Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #7 üzenetére
A probléma az volt, hogy a topik nem olyan arányokra lett kitalálva, ami az utóbbi időkben kialakult. Tényleg túl sok lett a szimpla találgatás a konkrét adatokhoz képest. Sokaknak (pl nekem is) pedig a topik direkt azért van kifüggesztve, hogy amikor van valami tényleges infó, akkor lássa az ember. Számomra is fura volt, hogy mostanság a fórumra felnézéskor mindig 15+ hozzászólás volt, ami eddig csak akkor volt jellemző, ha jött új infó valamiről.
És mondom ezt úgy, hogy anno én is igen rendesen elvittem folyton a témát más merre pl a HSA-val.
-
Gyuri27
félisten
válasz Petykemano #7 üzenetére
Ez lokál topik. Itt a tútóstésztáról is beszélhetnek a plebek.
[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
stratova
veterán
válasz Petykemano #21 üzenetére
Túl sokat ne rágódj azért ezen, még ha igazságtalannak is érzed, nem ér annyit.
Arról.amúgy volt már találgatás, hogy mobil Zen azaz Raven Ridge milyen foglalatot kap?
Ez pl a konkurenciánál eltérő pl i7-6700HQ (FCBGA1440) [4/8+48EU IGP] és i7-6600U esetén (FCBGA1356. 2/4+24EU IGP viszont mindkettő több "lábbal" bír, kint AMD AM4-es vagy FP4-es foglalata.[ Szerkesztve ]
-
Simid
senior tag
válasz Petykemano #28 üzenetére
Ezt nem igazán tudom hova tenni. Mikor fog megjelenni ez az NX? Nem lehet hogy Zen alapú lesz a CPU rész? Ha 14 nanon készül akkor mi értelme lenne korábbi uarchot átvinni erre a processre ha már van újabb?
Szerk.: Most nézem graphics cardot írnak. Létezik, hogy nem APU lesz?
[ Szerkesztve ]
-
Simid
senior tag
válasz Petykemano #30 üzenetére
Ezért nem tudom hova tenni, mert jövő tavaszig nem igen lesz Zen APU. Viszont nem gondolnám, hogy APUn kívül más szoba jöhetne manapság egy konzolban. De ha már polaris és 14nm akkor XV vagy cats sem nagyon jöhet szóba.
Furcsa, hogy még találgatásokat sem láttam mi lehet a polaris mellett. -
leviske
veterán
válasz Petykemano #30 üzenetére
De, a Zen teljességgel kizárható. A NX-ből már hónapok óta kell, hogy legyen CPU oldalról problémamentes ES példány, ez pedig Zen alapon nem megoldható. Ráadásul az APU-khoz szükséges library 14nm-en nincs kész, szóval -hacsak nem azt jelentik be két hónapon belül, hogy 2017 nyarán/tavaszán jön, akkor arra sincs sok esély, hogy 14nm-es lesz. Bár ez utóbbi még lehet máshogy, hiszen jöhet akár HPL-en is, ha nem túl sok a tranyó. Mindenesetre 14nm-en valószínűleg már beférne 16 jaguar mag is, azzal meg esélyes, hogy előrébb volnának, mint 4 xv-al.
Nem X86-os CPU jelenleg szerintem egyet jelentene az öngyilkossággal megint, hiszen 3 évvel később jönnek és senki nem kezdene el nekik egy spéci CPU architektúrát is betanulni, mikor épp elég gondjuk van a fejlesztőknek a low level elérésével.
Mindenesetre miután az EA konferenciáján már elvileg lesznek NX-re is bejelentett címek, nem hiszem, hogy tovább húznák a dolgot 2017Q1-nél, de esélyesebb a '16Q4.
(#29) Simid: Korábban az AMD ügyfélmegnevezés nélkül bejelentette, hogy megkötöttek két, egyedi x86-os APU tervezéséről szóló szerződést. Szimplán az a helyzet, hogy tartalmazni fog jó pár, desktopon a Polaris-okban debütáló feature-t és vélhetőleg csak így tudtak rá hivatkozni. Szvsz kb olyan lesz a viszonya a Polaris-okhoz, mint a XO/PS4 lapkájának a GCN1.1-hez.
(#31) stratova: Jó hogy mondod, kellhet majd egy Socket AM4 / SP3 topik is.
(#32) Simid: A jelenlegi állás szerint a Raven esetében elég optimista becslés a '17 nyár is. Pláne mivel abból kellenek majd cherry-picked darabok a HPC piacra.
[ Szerkesztve ]
-
apatyas
Korrektor
válasz Petykemano #40 üzenetére
Viszont, a Bristolnál nyilatkozták, hogy a fejlesztést a power managementen végezték, és nem shrinken.
Valamelyik előadáson volt az elmúlt fél évben, Oli említette itt.
Szóval, nem áll össze, egyikhez shrink, másikhoz power management.. ?? Nem.
Zöldségeket beszélek, az még a Carrizora vonatkozott. Elnézést.Amúgy attól, ha nem APU, még mindig nem kell lePéCézni szegényt. Korábban is volt normál (Intel) proccal konzol.
[ Szerkesztve ]
pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #52 üzenetére
Ha számításba vesszük, hogy az Intel a kezéből nem fogja egy másik cégnek (még leányvállalatnak se) kiadni a licenceit, a ViA pedig valószínűleg rengeteg fejlesztéssel egyszerűen nem rendelkezik, ami szerver piacon életképessé tenné, szerintem ez annyira nem a Zen teljesítményének szól.
Ellenben a félig kínai háttér elég jó pozícióba helyezheti a termékeket abban a 2milliárd fős és gazdaságilag sem elhanyagolható országban, ahol egyelőre az Intel még csak keresi az újra megjelenés lehetőségét.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #64 üzenetére
2011-ben a Bulldozert már prezentálni tudta a cég az E3-on. Erre ebben az évben a Zen-nek valószínűleg esélye sincs. Miután a jelek szerint egyáltalán nem fog sikerülni 2016 tavaszán elstartoltatni az AM4-et és úgy összességében a Q2 is még kérdéses, én a Zen kapcsán egy olyasmi startra számítanék, mint amilyen a Kaveri kapott. Szépen megmutogatják, leközlik a fontosabb részleteket, konkrét termék pedig valamikor 2017Q1-ben.
Egyszerűen a dátumok kapcsán nem tudok úgy pozitívan hozzáállni a céghez, hogy gyakorlatilag a Carrizo-t nem tudják megszülni desktop-ra. Mintha az AM4 lenne az első saját platformjuk...
Amúgy valami hasonló tervben volt azt hiszem az Excavator utánra. Viszont ahhoz, amit írsz, a programot GPU-kompatibilis formában kell megírni. Ha csak az irányítgatáson múlt volna, akkor valószínűleg ezt már a Kaveri időszakában megoldották volna. Nem kizárt viszont, hogy az Oracle Java9-es visszajelzései alapján ilyesmi még sokáig nem lesz. Erre enged következtetni, hogy a Zen sok mindenben tűnik hátraarcnak.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #66 üzenetére
Nem is annyira a korábbi tapasztalatok mondatják ezt velem, mintsem inkább az aktuális. Eddig egy alkalom se volt (vagyis én nem tudtam róla), hogy a foglalat/platform akadályozta volna meg a megjelenést. Most meg a lapka gyakorlatilag hónapok óta kész lehet. A polaris amúgy nyár végén jön, nem?
A másik topikban úgy láttam, hogy egyetlen die készül most a Zen-ből minden piacra. Szerveren 8 magnál többet elvileg csak MCM formában fognak nyújtani, desktopon 8magnál kevesebbet meg ugye letiltásokkal. Kockázatos és felesleges lett volna most két lapkán párhuzamsan dolgozni. Ilyesmire még a K10-es időkben se volt keret.
Nem a CMT az egyetlen dolog, amiben meghasonult magával a cég. Gyakorlatilag majdnem minden csak általuk támogatott utasításkészletet kipakoltak az architektúrából és lekövették az Intelt. Az AIDA-nál is úgy számolnak a srácok, hogy a Haswell/Broadwell/Skylake optimalizálások kb lefedik majd a Summit Ridge-et is.
Ez ahhoz képest elég nagy lépés, hogy korábban az AMD még fel is dobta volna a CPU teljesítményt APU-k terén az IGP-ért cserébe. A Raven-is ehhez képest elég CPU túlsúlyosnak ígérkezik az elődjeihez képest. Bár persze előbb derüljön ki az is, hogy mekkora egy Zeppelin mag. Ahhoz a Skylake méretei alatt kéne maradni, hogy a Raven esetében esély legyen legalább az 50/50 felosztásra.
Persze ott a Greenland, szóval nem azt akarom ezzel sem mondani, hogy magából a HSA-ból szerethetett ki a cég, de valószínűleg 2 év alatt sikerült valamennyire helyére tenni a dolgot. -
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #70 üzenetére
Én is tegnap olvastam az egyik fórumon, hogy 6-8 magos procik jönnek először, aztán ha összegyűlik a sok selejt, jöhetnek a 4 magosak.
Van benne ráció, előbb a jobbakkal kell megjelenni és nagyobb árbevételt elérni. Persze ha rossz a kihozatal, akkor előbb jöhetnek a kisebb verziók.
#tarcsad
-
stratova
veterán
Ez azért érthető 2 ill 4 magosnak ott lesz jövőre Raven Ridge. Intel is hasonló 6 ill 8 magos felállásban adta ki a Haswell E alapú HEDT procikat Broadwell E ettől annyiban tér el, hogy ott már elérhető a 10 magos kivitel is.
Éppen DX12 alatt a 4/8-as Visherák egész szépen felzárkóztak, a korábbi harmatos DX11 teljesítményhez képest. Az API vagy/és a WDDM 2.0 gyermekbetegségei ellenére.
(FX-8370 vs i7 6700K)
Hitman: 47-57% -> 83-90%
Rise of Tomb Raider: 76-93 -> 96-98% (bár ez a port nem lett valami fényes)
AtoS: 55-72 -> 89-109% (és az RTS-ek még szépen skálázódnak 4c/8t felett is)[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
Attól, hogy nem jön 4 magos variáns, még HT nélküli jöhet. Bár kérdés, hogy mennyire lesz problémás a HT, hogy esetleg érdemes legyen egy 8 működőképes maggal rendelkező prociban kikapcsolni.
szerk.: amúgy ez annyira nem meglepő. az új lapok és az új hűtők mind arra engedtek következtetni, hogy a Vishera-t még életben tartja egy darabig a cég.
[ Szerkesztve ]
-
stratova
veterán
válasz Petykemano #77 üzenetére
AMD 10 nm-ig szinte biztosan FinFET Bulk eljáráson marad, így nem kell átültetniük a GPU-khoz használt lib-et sem FDSOI-ra. Jelenleg pedig kb. olyna lapkán van hasznuk, amiben van GPU is, egyedi lapkák konzolba és GPU-k a CPU részleg momentán csak viszi a pénzt.
DX12 alat simán elképzelhető, hogy egy FX-8370 felveszi a versenyt egy alacsonyabb órajelő Skylake i5-tel, bár a dolog pikantériája, hogy ez inkább Nv mellett történik meg:
AotS (legutóbb itt elírtam az értéket):
DX12 GTX 980 Ti
i7-6700K - 99% 54,6 fps
i5-4690K - 100% 54,7 fps
FX-8370 - 89% 48,7 fpsDX12 GTX Fury X
i7-6700K - 100% 67,9 fps
i5-4690K - 97% 66,0 fps
FX-8370 - 76% 51,9 fps[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #84 üzenetére
A 200mm2 alatti méret elég optimistának tűnik. A Skylake GT2-es IGP-vel elvileg 122mm2 és az egy 4 magos cucc, otthoni felhasználásra szabott cache mérettel. A Summit viszont egy 8 magos lapka lesz és a Haswell-E nyomán ehhez illene 20MB körüli L3-t párosítani. Ráadásul a Skylake esetében a lapka integrált FCH-t sem tartalmaz. Tény, hogy eddig nem számoltam a ténnyel, hogy a Skylake tartalmaz egy IGP-t ( ), de így is meglepő volna, ha a Summit megállna 150-160mm2 környékén. 150 környékén én inkább a Raven-t várnám, mert a nagyobb lapkaméret még megérheti, ha cserébe egyértelműen vissza tudják évekre venni a koronát.
Mivel 22nm-en a Haswell-E 350mm2 volt, szerintem a Summit 200mm2 környékére jöhet (az IGP beleszámolás előtt 240-250 környékére vártam) és esélyes, hogy a Broadwell-E a 10 mag miatt nagyobb lesz. Bár persze még ezekbe is beleszólhat a HDL.
-
stratova
veterán
válasz Petykemano #91 üzenetére
Vá-vá-várjunk. Capt. Raven és Summit Ridge esetére vedd alapul Vishera (4/8+8MB L3) és Trinity (2/4 nincs L3 de van iGPU) helyzetét, mindkettő 2 csatornás, ennyi. Itt egy csatornás kivitel szerintem már nem lesz Excavator alapú apuból is csak azért van, mert Bristol mellett készült egy Stoney Ridge, ami natív 1 modulos 2 szálas egy csatornás. Ilyen pl. energiatakarékosági vagy/és kis lapkaméret miatti tökmag-dizájn viszont szvsz 14/16 nm-en már nem szükséges, max. kiadnak HT nélküli 2 magosat.
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #91 üzenetére
A Raven egy egészen más dolog. Ott lesz egy kétcsatornás DDR4 vezérlő és jó eséllyel mellette egy HBM vezérlő. Ráadásul úgy megoldva, hogy ezek párhuzamosan tudjanak működni. A Summit esetében viszont én csak a pletykált 2017 végi, HBM-es HEDT/szerver variánstól várnám a HBM vezérlőt a sima CPU-k esetében.
-
stratova
veterán
válasz Petykemano #93 üzenetére
Az AM4-es 8c/16t ill. esetleg 6c/12t Summit Ridge Intellel szemben nem 4 hanem 2 csatornás memóriavezérlőt kap és ebbe a foglalatba érkezik majd a max 4c/8t + iGPU Raven Ridge.
Szóval a 32 magos szerver kivitel is legfeljebb 8 csatornás, ahogy az egy CERN mérnök prezentációjából is kiderült.
Állítólag minden mag 512 kB L2 cache-t kap és 4 mag (1 core complex) osztozik 8 MB L3-on.
Amikor az ember azt hiszi, hogy a szintén MCM-es G34-es Opteron nagy...
Majd keresni kezdi a legutóbbi 4 lapkás MCM procit.. Szembe jön vele a 2009-es 32 magos Power7
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #96 üzenetére
A Raven célpiaca első sorban az $1000-3000-os FirePro. Hogy a szűkülő low-end desktop piacra mit dobnak be, gyakorlatilag irreleváns. Azt meg már a másik topikban Oliverdával átdumáltam, hogy engem meglepne, ha jönne HBM-es Raven desktopra. Pont az ára miatt. Viszont mobil vonalon 100%-ig biztosra merem venni, hogy a csúcs processzoraik 4-8 vagy 16GB HBM-el jönnek egybe tokozva.
Azt meg már a Kaveri esetében is le tudták nyelni, hogy benne van a lapkában +1 memvezérlő, valószínűleg a kisebb Raven esetében se okoz majd gondot.
(#95) stratova: A rejtett +2 csatorna tényleg csak az én saram és csak példaként hoztam fel, hogy az AMD-től nem ismeretlen az ilyen sem.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #98 üzenetére
Ezen nem módosít az, hogy egy olyan piacra, ahol keveset adnak a SoC-ért, nincs értelme külön lapkát tervezni, ha egy egyszerű letiltással is megoldható.
Ahhoz viszont véleményem szerint sokat kell csökkennie a HBM árának, hogy a vele szerelt Raven benézhessen a mainstream piacra. Ráadásul, ha az Intel a Kaby esetében a Iris-ek árát nem lövi be versenyképesre, akkor az AMD-nek tényleg nem is lesz igazán oka az ilyen cuccait $300 alatt adni a konzumer piacon. Ráadásul a mini PC piac nagy részének bőven elég lehet, amit egy DDR4-es, pár letiltott CU-val rendelkező Raven nyújt majd. Valószínűleg.
Amúgy kizártnak tartom, hogy ne lenne Raven DIY piacon. Egy szóval nem állítottam ilyet. Viszont HBM-es verzió szerintem csak FP5-be és esetleg S4-be jöhet. AM4-be SZERINTEM az egyetlen HBM-es processzor a 2017-18 környékére pletykált FX lehet majd, ami gondolom kap majd 2-4GB HBM-et L4 gyanánt és csók. Ott is kérdés, hogy nem-e jön elő az AM4+.
-
veterán
válasz Petykemano #120 üzenetére
Köszi!
Ha jól látom, akkor 1 szálon elverik a macskákat, gondolom van valami agresszív turbó, több szálon meg a két szálas Stoney nagyjából egyenlő egy 4 szálas Carrizo-L APU-val. Hát kíváncsi leszek, sikerre vezet e ez a váltás.
solfilo
-
dezz
nagyúr
válasz Petykemano #129 üzenetére
Ez pont nem egy kósza pletykán alapuló vad találgatás, hanem odaillő kérdés.
Talán maga a memóriavezérlő. A mellette lévő rész lehet csak a kapcsolódási pontok. Meg kellene nézni pár korábbi die-shotot.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz Petykemano #131 üzenetére
A kép hivatalos slite-ról származik (persektíva-korrigáltan), két ismert személyiség (Hans de Vries, Dresdenboy) is hivatalosnak vette és neki is álltak elemezni. Thrawn is érdemesnek találta betenni a másik topikba. Így a cinizmus nem kicsit áll. Felesleges ennyire túlspilázni.
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #138 üzenetére
Az biztos, ha a Zen nem hoz legalább egy Haswell szintet, akkor megyek Intelre.
#tarcsad
-
Thrawn
félisten
válasz Petykemano #140 üzenetére
A csíkszélesség ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy megtippeljük hány GHz-es lesz, ez ennél jóval bonyolultabb.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
lee56
őstag
válasz Petykemano #149 üzenetére
Amúgy van benne valami, de sokkal jobb érvek szerintem, hogy akkor már a ZeN a tervezőasztalok felszínére került és túl nagy meló lett volna (amd-éknek) párhuzamos FX vonal fejlesztése és a zen dizájnolása. Másik érv pedig a szokásos, a fogyaztás, intelhez képest sokkal roszabb fogyasztás/teljesítmény mutatójú szerverprocesszort nem nagyon tudtak volna (és nem is tudtak, ezért kb már nincs is szerverrészesedésük) eladni, még ha adott Xeonnál esetleg olcsóbban is adták volna. Mai világban már szervereknél is spórolnak, go go green van mindenhol. Több támogatást kapnak a szerverparkok is ha kevesebb lesz a CO faktoruk. HSA pedig nem B terv, mivel nem volt más választásuk, az egyetlen terv. Amiközben zent építgették/ik addig amig meg nem jelenik, azzal kell főzni ami van nekik, feljavított FX dizájnos APU, azaz carizzo, plusz háttérben a Visheránál leragadt FX asztali processzorok gyártása, mert az már amúgyis elég olcsó ennyi év után.
Szóval meg tudom érteni miért mentek erre. Csak ezzel egyidejűleg kicsit sajnálom is, mert látszik carrizzonál is azért hogy még elég jó sikereket elérhettek volna a Bulldozer családdal is ha tovább dolgoznak rajta, csak hát tényleg úgy látszik könyebb volt újratervezni az egész arch-it mint foltozgatni a Bullt. Pedig szerintem sokan vettek volna tovább javított FX-ekből esetleg még kevesebben is rágnak be és váltanak intel platfromra ha nem így alakulnak a dolgok, ki tudja..
[ Szerkesztve ]
No Comment
-
senior tag
-
Fiery
veterán
válasz Petykemano #172 üzenetére
Szerintem a tajekozott PC felhasznalo el fogja tudni donteni, hogy melyik benchmarknak higgyen es melyiket ignoralja. A media egyebkent is hetekig (sot, a szerver cuccokkal egyutt honapokig) hangos lesz a Zentol. Nem egy, nem 10, hanem legalabb 100 kulonfele benchmarkot, real-world applikaciot, jatekot, professzionalis szoftvert fognak kiprobalni rajta. Aki egy ekkora valasztekbol sem tudja leszurni, hogy neki szemely szerint jo lesz-e a Zen, azzal nehez jot tenni. Azzal egyetertek, hogy vannak olyan website-ok, vannak olyan reviewerek, vannak olyan benchmarkok, amik nem kedveznek majd a Zennek, mondhatni nem fogjak kimelni az uj termeket. De pont ezert kell mindent elolvasni, nem csak az X.com-ot meg az Y.hu-ot, hanem _mindent_, ami a Zenrol megjelenik majd.
Egyebkent ha engem kerdezel, szerintem nagyon ritka lesz az a szoftver vagy nem szintetikus benchmark, amiben igazan gyengen fog szerepelni a Summit Ridge, amennyiben az orajel nem lesz tul alacsony. Ha az orajel eleri a 3,5-3,7 GHz-et, akkor nem lesz nagy baj. Az AMD pedig nyilvan a piachoz fog igazodni az arazassal: ha a Summit Ridge csucsmodellje pl. a 6800K szintjen lesz a "big picture" alapjan, akkor annal kicsivel olcsobban fog piacra kerulni. En nem feltem innentol az AMD-t: az orajel mar nem annyira tragikus, mint par honapja, az AM4 alaplapok is kezdenek vegre osszeallni, clock-for-clock az eddigi infok alapjan abszolut versenykepes a Zen architektura: innen mar nem lesz nehez a celba beterelni a jarganyt. Aki me'g vacillal, hogy mit vegyen, annak tovabbra is azt mondom: varjon. Erdemes nem elsietni a vasarlast, legalabbis pont most semmikepp.
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
válasz Petykemano #174 üzenetére
Semmi sincs me'g kobe vesve. A borzongatoan alacsony orajeleken mar tullepett a Summit Ridge, ez biztos. En azt varom, hogy a Broadwell-E, legalabbis a 6800K es 6900K elleneben mar lesz eselye a mostani allapot szerint. Ahhoz viszont, hogy a 6700K vagy 7700K ellen legyen municioja a nem masszivan tobbszalu alkalmazasokban/jatekokban/benchmarkokban is, ahhoz nagyon sokat kellene me'g fejlodnie a gyartastechnologianak. Maga a Zen architektura fel van keszitve a magas orajelekre, tehat itt egyertelmuen a Samsung/GF processze a ludas.
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
válasz Petykemano #176 üzenetére
Ez itt erosen offtopic, tekintettel a topic cimere. De annyit azert leirok, hogy semmi ertelme egy relative egyszeru blokkokbol, repetitiv modon felepitett, alacsony orajelre optimalizalt GPU-t osszehasonlitani egy magas orajelre optimalizalt, komplex CPU-val. Talan egy GPU vs. _mobil_ APU osszehasonlitasnak lenne ertelme, ott az orajelek is kozelebb lennenek egymashoz.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #191 üzenetére
de, csak az az egyetem dolgozik rajta így gondoltam kapják ők a látogatottságot.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #213 üzenetére
Nem rég mutatott be egy X86-ot szimuláló ARM-es gépet a Microsoft egész egyszerűen azért, mert visszafelé kompatibilitás nélkül nem tudnak érvényesülni a piacon az Android hullámmal szemben. Innentől én annak sok alapját nem látom, hogy a Microsoft ahhoz asszisztálna, hogy saját magát végleg kigolyózza a piacról is.
Az már egy elképzelhető dolog, hogy az Intel bizonyos utasításokat elhagyna és rábízná azok szimulálását a Windows-ra, de a szerver piacon komolyabb tényező Linux-os közösséget is fel kéne ilyesmire készíteni, ahogy az Apple-t is. A teljesen egyedi, Intel-exkluzív ISA-k fókuszba helyezéséhez kellene egy olyan fejlesztői háttér, amire támaszkodhat a cég. Amennyiben ez a Microsoft volna, a Redmondiakat semmi nem akadályozná meg abban, hogy az AMD exkluzív utasításkészleteit is támogassák. Viszont ilyesmi szerintem legkorábban 10 év múlva lehet életképes.
Ráadásul az Intel elég veszélyes vizekre evezne azzal, ha az AMD-t szoftveres oldalról akarná megfogni. Elvégre pont ezen a területen erősödtek az elmúlt 10 évben. A HSA végett a cég valószínűleg hamarabb tudná elérni a fejlesztőket, vagy minimum kierőszakolni a Microsoft-ból, hogy ne hagyják ki Őket sem.
[ Szerkesztve ]
-
derive
senior tag
válasz Petykemano #213 üzenetére
Nem biztos, hogy keszpenznek kell venni, amit a clickbaites oldalak irnak. Valoszinuleg csak a hardveres kompatibilitas szunik meg, ha nagyon kell, tovabbra is tudja majd emulalni a regi utasitasokat. Az AMD mar jopar eve ezt csinalja az x87el es az MMXel. Az intel messze nincs olyan helyzetben, hogy hirtelen eldobja a visszafele kompatibilitast. Azt kijelentheti, hogy a jovoben par nagyon regi utasitas csak szoftveresen lesz megoldva, de ha nagyon erolkodik, meg az MS is otthagyja (mint az IA-64 eseteben).
Jut eszembe, valamit tenyleg ki kell talalnia az Intelnek, mert 2023ban lejar az x86-64 szabadalma es barki epithet kompatibilis procit. Nem veletlen, hogy az ARMok most a 486ig bezarolag emulaljak ax x86ot
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #222 üzenetére
Amennyiben az i7 5775C eredményeiből indulunk ki, akkor a HBM (és annak mérete) még egy lehetséges evolúciós irány lehet az AMD számára. Ahogy az is, ha sikerülne a HSA-ból végre előnyt is kicsikarni pár alkalmazás alatt az APU-kkal.
Szóval nekik azért nem feltétlen csak az X86-os teljesítmény növelése a lényeg.
-
leviske
veterán
válasz Petykemano #224 üzenetére
Őszintén szólva én konkrétan a HSA kapcsán inkább arra számítok, hogy csendben eltűnik (ahogy Abu is lassacskán elhallgatott a témában). Arra tökéletes volt a projekt, hogy kijelöljön egy fejlesztési irányt, de véleményem szerint a Google és a Microsoft idővel előáll a saját kontrolljukon belül eső variánsaival.
A Microsoft esetében eleve valami ilyesmi formában tudom elképzelni azt, hogy ARM lapkán tudtak futtatni X86-os rendszert. Persze ez még nem heterogén számítás, szimpla X86 emuláció, de azon a szoftveres alapon szvsz megoldható volna ez is. Pláne, hogy a C++AMP is igazából a heterogén irányba tekintget, ha jól tudom. Redmond elég nagy ahhoz, hogy amennyiben átállnának alkalmas területeken a heterogén számítások támogatására, akkor abban kénytelen volna a piac lekövetni, szabvány szinten.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Petykemano #289 üzenetére
Ryzen 5 1400-on is vághattak volna, így kb értelmetlen lesz megvenni 2400G mellett.
solfilo
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #295 üzenetére
A dolog egyébként logikus. Ha letiltod az SMT-t, akkor rosszul optimalizált programban megszűnhetnek pl. a mikrolaggok, miközben SMT nélkül kevesebb TDP-t használ fel (hiszen lassabban dolgozik, rosszabb a magok kihasználtsága) így marad valami magasabb turbó órajelet elérni (ha a csipben eddig a TDP volt a korlát, nem az elérhető órajel). Ugyanakkor ez max sebtapasznak jó, bugos vagy rosszul optimalizált programokra. Ha a program jól van megírva, SMT-vel lesz gyorsabb hiszen az az egyik leghatékonyabb módja az összteljesítmény javításának.
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #297 üzenetére
A programot optimalizálni kell a HT/SMT működésre, különben kérdéses, mi lesz a végeredmény, pont azon jelenség miatt, hogy erőforrást vehetnek el egymástól a szálak. Sajnos erre az ütemező sem feltétlen tud megoldást, hiszen nem lát bele a programba, melyik szálnak mikor kellene elkészülnie, hogy minek adjon több erőforrást.
Az OS, ütemező optimalizálva van rá, az amit tehet, megteszi, de a program oldaláról sem árt, ha van direkt optimalizálás.[ Szerkesztve ]
-
bpx
őstag
válasz Petykemano #299 üzenetére
Mit tud az AMD EPYC, amit az Intel Xeon nem, és érdemes lenne emiatt arra váltani?
Magasabb órajellel és több core-ral kisebb a teljesítménye. Olyan környezetben, ahol core alapon licencelik a szoftvert, és a CPU ára és licencköltség között akár egy nagyságrendbeli eltérés is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #311 üzenetére
Ha nem bonyolult az áramkör és nincs értelme drágább processre átvinni fogyasztás és órajel miatt, akkor miért ne?
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #313 üzenetére
Persze én is meglepődtem, de ha fogyasztásban jó, valamint olcsó is, akkor asztali gépbe megfelel.
#tarcsad
-
veterán
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #322 üzenetére
> Atari VCS bristol Ridge. Kár, ha igaz.
Van más kickstarteres project is
tökéletes mini PC és választni lehet a procit - akár " AMD Ryzen™ Embedded V1605B"UDOO BOLT: Raising the maker world to the next level
Almost twice as fast as the MacBook Pro 13", for VR, AR, and AI projects. The first Maker PC with the AMD Ryzen™ Embedded V1000https://www.kickstarter.com/projects/udoo/udoo-bolt-raising-the-maker-world-to-the-next-leve
Mottó: "A verseny jó!"
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #325 üzenetére
IPC... Jól látom, hogy két teljesen más utasításkészletű processzornál beszélünk IPC-ről? Illetve szerintem megér egy misét, hogy a Skylake eléggé brutális vektoros illetve lebegőpontos képességekkel rendelkezik (pl. avx2), míg lebegőpontos IPC-ben még a qualcom lassan 2,5 éves házi fejlesztése is elverte (Snapdragon 820-821 Kyro) az A75-öt... [link]
Oké, lehet csodát csinálnak az A76 lebegőpontos teljesítményével, de nem tartom valószínűnek, így viszont azért fenntartásokkal kell szerintem kezelni a kérdést. A Ryzenben pedig ugyanúgy erős lebegőpontos és vektoros egységek vannak, amik szintúgy bőven foglalnak el helyet a lapkában, és nem feltétlenül jelentkeznek markánsan az "általános" IPC-ben.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #325 üzenetére
> És jóhogy ez még mindig 10%-kal van a skylake IPC alatt
a Szerver piac egy külön kategória , lesz még itt meglepetés.
Az új ARM-es cavium-thunderx2 ( 16nm) eléggé bekavar a XEON - EPYC versenynek.
https://www.anandtech.com/print/12694/assessing-cavium-thunderx2-arm-server-realityhosszú távon az áramvonalasabb ARM -é a jövő.
Az X86 -ot újra kellene tervezni. ( Jim Keller vajon csodát tesz ? )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #329 üzenetére
> Persze ha világosan látható több évre előrevegítve, hogy jobb lesz az Arm, aki bátor, ráugrik.
miért jövőidő? valamiben már most jobb.
Anandtech:"From the early server software testing we have done so far, we can only be pleasantly surprised. The performance-per-dollar of the ThunderX2 in both Java Server (SPECJbb) and Big Data processing is – right now – by far the best in the server market. We have to retest AMD's EPYC server CPU and a Gold version of the current generation (Skylake) Xeon to be absolutely sure, but delivering 80-90% of the performance of the 8176 at one fourth of the cost is going to very hard to beat."
persze főleg az EPYC-re veszélyes.
Anandtech:"So all in all, the ThunderX2 is a very potent contender. It might even be more dangerous to AMD's EPYC than to Intel's Skylake Xeon thanks to the fact that both Cavium and AMD are competing for much of the same pool of customers considering switching away from Intel."Mottó: "A verseny jó!"
-
Fiery
veterán
válasz Petykemano #335 üzenetére
A TDP-t el kell ereszteni TR4-en (TR4+ ?), es akkor mehet a 32 magos Threadripper 4 GHz korul. Az eleg lesz, elegnek kell lennie.
-
Fiery
veterán
válasz Petykemano #339 üzenetére
48 vagy 64 mag, majd elvalik, mennyire lesz jo a 7 nano. A HEDT szegmensben nem valoszinu, hogy lesz ertelme 32 mag fole skalazni jovore.
-
Simid
senior tag
válasz Petykemano #343 üzenetére
"Please note that actual wafer starts per month (WSPM) output of a fab depends on multiple factors, including process technologies used. As a result, all the WSPM capacity numbers are relative and may not reflect actual performance. Keep in mind, that as foundries and IDMs increase usage of multi-patterning techniques, their effective WSPM output drops as wafers spend more time in the cleanroom. Hence, to keep the wafer starts per month capacity, chipmakers need to add equipment (which may, or may not, involve physical expansion of the cleanroom space)." by Anandtech
Gondolom ez lehet az oka.
-
-=MrLF=-
senior tag
válasz Petykemano #352 üzenetére
Köszi, itt is írnak róla: [Sapphire Shows Off New 5x5 Ryzen V1000 Platform for Embedded Systems]
Honlapukra is felkerült: [SAPPHIRE FS-FP5V] 147.3mm x 139.7mm (5.8" x 5.5")
[FS-FP5V alaplap kép nagyban]Egyértelműen mini-STX kompatibilis, de valamiért ezt nem írhatják rá.
Jöhetne csomagban házzal táppal mint a [Deskmini]
[Asrock H110M-STX link][H110M-STX alaplap kép nagyban]
Mini-STX Form Factor: 5.5-in x 5.8-in, 14.0 cm x 14.7 cmprotonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest