- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Az.nem derül ki egyértelműen, hogy az X3D mikor jön.
De talán mivel nincs külön szedve, ezért csak hónapok, vagy egy döntés kérdése.
De a TR ezen az ábrán még Q3
És a 7000G is Q3
És hát az is látszik, hogy a szegmensek alján még bőven 2023-on átívelően megmarad a zen3. -
törölt tag
válasz
sutyerák007 #7997 üzenetére
tökéletes névválasztás.. témához? semmi? gondoltam...
-
paprobert
őstag
Windows Update-re kötött Pluton chip van a Ryzen 7000-ben is...
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7993 üzenetére
"A 12900K ~ 27e CB R23 mT
vs. 7950X ~ 38e CB R23 mT
ami azt jelenti, hogy bár többet fogyaszt, de hamarabb be is fejezi a feladatot."Itt el van felejtve kérem hogy a 12900k 280e a 7950x pedig 360e.
És ugye ez hamarosan változik a raptorral, hiszen a 7950x ellenfele már inkább az.
Na majd folytatjuk a raptor megjelenése után. Addig is nem volt szép húzás hogy bepróbálkoztál a külön mért cpu fogyasztással a teljes rendszer fogyasztással szemben, de a válaszod alapján ezt te is érzed, mert nagyban hallgatsz róla és megpróbálkozol újra az eco móddal.
Azért az az életszerű, hogy aki megvesz melóra egy 7950x-et, mert tényleg kell a kraft, az nem fog eco módozni.Játékra meg overkill egy 7950x eco módban
-
Komplikato
veterán
Az a hír a ZEN3 magos Ryzen 3600 prociról elég érdekes. Nem vágom mit akart vele AMD? Gondolom menne vele a. PCI-E 4.0 is?
ZEN4 esetén viszont gebedjenek meg, kivezették az olcsó Threadripper lapokat, erre most legolcsóbb AM5 lap ami tud 2x8 PCIE-t 200k felett van, már AM4/ZEN3 esetén is 100k felett voltak. És ha nem csak játékra kell a gép nem akkora luxus pár extra PCIE szál, hogy 5-600k áron vegyen hozzá az ember TRX80 lapot, meg egymilliós CPU-t az ember.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7991 üzenetére
> Az hogy a vrm, vagy a dupla chipset nyeli be mindegy,
> a teljes képet nézve a fogyasztás nem kisebb mint az alder-nál. Lásd PH és Guru3D teszt.1.)
egyszerre kell nézni a fogyasztást és a teljesítményt.A nagyobb fogyasztáshoz sokkal nagyobb teljesítményt is ad az 7950X
Mindenhol ahol nagyobb a fogyasztása a 7950x-nek a 12900K-hoz képest ..
jellemzően a teljesítménye is sokkal nagyobb! ( CB R23 mT )
A 12900K ~ 27e CB R23 mT
vs. 7950X ~ 38e CB R23 mTami azt jelenti, hogy bár többet fogyaszt, de hamarabb be is fejezi a feladatot.
2.)
Eltérő alaplap -> Eltérő fogyasztás.A két alaplap ( 12900K-hoz használt vs. mostani zen4 ) eltér a PH tesztben,
és a Guru3D-s teszt, ki is emeli, hogy ez eltérést okoz.
"We want to make it very clear that power consumption measurements will differ per PC and setup. Your attached components use power but your motherboard can also have additional ICs installed like an audio controller, 3rd party chips, network controllers, extra SATA controllers, extra USB controllers, and so on. These parts all consume power, so these results are a subjective indication. Next to that, we stress all CPU cores 100% and thus show peak power consumption. Unless you transcode video with the right software your average power consumption will be much lower."3.)
Akinek fontos a fogyasztás, az bekapcsolja az ECO mode -otkorábban már belinkeltem a Gordon-os videót,
ahol kimérték
"7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less"de az Anandtech -es ECO teszt értelmezése is egyszerű.
170W helyett 65W -ból még mindig leveri a 12900K-s AlderLake-et."
Restricting our Ryzen 9 7950X processor to just 65 W in comparison to leaving power settings untouched, the CineBench R23's multi-threaded test performance is impressive, a score of just over 31K. For comparison, the Intel Core i9-12900K only managed just under 27K at default settings, which shows that even when restricting the power proportionally down to 65 W, there's still plenty of performance available in multi-threaded situations. For reference, restricting the Ryzen 9 7950X to 65W only loses around 18-19% in CB23 MT performance; very impressive.In the single-threaded test with CineBench R23, we only saw a drop of around 0.3%, which is negligible depending on the workload. Dropping down the overall TDP isn't as harsh on single-threaded workloads as it will be for multi-threaded workloads. ST performance remains intact mainly despite restricting overall power consumption.
The reason we used 65 W as a showcase for Zen 4's efficiency is quite simple. Restricting the power values on the Ryzen 9 7950X by around 61% (170 to 65 W) shows that the Zen 4 core is efficient and that the performance is still good. This is more relevant in small form factor systems where performance is desirable, but high heat output could impact on the longevity and performance of other components through thermal throttling.
"Ha magyarul kell:
"Megmarad a konfigurálható fogyasztás a Zen 4 processzorknál is"
https://prohardver.hu/hir/zen_4_megmarad_konfiguralhato_fogyasztas.html"Az AMD szerint egy 65 wattos Eco-Mode-ban működő Ryzen 9 7950X nagyjából 7%-kal gyorsabb egy fogyasztás szempontjából, paraméterezés szintjén nem limitált Ryzen 9 5950X-nál a Cinebench R23 többszálú tesztjében. Ez az elméleti maximumokat tekintve annyit jelent, hogy a Ryzen 9 7950X legfeljebb 88 wattot vehet fel a tokozásból a szóban forgó Eco-Mode beállítással, míg a Ryzen 9 5950X esetében ez az érték 170 watt. Ugye itt az előbb említett, paraméterezés szintjén nem limitált szóösszetétel egy picit csalóka a régi processzorra vonatkozóan, mert ennél is van egy limit, méghozzá a tokozás által elviselt maximum szint."
-
törölt tag
[link] "AMD's R5 Mistake: Ryzen 5 7600X CPU Review, Benchmarks, & Expensive Motherboards"
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7990 üzenetére
A performance / watt grafikonodhoz: "Az energiafogyasztás mérése közvetlenül a kettős nyolctűs csatlakozáson történik. "
Akkor, ha jól értem, csak a cpu által elhasznált áramot mérik. Ez megint nem korrekt, mert nekem nem csak azt fogja kiszámlázni az MVM, hanem az egészet egyben. Miért ragadod ki csak a cpu-t, ez így irreleváns. Az hogy a vrm, vagy a dupla chipset nyeli be mindegy, a teljes képet nézve a fogyasztás nem kisebb mint az alder-nál. Lásd PH és Guru3D teszt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7988 üzenetére
> a ryzen 7000 sorozat igen csak ott van fogyasztásban mint az alder ...
az én véleményem teljesen eltér...
elég jelentős a különbség fogyasztásban.
- Az idle fogyasztás főleg a Gen5 és alaplapfüggő(VRM?),
- de a teljesítmény/watt -ban[1] jelentősen lekörözi az Alder-t a 7000-res AMD.Ez a fejlettebb gyártástechnológiának(5nm) és annak köszönhetően is, hogy a Ryzen 6000-res mobil innovációkat nagyrészt átportolták a ryzen 7000-be. (SVI3)
Idle - magasabb fogyasztást viszont a VRM felépítés is okozhat, amit az Anandtech-es review meg is emlit :
" (extra phases are great when you need a lot of power, but waste power themselves at low loads)." De ez az Inteles alaplapokra is igaz.[1] egy performance/watt ábra :
( innen )
ha viszont nem a performance/watt, hanem a performance/price a fontos neked,
akkor a te procid a 12600K. ( verseny jó )és ha csak 1 Thread-es alkalmazásokat szoktál futtatni ( #7989 )
akkor is az Intel az ideális neked.
De ekkor megteszi egy egyszerű alaplap is kevés VRM-el - aminek alacsony a fogyasztása -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7986 üzenetére
rendben, köszönöm
"hogy 1 tesztből (mintavételből) óvatosan illik általánosítani"
igen de a guru3d teszt szerint is 70 és 72W az idle fogyasztás (7900X és 7950X), vagyis akkora különbség nincs. Mondjuk berakhattad volna ezt a képet inkább, már az új procik is rajta vannak.összegezve a ryzen 7000 sorozat igen csak ott van fogyasztásban mint az alder, a raptort majd meglátjuk.
-
S_x96x_S
addikt
viszik a 16 magos ZEN4-t [1] ; jön a Threadripper 7000 [3] és az olcsóbb B650-es lapok[4].
valamint a Milan-X is újratesztelték [2] .
-------------1.)
(Midfactory) Launch:
Ryzen 9 7950X: 230 units
Ryzen 9 7900X: 190
Ryzen 7 7700X: 200
Ryzen 5 7600X: 50
https://twitter.com/TechEpiphany/status/15752130547612672002.)
"Revisiting AMD EPYC 7773X "Milan-X" Performance With Linux 6.0 + Ubuntu 22.10"
https://www.phoronix.com/review/ubuntu-2210-milanx3.)
"AMD Ryzen Threadripper 7000 “Storm Peak” CPU With 64 Zen 4 Cores Spotted"
https://wccftech.com/amd-ryzen-threadripper-7000-storm-peak-cpu-with-64-zen-4-cores-spotted/4.)
Affordable & Mainstream AMD B650E / B650 Motherboards From Gigabyte Pictured, Designed For Budget Ryzen 7000 PCs
https://wccftech.com/amd-b650e-b650-affordable-mainstream-ryzen-7000-motherboards-from-gigabyte-pictured/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7985 üzenetére
> Ezért kérdéses, hogy a fogyasztás teszteket igpu-val vagy 2080 Ti-vel csinálták.
ha alaposan ránézel a PH-s grafikonra[1],
akkor valószínüleg te is meg tudod válaszolni a kérdésedet.Én azt olvasom ki belőle,
hogy egyedül az 5600G-t tesztelték kétféleképp IGP-vel és 2080 Ti- vel.
és ezt az elnevezésben fel is tüntették. ( felülről a 4. és az 5. sor )de se a 11900K/12900K/5800X/7900X -nél nincs feltüntetve az IGP.
vagyis ezek 2080 Ti-s mérések.
De ezt a "Strange Brigade" >400W-os értékéből is ki lehet következtetni.
[1]
>> Vagyis a PH 1 csúcs alaplapos tesztje alapján
>> én nem vonnék le messzemenő következtetést a ZEN4/AM5 -ös platformról."
> Ó ezt értem. Most minden más teszt jobb.ez szimplán csak annyi, hogy 1 tesztből (mintavételből) óvatosan illik általánosítani.
( ~ statisztikai/minőségmenedzsment alapok )
ami lefordítva .. annyit jelent, hogy még az azonos CPU-knál is lehetnek GOLDEN chip-ek, amelyek kilógnak az átlagból.
Az alaplapok fogyasztásánál pedig még nagyobb a szórás.amúgy nem könnyű tesztelni..
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7984 üzenetére
Mármint a játék teszteknél. De teszteltek igpu-t is, nyilván ekkor kivették. Ezért kérdéses, hogy a fogyasztás teszteket igpu-val vagy 2080 Ti-vel csinálták.
"Vagyis a PH 1 csúcs alaplapos tesztje alapján
én nem vonnék le messzemenő következtetést a ZEN4/AM5 -ös platformról."Ó ezt értem. Most minden más teszt jobb.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7983 üzenetére
> A PH eredményei rendszer fogyasztás,
> hiába próbálkozol a szebb képet mutató tesztjeiddel. Almát almával.
....
> Kár hogy ebben a fogyasztásban benne van egy gtx 1080 is.
....
> Milyen gpu-t használtak a ph tesztben?ha jól látom, a PH tesztekben ugyanazt a GPU-t használják egységesen.
teljen nevén: "GIGABYTE AORUS GeForce RTX 2080 Ti Extreme 11 GB GDDR6"
lecsekkoltam ( a 12900K és az 5800X -nél is ezt használták )
de a mostani zen4-es tesztben, már csak annyit írtak "RTX 2080 Ti"Hogy az "RTX 2080 Ti" idle fogyasztása a több vagy a a "gtx 1080" -é
azt nem igazán akarom megbecsülni.újra az álláspontom:
Az üresjárati fogyasztásba az alaplap eltérő felépítése akár +30W idle powert is hozzá tud adni ( a Intel Z690 DDR5 + Gen5 tesztek alapján a két szélsőséges érték különbsége )
Vagyis a PH 1 csúcs alaplapos tesztje alapján
én nem vonnék le messzemenő következtetést a ZEN4/AM5 -ös platformról.
főleg hogy a "MSI MEG Z690 Unify ~ 90W idle -t fogyaszt.",
ami még több mint az általad kifogásolt.bár az X670E -ben az
- extra chipset ( 2db van ! )
- és az M.2 Gen5 ( a Z690-ben nincs, mert kevesebb Gen5 sávot ad az intel )
adhat valami kimérhető többlet fogyasztást,
de ez szerintem még benne van a Z690-es alaplapok +10% -al növelt fogyasztási sávjában.A teljes képhez viszont meg kell várni a X670E-s lapok tesztjét,
amikor is egymáshoz is összehasonlítják a lapokat
.. és abból lehet majd látni az üresjárati ( idle ) fogyasztásokat. -
ShiTmano
aktív tag
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7978 üzenetére
> Kár hogy ebben a fogyasztásban benne van egy gtx 1080 is.
ezt nem pontosan értem.
- arra célzol, hogy a PH tesztben nincs benne a GPU ?
és az Ryzen 5800X-et is GPU nélkül mérték ?- Vagy hogy más GPU-val mérték?
Kifejtenéd pontosabban ?
itt egy guru3d teszt - ebben is benne van a gpu
és itt az MSI MEG Z690 Unify ~ 90W idle -t fogyaszt.
vagyis határozottan alaplap függő ...
és akár +30W idle powert is hozzá tud adni az alaplap eltérő felépítése. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7966 üzenetére
> A PH eredményei rendszer fogyasztás,
ha valaki aggódik a PH által tesztelt alaplap idle power-miatt
akkor ez tényleg alaplapfüggő dolog.
A Z690 DDR5 ös alaplapok idle fogyasztása
54.2 - 87.5 W között van. ( via AnandTech )a PH által mért 85-88W nem lóg ki ebből annyira aggasztóan
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7968 üzenetére
> Eco módban mennyit is esik a teljesítmény?
A tesztek:
7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less (~140w in anandtech review, but +16% perf over 12900k)"""
Was told by a mod that this ain't a "cpu review" and can be posted separately
tldr
- 7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less (~140w in anandtech review, but +16% perf over 12900k)
- There are some variances in 65w eco mode performance, pcworld hit 28655 but anandtech hit 31308 (+10% perf). Probably due to cooling, board, and bin differences
- 7950x at 105w eco mode loses ~10% perf compared to 7950x in cbr23 for 100w decrease in power (this number averages out to a lower perf loss of 5+% across other mt workloads according to other reviews)
- Computerbase found that the 7950x matches the 5950x perf at around half the power, 65w ppt vs 142w ppt (133w adjusted for same performance)
- Same st perf regardless of power limit (which is expected)
"""
https://www.reddit.com/r/hardware/comments/xp2mxd/ryzen_9_7950x_power_consumption_eco_mode_tests/ha a videóra vagy kiváncsi:
https://youtu.be/uks4qQ2MXrM?t=1217 -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7967 üzenetére
közben kicsúsztam a szerk. időből.
"a korrekt itélethez meg kell várni a sima B650 -es lapokat
amelyek nem támogatják a PCIe 5.0 -át és nincs bennük extra chipset."Na de akkor mi lesz a directstorage-el????
Ahhoz kellene a pcie5 vga, ssd, számtalanszor felsoroltad a pozitívumokat. Gyorsan változik a vélemény nálad, persze épp ahogy kampányolni kell a ryzen 7000 mellett.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7967 üzenetére
Aha. Eco módban mennyit is esik a teljesítmény?
- az X670E pedig fogyaszt rendesen
- extra chipsetVagyis minden x670e fogyaszt... az intel meg tudta oldani extra chipset nélkül... így a proci fogyasztása irreleváns, vagy az MVM majd levonja az áramszámlából az amd-s tulajoknak az extra chipset fogyasztását?
Egészben kell nézni a képet....
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7966 üzenetére
> Almát almával.
proci teljesen korrekt,
az X670E pedig fogyaszt rendesenfeltételezhető okok:
- az alaplap BIOS-ában még nincs ECO mode vagy valami hasonló ami lekapcsolja a nem használt dolgokat.
- extra chipset
- extra Gen5 sávok kivezetve.
- DDR5 6000 memória.> Almát almával.
a korrekt itélethez meg kell várni a sima B650 -es lapokat
amelyek nem támogatják a PCIe 5.0 -át és nincs bennük extra chipset.az lenne szerintem közelebb az általad javasolt "almát az almával"
Valamint a PH tesztben az ECO módot is elfelejtették letesztelni. -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7965 üzenetére
A PH eredményei rendszer fogyasztás, hiába próbálkozol a szebb képet mutató tesztjeiddel. Almát almával.
" Fogalmunk sincs az órajelekről, de feltételezve, hogy készletbeállításokkal működik, a többszálas pontszám körülbelül 15%-kal magasabb, mint a Ryzen 9 7950X, amely körülbelül 16 000 pontot ér el a többszálas tesztben készletbeállítások mellett. (azaz 5,10 GHz-es all-core boost)."
Alza
AMD Ryzen 9 7950X: 357e
Intel Core i9-13900K: 336eMindenki a pénztárcájával szavaz! A verseny jó!
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7940 üzenetére
> amit a Desktop Idle értékek is mutatnak.
18-20W ;
" At peak, the 7600X pulls an impressive 130W, and during idle, it was down to 18w.
Read more: https://www.tweaktown.com/reviews/10195/amd-ryzen-5-7600x-zen-4-cpu/index.html6 magos és egy 12 magos ryzen
-
Petykemano
veterán
A 34 magos monolitikus Sapphire rapids két dolgot vetít előre:
- vélhetőleg tényleg a tile/chiplet felépítés miatt csúszik a SPR
- hamarabb jöhet a Zen4 TR (Siena), mint a csak pár hónapja kiadott Zen3 TRGondolkodtam, mivel AMD mivel léphet elő, ha egyáltalán előlép valamivel.
Hiszen nem kizárt, hogy a 64 magos zen3 TRX elegendő MT teljesítményt nyújt
Szerintem a 96 magos Genoa leszállítása TR szintre túllövés lenne.
Szerintem nem lesz 3x8 magos AM5 és valószínűleg úgy is kevés lenne
Szerintem 2x16 magos Zen4c AM5-ben is minden szempontból kevés lenne.
AM5-tel legjobb esetben is úgy tudná fedni a területet az AMD, ha 1 Zen4 és 2 Zen4c chipletet tudna összerakni. De én egyelőre kétlem, hogy lesz 3 CCD AM5-ben.
Úgyhogy marad a Siena -
Petykemano
veterán
válasz
Németh Péter #7959 üzenetére
Ok, értem
Az 5800X3D továbbra is remekül versenyképes a játékokban és szoftverekben, ahol érvényesül. A 7700X ezt általánosan hozza. Mivel kb egy árban is vannak, ezért az általános jóság alapján inkább a 7700X lenne javasolható.
Viszont az AM4 platform költsége legalább fele, de inkább harmada az Am5-nek. Minimum pár hónapot kellene várni ahhoz, hogy megjelenjen a B650. Persze ez már attól is függ, mennyire akarsz jövőálló platformba beruházni. Egy drága X670E-vel bevásárolhatod magad a PCIe5 világába, aminek lehet, hogy 1-2 év múlva lesz csak érdemi haszna. És lehet, hogy csak akkor, ha sávszélesség-érzékeny dolgokat csinálsz az ssdken vagy bővítőkártyákon.Az biztosnak tűnik, hogy az AM4 bár még eléggé versenyképes, és jó áron kapható, de nincs továbbfejlesztési lehetőség. Egy AM5-be fél év múlva bepattimthatod a 7000X3D procit, 2 év múlva a zen5-öt 3 év múlva zen5X3D-t.
Esetleg Intel oldalon is szétnézhetsz. A raptor lake vegyesfelvágott. Hasonlóan dead end, mint az am4, de MT teljesítményben többet nyújthat,.mint egy zen3, de ehhez sajnos kellhet a drága DDR5, de valószínűleg ott már olcsóbbak az alaplapok, mint AM5-höz.
-
törölt tag
Alza
AMD Ryzen 9 7950X: 357e
Intel Core i9-13900K: 336e -
válasz
Petykemano #7957 üzenetére
Hmm, csak egyre jobbakat hallok erről a 7800X3D-ről... Köszi az infókat!
Rosszul fogalmaztam, nem 5800X3D-ről szeretnék váltani, hanem i4790K-ról. Amikor azt írtam, hogy "maradjak a 5800X3D-nél", akkor arra gondoltam, hogy jó lesz nekem az előző generáció. Megint olyan 5 évre terveznék ezzel a konfiggal.
-
Valdez
őstag
-
Petykemano
veterán
válasz
Németh Péter #7954 üzenetére
Az, hogy érdemes-e, mindig nagyon pénztárcafüggő.
Ha valakinek a pénz nem számít, mindenképpen a legjobbat akarja, akkor járható út, hogy bevásárol egy >$500-os alaplapot és hozzá a 7700X-et azzal a felkiáltással, hogy majd amikor megjelenik az X3D verzió, akkor csere.Ha a pénz számít, akkor szerintem érdemes megvárni a B650-es lapok rajtját, és még azután is 1-2 hónapot, mire elmúlik az újdonság felára. Addigra meg már talán majdnem itt van az 7000X3D.
Én a 5800X3D-ről nem váltanék.
De az a "baj", hogy én nagyon árérzékeny vagyok, garasoskodok. Nem biztos, hogy én megfelelő vagyok a "megéri-e" kérdés megválaszolására, ha valaki olyan kérdezi, aki mondjuk félévente félmilliós büdzsét szán a hobbijára. Mindenképp hallgass meg másokat is.Egyébiránt az 5800X3D esetén volt egy olyan kihívás/nehézség/korlátozás, hogy a lapka feszültsége nem mehetett egy bizonyos érték fölé, ami frekvencia regresszióval járt. Ennek tudtommal nem fogyasztási okai voltak, hanem a TSV illesztéseknél található "forrasztóanyag" (bump) nem bírt magasabb feszültséget. (Gondolom valami hasonló jelenség lehet, mint a hagyományos izzóknál az izzószál.)
A pletykák szerint ezt a problémát sikerülhetett kiküszöbölni. Amennyiben ez igaz, úgy a 7000X3D már nem fog frekvencia regresszióval járni, ezért nagyobb lehet az előrelépés a V-cache használatával, mint az 5800X3D és az 5800X között volt.
-
S_x96x_S
addikt
A jelenlegi AM5 alaplap felhozatalt nézve ..
https://geizhals.de/?cat=mbam5Az én igényeim alapján,
ami elég spéci - i/o és adat opimalizált:
- legyen 2db x8 -ra osztható PCIe Gen5
- és minél több Gen5 M.2
jelenleg 4 lap felel meg,ebből az ár alapján a két legolcsóbb:
- MSI MPG X670E Carbon WIFI
- ASRock X670E TaichiAz ASROCK X670E taichi legnagyobb problémája, hogy a BIOS mérete elég pici.
* "128Mb AMI UEFI Legal BIOS with multilingual GUI support256Mb nem ártana; ráadásul a többi ASROCK X670E lapbna már 256Mb van.
https://www.asrock.com/mb/compare.asp?Models=X670E%20Taichi,X670E%20Pro%20RS,X670E%20PG%20Lightning,X670E%20Steel%20LegendVagyis maradt a "MSI MPG X670E Carbon WIFI" ami papiron nem is olyan rossz.
3x PCI-E x16 slot
Supports x16/x0/x4, x8/x8/x4
PCI_E1 PCIe 5.0 supports up to x16 (From CPU)
PCI_E2 PCIe 5.0 supports up to x8 (From CPU)
PCI_E3 PCIe 4.0 supports up to x4 (From Chipset)4x M.2 slot
M.2_1 (From CPU) supports up to PCIe 5.0 x4 , supports 2280/2260 devices
M.2_2 (From CPU) supports up to PCIe 5.0 x4 , supports 2280/2260 devices
M.2_3 (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 22110/2280/2260 devices
M.2_4 (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 2280/2260 devices
6x SATA 6G portAz Alzánál br. 283 290 Ft az előrendelési ár.
De azért hátha lesz hasonló B650E-s is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7953 üzenetére
> Talán úgy fogalmaznék inkább, hogy a jövőbeli növekedésre/csökkenésre vonatkozó
> várakozások, percepciók pillanatnyi állapotát tükrözik a részvényárfolyamok.igen, ez pontosabb ..
-
válasz
Petykemano #7953 üzenetére
Szerintetek érdemes várni a AMD Ryzen 7800x3D processzorra vagy inkább vigyem a mostani 7700X-et? Esetleg maradjak a 5800X3D-nél? Van valami hátránya a 3D technolóiának? Nekem nagyon tetszik eddig, amit hallottam a AMD Ryzen 7800x3D-ról, mert még nem igényel vízhűtést és nagyon jó egyszálas teljesítmény várható tőle.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Én desktop procit használok, a többi nem érdekel.
> Ilyen optane, meg szerverek, meg ilyesmik, nem is értem hogy jönnek ide.mert összefüggenek.
Ha meg akarjuk érteni az Intel és az AMD működését ( hogy a trendet megjósolhassuk ),
ahhoz érteni kell a globális optimumot .. amire törekszenek a cégek.az AMD chipletes technológiát használ - relative kevés mérnökkel tervezve .. emiatt ugyanazt a ZEN magot hasznája a desktop - laptop - szerver fronton.
Emiatt az AVX-512 a ZEN4-el a notebook és a desktop AMD-s gépekben is megjelenik.Az Intel meg régebben megtehette, hogy több különböző maggal dolgozik a monolit felépítés miatt, ma már egyre kevésbé.
A verseny miatt mindkét cég folyamatos innovációra kényszerül
és spórolni sokat ott lehet ha egyre modulárisabb a felépítés
és a desktop és a szerver rész minél több közös részt meg tud osztani egymással.Az autógyártásban is van hasonló pl. közös alvázzat használ több különböző márka.
> Láttad, a tőzsdei eredmények is mérvadóak voltak, egészen addig,
> amig kedvező dolgokat lehetett belőle kiolvasni.Az AMD-nek még mindig kedvező ..
Közel hasonló nagyságrendű az értékelésük, annak ellenére, hogy
- az AMD nek kisebb a piaci részesedése
- az AMD-nek nincs gyára. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7936 üzenetére
> Bocs, csak egy gyors kérdés.
lassú üzemmódban vagyok;
> "amúgy a piac és a befektetők mondanak itéletet .. és ez épp elég.
ez még mindig igaz.
( mellesleg a piacnak te is a része vagy. )https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/market-cap
"A piaci kapitalizáció (vagy piaci érték) a leggyakrabban használt módszer egy nyilvánosan jegyzett vállalat méretének mérésére, és úgy számítják ki, hogy az aktuális részvényárfolyamot megszorozzák a forgalomban lévő részvények számával."A részvényárak tartalmazzák a jővőbeli növekedést/csökkenést .. jelenleg már borusabb a gazdasági előrejelzés és emiatt kisebb növekedést jósolnak az AMD-nek ..
Az Intel-t ez kevésbé viselte meg, mivel már jelenleg is elég alulértékelt.
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/INTC/intel/market-cap
Ami érdekes volt annó, hogy
- Az Intelnek még mindig nagyobb a piaci részesedése
- ráadásul az Intelnek rengeteg gyára ( chip öntődéje) is van
És az AMD -t mégis értékesebbnek látta a piac.Bár az arányok egy picit változtak - de a trend nem annyira ..
- Az AMD egy pénznyomda ..
- az Intel meg veszteség közeli és folyamatosan le kell választania a balasztot - ami csak viszi a pénzt. ráadásul a következő 1-2 év még hasonló lesz az Intel CEO szerint.> Hogy állunk az ítélettel? Vagy mára van új számod, amire figyelni kell?
A tőzsde teljesen demokratikus és minden pillanatban egy új egyensúlyi állapot keletkezik.
A verseny jó
és az Intel nincs könnyű helyzetben.
( persze az AMD se .. a versenynek hála .. )> az intelnek akkor még 90%-os piaci részesedéssel nem sikerült avx-be életet lehelni,
> de te az amd-től a 2x%-val az ellenkezőjét várod ....amúgy a többség ezt várja .. nem csak én ..
https://news.ycombinator.com/item?id=32983406avx-512:
- mint ismert az Intel első generációs implementációja downclock-os volt.
- több különböző variáció volt
- és az intel visszatartotta az avx-512-öt a szerverpiacra
vagyis pont az Intel akadályozta az elterjedést.és azért érdemes átolvasni :
- Zen4's AVX512 Teardown:
https://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=614191
- AMD Zen 4 AVX-512 Performance Analysis On The Ryzen 9 7950X
https://www.phoronix.com/review/amd-zen4-avx512> avx-be életet lehelni,
érdemes pontosítani ..
A legtöbb proci jelenleg már AVX2 képes.
most az AVX-512 a téma. -
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #7946 üzenetére
Ezt már sokadszorra látom leírva, hogy jobb lesz a raptor lake, de ennek mi az alapja? Eddig ugye max pletykák lehetnek róla, de nem hiszem, hogy túlságosan meg lehetne bízni bennük.
Én így laikusként arra számítanék, hogy ilyen pár %-os difik lesznek csak a Ryzen 7000-hez képest, azt is csak bizonyos esetekben (most is igen csak feladat függő, hogy hol melyik cpu a jobb, még játékról játékra is nagyot tud változni).
Viszont az AMD-nek még hátra van az 7000 X3D, ami talán jövő év elejére van pletykálva, amivel szemben én nem hiszem előnye lesz egyáltalán.
Persze csak én is csak "Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül.." -
törölt tag
válasz
Petykemano #7946 üzenetére
Ha annyival lesz drágább mint amit tud, az kb öngól. Vissza eső pc eladások mellett max annyiért szabadna adnia, mint az amd, ha jól akar kijönni belőle. Azért az am5 még kap pár gent, az lga 1700 pedig itt véget ér, oké persze évekig elvagy egy raptorral, de a DIY piac az amd mellett dönt így.
-
Petykemano
veterán
Van egy wccf leak az Intel raptor lake árazásra
A 13600K 10%-kal drágább, mint a 7600XEz alapján úgy tűnik, tényleg drágább is lesz annyival, amennyivel jobb.
(Ezt persze be tudod pattintani meglevő 1700-as lapodba)Fog szerintem az árazás változni a következő 6 hónap folyamán.
Most a DDR5 is újdonság még. Gondolom nagy erővel telepítik már a Genoa szervereket. A hivatalos rajtkor egy hyperscaler biztosan fog bejelentést tenni, hogy náluk már elérhető. Az valószínűleg nagy keresletet jelent a DDR5-re és amíg a tömeggyártás felfut, beéri a keresletet addig biztosan emelkedett lesz a DDR5 ára is.
Most az AM5 alaplap is újdonság még. MLiD is említette, hogy az első 1-2 hónapban az alaplapgyártók prémiumot akarnak szedni. És ez lehet, hogy igaz lesz a B650 lapokra is. Ezen a téren én érezhető árszintecsökkenést inkább jövő év elején várnék csak. (Gondolom, a B650 lapokkal együtt fog rajtolni az AM5 Rembrandt is.)
A procik terén megjelenik az intel kínálata. Az intel portéka várható árának hatására mondjuk nem gondolnám, hogy rögtön csökkenteni kellene a 7600X árát. Ez még nem akkora differencia, hogy ne legyen senki, aki megveszi.
És fél éven belül várható a Zen4X3D is, ami remélhetőleg nem egy új árszintre érkezik, hanem ezek helyére. Nem is beszélve arról, hogy jövő év elején rajtol a Phoenix Point, bár abból desktop terméket április előtt nem várnék. -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7942 üzenetére
Ezek az árak megfelelnek annak, amivel előzetesen kalkuláltunk. Szerintem brutál sok, de lehet, hogy azért gondolom így, mert az én fizetésem nem nőtt együtt a magyar átlagbér mértékével vagy a dollár (esetleg a földgáz) árfolyamával.
Az amazon.de-n egyébként én még mindig $200 alatt látom az 5600X-et és $600 alatt az 5950X-et, ami figyelembe véve, hogy milyen módon változott a dollár és euró árfolyam arra utal, hogy itt még az msrp ár alattlehet kapni.
Amazon.com-on 5600X $199, 5900X $368
Az 5950X kedvezménye valóban kisebb, $799 helyett most $731Nekem továbbra sem tűnik úgy, hogy rendeletszerűen szűntek volna meg az 5000-es szériára adott kedvezményes árak. Persze az lehet, hogy "már csak a készlet erejéig"
Azért egy gané lépés lenne, ha az AMD megszüntetné a Zen3 gyártását és kiszárítaná a készleteket, hiszen budget vonalon az legalább megfizethető. Amikor a Zen2 megjelent, akkor is sokág megmaradtak a kedvező árú Zen1 procik. De az is igaz, hogy ott is jellemzően az olcsóbb példányok maradtak meg (1600X, 1600AF), az 1700X és 1800X szerintem hamarabb jelentőségét vesztette.
Tehát nem kizárt, hogy ennek mintájára az 5600G, 5600X és az 5800X3D, meg az 5700X tovább velünk marad, mint az 5800X, 5950X. -
Petykemano
veterán
válasz
én értelek. Az agendához gyártott racionalizálásokat kéred számon.
Egyébként a fogyasztással kapcsolatban tökéletesen egyet is értek veled.A polaris-vega-navi vonalon valójan volt csodavárás. De ilyen jelenség az Intelnél is volt. Amikor pl megjelent a Zen1, sok helyen lehetett azt a várakozást olvasni, hogy nyugi, majd az intel előrántja az eddig a fiókban tartott, fejlesztgetett, dédelgetett következő szintet jelentő architektúráját és az AMD újra le lesz hagyva.
Lehet, hogy ez a rajongó közösség jellegzetessége. Most már engem is jobban érdekel, hogy vajon a Zen4 X3D technológia fejlődött-e vagy ugyanaz lesz-e a képlet ugyanakkora előrelépéssel, vagy hogy a Zen5 milyen módon fogja megoldani az "architektúra szélesítése" kihívást?
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #7937 üzenetére
"Érdekes egyébként, hogy több helyen megjelent az a vélekedés, miszerint a Zen4 teljesítménye jelenleg azért tűnik kissé laposnak, mert a mérések valójában GPU limitesek és majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált."
A 720p-ben mérés erre lett kitalálva. Megmutatja a relatív különbséget játékokban.
A computerbase mérései mutatják, hogy elég jó lett a Zen4 játékban. -
törölt tag
válasz
Petykemano #7933 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7939 üzenetére
Én desktop procit használok, a többi nem érdekel. Ilyen optane, meg szerverek, meg ilyesmik, nem is értem hogy jönnek ide. Vagyis értem, nagyon össze kellett szedni valamit....
A savazást hogy mit kapott az intel, meg a tábor, hagyjuk. Egy példa, eddig folyamatosan a csúcs intel cpu blender alatti fogyasztást olvastam bizonyos emberkéktől. Érdekes a zen4 tesztben mit olvasok: " Raphael esetében igencsak megugrik az áramigény, bár ebben szerephez jut a CPU mellett a platform is, amit a Desktop Idle értékek is mutatnak. A 7900X esetében persze ezzel nincs is gond, egy csúcsprocesszornál a fogyasztás amúgy se nagyon érdekel senkit,"Na ne. Már a cikkben is ez van. Hirtelen a csúcs procik fogyasztása nem érdekel senkit. És ez csak egy példa. Mennyit olvastam a ryzen topikban hogy a am4 használt lap, és a többi. Most hirtelen elfelejtik emberkék, hogy most éppen a raptor-hoz lehet használt lapot venni. Most már nem ér, most már nem foglalkozunk használttal. Szóval nem kell a védőbeszéded, főleg úgy, hogy te magad is elismered mekkora kummantások mennek az AVX-el kapcsolatban, főleg mert amig az intel tudta addig halott volt az AVX. Most meg minden második hozzászólásban azt olvasom mekkora überkirály, és csak picit kell várni.
A polaris-vega-navi vonalon pedig pont az igazságot mondtam, ha kicsit is követted a dolgokat, akkor megjelenés másnapján már a következő generáció éltetése ment. A csodadrivert is sokat és sokáig lehetett olvasni.
Láttad, a tőzsdei eredmények is mérvadóak voltak, egészen addig, amig kedvező dolgokat lehetett belőle kiolvasni.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7938 üzenetére
Igazán pezsdítő ez a cinizmus...
Valószínűleg a fenti vélekedés nem minden esetre igaz. Volt néhány ábra, amelyen 3090Ti mellett a leggyorsabb prosszesszorok teljesítménye belapult ugyanarra az FPS számra +/-1. Ez igaz volt a Zen4 mellett az Alder Lake-re is. Az Nvidia 4000 / RDNA3 (itt fontosnak tartottam kiemelni, hogy nem az AMD csoda a lényeg, amire Te leegyszerűsítetted) nem általánosságban fogja megemelni a Zen4 CPU-k játékban leadott teljesítményét, hanem azon a néhány ponton, ahol jelenleg GPU limit miatt lelapul a grafikon, ott majd picit kinyílhat. Egy pár százalékot jelent. Valójában nem sokat fog változtatni az összképen.
Én nem értem egyébként, az Intel most legalább annyira rászorulna a cinikus szkepticizmusra, mint bárki más. Sokszoros tökölés a gyártástechnológiával (már a 14nm csúszott, a 10nm-t pedig csak 3-4 évvel később sikerült összerakni), több egymásutáni skylake generáció, megkérdőjelezhető hybrid architektúra, több elkaszált irányvonal (optane, SSD), 1-mésfél éve késő szerverprocesszor, ami a nagyonsokadik respin éli már meg, elcsúszott GPU fejlesztés, ami szintén képezhetné nevetség tárgyát. És szerintem mégsem kap ilyen savazást - sem a cég, sem a lelkes rajongótábora - mint amiket tőled érkezik.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7937 üzenetére
"majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált."
Na igen, mindig volt mire várni az amd táborban. Majd a polaris, majd a vega, majd a navi, aztán a csodadriver, most meg az rdna3.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7936 üzenetére
Szerintem ez csak "wishful thinking" - és egy átlag felhasználó mondja, aki még csak nem is a chipgyártás, CPU tervezés szakterületén dolgozik. Ennek megfelelően kell kezelni.
Én is mondtam már sok - szerintem - adott pillanatban értelmesnek látszó dolgot, ami aztán nem úgy lett.
Mindazonáltal az AVX512 terjedésével kapcsolatban nekem vannak kételyeim. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a zen4 hamar magas piaci penetrációt érne el. A Zen3+AM4 jelenleg jobb deal. Ez hozzáadhat 2-3 évet, mire egyáltalán érdemes lehet foglalkozni a kérdéssel.
Legalábbis ami a nagy általánosságot illeti. Viszont lehetnek olyan szoftverek - azok, amelyekhez sok ember hajlandó a 16 magos változatot megvenni, vagy TR-t - , amiknél lehet hogy sokkal hamarabb meg fog történni az AVX512 térnyerése, mint mondjuk a játékok terén.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Érdekes egyébként, hogy több helyen megjelent az a vélekedés, miszerint a Zen4 teljesítménye jelenleg azért tűnik kissé laposnak, mert a mérések valójában GPU limitesek és majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált.
(Utóbbi egyébként különösen érdekes lehet, amennyiben az AMD folytatja a CPU-GPU együttműködés elmélyítését.) -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7934 üzenetére
Bocs, csak egy gyors kérdés.
Szeptember 11:
"amúgy a piac és a befektetők mondanak itéletet .. és ez épp elég.
Ma éppen:
Piaci összegzés: Advanced Micro Devices : 137,94 milliárd USD
Piaci összegzés: Intel : 129,17 milliárd USD"Szeptember 27:
amd: Piaci ért.107,03 Mrd
intel: Piaci ért.110,74 MrdHogy állunk az ítélettel? Vagy mára van új számod, amire figyelni kell?
"AVX-512 : el kell telnie egy kis időnek, hogy minél több program alkalmazza."
Múltkor még évek voltak, annak tudatában hogy az intelnek akkor még 90%-os piaci részesedéssel nem sikerült avx-be életet lehelni, de te az amd-től a 2x%-val az ellenkezőjét várod, még az évek is nagyon nagyon kegyes becslés.
Nem unod még a félretájékoztatást? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #7932 üzenetére
Igen, ezzel egyet tudok érteni. Amikor azt mondom, hogy túlárazott, akkor valami olyasmit értek ez alatt, hogy mindezeknek a kihívásokra mintha nem reflektálna az ár. Nem csalogató. Hanem olyan "mindegy, megveszik úgy is"
Persze nem mondom, hogy az $500-1500-os alaplap árak, meg $500-os DDR5 RAm árak között azon állna vagy bukna egy vásárlás, hogy most a 7600X $300-e vagy kedvezőbb $250. És persze miért legkisebb költségtételt jelentő processzorból kéne az AMD-nek engedményeket adni?
Megtaláltam a jelmondatot!
A Zen3 esetén ez volt az érzésem: "nem is akarom nektek eladni"
most ez: "Úgysem fogjátok tudni megvenni." -
S_x96x_S
addikt
AVX-512:
- Zen4's AVX512 Teardown:
https://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=614191- AMD Zen 4 AVX-512 Performance Analysis On The Ryzen 9 7950X
https://www.phoronix.com/review/amd-zen4-avx512------------------
és fejlesztőknek van sok érdekes Phoronix-os teszt is:
AMD Ryzen 9 7900X / Ryzen 9 7950X Benchmarks Show Impressive Zen 4 Linux Performance
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-7900x-7950x-linux -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7930 üzenetére
> a zen4 nem lesz akkora sláger, mint a zen3 volt.
Túl sok olyan újdonság van, aminek a kihasználása csak a jövőben várható,
- Gen5 GPU : az RDNA3 csak később érkezik
- Gen5 M.2 : igéretes, de semmi választék
- AVX-512 : el kell telnie egy kis időnek, hogy minél több program alkalmazza.
- DDR5 : dupla sávszél .. csak a jövő évi APU-knál lesz értelme, de akkor nagyon!Érdemes kivárni ( pl. a B650/B5650E-s lapokra, vagy a RaptorLake tesztre )
hátha 1-2 hónap múlva lejjebb mennek az árak.> a zen4 nem lesz akkora sláger, mint a zen3 volt.
nem jó az időzítése;
ráadásul most az USD is túl erős ; és a rezsiárak miatt kevesebb az elkölthető jövedelem
és sokan megfontoltabban beruháznak .. főleg ha luxus dologról van szó és nem munkáról.A leggazdaságosabb most egy használt ZEN3 -at venni .
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7930 üzenetére
A tesztnél levő fórumba már írták hogy az 5000 sorozat árai megint msrp fölött vannak. Ha ez általános lesz, az nem lesz vidám.....
szerk: megvan: [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7929 üzenetére
A zen3 esetén volt egy olyan érzésem, hogy az AMD nem akarja azért annyira árulni (a szűkös kapacitás miatt)
most nem azt érzem, hogy az AMD direkt azért árazott volna magasra, mert nem akarna nagyobb mennyiséget eladni. Viszont kicsit olyan, mintha megszokástól árazott volna - kicsit hübrisz érzésem van.
Mármint hogy érted - hol a hozzáadott érték? hogy az az új termék új szintre emeli az értéket.
Merthogy ezt a teljesítményt ezen az áron már tegnap is megkaptuk.Úgyhogy nekem az a gyanúm, hogy a zen4 nem lesz akkora sláger, mint a zen3 volt. Szerintem azt fogjuk látni, hogy mindenki megveszi az 5600X-et 5800X3D-t vagy az 12600K.... Ebből a szempontból a 7600X és a 7700X talán némiképp túlárazott termék. Bár lehet, hogy tisztességes előrelépést nyújt az előző generációval szemben, de különösen a szintén drága platformköltségekkel együtt azért nem gurít akkorát, hogy kihagyhatatlan legyen. Gémingben nem is nyűgöz le.
De szerintem ha a Raptor lake annyival jobb lesz, mint a Zen4, akkor annyival drágább is lesz.Talán ad némi vígaszt, hogy a Zen4 fókusza nem is a ST volt, hanem a MT. És azok, akik jelentős előnyt tudnak realizálni, azoknak valószínűleg hasznos lesz. Nem ígértek nagy ST teljesítményugrást, az is kérdéses volt, hogy vajon az 5800X3D-t egyértelműen meg tudja-e ugrani. Nagyobb versenyt (hangzavart) én most a 12-16 magos verzióknál várnék. A gémerek számára valószínűleg inkább a Zen4V lehet a várakozások célpontja.
-
válasz
-FreaK- #7927 üzenetére
Ryzen 5 7600X TPU review
Ahogy a PH tesztnél is írtam, az alkalmazástesztek a TPU és PH esetén is hasonló eredményűek, de játék esetén a TPU tesztjében nem az AMD jött ki a legjobbra, ott ADL a nyerő. És erre jön a Raptor.Egyébként nem mintha olyan nagyon számítana, hogy melyik gyorsabb néhány FPS-sel egy bizonyos sebesség felett.
-
-FreaK-
veterán
válasz
S_x96x_S #7926 üzenetére
El is felejtettem, hogy ma van review time. PH! főoldalon jött szembe az itteni teszt
Negyedszerre is Zen: itt a Ryzen 9 7900X és Ryzen 5 7600X -
S_x96x_S
addikt
-
poci76
aktív tag
válasz
S_x96x_S #7923 üzenetére
Ez a 10 min vs. 1 min számomra elég értelmezhetetlen. A Cinebench alapbeállítása, hogy addig rendereli újra és újra a képet, míg 10 perc le nem telik. Nekem a 12900K erre ~27000 pontot hoz, léghűtéssel párászáz ponttal kevesebbet. A 22600 pontot még több órás menet esetén is elképzelhetetlennek tartom.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7922 üzenetére
jó ez a 10min vs. 1min bontás;
legalábbis a tartalomgyártásnál néha több óráig is futtatni kell a gépet.Eléggé "alap" memórával teszteltek: DDR5-4800
és amúgy találtam egy elirást .. az alaplapnál
AMD Ryzen 7000 Test Platform
CPU
AMD Ryzen 9 7950X 16 Core
AMD Ryzen 9 7900X 12 Core
AMD Ryzen 7 7700X 8 Core
AMD Ryzen 5 7600X 6 Core
CPU Cooler Noctua NH-U12A
Motherboard : Asus Pro WS WRX80E-SAGE SE WIFI <---- ez biztos elirás !
RAM 2x DDR5-4800 32GB (64GB total) -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #7920 üzenetére
De jó táblázat!
Kiváncsi lennék, az IPC-vel melyik CPU Engine érték milyen korrelációt mutat. Persze tudom, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, mert minden állapotban az egyes tényezők csökkenő határhatékonyságú jelleget mutatnak.
Erről a chips&cheese szokott írni, hogy épp hol vannak a szűk keresztmetszetek.Az eléggé jól leolvasható a táblázatból, hogy eddig pozitív irányba az L1 cache mérete, az INT pipe-ok, az FP pipe-ok száma és a decode nem változott. Erre ránézve eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a "next big thing" az, hogy ezek vagy ezek közül változik valami.
Természetesen nem állítom, hogy most már ezek növelése elkerülhetetlen és elodázhatatlan. Pont azért volna jó látni, hogy az egyéb paraméterek növeléséből mennyi haszon származik még, hogy látható legyen, hogy van-e ott még játéktér.
Én mindenesetre úgy gondolom, hogy az L1$ méretéhez a késleltetés miatt nem nyúltak hozzá. (Itt persze rögtön felmerül az a kérdés, hogy az Apple hogy csinálta a maga 192KB-os L1$-ét?) De tételezzük fel, hogy valamért a nagyméretű L1$ és a 5+Ghz kizárja egymást.
Na mindegy, a lényeg, hogy ha csak az N4 vagy N3 nem ad kellő sűrűséget 48 vagy 64KB-ra való bővítésre hagyományos módon, akkor az L1$ méretét én 3D-ben képzelem el.Az INT és FP pipe-ok számát nyilván lehet növelni, csak épp azt etetni is tudni kell, amiheza decoder teljesítményét kellene tudni növelni. Ezt pedig úgy képzelem, hogy az lesz az első lépés, mint amit az Intel csinált a Gracemont (?) esetén: dual decoder - 2x4
-
S_x96x_S
addikt
"Zen evolution: A small overview"
https://locuza.substack.com/p/zen-evolution-a-small-overview
-
Komplikato
veterán
Ha az arányokat nézzük csak, akkor vicces, hogy a legtöbbet tudó és adó Creator az olcsóbb ennyivel, csak mert nem tuningos meg RGB.
Mondjuk hasonló volt x570 esetén is, csak ott nem volt kétszeres meg háromszoros szorzó. Tehát ha már tényleg ennyire drágák lesznek és nem placeholder árakról van szó, inkább megvennék egy Creator lapot, mint az 1500 eurós gamer verziót. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7914 üzenetére
>> "... the 7950X's large cache is more advantageous than the 6C 8C in the gaming."
> Lehet, hogy mégiscsak megosztott az L3$ a CCDk között?valami Infinity-s turpisság is lehet a háttérben ..
de szerintem itt főleg annak van nagyobb hatása, hogy nincs akkora teljesítmény vesztés a 16core esetén mint az 5950X-nél.
( lásd "R23 MT/core" )
Vagyis a jól megírt programok túl nagy core teljesítmény visszaesés nélkül tudnak skálázódni,"R23 MT/core"
core R5000 R7000 (eltérés)
16 1643 2339 +696 <--- Legnagyobb előrelépés.
12 1780 2406 +626
8 1913 2423 +510
6 1905 2405 +500 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7915 üzenetére
> Zen4 Cinebench pontok
az "R23 MT/core" eredményeiben az új Ryzen 7000 határozottan jobban skálázódik 12 és 16 magon;
nincs akkora visszaesés mint az 5000-res sorozatnál, ahol már a 12core-nál is látható a visszaesés az MT/core-ban."R23 MT/core" az utolsó oszlop ; általam leosztva a MT eredmény a magszámra ;
MT MT/core
AMD Ryzen 9 7950X 16 37423 2339
AMD Ryzen 9 7900X 12 28879 2407
AMD Ryzen 7 7700X 8 19387 2423
AMD Ryzen 5 7600X 6 14433 2406
AMD Ryzen 9 5950X 16 26291 1643
AMD Ryzen 9 5900X 12 21367 1781
AMD Ryzen 7 5800X 8 15310 1914
AMD Ryzen 5 5600X 6 11432 1905A 7950X kevésbé limites.. az 5950x-hez képest.
köszönhetően
- nagyobb Power keretnek
- és a DDR5 dupla sávszélességénekRáadásul a 7950X felára se rossz a 7900X-hez képest ...
vagyis sokkal jobb vétel itt a 16 magos 7950X mint az 5950X -volt ; -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
"In addition, although the game frequency is similar for each SKU, the 7950X's large cache is more advantageous than the 6C 8C in the gaming."
[link]Lehet, hogy mégiscsak megosztott az L3$ a CCDk között?
-
Petykemano
veterán
Summary: A powerhouse of a CPU: 10/10!
[..] However, both due to increased clocks and core improvements, even legacy code flies – all code is between 40% to 100% (2x) faster than Zen3 and thus also beats Intel’s very top ADL processor into dust. With AVX512 extensions (IFMA, VNNI), the improvement is even larger, 2.5x. There is nothing this CPU cannot handle – but then again this is the top-end 16C/32T version.
Price wise, if we’re talking the top end (7950X) this is 13% launch price cheaper – ending up 2x better value than the previous top-of-the-range (5950X) which is great value for money. Intel will have to reduce prices quite drastically to compete.
— SiSoftware
[link] -
törölt tag
válasz
Petykemano #7911 üzenetére
Bocs, tényleg. Ez van mikor az ember egyszerre több mindennel foglalkozik.
-
törölt tag
Megvárom mit villant az intel. Ma már csak 5.-re kapcsolt be a gép, dobja a check cpu hibát, szóval előbb utóbb szét kell szednem. Akkor lehet váltok, és aztán tényleg nem nyúlok hozzá évekig.
De jó lenne megnézni ebből a sorozatból az 3D Vcache procikat, de az reménytelenül messze van.
"ami tartalmazza a helyi áfát"
Meg lennék lepődve ha 27%-os áfa lenne rajta.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7907 üzenetére
Az AMD a mainstreamben (és megkockáztatom, a entry szinten is) árat emelt, de nem most, hanem már a zen3 idején. Már akkor hőbörögtünk (én legalábbis), hogy ahelyett, hogy a magas magszámú SKU-k esetén a prémium jelleg a növekvő $/mag mutatóban mutatkozna (ahogy az volt pl az Intel E széria esetén), épp az ellenkezője történik: a magszám növekedésével a $/mag mutató csökken (javul)
A prémiumot az fizeti, aki egyébként olcsón akarja megúszni.(Persze értem a logikáját, hogy ugyanaz a lapka, meg valójában kicsi a hibaarány és ezért valójában hibás lapkákból van kevés, stb és ez ez érvelés talán rendben is lenne, ha zen3 esetén nem alsó szint ára emelkedett volna, hanem a felsőház lett volna olcsóbb, mint a Zen2 idején)
De a drágulás nagyobb részét mondjuk nem ez okozza - és ennek megfelelően minden terméket minden cégtől egyaránt érint.
A drágulás fő oka, hogy az elmúlt 5 évben a dollár kb 260Ft-ról felment 400Ft feletti árfolyamra.
Emiatt a $250-os Zen2-t még meg lehetett kapni (250x270x1.27) ~85000Ft-ért (+/-5-10000) addig ugye a $300-os zen4 legjobb esetben (dollárból számítva) is 150eFt.
A fenti 410 euró már elvileg európai ár, ami tartalmazza a helyi áfát, tehát csak átváltani és az áfakülönbözetet kell számolni. De simán lehet 170eFt-os ára is.De ez nagyjából minden terméket érinti.
És nem csak Magyarországot, hanem Európa egészében érezhető, hogy a korábbi 1:1.2 dollár-euró váltás ma már 1:1, ami az összes USA import termék esetén nyugaton is ~20% drágulást jelent. -
-
Petykemano
veterán
Processor Multi-Media
R9 7950X 5950X
Quad-float 99 66
Double-float 2481 1508
Single-float 4633 2565
Quad-int 439 201
Long-int 1584 1035
Integer 4921 2402
[link]Egy-kettő elég kemény előrelépés
-
S_x96x_S
addikt
a verseny jó ..
Habár az Inteles konfig DDR5-ös volt az AMD meg DDR4Intel Core i9 12900K vs. AMD Ryzen 9 5950X On Linux 6.0
https://www.phoronix.com/review/linux60-5950x-12900k
Gaming: A Total War jobban kedveli a 16magos ryzent.;
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7902 üzenetére
Nem én linkeltem az összehasonlítást.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7893 üzenetére
> Ehhez kellene tudni az amd tdp-n kívüli számokat.
Feltehetően a PPT=1.3*TDP itt is érvényes.
> Ezt akartad mutatni? Már be is érte az intel az epyc-et, nem tartott soká.....
Én azért nem kapkodnám el ezt a kijelentést. Abban semmi meglepő nincs, ha egy friss termék lehagyja azt, amit 1-2 évvel ezelőtt adtak ki. Persze lehet, hogy a Milan-X még nincs 2 éves, de nem vagyok róle meggyőződve, hogy a Milan-X, ami a Milan egyfajta változata eredménye különbözne a vanilla Milantól.A valóság az, hogy a SPR a Genoá-val lesz majd versenytárs. Most még lehet hasonlítani előző generációs termékekhez, de ugyanúgy nem lenne fair a Genoát a még el nem rajzolt SPR helyett az elérhető IceLake-hez hasonlítani. Ítéletet mondani (hencegni) ráérünk majd a phoronix összehasonlító teszt olvasását követően.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Bluetooth hangszórók
- Filmvilág
- Futás, futópályák
- Mesterséges intelligencia topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- VPN topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- !FELVÁSÁRLÁS! RTX 4090 KORREKT ÁRON AZONNAL
- GAMER PC - RYZEN 5 5500 / ASUS RTX 2060 / AORUS 16GB DDR4 / 512GB SSD / 500GB HDD
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest