- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Megoldások IBS/IBD-re
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Egy korszak vége
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 20 éve a PH!-n
- Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4598 üzenetére
> Mindenesetre ez alapján azt a következtetést lehetne levonni,
> nagyobb teljesítmény mellett az Arm fogyasztási előnye is elolvad.azért én nem vonnék le messzemenő következtetéseket ..
A "SnapDragon 888" új gyártás technikán készült, valószínűleg a következő generációban jobban optimalizálják a samsung5m -re.
Dual5G (???) ; Ai,GPU,CPU -t ; vagyis rengeteg segéd chipet is tartalmaz ..
Az AI az A14-hez képest ... több mint dupla teljesítmény ( 26TOPS vs. A14(11TOPS ))
persze a 888 "always-on AI functions" is belejátszat a fogyasztási keretbe.
26 TOPS AI = (Total CPU+GPU+HVX+Tensor)
( forrás )A CPU-s része
1x Cortex-X1 @ 2.84GHz 1x1024KB pL2
3x Cortex-A78 @ 2.42GHz 3x512KB pL2
4x Cortex-A55 @ 1.80GHz 4x128KB pL2valószínüleg a Cortex-X1 - már túl lehet húzva a @2.84 -en .. és nem annyira hatékony
( nem bir ennyit a samsung 5nm )Mottó: "A verseny jó!"
-
Cathulhu
addikt
válasz Petykemano #4598 üzenetére
Miert esnenek? az M1 nem konkurenciaja a Qualcommnak semmilyen teren.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
Petykemano
veterán
/Konkurencia/
SnapDragon 888 teszt
vs SD 865
vs Kirin 9000A teljesítményt hozza, de rémes (=az elődöknél rosszabb) fogyasztással, melegedéssel és energiahatékonysággal.
Elvileg ez 5nm-es Samsung gyártástechnológián készül.
Nehéz megmondani, hogy önmagában gyártástechnológia felelős-e az eredményért - lévén a SD865 TSMC 7nm-en készül. Vagy a Cortex X1.Mindenesetre ez alapján azt a következtetést lehetne levonni, nagyobb teljesítmény mellett az Arm fogyasztási előnye is elolvad. De ott az M1. Igazából az a fura, hogy a Qualcomm részvényei nem esnek.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
De ez a mondat nem mondja, azt, hogy a Lucienne csak a desktopra jön - az ellentmondás is lenne a cikk táblázatával. És azt sem, hogy a desktopra csak a lucienne jön. Csak azt, hogy
a Lucienne jön desktopra. De az CZN alapú 5700G létezése még nem zárja ki, hogy legyen egy LCN alapú sku desktopra. (Legalábbis névleg.)A nagy bizonytalanságot leginkább az okozhatja, hogy ki tudja mire lesz elég kapacitás?
De talán nemsokára kiderül.
-
TRitON
aktív tag
válasz Petykemano #4592 üzenetére
Második bekezdés: "Code-named Lucienne (pronounced lucy-en), a feminine French name meaning 'light,' when the processors release, they'll join AMD's desktop parts in going by the Ryzen 5000 series nomenclature."
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
Petykemano
veterán
"Eredetileg Lucienne jött volna desktopra "
Én nem véltem felfedezni ezt az állítást a linkelt forrásban. Lehet, hogy elkerülte a figyelmem.
A LCN és a CZN vegyírése után el tudok képzelni egy 5700GE-t, ami LCN alapú
Viszont furcsa lenne, ha nem próbálnák bevenni a 6 magosok terét is.
5600G: CZN, 5600GE: LCNVagy az is lehet, hogy GE nem lesz, csak simán az 5600G az LCN
Én azt hiszem, már bármi elképzelhető.Ez a termékvonal szerintem gamekeret kevésbé érinti. Irodába, vagy melós gépbe viszont tök jó. De igencsak kétlem, hogy olcsón számolnák meg. 150 és ~170 mm2 7nm lapka - az azért már elég sok és drága ahhoz, hogy ez valami mainstream opció legyen (mint amilyennek az 1600-1600X indult)
Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a 4 magos apu változatot a 6 magossal adták egy árban. és kb másfélszer volt drágább, mint a 4 magos IGP nélküli
Az 5700G - főleg ha csak 5%-ban marad el az 5800X-től - ára minden bizonnyal $500 körül lesz. Ami másfélszerese annak, aminek az IGP nélkül 8 magosnak lennie kéne. Ha lesz 6 magos és Cezanne, akkor az is legalább $400 (ami közel másfélszeres ár az 5600X-hez képest) Ha csak Lucienne, akkor mehet az IGP nélküli Vermeerrel egy árban.
Tehát én erre számítanék:
5700G(CZN): $500
5700GE(LCN): $400
5600G(CZN): $400
5600GE(LCN): $300Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
TRitON
aktív tag
válasz solfilo #4587 üzenetére
Kezdenek teljesen összezavarni.
Eredetileg Lucienne jött volna desktopra (forrás: [link] ), aztán egyszercsak felbukkan egy Cézanne 5700G (ami egyébként gyorsabbnak tűnik, mint a 3700X és csak ~5%-kal lassabb az 5800X-nél; riszpekt), amiről szintén a következőt írja a Techspot:
"...there's a good chance that the 5700G will be exclusive to OEMs. Given how unconventional it is, that would be a disappointing outcome though. If any of the above are coming to shelves, they'll probably be announced on Tuesday during the AMD CES 2021 keynote." (forrás: [link] )
Remélem, hogy nem így lesz. Azt is el tudom képzelni, hogy 5700(X) nem is lesz, hanem annak a helyére ugrik be az 5700G.
Miért nincsenek publikus roadmap-ek? Kockázatossá vált előre megosztani a terveket a potenciális vásárlókkal?
Annyira keveset tudnak gyártani belőle, hogy a DIY piacra nem jut? Vagy annyira kicsi a DIY piac, hogy nem éri meg dobozosként kiadni? Miért nem árulják tálcán?[ Szerkesztve ]
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
Cathulhu
addikt
válasz S_x96x_S #4574 üzenetére
Szerintem szimplan hulyeseg amit mond, eleve nem is megoldhato. Viszont ami megoldhato lenne, mint a GPUknal vagy az Androidnal, hogy egy koztes nyelvre fordulna csak a kod es onnan pedig JIT oldana meg az optimalizaciot a futtato architekturata. Egy csapasra optimalizaltabb kodot kapnank es platform fuggetlenseget is. Tudna mukodni SIMD-vel is.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
S_x96x_S
addikt
STH: AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX Review A Bold WEPYC (january 10, 2021)
https://www.servethehome.com/amd-ryzen-threadripper-pro-3995wx-review-a-bold-wepyc/
( kb féléves technológia, még ZEN2-es magokkal ,
exclusive Lenovo ThinkStation P620 ;
egy kicsit megkésett teszt ...
)Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz solfilo #4587 üzenetére
Lehet, hogy nem
[link]De én nem zárnám ki azért teljesen. Az U és H valójában egy lapka, csak binnelve van.
Nyilván az nem mindegy, hogy mi van benne a lapkában, de a 9W-ra tervezett változatból még akár lehet ilyen max 25W-os BGA tokozású minipc.
De ez nyilván nem jelenti azt, hogy 9W-től 100+W-ig mindent le fog fedni RDNA2 igpvelTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
veterán
válasz Petykemano #4584 üzenetére
Az jöhet vajon desktopra? El tudom képzelni, hogy csak notiban lesz. De nem bánom, ha a Cézanne megkapja a frissített multimédiás motort.
mod: Ha ez azóta nem változott, nem lesz desktopra.
"A Van Gogh csak mobil fókuszú fejlesztés, nem jön belőle asztali verzió, ugyanis pont arra reflektál, hogy a vékony ultramobil gépekbe specializált részegységekkel érdemes beépíteni az egyes feladatokhoz való feldolgozókat, így érhető el a legjobb hatékonyság."#4586 pcsullog
Reméljük nem úgy járunk, mint a VP9-cel, hogy AMD sokáig bénázik a témában. Az bíztató, hogy az RDNA2-ben már viszi a motor AV1-et, innen már tényleg csak egy kis lépés betenni a Cézanne-ba a képességet.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Devid_81
félisten
-
veterán
válasz Petykemano #4582 üzenetére
Volt már leak a Cézanne IGP-jéről? Nekem nem rémlik, csak annyi, hogy még Vega. A multimédiás motor érdekelne, hátha megörökölte az RDNA2-ben lévőt, mint a Renoir a sima RDNA motorját. Jó lenne, ha nem csak Intel kínálna AV1 gyorsításra képes APU-t a piacon.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Petykemano
veterán
-
HSM
félisten
válasz S_x96x_S #4575 üzenetére
A C-Ray-nél az AVX optimalizációk is erősen számíthatnak. Látszik is, az -O3 kapcsoló ad sokat, nem az architektúra specifikus optimalizáció. A másik teszt viszont azért szépen hoz a konyhára zen2 vs zen3 finomhangolással az általános X86-hoz képest.
#4576 S_x96x_S : Ezekben a fogyasztási osztályokban nagyon nem mindegy a hűtés, és a konfigurált limitek, amik főleg a többszálú eredményekben látszanak. Amúgy szerintem jók az eredmények ennek ellenére, elfogadnám így is.
-
TRitON
aktív tag
AMD 32-Core EPYC "Milan" Zen 3 CPU Fights Dual Xeon 28-Core Processors
32 vs. 56 mag. Nem rossz.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
S_x96x_S
addikt
"AMD Ryzen 7 5800U Cezanne “Zen3” CPU tested – higher single-threaded score, problems with multi-threading"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-5800u-cezanne-zen3-cpu-tested-higher-single-threaded-score-problems-with-multi-threading"When it comes to multi-threaded score, there clearly appears to be a problem with SMT. Even the Ryzen 7 4800U scores at 5K points, so it is safe to assume that either SMT does not work, or this particular notebook has a BIOS which is not yet fully supported."
...
The Ryzen 7 5800U scores 509 points in Cinebench R20 ST and 3614 points in MT. In Cinebench R23 the CPU scores 1311 and 9326 points respectively. A quick comparison reveals that the CPU is 6% faster in the single-threaded benchmark while also being slower than 4800U
"Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
az a gond az új CPU utasításokkal ( architektúrákkal), hogy kezdetben kicsi rájuk a támogatás, de az idő lassan megoldja ..
pl. a-march=znver3
( ZEN3-as optimalizáció még lassan kerül be a fordítóprogramokba , jelenleg jobb esetben csak a ZEN2 -es optimalizációt használja )
"AMD Ryzen 9 5950X + GCC 11 Compiler Benchmarks At Varying Optimization Levels"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-5950x-gcc11&num=1Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Lehet nem ártana, ha maga a proci képes lenne programozási nyelvet futtatni.
de Melyik programozási nyelvet? És mi lesz a többivel?
amúgy az már nem X86 lenne
Jelenleg a legtöbb programozási nyelvet - le lehet fordítani gépi kódra ..
amit a hardver tovább fordít mikrokódra> Hiszen az assembly használata úgyis hanyagolva van,
> csupán a fordításra korlátozódik.Miért lenne hanyagolva?
szinte mindennek az az alapja ..A C / C++ is ugyanolyan forráskód - mint az assembler ..
nagyrészt fordításra van használva ... csak magasabb absztrakciós szint ...Mottó: "A verseny jó!"
-
HSM
félisten
"tehát mindenképpen plusz (emberi) munkaráfordítás kell."
Nem vagyok különösebben jártas a fordítók lelkivilágában, de nem úgy van, hogy ha lehetőséget biztosítasz bizonyos utasítások használatára, akkor azokat akár automatikusan is képes bizonyos szituációkban felhasználni? Nyilván, az ideális eredményhez kell emberi ráfordítás is (optimalizáció), de tudtommal nem minden esetben elengedhetetlen.#4569 S_x96x_S : Valami kavarás dereng régebbről, AVX1-2, FMA3-4, ez sem ment egyszerűen... [link]
-
Ueda
senior tag
válasz S_x96x_S #4569 üzenetére
"és pár napot eredmény nélkül úgy el lehet tölteni, hogy még mindig nem tudod, hogy fog-e ez futni native módban."
Lehet nem ártana, ha maga a proci képes lenne programozási nyelvet futtatni. Hiszen az assembly használata úgyis hanyagolva van, csupán a fordításra korlátozódik.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4566 üzenetére
> a gyári ARM ISA, hanem egy ARM ISA fork.
szerintem keveri az ISA -t és a Microarchitektúrát ..
M1 ISA =ARMv8.4 (ARM) + ( néhány nem dokumentált kiegészítés )
M1 Microarchitecture = Firestorm, Icestorm
M1 isa family = ARM +az ISA - csak az utasításkészlet
az Architektúra a konkrét implementáció - a megvalósításSzerintem az "AArch64 - es (ARM64) Linux Docker" image-ket
natívan tudja futtatni az M1-es Docker - az X86-os -t pedig emulációval
https://docs.docker.com/docker-for-mac/apple-m1/
"Not all images are available for ARM64. You can add--platform linux/amd64
to run an Intel image under emulation."
ez már X86 téma:
> Azt olvastam, hogy a gyári linux disztribúciók (ubuntu, stb) úgy vannak forgatva,
> hogy a legáltalánosabb utasításkészleteket használják."általában" az X86-os kompatibilitás miatt ... minimálisat használnak ...
de újabban már apró lépéseket tesznek a jobb optimalizáció miatt ...amúgy minden kombinációra már szinte lehetetlen előre kódot generálni ..
nem véletlen, hogy most nyomják a "feature level"-t , így tudás alapján 4 általános csoportba osztják az x86-64 -es procikatx86-64: CMOV, CMPXCHG8B, FPU, FXSR, MMX, FXSR, SCE, SSE, SSE2
x86-64-v2: (close to Nehalem) CMPXCHG16B, LAHF-SAHF, POPCNT, SSE3, SSE4.1, SSE4.2, SSSE3
x86-64-v3: (close to Haswell) AVX, AVX2, BMI1, BMI2, F16C, FMA, LZCNT, MOVBE, XSAVE
x86-64-v4: AVX512F, AVX512BW, AVX512CD, AVX512DQ, AVX512VL
https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc/x86-Options.html
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-11-x86-64-Feature-Levelspersze a ZEN1, ZEN2, ZEN3 valószínűleg a "
x86-64-v3"
-ba lesz besorolva.
az új ZEN3-as kiterjesztésről meg ne is álmodjunkamúgy a nativ optimalizáció "nálam" az esetek 50%-ban nem működött; mert a teszt elhasalt rajta ... vagy a fordítóprogramban van valami hiba, vagy a programkódot nem tesztelik arra a kombinációra .. és pár napot eredmény nélkül úgy el lehet tölteni, hogy még mindig nem tudod, hogy fog-e ez futni native módban.
Mottó: "A verseny jó!"
-
Ueda
senior tag
válasz Petykemano #4566 üzenetére
Annyit pontosítanék, hogy a fordítók csak a programkódot fordítják le (tehát helyetted nem fognak semmit megcsinálni). Az eltérő utasításkészlet kezelését programban kell megoldani, tehát mindenképpen plusz (emberi) munkaráfordítás kell.
Tulajdonképpen ez hasonlít a driverekhez. Eltérő hardverekhez más driver kell.Mondjuk épp azon filóztam, hogy a C64 a konzolok őse is volt egyben, mert fix hardvere volt, ezáltal minden rá készített (jellemzően játék)program (és milyen furcsa kimondani) vajsimán futott.
A fragmentáció meg bonyolítja a dolgokat.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
Petykemano
veterán
Konkurencia - M1 - miért is olyan jó?
"The premise here is wrong. arm64 is the Apple ISA, it was designed to enable Apple’s microarchitecture plans. There’s a reason Apple’s first 64 bit core (Cyclone) was years ahead of everyone else, and it isn’t just caches."
"Arm64 didn’t appear out of nowhere, Apple contracted ARM to design a new ISA for its purposes. When Apple began selling iPhones containing arm64 chips, ARM hadn’t even finished their own core design to license to others."
"ARM designed a standard that serves its clients and gets feedback from them on ISA evolution. In 2010 few cared about a 64-bit ARM core. Samsung & Qualcomm, the biggest mobile vendors, were certainly caught unaware by it when Apple shipped in 2013."
"Apple planned to go super-wide with low clocks, highly OoO, highly speculative. They needed an ISA to enable that, which ARM provided. M1 performance is not so because of the ARM ISA, the ARM ISA is so because of Apple core performance plans a decade ago."
[link] [link]Lényegében azt mondjam, hogy amit az Apple használ az nem a gyári ARM ISA, hanem egy ARM ISA fork. Sokéves tervezés eredménye.
Nem teljesen értem, hogy viszont ez így hogy hozná el a vágyott Arm áttörést? mármint itt eddig arról volt szó, hogy legyenek arm alapú eszközök, ami pont ugyanúgy futtatja a szoftvereket, mint a szerver és akkor majd jó lesz.
De ha jól értem, akkor egy apple készülékre készített bináris nem futna egy arm szerveren, vagy egy másik arm eszközön.
Nem tudom, hogy ez így van-e, vagy hogy ez egyáltalán számít-e, mármint hogy pont ugyanakkora gapról beszélünk-e, mint ami általánosságban az arm és x86 inter-futtathatóságáról.még egy kérdés:
Azt olvastam, hogy a gyári linux disztribúciók (ubuntu, stb) úgy vannak forgatva, hogy a legáltalánosabb utasításkészleteket használják. És például ha te szeretnéd használni mondjuk az AES hardveres gyorsítót, vagy az AVX2-t, akkor sok esetben újra kell forgatnod a kérdéses szoftvert. Én ehhez nem különösebben értek, ezért kérdezem: ez igaz? Én azt hittem, a szoftverek képesek kezelni az ilyen hardveres lehetőségeket, mármint dinamikusan, hogy ha van AVX, akkor azt a kódutat választja, ha meg nincs, akkor SSE3. Egyik-másik tesztelésre használt szoftvernél még volt is szó arról, hogy ha behazudod, hogy mi a cpu, akkor használja a megfelelő - gyors - utasításkészleteket.
Ez persze nyilván növeli a bináris méretét, de én azt gondoltam, hogy ezek az opcionálisan elérhető utasításkészletek a fordítókban tök általánosan kezeltek ma már.[ Szerkesztve ]
-
TRitON
aktív tag
Kiszivárgott a Cézanne APU die renderje.
Forrás: [link]Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4562 üzenetére
Cezanne
"In Cinebench R20, the Ryzen 9 5900H scored 584 and 5264 points in single-core and multi-core tests respectively. A quick comparison to i7-10875H reveals that the AMD CPU is 17% in the single-core test and 22% faster in the multi-core according to Notebookcheck."
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
- AMD Ryzen 9 5980HX
- Ryzen 7 5700G
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-5980hx-and-ryzen-7-5700g-apus-appear-on-usb-if-websiteMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4560 üzenetére
> Annak látod realitását, hogy az AMD az AVX512-t ...
> legalábbis kezdetben integrált FPGA-val oldja meg?jó kérdés ...
nem tudom ...
Valószínüleg a ZEN4 már nagyrészt le van tervezve ...
és talán már benne van az "alap" AVX-512 -is
( akár cpu chipsetbe integrált vagy egy custom gpu integrált megvalósítás )Ráadásul ez az FPGA-s irány még nagyrészt nagyon új lehet ..
vagyis ha a fő kérdés a "kezdetben" körül forog
akkor én inkább
- a ZEN4-es félig-kész tervekre tenném a tétet ..a másik probléma meg az AVX2 ( 256bit ) vs. AVX-512 (512bit) tranzisztoros terület közös halmaza ... szerintem van átfedés ...
és ott az FPGA-s implementáció nagysága ...
az AVX-512 már igy is elég nagy területet foglal el ... szerintem akár >= 2x akkora FPGA-s terület ( tranzisztorszám ) is kellhet ugyanazon AVX-512 funkcionalitás megvalósítására ...
ami megnövekedett fogyasztást is jelenthet - erősen izzadva ugyanazon a teljesítményért.ezt az FPGA-s irányt inkább a ZEN5, ZEN6 környékére tenném.
persze lehet - hogy régebben még másképp gondoltam .. de most újragondolva én a ZEN4-es AVX-512 -nek látom a legnagyobb valószínűségét ...
( szerencsére sokszor tévedek ... )
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4555 üzenetére
Annak látod realitását, hogy az AMD az AVX512-t (az összes féle változatával együtt, ami ugye elég szerteágazó és ezért sokan kifejezték a csomaggal kapcsolatos ellenszenvüket) legalábbis kezdetben integrált FPGA-val oldja meg?
Nyilván szólnak érvek ellene.
Ha már ott vannak a 256bites FP végrehajtó egységek (4db), akkor arra "ugyanúgy" rá lehet építeni az AVX512-t, mint ahogy volt a 4db 128 bites és működött rajta a 256bites AVX2
Ugyanakkor nyilván már ennek is van tranzisztorköltsége. Nem is beszélve arról, ha bővítik a végrehajtóegységek szélességét 4db 512bitesre.
Ezt a megoldást - hacsak nem jön elő az AMD egy a SVE-hez hasonlatos rugalmasabb megoldással - persze nem vetném el, de az AVX512 penetrációja elég vékony és jelenleg azért rezeg a léc, ugye gyakran felmerül, hogy hát igazából ezeket a dolgokat hatékonyabb volna GPU-val végrehajtani.
Többféleképpen tudnám elképzelni a csomagolást:
- CCX-enként 1 FPGA
- magonként 1 FPGA
És azt is, hogy az AMD a megrendelőnek előre felkonfigurálva szállítja, vagy egy program futása előtt kell felkonfigurálni. Számomra kérdés (úgy értem, kétlem, hogy) utasításonként való felkonfigurálás elég gyors tudna lenni, tehát azt látom realitásnak, hogy ezzel az AMD különböző igényű cégeket tudna rugalmasan kiszolgálni anélkül, hogy egyedi terméket kellene gyártania. Egyik cégnek AVX512 kell, akkor ő olyan FPGA-t kap, a másiknak meg más.Feltehetnénk a kérdést, hogy de miért venne valaki ilyet, amikor már most is telepakolhatja a szervereit FPGA gyorsítókkal. A trükknek nyilván abban kell állnia, hogy a megrendelőnek egyáltalán ne kelljen a gyorsítóra progrmozni, hogy az FPGA-val megvalósított AVX512, vagy bármilyen új egyedi és virtuális x86 utasítás (?) úgy viselkedjen, mintha a cpu mag natívan tudná.
-
Cathulhu
addikt
válasz S_x96x_S #4555 üzenetére
Az a jo a kovetkezo konzolgeneracioig ez szepen ki fogja forrni magat es ez eleg lehet meg egy teljes generaciot behuzni. Megha az nV + ARM utol is erne oket addig, ez lehet a merlegben donto. Az intelnek lehetne hasonlo ajanlata, ha rakenyszerul addig custom gyartani, de nem hiszem hogy a GPU reszleguk versenykepes lesz akar meg ilyen tavlatban sem.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz S_x96x_S #4551 üzenetére
konyorogni a TSMC -hez kell, javitsanak a kihozatalon vagy noveljek a 7nm kapacitast, ilyesmi.
Az AMD megvett minden szabad kapacitast, -- meg az NV is besegitett azzal, hogy elment a Samuhoz gyartatni -- sajnos csak ennyire eleg.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
S_x96x_S
addikt
válasz Cathulhu #4552 üzenetére
> FPGA ... szerintem csak a szuperszamitogepek piacan lehet igazan impactja.
Én azért bízom benne, hogy a "jövőben" a szűk keresztmetszeteket
"nagyrészt" át lehet tolni az FPGA-s részre ...A xilinx ilyen példákat emleget:
- LZ4 Compression ( 2X sebesség a CPU -hoz képest )
- Haversine Distance (10x sebesség )
- Regex Overlay ( 18x sebesség )
- ...
De már egy egyszerű adatbázis gyorsítás ( PostgreSQL, REdis, Appache Arrow,... )
is sokat fantáziáját beindithatja,
https://www.xilinx.com/applications/data-center/database-data-analytics.htmlpersze a jövő a CPU + GPU + FPGA fúziója ...
szerintem
-
Cathulhu
addikt
válasz S_x96x_S #4545 üzenetére
Ebben a megoldasban szerintem csak a szuperszamitogepek piacan lehet igazan impactja. Amig ez nem automatikusan tortenik, hanem a szoftverhez kell mellekelni egy masikat amit aztan indulaskor beleir az FPGA-ba, addig ezt csak a nagyon egyedi, celszoftverek fogjak kihasznalni, altalanos celuak nem igazan. Ne erts felre, van benne jovo, de nem jelen leirt formaban. Ha mondjuk a proci a programkod betoltesenel eszreveszi, hogy van abban olyan insturkcio amit o nem tamogat ezert egy ROMbol automatikusan betolti az mukodhet.
RDNA melle nagyobb ertelmet latnam, hogy mondjuk inferencere barmilyen random deeplearning halot be tudna FPGA-ba tolteni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz solfilo #4550 üzenetére
> A kérdés már csak az, hogy az AMD termelése (kb mindent eladnak gondolom)
már a Microsoft is az AMD-hez könyörög .. "Microsoft to AMD: Please help us!"
https://edition.cnn.com/2021/01/04/tech/xbox-amd-console-shortages/index.html"Microsoft Executive Vice President of Gaming Phil Spencer acknowledged the Xbox shortage in a podcast interview last week with Xbox Live programming director Larry Hryb, and said he has sought help from chipmaker AMD (AMD) in making more units available. AMD makes the processor and graphics chips for the Xbox consoles.
"I was on the phone last week with (CEO) Lisa Su at AMD (asking), 'How do we get more? How do we get more?,' So it's something that we're constantly working on," Spencer said. He did not go into detail about how AMD might help make more units available more quickly, and AMD did not immediately respond to CNN Business' request for comment.
"We got the consoles launched — wish we had more of them, we're selling out too quickly," Spencer added.
"Mottó: "A verseny jó!"
-
veterán
válasz Armagedown #4549 üzenetére
Simán lehet, amennyire nincs (se DIY-re, se noti piacra, legalább is utóbbiról olvastam vhol ph fórumon, Renoirra várólisták vannak már egy ideje) AMD proci, Intel meg akad dögivel.
A kérdés már csak az, hogy az AMD termelése (kb mindent eladnak gondolom) hogy viszonyul az Intel eladásokhoz, könnyen lehet csökkenés is a részesedésben.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
veterán
válasz S_x96x_S #4547 üzenetére
Passmark, techspotnál is elmentek otthonról
Néhány ezer bench futtatás eredményét látjuk.
PassMark notes that its data is made up of thousands of PerformanceTest benchmark (download here) results and, as its software only runs on Windows OS, the charts do not reflect non-Windows usersKb semmire sem lehet ebből következtetni, csak arra, hogy a desktop AMD userek aktívabban indítják el a benchet, mint a notis AMD-sek, desktopon Intel verés, notiban meg kikapnak Passmark szerint, miközben a notis piaci részesedés a nagyobb az eladások alapján.
Amúgy az overall hogy lehet nagyobb, mint a részek összege, egyedül az IoT részesedést nem látjuk? Ebben lenne nagy részesedése az AMD-nek? Van egyáltalán bármilyük is ebben a szegmensben?
via[ Szerkesztve ]
solfilo
-
S_x96x_S
addikt
AMD's desktop CPU share passes Intel's for first time in 15 years
https://www.techspot.com/news/88148-amd-desktop-cpu-share-passes-intel-first-time.htmlMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
#ECC
Linus Torvalds : "Ryzen 9 5000 series processor - ECC absolutely matters.
https://www.realworldtech.com/forum/?threadid=198497&curpostid=198647
HN: https://news.ycombinator.com/item?id=25622322DDR5 a megváltás ?? ( abban már alap lesz a korrekció )
-
S_x96x_S
addikt
#FPGA#
Szerintem a részben át-konfigurálható CPU/GPU-knak nagy jövője lesz.
Akár az ARM vagy at AVX-512 kompatibilitásra is rá lehet segíteni .."AMD made 20 claims in its patent application, but the gist is that a processor can include one or more execution units that can be programmed to handle different types of custom instruction sets. That's exactly what an FPGA does
...
While AMD has made waves with its chiplet designs for Zen 2 and Zen 3 processors, that doesn't seem to be what's happening here. The programmable unit in AMD's FPGA patent actually shares registers with the processor's floating-point and integer execution units, which would be difficult, or at least very slow, if they're not on the same package. This kind of integration should make it easy for developers to weave these custom instructions into applications, and the CPU would just know to pass those onto the on-processor FPGA. Those programmable units can handle atypical data types, specifically FP16 (or half-precision) values used to speed up AI training and inference.In the case of multiple programmable units, each unit could be programmed with a different set of specialized instructions, so the processor could accelerate multiple instruction sets, and these programmable EUs can be reprogrammed on the fly. The idea is that when a processor loads a program, it also loads a bitfile that configures the programmable execution unit to speed up certain tasks. The CPU's own decode and dispatch unit could address the programmable unit, passing those custom instructions to be processed.
..
"https://hothardware.com/news/amd-patent-hybrid-cpu-fpga-design-xilinx
persze az intel-nek is van valami hasonlója ... de ott nagy áttörés még nem volt ..
https://en.wikichip.org/wiki/intel/xeon_gold/6138pMottó: "A verseny jó!"
-
hokuszpk
nagyúr
-
S_x96x_S
addikt
lehet, hogy lesz 16 magos ZEN3-as Threadripper ( 5960X ??? )
jó lenne!
"16-core Genesis Peak CPU" ... https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-threadripper-5000-genesis-peak-zen3-series-might-feature-16-core-skuMottó: "A verseny jó!"
-
HSM
félisten
válasz hokuszpk #4539 üzenetére
"nemveszi figyelembe a létező szoftvereket és a szoftverfejlesztők lustaságát"
Valóban nem. Ezért óriási előny az Apple-nél, hogy egy határozott lépéssel az egész infrastruktúrát át tudja kényszeríteni egy új platformra, "lusta" fejlesztő ide vagy oda.Ugyanakkor ez X86 vonalon egy megoldandó probléma, mert most az M1 használók hirtelen azt látják, hogy az M1 mennyivel takarékosabb, milyen sokáig elmegy egy töltéssel, milyen hűvös, stb. Ezt utolérni viszont kelleni fognak az extrém takarékos magok elsősorban a háttérfeladatokra. Asztali fronton persze én is csak a nyűgöt látom benne, de notebookoknál más a helyzet.
Egyébként nem feltétlen van szükség olyan nagyon komoly optimalizációra, Androidon sincs túlbonyolítva, bizonyos ütemezők csak annyit csinálnak, hogy egy bizonyos processzorterhelés felett átrakják a feladatot a teljesítménycentrikus magokra, és szépen működik is a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
az egy Inteles dia. Amivel amúgy semmi probláma, csak ezesetben az elmélet és a gyakorlat között az a különbség, hogy nemveszi figyelembe a létező szoftvereket és a szoftverfejlesztők lustaságát. Pont mint az AMD a mindeféle csodafeaturéival, amire kellett volna a szoftveres optimalizacio. Az Atom is mennyire bejött ugye.
Csak most épp ottartunk, hogy elfogyott az "erőböl oldjuk meg" jatekter. ( Mondjuk a legujabb NV nextgen pletykak ellentmondanak ennek )
szvsz három év múlva térjünk vissza ide[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
HSM
félisten
válasz hokuszpk #4537 üzenetére
Az "ezerszer váltok állapotot" filozófia nem fog segíteni hatékonyabbá válni a néhány wattos fogyasztási tartományban. Ehhez alapvetően egyszerű felépítésű magokra van szükség, ami viszont nagy teljesítményre nem hatékony, ezért jött létre a big.LITTLE koncepció is eredetileg. A Lakefield-nél volt erről szemléletes dia: [link] . De ARM-os vonalon is számtalan mérés volt erről, a kis magokkal mindig lényegesen alacsonyabb fogyasztás volt elérhető alacsony terhelésen.
Mobil vonalon igen hasznos lehet egy ilyen felépítés, bár a siker erősen fog múlni, hogy az utasításkészlet különbözéségét hogyan sikerül a gyakorlatban áthidalni.
-
hokuszpk
nagyúr
Zenbol per ccx tuning alapon most is siman csinalok big-little kombót, szvsz ha gyárban picit hegyezve parameterezik, akkor kb. azonnal megoldhato, ráadásul a Zen "ezerszer váltok állapotot" filója miatt még a "gyengébb" magokon az AVXről sem kell lemondani...
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4533 üzenetére
Bármilyen chipgyártónak akkor lenne érdeke pc szintű arm chipet készíteni, ha készen állna a szoftveres környezet, ami nem teszi használhatatlanná a nulladik kilóméterkőnél.
A MS-Nak akkor érné meg az arm irányába lépéseket tenni, ha kapható lenne olyan arm lapka, ami úgy veri agyon az x86 konkurenciát, mint az M1.1-eshez: Vagy ha valaki külön megfizeti. Pl Google, MS
2-eshez: Vagy akár saját magának is elkészítheti. Pl Google, MSTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
poci76
aktív tag
válasz Busterftw #4534 üzenetére
Ennek a mondatnak a kontextusa az volt, hogy nem fognak csak azért big-little processzort csinálni, hogy nagyobb magszámot írhassanak a reklámba. Akkor van értelme, ha van célja is. Mi lenne a cél? Az energiahatékonyság? Vagy a nagyobb számítási teljesítmény? A Ryzen jelenleg 1 szálon is és sok szálon is a legnagyobb x86-os teljesítményt nyújtja, tehát van célja.
-
Busterftw
nagyúr
válasz S_x96x_S #4533 üzenetére
Érdekes cikk, pl meglepett a cikk alapján, hogy az Intel nem áll rosszul a Lakefield/AlderLake miatt.
X86 de big.Little, szerintem ez egy jó köztes megoldás.A legnagyobb gondot a Microsoft okozza szerintem, a Windows fejlesztése ebbe az irányba nem halad elég gyorsan.
Ez is érdekes: (AMD)
"We're not going to do it just to have a bigger number."
Ryzen 8-12-16 mag desktopra akkor mi volt? -
S_x96x_S
addikt
M1 támasztotta verseny; A Wired - szerint "The obvious dark horse is AMD. "
https://www.wired.co.uk/article/apple-m1-chip-macbook-alternative
HN: https://news.ycombinator.com/item?id=25544464Az egyik HN komment érdekes "hid-felégetős" analógiát említett ..
vagyis az Apple az M1-el felégette a hidat az X86 felé ... mindenki kénytelen követni - akinek fontos ...
Míg a Microsoft - ezt nem teheti meg ... és a programozók/felhasználók kivárnak, mindenki a másikra vár ..."
Apple solves most of that "in-unison" problem. They're the chipmaker, they're the OS maker, and they're the device maker. The only thing Apple doesn't control is third-party devs. However, when you can move three of the four wheels, the other comes along. Apple burned its bridges behind it - or at least is telling the public that. Sure, Apple could abandon its ARM transition and move back to Intel, but realistically they're all-in for Apple Silicon.The Windows world is going to continue to be stuck in a loop where no one wants to commit. Microsoft introduces a solitary ARM-based machine. The processor is worse than Intel's offerings, apps don't support it, they haven't put the effort into a Rosetta 2 that Apple has (you'll have a compatibility layer, but not as good), and third parties aren't rushing to support it (c'mon, it's one niche device). There's no incentive for any party to work hard on this - even Microsoft. If they put lots of effort into a Rosetta 2 system, that's basically wasted effort if ARM isn't going to be a significant part of the future. Might as well wait and see if the ARM laptop catches on before pouring more effort into it. But that becomes a self-fulfilling failure. Without Microsoft committing its full resources to ARM (or substantial enough resources), it will be a second-class experience which will mean that it will fail and not justify continued investment.
For a customer, an M1 Mac is so exciting - they're amazing devices with huge advantages and a guaranteed commitment from the ecosystem. By contrast, Windows on ARM basically only comes with disadvantages, no compelling reason to try one, and no buy-in from the greater ecosystem." ( https://news.ycombinator.com/item?id=25545360 )
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz Cathulhu #4527 üzenetére
> Vennem kellene egy ilyet (dolgozni fokent),
> szerintetek majus fele kaphato lesz ertelmes aron?A CES után picivel többet tudunk ...
de elsőként amúgy is a játékos laptopok jönnek. a jó hír.. hogy már párat be is áraztak ..."Acer Nitro 5 with Ryzen 7 5800H and RTX 3080 for 1950 EUR"
https://videocardz.com/newz/acer-nitro-5-notebook-with-ryzen-7-5800h-and-geforce-rtx-3080-listed-for-1950-euregy másik verzió
Acer Nitro 5 2020 ..
vagyis lesz olcsóbb GPU-val is.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4526 üzenetére
> 5600H vs 4600H
> ... De nem éri el a Tiger lake eredményeit.Geekbench ... és így bekavar az AVX-512 (hiánya - megléte )...
persze idővel - egyre több program fogja támogatni az AVX512 -öt
... vagyis pragmatikusan - hosszú távon azért annyira nem rossz beruházás.persze az 5.3 -ban (2020-nov-11) már VAES256 támogatás is van, ami a ZEN3-nak kedvez
https://www.geekbench.com/blog/2020/11/geekbench-53/szoval komplex a helyzet ... valakinek már most jó az AVX-512 .. valaki meg nem tudja kihasználni ..
-
-
Cathulhu
addikt
válasz Petykemano #4526 üzenetére
single core-ban valoban nem, de multicoreban (a tobb mag miatt) viszont boven. Vennem kellene egy ilyet (dolgozni fokent), szerintetek majus fele kaphato lesz ertelmes aron? Vagy az asztali es szerverproci hiany miatt ez ritkabb lesz mint a 4XXX szeria?
-
Petykemano
veterán
5600H vs 4600H
+37%/+18%Ez elég szép előrelépés. De nem éri el a Tiger lake eredményeit.
-
S_x96x_S
addikt
válasz S_x96x_S #4523 üzenetére
> A legnagyobb valószínűsége szerintem annak van,
> hogy valamelyik Kínai gyártó lép be 3.-ként a piacra valamilyen agresszív fejlesztésselSMIC:
persze - nagy célok (5nm! 3nm!) és konfliktusok ( + vezetőváltás ) ott is megvan.
SMIC & Chinese Pursuit of Latest 5nm Chip Process Will Be Gutted By C.E.O.’s Sudden Departure"I originally came to mainland China not to seek high-ranking officials, but simply to contribute to the mainland's high-end integrated circuits. At present, 28nm, 14nm, 12nm, and n+1 technologies have all entered mass production, and the development of 7nm technology has also been completed. Risk mass production will be available in April next year. The 8 most critical and most difficult technologies of 5nm and 3nm have also been carried out in an orderly manner [EMPHASIS ADDED]. Only when the EUV lithography machine arrives, we can enter the full development stage."
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4520 üzenetére
> ami lehetőséget biztosít a magasabb frekvenciára és a hőelvezetésre.
én még nem láttam TSMC 5nm-en 4GHZ-nél gyorsabb chipet a hirekben
Az alacsony freq - fekszik az M1 és az A14-nek + más mobil chipeknek,
de a szerver és a desktop piacra már nem biztos, hogy ideális.Lehet, hogy az AMD ~5% 5nm -et kapacitást tudott volna szerezni -
ami a prémiumos mobilchipekhez jó lenne,
de ahogy látom, jelenleg a 5800U - is 4.44 GHz -re tud boostolni
( referenciaként: az Apple M1 -nél ha jól látom ez ~ 3.2 Ghz )vagyis: 5nm -en
- kevés kapacitás
- (feltételezés) inkább az alacsony freq -re ideális
- és extra macera ( ~ más tervezési filozófia )Ami érdekes még, hogy az nVidia a Samsung mellett bútorozott le ..
"It is expected that the contracted 8nm GPU production will take place at Samsung's Hwaseong plant."
Ami egyrészt azt is jelenti,
hogy nem kell az AMD-nek az nVidiával osztozkodni a 7nm-es kapacitáson.
( persze kérdés, hogy hosszú távon a nVidia a Samsunggal hogy jár ... )nincs nagy játéktér ...
A COVID miatt extrém nagy a kereslet ..
és az AMD-nek a mennyiség és a minőség és a szűk mérnöki kapacitás között kell egy ideális kompromisszumot találnia.
( persze ez a többi cégre is igaz .. )
Ha a GlobalFoundries .. ezt tudta volna ...
lehet, hogy másképp döntött volna ... annó ( persze biztos nekik is volt - pár nem kommunikált technikai nehézségük - hasonlóan mint az Intel-nek ... ha közel jártak volna a célhoz, akkor nem hiszem, hogy ennyire feladták volna )
Nézegetve az ütemtervüket (2020-10-26)
max a 12FDX ~ 10nm class várható - amit persze az AMD-is használhat az 5W -os chipeknél.
https://www.eetasia.com/globalfoundries-details-ambitious-technology-roadmap/A legnagyobb valószínűsége szerintem annak van,
hogy valamelyik Kínai gyártó lép be 3.-ként a piacra valamilyen agresszív fejlesztéssel
( persze ~ 5év múlva )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
paradoxon .. de ZEN3-hoz is a Clear Linux a legjobb ( by Intel )
The Fastest Linux OS For AMD Ryzen Zen 3? It's Still Intel Clear Linux
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=clear-linux-zen3&num=1"So as far as the out-of-the-box/default Linux performance is concerned, Intel's open-source Clear Linux is still leading on AMD hardware at the end of 2020. Granted, the other Linux distributions can be modified to some extent to help achieve similar performance in some areas such as by tuning the CPU frequency scaling governor, compiler flags, and other basics, but as shown in previous comparisons Clear Linux still does a lot more than that with their various patches, auto feedback directed optimization for some of their package builds, and other tuning for accelerating the likes of PHP and Python that involve more changes than simply throwing a few switches. Outside of the raw out-of-the-box performance, the desktop package options and support periods are other considerations as well to keep in mind when choosing a Linux distribution for any new Linux desktop system."
kivéve játékban
-
HSM
félisten
válasz S_x96x_S #4518 üzenetére
Annyiból nem vagyok meglepve, Apple-nek nagyon kell a kapacitás, ők vélhetőleg sokat nyernek a saját SoC-on, így a liciten akár jó magas árat is kínálhattak érte. Míg mondjuk az AMD-nek most még talán annyira nem égető, lehet még faragni a 7nm-en, és amúgy is X86-on és GPU fronton is látszólag előnyben vannak azzal is.
#4519 Petykemano : "azzal küzdenek, hogy a fejlesztéseket gyártástechnológia (sűrűség és fogyasztás) - független módon tudják implementálni"
Itt pont az a gond, hogy sok mindent nem lehet gyártástechnológia függetlenül implementálni. A gyártástechnológia erősen beleszól a szükséges kompromisszumokba, optimumokba, ami sok mindent boríthat az összefüggéseken keresztül. Emiatt igen kíváncsi leszek, a Cypress Cove esetén hogyan fog sikerülni a mutatvány, pl. a szükségszerűen megnyirbált gyorsítótár méretekkel. -
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #4519 üzenetére
Úgy tűnik, a cégek a súlyos termékhiányt szivárgással próbálják elütni...
RedGamingTech video a Warholról chiphell forrásra hivatkozva
- zen3+ (zen+ jellegű IPC előrelépés néhány tweeknek köszönhetően)
- 5.5Ghz
- 6nm ?mondjuk ha nincs zen4 5nm és MOAR COARS, akkor ez eléggé musthave, ha valami előrelépést akarnak felmutatni.
Az adatok alapján kirajzolódhat egy hasonló megoldás, mint a 12nm-es zen+ esetén volt. Vagyis hogy ugyanazzal a maszkkal gyártják 6nm-en. Ami így egy pont ugyanakkora chipet eredményez, kisebb tranzisztorokkal és több hellyel a tranzisztorok között, ami lehetőséget biztosít a magasabb frekvenciára és a hőelvezetésre.
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4518 üzenetére
Az kemény...
Sejtettem, hogy valami ilyesmi áll a háttérben.
a zen4-ben nyilván vannak olyan fejlesztések, amelyek feltételezik az 5nm adta alacsonyabb fogyasztást és sűrűséget. Ez nem meglepő, a (gyári) ARM lólépéses fejlődése is nagyrészt ennek köszönhető. És az intel megállása is azért történt, mert nagyon megcsúsztak a következő gyártástechnológiával. Ott is azzal küzdenek, hogy a fejlesztéseket gyártástechnológia (sűrűség és fogyasztás) - független módon tudják implementálni (vagy legalábbis ugye dönteni róla, hogy vállalható-e vagy sem) Ennek a küzdelemnek a gyümölcsse lesz a cypress cove a Rocket lake-ben.Pár dolgot nyilván lehoznak zen3+ néven. Erre is volt már példa, a zen2-nél emlegették, hogy az új TAGE branch predictor eredetileg a zen3-hoz készült volna, de mivel előbb elkészült, a zen2-be emelték be.
Ám ha az elnevezésből indulunk ki - zen3->zen3+ - akkor ugye nagy IPC emelkedést nem lehet várni.
Korábban ABU azt mondta, a zen4 hamarabb jön a szerverekbe. Ez alapján azt gondolnám, a Genoa el fog rajtolni jövőre, csak kevés SKU-val és selejt nélkül.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4514 üzenetére
>AMD ... Vagy ennyire nincs hozzáférése az 5nm-es gyártósorokhoz?
úgy néz ki, hogy nincs ...
Apple secures 80 percent of TSMC's 5 nm production capacity for the coming year
"The remaining 20 percent go to quite a few clients, such as Qualcomm, MediaTek, and Broadcom, as well as other less relevant brands."Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
II.
> Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik
> és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználniAmúgy a K5 wikiben nél írják is.
"The K5 was based upon an internal highly parallel 29k RISC processor architecture with an x86 decoding front-end."Vagyis az ISA - csak az utasítás dekódoló front-end részen kavar be ..
ami alatta van, az már RISC.> De ez a roadmap eléggé ráérős ezzel a zen3+-szal, nem?
> Az Arm irányából érkező fenyegetés ellenére lazítana az AMD a feszített fejlesztési tempón?gondolom a veszélyt ők is érzékelik,
szűkösek az AMD erőforrásai ( mérnökök, ... ) és a gyártókapacitás is
és nem lehet megállapítani a lehetséges mozgásteret ..> Itt az M1 az AMD nyakán.
az M1-et szerintem eléggé önköltséges árban számolják
és nekem nagyon gyanús, hogy keresztfinanszirozzák a mostani alapmodellt a szoftveres bevételekből. ( a sikeres átállás miatt fontos a konzolokhoz hasonló árazás )vagyis az Apple -M1 -es stratégiájával nem tud versenyezni az AMD.
nem is inkább a fizikai M1 a veszély,
hanem a custom chip ( apple silicon ) üzleti modell sikeressége.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik
> és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználnivannak jó és rossz példák, de szerintem nem lehetetlen
- lásd Jim Keller ( ZEN, K12 )
Persze a K12 nem jelent meg, nem tudjuk mennyire lett volna sikeres , viszont a piac akkor még nem volt rá elég érett ..Az egy-foglalatos ( közös chipset ) modell, szerintem nem rossz elgondolás.
és a chipseten keresztül a platform valamennyire kontrollálható.és ahogy látom, az AMD régebben is kísérletezett RISC-es cpu-val
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Am29000
persze a csapat és az ötletek s K5 -ben tovább éltek
"In late 1995 AMD dropped development of the 29k because the design team was transferred to support the PC side of the business. What remained of AMD's embedded business was realigned towards the embedded 186 family of 80186 derivatives. The majority of AMD's resources were then concentrated on their high-performance, desktop x86 clones, using many of the ideas and individual parts of the latest 29k to produce the AMD K5."------------
https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Keller_(engineer)
"Jim Keller (born 1958/1959)[3] is a microprocessor engineer best known for his work at AMD and Apple. He was the lead architect of the AMD K8 microarchitecture[4][5][6] (including the original Athlon 64)[4][7][8] and was involved in designing the Athlon (K7)[6] and Apple A4/A5 processors.[4][9][10][11] He was also the coauthor of the specifications for the x86-64 instruction set[9][12] and HyperTransport interconnect.[4][12][13] From 2012 to 2015, he returned to AMD to work on the AMD K12[14] and Zen microarchitectures.[15][16]""In August 2012, Jim Keller returned to AMD, where his primary task was to lead development of new generation of x86-64 and ARM microarchitectures called Zen and K12."
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_K12
"K12 was to be AMD's first custom microarchitecture based on the ARMv8-A (AArch64) instruction set with a planned release in 2017"Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4511 üzenetére
Még az előzőhöz:
Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználni. Vajon bármi ami a zen, az egyértelműen és azonnal ugyanolyan jó, vagy jobb Arm cpu-vá válna ugyanazon csapat keze között?
vagy miközben persze figyelni kell fél szemmel, hogy mi van a konkurenciánál, meg hogy működik az Arm mag, összeszedni a jó ötleteket, stb, azért profi x86 és profi Arm mag készítéséhez két külön, gyakorlott csapat kell?A roadmaphoz:
Elég érdekes. Ezt már többször mondtam, tudom, az unalomig ismételgetem. Itt az M1 az AMD nyakán. Jó, desktop CPU-k terén még csak gyülekeznek a felhők és persze M1-et nem lehet Az apple-től függetlenül vásárolni. De ez a roadmap eléggé ráérős ezzel a zen3+-szal, nem?Az Arm irányából érkező fenyegetés ellenére lazítana az AMD a feszített fejlesztési tempón? Milking? Vagy ennyire nincs hozzáférése az 5nm-es gyártósorokhoz?
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4506 üzenetére
- mi lesz a következő lépés ?????
FPGA
Az AMD és a MS is híve a programozhatóságnak.Mivel az MS konzol gyártó is ( XBOX ) ,
- és lesz az ARM-el saját tapasztalata
- és ha 70%-on tudja emulálni az X86-ot ( vagyis a jövőben nem látszik teljesítményvesztés)
akkor az MS is az Apple útjára léphet konzolok terén.Az AMD fegyverténye itt szerintem nem az x86, hanem a mélyintegráció.
az M1-nél azt emelték ki, hogy a cpu és a gpu közös címteret lát. Mások azon kuncogtak: az Apple elérte az a cpu-gpu integrációnak azt a szintjét, amit az AMD már a Kaverivel hozott.És a GPU sem piskóta. Mármint nem elég csak x86 helyett arm cput leemelni a polcról, a gpu-t is helyettesíteni kell. Az Apple egy kb 5 éves úton halad, amire ha a MS csak most lép rá, akkor abból azért nem lesz azonnal eredmény. (Itt merül föl az AMD felvásárlása a MS által)
De a kérdés attól még szerintem jogos, ha ma még nem is aktuális: miért terveztetne a MS konzol lapkát az AMD-vel.
A következő 3 évben azt látom valószínűbbnek, hogy a MS saját tervezésű ARM szerver procikat helyez üzembe és "ehhez" a következő konzol generációt az AMD-vel (AMD-vel?) már ARM alapon tervezteti meg.
Ott lesz még az nVidia is, akinél ott az ARM fejlesztés + meglévő GPU fejlesztés.
nagyot csodálkoznék, hogyha az nVidia 2 év múlva nem próbálkozna a betámadással ..
( de a Sony és az MS is meg fogják keresni, csak azért - hogy jobb alkupozíciót nyerjenek az AMD-nél )Az Nvidiának van már arm alapú konzolja: shield.
Mindazonáltal elég érdekes vita ez, miközben arról is szó van, hogy minden megy felhőbe.Egy olyan nagy cégnek mint az MS - mindig kell "B" terv.
Nem függhet más cégektől ..
És azt már mindenki megtanulta, milyen függeni az Inteltől ...
( emlékeztető Apple már lépett is ---> M1 )Ezt mondtam, hogy volt egy időszak, amikor épphogy az volt a policy, hogy szervezzünk ki mindent, ami nem core-kompetencia. => ez egyben függést is jelent. Nyilván persze ha a beszállítói piacon sok a lehetőség, nagy a verseny, akkor lehet válogatni. Az x86, sőt az egész CPU piac pont nem ilyen volt.
Az AMD-nek egy esélye van .. a rugalmasság és a flexibilitás ...
ha eljő az az idő, akkor neki is ARM-es design-al kell a piacra lépni ...
és ez szerintem 1-2 éven belül bekövetkezik.
Vagyis a változást nem lehet megállítani ...
azon kell elgondolkodnia az AMD-nek, hogy mikor álljon a változás élére!
( szerencsére jobb menedzsmentje van, mint az Intelnek, de ki tudja mennyit tudnak profitálni a következő 10 évből ... )Ebben a kérdésben szerintem tökre a szoftveres cégek diktálnak. És nekik szerintem most az lehet az érdekük, hogy ne vegye át az intel helyét az AMD, hanem virágozzék ezer virág.
-
Petykemano
veterán
válasz Sweet Lou 6 #4505 üzenetére
A surface-nek eddig sem sikerült még sem hardveres, sem szoftveres, sem kombinált előnyre szert tenni azokhoz a megoldásokhoz képest, amit a HP vagy a Dell össze tud rakni. Nagyjából abból építkeztek, ami a piacon elérhető bárki számára. És ugyanezekből a bárki számára elérhető lego elemekből bárki készíthetett akár linux alapú eszközt is, ami versenyképes tudott lenni a MS által készített eszközzel.
Sem a hardver nem volt egyedi (jobb), sem pedig a szoftver nem volt felkészítve semmilyen hardveres egyediségből való előny kovácsolására.
Kivéve persze az xboxot, ahol a hardver is egyedi és a szoftver is rá van szabva.Ha a MS csak addig merészkedik el, hogy összelegózzon valamit Arm alapon, amit szintén bárki megtehet, vagy megrendelhet a Qualcommtól, akkor azzal nem igazán lehet bezárkózni.
Amire én gondolok az az, hogy ha a MS tervez egy olyan lapkát, mint az M1, ami egyrészről egyedi és lényegesen gyorsabb, mint a piacon elérhető többi Arm CPU, és még tele is van pakolva dedikált hardverelemmel, és erre rászabják a szoftvert, akkor pont ilyet elég nehéz lenne bárki másnak a polcról leemelni.
De abban igazad van, hogy a MS általában a szabványosítás pártján szokott állni. Tehát ha elő is fordulna, hogy a MS tervez egy olyan lapkát magának, mint az M1, és a Surface termékcsaládot ezzel látja el, még akkor is valószínű, hogy ez nem fog bezárkózást eredményezni, hanem egy olyan szabvány lesz, amit átad a többi gyártónak:
van egy szoftverünk, ami így és ilyen hardverelemekkel kompatibilis, ha jót akarsz, követed, és az olcsóbb, alacsonyabb marzsú termékkategóriákat kiszolgálhatod.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
-------------
Videocardz : AMD Ryzen 5900, 5800, 5700G, and 5600G
Ryzen 9 5800 , TDP = 65W, ( Csak OEM ? )
Ryzen 9 5900 , TDP = 65W, ( Csak OEM ? )
Ryzen 7 5700G ?
Ryzen 5 5600G ?
----------------Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> amd nek 0 érdeke van arm procit kiadni ... azzal magával cseszne ki ...
az ötlet nem új,
és amúgy is azt kell gyártani, amit el lehet adni a piacon.ha valakinek az Radeon GPU-hoz vagy a Xilinx FPGA-hoz ARM -mag kell, akkor miért ne?
ha megnézed a Xilinx-et .. akkor eddig ARM-et adott ..
https://www.xilinx.com/products/technology/ultrascale-mpsoc.html
lásd: 64-bit Quadcore ARM Cortex-A53 Processors,
vagy
https://www.xilinx.com/search/site-keyword-search.html#q=arm%20cortexÉs ott van a SKybridge, ami ott van a fiókban.
-
Mahrenburg
őstag
válasz S_x96x_S #4506 üzenetére
"2021 Q1-ben bejelenthetik az új CEO-t .. akinek hasonló csodát kell művelnie mint Lisa Su-nak." - Perszonálunió?
"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi
-
S_x96x_S
addikt
"AMD Ryzen 9 5900HX is the upcoming Cezanne-H CPU with 8 cores and 16 threads. AMD is set to announce this processor and the full range of 5000U and 5000H CPU series based on Zen3 architecture during the CES 2021 keynote next month."
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-5900hx-spotted-with-4-7-ghz-boost-clock-much-faster-than-ryzen-9-4900hs
vagy ez
https://wccftech.com/amd-ryzen-9-5900hx-flagship-8-core-cezanne-zen-3-cpu-benchmarks-leak-out/Ryzen 9 4900H vs AMD Ryzen 9 5900HX
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4504 üzenetére
> Ez nem az az x86-ról szól. Ha a MS csupán elégedetlen lett volna az x86-tal,
> akkor a Qualcommtól is tudott volna megrendelni Valamit.ami az AMD nézőpontjából még érdekes lehet
az a konzol integrációs trendek.
- elsőként cpu , gpu két különböző gyártótól
- APU korszak
- APU customizáció ( piciben eltér az xbox és a ps5 apu-ja, de nem sokban )
- mi lesz a következő lépés ?????Mivel az MS konzol gyártó is ( XBOX ) ,
- és lesz az ARM-el saját tapasztalata
- és ha 70%-on tudja emulálni az X86-ot ( vagyis a jövőben nem látszik teljesítményvesztés)
akkor az MS is az Apple útjára léphet konzolok terén.Ott lesz még az nVidia is, akinél ott az ARM fejlesztés + meglévő GPU fejlesztés.
nagyot csodálkoznék, hogyha az nVidia 2 év múlva nem próbálkozna a betámadással ..
( de a Sony és az MS is meg fogják keresni, csak azért - hogy jobb alkupozíciót nyerjenek az AMD-nél )Ráadásul az ARM - jobban is fekszik a konzolok jövőjének
( 45W-on nagyobb teljesítményt tudnak kisajtolni belőle
, nem kell akkora hűtés,
és állandóan futhat a konzol - mint egy okos eszköz ...
és Mobil eszközként is nagyobb az üzemideje
)Amit még nem szabad elfelejteni, hogy az MS a cloud bizniszben ( AZURE) is érdekelt.
és az ARM-el megszerzett tapasztalatot - akár ott is fel tudja használni.Egy olyan nagy cégnek mint az MS - mindig kell "B" terv.
Nem függhet más cégektől ..
És azt már mindenki megtanulta, milyen függeni az Inteltől ...
( emlékeztető Apple már lépett is ---> M1 )Az AMD-nek egy esélye van .. a rugalmasság és a flexibilitás ...
ha eljő az az idő, akkor neki is ARM-es design-al kell a piacra lépni ...
és ez szerintem 1-2 éven belül bekövetkezik.Vagyis a változást nem lehet megállítani ...
azon kell elgondolkodnia az AMD-nek, hogy mikor álljon a változás élére!
( szerencsére jobb menedzsmentje van, mint az Intelnek, de ki tudja mennyit tudnak profitálni a következő 10 évből ... )------
Hát igen .. az Intelnek még nehezebb ...
2021 Q1-ben bejelenthetik az új CEO-t .. akinek hasonló csodát kell művelnie mint Lisa Su-nak.
https://www.notebookcheck.net/Tough-times-ahead-for-Intel-industry-insiders-spill-the-beans-on-subpar-10-nm-yields-server-CPU-plus-7-nm-delays-production-outsourcing-and-more.509532.0.html[ Szerkesztve ]
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz Petykemano #4504 üzenetére
Szerintem az MS nem fogja irtani a saját piacát és bezárkózni, a Surface sosem arról szólt. Inkább pont egy iránymutatás a gyártóknak, ami ösztönzi az innovációt. Ennél fogva én valószínűtlennek tartom, hogy a Microsoft az ARM alapú eszközöknél csakis saját gyártású hardverrel legyen jelen a piacon hosszútávon.
sweetlou6.wordpress.com
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #4503 üzenetére
Érdekesek a trendek.
Volt egy időszak az elmúlt 50 évben,.amikor az outsourcing volt a buzzword. A cégek igyekeztek megszabadulni minden olyan tevékenység cégen belül tartásától, ami nem képezte a cég primer kompetenciájának részét. A benzinkutaknál az üzemeltetés, nagy cégeknél az irodaház takarítása. Őrzés-védés-portás.Világos, hogy nem csupán arról volt szó, hogy a takarítást végezze a takarításra szakosodott alvállalkozó, mert így mindenki a kaptafájánál marad. Hanem sokkal inkább a cégméret csökkentése, szakszervezetbe tömörülés lehetőségének elvágása: a takarítás attól lett olcsóbb outsourcingolva, hogy a takarítást végző személyzet munkajogi értelemben kiszolgáltatottabb helyzetbe került.
De sok esetben nem csak a melléktevékenység kiszervezése volt jellemző,.hanem a főtevékenység bizonyos részei is. Például a chipeknél a chiptervezés benn maradt, a gyártás kiszervezésre került. Ennek meg nyilván méretgazdaságossági okai voltak.
Érdekes, hogy most minden nagyobb cég rájön, hogy a vertikális integráció előnyös. Ez nem az az x86-ról szól. Ha a MS csupán elégedetlen lett volna az x86-tal, akkor a Qualcommtól is tudott volna megrendelni Valamit. Az arm csak lehetőseget teremt arra, hogy ezt viszonylag magas szintű építőkockákból bárki megtegye. De azért mégiscsak foglalkozni kell a tervezéssel. Vélhetően nem csupán az a cél, hogy ne külsős csinálja, hanem valami egyedi alkotása. És foglalkozni kell a gyártással is.
Én továbbra is úgy látom, hogy erre a vertikális integrációra a HP és. Dell nem lesz képes,.mert bármilyen remek ötletük is lenne, nincs a kezükben a szoftver irányítása, amivel a remek hardver ötletet ki Lehetne használni.
Vajon ha az Apple, a MS és a Google saját szerver és kliens processzorok és eszközök gyártásába kezd, amiben nyilván valamilyen heterogén előny lesz kihasználható, vajon a processzorgyártóknak (qualcomm, AMD, Intel, mediatek) és gépgyártóknak (HP, Dell, lenovo) leáldozott?
Vagy Linux alapon lehet majd olyan vertikálisan nem integrált közösségi szoftverkörnyezet, amely versenyképesen életben tartja ezeket?
-
S_x96x_S
addikt
(konkurencia/trend)
már a Microsoft is saját ARM-es procit fejleszt ..According to the report from Bloomberg, Microsoft is currently evaluating its own ARM-based processors for its cloud and consumer products.
Microsoft rumored to develop its own ARM-based processors for Surface
https://videocardz.com/newz/microsoft-reportedly-developing-its-own-arm-based-processors-for-surface-pcsMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
Konkurencia vs AMD
Az Anandtech is kihozta az elemzését:
The Ampere Altra Review: 2x 80 Cores Arm Server Performance Monster"
Where Ampere and the Altra definitely is beating AMD in is TCO, or total cost of ownership. Taking the flagship models as comparison points – the Q80-33 costs only $4050 which generally matching the performance of AMD’s EPYC 7742 which still comes in at $6950, essentially 42% cheaper. Of course, performance/$ will vary depending on workloads, but the Altra’s performance is so good that I don’t think it really changes the narrative of that large a cost difference. We’re really on basing this on both companies’ MSRP prices and we know for a fact many customers will be paying less than that for volume purchases and relying on discounts, but that can also apply to Ampere and the Altra.One will note I didn’t make any mention of Intel yet - Intel’s current Xeon offering simply isn’t competitive in any way or form at this moment in time. Cascade Lake is twice as slow and half as efficient – so unless Intel is giving away the chips at a fraction of a price, they really make no sense. Ice Lake-SP is around the corner, but I don’t expect it to manage to bridge the performance or efficiency gap. Ampere and AMD here have free reign on the server market share – with Ampere having to cross the hurdle to convince customers to switch over from x86 to Arm.
Ampere is already shipping Altra systems to customers, with Oracle’s cloud business being the first big notable win for the company – signifying already very positive reactions in the market.
What we need to keep in mind though, is that today’s comparisons were against AMD’s EPYC 7742 which was launched almost 15 months ago. Rome’s successor, Milan, is already shipping to customers and has already started hitting the channel, and we expect to hear more about the Zen3-based EPYC chips in the coming weeks. I’m not expecting major leaps, but a 20% performance bump is pretty much a safe bet to make – it would beat the Q80-33 in more workloads and shift the balance a bit – but Ampere’s aggressive pricing would still be something for AMD to worry about.
What really excites me, is the potential of future Altra designs. ....
"az árakat is érdemes megnézni - a legkisebb akár az új Zen3 5950X ( 16c/32t) riválisa is lehet (hogyha az X86 -os kompatibilitás kevésbé fontos .. )
Q32-17 32core - 45W 128xGen4 8x3200DDR4 == $800
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest