Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6449 üzenetére
Nem tudom, neked mi a félelmed az AM5-tel kapcsolatban.
A legutolsó MLiD videó-interjúban a vendég azt mondta, hogy az AMD annak idején eléggé vadnyugati módon esett be az alaplapgyártókhoz. Tehát így bementek és letettek az asztalra pár teszt csipet és úgy mondták, hogy légyszi, ehhez csinálnátok alaplapot? Az alaplapgyártók meg néztek elkerekedett szemekkel, hogy "mivan?", hiszen ők ahhoz voltak szokva, hogy az Intel minden procihoz A-tól Z-ig dokumentációval és utasításokkal ellátva igényli az alaplapot.
Nem tudom, ez mennyire lehet igaz, mindenesetre a illető ezzel magyarázta a első generációs AM4 alaplapok minőségi problémáit és varianciáját. A 400-as széria gyakorlatilag chipset módosítás nélkül ennek a specifikációs hiátusnak a ráncfelvarrott pótlása.Namost az nem valószínű, hogy az AM5-tel ugyanez megtörténjen, mert azóta az AMD is nyilván fejlődött dokumentálás és persze elvárások terén. Ami biztos: drága lesz.
Ezzel együtt persze én se ugranék bele. Egyrészt mert drága lesz az alaplap is, meg a DDR5 is. Másrészt azért az AM4 early adopterjei némiképp pórul jártak. Én se szívesen futnék bele megint abba, hogy beleugrok az AM5-be az elején, mert milyen jó lesz majd lehet később fejleszteni és aztán végül érdemi fejlesztést megint csak alaplapcserével együtt lehet végrehajtani.
Egyébként itt egy táblázat, hogy támogatás szempontjából melyik gyártótól lenne érdemes választani: [link]
Egyébként:
- Gigabyte a legjobb
- az Asrock épp most kaparja össze magát
- az MSI-nél volt próbálkozás -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6447 üzenetére
Gondolom kapjak a pusht Intel oldalrol, es nem akarnak lemaradni.
A legjobb resze ennek az RDNA2.0-as iGPU lesz, bar biztos IPC meg minden mas szuper lesz, de elso generacios AM5-be biztos nem ugranek bele, max akkor ha Zen3 Zen4 kozott lenne minimum vagy 50% IPC emelkedes ugyan azon az orajelen. -
Petykemano
veterán
-
-
S_x96x_S
addikt
májusi
esőbejelentés aranyat ér ..
"As per the leaker and insider, the AMD Ryzen 7000 Desktop CPUs could be fully unveiled as early as Computex 2022 which takes place in May 2022. "AMD Ryzen 7000 ‘Zen 4’ CPUs Coming Earlier Than Expected, Rumors Point To Computex Announcement, Early Q3 Launch
https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-zen-4-desktop-cpu-am5-platform-launch-earlier-than-expected/ -
ShiTmano
aktív tag
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6441 üzenetére
> as the cloud buy's all they can produce
mai ...
February 10, 2022 : Google Cloud Chooses 3rd Gen AMD EPYC Processors to Power New Compute Focused Instance
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1046/google-cloud-chooses-3rd-gen-amd-epyc-processors-to-power -
Busterftw
nagyúr
válasz
N7 kapacitas lehet eleg, de ha az AMD ebbol nem birtokol eleget, akkor maris van szuk keresztmetszet.
-
HSM
félisten
válasz
"Eközben az AMD bagóért gyárt gpu-kat (amiből mondjuk a Navi24 N6-on készül, de a többi N7) és gond nélkül kapható a Vermeer is."
Én azt gondolom, más szempontok is játszanak itt. Pl. hogy bizonyos szegmensekbe fontos, hogy jelen legyenek, készüljenek a fejlesztések. Szerintem ezért nem is készül "olcsó tömeg-vermeer" vagy bármi hasonló az igen erősre sikerült Alder i3 ellen. A GPU-bizniszt sem feltétlen lenne szerencsés teljesen bezárni, mert éppen sokan vinnének egy rakás CPU-t.Illetve ott van a jól teljesítő mobil részleg is, ahol szintén óriási hiányok és magas átfutási idők voltak jellemzőek az utóbbi években. Egyébként asztali Vermeer-ből is sokáig hiány volt, pedig oda csak 1-2 CCD kell, nem 8db, mint egy komolyabb EPYC-re.
-
Petykemano
veterán
"Our preference was AMD EPYC based systems. We ordered. We were then informed delivery time was 10 to 14 MONTHS due to supply issues on EPYC CPU's.
We were offered substitution to Intel which led to 20% more servers at a lower price point that could be delivered in 4 weeks. They started to arrive in 2 weeks.
The cloud consumes the same CPU's as the enterprise. And in AMD's case this is fully constrained as the cloud buy's all they can produce causing a shortage in the enterprise space.
Intel only posted growth in enterprise as AMD has nothing left to sell. This is not a win to count on into the future."
[link]via: [link]
10-14 hónap, az elég brutális.
Vajon mi lehet a szűk keresztmetszet?
Ugyan nem részletezi, hogy milyen típust szeretnének. Ha mondjuk kifejezetten Milan-X-ről lenne szó, akkor még érteném, de feltételezem, hogy abban az esetben nem lett volna elfogadható az Intel ajánlat.
Következésképpen sima Milan (v Rome) lehetett.Eközben az AMD bagóért gyárt gpu-kat (amiből mondjuk a Navi24 N6-on készül, de a többi N7) és gond nélkül kapható a Vermeer is.
Ebből kifolyólag eléggé kizártnak tartom, hogy az N7-es wafer kapacitás lenne a szűk keresztmetszet. Lehetséges volna, hogy waferből ugyan van elég, de kevés üti meg a szükséges fogyasztási értéket? Dehát most került tömeggyártásba a B2 stepping, aminél még jobb fogyasztási értékeket is mértek.
Vagy az IOD lenne elérhető limitált mennyiségben (gondoljunk csak a 2024-ig meghosszabbított GF WSA-ra!)
Gondolom ha más összetevő lenne kevés - pl alaplap - akkor nem nevezték volna meg az EPYC CPU-t.Vagy kamu poszt?
-
S_x96x_S
addikt
piaci részesedés - 2021Q4 ( Mercury ) ( via TomsHW )
desktop : csökkenés
szerver, mobil : növekedésszerver:
-
S_x96x_S
addikt
versenytárs/~"future cpu"/hyprid cpu-k szoftveres kezelése/half-off
A Phoronix-on az Intel Software Defined Silicon "SDSi" linux-os integrálásával kapcsolatban érdekes filozofálgatást is hozzáfüztek.
- "One possibility that comes to mind is Intel gating AVX-512 with Alder Lake Xeon chips as an SDSi upgrade feature"
-"By gating AVX-512 behind SDSi would also potentially free up some software complexities around dealing with AVX-512 only being available on the P cores with hybrid processor designs. As of my last check, the Linux kernel doesn't have the logic for task placement where AVX-512 execution can only happen from select threads/cores / automatic migration when finding an instruction not supported by the current core, so short of that being wired up it would be reliant upon the user/administrator (or some daemon) pinning AVX-512 tasks to the P cores."találgatás:
Ha az Intel SDSi megoldása ( pl. az AVX-512 tiltása/engedélyezése kapcsán ) üzletileg bevállik, akkor szerintem az AMD is kénytelen lesz átvenni ezt. Ami amúgy nem eleve rossz, csak szokatlan még.
Persze lehetne engedélyeztetni
- CPU magokat, utasításkészleteket ( PRO-s security ; AVX-512; ... )
- GPU magokat; képességeket ( ML, raytracing , ..)
- Overlockolást, magasabb turbót, ...AMD-s nézőpontból desktop szinten ez úgy nézhetne ki, hogy lennének upgradelhető és nem upgradelhető verziók.
- Ryzen 8800 ( 8mag - minden engedélyezve )
- Ryzen 8700 ( 4mag - upgradelhető 8 magra később )
- Ryzen 8600 ( 4mag - Nem upgradelhető - mert gyári hibás. )kiváncsi leszek, hogy Desktop/Consumer szintre le fog-e szivárogni ez a technika.
Amúgy szerintem ha nem is rövid és közép távon - de hosszú távon ez lesz a jövő .. -
Petykemano
veterán
Az Asrock bejelentette a Vermeer támogatást az X370 alaplapokra [link]
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6435 üzenetére
Szoval Inteleknel igy lesz a Rambol cache?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6431 üzenetére
Valaki a AT fórumon azon spekulált, hogy állítlag a Genoa kupak alatti újítása egy olyan dolog lesz, amivel az Intel nem fog rendelkezni a Granite ridge-ig. És szerinte ez az intelnél a Rambo Cache. Aminek az AMD megfelelője nagyjából az Infinity cache.
A Rambo cache az Intelnél azt a célt szolgálja, hogy "összekösse" a GPU chipleteket
[link]
Spekuláció
Az RDNA3-nál az eddig napfényt látott információk arról szólnak, hogy úgy fogják megoldani a GPU chipletek összekötését, hogy az L3 cache (RDNA2 esetén: Infinity cache) közös, megosztott
[link]Erre Coreteks készített egy vázlatot
Ez alapján nem lepődnék meg egy ilyen megoldáson:
(Eredeti kép forrása: [link] )
Ez kiterjedésre kb 2 chipletnek felelne meg. Egy chiplet 70-80mm2. Tehát egy ilyen lapka 150-160mm2 kiterjedésű lenne.
7nm-en az AMD képes volt 36mm2-be 64MB V-cache-t rakni, tehát ha csak egy szintű, akkor is oldalanként 256MB megosztott L4$-t jelentene. De nem elképzelhetetlen, hogy akár ez is lehet szintezett.Persze felmerülhet a kérdés, hogy ennek mi értelme lenne?
- hiszen grafikán dolgozó GPU esetén sokkal fontosabb az adatmegosztás, mint CPU-k esetén.
- miért lenne ez jó azzal szemben, ha a szintezettség növelésével inkább az L3$/v-cache-t növelik CCD-nként?Hát így hirtelen nem tudom. Nem is állítom, hogy ez minden workload esetén hasznos lenne. De tudtommal a Ponte Vecchio sem grafikára készül és mégis tartalmaz Rambo Cache-t, ami a GPU lapkák kommunikációját segíti.
Tehát azoknál a workloadoknál, ahol nagy mértékű adatcsere történhet a CCD-k között, ott biztos hasznos, ez nem feltétlenül csak memórián keresztül történhet meg.
De gondoljunk arra is, hogy a CCD-k esetleg kicserélhetők más chipletre: GPU-ra vagy FPGA-ra. Ha nem csak simán cache méret növekedésben gondolkodunk, hanem heterogén végrehajtóegységek egymás közötti feladatmegosztásának vezérlésében, akkor szerintem egy ilyen cache elkerülhetetlen. -
S_x96x_S
addikt
Xilinx hírek; a HBM-es verzió az idénre várható - szerintem egy mély EPYC-es integrációhoz kell még legalább 1-2 extra év.
És hoszú távon valószínüleg az APU -ba is be lesz integrálva,
mert pl. egy AI RF-es képesség sokak fantáziáját megmozgatná.XILINX WORKS FROM THE EDGE TOWARDS DATACENTERS WITH VERSAL FPGA HYBRIDS / February 3, 2022
https://www.nextplatform.com/2022/02/03/xilinx-works-from-the-edge-towards-datacenters-with-versal-fpga-hybrids/
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6432 üzenetére
> A CXL-lel bővíthető memóriamennyiség is játszhat.
valaki beposztolt ( charlie threadjébe) egy ~ fél éve publikált "álmodozást" az OMI interfésszel kapcsolatban.
Szerintem említésre méltó "találgatás" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6430 üzenetére
> Az egyetlen árulkodó címke a bandwidth.
meg talán a "security"
de sajnos nincs FPGA-s cimke- az valószínűleg korai még.
"Tags: amd, Bandwidth, Bergamo, CPU, Emerald Rapids, Genoa, Granite Rapids, Intel, Milan, Sapphire rapids, security, SemiAccurate, Server, Turin"
szerintem 1 hónapon belül úgyis megtudjuk--------------
A "Bandwith" kapcsán nekem még a GEN-Z ugrik be.
RIP: https://genzconsortium.org/ --> CXL consortium.
"At the start of 2022, both parties agreed to the terms of the transfer and on January 28, 2022, the members of the Gen-Z Consortium concurred that the asset transfer and Consortium dissolution was the appropriate next step.
Upon completion of the asset transfer, the Gen-Z Consortium will begin finalizing operations.
Gen-Z Consortium Member companies will be contacted in the coming days by Gen-Z Admin with details on their specific membership benefits related to the agreement with CXL." -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6429 üzenetére
Az egyetlen árulkodó címke a bandwidth.
- Lehetne HBM, mert elférne. De az nem okozna földrengést, hiszen a sapphire rapids is tudja.
- vagy lehet további szint a v-cache-hez. De hát Végülis az is ismert.
- lehet vajon, hogy nem, v nem csak az L3 kap stacket, hanem a L2 is? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6425 üzenetére
> atombomba érkezik a szerverpiacra.
Genoa - persze zárt cikk ..
https://twitter.com/CDemerjian/status/1489319405146288128-------
"Genoa has a game-changing tech under the hood
Killer app for some very big markets"
https://www.semiaccurate.com/2022/02/03/genoa-has-a-game-changing-tech-under-the-hood/
"AMD’s upcoming Genoa CPU has a feature SemiAccurate thinks will change the game. For some markets we feel it will bring a step change in TCO for customers that Intel can’t match." -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Charlie Demerjian (semiaccurate)
> azt villantotta meg, hogy atombomba érkezik a szerverpiacra.még mindig nem tudni ..
"I just confirmed something that made my jaw hit the floor. Hard to think straight with the magnitude of this tech. Story hopefully tomorrow but it may take a bit longer to write. Server CPU stuff, nuclear bomb dropped on the competition. Damn. No hints, sorry."
https://twitter.com/CDemerjian/status/1488704894844424193A "CPU + FPGA" - ahogy irják érdekes lehet[1],
és szerintem is jövőbemutató...
[1] "Dynamically creating new FPGA-based x86 instructions, using shared registers with the standard x86 instructions, as far as I read it."
https://www.freepatentsonline.com/y2020/0409707.htmlde valamilyen integráción az Intel is régóta dolgozik,
és jópár tervet leporolhattak (~ felgyorsíthattak)
az AMD-Xilinx egyesülés híre után.
vagyis a CPU-FPGA integráción mindkét
cég keményen dolgozhat a háttérben.
és előbb utóbb valamelyik oldal teriti a kártyáit ..persze a jövő a "multi" architektúráké lesz ..
mint amilyen a szlovák-us : Tachyum’s Prodigy
"Tachyum’s Prodigy Universal Processor has completed software emulation testing for x86, ARM and RISC-V binary environments."persze most egy kicsit re-brandingolták ..
https://www.tachyum.com/products/#products-prodigy
"Tachyum Prodigy integrates the functionality of CPUs, GPUs and TPUs into a single homogeneous architecture, delivering cutting-edge performance, energy consumption, server utilization, and space efficiency to address the growing demands of AI, HPC, and hyperscale data centers." -
awexco
őstag
válasz
Apple zárt világába nem hiszem hogy reális , bár pènz lenne benne .
-
Petykemano
veterán
Patent: Multi-chip stacked devices - Xilinx (Today AMD)
3D stacking FPGA is coming...
More details: https://t.co/IAuvHRhvfL https://t.co/KQNVsazhJq -
Petykemano
veterán
Charlie Demerjian (semiaccurate) azt villantotta meg, hogy atombomba érkezik a szerverpiacra.
Többen persze vmi AMD+Xilinx cuccra gondolnak.
De szerintem nem zárható ki egy Apple szerverlapka, vagy a Qualcomm+Nuvia megoldás sem. -
S_x96x_S
addikt
válasz
solfilo #6419 üzenetére
Ami érdekes, hogy a ZEN4 -es server utiterv is publikus pl. Bergamo 2023 H1
És a növekedés lassult ( a gyártási problémák és az Intel miatt is )AMD Reports Q4 2021 and FY 2021 Earnings: Turning Silicon Into Gold
https://www.anandtech.com/show/17237/amd-reports-q4-2021-and-fy-2021-earnings-turning-silicon-into-gold -
Devid_81
félisten
válasz
Busterftw #6420 üzenetére
Oh ize, itt van az elso...Videocardz
According to Professional Review, this Nitro 5 is to be available starting from 1599 EUR, which is a 400 EUR increase over the previous generation (mainly caused by component shortages and introduction of DDR5 memory).
Koszi, de nem koszi!
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Devid_81 #6418 üzenetére
Epp a lenti jelentesben van ez:
"AMD announced the AMD Ryzen 6000 Series processors, built on the highly efficient 6nm “Zen 3+” core architecture, and including AMD RDNA™ 2 architecture-based integrated graphics to provide the fastest Ryzen mobile processor experience ever. AMD expects first system availability starting in February." -
Devid_81
félisten
Nem ma kellett volna kijonnie az AMD 6xxx mobilnak?
A "szokasos" oldalakon sehol egy teszt -
Obliterátor
tag
válasz
Petykemano #6409 üzenetére
December 4-én vásárolt 5800X , aprilisi gyartasú volt... Kicsit szomorú is voltam...
-
S_x96x_S
addikt
(linuxosoknak)
"CoreFreq is a CPU monitoring software designed for the 64-bits Processors."
--------------
https://github.com/cyring/CoreFreq/discussions/320
AMD/Zen CPPC
- Implementation is based on MSR registers specification revealed in kernel patches
- No ACPI involved
- AMD CPPC operations are routed through the previous Intel/HWP implementation( CPPC=Collaborative Processor Performance Control )
kernel.org CPPC -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6414 üzenetére
> Akinek fontos, hogy B2 legyen, majd odafigyel.
valaki a rediten már 2021-43.heti gyártással is "B2" -est kapott.
(dec -09 - vásárlás)
persze mindenki keresi annak a titkát,
hogy online hogyan lehet "B2" -est rendelni :-)
valószínűleg a "B2"-es frissítés az i/o die-t is érintette,
legalábbis a- "Better DDR4 Support" -ből nekem ez is következik.és közben lehet pár szomorú bejegyzést is olvasni,
hogy január második felében vásárolt és "B0" -t kapott;
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6411 üzenetére
"ha manapság előkerülne egy nem B2 steppinges zen3 lapka, akkor valami sántít a chiphiány, meg az azért drága minden, mert mindent eladnak azonnal, ami legurul a gyártósorról történettel."
Ezzel az a probléma, hogy az ellátási láncban még hónapokig lehetnek beragadt darabok. Például tudnám mondani a 3600/3600X-eket, ahol előbbi sokkal gyorsabban fogyott, annyira, hogy konkrétan már doboz sem volt hozzá [link] , míg utóbbiból ugyanakkor az itthoni boltokban még bőven találtál bőven több, mint fél évvel korábban gyártott "beragadt" darabokat, ami azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy a legtöbb "friss" 3600 tuningosabb volt, mint a régebbi gyártású és ráadásul nyilván drágább 3600X. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6411 üzenetére
ertem en, hogy hogy ertetted, en meg ugyertettem, aszontak azert is mennek 6nm -re, mert akkor tobb chip jon le per wafer, es ha mar ugyis uj maszkot kell csinalni az uj steppingnek, akkor mar igazan lehetne hatos, hiszen azt is mondtak, minimalis ujradizajnolast igenyel.
szoval johetne már az a B2 / 6nm cucc -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6410 üzenetére
Úgy értettem, hogy ha manapság előkerülne egy nem B2 steppinges zen3 lapka, akkor valami sántít a chiphiány, meg az azért drága minden, mert mindent eladnak azonnal, ami legurul a gyártósorról történettel.
Ha mindent eladnak, akkor nem létezhet felhalmozott készlet nem B2-ből és az se valószínű, hogy hónapokig bolyong a tengeren.
Azt meg azért nem feltételezném, hogy egy tavaly ilyenkor eladott Milan cpu-t kivesznek a szerverekből, lecserélik egy új B2-es steppingből összerakottra (kevesebb fogyasztás, jobb TCO) a régi Milant szétszedik, leszedik a szubsztrátról a CCD-ket és átcsomagolják Vermeer-nek. Ez elég képtelenségnek hangozna, ugye?Amúgy milyen 6nm? Elvileg a B2 stepping nem 6nm.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6409 üzenetére
elméletileg jöhetnének már a 6nm -es B2 steppinges procik is
-
S_x96x_S
addikt
"Elméletileg"
nem kell túllaggódniuk a Linuxosoknak a Plutont;
( Ryzen 6000 chips + MS Pluton )Az új gépeknél egyértelműen nem lesz túl sok probléma;
De a használt gépek piacára nem tudom milyen hatása lesz ennek ..----
"AMD respects user choice and, as is typical with many other security technologies, we provide the ability for a user to enable or disable Pluton based on their preferences in our reference BIOS," an AMD spokeswoman told The Register."Pluton does not restrict Linux installation, and is a security component for Windows deployments, the spokeswoman added.
"AMD Ryzen 6000 Series processors support Linux. AMD has closely collaborated with Canonical (Ubuntu) and Red Hat to certify and optimize OEM designs with their operating systems," she said.
""Pluton will be disabled by default on 2022 Lenovo ThinkPad platforms. Specifically the Z13, Z16, T14, T16, T14s, P16s and X13 using AMD 6000-series processors. Customers will have the ability to enable Pluton themselves," a Lenovo spokesperson told The Register."
https://www.theregister.com/2022/01/20/microsoft_amd_pluton_lenovo/
-
S_x96x_S
addikt
B2 stepping ..
A "2147" - elméletileg az év = 21 és a gyártási hét = 47viszont a "batch numbers" -ből
"nekem " nem nagyon látszik a "B2" ;
hacsak nem a gyártási hét .. de mi más lehet még?? ..
mert e régi: "BG 2115SUS" -
és eközött az állítólag "B2-es" "BG 2147SUS" [2] között
csak a gyártási hét az eltérő. "15" vs. "47"[2]
via:
"2147 Vermeer 5900Xは、ちゃんとB2 Steppingでした。"
https://mobile.twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1480066719981109251
-
válasz
TESCO-Zsömle #6404 üzenetére
Igen, nekem is rémlik valami ilyen.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
solfilo #6403 üzenetére
Ez azért érdekes, mert emlékeim szerint az EU csak második volt, előtte az amerikai versenyhivatal vert rájuk egy milliárdot, ráadásul azt anno úgy, hogy az AMD-nek kellett fizetnie a versenyelenességgel okozott kárért. Még emlékszem hírre, mert akkoriban ritkaságszámba ment, hogy az AMD pozitív negyedévet zárjon, de mikor elkezdtek érkezni az Intel-től a részletek, akkor sikerült plusszba kijönni a végére.
-
Pofám leszakad.
Győzött az Intel, eltörölték a bírságot -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6396 üzenetére
"És ez bennem már "Goodhart's law" -ra rimmel."
Nagyon jó meglátás. Ez már egyébként az első Ryzeneknél is előjött, hogy a 8 magjuk 4+4-es felépítése miatt nem igazán lehetett a korábbi mérésekből reálisan felmérni a teljesítményüket, mert a single és a mérésekhez tipikusan használt jól skálázódó multi appok is jól futottak rajta, de a szálak között többet szinkronizáló, problémásabb szoftverekkel lehettek gondok."Azért marketing szempontból ez ideális."
Én is azt gondolom, ez lehetett a fő indok. A konkurencia 16 magja ellen mutatni kellett valamit, ami az egyszerű számok nyelvén is legalább annyi. Azért is írtam, hogy nekem ez nagyon izzadtságszagú lett #6335.Én amúgy azt gondolom, nem lenne elég egy egyszerű mérőszám, ugyanis mivel ezek a megoldások sokban függenek a szoftvertől, így szoftverfüggő, jól fognak-e futni. Rossz esetben el sem indul pl. az Alderen (régi Denuvo), jó esetben viszont meg sem éreznek semmit (pl. Cinebench). Erre is gondoltam, hogy a hardveresek átdobták a problémát a szoftvereseknek, amiből ritkán szoktak jó dolgok kisülni. Az Alderrel még jobban, mint a Ryzenekkel, ahol azért az 5000-esektől már a 8 magos CCX már elég kevés vizet zavar a gyakorlatban, nem igényel különösebb szoftveres odafigyelést/optimalizálást.
Az ARM megoldása egyébként nagyon jól átgondolt.
A gyakorlatban amúgy nem nagyon van 3 szintnél több, talán a legjobban kitalált, amikor van egy/két kicsit pazarlósabb, de gyors X1-es, mellé 2-3 gyors, de energiahatékonyságban sem rossz A78, és egy teljes 4-magos cluster energiatakarékos A55, ilyen pl. a friss 888-as Snapdragon: [link] . Ezzel meg van oldva, hogy a rövid, de intenzív terheléseket gyorsan el tudja végezni az X1, a nagyobb falat feladatokra ott vannak az A78-ak, a kevésbé sürgős dolgokkal meg elszórakoznak az A55-ök, és ezen processzorok között az android ütemezője könnyen tudja pakolgatni a feladatokat. Persze, ez sem feltétlen olyan egyszerű a gyakorlatban, mint ahogyan első ránézésre tűnik [link] .
Ugyanakkor fontos észrevenni, hogy egy telefon más terep, mint egy notebook, vagy PC. A telefonon pl. viszonylag könnyű megoldani OS szinten, hogy pl. lezárt képernyőnél ne mehessen háttérfeladat a nagy magokra. Óriási nyereség készenléti időben kb. nulla befektetett energiával. PC-n azért nem lehet ilyen trükköket bevetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Horgász topik
- EA Sports WRC '23
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest