- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- MFM HDD beüzemelése 25 év után
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Hány éves a kocsid?
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5799 üzenetére
- szerintem csak a közös fix tesztelési alap miatt;
hogy könnyebb legyen kimérni a különbséget.- szerintem lehetséges más pozitív meglepetés is. pl. az I/O die tunningolása ...
kérdés, hogy
- ez mire lesz elég ? ( az ALD-ellen )
- mekkora teljesítmény növekedést ad ?
- mikor jön ki ? ( a 3 hónapos hátrány alapból meglesz az ALD-hez képest ; és az év végére igérték, de csúszás lesz ... )
- és milyen árazással ?Jövőre az Intelnek mobil fronton P, U,H) - lesz 6C+8A+96EU-s konfigja is
És erre az AMD nem sok mindent tud válaszolni ; persze ez csak egy piac a sok közül.Amúgy rövid távú trendből ne jósoljunk,
mert stratégiai döntés is lehet mögötte
( pl. ZEN3D újratervezés ; és ZEN4-re fókuszálás )
meglátjuk mi "sül" ki belőle ...Mert Az Intel is vertnek tünt ..kihagyott 1-2 termékszériát
de a háttérben közben szinte minden erőforrást betoltak az ALD-re -
és ez mintha egy picit meglepte volna az AMD-t is.
(persze a covid-ellátási lánc zavar is bekavart)Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5206 üzenetére
Zen3d, v-cache
Azon gondolkodom, hogy Vajon lehetett-e csalafintaság abban, hogy 4GHz-es modellt teszteltek.
- vajon ez egy underpromise-overdeliver szituáció lesz, mert a frekvenciát is növelik majd?
- vagy épp ellenkezőleg, a v-cache fogyasztása és egyéb időzítési okokból az elérhető frekvencia romlik majd?
- csupán arról van szó, hogy az ES-t szokásos módon egy alacsonyabb frekvencián tesztelték és kész.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
Ez nem rossz .. de azért már várom az 5xxxx -res szériát is.
Minisforum launches Elitemini HM90 MiniPC with Ryzen 9 4900H APU
https://videocardz.com/press-release/minisforum-launches-elitemini-hm90-minipc-with-ryzen-9-4900h-apu
Mottó: "A verseny jó!"
-
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #5794 üzenetére
Az AIDA64 régebbi verziói is ki tudják mérni ezt a problémát. És nem, nem tett senki, semmilyen ajánlatot nekünk. De ami még ennél is szomorúbb, hogy az AMD sem keresett meg minket ez ügyben. Szomorú, hogy a hónapok óta az AMD kezei között forgó Windows 11 alatt senki se mérte le a gyorsítótárak sebességét egy megfelelő szoftverrel...
-
S_x96x_S
addikt
a legutolsó AMD-s sérülékenység javítása ( KPTI )
- Az Intel is hasonlóan sérülékeny a KPTI miatt.
- az AMD nem javasolja a fixet.. ( de a paranoidok használni fogják )
- ha valaki bekapcsolja .. akkor lesz teljesítményvesztés ..
- Játékokban minimális hatása van az FPS-re.-------------
"The "What If" Performance Cost To Kernel Page Table Isolation On AMD CPUs"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=if-amd-kpti&num=1It's also worth mentioning that besides AMD not recommending any mitigation changes at this time, external Linux kernel developers so far have not proposed any kernel patches changing any page table isolation behavior or the defaults. So for now just take these results for hypothetical scenario if KPTI needs to be flipped on for AMD CPUs or are very paranoid about security and side with the researchers about the need to enable it. It's also possible that should improved page table isolation become necessary, AMD or other parties may suggest enhancements or alternatives to the existing KPTI code.
...
Gaming and other graphical workloads showed little difference in the resulting FPS performance, similar to KPTI on Intel.
......
"That is the very quick overview of the Linux kernel's current Kernel Page Table Isolation (KPTI) performance on an AMD Ryzen 9 5900X desktop for reference purposes. But to reiterate, while the TU Graz security researchers have suggested otherwise, AMD's official security bulletin says no further mitigations are required at this time. Hopefully it stays that way and the Linux kernel PTI implementation proves unnecessary for AMD CPUs. If things change there is also the possibility of some enhanced or alternative approach that could alter the impact, so for now we'll just sum it up as the Ryzen 9 5900X performance overhead of "pti=on" for Linux 5.15."
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
regener #5792 üzenetére
juteszembe, arra is kivancsi lennek, tett-e az Intel ajanlatot az Aida fejlesztoknek, hogy ugyan ne merje mar ki a szoftver kovetkezo verzioja azt az "aprosagot" ? Cserebe ratehetik a w11 kompatibilis plecsnit ingyen vagy ilyesmi.
Remelem majd jon Fiery es jol helyreteszElső AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5788 üzenetére
A legérdekesebb: "If rumors surrounding the late-October/early-November launch dates of 12th Gen Intel Core "Alder Lake" processors are true, then the situation with these patches will have a direct impact on AMD. Processor reviewers will be compelled to use Windows 11 for their Core "Alder Lake" testing, as the new operating system supposedly has greater awareness of the heterogeneous core design."
Majd lehet nézni a review-ok kisbetűs részeit, fenn voltak-e AMD-n a megfelelő patchek (ha addig valóban a helyükre kerülnek egyáltalán a dolgok).... -
S_x96x_S
addikt
ouch ...
nem hittem volna, hogy ezt még tovább is lehet rontani.
Octóber 19 -án talán minden visszaáll...
" In our own testing, a Ryzen 7 2700X "Pinnacle Ridge" processor, which typically posts an L3 cache latency of 10 ns, was tested to show a latency of 17 ns. This was made much worse with the October 12 "patch Tuesday" update, driving up the latency to 31.9 ns."
"The L3 cache latency bug will be fixed through the Windows Update channel, its release is scheduled for October 19."
First Windows 11 Patch Tuesday Makes Ryzen L3 Cache Latency Worse, AMD Puts Out Fix DatesMottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
RDNA 2:
TSMC N7: Navi2X, XSX20, XSS20, PS5, Van Gogh
TSMC N6: Navi2XR, Rembrandt, Mendocino, Raphael, XSS22
TSMC N5: Phoenix
Samsung 5LPP: Exynos 1xxx
Samsung 4LPE: Exynos 2xxx
GloFo 12LP+: Monet
[link]Nem tudom, mennyire hiteles.
Mindenesetre ha az, akkor a Raphael esetén az IGP a N6-on készülő IOD-ban lesz.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5782 üzenetére
"Neszesemmifogdmegjól"
MLID szerint az új infók:
- az AMD is fog dedikált gyorsítókat fog alkalmazni. Ez nyilván azt jelenti, hogy a zen4 első megjelenése ilyen lesz, hanem mondjuk a következő 5 év roadmapjében egyre több dedikált gyorsítóval találkozhatunk - csak úgy mint az Apple vagy az Intel esetében.
Feltehetőleg ennek első lépcsője persze a már ismert roadmapeken a "CVML" címke, valamint az első zen4-es termékbe bekerülő RDNA2.
Azt gondolnám, hogy a Xilinx-szel való házasságnak is ez kéne, hogy leginkább az értelme legyen.
- Az energiahatékonyság növelésének részletei. Helyzetfüggő energiamenedzsment algoritmus a firmware-ben, több P-state, stb.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5783 üzenetére
Hát ez egy ilyen kétoldalú valami - Pat Gelsinger interjúja.
Ha egyik oldalról nézem, akkor "a kutya ugat, karaván halad". Technikai szemmel nézve egyelőre nem látszik az intel visszatérése. Szerintem
Ha a másik oldalról nézzük, akkor meg szintén a "kutya ugat, a karaván halad", csak épp a kutya itt az AMD és úgy kell érteni, hogy valójában az Intel sosem veszítette el az elsőséget. Ami volumen meg cégkapcsolatok tekintetében nagyon is igaz, tehát ha lerak valamit, ami csak annyira jó, hogy már befogott orral el lehet fogadni, mert a korábbiakhoz képest előrelépés, már az záruló ajtókat jelenthet az AMD-nek és nyíló pénztárcákat az Intelnek.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5781 üzenetére
(piac,versenytárs)
> Xe - legfőbb ellenfele az nVidia
> Csak nem AdoredTV epizódot néztél?leszoktam a videóról .. főleg az AderedTV-ről ..
az új Inteles vezér ( Pat Gelsinger ) célkeresztje [2] az nVidia ...
( + CUDA)
( mert ha nem, akkor CUDA(r)-abb idők jönnek az Intelre ... )Az AMD-t meg elméletben utolérték - leelőzték .. [1] és új ellenfél kell :-)
--------
[1]
PatG:"So this period of time when people could say, “Hey, [AMD] is leading,” that’s over. We are back with a very defined view of what it requires to be leadership in every dimension: leadership product, leadership [chip] packaging, leadership process, leadership software, unquestioned leadership on critical new workloads like AI, graphics, media, power-performance, enabling again the ecosystem. This is what we will be doing with aggressive actions and programs over the next couple of years."-----------
[2]
Pat Gelsinger: Intel Will Be ‘More Ecosystem-Friendly’ Than Nvidia
But Gelsinger said creating a new, viable alternative to Nvidia is an important mission to him. In fact, he sees Nvidia’s dominance in AI as a bigger threat than the one posed by British chip designer Arm and the new wave of server CPUs it’s enabling.“The architectural disruption that I‘m more concerned about in the data center is the AI one, not the Arm one, and in that sense, hey, [Intel’s] products are starting to come forward to put pressure on, I’ll say, an uncontested Nvidia,” he said. “Well, they’re going to get contested going forward, because we’re bringing leadership products into that segment.”
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5780 üzenetére
> A Gen5 jó hír
Ne vedd tutira. Az első gondolatom nekem is az volt és a VCZ is ezzel a kétkedéssel folytatta, hogy RH nem mondta, hogy a Raphael rendelkezni fog PCIe5 támogatással, csak azt, hogy az AM5. Olyat meg már láttunk, hogy az AM4 rendelkezik PCIe4 támogatással, se ez nem kötelezi PCIe4 támogatásra sem az összes ezzel a foglalattal kompatibilis processzort, de még azonos generációhoz tartozó chipsetet se.> elég erős hatást kelthet a piacon.
Ez erősen ár függvénye. Ha $200-ért ledobják, akkor az tényleg elég jó. $250-ért már picit meh - Az én standardjaimmal mérve: mivelhogy úgy csak 5%-kal jobb, mint az 5600X, aminek eleve $250-nak kellett volna lennie és tulajdonképpen már most is $250-ért megy.Nekem egyébként a RH interjú egy picit ilyen neszesemmifogdmegjól érzetet keltő volt. Megerősítették, amit eddig is tudtunk - tőlük. Hiszen eredetileg is úgy volt, hogy idén év végén kerül tömeggyártásba a V-cache és sejthető volt, hogy abból jövő év elején lesz termék. Azt is tudtuk, hogy Rembrandt jön. De persze lehet, hogy az ilyen hivatalos beszélgetések visszhangja messzebbre elér azoknál, mint akik kifejezetten hegyezik a fülüket.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
AMD confirms 3D V-Cache Zen3 CPUs are coming early next year, Zen4 later in 2022
https://videocardz.com/newz/amd-confirms-3d-v-cache-zen3-cpus-are-coming-early-next-year-zen4-later-in-2022
- "AM5 platform will indeed support PCIe Gen5"
- " in early 2022 AMD will also introduce new notebook series featuring better power efficiency"
- "In 2022 AMD will be launching its 3D V-Cache Ryzen CPUs."
------------A Gen5 jó hír .. mert ezen az agusztusi ábrán még nem szerepelt a Gen5
--------------persze kérdés, hogy azt a 3-4 hónapot hogy éli túl az AMD ..
pl
Intel Core i5-12400, a true budget king?
elég erős hatást kelthet a piacon.
Az i5-12400 ( 6C+0/12T ) - kb 10% -al jobb mint az 5600X.l
ízgi lesz ..
-
S_x96x_S
addikt
> Nincs elég gyártókapacitás ?
> Akkor “pazaroljunk el “ szilicium gyártókapacitást L3 cachre …nem darabszámra optimalizálnak,
hanem profitra.vagyis a mostani prémiumos termékek
árszínvonalát ( ~ versenyképességét ) próbálják megtartani.a matek (durván) úgy nézhet ki:
eggyel kevesebb AMD Ryzen 5 5600X kerül a piacra, ( -120eFt )
de ebből (talán) kijön egy 32 magos EPYC/Threadripper 3D-Cache
és akkor azt +20%-al is el lehet adni ..
( vagyis 1Millás árnál +200eFt)persze ez egy túlzó leegyszerűsítés ..
de eddig is valami hasonló stratégia volt ..
( vagyis az "olcsó" DIY piac elhanyagolása a zsíros Cloud/szerver piac igényeinek kielégítése miatt )Emiatt nincs még Ryzen 3 5000 -se.
-
S_x96x_S
addikt
érdekes mozgások vannak ..
- Az AMD leigazolt egy Intel Datacenter vezetőt a Cloud EPYC nyomuláshoz.
- Az Intel leigazolt egy AMD-s top GPU architectet - vice presidentnek
( Xe - legfőbb ellenfele az nVidia ; főleg ha az ARM procikat is nyomja)Mottó: "A verseny jó!"
-
hokuszpk
nagyúr
tippre amikor kezdtek ezt a fejlesztest, meg kanyarban sem volt a kapacitashiany.
most meg mar tul sok melo / penz van benne, hogy eldobjak. Azt is valoszinusitem, hogy a tobbi teljesitmeny / sebessegnovelo fejlesztes is erosen alapoz a nagyobb cachera.
Jon az Alder, a 'korosodo mezei Zen3 nem fogja tudni evekig tartani a frontot.fentebb a "hozzuk a kotelezot" megallapitasoddal is vitatkoznek, eddig amikor a Zennel generaciot leptek , akkor azert leglabb az Inteltol evekig megszokott 4-5% duplajat sikerult hozni.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #5770 üzenetére
Nagyon beállt AMD erre a hozzuk csak a kötelezőt … mint amikor Intel tock, tock, tock-olt
Valószínűleg mind 2-en ddr4 korlátokba ütköztek ezért tolja “észnélkül” AMD a cache növelést .
[ Szerkesztve ]
I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77
-
ShiTmano
aktív tag
válasz
Petykemano #5771 üzenetére
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
Petykemano
veterán
Vermeer B2 stepping
-
Petykemano
veterán
Sajnos Abu is azt az értesülést erősítette meg, hogy gaming tekintetében az ADL nem lesz nagy durranás. [link]
Ha innen nézzük, akkor ez is magyarázhatja, hogy miért nem törte össze magát az AMD - akár a zen4-gyel, akár hogy a zen4 előtt gurítson valami nagyot.
Ha tényleg így lesz, hogy az ADL nem veszi vissza a gaming koronát, akkor hajlok arra, hogy elfogadjam HSM álláspontját arra vonatkozólag, hogy tényleg csak a 12-16 magos Zen3 sku-k kapnak V-cache-t, hiszen akkor az ADL-kel való versenyben egy kicsit hegesztett XT változat is tarthatja a lépést, aki pedig előrelépést (a v-cache által ígért +10-15%-ot) akar, az fizesse meg.
-
HSM
félisten
-
S_x96x_S
addikt
> nem igazan tudok elkepzelni a gyenge magokra,
minden ami nem szingli core alkalmazás.
vagyis:
multiprocesszoros alkalmazások; rendering; linux kernel fordítás , stb ..mivel nem lineárisan skálázódik a teljesítményfelvétel és a kiadott teljesítmény,
megéri több kis magot használni ..
( a hőteremelés kisebb és jobban is eloszlik )vagyis fizika.
15W-ból kell kihozni a legtöbbet.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
"mert mi ertelme lenne valamit lassabban elvegezni?"
Erre mondjuk azért vannak elképzeléseim, pl. hasznos lehet a háttérben futó pl. weblap fülek kódjait a takarékosabb magokra ütemezni. A felhasználói élmény nem csökken, de a fogyasztás igen. Amivel inkább szkeptikus vagyok, mennyit hoz ez a konyhára a gyakorlatban? Szvsz túlzottan nem sokat. Erre bőven elég, ha ilyenkor az OS nem turbózza ki a világból a CPU-t.A drivereket én épp nem tenném a takarékos magokra, mivel azok kritikusak lehetnek sok szempontból.
-
Z_A_P
addikt
Hat en semmilyen user feladatot nem igazan tudok elkepzelni a gyenge magokra, mert mi ertelme lenne valamit lassabban elvegezni?
Azonban annak lehet ertelme, hogy pl a wifi/lan driver, sata, bt, usb, stb cuccok mehetnek a lassabb procin. Viszont ezek mennyi fogyasztanak? 0.1% cpu ido?
Ahogy irod, az eszebe ne jusson senki ms/intel/stb cegnek hogy bongeszo/word/stb-t raraknak a gyengebb magra. Ne fejlodjunk mar vissza.[ Szerkesztve ]
OK
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #5762 üzenetére
Mármint, azzal próbálhatják majd eladni, egyetértek.
Hiszen alapvetően itt lehet óriási előny, hogy kifejezetten energiahatékonyságra optimalizált magok találhatóak a processzorban.
Egyébként a nagy kérdés, szükség van-e ilyesmire, és ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok. Az i5-8250U-mon, ami egy 2017-es termék, vidáman be tudtam állítani, hogy akkuról max 2,6Ghz, illetve XTU-ból, hogy max 12W fogyasztás és olyan szépen beszabályozta magát a win10 "balanced" sémájával hogy öröm volt nézni. Tehát ha valaki vette a fáradtságot kicsit szoftveresen okosan használni, már azzal is igen sokáig el lehetett lenni egy átlagos 50Wh körüli ultrabook akku kapacitással.
Meg lehet nézni, pl. egy ekkori Thinkpad X1 Carbon még különösebb hozzányúlás nélkül is 1,13KG-ból 10+ órás akku időket tudott hozni netezés és videó nézés közben értelmes fényerőn... [link]Egyébként az is érdekes kérdés, hogy a modern böngészők sokszálas motorjai mennyire lesznek jóban a pici magokkal. Ugyanis gyors net mellett igencsak érezni a különbséget pár komplexebb weblap betöltési sebességén, milyen CPU ül alatta. Nekem eszembe sem jutna általánosan a gyengébb magokra tenni emiatt a böngészőmet.
Persze, itt is érdekes kérdés, mennyivel lassabb, és mennyivel takarékosabb, és ez összességében mire lesz elég az amúgy szintén igen erős perf/watt-ú Zen-ek ellen.
-
S_x96x_S
addikt
- ASRock Rack Lists WRX80D8-2T Motherboard For Ryzen Threadripper Pro
és egy friss A15 -ös review:
https://www.anandtech.com/print/16983/the-apple-a15-soc-performance-review-faster-more-efficient
És elméletileg 1-2 hónapon belül jön az M1X .. -
10 core. ( 8+2 )Mottó: "A verseny jó!"
-
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5760 üzenetére
Az impulzus vásárlónak szvsz édesmindegy az is, hány magos. Neki megtetszett az a szép zöld pici gép a kirakatban, megveszi, kész.
Szvsz nagyobb baj, hogy a technikai hátterűeknek is egyre nehezebb eligazodni, mert egyre kevesebb a pontos, technikai specifikáció.
Én pl. elég durván meglepődtem, mikor kiderült, hogy a 4650U-s Renoir CPU-m nem támogatja a CPPC-t és a magonkéti feszültség szabályozást, csak az asztali és "Lucienne" átmatricázott kiadásai.
Ettől persze nem lett kevésbé jó CPU, de a felfedezés eléggé váratlanul ért "CPU-érdeklődőként" is.
-
S_x96x_S
addikt
> De szerintem ilyen árkategóriájú gépet, mint egy ilyen Alder/Zen már
> többségében nem olyanok vesznek, akik nem néznek utána.a világ tele van impulzív-vásárlókkal ...
Ha csak 20-40% ;
akkor már megérte az intelnek a trükközést
( lásd "Intel 7" ; "Intel 4" ... )a verseny jó ... ( persze lehetőleg ne a marketinges rész domináljon)
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5758 üzenetére
Ezt a marketinget már eljátszották a négymagos "Pentium" atomokkal, amiket egy picit drágább nem-atom alapú kétmagos Celeron is körberöhögött.
Ilyen szempontból a 2 > 4 néha mégis igaz.
De szerintem ilyen árkategóriájú gépet, mint egy ilyen Alder/Zen már többségében nem olyanok vesznek, akik nem néznek utána. Ott pedig igen hamar ki fog derülni, kinek milyen kártyái vannak.
Az energiatakarékossághoz szerintem hozzátehet majd az új GPU, és a modernebb gyártástechnológia is, mégha ez csak egy half-node is.
No, és persze a pontos konfigurációt, vezérlő szoftvert is lehet mindig kicsit csiszolgatni.
-
S_x96x_S
addikt
> Ebben egyébként az AMD jelenlegi nyolcmagosa
> erős terhelés mellett igen jó,
> de folyamatos alacsony terhelésen szvsz nem a leghatékonyabb.Az AMD Rembrandt ( 6000U | 6000H )- ot már gyártják..
vagyis a kocka el van vetve ..Talán egy picivel hatékonyabb lesz mint a mostani
ZEN3+ ; 6nm ; Navi2De a magszámot nehéz feltupirozni :-)
Az egyszeri laptopvásárló ha laptopot kell venni a gyerkőcnek, akkor bemegy az "áruházba"
és eldönti, hogy 14magos vagy 8magos laptopot vegyen.a marketinges matek egyszerű: 14 több mint 8.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5756 üzenetére
Volt róla szó, hogy ez lesz a "standard" mobilos lapka (BGA Type3 [link] ).
Ami nekem újdonság, hogy ezt már 12W-tól be lehet vetni.Én amúgy erre a szegmensre vagyok a leginkább kíváncsi, mit tudnak ebből a konstrukcióból kihozni, akkus üzemidő kontra sebesség az ultrahordozható kategóriában (~12-25W). Ebben egyébként az AMD jelenlegi nyolcmagosa erős terhelés mellett igen jó, de folyamatos alacsony terhelésen szvsz nem a leghatékonyabb.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
trükkös ez az Intel ..
jönnek a 14 magos mobil procik ...
Az AMD-nek most csak 8 van.Marketing szempontjából nyerő.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5750 üzenetére
> az N2 és V1 IPC növekedése eléggé hívogató volt.
> Abból vajon mikor készül Ampere?jövőre(2022) várhatóan még mindig N1-es magok lesznek,
de már 128+ és 5nm -en."The design relies on the same first generation Arm Neoverse N1 cores, at the same maximum 250W TDP as a drop-in replacement on the same platform, however with an optimised implementation that now allows for up to 128 CPU cores – 60% more cores than the first iteration of Altra we have today, and double the amount of cores of competitor systems from AMD or Amazon’s Graviton2."
via "Ampere Roadmap Update: Switching to In-House CPU Designs, 128+ 5nm Cores in 2022"
viszont az AMD-nek - ARM vonalon a
- a Microsofttal ( Cortex-X1 + AMD mRDNA2 )
- és a Samsung-al is
van egy consumeres projektje."szerintem" már dolgoznak a hybrid X86-ARM szerveren is.
-
HSM
félisten
"A 12600K 6+4 kis maggal erősebb lesz Multi Threadban mint egy 5800X, ami 300 dollár alatt nem kis teljesítmény."
De milyen "teljesítmény"-felvétel mellett konnektor felől?A Zen3 egyik nagy erőssége, hogy igen jó perf/watt mutatójú magokat használ. Kazán üzemmódban pedig eddig is volt konkurens, igaz, valamivel drágábban. 11700K (~400$) és 10900K-ra gondolok főleg.
Ezen kívül az is "probléma" lehet, hogy az 5800X heterogén megoldás, míg az 12600K nagyon nem. Ezeket mind figyelembe érdemes venni majd az árazás mellett. -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #5740 üzenetére
+1"Tehát aki B450-et vett 1600-zal vagy valami zen+-szal, az nagy eséllyel bele tudja tenni az 5600X-et."
Na igen ez pont a én példám B450+Ryzen 5 1600 van jelenleg, és akkár hogy nézzem van a jövőfele több opció is fejleszthetőség szempontjából. Például egy 5600X bele megy a alaplapomba, vagy ha nagyon fejlődni akarok akkor ott lesz a AM5 is, amiből biztos lesz a ram árak miatt DDR4-es verzió.
Mondjuk én is kíváncsi vagyok az AMD_re hogy fog reagálni az új Alder Lake-s Szériára. Az eddigi infok szerint egyszálas teljesítménybe elég szépen oda fognak verni a Zen 3-nak.
És a kérdés hogy a 3D V-Cache gyakorlatban mennyi + teljesítményt hozz, egyenlőre én úgy érzem a Zen 3 biztos hogy olcsóbb lesz, mert jelenleg nincs más opció hogy versenyképes legyen.A 12600K 6+4 kis maggal erősebb lesz Multi Threadban mint egy 5800X, ami 300 dollár alatt nem kis teljesítmény.
Én minden esetre 2022-2023 táján szeretnék processzort cserélni, jövőre meglátjuk ki hozz jobbat.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Devid_81
félisten
9 Years of AMD CPUs: From AMD FX to Ryzen 5000 Series, Tested
2012 to 2021 Performance ProgressEzt csak erdekessegnek
...
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5749 üzenetére
Amikor ilyen "dinnye" jellegű dolgokkal jött az AMD, akkor lesajnálást kapott, meg persze a fogadtatás is az volt, hogy már semmire sem socketenként, hanem magonként, esetleg 32 magonként kell licence-t fizetni - és hogy ehhez képest a CPU ára nem olyan sokat nyom a latba.
Jól értem egyébként a benchmarkot, hogy 2P konfigurációban a 2x128 magos Ampere Altra max hozta a 2 x 64C/128T Milan-t?
az N2 és V1 IPC növekedése eléggé hívogató volt. Abból vajon mikor készül Ampere?
-
S_x96x_S
addikt
nyomul az Altera .. meglátjuk ...
"Ampere Altra Max 128-Core CPU Is Priced Lower Than Flagship Xeon, EPYC CPUs"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ampere-Altra-Max-Pricing"The Ampere Altra Max M128-30 with 128 physical (N1) cores was offering great performance against Intel Xeon "Ice Lake" and AMD EPYC "Milan" in workloads that can efficiently scale out to 128 or 256 threads (in 2P configuration) and are well optimized for AArch64. More tests are on the way while now having the current price list in hand as of today and rather surprised how competitive it is on that front."
"The Ampere Altra Max M128-30 is listed for $5,800 USD. That flagship Ampere processor is listed well below the current top-end Intel and AMD CPUs. The M128-30 was easily competing with the Intel Xeon Platinum 8380 which carries a customer recommended price of $8099.00. Meanwhile the current AMD EPYC 7763 pricing is up around $8,600 USD, which was in competitive dance with the M128-30 in being a 64c/128t design."
-
Petykemano
veterán
US Closes in on Exascale: Frontier Installation Is Underway
Táblázat [link] (Hát ez továbbra sem néz ki valami jól az intel számára. )
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Do IBM’s Giant L3 and V-Cache Represent the Future?
Nekem meggyőződésem, hogy a 3D stacking megoldás tényleg nem ad hozzá jelentős késleltetést. (Különben aligha csinálnák.)
Sőt, felvetődik a kérdés, vajon nem járnának-e jobban, ha visszacsökkentenék az embedded L3$ méretét 16MB-ra - ezzel nyerve 6-7c késleltetést - és inkább 3D irányba növelnék a kiterjedést.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5744 üzenetére
:-)
semmi se véletlen ..
Desktop szinten az Apple (M)Szilikon jelzi az irányt - és az Intel is kénytelen belepakolni AI gyorsítókat a CPU-ba. [1] :-)És az AMD-nél is látszik az irány:
- várhatóan minden proci kap integrált GPU szerűséget a jövőben
- sőt akár - NAVI + ‘CVML’=? ‘Computer Vision and Machine Learning’.
- CPU utasítás szinten (zen4/5/6) : AVX512; DL-Boost ; AMX
- és ott van még a Xilinx-FPGA integráció lehetősége is.
----------
[1] 09/28/2021
Leak suggests Intel could launch desktop and laptop CPUs with on-die AI accelerators by 2023
https://www.notebookcheck.net/Leak-suggests-Intel-could-launch-desktop-and-laptop-CPUs-with-on-die-AI-accelerators-by-2023.566792.0.html
Intel plans to completely overhaul its consumer CPU architecture by 2024 in order to provide a competitive alternative for Apple's M processors. However, certain elements that will play a big role in this overhaul such as AI accelerators and VPUs are rumored to be integrated on desktop and laptop CPUs as soon as 2023.> Most vagy úriember biztosra nem fogad,
Ezek még csak jól alátámasztott ( óvatos) tervek - igéretek.
de a tömeges gyártás és az ügyfeleknek történő leszállítás sokszor nem könnyű.Amúgy érdekes az ábra ..Én az "MI" kártyákat -alaból NAVI + XILINX(FPGA) integrált gyorsítókártyának tippelném.https://www.xilinx.com/products/technology/ai-engine.htmlpersze az AMD-Xilinx egyesülés még nem 100%.AMD-Xilinx deal draws requests for remedies in China - reportKorrekció:
- közben megláttam, hogy az "MI" kártya felé CPU+GPU van írva.
vagyis ebben az igéretben valószínüleg még nincs FPGA-.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Részletek:
https://news.mynavi.jp/article/20210929-1985760/Nem tudom.
Most vagy úriember biztosra nem fogad, vagy megint egy érdekes új számolási módszernek leszünk majd szemtanúi.A következő 4 évben nagy eséllyel 2 node-ot fognak ugrani.
A következő 4 évben megérkezik a chiplet design a GPU-k/gyorsítók területére
A következő 4 évben elterjed a 3D stacking, ami az új dimenzióban bűvülni képes cache-ek miatt a feldolgozóegységek számában és etetésében is áttörést hozhat.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5742 üzenetére
Az előző összehasonlításban az 5950X valószínűleg nem zen3, hanem 3950X zen2
https://www.userbenchmark.com/UserRun/46648530A legtöbb 5950X inkább így néz ki:
https://www.userbenchmark.com/UserRun/46560119(32MB-nál 25ns)
-
Petykemano
veterán
Elég jónak tűnik az ALD L1 és L2 cache.
az L1 is jobb és az L2 vonala is elég szépen a Zen3 alatt van. különösen 1-2MB táján látszik meg. (Nyilván ez azért van, mert a zen3 csak 512Kb L2$-sel rendelkezik)Egyedül a 16MB-nál romlik a zen3 alá.
Érdekes, hogy a zen3 esetén már a 32MB is elkezd felmenni. Pedig egy CCX-en 32MB van.A várakozásom:
A zen3D V-cache szerintem a 16MB feletti részt fogja simítani majd.
A zen4 pedig remélhetőleg az egész vonalat csúsztatja lejjebb, de legalábbis az 512KB és 1MB között.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
9 év AMD fejlődés
(youtube)Kár hogy Vishera, és nem Bulldozer.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #5739 üzenetére
Az AM4 mint fogalom nem halott. De azért az interkompatibilitás 3 generációra korlátozott.
Fejleszthetőség szempontjából az jár jól, aki egy kurrens alaplapot vesz prev-gen CPU-val és abba bele tudja tenni a next-gen CPU-t is.Tehát aki B450-et vett 1600-zal vagy valami zen+-szal, az nagy eséllyel bele tudja tenni az 5600X-et.
Aki B550-et vesz/vett mondjuk 3600-zal, az talán bele tudja majd rakni a most érkező XT/3D verziókat is.Az én B350-em szempontjából az AM4 eléggé dead-end.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #5735 üzenetére
Huhh akkor az AM4 meg boven nem halott
Egy olyan 3D akarmire lehet benevezek majd, ha epp ugy adja, arra vagyok a legjobban kivancsi.Orajel emeles az XT-nel nagyon nem vonzo, mert a Zen3 eleve magasabbra boostol mint kellene neki
Plusz adhato neki meg biosbol is max 200MHz, mar amelyik tudja persze, de nah.
Inkabb az lenne a jo ha vegre az allcore turbo/OC picit megindulna, de ugy latom kell az N5 hozza[ Szerkesztve ]
...
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #5735 üzenetére
Nem lennék meglepődve, ha érkezne Zen3-ból egy olcsóbban gyártható 6nm verzió a 3D-s mellé. Elvileg azt magyarázták, hogy relatív olcsó 6nm-re áttérni, jó hozzá a 7nm gyártósor és így több csip férhet el ugyanakkora waferre, tehát ~azonos költséggel több termék lenne gyártható, ami nem kis fegyvertény ilyen hiány mellett.
Itt a buktató a 6nm és a V-cache összeférhetősége lehet, erről nem olvastam eddig semmit.A Zen4 / 5nm nem csodálkoznék, ha csak a legdrágább termékekre mennének kezdetben, igazából a Zen3-ból is alig volt készlet fél évig, pedig abból alapból ("asztali szegmens" szemmel nézve) csak prémium opciók jöttek.
[ Szerkesztve ]
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5734 üzenetére
nagyjából egyetértek ..
> Egész pontosan mikre gondolsz itt, mint fapados szerver/consumer
> szegmens?
pl. Ryzen 3 ( 4 magos consumer CPU-k )pl. nincs még
- Ryzen3 5100 ..
- Ryzen3 5300 ..Közben az AlderLakeS -nél teljes letámadás jön.
még a 35W-os "T"-seknél is lesz 4 (erős) magos ami 2022 elején jön
- és ez alapból leveri a mostani ZEN3-at.i3-12300T 4 (4+0) 8T 12MB L3 up to 4.2GHz UHD Graphics 730
i3-12100T 4 (4+0) 8T 12MB L3 up to 4.1GHz UHD Graphics 730
https://videocardz.com/newz/specifications-of-intel-12th-gen-core-t-series-alder-lake-s-processors-have-been-leaked
de az is lehet, hogy azi3-12100T
-nek valószínüleg a 35W-os APUk (GE) lesznek a versenytársai..persze az ALD-S alapból melegszik ..
de a 35W-os visszafogott verziója tarolhat a NUC-ok között.de már az idei "Intel Core i5-12600K(F)" ( 6P + 4E = 16T)
is erős lesz -
tovább inflálta a magszámot ..
és az (i5) - ös szintre lehozta a 16T-et; ami az AMD-nél csak a R7-ben van meg. ( az AMD Ryzen R5 - még csak 6c -> 12T )Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5731 üzenetére
> de ott van még a fapados szerver/consumer szegmens is
> ahol az Intel elég erős versenytársat indit.
> és ez teljesen (~tudatosan) el lett hagyagolva.
Egész pontosan mikre gondolsz itt, mint fapados szerver/consumer szegmens?
A Ryzenre, vagy a TR-re? vagy az embeddedre?Megelőlegzem, hogy a Ryzenre gondoltál, mint consumer szegmens.
Viszont én továbbra is azt gondolom, hogy a Ryzen vonalon meg fog jelenni a V-cache.
Az ADL elég jónak tűnik és bár a L3$ méretkülönbség miatt jelentékeny lesz a különbség az 12900K és az 12600K között, azért az eddig ismert előzetes számok alapján arra lehet számítani, hogy újra kedvelt versenyző lesz az intel a konzumer piacon.
Az AMD pedig a V-cache-t először gaming témakörben demózta.> vagyis ha a ZEN4 alapból pariban lesz a ZEN3D -el;
Én arra számítok, hogy a Zen3D / MilanX olyan területekre megy majd, ahol van haszna a megnövekedett L3$ méretnek. Az AMD bemutatója alapján a gamingben van haszna. És azt gondolnám, hogy más memóriaintenzív alkalmazások esetén is, mint pl adatbázisok. (Ha nincs szerencsénk, akkor még az is lehet, hogy valami coint remekül fog bányászni)A Zen4 IPC-ben szerintem meg fogja előzni a zen3D-t:
"Zen 3+ looks to be a small IPC gain on base Zen 3, having been told “It’s more than Zen+ was [over Zen 1] but not much” which I interpret to mean around a 4 to 7% IPC gain along with customary clock gains moving to the smaller N6 node from TSMC. N6 is a variant of N7 using 5 layers of EUV and is not a true “new node”, more of a refinement. However, the most interesting thing to me is that Zen 3+ on desktop may be the first AM5 CPU. I was told that the IO die for Zen 3+ desktop is using “Not quite [the same] IOD as Zen 4 but uses Zen 4 IP” which I take to mean that it will be using DDR5 and it will be on the same node as Zen 4’s IOD. That’s all I have on Zen 3+, so now on to Zen 4.Zen 4 is what a lot of people are waiting for, and, if the info I have is accurate, that wait will prove to be even more worth it. It is important to note that the one common thread in all Zen 4 chatter I have heard is resounding positivity. From IPC gains over 25%, a total performance gain of 40%, and even possibly (finally) 5GHz all-core thanks to the new (full node) N5 fabrication at TSMC! Now, I can’t say what is true and what is an over-exaggeration, however I was told from a trusted source that a Genoa engineering sample (Zen 4 server chip) was 29% faster than a Milan (Zen 3) chip with the same core config at the same clocks. Factor this in with what I have heard about the possible clock gains that N5 will enable over N7 and Zen 4 sounds like it is going to be a monster of a CPU."
[link]
Tehát a két termék simán elfér egymás mellett/alatt/fölött úgy, hogy zen4 általános felhasználásban fog nagyobb mértékű előrelépést jelenteni.Azt beszélik, hogy "N5 on N5" 3d stacking eljárás 2022Q4-ben lesz kész. Tehát gondolom 2023 elején várható majda Zen4.
#5732 Devid_81
> Lesz Zen3D meg XT is?
Én se tudtam.
Azt csiripelik, hogy már a Zen2 esetén megjelenő XT-t is V-cache-sel tervezték eredetileg, de az nem készült el vagy nem lett jó, vagy tudja a pék, ezért csak minimális frekvencia emelés lett belőle.
Némileg persze ellentmond ennek, ha most meg külön számoljuk a Zen3D-t és az XT-t. De még az is lehet, hogy ugyanaz. Vagy az is lehet, hogy mégiscsak lesz zen3+/Warhol.
Könnyen lehet, hogy nincs igazam, ebben nem vagyok eltökélt, semmi bizonyíték nincs rá, de azért nem engedem el, mert kapacitás okokból érdeke az AMD-nek kisajtolni a maximumot a N7/N6 gyártósorokból. Tehát ha a sima, olcsón gyártható zen3-at (értsd: v-cache nélkülit) át tudja tenni N6-ra és kicsit megpiszkálva zen3+ magokkal az előbb említett 3-7% IPC növekedést és hasonló mértékű frekvencia emelkedést el tud érni, akkor az lehet, hogy még épp versenyképes az ADL-kel és még további két évig árulható budget optionként.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
az AMD tényleg rá-fókuszált a cloud-ra ..
és ráadásul az Inteltől szerzett új vezetőt.AMD Hires Intel Data Center Vet To Grow EPYC’s Cloud Business
The chipmaker confirms to CRN that it has hired Lynn Comp, a 22-year Intel veteran, as corporate vice president of AMD’s Cloud Business Group. She will lead all go-to-market activities for cloud and ‘mega data
center’ customers of the chipmaker’s EPYC CPUs, which are expected to power more than 400 cloud instances by the end of the year.
https://www.crn.com/news/components-peripherals/amd-hires-intel-data-center-vet-to-grow-epyc-s-cloud-business[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #5730 üzenetére
What?
Lesz Zen3D meg XT is?
Naivan azt gondoltam az XT nevre hallgat majd a 3D cache verzios Zen3...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5730 üzenetére
köszi, érdekes ..
és legalább 2 "zen3" refresh is lesz:
- ZEN3D
- ZEN3XTolvasgatva a commenteket - ez az ami engem érdekelt:
"zen3D is now likely to go into mass production in November, with some high-end models expected to be available in December."
https://twitter.com/greymon55/status/1442707439069974528> miért indít az AMD kétféle termékre egy évben?
> ... kapacitása gyártókapacitással való sakkozás tényleg nem lesz könyű ..
de ott van még a fapados szerver/consumer szegmens is
ahol az Intel elég erős versenytársat indit.
és ez teljesen (~tudatosan) el lett hagyagolva.
ide - se az N5, se a ZEN3D nem ideális.Vagyis remélem újra lesznek olcsó R3 , Athlon procik.
és a "AMD Ryzen™ Embedded R1000" -re is ráférne egy kis frissités.De minnél több lehetőséget hagy nyitva az AMD - annál jobban tud reagálni az Intelre. ( ~ üzleti agilitás )
A korai ZEN4-nek örülök ..
Ki vagyok éhezve a Gen5 és az AVX-512 -re.
> Illetve ott a másik kérdés is: a zen3d után piacra lehet-e dobni
> a zen4-et vcache nélkül?
ha alapból jó az ár - teljesítmény mutató -- akkor igen.
és a Gen5 ; AVX-512 sok mindent ellensúlyoz;
de majd meglátjuk.
vagyis ha a ZEN4 alapból pariban lesz a ZEN3D -el;
akkor szerintem nem lesz gond.
Kérdés, hogy N5-re a TSMC megoldotta -e a hatékony V-cache-t.
ha ott nem tökéletes, akkor kényszerhelyzet ..[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
AMD 2022 products:
ZEN3D
ZEN3XT
ZEN3+(Rembrandt)
Laptop RDNA2 refresh
ZEN4
RDNA3
[link]The price may be quite different, after all, ZEN3D is only high-end at the beginning.
-----
Ezek szerint úgy tűnik, az idén már nincs több puskapor. Talán egy kis zárcsökkentés.
Valahol érthető, az ADL vonalból is csak a drágább K jelzés indul idén. Talán csak paper launch lesz.Feltehetnénk a kérdést, hogy miért indít az AMD kétféle termékre egy évben? De ez szerintem jelen körülmények között indokolt lehet: kapacitás
Az N5 biztosan drágább is és biztosan limitáltabb is. Az erre épülő termékek biztosan drágábbak lesznek. Nem azért, mert annyival.jobb, hanem csak mert el kell helyezni a termékskálán. Tehát simán lehet, hogy párhuzamosan lesznek kaphatók zen3 és zen4 termékek. Mármint úgy, hogy a zen3 nem kifutó előző generációs termék.
-
Petykemano
veterán
Zen4 has already landed in Taiwan in Q1.🤫
[link]AMD Zen 4 tape-out already done in Q1 of 2021?
New CPU designs usually need 4-6 quarters from tape-out to market. But this looks very early. If true, Zen 4 should be ready to market in mid-2022.
[link]Zen 4 earlier than most expected. But it wont be for Ryzen.
[link]---
Valószínűnek hangzik abból a szempontból, hogy a legnagyobb igény biztos a szerverpiacról érkezik. Azért a most már 16%-ot meghaladó részesedés biztos nem kis volumen. És biztosan drágább a gyártása is N5-ön, mint N7/N6-on, ami Elsőre lehet, hogy nehezen megfizethetővé tenné ryzenek formábanUgyanakkor mindig ott van, hogy a szerverpiaci termékként való validáció tovább tart.
Illetve ott a másik kérdés is: a zen3d után piacra lehet-e dobni a zen4-et vcache nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
versenytárs vs. ZEN3
VideoCardz: Intel Core i9-12900K allegedly scores 27% higher than Ryzen 9 5950X in CPU-Z single-thread benchmarkAz Alder-Lake-S -ben le van tiltva az AVX-512
de a feldolgozóegységek - AVX2-ben még tudnak hatékonyan müködni.
A +27% CPU-Z a ZEN3-ashoz képest
- valószínüleg a hatékonyabb AVX2-nek is köszönhető.AlderLake: "For AVX512-enabled implementations of the µarch, it’s able to load up to 1Kb/cycle from the L1, while consumer cores still see a 50% improvement for AVX2 256-bit loads with 3 per cycle." ( Anandtech )
-
S_x96x_S
addikt
AMD: 16% szerveres piaci részesedés
- egy külső elemző (Omdia) szerint.
https://www.businesswire.com/news/home/20210922005913/en/
https://www.tomshardware.com/news/amd-scores-its-highest-server-cpu-market-share-in-years-reportMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5725 üzenetére
> Gen5
izgulok :-)> Ez persze még mindig NAND SSD.
Szerencsére lesz több verzió...
a Gen5 -még prototype ;
de ez már hamarosan piacra kerülehet:
1 hetes hír:
Kioxia FL6 SSD with 60 DWPD XL-FLASH Brings the SLC
(September 16, 2021)
https://www.servethehome.com/kioxia-fl6-ssd-with-60-dwpd-xl-flash-brings-the-slc/
itt vegyesen használják a memóriákat - amolyan takarékosság miatt ..
( az XL-FLASH -t csak a gyorsításra .. )"The Kioxia FL6 is the company’s answer to Samsung Z-NAND and in some ways also Intel Optane SSDs. Unlike SCM that goes into memory channels, it can offer higher capacities albeit at the expense of going over PCIe. Of course, this is the 2021 technology. When we look to CXL 2.0 and beyond when we will see more use of CXL memory, a device like this will become even more desirable with the ability to share it over a CXL fabric. Still, it is great to see another entry in the high-performance SSD space especially as trade-offs continue to be made at the other end of the spectrum seeking maximum capacity per dollar."
-
Petykemano
veterán
/konkurencia/
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #5722 üzenetére
Jó, de itt kérem AMD bias van, ezzel nem megy sokra a nemzetközi porondon!
#tarcsad
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #5720 üzenetére
"Mig az X86-64 - jól megvan a 64biten."
azert az a neve, ha 128 bites lenne, akkor betippelnem, hogy x86-128 -nak neveztek volna el
azert perpill aztmondanam egyelore tenyleg semmi szukseg a 128 bitre, pl. a 64 bites cimterbol is csak 40-48 bitet hasznalnak, utobbi valami szereny 256Tib memoria cimzesere alkalmas, annyi memoria talan még in-memory adatbazisokhoz is megfelel.** nemreg egy projektben kertem 3x20TB diszkteruletet, mert az adatgyujtokbol jovo cucc feldolgozasa utan 1-2 even belul kb. akkorara fog noni az adatbazis, azt is lealkudtak 3x15TB -re, pedig elegge nagy es jolmeno cegnel tortent.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
S_x96x_S
addikt
(versenytárs/ ISA ) 128bites proci :-)
Mig az X86-64 - jól megvan a 64biten.
A RISC-V -en már a 128-bites szoftvereket (~szoftvertámogatást)
bütykölik.
https://github.com/fwsGonzo/bigassmpersze ez csak nekem újdonság
2016: 128 bit addressing in RISC V and security Steve Wallach, Micron
https://www.youtube.com/watch?v=gewran1lcPAwiki:
1.)
"The RISC-V ISA specification from 2016 includes a reservation for a 128-bit version of the architecture, but the details remain undefined intentionally, because there is yet so little practical experience with such large memory systems"
2.)
"Graphics processing unit (GPU) chips commonly move data across a 128-bit bus"
3.)
"The free software used to implement RISC-V architecture is defined for 32, 64 and 128 bits of integer data width."
https://en.wikipedia.org/wiki/128-bit_computingGumicsont kérdés:
Vajon lesz-e X86-128?
Ha a CPU és a GPU teljesen összeolvad,
akkor szerintem akár valami esély lehet rá -> lásd fenti 2.) pont[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
"WILL AMD GET BACK INTO ARM SERVER CHIPS?"
https://www.nextplatform.com/2021/09/17/will-amd-get-back-into-arm-server-chips/Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5709 üzenetére
AMD & ARM
>Egyesek szerint az arm IPC növekedés tekintetében falnak ütközött.nem friss hír, és mindig másképp tálalják ..
főleg a semi-custom üzletágat érintheti
Ha az ügyfél ragaszkodik az ARM magokhoz, akkor az AMD-től is megkaphatja.AMD: We Stand Ready to Make Arm Chips
https://www.tomshardware.com/news/amd-we-stand-ready-to-make-arm-chips"AMD's CFO Devinder Kumar recently commented that AMD stands ready to manufacture Arm chips if needed, noting that the company's customers want to work with AMD on Arm-based solutions. Kumar's remarks came during last week's Deutsche Bank Technology Conference, building on comments from AMD CEO Lisa Su earlier in the year that underscored the company's willingness to create custom silicon solutions for its customers, be they based on x86 or Arm architectures. Intel also intends to produce Arm and RISC-V chips, too, meaning that the rise of non-x86 architectures will be partially fueled by the stewards of the dominant x86 ecosystem.
..."Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
There's a server socket called "SH5" that features CPU with CPUID 0xA80F00... called "MI300"
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Devid_81
félisten
AMD EPYC “Milan-X” specifications leak out, up to 64 cores, 280W TDP and 768MB L3 cache
Elnezest, ha volt mar
Lassan 1GB l3 cacherol beszelunk......
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #5714 üzenetére
240W milyen fordulatszámon lesz meg neki a 9 cm-es ventilátorral? Bár ahova ez készült, ott nem szempont a zajkibocsátás.
#tarcsad
-
Petykemano
veterán
AM5 és SP5 hűtők
[link]Gigabyte leak-ből.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5709 üzenetére
> Egyesek szerint az arm IPC növekedés tekintetében falnak ütközött.
maximum az Apple.
a Nuvia(ARM) magok akár jobbak is lehetnek a jövőben az Apple magoknál."Regardless of the paltry CPU gains and potential core architecture delays, Apple is still the leader in performance per watt. With Intel design teams starting to get back on track, AMD executing almost flawlessly, and Qualcomm coming in soon like a hammer with Nuvia cores, we aren’t sure if this lead will be sustained. The A11 to A12 generation was seen as Apple starting to asymptote out on gains with only a 15% gain, and the A13 to A14 looked even more weak with 8.3% gains, but now with no CPU gains, let’s cross our fingers and hope the A16 brings a large architectural change."
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5708 üzenetére
AMD 100-1000000466:
Valószínűleg 4700SNemtom, ez is olyan régóta készülődik már, aztán még se híre, se hamva.
-
TRitON
aktív tag
-
awexco
őstag
-
Petykemano
veterán
/Konkurencia/
Az Apple bejelentte az A15-öt. [link]
Kreatív marketing: 50%-kal gyorsabb cpu (mint a konkurencia)
Ez mekkora előrelépést jelent az A14-hez képest?Némely megszólalók szavaiból én csalódottságot (kárörömöt?) vélek felfedezni. Egyesek szerint az arm IPC növekedés tekintetében falnak ütközött.
Ha falnak nyilván nem is ütközött, de ez is 5nm és valószínű, hogy azért nem olyan könnyű azonos gyártástechnológián nagyon magas IPC növekedést elérni - de legalábbis lényegesen könnyebb egy kisebb gyártástechnológián komolyabb előrelépést elérni. Persze az sincs, ingyen, azon is dolgozni kell. Elrontani mindent a legkönnyebb.
Tulajdonképpen mennyi generációs előrelépést hozott?
-
Petykemano
veterán
-
S_x96x_S
addikt
Az Intel egyre jobban felveszi a kesztyüt.
----------------
Intel Is Reducing Server Chip Pricing in Attempt to Stem the AMD Tide
Intel's leveraging its verticality to put price pressure on the server market."According to DigiTimes, Intel has pivoted on its server strategy, in order to fight a supply-constrained AMD. It's reportedly flooding the market with chips at discount pricing, rather than sticking to MSRP. "
https://www.tomshardware.com/news/intel-reduces-server-pricing-to-fight-amd
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5704 üzenetére
a 35., 34., 33. heti eladásokban sem szerepelt az 5600G jobban a 6. helynél.
Ami egyfelől lehetne meglepő, hiszen elvileg a alacsonyabb az msrp-je, mint az 5600X-nek. Viszont valójában az 5600X ára is lecsökkent kb oda, ahol az 5600G van.Feltehetőleg olyanok vásárolják az 5600X-et, akiknek már van GPU-ja és ezért nem szükségszerű a GPU vásárlása is, és ennek megfelelően IGP-re se feltétlenül van szükségük.
upgrade, ahogy mondod.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #5702 üzenetére
> Talán én nem olvastam elég figyelmesen az AT cikk végét,
> ezért engem most meglepetésként ért,nálam gyakori, hogyha egy (mélyebb) cikket újra olvasok,
akkor sok új részletet veszek észre ..
valószínüleg kell egy kis idő a le-ülepedésre.Szerintem az AMD párhuzamosan több architektúrával kisérletezhet,
és amikor eljön a határidő a döntéshez, akkor a legjobbat választják
( a készletből ).Az mindenesetre jó, hogy a szakma inspirálódik egymás ötleteiből.
A többiek kezdik másolni az AMD chiplet-es architektúráját
és az AMD re is hatnak mások ötletei.https://semiengineering.com/new-approaches-for-processor-architectures/
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
visszaestek az APU-k a (mindfactory?) a múlt heti eladási listán
CPU Retail Sales Week 36AMD: 3700 units sold, 83.71%, ASP: 299.03 (Euro)
Intel: 720, 16.29%, ASP: 241.38
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1437009249520046083
1. R5 5600X
2. R5 3600
3. R7 5800X
4. R9 5900X
5. R7 3700X
6. R5 5600G <-----
7. R5 1600
8 i7 11700K
9 i5 11600K
10 R7 3800XAz Intelesek meg várnak az AlderLake-re
És akkor minden AMD-s nem APU-hoz kell még egy GPU is.
Valószínüleg a vásárlások egy érezhető része csak upgrade.Mottó: "A verseny jó!"
-
chiphiányról, magyarul:
Ezért nem kapsz karácsonyra új pc-t, játékkonzolt, tabletet vagy telefontsolfilo
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5697 üzenetére
Ugyanez audio-vizuális formában
Talán én nem olvastam elég figyelmesen az AT cikk végét, ezért engem most meglepetésként ért, hogy nagyjából ugyanazt mondta az interposeres megoldásra, mint amit én.
Hogy van egy interposer, azon rajta van 3 CCD. Az így kialakított szigeteket nem 1-1-1, hanem 3 IF link köti össze az IOD-dal és az interposeren keresztül nem csak az azonos lapkához tartozó magok, hanem a CCD-k közötti kommunikáció is természetesen gyors.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
(linux)
1.)
AMD Branch Sampling Support Being Worked On For Linux
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-BRS-Branch-Sampling
2.)
AMD Posts New "AMD-PSTATE" CPUFreq Driver Leveraging CPPC For Better Perf-Per-Watt
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-PSTATE-2021Mottó: "A verseny jó!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Delta Force (2024)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- PR-Telecom
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- MSI GeForce GTX 1080 Ti 11G GAMING X Bronze Edition
- Earfun Air Pro 4 Fülhallgató ANC - alig használt - 2 év jótállás (GearUp Kft.)
- Precision 5470 14" FHD+ IPS i7-12800H RTX A1000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Asus Zenbook Pro Duo 15 OLED! i9-11900H/32GB/RTX 3080/1tb ssd/Dupla Touch Kijelző/4k Oled Kijelző
- Samsung Galaxy S24 ULTRA 12/256 (NEM szolgáltatótól és NEM részletre vásárolt) -BESZÁMÍTOK!-
- MSI H67MS-E23 (MS-7680) LGA 1155 Alaplap
- Samsung Galaxy S25 Ultra - 12/256GB, 3 év Samsung garancia, kék titán
- Nikon D3500 DSLR fényképezőgép 18-140mm objektívvel + hordtáskával (3215 Expo!)
- Samsung/25/12/256/ Samsung/2025,01,30, vásárlás! Három év garanciával!
- Keresek Intel Xeon E3-1290 processzort!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest