- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #10071 üzenetére
lebuktál. szerintem marketinges vagy az AMDnél.
de ha még nem, akkor szeretettel várnak@Alogonomus : azt a verziót ismerem, az a hivatalos. Miközben másképp is kezelhető lett volna a probléma. Mondjuk vastagabb nyákkal. Lehet 2 centtel olcsóbb lett volna, mint a vastagabb kupak.
-
hahakocka
őstag
válasz
Devid_81 #10011 üzenetére
200e lehet kb nem? Drága lesz az igaz. Akkor veszem cska meg esetleg ha február-márc ra lejjebb megy az ára , vagy marad a 9700X az 56-57 fokos munka és gaming nagyon megfogott hibái ellenére és most már picit gyorsult amúgy s nekem kell munkára is 13 éve viszek Youtube oldalt, kell streamre, vágásra, tömörítésre encode-ra is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #10011 üzenetére
> Jo draga lesz...
relative.
Az első 1-2 hónapban mindenképp.
+ Főleg ha az eddigi Intel tulajok is erre váltanak át - mert az X3D overlockolható lesz.
+ És nem lesz elég a polcokon - a várható túlkereslet miatt.És az AMD-nek el kell döntenie,
- hogy a skalperek fölözzék le a hasznot,
- vagy inkább eleve +20% felárral adja ki, és az elején csak az vesz, akinek ilyen áron is megéri. ( és az árral szabályozza a keresletet - és maximalizálja a profitot, Mert kell a zen6 , zen7 fejlesztőknek a rendes fizetés! ) -
-
Alogonomus
őstag
válasz
Devid_81 #9863 üzenetére
Ez nagyon komoly gyorsulás, ha a végleges változatban is megmarad.
Már csak az a kérdés, hogy ezt a MS eddig miért tartotta vissza az elmúlt legalább 2 évben?
Látszólag erős alapokon áll az a fórumokon keringő teória, hogy a MS a főleg általa tolt Snapdragon X konfigurációk AMD rendszerekhez képest minél kedvezőbb teszteredményei érdekében tartotta vissza eddig szoftveresen ezt a plusz teljesítményt, majd a Snapdragon X gyenge fogadtatását látva törődött bele a helyzetbe a MS, és oldotta fel az AMD rendszereket érintő szoftveres korlátozásokat. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #9853 üzenetére
> Lehet, hogy Intel sem lesz nagy elorelepes jatekban,
> igy nem sok ertelme van kiadni meg az X3D-t?!Ha az Inteles cpu nem ad nagy előrelépést,
akkor az új X3D-t prémium áron is el lehet adni.Vagyis ha kész van, akkor nincs értelme porosodni hagyni a raktárban.
(a közgazdasági racionalitás miatt )szerintem: valami műszaki ok lehet a háttérben.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9819 üzenetére
Szerintem ez nem ennyire.egyszerű.
Úgy képzeljük, hogy az egy cég és hát a különböző kompetenciát vivő osztályok minden információval rendelkeznek - mint most mi - és hát biztosan a marketingesek voltak inkompetensek, mert hülyeséget tártak a publikum elé.De hát ez valahogy úgy működhet szerintem mint a fejlesztőknél, hogy megállapodnak az interfészekben és aztán mindenki szeparáltan dolgozik. És aztán a végén derül ki, hogy ja itt volt egy módosítás Amiről elfelejtettünk titeket tájékoztatni....
Az meg a főnököddel/megbízóddal is.elődordulhat, hogy heteken keresztül kérdezi, hogy tartható a határidő/költségvetés/stb, és nem is azért kérdezi hogy előre leszúrjon, hanem hogy szükség esetén igazítsa az elképzeléseit, vagy az arra épülő terveket és mégis azt érzi az ember, hogy muszájból, vagy könnyelműségből le kell bólogatnia egészen az utolsó időszakik, amikor már nyilvánvaló, hogy csúszás van.Egy ilyen cégnél ráadásul a.szivárogtatást és az ipari kémkedést is figyelembe kell venni.
Félreértés ne rések, biztosan van probléma a cégen belül, de szerintem nem annyira egyértelmű, hogy a marketinges team lecserélésével megszűnne minden probléma.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9787 üzenetére
Ugye-ugye, én már hónapok óta károgok...
Azt mondják egyébként, hogy az eredeti N3-ra tervezett változathoz képest N4-re kényszerült implementációt csúnyán vagdosták. Pl állítólag a dual-dekódert nem tudja megfelelően etetni RAMbó'.
Nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor az X3D a korábbiakhoz képest jobban csilloghat.
Valahol logikus volna, ha úgy osztották volna el, hogy a hagyományos zen5 érdemben csak a szerver jellegű terhelés esetén gyorsabb elődjénél. A másodlagos piacra pedig majd az X3D lesz jó.
De majd meglátjuk. Lehet ott is csak pár százalék difi lesz. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #9509 üzenetére
> AMD kezdesnel sz@rul araz, majd lecsokken
> a termek ara oda ahova valo par honap alatt,
> evek ota ez a jol bevallt (ertelmetlen) marketing naluk.ez inkább jól ismert közgazdaságtani racionalitás és kevésbé marketing.
A gyártási volumen felfutásából az is következik,
hogy az elején nincs elég CPU mint amennyire igény lenne
és a "prémium ár" szabályozza a keresletet.
Vagyis nem lesz hiány.
Aki hajlandó megfizetni a korai "prémium árat" annak jut CPU/GPU/Konzol.pl. a GPU-nál volt már olyan időszak,
hogy a hiány miatt a piaci ár feljebb ment mint az MSRP,
és ilyenkor sokszor a nagyker vagy a kisker aratja le az extra prémium árat,
és sok vevő csalódott lesz - mert hiába olcsó, de még ha van pénzed, akkor se tudsz hozzájutni.A korai prémium ár ezen kívül biztosítja a fejlesztési költségek gyorsabb megtérülését is.
De a legfontosabb tényező a piaci verseny,
Mert ha éles a verseny, akkor nagyon hamar beállnak a reális piaci árak. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9494 üzenetére
Azért érdekelne, hogy vajon itt is megint mi történt. Kicsit azért olyan, mintha CPU-ban is behúztak volna - ugyanabban az időszakban - egy RDNA3-at.
Az időszak, amelynek azt tulajdonítajuk, hogy GPU fejlesztésről erőforrás lett átcsoportosítva az AI/CDNA irányába talán azért lehet érdekes és meghatározó, mert a Mi300A formájában CPU is képviselteti magát.1-2 évvel a kiadás előtt még biztosan lehet döntéseket hozni, hogy N3-on gyártunk vagy N4-en, utóbbi esetben bizonyára meg kell ejteni néhány nyesegetést , amivel energiát és költséget lehet nyerni néhány százalék teljesítményért.
Plauzibilis lenne azt gondolni, hogy e kettő közül az AMD valóban választott és utóbbival kisebb lépést tett ugyan előre, amivel hát sajnos előáll egy ilyen helyzet, hogy az ógeneráció X3D modellje sok esetben versenyképes marad, de legalább a termék olcsón, nagyobb mennyiségben és/vagy hamarabb is hozzáférhető lesz. Kicsit persze ott kilóg a lóláb, hogy nem érzem azt, hogy lerövidült volna ettől a termékciklus. Bár picit rövidebb, mint két év telt el.
Mindenesetre azt mondják, hogy az AMD 2 évente átlag 15%-os IPC növekedésével leszakadó pályán halad.Az is biztos benne van a pakliban, hogy a fő célpiac továbbra sem a gaming. A szerverpiacon pedig a 15% átlagos javulás és az AVX512 még annál is jobb javulása pedig biztosan fontos tényezők nem is beszélve a magszám növelésről. A selejtet le kell dobni a desktopra, de hát hogy az milyen az már némileg másodlagos. vagyis a notebook/mobil piac mellett harmadlagos. A mobil piacon meg tartok tőle, hogy legalább pár évig a tops át fogja venni az eladási pont szerepet.
Mindenesetre azt bármikor megtehetik, hogy ráengedik a piacra a 9000X3D-t is. De ezzel valószínűleg be fogják várni az Arrow Lake-t.
Én továbbra is picit csalódott vagyok. Nem önmagában a remélt teljesítmény miatt, hanem amikor ez szóba kerül, mindig beugrik Mike Clark arca, ahogy becsukja a szemét és fú de szeretne 5 évvel később felébredni és megvenni a Zen5-t. De ahhoz képest meg nem akkora durranás. Ahhoz képest, hogy a Zen2-ről és a Zen3-ról nem ámuldozott így senki, pedig ezt az előrelépést azok is hozták.
A bejelentés előtt gyakran olvastam abban a kontextusban, hogy ez az AMD Firestorm momentuma. És hát a dual dekóder megjött ugyan, ami a rákfenéjének tűnt az x86 szélesítésének. De elgondolkodtam, hogy hol az ahhoz "tartozó" a 128-192kb L1$?
Nekem ez azt üzeni, hogy a Zen5 semmiképpen nem egy olyasfajta innováció, amint amit az Apple csinált. Jellegében sokkal inkább a Zen3-ra hasonlít. Újratervezés, de nem formabontó, innovatív megoldásokkal, hanem iteratív elképzelések hatékony implementálásával. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #9420 üzenetére
> Az jo lesz ha gyorsabb lesz a 7800X3D-tol
azért még van pár olyan játék,
amelynél 19%-nál jobban is megtolja az X3D extra cache -e.nézegetve a régi tesztet: Game Tests: 720p
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/18.html
7700X : 233.2 FPS
7800X3D :280.2 FPS ( PBO max-on .. de inkább kevesebb a javított BIOS miatt )
7800X3D :268.7 FPS ( stock )Várható - 8 magos ZEN5 : "9700X"
[ 233.2*1.19 ] = 277.508 FPS
vagyis átlagosan ( elméletben) eléri az X3D teljesítményét.
( átlag == ~ valamiben jobb lesz, valamiben meg rosszabb )de a fentiek csak spekulációk,
várjuk meg a tényleges eredményeket a végleges bios beállításokkal.-------------------
A BattleField V -ben viszont a 7800X3D marad a király ..
mert
280.6*1.19 = 333.914 fps
Ami még mindig kevesebb mint az 7800X3D : 366 fps -e -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #9414 üzenetére
> Vajon gyorsabb lesz jatekra mint a mostani 7800X3D?
elképzelhető, legalábbis az esetek többségében
---------
The if bus has changed a lot and the memory is very interesting"
"5.8GHz CPU-Z ST ~910"
"Non-x3d easily takes out zen4's x3d"
https://x.com/9550pro/status/1795459457201434817AdoredTV szerint egészen új cache elrendezése lesz a ZEN5-nek.
https://youtu.be/3FDh9C59Z1A?t=767Valamint (lehet) hogy új InfinityFabric 1.5 kap a Zen5, ami érdekes,
mert ehhez én teljesen új I/O die -t feltételezek.
https://x.com/9550pro/status/1795486270912950681
Zen 4 IF 1
Zen 5 IF 1.5 -
Alogonomus
őstag
válasz
Devid_81 #9414 üzenetére
Teljesen attól függ, hogy az adott játék motorja mennyire tudja kihasználni az X3D nyújtotta előnyöket.
Az X3D-s Zen3 és sima Zen4 összehasonlítások esetén is ugyanúgy van példa még a 7950X-et is legalább 10%-kal túlteljesítő 5600X3D-re (Baldur's Gate 3, Assetto Corsa, Watch Dogs: Legion) ahogy az 5800X3D-t bőven túlteljesítő 7600-ra is (Spider-Man: Remastered , HItman 3, Plague Tale: Requiem). -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9414 üzenetére
Kellemetlen volna az AMD számára, ha az v-cache segítségével egy olyan zsákutcába kormányozta volna magát, hogy a sima termék semmilyen előnyt nem hoz az előző generációs X3D-hez képest.
Mi értelme úgy kiadni?
Mondjuk ha olcsóbb. Végülis az 5800X3D-től 7600X is úgy volt picivel gyorsabb játékokban, hogy másban meg szignifikánsan. És mindezt - a CPU árát tekintve - olcsóbban.Én valami.hasonlóra számítanék most is.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #9274 üzenetére
a 8700F még érthető, a 8700G-ben van AIgyorsitocucc is. A 8400F az már izé, nagyonnemtom, ha jólemléxem, 8700G, 8600G, 8500G, es 8300G a jelenlegi kinálat ; namost a 8500G, 8300G -ben nincs AIcucc csak a Zen4C magok miatt meg vegye meg aki tud egyfolytában 2 évig vivóállásban állni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9075 üzenetére
> Strix Halo az erdekes lesz
Az eddig látott információk alapján sajnos nekem vannak kétségeim.
A Strix Halo-t az eddigiekben 16 magos konstallációban emlegették. Szerintem a 16 mag sok. Akit egy 40CU-s APU érdekelhet - feltételezve, hogy addig nem dob le az AMD valami ütős szoftveres cuccot, ami a 40CU-t egy diszkrét kártya mellett is hasznossá teszi - annak bőven elég lenne emellé 6-8 mag is.
(Legyen 6 mag + 36CU, 8 mag és 40CU)Szerintem aki 40CU-val beéri, annak nem kell 16 mag, akinek meg kell 16 mag, az nem fogja beérni 40CU-val, hanem kell a diszkrét kártya.
Értem, persze, biztos van egy olyan még ennél is szűkebb réteg, aki renderelni akar 16 magon és elfogadható minőségben játszani is, de utóbbira azért olyan sokat nem költene. De akkor is azt gondolom, hogy ezek kevesebben vannak, mint akiknek egy kompakt játékos minipc-hez 6-8 mag is elegendő.Azt gondolom, hogy talán az lehet az AMD gondolata, hogy a 40CU nagyon sok és sok helyet foglal és ezt azzal próbálják növelni a marzsot, hogy az egyébként mondjuk $350-400-os terméket (merthogy 6-8 magért és egy RX 7600-ért összekötve szerintem ekörül költene egy kompakt miniPC-re vágyó felhasználó) egy plusz chiplettel hirtelen a $700+-os szintre lökik.
Ezt persze meg lehet tenni, de akkor ez a termék nem a mainstream GPU-kat leváltó nép-gamer APU lesz, amire már évek óta áhítozunk, hanem egy alacsony volumenben gyártott termék, ami lényegében nem felhasználói igény kielégítésére, hanem technológiai mutogatásra készítenek: egy halo product.
Persze senki nem mondja, hogy ne lehetne az egyik CCD-t levenni, vagy letiltani. De szerintem hiba volna ebben reménykedni.
A Zen5 még a hagyományos összeköttetéssel és IOD-vel érkezik és elvileg a Zen6-tal fogja az AMD megreformálni a chipletek elrendezését, csatlakoztatását.Számomra az tűnik logikusnak, hogy a Strix Point monolitikus. Erre a napokban érkezett is egy 225mm2-es lapkaméret jóslat/leak.
A 40CU viszont nagyon sok. A közel ugyanekkora mennyiségű feldolgozóval rendelkező Navi33 esetén 32MB infinity cache-t alkalmaznak 128bit GDDR6 mellé. DDR5 mellé valószínűleg ennél lényegesen több kéne. Emiatt szerintem a Strix Halo nem monolitikus, hanem egy olyan kísérleti termék, amiben az AMD beveti a Mi300-ban is használt "base die + compute dies" megközelítést. Ez mondjuk megmagyarázná, hogy miért halo (drága és kis volumen.
-
paprobert
őstag
válasz
Devid_81 #9020 üzenetére
Tehát magon belüli szélesítés + 16 magos CCX
A "low power core option" az mégis mi?
Ez a megfogalmazás talán azt sejteti, hogy a normál magok Rocket Lake-esen túl sokat fognak fogyasztani?Annyit látunk már most, hogy a TSMC 3nm nem mutatkozik annak az aduásznak, amit vártunk. Megtörténhet, hogy a CPU dizájn változtatás miatti energiaigény és az azt kiszolgáló gyártástechnológia előrelépése nem követi le egymást.
-
-
Alogonomus
őstag
válasz
Devid_81 #8702 üzenetére
Csak ez nem az AMD bűne, hanem az ASUS bűne, mert valószínűleg az alkatrészeken spórolás miatt kellett magasabbra állítaniuk a feszültséget a stabil működés érdekében. AMD majd rákoppint a fejükre, ahogy azt tette az 5700 XT Strix kapcsán is.
Szóval ez nem Beta teszt, hanem az egyik AIB ismételt spúrságának a következménye. Remélhetőleg rögzül az ASUS lapot választókban, hogy legközelebb inkább kerüljék el az ASUS termékeit. Most pedig csak bosszankodhatnak a tanulópénz miatt.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Devid_81 #8697 üzenetére
Állítólag mindegyik eset ASUS lapban történt, és ezzel gyanúsan összefüggésben az ASUS vissza is lépett régebbi BIOS verziókra. Logikus tipp lehet, hogy az ASUS túl magas feszültség mellett üzemelteti a Zen4-es processzorokat, és míg az az X3D előtti esetekben csak kiemelkedően magas VRM hőmérsékleteket okozott, addig az X3D esetén már károsítja a processzort is.
-
KaqXar19
tag
válasz
Devid_81 #8628 üzenetére
Up Next
AMD Ryzen 9 7950X3D Reviews going Live Soon
azaz 15:00CET -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #8417 üzenetére
Szerintem...
A Meteor Lake lesz erre a válasz, ami igazán számít és ahol igazán számít.
Tudjuk, hogy a nagy sales nem a DIY piacon történik.
Ennek megfelelően a Dragon Range (ami a Twitteres források szerint a Raphaelhez hasonló képességekkel fog rendelkezni) lehet az igazi gyomros az intelnek. Főleg ha lesz mondjuk 7950HX3D is.Na erre nem tud megfelelő válasz lenni a Raptor Lake. Az intel fogyasztás mindegy alapon úgy szokott győzni, hogy jobban skálázódik. De egy 45-55W-os környezetben szerintem elvérezne.
Na, de a lényeg, hogy itt veszi fel a kesztyűt a meteor lake. Ami új gyártástechnológia, emlegetmek valami L4$-t is és valószínűnek tartom, hogy lentről felfelé fognak építkezni, mint a Tiger lake esetén.
Elméletileg a Meteor lake már tile based, tehát ez a felépítkezés remélhetőleg nem fog évekig tartani.
És szerintem ez fél év múlva meg fog érkezni.
Desktopon eleinte nem lesz versenyképes, de a cél mobile first.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #8216 üzenetére
> hanem az alaplapok ara...
mivel az AMD
- a DDR5 RAM
- és a lapok árára "már" kevés hatással tud lenni .. ( Gen5 M.2, ...)
kénytelen a CPU árakon hangolni ..Amúgy az USA-ban a Microcenter is akciózik, és ha nálunk nem is, de külföldön várható egy kis árverseny .. a meglévő raktárkészleteket próbálják kiüriteni.
pl.
- az Intel 12700K -hoz ingyen ASUS Z690-PLUS lapot ad.
- AMD Ryzen 5 3600 CPU -hoz ingyen B450M lapot ad .. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7737 üzenetére
Kétféle elképzelés volt a Zen4c-vel kapcsolatban.
Az egyik az, hogy kiemelik az L3$-t és csak a TSV-ket tartják meg. (és 3D-ben teszik rá)
Ezt még megspékelhette az a wccf-es gondolat, hogy a kiemelt L3$ magokat szembefordítják és azok megosztják egymással az L2$-t. [link]A másik lehetőség hasonló slankítás, mint a PS5 esetén történt a zen2 magokon.
Egyelőre ez tűnik bejönni: felezett L3$ (TSV sincs). lehet, hogy felezett L2$, slankított FPU, ilyesmi.
És persze N5 helyett N4 használata - biztosan egy sűrűségre optimalizált libraryvel. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #7706 üzenetére
> Mindenesetre engem egy mini-ITX erdekelne majd PCI-e 5.0-val a VGA-nak,
a mini-ITX és a PCIe 5.0 GPU miatt szerintem neked B650E az ideális,
jelenleg a választék ( októberi megjelenés)
- ASRock B650E ITX
- ASRock B650E Phantom Gaming-ITX/AXde X670E-ből is lesz ITX-es:
- ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi ( 2db nvme SSD: gen5 + gen4 )többet most nem látok ..
Amúgy nem árt várni 2-3 hónapot, és akkor még nagyobb lesz a választék.
pl. november végére a legtöbb alaplapgyártó elkészül velük, hogyha a karácsonyi forgalom fontos nekik. de amúgy az ITX mindig macerás.(szerintem)
Az A620-ból nem lesz VGA PCIe Gen5-ös; vagyis nem lesz A620E ..
persze ki tudja .. de értelme nem sok van.
Az X300 mintájára egy X600 -as elképzelhető, de az is inkább jövőre a Phoenix és a Dragonnal (mobil) procikkal együtt várható .. amolyan NUC-os rásegítésként. -
Komplikato
veterán
válasz
Devid_81 #7703 üzenetére
Azért trollkodtam picit előző hozzászólásommal, mert már az x570/B550 esetén se lehetett követni, és most ezt fogják még tetézni.
Ilyen extra vezérlő lap viszont már azokból is volt, Asus két Creator alaplapján csak azzal tudta becsatornázni a rengeteg extra csatlakozót (10GB, Wifi6e, TB4, stb.), de még sem volt annyira drága, mint egy Crosshair alaplap, ami még is "csak gamer" tuning alaplap. Nem workstation. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7698 üzenetére
Olvastam Abu cikkét is.
MEg ezt
de Ezen cikk és ezen cikk alapján azt mondanám, hogy az elnevezések/kategóriák nem annyira egzakt komponenslistát határoznak meg, hanem minimumot, amitől persze az alaplapgyártó eltérhet, de csak akkor, ha azzal nem lép át a következő kategóriába, mert akkor meg már úgy kell hívni. Szóval szerintem azért káoszos, mert eredetileg minimumokat akartak meghatározni, aztán jött valaki, hogy jó, de ha XYZ mégiscsak szeretne valami extrát a minimumon túl, akkor mi van? Jó, akkor azt hívjuk B650E-nek, de ne legyen kötelező.B650:
- legalább egy M.2 slot PCie5
- opcionális M.2 slotok (de valószínűleg csak Pcie4)
- biztosan PCIe4 x16 slot
- opcionálisan akár több Pcie4 x16 slot
- egy chip
- korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)B650E
- legalább egy M.2 slot PCIe5
- opcionális M.2 slotok (lehet a többi is PCIe5)
- opcionális Pcie5 x16 slot
- opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
- egy chip
- korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)X670
- legalább egy M.2 slot PCIe5
- opcionális M.2 slotok
- opcionális Pcie5 x16 slot
- opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
- két chip
- korlátlan OCX670E
- összes M.2 slot PCIe5
- 2db Pcie5 x16 slot
- két chip
- korlátlan OCA 2 vezőrlőhidat azzal indokolták, hogy azok tulajdonképpen jeltovábbítók, jelerősítik, amik segítik a PCIe5 sávszélesség elérését, biztosítását. (PCIe switch) Legalábbis biztosan nem az USB, SATA és egyéb perifériák extrém számosságú becsatolása lehetett a cél.
Az egész olyan, mintha az AMD ezzel a két vezérlőhiddal és a két x16 slottal a CXL-re próbált volna felkészülni, amelynek keretében ugye a különböző komponensek nem a CPU-n keresztül kommunikálnak egymással, hanem a PCIe switchént szolgáló vezérlőhidakon keresztül (vagy legalábbis úgy, hogy az egyik vezérlőhíd a CPU felé történő kommunikációt, a másik pedig a többi PCIe eszköz egymás közötti kommunikációját segíti)
De azt nem értem, hogy elvileg az x16 és a x4 M.2 közvetlenül a CPU felé megy és ezen kívül van még x4 a vezérlőhíd felé, ami az összes többi perifériát kezeli.De valahogy ebből a megközelítésből félresikeredettnek tűnik. Én úgy tudom, hogy a CXL-nek feltétele a Pcie5, ebből a szempontból viszont az alaplapok fele-kétharmada kapásból kiesik.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Devid_81 #7656 üzenetére
Én idén vettem egy 5900X-et a 470-es deckámba. Bár engem a rajta ollevő 200€-s monoblokk jobban motivált. Eleve csak azért van 470-es lap, mert a Promontory miatt 1:1-be tudtam a blokk alatt cserélni a 370-est. Az akció miatt még kerestem is a cserén egy 10-est, mert az Alza adott az új laphoz egy 240-es AIO-t.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7634 üzenetére
Hát "onemorething"-ezni szerintem csak a 3D V-cache cuccal, vagy a Bergamo típusú CCD-vel lehetne.
De bármire gondolok, az Osborne hatás jut eszembe. Vajon a 3950X esetén miért nem volt? Vagy miért nem merült föl? Azért, mert nem egy sok hónappal később megjelenő termékre vonatkozott, hanem hogy a többivel együtt megveheted majd. Tehát az emberek nem elhalasztották a vásárlásaikat, hanem egy drágább terméket vettek. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7631 üzenetére
Sőt, reálértéken csökkent, és ugye az energiárak és az általános infláció (nem mintha nem lenne időben eltolódó ok-okozati összefüggés) okán mindenki kapott rendkívüli kompenzációs fizetésemelést.
Ha ezek lesznek az árak, akkor vagy a Zen4 ST teljesítményében lesznek még itt nagy meglepik, vagy az Intel termékek áraiban
Racionálom még:
Az új termék mindig drága.
A DDR5 és az új alaplap és a PCIE5-ös SSD is úgyis borzasztó drága, nem ezen fog már múlni. -
törölt tag
válasz
Devid_81 #7576 üzenetére
"Erre radobok 80% es megszorzom a tellel es konkretan beledoglok a szamla fizetesbe hamarosan
"
Látod, ezért nem lesz tartható. Szerintem egy évet kell kibírni, és megoldódik az energia probléma. Ha nem, akkor nem lesz aki világítson és fűtsön.
7575Petykemano:
"Én úgy tudom, hogy az árampiacon hosszútávú szerződésekkel működik, de azt el tudom képzelni, hogy ha valakinek épp most többletre van szüksége, akkor azért ennyit kell kiperkálni, mert le vannak kötve a források."Ez részben igaz, lásd LNG, most volt cikk hogy az oroszok olyan feltételeket szabnak az LNG szerződésekben, hogy azokat ne írják alá. Ezek a hosszú távú szerződések. Ehelyett a szabad piacon adják el az LNG-t, magasabb áron. Most megtehetik. Az árammal ugyan ez a helyzet.
"Van ahhoz linked amit mondasz, hogy fél-egy éven belül kifut?"
Egyrészt arra alapozom, hogy nem fogják tudni az emberek kifizetni a rezsit, illetve hogy már csökkent az áram fogyasztás. [link] És ez nem csak nálunk van így, és a lakosságon kívül állami szinten is csökkentik a felhasználást, Európa szerte. Vagyis kevesebb kell, így csökkenni fog a kereslet is.
A másik dolog, amiről számtalan cikk volt, hogy Európa összes országa hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy leszakadjanak az orosz gázról és máshonnan szerezzék be. Ez egy nehéz tél lesz, de jövőre már nem lesznek problémák, és szerintem jövő őszre nem lesznek ilyen árak, mint most. Nem fog egy éven belül visszatérni a régi kerékvágásba, de nem létezik hogy ilyen árak legyenek. És a gáz ár kb együtt jár az áram árával.
[link] [link] [link] [link] [link] és még rengeteg ilyen, amik természetesen külön külön nem mérvadó, de egyben kezelve megoldások a problémára. -
-
Alpi.
addikt
válasz
Devid_81 #7541 üzenetére
Cpu-z single, az a sorsdöntő ! Minden más csak maszatolás. Lehet itt-ott villantgatni, de ott az első helyet nem a szél hordja össze !
/flex
Játékok alatt nyújtott jó teljesítményhez (elég komoly future proofness mellett) szvsz egy 5800X3D-vel elég kellemes helyzetbe lehet kerülni. Amivel többbet fog tudni egy 7000-es X3D az inkább a "future proofness" oldalhoz ad szvsz. -
Alpi.
addikt
válasz
Devid_81 #7534 üzenetére
Milyen helyzetben ? Az azért nem mindegy.
Egy sor feladatnál kb. semmi pluszt nem tud az X3D a sima, mezei 5800X-hez képest felmutatni. Máskor meg egész komoly előnye van. Azért meglepne, ha általánosabb 2d-s számításoknál csupán 5% körüli előnye lenne a Zen4-nek a 3-hoz képest. Játékokban, ahol az X3D jelentősen jobb (lehet), ott ok ez a pár %-os plusz. Kérdés, hogy kinek kell az a rész, hiszen a jelen Zen3-as X3D típus is eléggé túlmutat az átlag felhasználás során felmerülő igényeken. Én továbbra is esélyesnek látom, hogy Am5-nél már jóval szélesebb lesz az a feladatkör, ahol javulást okoz a V-cache. Nemsokára kiderül !
Zen3-nál gyakorlatilag egy "gamer" típusként vonult be ez a 3D-s verzió pedig itt nem ez volt a fő szempont. Legalábbis szerintem.Több Epyc típusba is bekerült ahol nem kifejezetten lényeges a játékokban mutatott joibb teljesítmény.
-
S_x96x_S
addikt
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7233 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az alacsony szivárgású lapkák energiahatékonyabbak, kevesebb feszültséggel is beérik, de nem tudnak olyan magas frekvenciát elérni. A magas szivárgású lapkák viszont nagyobb feszültséget igényelnek, emiatt kevésbé energiahatékonyak, cserébe magasabb frekvenciát is el tudnak érni.
A zen3-nál ez nagyon jól nyomon követhető volt:
- 5600X: magas szivárgású vágott lapkák
- 5800x: magas szivárgású teljes értékű lapkák
- 5900X: egy magas szivárgású és egy alacsony szivárgású vágott lapka
- 5950X: egy magas szivárgású és egy alacsony szivárgású vágott lapkaAz AT 5950X elemzésében is ez van leírva:
"Some users might be scratching their heads – why is the second chiplet in both of these chips using less power, and therefore being more efficient? Wouldn’t it be better to use that chiplet as the first chiplet for lower power consumption at low loads? I suspect the answer here is nuanced – this first chipet likely has cores that enable a higher leakage profile, and then could arguably hit the higher frequencies at the expense of the power."
[link]A válogatás tehát kétirányú. Nem jó (minőségű) és rossz (minőségű) lapkák vannak, hanem energiahatékony és nagyteljesítményű. És persze nyilván vannak lapkák középúton és persze azért nem zárnám ki annak lehetőségét se, hogy létezhet olyan "selejt", ami hiába nem energiahatékony, mégse képes magas órajelet elérni) De a lényeg, hogy a "jó" minőség valójában két dimenziós.
De szerintem egyértelmű, hogy az alacsonyabb szivárgású lapkákat válogatják a szerverbe és a nagyobb teljesítményt elérőket a Desktopra. minél szélsőségesebben jó valami egyik célra annál inkább selejtje a másik felhasználási módnak.Szerintem ez alapján inkább arra lehet számítani, hogy a 7700X valamint a 7900X és 7950X egyik lapkája továbbra is az energiapazarló típusból kerül ki értelemszerűen ezen belül úgy szétválogatva, hogy a magas frekvencia elérése szempontjából valószínűleg csak harmadrangú lapkákat fog kapni a 7700X. A magas frekvencia elérése szempontjából elsőrangú lapkák mennek nyilván a 7950X-be, de annak második lapkája nem biztos, hogy "épp jó valamire" típusból kerül ki, hiszen a 7950X MT teljesítményét azzal tudják maximalizálni, ha oda egy kifejezetten energiahatékonyság szempontjából jó minőségű lapkát helyeznek el. Persze más kérdés, hogy mi lenne a legjobb és más lehet az, hogy mi jut.
A közepes, egyik szempontból sem kiemelkedő "éppencsak jó valamire" lapkák szerintem a 7600X és a 7900X második lapkájának mennek, ahol se az energiahatékonyság nem fontos szempont a csökkent magok miatt és a kiemelkedően magas frekvencia elérése sem.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7228 üzenetére
Egyesek azzal magyarázzák, hogy a 6+8 magos Raptor Lake (13600K) nagyon versenyképes (MT teljesítményben és értelemszerűen árban is) és emiatt a 8 magos Zen4-et nagyjából azon a szinten lehet eladni, mint amin az 5700X debütált ($299) és nem pedig azon, amin az 5800X ($449)
És persze nyilván jól jön, hogy oda mind teljesítmény, mind ár szempontból befér majd a 7800X3D.Elképzelhető, hogy ellentétben a N7-en induló Zen3-mal, ezúttal nem lesz házon belüli wafer-konkurens és ezért meg is engedhetik majd maguknak, hogy jobban válogassanak, több jusson a mainstream-nek.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #6999 üzenetére
Lehet bejön a 6Ghz singlecore peak tippem ?
amugy ABU a videokartyasban epp most fejtegette, hogy ha erosen promozzak, akkor nem lesz jo.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6449 üzenetére
Nem tudom, neked mi a félelmed az AM5-tel kapcsolatban.
A legutolsó MLiD videó-interjúban a vendég azt mondta, hogy az AMD annak idején eléggé vadnyugati módon esett be az alaplapgyártókhoz. Tehát így bementek és letettek az asztalra pár teszt csipet és úgy mondták, hogy légyszi, ehhez csinálnátok alaplapot? Az alaplapgyártók meg néztek elkerekedett szemekkel, hogy "mivan?", hiszen ők ahhoz voltak szokva, hogy az Intel minden procihoz A-tól Z-ig dokumentációval és utasításokkal ellátva igényli az alaplapot.
Nem tudom, ez mennyire lehet igaz, mindenesetre a illető ezzel magyarázta a első generációs AM4 alaplapok minőségi problémáit és varianciáját. A 400-as széria gyakorlatilag chipset módosítás nélkül ennek a specifikációs hiátusnak a ráncfelvarrott pótlása.Namost az nem valószínű, hogy az AM5-tel ugyanez megtörténjen, mert azóta az AMD is nyilván fejlődött dokumentálás és persze elvárások terén. Ami biztos: drága lesz.
Ezzel együtt persze én se ugranék bele. Egyrészt mert drága lesz az alaplap is, meg a DDR5 is. Másrészt azért az AM4 early adopterjei némiképp pórul jártak. Én se szívesen futnék bele megint abba, hogy beleugrok az AM5-be az elején, mert milyen jó lesz majd lehet később fejleszteni és aztán végül érdemi fejlesztést megint csak alaplapcserével együtt lehet végrehajtani.
Egyébként itt egy táblázat, hogy támogatás szempontjából melyik gyártótól lenne érdemes választani: [link]
Egyébként:
- Gigabyte a legjobb
- az Asrock épp most kaparja össze magát
- az MSI-nél volt próbálkozás -
Busterftw
nagyúr
válasz
Devid_81 #6418 üzenetére
Epp a lenti jelentesben van ez:
"AMD announced the AMD Ryzen 6000 Series processors, built on the highly efficient 6nm “Zen 3+” core architecture, and including AMD RDNA™ 2 architecture-based integrated graphics to provide the fastest Ryzen mobile processor experience ever. AMD expects first system availability starting in February." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #6392 üzenetére
> AMD Ryzen 9 6900HX ....
> A geekbench nem eppen a legjobb, de ez is valamiezt kifejtenéd? miért? vagy mihez képest gondolod.
Mert "papiron" a maximalistáknak
az Intel 14 magosához képest tényleg kevés,
de az előző amd-s apu-hoz képest mégis valami előrelépés ..A ZEN4-es mobil chipekig ki kell húzni - és az még legalább 1 év.
----
Az azért jó jel, hogy felgyorsult a technikai innováció üteme ..
( végre érezhető a verseny )
és én még azt is el tudom képzelni, hogy
a páros években Intel konfigot lesz érdemes venni
a páratlan években meg AMD-t..---
részben kapcsolódva a stepping témához:
Az én ökölszabályom szerint a gyártási hét is fontos lehet .
Vagyis két azonos CPU közül ( ha nem tudod letesztelni )
akkor "általában" a később gyártottat érdemes megvenni,
mert a TSMC is folyamatosan finomítgatja a gyártási procedurát. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6213 üzenetére
Szerintem a legtöbb emberi azzal tudnák eltántorítani az intelre való visszaváltástól, ha a b350/x370-ig visszamenőleg lehetővé tennék a zen3(d)-re való csigát új alaplap nélkül:
Ez egy jó üzenet lenne az AM5 kapcsán is.
Én is vonakodnék újra első generációsat venni. Persze lehet, hogy az AM5 upgrade path nem fog ilyen hosszan tartani. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #6208 üzenetére
> Akkor valami csel van itt, ez a tippem, meg ezek jonnek:
> 5900X3D@4.6GHz
> 5950X3D@4.7GHzHa a Q4-ben jön a ZEN4
* All core 5Ghz!
* és +20~+30% IPC növekedés
* és Gen5 / 5nm / ..
akkor igen rövid életű csúcstartó lehet az 5950X3D.Ráadásul a nyáron (~augusztusban ) valószínüleg demózni fogja
az AMD a ZEN4-et .. és akkor bekacsinthat az osborne hatás -
vagyis a célcsoport lehet, hogy kivár ..
és 5950X3D helyett ZEN4-et akar.
Vagyis ha tényleg ki akarják hozni,
akkor még Q2 -ben célszerű megtenni. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6208 üzenetére
Ezek szerintem is jönni fognak, de csak fél év múlva.
Itt ez a bejegyzés elég szépen mutatja, hogy milyen chipletekből épülnek fel a 2 CCD-s sku-k [link]
Az 5800X olyan lapkákat kapott, amik sokat fogyasztanak, valószínűleg ez ugyanúgy igaz az 5800X3D-re is. A keveset fogyasztó lapkák kellenek a Milan-X-be, ezért most nem jut chiplet arra, hogy 5900X3D-t vagy 5950X3D-t építsenek belőle. Viszont a sokat fogyasztó lapkákat meg úgyse használnák fel Milan-X-be, ezért azt magas áron el lehet passzolni.
(Ugyanilyen szivárgó lapkákből 5600X3D pedig valószínűleg azért nincs - még -, mert amúgy meg olyan jó a yield, hogy már selejtesség miatt nem kényszerülnek rá a vágásra.)Egyébként tavasz (április-május) még messze van. Akkor már lehet, hogy megkezdi a zen4 szállítását az AMD, lecseng a roham a tavaly óta szállított Milan-X-re (Azure) és a még megjelenhetnek a palettán a hiányzó elemek.
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #6166 üzenetére
"Is 1080p Max possible?
My goal for integrated graphics is for it to be suitable one day for 60 FPS gaming at 1080p maximum settings. At these settings, we're asking a lot of the graphics solution to do lots of compute, sometimes with memory bandwidth that just isn't there. A normal suite does a few of these 1080p Max tests, and the results are almost always dismal:
The short answer is no. You're lucky to break 10 or 20 FPS in most cases." [link]Sajnos, ezt 2-vel megszorozva sem lesz óriási teljesítmény. Persze, régebbi vagy nem túl GPU-intenzív játékokra, vagy közepes részletességű, nem túl magas képkockasebességű FHD játékra jó lehet.
Ez a teszt is érdekes: [link] .Én egyébként éppen tegnap próbáltam ki a StarCraft2-t a Ryzen 4650U IGP-n, ~20W TDP-n egész szépen (jóindulattal 60 FPS körül) futott 1080P maxon. A régebbi lassú IGP-khez képest ez egy csoda, de egy akár 4-5 éves középkategóriás dedikált GPU-tól is még relatív messze van, lásd az előző teszt GTX1060-asát.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6161 üzenetére
"Tehat a Zen3 3D-re sok ertelme nem lenne valtani, max AM4-eseknek valahonnan 2xxx es 3xxx procikrol, mint utolso DDR4-es CPU."
Váltani AM4 esetén is csak akkor ha egyébként a 2xxx/3xxx procid alatti alaplapba be tudod tenni. Ahhoz nagyon extrém gaming performance-nek kell lennie, hogy AM4-ről új alaplapot vegyél - miközben az év második felétől jön az AM5, DDR5, Zen4.
(Persze ha valaki mindenképp meg akarja, akkor nem latolgat.)"Ha valoban kepes lesz egy GTX 1050Ti vagy GTX 970 szintre akkor ezzel nagyon sok olcso gamer laptopot eladnak majd. "
Legyen úgy.
De szerintem azért beletesznek majd a biztonság kedvéért egy RX 560-t, hogy ne legyen olcsó. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #6135 üzenetére
> AMD Ryzen 9 6980HX 6nm “Rembrandt” ...
meglepő a Dell-t olvani, mert eddig nagyrészut Intel párti volt.
"All three parts will be part of the AMD CES 2022 launch on January 4th. ASUS, Dell, and HP are among the first brands to adopt the new Rembrandt APUs."
> Kivancsi leszek desktop-on mennyit fog hozni a 6N
szerintem az 5Ghz elérhető lesz majd ott is
ha nem is defaultan, de overlockinngal biztosan.amúgy várhatóan jó kis NUC-os gép építhető majd a 6800G-ből.
kérdés, hogy lesz-e hozzá Gen4-es AM4 "pici" ház.
( mert az Asrock jelenlegi házai csak Gen3-asok ) -
-
válasz
Devid_81 #6084 üzenetére
Talán nem tűnt fel, hogy mindegyikhez 280W TDP van beírva. Itt megakadhattál az olvasásban, mert lentebb órajelhez kötött fogyasztási adatok is vannak.
Mondjuk a 4100 MHz-hez a 170W a 12 magosnál így is WTF, bár a múltkor valaki (talán Petyke?) linkelt egy tesztet, hogy az uncore rész az AMD procikban milyen sokat fogyasztanak. Simán lehet, hogy a 170W esetén a felét viszik csak el a magok 4100MHz-en, a többit az uncore rész.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6070 üzenetére
Próbáltam utánaolvasni, hogy mi a helyzet.
Merthát mégiscsak wccf...Én itt találkoztam a gondolattal: [link]
Sajnos eredmény még nincs.A pletyka alapját valószínűleg ez a kép szolgáltatta: [link]
Illetve azt, amit itt lehet látni: [link]
(Itt azt kell nézni, hogy B350 TomaHawk és kicsivel lejjebb 1.1.0.0 Agesa verzió)Minden bizonnyal ezt vette át több másik oldal is.
Az "UEFI INFO"-t tartalmazó kép egyébként tényleg arról árulkodik, hogy a E7A34AMS.1Q2, ami tényleg megegyezik a B350 Tomahawk BIOS file-jának nevével.Mindenesetre az itt található Ryzen SMU checker 1.2.0.8 segítségével meg tudom erősíteni, hogy a Tomahawk rendelkezik Vermeer támogatással.
Viszont pl a gaming pro carbon, ami nekem van, nem:
Ha valaki ért hozzá, elmondhatná, hogy miért szerepelnek ltászólag kétszer bizonyos elemek?
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6070 üzenetére
Szerintem a CES-en bejelentik (Ha jól értesültem, akkor az AMD-nek nem lesz a CES-en eseménye, hanem egy külön eseményük lesz AMD to Host 2022 Product Premiere Livestream Event névvel január 4-én. De ezt most csak azért szőrszálhasogatom, mert felmerült bennem is a kérdés, hogy vajon miért nem CES-hez köthető eseményen történik a bejelentés? Van annak valami időkorlátja? vagy más termékekkel is akarnak villogni, mint ami a CES-re való?)
Szerintem februárban lesz a desktop Ryzen 6000 rajtja
És majd márciusban lesz érdemi elérhetőség.Ennek persze két feltétele van:
1.) Az Azure cloudban végrehajtott mérések elég impozánsak voltak , 40-50-80%-os előrelépések. De hát én egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a bemutatott mérésekhez használt szoftverek közül hányat ismerek. Ez persze lehet, hogy csak egy szubjektív élmény nekem, de amennyiben nem, akkor előfordulhat, hogy a nagyon impozáns eredmények valójában csak egy kisebb (ha nem is feltétlenül szűk) réteget érintenek.Azzal kapcsolatban pedig jelentek már meg szintén mérések, hogy nem minden esetben hasznos az extra L3$.
Oda akarok kilyuladni, hogy elképzelhető, hogy nem lesz olyan brutális mértékű kereslet a szerverpiacról a Milan X-re, mint a Zen4-re lesz, vagy akár a Zen3-ra volt.Amennyiben viszont ez a feltételezésem nem igaz, akkor könnyen lehet, hogy hónapokig nem lesz elérhető DIY piacon, mert a gamereknek szánt bejelentés egy fedősztory volt és majd jól kiszúrják a szemünket néhány XT változattal és kész.
Ugyanakkor azt gondolnám, hogy ilyen nagy csinnadrattával bejelentett fedősztory eléggé szükségtelen lenne, ha egyébként csak a szerverpiacon tervezték volna érdemben eladni a terméket. A közönség talán némileg csalódott lett volna csak egy XT változattól, de hát volt már ilyen. Talán az inkább kelt csalódást, ha be van jelentve egy termék és nem kapható.
Másrészről pedig sokáig ment a csiki-csuki, hogy most Warhol vagy nem Warhol, zen3+ vagy nem. A pletykák szerint a Warholt a Zen3D javára kaszálták el. Tehát ha tudván tudják, hogy a DIY piacra nem jut termék, akkor mennyiből tartott volna kiszolgálni a gamer közösséget egy 6nm-es Zen3+ változattal, ami ugye a Rembrandt formájában gyakorlatilag már meg van tervezve. Ha soha szó sem lett volna ilyesmiről, akkor persze lehetne azt mondani, hogy hát költség, de a Warhol elvileg épp ez lett volna, csak ahogy mondtam a Zen3D javára elengedték.
Nem tudhatjuk azt sem, hogy lesz-e a v-cache-nek selejtje. Ha igen, akkor az AMD felhasználhatja ezt a szegmentáció erősítésére. Eddig az 5600X és 5950X között olyan nagy különbség nem volt a játékokban köszönhetően annak, hogy az AMD az Intellel ellentétben nem fukarkodott az L3$-sel. De ez változhat.
2) A másik feltétel pedig értelemszerűen az, hogy ne váljanak be azok a riogatások, hogy a v-cache mennyire megdobja a valamilyen CPU-s kriptovaluta bányászatának hatékonyságát.
Szerintem leak-ek majd a január 4-i eseménytől kezdve fognak elkezdeni szállingózni.
Ehhez a roadmaphez mondhatnánk, hogy talán kicsit korai a BIOS frissítés. De hát mondjuk másfél hónap nem olyan hosszú idő.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #5806 üzenetére
2020 áprilisban volt az első említés [link]
Utána fél évvel volt Ryzen termék és ahhoz képest még egy negyedév, mire a Milant bejelentették.Kérdés persze, hogy más stratégia mentén történik-e a piacra vezetés, mint korábban?
Megjegyezném, hogy ugye a Bergamo a 128 magos platform, mellette/előtte még ott van 96 magos Genoa is.
-
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #5739 üzenetére
Az AM4 mint fogalom nem halott. De azért az interkompatibilitás 3 generációra korlátozott.
Fejleszthetőség szempontjából az jár jól, aki egy kurrens alaplapot vesz prev-gen CPU-val és abba bele tudja tenni a next-gen CPU-t is.Tehát aki B450-et vett 1600-zal vagy valami zen+-szal, az nagy eséllyel bele tudja tenni az 5600X-et.
Aki B550-et vesz/vett mondjuk 3600-zal, az talán bele tudja majd rakni a most érkező XT/3D verziókat is.Az én B350-em szempontjából az AM4 eléggé dead-end.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- E-roller topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- További aktív témák...
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- HP Zbook 15 laptop (15,6FHD/I7-G4MQ/16GB/128SSD/Nvidia2GB)
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS Ultra 7 165H 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- LG 45GR95QE-B Ívelt OLED 2K WQHD 240Hz, 0.03ms, NVIDIA G-Sync ,FreeSync Premium ,HDMI 2.1
- HP Probook 840 G1 laptop (14/i5-G4/8GB/128SSD) - Erős akku!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged