- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Megoldások IBS/IBD-re
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Bambanő háza tája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Egy korszak vége
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #9945 üzenetére
Nincs szerencséd, egyszerűbb lett a megoldás.
AMD Ryzen 9 9950X3D and 9900X3D to Feature 3D V-cache on Both CCD ChipletsSub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz qwe8585 #8723 üzenetére
Szerintem az a szánalmasabb, hogy egy 200k-s alaplap simán tol 400W-ot a nem tuningolható 120W-os procinak anélkül, hogy a csinnadrattával reklámozott felügyeleti "szerv"nél bármiféle kérdőjelek felmerülnének.
Az se kimondottan baráti, hogy 0,1V-al kap többet a proci, mint amennyit vénylegesen neked visszajelez az alaplap. Na, ezek gondok. Méghozzá olyanok, amelyeknek a végén megolvad a szilikon. (az ~1400°C)Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Devid_81 #7656 üzenetére
Én idén vettem egy 5900X-et a 470-es deckámba. Bár engem a rajta ollevő 200€-s monoblokk jobban motivált. Eleve csak azért van 470-es lap, mert a Promontory miatt 1:1-be tudtam a blokk alatt cserélni a 370-est. Az akció miatt még kerestem is a cserén egy 10-est, mert az Alza adott az új laphoz egy 240-es AIO-t.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #7426 üzenetére
De akkor ez azt is jelenti, hogy számos mérés vonatkozásában a RPL jobb, mint a RPH.
Nem kell jobbnak lennie a RPL-nek ahhoz, hogy az Intel slide-okon jobbnak látszódjon. Elég a 2400-as ram-okkal bencselt Ryzen-ekre gondolni, amik mellett 3800MHz-es rammal tesztelték az Intel-eket pár éve...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #7264 üzenetére
Lesz 7990 is? Esetleg 7999? Vagy 7950 X2?
Mert ez a 800$ top gyakorlatilag a lehetetlen kategória, hacsak szószeri t fel nem adják az 1k$+ kategóriá...
És még akkor is esélyes, hogy a boltok polcain bőven 1500$ lesz, ha tényleg teljesít.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #6987 üzenetére
+60% TDP-hez +60% fázis. Nincs itt semmi látnivaló, kéremszépen...
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #6725 üzenetére
majd ird meg, hogy milyen stepping .. ( "B0" vagy "B2" ? )
Rád bízom a megítélését...
Mindenesetre BIOS alatt alapon 60°C, Win alatt 65-70 anélkül, hogy tényleges terhelés lenne rajta. Az 1700-as terhelve volt 45-50°C.
Egy Noctua D15 van a tetején.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #6719 üzenetére
Abból a szempontból mindegy is, hogy sokan a 300-as, 400-as lapokkal való kompatibilitás miatt fognak mostanában 5xxx procit venni, ott meg úgyis ugrik a gen4...
Többek közt nekem is, aki egy 5900X-et fog belepattintani holnap egy X470-esbe. Annyi kényelmetlenség, hogy nem tudom a vízhűtést feltenni az SSD-re, mert akkor az elsődlegesbe nem fér (meztelen SSD széle1mm-re a felső PCIe slottól) a másodlagoshoz meg már vágni kell x16/x0/x0-ról x8/x4/x4-re, a gen3 x8 meg már kevésnek tűnik a 6900XT-nek...
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #6654 üzenetére
Érdekes, én pont, hogy egy 5950X3D-t hiányolok, azt könnyebb lenne elkészíteni, hisz még vágni se kéne...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Armagedown #6581 üzenetére
10 éves játék... Eresszék rá a God of War-t vagy a Horizon-t...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz solfilo #6403 üzenetére
Ez azért érdekes, mert emlékeim szerint az EU csak második volt, előtte az amerikai versenyhivatal vert rájuk egy milliárdot, ráadásul azt anno úgy, hogy az AMD-nek kellett fizetnie a versenyelenességgel okozott kárért. Még emlékszem hírre, mert akkoriban ritkaságszámba ment, hogy az AMD pozitív negyedévet zárjon, de mikor elkezdtek érkezni az Intel-től a részletek, akkor sikerült plusszba kijönni a végére.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #6287 üzenetére
Erről a koherens GPU-ról már a Lucid Hyrda óta álmodoznak, de sehol semmi.
Már a sima sztereó 3D óta vízionálják azt is, hogy két egyforma GPU 100%-ra skálázzon hogy egyik az egyik, másik a másik szem képét számolja... VR-ra is elővették ezt a dolgot. A high-end két kijelzős szemüvegekbe el is lehetne lőni, de mégse.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
Nekem gyanús, hogy csak 5800-ból és 5950-ből láttunk valamilyen formában 3D változatot, se az 5600-ből se az 5900-ból nem.
Létezhet, hogy a 3D procikat nem tudják vágni, ezért azokból nem lesznek csak vágatlan chiplet-esek?Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #5686 üzenetére
Az SSD-t addig biztos nem, amíg egy power-cycle után üres az 512GB...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #5621 üzenetére
Az nem új jelölés, hanem egy ugyanolyan marketing név, mint a TSMC N7.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz hokuszpk #5618 üzenetére
Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy pusztán a számok nem jelentenek semmit. Intel jelenlegi 10nm-e elvileg jobb, mint a TSMC7. Csak a kapacitással vannak/voltak bajok. Érdemes megnézni a videó-sorozatot, amiben Der8auer elektronmikroszkóppal vizsgál Intel és AMD procikat a valódi csíkszélesség és tranzisztormagasság/-sűrűség megállapítása érdekében.
Tényleg kéne már valami új jelölés, mert ez az 'X' nm utoljára talán 130-nél volt valós érték. Attól lefele már csak arányszám, 45-től lefele meg már tényleg csak marketing-fogás. Semmire nem jó.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #5608 üzenetére
Értam, amit mondasz, csak nem az én kérdésemre ad választ. A DirectStorage nem a PCIe3 és PCIe4/5 közötti késleltetés-különbség miatt működik, hanem mert az adatfolyam útjából kivágják a CPU-t.
A koherens multi-GPU-t meg már lobogtatják egy ideje, kezdve a Lucid Hydra-val, ahol konkrétan eltérő gyártókat/architektúrákat is lehetett vegyíteni, csa kaztán mégse...
Ne érts félre, örülnék, ha lenne a dologból bármi is, csak ugye anno, mikor bejött a 3D, mint olyan, lobogtatták, hogy a multi-GPU rendszerek milyen jók lesznek, mert beteszel két egyforma GPU-t és az egyik az egyik szemet, a másik a másik szemet számolja... Aztán ugyanezt belengették, mikor az Oculus megjelent, hogy majd a VR milyen jó lesz, mert nem kell egy GPU-nak számolnia az irdatlan FPS-t és felbontást, mehet a két szem képe két külön GPU-ra... Azóta már a multi-GPU is -kvázi- megszűnt, az említett megoldásokból pedig soha nem lett semmi.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #5605 üzenetére
"Workstation kategória,
Videó szerkesztés
Kiterjesztett valóság ; Spéci alacsony latenciájú 3D szemüvegek
AI ;
Adatfeldolgozás"
Tipikus dolgok, amiket 8-12 óra szalag/üzletkötés után csinálni szeretnek az emberek, mint kikapcsolódás.De most komolyan, mennyit nyersz késleltetésben PCIe3-hoz képest nem munka-célú felhasználás alatt?
Optane persze hogy érezhető, azt írtam én is, mert számottevően jobban skálázódik, mint a NAND. Ez azért érezhető különbség:
De mikor megnéze legy új PCIe4-es NVME tesztet, ahol játékok betöltése, alkalmazások indítása közt van 1mp szünet, ott megvakarod a fejed, hogy akkor azért most le akarsz-e szurkolni annyi pénzt.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #5595 üzenetére
PCIe4/5 SSD-knek nincs értelme halandók számára. A puszta sávszélesség-növekedést csak bencsmárkok szekvenciális részeinél lehet élvezni, az IOPS meg ugyanúgy semmit nem ér, amíg a növekedés csak QD32-nél látványus, QD1-4-nél alig marad belőle valami.
Ebben volt poén a 3DXpoint, ami már QD4-nél elérte a max írás/olvasás kb 90%-át. Csak ugye az meg horror áron volt...Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #5268 üzenetére
Ha jól tudom, a HBM közel sem az a sebesség, mint az S-RAM. Nyilván fordítva meg a kapacitás alakul így.
Mindenesetre érdekes jövőképet fest, hogy a hagyományos L3 és a DDR5 közé így most bekerül még 2 rétegnyi tár. Ember legyen a talpán, aki ezeknek a kezelését megkomponálja...
Vó'tmá' kategória, de én még mindig azt várom, hogy jöjjön egy legalább 200W-os gamer SOC 6c/12t + legalább 16-20CU + 4-8GB HBM. Lehetőleg midnezt 500$ plafonon. És akkor ott van egyben a 300$-os VGA meg a 200$-os proci egyben.
sz: Tisztában vagyok vele, hogy ez legkorábban is csak azután jöhet, ha már a Radeon vonalat is átállították chiplet dizájnra. Addigra remélhetőleg lesz annyira jó a 3D technológia, hogy a procin ülő S-RAM-on kívül megoldható legyen a GPU-n ülő HBM3 is.
Mivel közölték, hogy az AM5 foglalat bem támogatja a 4-csatornás DDR5 kialakítást, így arról letettem, hogy azzal buffolják a memóriasávszélt, amit egy a fentiekben írt erejű GPU követelne.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
Azzal ugye tisztában vagy, hogy a fenti statisztikából hiányzik egy csomó melós, aki rontaná a statisztikát? Nincsenek benne se a 4 fős vagy annál kisebb cégek alkalmazottai, a részmunkaidős munkavállalók, valamint a közmunka-programban résztvevők sem.
Nem mintha ez változtatna a dolgokon... Én 4 éve kevesebb, mint 2 havi béremből vettem az AMD legerősebb videókártyáját. Azóta a bérem nagyjából 40%-al nőtt, az említett kategóriájú videókártya MSRP-je pedig 100%-al*. 🤣
* - Ehhez ugye még jön a forint gyengülése is, mert az MSRP az $.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #5131 üzenetére
@2xIGP:
Volt korábban pletyka, hogy APU-k kaphatnak 4-csatornás memóriát, azzal úgy lenne értepme, de ha a kupak alá be tudnak súvasztani 4-8GB HBM-et, az us megoldaná a gondot.
A 170W TDP jót is tenne egy ilyen gamer cuccnak, amivel lehetne valamelyest pótolni a kiesett 300$ alatti videókártya-szegmenst.
Szigorúan szvsz.
Nem tudom mi egyébre lehetne eltolni az 1700 tüskés foglalat adta érintkező-többketet, de kétlem, hogy mind a tápra menne.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #5133 üzenetére
Szerintem valamit félreértelmeztek, mert az energiahatékonyság nem valami egyezményes dolig, ganem egy származtatott eredmény, ami számolható. A 170W-ot zabáló proci is is lehet energiahatékony, ha 2x annyit számol, mint a 100W-os.
Hasznos számítás/fogyasztás. Ennyit jelent az energiahatékonyság.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
Gyártókapacitás... Az Intelnél van gyártókapacitás... Hiába jobb az AMD, nincs belőle elég. Így pl mobil szegmensben továbbra is piacot veszítenek a vörösök és a többi szegmensben se tudnak akkorát növekedni, mint amekkorát tudhatnának, ha lenne mit megvenni.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #4981 üzenetére
Úgy is volt, hogy a Raphael jön jövőre, nem a ZEN3+...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #4979 üzenetére
Nem.
Arra gondolok, hogy míg a grafikával a gépbe levő dVGA foglalkozik, addig a kupak alatt levő GPU gyorsíthat mondjuk fizikát, vagy stream esetén videó-kódolást.Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #4977 üzenetére
Korábbi diákon volt arról szó, hogy a GPU-kat és a CPU-kat is közös Infinity-re teszik. Nemrég volt hír, hogy szabadalmaztattak egy Active Cache Bridge nevű valamit, ami GPU-chipleteket hivatott összekötni...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz S_x96x_S #4767 üzenetére
Amúgy játékra se ideális de azért a 64 magos EPYC -et lenyomja ..
Azt elolvastad, hogy a linkelt dián CPU-n renderelik a Crysis-t? Szóval nincs videókártya...
A hátrány meg szvsz abbó lszármazik, hogy a Crysis -emlékeim szerint- nem skálázódik túl sok magra, szóval nagyjából 4/8 szál fölött az órajel fog nyerni.[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #4402 üzenetére
Plusz ne akarjanak már beleszólni a független tesztelők módszereibe...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Busterftw #4377 üzenetére
Tuti lesz refresh, egy generációban lépni architektúrát és gyártás-tech-et egyszerre mindig riziküós, ha belefér, jövőre jöhet 5nm-es ZEN3. Időbe belefér, és akkor az a 30-40% az 2x15-20% lesz. Intel se fog szundikálni a következő 2 évben. Ettől eltekintve a 2022Q3 teljesen reális.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
Viszotn ugye fontos észben tartani, hogy nem fogyasztásról beszélünk, hanem TDP-ről, vagyis a hűtés profiljáról. Olyan helyeken, ahol a hűtés limitált, nem fog menni a 28mp PL2.
A másik poénja a dolognak ,hogy ha találsz benchmark-ot, ami lefut ennyi idő alatt, akkor számottevően jobb eredményt fog produkálni, mint ami valós felhasználás alatt elérhető.Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
Pár hónapja volt táblázat az új Intel procukról, hogy hány másodpercig tudják tartani az abszolút maximum boost-ot és hogy mit eszik közben a proci. Röpködtek a 300w közeli értékek, csak néztem, hogy WUT?
sz: TDP meg alapvetően az OEM-eknek szól. A 125w-os hűtést is meg lehet ütni 200w-al, ha nem tart sokáig
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TESCO-Zsömle
félisten
"Best single-threaded performance and gaming performance:"
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Suzuki topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- TCL LCD és LED TV-k
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 10. nap: Kill Knight
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest