Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10087) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Ha ezen az egy darab, kétes minőségű (nem jó nevű, márkás) pendrive-on tároltad őket, akkor nem voltak annyira fontos fájlok. :N A valóban fontos fájlokat három, földrajzilag különböző helyen érdemes tárolni (és nem a legsérülékenyebb flash meghajtón vagy optikai lemezen, hanem winchesteren), mert úgy kb. minden ellen is védettek, ha pedig mégis elvesznek azt egy akkora természeti katasztrófa okozza, ami után már az lesz a legkisebb probléma. :D

Ha valóban fontosak azok az adatok akkor ne kísérletezz ezekkel, hanem bízd szakértőre! Ha szoftverekkel nem túrod szét előzetesen a tartalmát, akkor még mindig le lehet forrasztani a NAND memóriachipet a panelról és speciális eszközben kiolvasni a tartalmát, majd visszafejteni az adathalmazt, mert a vezérlő nem sorban pakolgatja az adatokat, hanem a saját algoritmusa szerint, így emulálni kell a vezérlőt, hogy visszakapjuk a helyes adatstruktúrát (ha pedig titkosít, akkor még nehezebb). Egyébként is, a szoftverek csak azokról a pendrive-okból ill. kártyákból tudnak bármit kibányászni, amit lát a számítógép - ha nem ismeri fel az jobb esetben csak "pooling-hiba", amikor a kommunikáció felépülésekor először az allokációs táblát keresné, de a kommunikáció hibás vagy nem jön létre: ha adott időn belül nem sikerül, akkor elérhetetlennek tekinti. Ez lehet sérült tartalomjegyzék / TOC / FAT tábla, de akár driver probléma is. Példa az utóbbira amikor bedugsz egy meghajtót a számítógépbe és azonnal formázni akarja, ha viszont kicsit vársz, utána kihúzod és újra bedugod már működik, mert közben betöltődött a hozzá való driver. Viszont a gagyi memóriavezérlők és hamisított NAND chipek korában ez nem mindig megoldás, mert egyre több esetben fizikálisan hal meg a kártyán vagy a pendrive-on a vezérlő, rosszabb esetben maga a memória modul, amivel a szoftver semmit sem tud kezdeni (ilyen esetekben már csak a hardveres megoldások hozhatnak eredményt, vagy azok sem).

Ha meg akarod magadnak könnyíteni az életet (és az esetleges adatmentést), akkor mindig minimum 2 db-ot vegyél egyszerre az adathordozókból (HDD / SSD / memóriakártya / pendrive), mert így rögtön van hozzá identikus donorod is! A gyártók van, hogy hetente változtatják a firmware-eket (sokszor a hardvert is), így nagyobb az esélye, hogy teljesen egyforma eszközöket kapsz (ami alapfeltétele egy sikeres mentésnek).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.