de valszeg egy konkrét pédán keresztül kéne betanulnom. Mondjuk pld hogy egy modern gépen Win98- at szeretnék bootolni. Akkor boot eprom on, háló boot előre a biosban. Routerbe bedugom a bootolható Win98 SSD- met. Utána szájbarágósan kéne, mit állítok a routeren, valamint ha még ezen kívül is kell valami, azokra is célirányos konkrétumok, valszeg csak úgy fognám fel, aztán ha megvilágosodik az alap gyakorlat, utána már mennie kell sokféle variációban.
Kb olyan ez mint egy DOS telepítés, aki még nem csinálta, valszeg nem megy, akinek rutinja van, álmában is felpakolja. -
-
válasz
frescho
üzenetére
Az 5x86 AMD egy SIS- es lapomban 3x50- en is stabil, amúgy úgy gyorsabb mint 4x40- en. A 6x86 M-II meg bőven 300MHz felett végzett, integerben már elképzelhetetlen sebesség, FPU pedig meglepetés, 98 alatt, akkor ha rendes TL videó dolgozik hozzá, a 9800Pro, ami akkor csak időutazással lett volna elérhető, de ma már semmi akadálya hogy visszautazzunk az időben.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
A p60 tarsa inkabb az 5vos dx2 volt, azon se csodalkoznek, ha csak azert maradt volna gyartasban 95ben, hogy az fdives procikat kicsereljek, amugy teljesen okafogyotta valt a 75os pentium mellett, ami olcsobb volt, nem melegedett (a dx4 meg meg annyira se).
94 kozepe utan mar szinte semmi se jott a socket4hez, csak kifutott a dx4 megjelenesekor. Gyk az egyik akkor lepett le, amikor a masik belepett. Valszeg a 75os pentiumot is a csokkentett fsbvel azert hoztak, hogy legyen egy lepcso a dx4 meg a p90 koze.
Ahogy elneztem a retailnak szamito overdrive es az oem procikent kaphato dx4 egyszerre kerult piacra (ugy 94 oktober). Elotte csak nagyobb oemek kaptak dx4et, epiteni nem tudtal gepet belole, csak dx2bol meg p60bol.
A p60 meg hozza lap, kb 94 legelejetol volt, ezek voltak az elso pcios lapok - pl az intel batmant kulon is meg lehetett venni, nem csak oem gepekbe raktak.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
En csak azt irtam, amit ott irtak. 95ben mar a 133as penya is a piacon volt, ami 2-3x gyorsabb. A p90hez kepest ott is helytallo 94ben.
En 95 kozepen vettem a dx4et, vmelyik haver akkor mar p100at vett. Nekunk ketsegtelenul kozep volt, de kint jobban kerestek, en is diakmunkabol raktam ossze.
-
Bile Demon
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Biztos intel... AMD-nél inkább a 40MHz volt már akkor a belépő szint.
'94 végén a DX33 már kifutott dolog volt. Max apró pénzért használtan vettek olyat.
'94 nyarán a Cyrix DX40-et vettem. Kiugróan olcsóbb volt a többinél. Nem is ejtett ámulatba a DLC40 után.intel 486 DX2-66 proci 25e körül volt már '94 végén (november?), amikor vettem.
Ennek fényében nem tudom hovatenni a 79.9e vs 107e árkülönbséget a DX40 vs. DX2-66 között... Az árlistában. Ugyanaz a lap és RAM kellett hozzájuk.Lehetőségek:
-talán eltéső lap volt az árlistában, de akkor egy komplett 486 lap volt 10-12e, nem lehet nagy árkülönbség. Fake cache lap 10 rugó, asus 12 rugó....
-itt ingyen adták a DX40-et.
-hamis volt az i486 DX2-66, amit vettem (pl. átszitázott DX2-50). A valódi meg drágább volt és így megvolt a 27e Ft árkülönbség a két proci között. Pl. valódi DX2-66 30e, akkor a DX40 3e.Másképp nemigen jön ki a matek. -
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
94 vegerol van szo, szvsz mar siman osszecsusztak az arak a mainstream cuccoknal. Addigra nyugaton a dx2 lowend cucc volt. Tegnap talaltam egy dx4 amerikai tesztet hasonlo korbol, abban azt irtak, hogy a dx4 is kezd entry level lenni… jo volt nekik

Vhol az intelnel a p60 volt a top es a dx2 a mainstream, de ahogy jott p90 meg a dx4, azok eggyel lejjebb mozdultak. Az amd a sajat dx4evel kopott bele az intel levesebe, mert felezte az arakat, es onnantol a p60ra is nehez volt mar ugyanugy tekinteni.
A dx33 intel lehet, a dx40 meg amd vagy cyrix.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Ez a videókártya kompatibilitás olyan dolog, hogy az idő megszépítette. Nekem volt olyan ismerősöm, hogy az alap vga paletta is hibás volt a videóbiosában, és mindenféle csodaprogramot kellett elindítania, hogy a színek helyesek legyenek 8 bites módban. De valamennyit minden kártyával szórakozni kellett a beállításokkal egy-egy adott programon belül, hogy minden rendben legyen. Ami nekem a legjobb eredményt adta DOS-ban, az a SiS 6326 volt.
-
válasz
frescho
üzenetére
Ami még érdekes, hogy a játék folyamatosságával is voltak gondok. bár ezen talán segíthet egy gyors CPU. Mondjuk az gáz, ha azzal meg túl gyors a játék. és még szaggat is. Szóval ami a 2. oldalon érdekes lehet:
"It's not just Alley Cat. That was just an example. It's Larry 1, Street Rod, Accolade Grand Prix , Zaxxon, 3-Demon etc etc.. It's in general bad CGA performance. This was tested on two different VGA cards, with the same results.
With a true CGA adapter, the games was performing as normal." -
envagyok
veterán
válasz
frescho
üzenetére
"Érdekesen rezonál az iromány a pár hetes beszélgetésre a CGA-EGA-VGA vonal kompatibilitására. 'Most EGA cards offer decent CGA compatibility, but do not expect them to work with games that tweak the CGA registers. VGA cards usually are less compatible.' "
Igen, ez nálam is beugrott.
Szóval ezért már érdemes egy XT-t használni?
Mik használják főleg? -
válasz
frescho
üzenetére
Összességében nem szólom le végülis. Mindegyik generációban jókis versenyek alakultak ki, még pld a színes SS7 palettában is vannak meglepetés procik a tesztjeimben.
A nevezetes 3DMark retró tuning modern gépen vonalat elég sok ember gyakorolja, bár nyilván az össznépességhez viszonyítva elenyésző a számuk. A topikban is inkább csak az én heppem, +még 1-2 ember.
Lényegében meg vagyok elégedve a Zennel, a régebbi Intellel is. Zen esetén mondjuk bosszant hogy 3DM99 esetén nem áll rendelkezésre a P-III utasításkészlet, 01- nél meg viszonylag alacsonyabb a TL- es teljesítmény.Kíváncsi lennék a naptárilag legújabb AMD/Intel procikra is, ha eltalálnák a lottószámaimat, akkor mindegyikből a lehető legerősebbet szerelném össze, 2 videokártyával, 7900GTX és GTX980Ti, és természetesen Win98+XP menne rájuk

-
-
-
válasz
frescho
üzenetére
Én anyagilag voltam átlag(vagy átlag alatti) felhasználó. Elméletileg meg expert kb, a honfitársak legalább tudták hogy az autoexec mire való. Felkészítettek hogy Németek jönnek, kössük fel a gagyát, aztán egyikük megkérdezte hogy mi ez az autoexec

Voodoo : sokaknak nem volt, ahogy említettem ők nem is számítottak állampolgárnak, soknak volt a környezetemben, db számra elég jó kihozatal anno, de kb nem mindenhol volt így, ezért ritkul, főleg a Voodoo2.
felezett órajelre kellett volna állítani - igen, de most 44MHz- ről indultam, 38.17% CPU tuning esetén, 66(+4150/szorzó/FSB) MHz AGP 1xFSB relatív szorzó, 44MHz PCI- hez pedig a fele - 19% -, brutál. Lényegében ezt is elvileg el lehetett volna anno érni, csak az a bökkenő hogy a P4P800 is retróként lett, úgyhogy pár éve is csak művelődtem vele, aztán most ismét elővettem, és több dolog is felvilágosodott bennem.
-
válasz
frescho
üzenetére
Shuttle lapot tudtam olcsón venni, átment bele a TX98- ból az M-II/300, később megint mákom volt, K6-2+/500 a sima árán. Egy kirakatban láttam meg, sztem összekeverték, vagy nem értettek hozzá - használtként került be, azt mondták. Copperről nem is álmodoztam, nekem túl sok lett volna a csere.
A PCI órajelek mintha régebben nem mentek volna ennyit. S3-S7-SS7- ből is van most ami kártyákkal együtt bitangul megy. Bár valszeg bénább voltam annó a setekben, most pld az ikrek is PCI/52,3 MHz- en karcolnak a P4- ben.
-
gban
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Volt sok ragasztott borda, pl. brand gépekben.
Rá lehet csavarozni 4 centis ventit legtöbb esetben, max. picit hajtogatni kell a bordákat hogy fogjon a csavar.
Ilyen ragasztott borda volt egy dx4-100 procin is egy fusie gépben, gyárilag dx2-66-nak eladva, de idővel gyanús lett és megtaláltam a 100-as beállítást, kapott egy ventit, és lett egy sokkal jobb gép belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3340M I 8GB I 500GB HDD I DisplayPort I 15,6" HD I Garancia!
- TP-Link Archer C1200 Wireless Dual Band Gigabit Router v2.0
- Samsung A17 mobiltelefon
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
"Sötétzőőd".
) és akkor nem én szívok vele.

DarthSun