Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Skywalker: Revealed
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
-
válasz
KROK640
üzenetére
"sokkal drágább egy ilyen gép mint 5 éve, vagy 10 éve, vagy 20 éve ... Sokkal."
Ez nem igaz. 20 éve sokkal drágább volt egy gép. 30 éve még inkább. Az emlékek csalókák és sok mindent megszépítenek. Nézd meg ezt az árlistát. Vajon miért volt 2001-ben a jó mérnöki fizu mellett is BH-os alaplapba betuszkolva a legjobb proci? Talán azért, mert a 200k-s fizu ból(buttó, átlagfizu duplája és kb. a felét kaptam kézhez) sajnáltam új deszkára kiadni 30k-t, ha abból lehetett venni az MX helyett egy rendes Gef 2-őt.
Az árak lementek valamikor a Phenom 2 magasságában. Pontosabban nem a csúcs ára ment le, hanem sokkal jobban széthúzódott a választék és egy generációból is volt Celeron-Pentium-i3-i5-i7. Az AMD-nél is volt Athlon, meg Phenom mindenféle magszámmal megáldva.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
"Anno floppyra volt GERHER, HYPRA load, és egy teljesen más világ (gyakorlatilag Norton/volkov commander).
Ezek vajon hogy működtek?"Gondolom egyfajta szofveres tömörítés. Gyorsabban települ, indul.
Megtaláltam Photoshop enciklopédia 1994 magyar! nyelvű dokumentációt CD/ könyvet. 281 oldal
[antikvárium]
-
válasz
KROK640
üzenetére
Szerintem az L simán a low-ra utal, vagyis hogy alacsony profilú. Órajelekről láttam képet, és a memória chipről is, minden a 128 bitre utal.
zotyesz66: A leendő enyém is hardveraprós, és 1.1-es. 64 bites GPU-Z szerint, de szerintem a progi téved, mert 10k fölötti pontot ad 3DMark2001-ben, ráadásul nem is egy erős driverrel. Ilyen órajelekkel pedig szerintem ennyi pont csak 128 bites busz esetén lehetséges:

Hamarosan kiderül, de szerintem 128 bites, és a GPU-Z téved.
Nálad hány pontot ad vele a 3DMark2001 egy 3-3.2-es P4-es procival?
-
zotyesz66
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
A duronban az L1 cache volt jóval nagyobb, az AMD azzal kampányolt, hogy összesen több cache van benne. A lassabb cumine celeronok 66-os fsb-vel mentek (talán 800-ig), de persze majdnem mind ment 100-ason, de nem sokat segített rajta, mert másképp is lassítva volt.
Azért voltak jó viás deszkák is. -
zotyesz66
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Konkrétan a duronok szétgyalázták az FCPGA coppermine celeronokat még úgy is, ha a celeron húzva volt. Amúgy a duronokat is lehetett húzni, csak eleinte szorzóállítással. Egy 600-as minden esetben ment legalább 800-on, de akár 900-950-en is, és inkább a PIII-hoz állt közelebb teljesítményben. Sajnos a cumine celeron erősen butítva volt, sokkal inkább mint a mendocino.
Viszont az AMD-t tényleg hűteni kellett, elég könnyen sarkazódott és nem volt hozzá BX chipset. -
válasz
KROK640
üzenetére
Nem kevered a datumokat? 2007-re mar latszott, hogy a PDA-k piaca osszesett, sott 2007-re, mar reg ki kellett dobni az elso adag, csak WEP-et tudo WiFi cuccaidat (van SDIO WiFi-m a Palm T3-hoz, ami nem tud WPA-t, de megvan a hozzavalo WAP11 es WMP11 is), ez a Loox 720 mar tud WPA-t. Evekkel korabban robbantotta a mobilnetpiacot a Voda, a T65-vel es a filleres GPRS elofizetesekkel (kb arra reagalt, amikor a Matav megszuntette a 150 forintot meg a mindenkinetet, minden ismerosom, akinel nem volt DSL vagy Chello, az Voda elofizeto lett). 2007-re, mar siman ott voltak az UMTS-es Nokiak, SonyEricssonok, Symbiannal is akar, nyaron mar iPhone elso generacio is, es 2008 nyaran mar hivatalosan is vehettel itthon iPhone 3G-t is.
-
válasz
KROK640
üzenetére
En szerettem ezeket. Ezt (Fujitsu-Siemens PocketLoox 720) 2004-ben vettem, de ez mar a sokadik PDA volt. Megvan a Palm Tungsten T3 is es az azt megelozo Palm m505 is
Ha ma okostelefonzol, akkor ez ugyonaz, csak 20 evvel ezelott. IRC, MSN, ICQ
Web, filmnezes, zenehallgatas ja es persze vegtelen sok jatek.Szerk: O es ahogy bongeszem a regi SD kartyat, eszembejut, hogy a jatekoknal ertem itt az emulatorokat is (PSX, SNES, GBA, MD) illetvehat nekem van itt egy iGO is.
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
pont ez a szépsége most a dolognak, hogy kókány szemetek voltak - nyilván akkor nem szívesen xoptam ilyennel én sem - egy rövid ideig élveztem egy S3 Virge325-öt az Am5x86-al, de szerencsére viszonylag hamar le tudtam cserélni a K6-2 500-ra a G200-al... de most, így visszanézve imádok kísérletezni ezekkel hogy melyik hol mennyire bugos, sebességben mit lehet kirugdosni belőle ha valami nagyságrendekkel erősebb overkill rendszerbe teszem be, stb...
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az a jó, hogy nem kell lottószámokat tanulni. Sokáig volt egy kis szorongásom, hogy ha csak úgy visszakerülök az időben 10 évet, egy lottószámsort sem tudok. De már tudom, hogy bitcoint kell venni amennyit lehet és 10.000x-es és 1.000.000x-os hozam között lehet számolni
Már nyugodt vagyok…
Egyébként meg ha szar napod van, gondolj Gregre:
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem egy Samu SATA 200- as hirtelen leállása volt a legnagyobb adatvesztésem. Azóta minden megvan vagy 3 helyen, szerencsére manapság van hozzá elég adathordozó/kapacitás is. De hogy meglegyen a 4. helyen is, elkezdtem BD lemezekre is kiírni a pótolhatatlan anyagokat.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Hát igen, a VIA itt kezdett feltörni.

Fejlettebb pwr management, több USB 2.0, több ram - bár nem dual channel (ez itt mégtalán nem akkor érvágás még) és PCH-ból vezérelt SATA portok.VIA PT 800/880 család aztán már mindent is tudott.

#79857KROK640: tudomm. Az erős proci nem is a campaign módnál fog meglátszani, hanem a multiplayer 1v1/2v2/3v3/4v4 de legfőképpen Coop és egyéb moddok esetében hoz a konyhára - min. FPS-en (kis költői túlzással a VGA kb. majdnem mindegy is mellette - az inkább a látvány minőségéért felel).
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Én is szerettem volna Phenom II BE-t, de akkoriban nem volt rá igazán szükségem, mert 2008 nyarán vettem a Q9450 @ 3200-at. A P5Q Deluxe is majdnem tökéletes alaplap volt mellé (meg is tartottam 2015-ig).
Mondjuk a szabad szorzóválasztás szabadsága akkor is hiányzott...
Ahogy elnézem a Phenom II is valahol ott van, mint a tuningolt C2Q. Sőt még nagyobb órajelet is bír...
Mennyibe fájt volna akkoriban a 965BE + alaplap?
-
válasz
KROK640
üzenetére
Én is vágytam volna, de akkor szintúgy anyagi mélyrepülésben voltam, aztán 2018- ra lett meg végleges formában - Phenom-II-X4-965BE/M4A88TD-V-EVO-USB3-ASUS/GTX580/4x4GB GSkill DDR3-2400 [link] megy mint az álom, persze hasonló kaliberű Inteltől test+gameban elmarad, de azért ikonikus gép, mindennapi használatra most is ok.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Na ja-ez a nagy büdös helyzet, a bányászatot tiltani kéne(mondjuk büntetés az IP/MAC- re, pénzben vagy letiltással), a covidot meg végre kiírtani.
(#79848) Fred23 : itt óramű pontossággal jönnek a királyi posta küldeményei, pld tegnap rendeltem meg egy kis Logi bögreszettet a retro állomáshoz, hazafelé már jött az SMS hogy átvehetem a postán - már itthon figyel a cucc.
(#79850) nakos1212 : no-no, 98 alá a FV3.5 a leggyorsabb, már bedobtam korábban, de senki nem tudta megdönteni, 6242 pöttyel én tartom a világcsúcsot, sehol, a neten sem láttam ennél magasabb eredményt.
(#79854) FoxiestFox : reális, sőt elég jó eredmény.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Windows is 16 bitesnek indult. A Windows 95 nem volt hálózatos os kellett egy külső , harmadik féltől származó szoftver (3rd party: Novell, Lanastic)
Maga a Unix úgy készült, hogy nem volt az, sőt nem volt hálózatos os sem.
Sőt a Minix (16 bites) de már hálózatos os, amiből lett a Linux.
Linux (Unix szerű) már úgy készült, hogy multitaszkos. -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
a késői, talán már prescott alapú celeronból volt olyan ismerősnél, ami gyárilag ~2GHz, talán felette picit, és mindenféle kínzás nélkül egyből tudta a 3200-at - az más kérdés, hogy a mellette lévő, valós 2GHz-en járó AMD az lazán alázta minden játékban ugyanazzal a videókártyával - szóval tényleg azoknak a vérpistikéknek szólt, akiket az égbe pumpált órajellel lehetett megvenni, de a valóságban nem ért egy lyukas garast sem...
az előző generációs, még P2-P3 magokból származtatott celeronok picit jobbak voltak azért először, játékra is egészen jók voltak kis piszkálással, csak amikor megérkeztek az egyre olcsóbb Socket A Duronok, azok koptatták meg a csillogásukat - mindkettőből mondjuk kb 15-20e volt egy belépő-közepes, jó tuningalap példány, csak az intel alá kellett volna egy tuningos intel chipes lap is 30e-ért hogy valamit ki lehessen rugdosni belőle, a Duron meg még így is lazán lealázta egy 15-20e-es alaplapban tuning nélkül, ha meg az is 30e-es jobbféle tuningos lapba került, a kanyarban se volt már mögötte a Cel2... a régi szép idők - nekem az volt a középiskolás, azt követő időszak - pár havonta proci, lap csere, próbáltam üres zsebbel minél jobbat kihozni pár ezreket itt ott hozzácsapva a költségvetéshez
most meg mi van? untig elég játékra és munkára is az i5-4690K, de ha nem veti elém a sors ezt a kombót 4 éve "bagóért", lehet a mai napig a 775-ös lapba rakott, 4GHz fölé húzott x5460 xeont hajtom még mindig mint elsődleges vas, mert egyszerűen nem látom értelmét egy valag pénzt elkölteni úgy hogy érdemi különbséget nem érzek
a pr-rating átszámolgatást hamar elengedtem AMD oldalon, csak a valós órajelét néztem, mert ugye elég hamar elszálltak a számok, és egyre magasabb plussz értékeket írtak ugyanazokra az átmatricázott procikra azonos órajelen, csak hogy el lehessen adni a parasztnak - amit az elején 1.5GHz-en még 1800+-nak adtak, kb ugyanazt adták pár évvel később sempron néven csak 2500+ jelöléssel is - teljesen eltorzult idővel, értelmezhetetlenné vált a plusszozás... -
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ajándékba jött a B450 lap, aztán arra építkeztem, eMag meg pont utána akciózta le az 1600AF- et, úgyhogy a véletlenek játéka folytán sikerült így.
2011v3 volt a szándék, de benne van a tervben továbbra is. 2x8GB Fury és a Xeon meg is van hozzá a fiókban. Lapot rendelek majd Kínából. Videokártya meg a GTX285 lesz, az most kijött a Zen mellől, mivel vettem 1650- et. Kemény félretro gép lesz.
Fokozatosan, most nem érek rá, évvégéig vállaltam hogy maradok, addig húzós lesz a meló. Leléphetnék akár azonnal, mivel okt 31.- től már nyugdíjas vagyok, a november havit már át is utalták+nyugdíjprémium(aki ehónapban nyugdíjas annak jár). De amíg be nem tanul a helyemre 1 ember addig kellek, Dec 30.- a lesz az utolsó munkanapom, úgy egyeztünk meg a főnökkel. Egy előnye van ennek, hogy így 2 hónapig dupla lóvém van
Januártól meg már mehet a nonstop retro, nem kell melózni járnom
-
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
A 93as gepbe raktam vlbs ide cache kontrollert, 93-94 kornyeken mentek ezek. Amikor direktben dolgozik vinyora, igazabol egyaltalan nem gyorsabb, mint a korabeli isas vezerlok (kb 1mb/s), a bufferelt sebessege viszont szepen kimaxolja az akkori protokol maximumat (16mb/s). Az aprofileos muveleteknel szepen megdobja a feelinget, mintha mindig smartdriveot hasznalna az ember.
Korabeli scsit sose probaltam, de asszem az akkori vezerloknel altalanos volt, hogy cacheltek az atvitelt nemileg, amellett, hogy akkor tenyleg sokkal gyorsabb protkol volt, nem ugy, mint az evtized vegen mar.
Talalt vki egyebkent 93as vlb hdd kontollert valaha?
leteznek… de amik nekem vannak, azok szinte kivetel nelkul 95os gepekbol valok (94 vegi, 95 eleji gyartas). A fent emlitett cache kontroller 94 eleji, ami igazabol optimalizalt, masodik verzioja egy 93as modellnek, funkcionalisan amugy ugyanaz. -
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
Legelso retrogep epitesem egy p3/1000 256mb rammal, vmi 2003as seagate 40gb vinyoval volt win98se ala. Egyszeruen annyira gyorsnak tunt a rendszer, hogy egyaltalan nem remlett, hogy ez igy ment volna. Aztan utana kezdtem szoritani az koron, hogy legyen szepen minden a korra jellemzo (99 vege, 2000 eleje). Mindenbol a korabeli csucs kerult bele, 700/800as p3, 128mb ram, korabeli ibm hdd, nah igy mar ugy ment, amilyenre emlekeztem, gyors, de azert nem valoszinutlenul, mint a csak par evvel ujabb vinyoval volt.
Ez volt az a pont, amikor eldontottem, hogy nekem korhu gepek kellenek, korhu alkatreszekkel, amugy teljesen mas felhasznaloi elmenyt kapok. Szeretek en is eljatszani a korabeli hwekkel, megnezni a tuningot, osszevetni oket, tesztelni sdt hasznalok, de vhol az az elsodleges, hogy visszarepitsen abba a korba.
Igazabol meg igy is irrealis, hogy ezekben a korokban nekem sose volt ilyen csucsgepem, de pontosan latszik, hogy mi tudott az adott kor, es ha lassunak talalja az ember, akkor el kell fogadni, hogy ez ilyen, sot ilyen se volt a nagy tobbsegnek. Ha lassu, kell egy modernebb masina mas korbol, de tiszteletben tartom a kor korlatait, es nem hagom meg a technikat, akkoriban nem letezo vasakkal.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Rossz SSD-re bootoltam. Ilyen gyors Win 98 bootot sem láttam még. Csak lestem.
Elég reszponzív volt utána is.
8GB RAM-ból 3.5-et látott, 2-t ért el és pár megát használt.
A Diamond féle S3 Vision 968-al se volt probléma. Szép a képe analógon.
Lehet, hogy unofficial, de volt DOS, 3DMbench, VBEspeed, Quake 1.
Gondolkodtam betegyem e a PCI Miro Riva128-at vagy Matrox MGA-t, de jobban érdekelt Bulldozer és a Win 11. Most telepítettem és használtam először. (nem rossz) -
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Az 1700-as Celeront is kaptam hozzá + DDR2-533 RAM-ot.
Végülis ilyenek még pont nem voltak.Igazából semmilyen Pentium II-m nem volt.
PPGA Celeron 300A 333 366
FCPGA Celeron 1000
Slot 1 P3-450 és P3-667 ill. mostmár van a P2-350@466 isMind közül a 300A@450-es Celeron lenne fontos nekem...
Celeron 300A-ból van már pár (3-4?), de 450-en egyik se megy. A
logjobbleg kevésbé vacak is csak 2.3V-on stabil egy benchmark erejéig. -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem ment a DMA mód HDD-vel mindig a BX440-en (10 GB-os Seagate előszőr, majd 80 GB-os Samsung - ez már ment durván 30 MB-os átvitellel), aztán kis okosítással az IDE ODD-vel is később.
A SCSI Matsushita író azért volt karaj, mert minimálisan terhelte a CPU-t a saját vezérlő miatt. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Na jóó, de ez nem 486-os gép volt, hanem SLOT1-es 400-as Cerka, BX440-lapban 64 MB (majd később 64+256 MB) SDRAM-al.
Elhoztam kíváncsiságból kipróbálni az IDE-s írót, úgy el dobta winamp mellett csak úgy zörgött.
A SCSI írómban az volt a szép, hogy a x4-el megírt audio lemezek is mentek anno bármiben iss.
-
anaqer
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Fúúú, nagyon irigyellek, hogy nem ismered fel első látásra... szemmel látható összeget adnék érte, ha újra először játszhatnám a Deus Ex-et... világ egyik legjobb játéka.
Annak idején C400@540 meg Savage4-en toltam először - köhögött alatta a gép, mint oltatlan kovidos, de úgy is többször végigtoltam a demót. Aztán pár hónappal később öcsém megszerezte* szülinapomra... életem egyik legfaszább ajándéka volt, amit valaha is kaptam.
*írt cédén, persze. 2001 elején még betárcsázós netünk se volt (nemhogy dobozos játékokat vegyünk), szóval ha valaki felhajtott egy FTP-s komát, aki kiírta neki, az már effort számba ment.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Deus Ex (2000). A játék elején rögtön nézz a karival a szobor tetejére, ahol a legkevesebb az fps. Vagyis minimum fps mérés. VGA kari itt az esetek legnagyobb részében kicsit se számít, a procin múlik az egész mutatvány. Egyszer 3.2-es NW + Radeon DDR kombóval és PIII-S 1133 + Radeon 9100 másik felállással mértem ugyanitt, előbbi dupla annyi pontot hozott, pedig a Radeon DDR sokkal gyengébb, mint a Radeon 9100-as. De MX400-zal is vertem már bucira a Radeon 9100-ast -mert nem is rajtuk múlt, hanem a procin. Szóval ez egy proci teszt, amíg VGA erővel le nem mész úgy az MX200 szintjére -esetleg alá. Alacsony felbontásban mérve még egy MX200-zal is cpu limitre futnánk, 1024x768-ban talán már nem. Pedig az MX200 annyira gyösz, hogy arra nincsenek szavak.
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem van TBred CPU is(szinte teljes a sor). 462- ből a következő project az Epox csúcslapommal lesz, de az olyan 5-6 hónap kb még mire rákerül a sor. Csak amiatt mondom, ha akkor még aktuális lesz, akkor meg tudom nézni.
Az Asus- ban a Bartont 11x- es szorzóval hajtom, hogy 10x- essel próbáltam-e...nem is emléxem, meg most el van csomagolva az a gép is, úgyhogy nem is tudom megnézni hogy 10- es szorzóval indul-e. -
válasz
KROK640
üzenetére
Lehet, nincs is Tbred B-m, de majd meglesem. Alig van időm sajna, illetve fogyási célból kocogni járok sokszor abban a kevésben is.
Az 1.2-es Thunderbird-öt asszem majd egy SiS730S lapba fogom tenni -lap még nincs, majd veszek, például az ECS Elitegroup K7SEM tetszik is-, alig lassabb egy KT133-asnál 768p-s játékokban:
KT133A is szimpatikus mondjuk, de az már szerintem 2001 tavasz-nyár környéke, inkább illik az 1.4-es Athlonhoz. -
válasz
KROK640
üzenetére
"1800-as NW-k közül sok tényleg 3GHZ-es volt."
És még azokon belül is voltak különlegesebb darabok, például amiket SFF gépekbe szántak. Nézek is egy ilyet hetek óta eBay-en, de a vám + áfa miatt szerinten végül nem fogom megvenni. Pedig érdekesebb szerintem, mint egy 3.2-es vagy 3.4-es NW. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Az első gen P4, a Willamette szerintem egy nagy öntökönrugás volt az Intelnek (bár valahogy el kellett induljanak).

Ahogy írod is, bármely Tualatin Cerka sem volt roszabb, sőőt.....Mázli, hogy anno nem kapkodtam el a PII-ről P4-re váltást, az 1,8 GHZ-es Nortwood azért már igencsak jól ment (főleg, 3 GHZ-re tolva - mint kiderült, ez egy gyárilag 3 GHZ-es példány volt, visszabutítva, úgyhogy igazából ez nem volt OC. Asus i845PE lap meg bírta a gyűrődést).

#78815DarthSun: az nem kifejezés !
UT2004DEMO pontok (átlag FPS)
RIVA TNT2: 5.2
RIVA TNT2 PRO: 6.7
Manli GeForce 2 MX 200: 15
Tul Radeon 9250: 31.3.
#78818arn: jól gondolod.
A MHZ-et sosem vettem szent és sérthetetlen egyetlen mérvadó mérőszámnak.Igyekeztem mindig úgy venni, hogy legalább +1 gen legyen és nem rögtön az első eresztésből, jöjjenek csak a tapasztalatok meg a hibák, de ne nálam.
Az 1000-es TUA-hoz, az ABIT laphoz (passz, már hogy milyen volt) és a 2*128 MB DDR ramhoz nagyon olcsón jutottam hozzá, ezért is ment cimbinek ugyanannyiért.
Szerencsém volt vele, mert a gazdája ráunt, állandóan szívott valamivel.
És vett egy P4-es valamit, jókor voltam jó helyen.
-
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
Ez csak a c450 es c550nel volt igaz, ott a kevesebb cache a prociban gyakran gyorsabb volt, mint a p2, p3 a kulso felezett sebessegu cachevel. Raadasul pont ugy lottek be a szorzokat, hogy elerhetove valt a topprocik orajele a 66/100 valtasnal, ez mar a s370nel is csak a legelejen mukodott.
a coppermine celeronnal a cache joval lassabb, mint a coppermine p3ban, es gyakran az alacsonyabb orajelu duron sebesseget se erte el. Persze c550rol fellepve, igy is nyert rajta az ember.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Füst ide vagy oda, engem az 1000-es TB anno meggyőzőtt, és a havert is, úgyhogy neki az lett az első gépe. (nekem akkor már megvolt a P4 1,8 Northwood - 2003 ősz)
Celeron-ból elég volt 1 db is, az elkső gépemben Slot1 400 PPGA nemtudommelyikvoltpontosan.

Utána csak Pentium majd AMD-nél Athlon szigorúan.#78810DarthSun: kiástam még 3 db klf. Radeon 9250-est, eredetileg ezekkel nem akartam bibelődni, de mivel lenyomtam a RIVA TNT2/RIVA TNT2 PRO párost is...
-
válasz
KROK640
üzenetére
Eltuntek?! Biztos vagy te ebben? Szerintem kerult belejuk telefon funkcio es azota is ezeket hasznaljuk. En pl. azert vettem iPhone-t amikor megjelent, mert sokkal olcsobb volt, mint egy PDA es egy normalisan hasznalhato mobiltelefon egyutt. Amikor elkezdtem a mobilnetezest, a Westel 900 10k forintot gombolt le az emberrol, 10 MByte mobilinernetert. Ez a mennyiseg pl boven eleg volt arra, lehessen IRC-n/MSN-n/ICQ-n csevegni, vonatmenetrendet nezni. Amikor ugyonennyi penzert mar 50 MByte jart, akkor olyan erzes volt, hogy kinyilt a vilag.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Na akkor arra varrjál gombot, hogy a feleségemmel (akkor még messze nem volt az) és a barátnőivel lanpartyztunk. Hurcoltuk a gépeket és ment a játék. Persze ők inkább az Age of Empires és hasonló dolgokat szerettek, nem a hentelést.
68k fronton újabb gép gyógyult meg. A képeket csak erős idegzettel nézzétek meg, ugyanis szerintem ennél rosszabb sors vár a sokkal fiatalabb gépeitekre. Nem csak a minőség gyengébb, de nagyobb a fogyasztás, azaz a hőterhelés, ráadásul a még újabbaknál ott a RoHS.
Athlon alá Nforce kellett. Azzal hasított rendesen. A SIS-es K5SA stabil volt, de igencsak lassú és antituning talentum.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ezeket a kepeket 2006 elejen lottem, vegre megerkezett az egyedi rendelesu uj gepem. Azota valamelyest nagyobb a rend
A szemfules nezelodo felfedezheti az egyik kepen a doboz mellett az EIZO CRT sarkat, befigyel az agyon a kekmulti meg egy gyujto, egy masik kepen pedig az Ericsson T39m az ovre csiptetheto tokjaban
Ez egy tok kiraly telefon volt, a GPRS es a Bluetooth miatt barmikor lehetett netezni a PDA-n keresztul. 2001 ota volt PDA-m es mobilnetem (Palm m505, meg mindig megvan) es 2003 ota mar Bluetoothon keresztul is tudtam netezni (Palm T3, ofkorsz, ez is megvan), ezutan volt egy kis Windows Mobile kitero 2005-ben (PocketLoox 720) mignem vegre jott az Apple telefon 2007-ben. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Véletlen sem felvágás akart lenni... Kerestem a Vista-ás képeket és jöttek elő az emlékek.

2006-ban én már néhány éve melóztam.
A Hyundai IMAGEQUEST L90D+ SXGA a mellékelt képeken. Nagyobb kiadás volt, mint a C2D + lap. A megjelenésekor külföldről rendelve...
Akkoriban még elég sokat túlóráztam - ha kellett - reggel 8 - 22h, 23h a határidő közelében, többször előfordult, hétvégézés is egyszer kétszer. Ezt kompenzálták is utólag.
Nem igazán volt pénz kérdése a C2D, inkább döntés kérdése. Megjelent, jó volt.
Előtte mi volt, amire válthattam volna? Jó kis Athlon 64-ek...
Akkor volt egy nem túl öreg stabil P4 konfigom. + Az AMD-s szép emlékek.Már biztos írtam párszor, hogy az instabilitás miatt kellett mennie az Athlonnak (VIA chip... ECS lap, sok üzemórával)
Két dolog tett be: amikor tesómnak raktam össze egy Celeron-os konfigot olcsó komponensekből. És az egyből stabilan működött.
Tesóm barátjának meg egy AMD-set, új lap új RAM új CPU, az én procimat akartam elsózni (2100+) és így upgradelni.
Na volt 2db instabil AMD-s konfig. Kombinálhattam az alkatrészeket, nézegethettem.
Az új Athlon XP 2800+ instabil volt. Új korától csak féllel csökkentett szorzóval volt P95 stabil! (két lapban is teszteltem a CPU-t).
Aztán ott volt az én gépem, ami meg HDD-HDD másoláskor, gyártotta a cheksum errort. Amúgy a játékok stabil volt. Ezt csinálta alapon is, szerintem az alaplap hiba volt nálam, mert RAM-ot is cseréltem. (És P95 stabil volt.) Valahogy a PCI buszos (eredeti Promise IDE/SATA) kártya és a délihíd IDE közt elromlottak a bitek. Mondjuk volt is 2 optika + 4 HDD általában.Szóval ezt 2004-ben elégeltem meg, jött a P4 (IC7-G - P4 NW 3.0 - 9800 PRO) és minden pöpec lett.
Egy nagy baj volt akkor az Athlonokkal: nem volt hozzájuk intel chipset...
Én 3GHz környékén hajtottam az E6400-at. A két mag, a 3GHz és az, hogy alapból 1 szálon is gyorsabb volt, mint a P4.
Mondjuk retroként Athlon 64 (x2) S939 AGP-t szeretnék a közeljövőben kipróbálni. Aztán Phenom II BE-t is...
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére

2003-2008 P4 volt nálam, utána a C2D árait látva Athlon 64X2 5200+ lett.
VGA-k:
Találtam még párat, pl.egy GF4 MX460-at, 2db GF2 MX200-at - az egyik egy Asus V7100M - ez is LP-s, 1 db RIVA TNT2 32MB PRO-t, 3 db LP-s Radeont (Fred kedvence) - ebből 1 nem tudom miféle, 2 db R9250-es 128 MB-os, de nem egyformák több szempontból sem.
Bövül a lista lefele rendesen...
lehet ifén nem is végzek mindennel amit terveztem. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
A C2D E6700 úgy 2006 augusztusától volt elérhető eleinte limitált példányszámban. Én valamikor szeptemberben vettem (E6400-at). Hozzá WD Raid Black 400GB a rendszernek. Előtte nem is volt még SATA meghajtóm (
) , de váltani kellett, mert az új Gigabyte P965 DS4 lapon már csak egy Jmicron IDE csatorna volt, főleg az optikához való.Én eléggé az XP-t használtam még akkoriban és évekkel később is. Akkor álltam át egyből a Windows 7 x64-re, amikor hivatalosan is megjelent.
Mondjuk itt van két kép 2006.06.05-ből, ez valami pre pre release verziós Vista, de ezzel működött jól a a HL2 E1.

-
válasz
KROK640
üzenetére
Jut eszembe, az összefoglalóban ehhez van is táblázat, arn kolléga készítette.
Win98- al pedig nem szívattam magam, simán felment a 775- re
, és a legjobb retro oprendszer
, aztán a DOS jön a rangsorban, az XP pedig csak a 3. helyre jó nálam. -
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Jut eszembe, ezt a problémát meg ... rájöttem mi okozza (nagyon messze vagyok a megoldásától).
Van valakinek jelenleg Tbred B (csakis az jöhet szóba) Athlon XP-je, lehetőleg NEM ASUS A7N8X (DLX) lappal???
Mert ha igen, akkor megkéne nézzen nekem valamit ...Konkrétan : 10,0 -ás szorzó mellett akármilyen(!) FSB-t (100, 133, 166, 200, 250, de akár bármilyen más FSB is OK) MI TÖRTÉNIK????
csak 10.0-ás szorzó érdekelne, 10.5 és 9.5 nem érdekes. -
válasz
KROK640
üzenetére
Komplett konfigokra nemtom, hardverelemenként a techpowerup- on szoktam nézni, össze lehet legózni, hogy melyik évben mi volt a max összerakható gép.
Pld amire én feltettem a Deus Ex- et - proci : 2006, Video : 2004 - ezen már kompromisszum-mentes a játék. A két főelem jóval későbbi, és egymáshoz képest is eltér a megjelenési idejük. De ez a gép direkt ilyennek készült, mindegy milyenek a komponensek, csak a legerősebbek legyenek, amikhez még van Win98 driver. -
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, 478- as tokozású, 3.4GHz- es. Ebben a blogban a második gép, de amellett DDR1- esek vannak - 4x512MB KingMax Hardcore 500- asok. A DDR2- es Corsairok az egyik Phenom-II konfigba kerültek, annyi csak hogy a 6800- as kártyával egy csomagban érkeztek.
(#78705) arn : mint fentebb is írtam, a szóbanforgó P4- ben 2GB RAM van, de nemtom hogy az korhű-e, lehet hogy még az is sok ahhoz az időszakhoz
, ezt Te tudod jobban. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Ezeket anno én sem tudtam (2001-től 2006-ig csak GeForce VGA-m volt, GF2 GTS/3 Ti/4 Ti és 6600GT, FX5xxx anno kimaradt, látva a GF4 Ti 4200-hoz való viszonyát - DX7/8-as játékkkal nyomultam, DX9 nem számított amúgy sem volna), azóta meg csak Radeonok (kaukktojás a nem retro VGA-k között egyedül a GTX 1070), csak abban az időben nem bencheltem hanem játszottam, és a játékos teljesítmény volt a vásárlás alapja minden esetben - volt szerencsém minden vételemet előtte letesztelni.
#78702DarthSun:
Hát még ha az MSI (TD) X1950PRO 512 MB GDDR3 256 bit is jó lenne...
XP 64bit: akkor rápróbálok, eddig sosem néztem még (anno nem volt értelme, 2-3 GB ram melett és a játékok többsége is natívan csak x86-os volt, még a W7-ből is sokáig x86-ost használtam)
HD6850: havernál elszállt az RX 460 4 GB VGA (Gigabyte Windforce), visszatettük bele a tartalék HD 5670 1 Gb HDDR5 128 bit gigabyte VGA-t, ami sajnos játszhatatlan szintet produkált az általa játszott Farming Szimulátor 19 játékkal, 1080p-n is full low beállításokkal.
Cimbinek 1440p-s 27"-os a monitorja, elég hülyén nézett ki a játék 1080p-n, mivel nem rakta ki telibe magát, hanem úgymond "szélesvásznú" lett a kép...
Beledobtuk a HD6850-et, hát sajna a jóval erősebb GPU ellenére ugyanaz, beigazolódott a gyanúm, hogy hiába erős a GPU, hiába bitang nagy a Vram sávszél, az 1 GB-nyi mennyiség az véresen kevés... MSI AB-vel kiiratva rögtön látszott, hogy az 1 GB Vram az elindulás után 2 pillanat alatt limitre futott.
Kicseréltem neki ideiglenesen a szervizes/teszter VGA-mra (Sapphire Pulse RX 550 4 GB). rögtön megy rendesen 1440p-n, medium grafikával.
A HD6850 és az RX 550 GPU-ja között nyers erőben elhanyagolható erőkülönbség van amúgy.
A játék betöltésekor instant befoglalt 3 GB Vramot a 4 GB-ból.... khm. És nem dadog.
Ebből 2 dolog származik:
Csóri HD6850 agyon van csapva az 1 GB Vrammal (simán lehetne rajta 2 GB de inkább 3 GB is).
2017-ben vettem az RX 550-et, vacilálltam egy ideig, hogy megér-e +4k-t a 4 GB-os a 2 GB-oshoz képest, és láthatóan jól döntöttem - ismét (2015-ben ugyanez játszódott le bennem az R9 380 kapcsán, +10k-rászánva a 4 GB-ost vettem abból is - és a mai napig döbörög a Z170-es gépben, SC2 multi 1050p-ben is képes befoglalni 3-3,5 GB Vram-ot a 4 GB-ból).
FX CPU: szerintem a 8350-est fogom beledobni, az kapásból 4,2 GHZ-re "turbózik".
#78703Bile Demon: köszönöm a megerősítést.

Ilyen paraméterrel melyik SSD-k bírnak vajon ?
Particó-alignálás: a leírások alapján amiket találtam, ez valóban a legfontosabb, hogy a kezdő partició a helyes mértékben legyen eltolva.

#78705arn: igazából, de.

jellemzően inkább 2*512/4*512/2*1 GB volt, bár igaz, a 865PE/875PE lapok tudták a 4*1 GB-ot.#78707DarthSun: nem tudom hogy korhű volt-e, de 2006-ban az i875PE MSI NEO FISR2 lapomban 2*512 MB-al kezdtem és 4*512 MB-al végeztem 2008-ban.
DDR1 500 MHZ Kingmax Harcore: ebből sajna anno csak 1 db-ot sikerült beszereznem, pedig a fenti 875-ös MSI lap élből kezelt 533 MHZ-ig, OC nélkül.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Viszonylag régen vettem, 4x1GB Corsair XMS DDR2- vel együtt, egy eladótól. A P4EE mellett tanyázott, de most kiemeltem a gépet (hosszú éjszakai műszak kell a mutatványhoz). Végülis mindkét gépben használhatom, a piramis tetején hagytam a P4- et, így bármikor vissza is dobhatom a kártyát.
(#78698) jokeph :
, de asszem kis félreértés van, amit most teszteltem az nem FX, hanem 6800GT, az FX utáni szériából van már (az FX- em az Sparkle, mondjuk az is tetszetős példány). Az 5900- asod is ritka és szép darab, ha ma kéne megvenni, nem is tudom melyik lenne drágább, de valszeg bármelyikért sokat kérnek már.Jó sok tesztet futtatsz, az eredményeket több helyre is mentsd, bármikor rosálhat egy adathordozó. Ennyi melót pedig sok idő megismételni.
-
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
A C64-nél 3 nagy generáció volt. Már ha letekintünk attól a jó szokástól, hogy folyamatosan módosították a lapokat is az olcsósítás jegyében. Szóval van az első generáció ami a VIC-re hasonlít szép sötét gombokkal. Aztán van a C128 formájú lapos fenekű C és a végén a G széria ami megint a kenyeres házba került, de már világos billentyűkkel. PErsze ettől bármilyen eltérés előfordulhat átmenetkor, beragadt raktárkészlet, vagy a végén a kisöprés, RMA miatt, mert a Commdore-nál mindent és mindennel összeszereltek ami éppen volt.
Mai jó hír: Elindult végre a BRSZK-ról lemaradt Mac II. Szegénynek a tápja nagyon a halál széléről táncolt vissza. Majd írok belőle bejegyzést, egyelőre még sánta szegény, mert a feszváltó (110/220V) rész csak kikötésre került. (Persze itthon semmi szükség a pótlására, de ha egyszer csinálom, akkor legyen a helyén minden.)
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
2003-2010 között bármikor szívfájdalom nélkül ez nálam 5k-s tétel volt.

És bizony megadták többnyire egy hangos szó nélkül, ha nekem kellett kimennem házhoz, az feláras.
Ebben az 5k-ban persze nem csak a WIN feltevése volt benne, hanem egy normálisan működő, rendesen feldriverezett és felszoftverezett gépet adtam át a kedves kliensnek, tartson bármeddig is a művelet (ha kellett, ki is takarítottam a gépet meg ami kell még).Internet a vidéken igen silány volt, ahol volt is, sok helyen még térerő sem volt, úgyhogy anno gyűjtöttem a gyakoribb drivereket/szotvereket CD-re, mint a bélyeget.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amit említettél, Sulinetet, kedvencem volt nekem is, pláne mikor megyek hogy hát nem jó a gép,mert csak egy villogó vonalka van a képernyőn...

Havernak malaca volt a Sulinettel, ugyanis nem egy kispórolt darabot kapott, hanem ezt:
Northwood P4 2,4 GHZ (nem ám holmi lepukkant Willamette Cerka! - elég sokban volt efféle, vagy maximum Northwood 2,0 GHZ-es Cerka), MSI 865P NEO lap és 2*2 256 MB DDR400 ram valamint egy kiváló Inno3D GeForce 4 MX 440 64 MB.
#78534DarthSun:

2010 körül felhagytam eme tevékenységgel, mert lassan már mindenki ingyér' vagy egy kicsit olcsóbbér' akarta, természetesen tegnapra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Most erről beugrott egy régi este : 2006 december végén, két nappal Szilveszter előtt, hívott egy önkormányzati képviselő telepíteni. Még valamikor délután, de a máűvelet húzós volt, volt ugyanis egy vadi friss Linuxos laptop, amire Windowst kellett varázsoljak, plusz egy szereld magad ADSL csomag, amivel be kellett kössem az ADSL-t.
Emlékszem, hogy már sötét volt, meg öreg este mire végeztem mindennel, de nagyon megvoltak velem elégedve. Kaptam 9000ft-ot, 2 doboz cigit és egy üveg Tokaji aszút. Összehasonlításként, akkoriban errefelé egy napszámos 10 óra munkáért napi 3000ft-ot kapott. Én kb 3-4 óra alatt végeztem.Aztán elindultam hazafelé, és két haverom Random és Béka felhívtak, hogy szereztek egy üveg pezsgőt, és igyuk már meg. Mondtam nekik, hogy menjenek a focipályára én is mindjárt ott vagyok. Aztán megjelentem az üveg borral a kezemben, és ha már ott volt akkor a pezsgő mellé persze azt is megittuk
Az estének lehetett volna csúnya vége is, ugyanis Béka kitalálta, hogy milyen vicces lesz petárdát rakni a pezsgős üvegbe, csakhogy az üveg is szétrobbant, még szerencse h eléggé messze voltunk tőle.
Ettől eltekintve nagyon vidám estécske volt, fiatal voltam, tele pénzzel, lehetőségekkel, viszonylag jó gépem volt (Athlon XP 2669MHZ, 1GB RAM, GeF3Ti200 550-re húzva, 2×120GB HDD), meg annyim, hogy akár vehettem volna egy vadi újat is ... minden klappolt, kivéve azt hogy eléggé oda voltam egy lányért, aki látszólag le sem szart... Aztán 2 hónap múlva őt is megkaptam
Hogy mi ki nem tud jönni egy "konfigurációs díj" számlatételből

-
válasz
KROK640
üzenetére
Mik vagy kik?
Az első fele egy dual Socket 5 procis deszka. Az EISA ami ismeretlen lehet az ISA busz 32 bites kiterjesztése. Érdekessége még, hogy nem jumperelni, hanem programmal konfigolni kell az IRW meg egyéb beállításokat. Vicces, mert van rajta PCI ami jobb, szebb, gyorsabb, de valamiért mégis rárakták az EISA-t.
------
A második fele egy érdekes történet. Tramiel alapította a Commodore-t. Amikor a Ti a számológépek piacán árháborúba kezdett (annyiért adta másnak a chipet amennyiért maga adta a számológépet) majdnem csódbe ment. Ekkor jött Irvin Gould aki beszállt a C=-ba befektetőként. Többek között ebből a pénzből vették meg a MOS céget aki a 6502-es procit gyártotta. Ennek a tervezője és később a C= gépek első generációjának atyja volt Chuck Peddle. Ő ugye a felvásárlással kerül házon belülre, majd az ő víziójaként, vezetésével készült el a Commodore PET és lett számítógépes nagyhatalom a cég. Aztán teltek az évek, nem egyezett a Tramiel és Peddle elképzelése, ezért az utóbbi apránként partvonalon kívülre került.
Peddle komoly irodai számítógépeket akart (helló IBM PC, cska évekkel korábban) míg Tramiel computer for the masses not to the classes elv mentén olcsó tömeggépeket. A VIC-20 így született meg. Az lett az első 1 milliós példányszámú gép. Ráadásul az olcsósága (belső gyártású chipek, folymatos olcsósítás) elhozta azt ami jellemző volt Tramielre. Visszavágott a Texasnak a mikrogépek piacán. Az árháború eredményeként a Ti home computer részlege lehúzta a rolót, mellékhatásként az Atari is belerokkant (ez később fontos lesz.) A 82-ben érkező VIC-20 utód a C64. Technikailag sokkal fejlettebb, de a design, billentyűzet, részben a basic is maradt a régi. Na ennek azo oroszlánrészét tervezte Shivji. Persze ilyenkor amikor valaki nevére írjuk fontos tudni, hogy nem 1 ember tervezett egy gépet, de valaki vezette, átlátta folyamatot, mint főmérnök, konstruktor vagy hívjuk aminek akarjuk.
Amikor a C64-re alapozva Tramiel el akarta indítani a második árháborút, akkor egy januári CES-en Irvin Gould beintett. Némi ordítozás után Tramiel kelviharzott és onnan nem ő volt a C= CEO-ja. A pontos ok nem ismert, az árháború csak az egyik feltételezett ok. Nem sokkal később éppen a jól megérdemelt pihenés közben kapott egy fülest, hogy eladó az Atari. Tramiel megvette a döglődő Atarit, szanálta (tömeges lépítések meg minden ami kell) és a Commodoretól átcsábított embereivel megcsináltatta az Atari ST-t. Igen, az Atari ST-t Shivjiék tervezték, ahogy a C64-et is.
Most jön a csavar, mert korábban az Atariból kivált emberekre alapozva létrejött a talán második-harmadik nekifutásra Amigának elnevezett cég. Ők meg a Commodore karjaiban kötöttek ki, pedig Tramiel megpróbáltak őket megszerezni miután övé lett az Atari, de elkottázta a dolgot és az Amigások hitelét a Commodore kifizette. Így a C= Amiga végül Atari mérnökök keze alatt született meg nagyrészt.
Hogy is fogalmazott valaki? Fejcserés támadás aminek a végén a két cég, a vezetők és úgy mindenki keresztben hosszában beperelte a másikat. Nagyon tömören ennyi.
-
válasz
KROK640
üzenetére
DarthSun jól mondja, egyszerűen nagyon bírom a kicsi gépeket. Még annak kéne jobban utána járnom, hogy milyen paneltáp lenne az ideális. Tippre az Athlon XP már a 12V-os ágat terheli, de azért nem vagyok benne biztos, majd nézek egy HWiNFO-t. Örülnék, ha 12V kellene, mert a mai paneltápok azt szoktak adni leginkább. De ha esetleg bármi miatt a paneltáp kilőve, az se gond, kerítek SFX-et vagy bármi mást. Rengeteg pici brand gépből való táp is szokott lenni aprón, illetve nekem is van GX150 SFF-ből, GX270 SFF-ből...
De ez még a jövő zenéje...
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ubiquiti hálózati eszközök
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- NBA és kosárlabda topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Sejtettem, h a p3 lesz a nyerő, köszi. Olvastam anno, h a 850-es pentium kábé egy szinten van vagy picit veri az 1100-as celkát.
Már nyugodt vagyok…

DarthSun