- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
itten domborodik szerintem az eb hantja:
"bound to 192.168.0.100 -- renewal in 2147483648 seconds."
ez alapján az első lépésem az összes rendszeróra és időzóna ellenőrzése lenne. routeren, pc-n, mindenhol.Nekem még nem tetszik ez a sor sem:
SIOCADDRT: File exists
meg kellene nézni egy ifdown után a routing táblát is (netstat -rn), mert valami nem kerek. -
Lenry
félisten
hosszú és kimerítő post következik
szóval van egy routerünk, aminek a DHCP része nem túl fényes, pontosabban véletlen időközönként eldobja 1-1 gép netjét, ilyenkor csak a router újraindítása segít, vagy az, hogy manuálisan írjuk be a gépeknek az IP-t, hálózati maszkot, átjáró címét, DNS-eseket (manuális beállításokkal stabil a net).
Windows alatt ez gond nélkül meg is volt, de Linux alatt meggyűlt ezzel a bajom...mostmár ott tartok, hogy örülnék, ha DHCP-vel lenne net, de már sehogy sincs, és annyi mindent próbáltam már átállítgatni, hogy nem tudom mit és hogyan kellene helyrebillenteni
bemásolom ide azokat a konfigfájlokat, amik talán kapcsolódhatnak
/etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
#iface eth0 inet static
# address 192.168.0.100
# netmask 255.255.255.0
# up flush-mail/etc/networks
default 0.0.0.0
loopback 127.0.0.0
link-local 169.254.0.0
/etc/resolv.conf### BEGIN INFO
#
# Modified_by: NetworkManager
# Process: /usr/bin/NetworkManager
# Process_id: 2640
#
### END INFO
nameserver 192.168.0.1resolv.conf-ba próbáltam már a szolgáltató DNS-szervereinek címét beírni a routeré helyett, de nem vezetett eredményre, ugyanez volt a helyzet, ha a hálózatkezelő frontenden keresztül írtam be
ifconfig parancs eredménye
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8d:97:7e:d2
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:8dff:fe97:7ed2/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:35 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:119 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5305 (5.1 KiB) TX bytes:16719 (16.3 KiB)
Interrupt:27 Base address:0x8000illetve egy ifdown -a + ifup eth0 eredménye
Echo-One:/home/lenry# ifdown -a
There is already a pid file /var/run/dhclient.eth0.pid with pid 2767
killed old client process, removed PID file
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on Socket/fallback
DHCPRELEASE on eth0 to 192.168.0.1 port 67
Echo-One:/home/lenry# ifup eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPOFFER from 192.168.0.1
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.0.1
SIOCADDRT: File exists
bound to 192.168.0.100 -- renewal in 2147483648 seconds.gondolom ennek felét fölösleges volt bemásolnom, de hátha segít...
-
tlac
nagyúr
Egy linuxos routeren (asus wl500gp v1, nem gyári firmware-rel) szeretnék dinamikus sávszélesség megosztást csinálni. Hogyan tudnám?
Ketten kapcsolódunk hozzá fix ip-vel, és pl. 60-40%-ban kellene elosztani a feltöltési és letöltési sebességet. Viszont ha vmelyik gép nem használja ki a sebességet, akkor a másik megkaphassa, ha szüksége van rá. A helyi háló pedig korlátozás nélkül legyen.
Azt sejtem, hogy talán a tc-vel lehetne, de elég bonyolultnak tűnik nekem. -
PuMbA
titán
Hali!
Volt egy 60GB-os Toshiba laptop vinyóm és ext3 vagy ext4 alatt hangosabb volt ,mint Windows-on ntfs alatt ,de gondoltam azért,mert már nem mai darab. Nemrég vettem egy WD Scorpio Blue-t és ez is hangosabb Linux alatt,mert lehet hallani simán amikor tölt a vinyó,de Windowson meg semmit nem hallok pedig ott is teker a vinyó. Windows alatt le van tiltva az Acoustic Management tehát ugyanúgy maxon megy a vinyó ,mint Linuxon. Most akkor szar az ext fájlrendszer v mi van? -
Vladi
nagyúr
Pixma mp980 vagy sima? Itt az openprinting adatbázis, itt megtalálod a támogatott nyomtatókat, és hogy milyen drivert kell telepítened hozzá.
-
ToG
csendes tag
Szevasztok!
Kellene egy kis segítség. Suse 11-et használok, és szeretném, ha működne alatta a Canon MP980-as nyomtatóm. Nézegetem ezt az oldalt: http://mp610.blogspot.com/ , mert idáig ezt találtam a célhoz legközelebb vivőnek, de nem boldogulok vele. Tud valaki valamilyen tippet?
Segítségeteket előre is köszönöm.ToG
-
lakatosturbo
aktív tag
válasz
Major Major #8483 üzenetére
Köszi!
Még egy kérdés ismersz valami progit amivel windows xp-n látom az XFS fájlrendszert?
Meg valaki tudna mondani valamit a samba serverrről? -
Major Major
senior tag
válasz
lakatosturbo #8482 üzenetére
ez szerintem elég jó kiindulási alap
Maximális fájlméret: 8 exbibájt - 1 bájt
kicsit több, mint a 4GB -
lakatosturbo
aktív tag
Valaki tud valami leírást az XFS fájlrendszerről?
Mert én nem találok semmi írást róla. Az érdekelne a legjobban hogy kezeli-e a 4GB-nál nagyobb fájlt? -
Vladi
nagyúr
válasz
lakatosturbo #8479 üzenetére
-
lakatosturbo
aktív tag
Emberek sok jót hallottam linuxról és szeretnék vele foglalkozni. Tudtok valami jó indulási pontot leírást honlapot meg ilyenekt mondani?
Melyik Linux verzióval kezdjem vagy mejikkel ajánlatos?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8472 üzenetére
Megnéztem a logokat: éjjel fél 12kor volt az utolsó 0 byte, azóta nem, de azóta nem változtattam semmit rajta, szóval ha akkor lehetett ilyen gond, akkor az még lehet most is, csak most pihen a hiba :-)
Egyébként ezt is megfigyeltem már, hogy a hiba nem egyenletes: egy sűrűbb, problémásabb 3-4 nap után "pihen egy kicsit", de aztán újra előjön néhány hét múlva...
Ráadásul most erre a szerverre pakolok még át domaineket, szóval a terheltsége még nőni fog, talán ettől a hiba előfordulása is. Úgy talán könnyebb lesz tetten érni... -
ivivan
tag
válasz
bambano #8468 üzenetére
Nah, közben erre rájöttem :-)
Van egy oldal, amin - valamiért - errorhandler-el van megcsinálva, hogy az oldal rövidlinkes legyen (szóval ne az id=1231 látszon) és ez most úgy irányította át, hogy az error handler után is hibát okozott, ami miatt megint betöltötte az oldalt, megint hibát okozott és megint...
Szóval végtelen ciklus rulez, de legalább megvan a hiba! -
ivivan
tag
válasz
bambano #8466 üzenetére
egyszer már belinkeltem a munin grafikont: normál használat mellett ritkán megy 100 fölé az apache processek száma, tehát nem elfogy, hanem valamiért beragadnak a szálak (most is a beragadás előtt 30-40 szál dolgozott)
Azért felemelem, mert 110-120 körül van a max, ami már közel van a limithez, de ez szerintem nem fogja megoldani a problémát, csak több szál fog beragadni! -
ivivan
tag
Na, eddig volt jó. Most megint azt csinálja, hogy az összes 150 worker thread foglalt, de ez lehet, hogy nem ugyanaz a probléma. Mindenesetre a http://127.0.0.1/server-status?auto-re (sok idő múlva) ezt kapom:
Total Accesses: 150559
Total kBytes: 5219117
CPULoad: 1.14544
Uptime: 50762
ReqPerSec: 2.96598
BytesPerSec: 105283
BytesPerReq: 35496.9
BusyWorkers: 150
IdleWorkers: 0Ötlet?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8459 üzenetére
Most beírtam a végére, hogy:
www-data hard nofile 100000
www-data soft nofile 100000
ivivan hard nofile 100000
ivivan soft nofile 100000De ivivanként még mindig:
ivivan@new:~$ ulimit -n 16384
bash: ulimit: open files: cannot modify limit: A művelet nem engedettValamit újra kell indítani, hogy érvényesüljön?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8455 üzenetére
Benne van a /etc/profile-ban:
ivivan@new:~$ cat /etc/profile
# /etc/profile: system-wide .profile file for the Bourne shell (sh(1))
# and Bourne compatible shells (bash(1), ksh(1), ash(1), ...)....
export PATH
umask 022
ulimit -n 16384
És a sysctl.conf-ban is:
ivivan@new:~$ cat /etc/sysctl.conf
...
# Maximum file descriptor
fs.file-max = 331287 -
bambano
titán
Mert az összes programnak, amelyik a login folyamatban részt vesz, újra kellene indulnia egy olyan shell felügyeletével, amelyikben már fel van tornázva az ulimit.
Simán lehet, hogy reboot nélkül gáz van (pl. sshd-t teljesen biztosan újra kell indítani megfelelő ulimit mellett).clamavra más ötlet: fam.
-
ivivan
tag
Ha már ilyen jól megoldottuk az előző problémát (legalábbis most jól működik) lenne még egy probléma ugyanezzel a szerverrel.
A probléma az, hogy sokan használják és nem lőhetem le a felhasználókat :-)
Szóval a probléma az, hogy a rengeteg domainhez van ftp hozzáférés és sajnos töltenek fel vírusos gépekről vírusokat a szerverre az ftp-n keresztül.
A szerveren fent van a clamav víruskereső, de most csak utólag lehet megkeresni a vírusokat, ráadásul eltávolítani kézzel kell, mert a clamav nem képes ilyenre.A kérdésem az, hogy nem-e lehetne, hogy a proftpd össze legyen kapcsolva a clamavval és feltöltés közben ellenőrizze és ha vírusos, akkor ne töltse fel? Keresgéltem a neten, és találtam egy mod_clamav nevű kiegészítőt proftpd-hez (http://www.thrallingpenguin.com/resources/mod_clamav.htm), de nincs ilyen csomag debianban és újra nem akarom fordítani a proftpd-t, mert akkor nagyon macerás lesz a későbbi frissítés. Más ötlet?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8448 üzenetére
Jelenleg 79db kapcsolat van a 80as illetve 443as portra. De most néztem párszor: ez elég változó, néha 70 néha 140.
Munin van fent, de nem látom, hogy melyik lenne a 3 Apache közül: van egy, ami a másodpercenkénti kérések számát mutatja, egy ami az apache szálak számát és egy ami az apache által bonyolított adatforgalmat. Ezek közül szerintem egyik sem az, ami most minket érdekel... És nem is szokott a hiba esetén sem kiugróan magas lenni egyik sem.
-
bambano
titán
egy netstat -tn kimenetből megszámolhatnád, hogy hány 80-as portra menő kapcsolat van éppen... abból kiderülne, hogy az ulimit valóban megoldotta-e a problémát vagy jön még valami
szerk: illetve ha van felrakva munin, mintha abban is lenne valami kapcsolat rajzolgató plugin.
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8444 üzenetére
"Először a globális descriptor limitet kell feltolni, szerintem akár 1 millióra is, utána a /etc/profile-ba írt ulimit-tel a per processz limitet."
Elvileg átállítottam 16384-re.
"A df -i megmondja, összesen hány inode van a fájlrendszerben, ha a 160 ezer ehhez közel jár, akkor bajban vagy
"
Közben rájöttem, hogy rájöttem, hogy ez:
new:/home/ivivan# df -i
Fájlrendszer Inode-ok IFogl. ISzab. IFo.% Csatl. pont
/dev/sda1 0 0 0 - /azért lehet nálam, mert reiserfs-t használok, amiben ugye nincsenek inode-ok (ha jól tudom)
Most várunk, kíváncsi leszek, hogy a változtatások most érnek-e valamit...
-
bambano
titán
Azon az ulimiten erősen tuningolni kellene, mert egy http kiszolgálás alsó hangon 2 descrtiptor, ha nem több...
Először a globális descriptor limitet kell feltolni, szerintem akár 1 millióra is, utána a /etc/profile-ba írt ulimit-tel a per processz limitet.
A df -i megmondja, összesen hány inode van a fájlrendszerben, ha a 160 ezer ehhez közel jár, akkor bajban vagy
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8442 üzenetére
"hány file descriptort tud megnyitni a gép"
Ezt hogy lehet megnézni?
"ulimit -n kimenetet kérdeztem már?"
new:/home/ivivan# ulimit -n
1024"hogy a diszkre fér-e még file"
Bőven fér most, de ugye letöröltük a 160 ezer fájlt... De most 1%ot ír ki a df -i, csak nem lenne 160 ezer fájltól 100%? -
bambano
titán
Hmm. azt nézd meg gyorsan, hogy hány file descriptort tud megnyitni a gép, globalice meg hányat egy processz. Mert az előfordulhat, hogy egyi apacs megeszi a másik elől a szabad file descriptort.
ulimit -n kimenetet kérdeztem már?
hogy a diszkre fér-e még file, azt a df -i meg a df -k mondja meg. -
ivivan
tag
válasz
bambano #8440 üzenetére
Konkrétan 0 byte-os fájlt szed le. Most csináltam egy bazi egyszerű scriptet, ami 3 percenként leszedi a "veta.hu" címet (ez egy nálunk lévő domain) wget-el. 100x 7144 byte, egyszer 0.
Tűzfal nincs rajta, még iptables alapú sem (a múltkor leszedtem és még nem raktam rá újat)Most egy olyan jutott eszünkbe, hogy van egy Mage alapú weboldalunk, ami saját session kezelést használ (miért nem jó neki a sima? Na mindegy) és ezek a session-ök ott maradnak. Most töröltük le: 160 ezer fájl fölött járt már... Ettől történhet ilyen?
-
ivivan
tag
Sziasztok
Most megint visszatérnék a már régen említett problémára hátha valakinek most van legalább ötlete, hogy merre induljak el.
Van egy debian szerverünk, aminél a tünet a következő: az Apache (2.2.9-10+lenny2) időnként (becsléseink szerint kb minden 100. kérésre) 0 byte-os fájlal válaszol, ami többnyire üres képernyőt jelent, de alkalmanként a CSS-t vagy egyes képeket nem ad vissza. A probléma szinte biztosan az Apache-al van, mert a munin apache része is meg-megszakad néha.
Először az e-accelerátorra gyanakodtam (ez az egyetlen nem csomagból felrakott izé), de kipróbáltam, hogyha nem töltöm be az e-accelerátort, akkor is produkálja.Valakinek valami ötlete, hogy mit nézzek meg? Hol lehet a hiba?
ivivan
-
ZCoyote
őstag
válasz
ngabor2 #8435 üzenetére
Igazad van a minőség-mennyiséggel kapcsolatban csak azért írtam ezt mert emlékszem volt olyan progi ami Ubuntu-ban alapból benne volt és amikor feltettem a Debian-t és fel akartam rakni ezt a progit akkor nyultam a synaptic-hoz és sehol semmi.
Persze Debianon is két perc volt utána letölteni és feltenni csak hirtelen zavaró volt. Úgylátszik én is ellustultam mint a dögEgyébként amit említettem wifi ügyet még Te segítettél megoldani az Ubuntu-s topic-ban
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ZCoyote #8434 üzenetére
a 4000 egy szám... a mennyiség nem pótolja a minőséget. az, hogy ennyivel több csomag van az egyik alá, mint a másik alá, nem sokmindent jelent. az egyiknél lehet, hogy van egy csomag, amiben több cucc van. a másik alatt meg hasonló néven van egy metapackage, amiben benne van 15 egyéb csomag. így könnyű csomagszámot növelni.
nem azt mondom, hogy így megy, csak azt mondom, hogy a mennyiség nem biztos, hogy pótolja a minőséget.
mindenesetre nem váltanék vissza debianra az ubi után. ellustultam, jó nekem így, gyárilag feltelepítés után azonnal használhatóan (oké, feltelepítek kézzel, parancssorból még 5-6 csomagot, oszt kalap... miután beállítottam a root jelszót
)
-
ZCoyote
őstag
válasz
bambano #8432 üzenetére
és alapból ~4000-rel több progi elérhető benne, meg aztán ha segítség kell hozzá most már a csapból is ubuntu folyik úgyhogy szinte biztos hogy talál megoldást a hasfájására. Ne érts félre nem azt mondom hogy rosszabb a Debian csak nekem mint kezdőnek egyszerűen jobban bejött az Ubuntu. Viszont olyan is volt hogy laptopra feltettem az Ubuntu-t, már nem is tudom talán 7.10-et vagy a 8.04-et és kínszenvedés volt beállítani a Wifi-t. Aztán feltettem a Debian-t és pöccröffre ment a hálózat. Ja és még annyit hogy nem olyan régen jöttünk rá és beszéltük meg az Ubuntu-s topicban hogy már eltávolítható pl. a gnome-games és az ekiga míg a Debian-ban még húzná magával a gnome-t is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #8432 üzenetére
mer' a debianra az a jellemző, hogy a "belső" körön kívülről kényelmi dolgokat pikk-pakk átvesz... emiatt váltottam én is inkább ubura. régen talán jó irány volt, de nem haladt az idővel, legalábbis én úgy érzem.
az ubuntu messze nem hibátlan, de legalább up-to date (amennyire az lehet). minden verzoóváltásnál 1-2 hónapig szidom magam, hogy minek kellett. aztán, ha vissz aakrok váltani az előző rts-re, elég sok cucc hiányzik...
-
PuMbA
titán
Szeretnék egy kérdést feltenni azoknak akik már mindkettőt használták : Debian 5.0.2 vagy Ubuntu 8.04.3 LTS? Előnyök és hátrányok?
-
ReJim
őstag
válasz
bambano #8427 üzenetére
okés, megpróbálom, bár van libmysqlclient a distron.
bár most mintha megdöglött volna a hdd
(man page-eket nem tudod behozni, bash/sh core input/output eroor miatt. de kapott egy restartot... bár fsck-val még nem bírtam ellenőrizni.) - restart megoldotta, 9 napot bírt a kis cerka 466... -
ReJim
őstag
ismét jutott időm konfigolni. php-t szeretném működésbe hozni.
php parancsra ezt a hibát kapom:PHP Warning: Unknown(): Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/extensions/mysql.so'
- libmysqlclient.so.12: cannot open shared object file:
No such file or directory in Unknown on line 0httpd.conf szerkesztve, elvileg betölti, a libphp-t. de gyakorlatilag nem fordítja le a php-ket.
nem jutok dűlőre még google-el sem
van ötletetek? -
bambano
titán
Mivel egy szó nem esett a részletekről, így hülye kérdésre hülye válasz: igennem.
Miután az emberi hülyeségnek csak alsó határa van, biztos lehetséges minden. Előbbi állítás bizonyítása:
- egyetemi professzor rányomtatta a névjegykártyájára a nevét, szokásos paramétereit, és mivel akkor még újdonság volt az email, az email címét, a pop3 usernevét és a pop3 jelszavát is. Igen, a jelszót is rányomtatta a névjegykártyára.Fentiek alapján bármi lehet.
Ja, azt gondolom tudod, hogy a debianok minden hónap első vasárnapján szétrúgják a raid köteteket és összerakják újra karbantartás célzattal. És ha valamelyik diszk köhög egy kicsit, akkor úgymarad...
-
-bh-
aktív tag
Tisztelt Linux-guruk!
Lenne egy amolyan elméleti jellegű kérdésem: lehetséges-e egy Linux alapú webszerverre betörni úgy, hogy (hálózaton keresztül) törlik/tönkre teszik a Raid-tömböt? (Egyik ismerősöm oldalát törték - részleteket inkább privátban...)
Előre is köszönöm -
Lenry
félisten
hááát... kezdenek előjönni a testing hülyeségei... ha sok lesz, és nem tudok velük mit kezdeni, akkor lehet, hogy hirtelen felindulásból elkövetett reinstall lesz a vége
most épp a Songbird nem akar működni... azzal tudok csak zenét tölteni az iPodomra...
pedig az nem is telepített program volt, csak futtattam a mappájából... telepíteni meg nem tudom, mert egyik függősége a Firefox... azt meg ugye Debianon nem így hívják...././songbird-bin: symbol lookup error: /usr/lib/python2.5/site-packages/gst-0.10/gst/_gst.so: undefined symbol: gst_xml_get_type
Could not initialize GStreamer: Error re-scanning registry , child terminated by signalez neki a baja... gstreamer fönn van... van ahol azt írják, hogy szedjem le a libvisual-0.4-plugins csomagot... de az meg vinné magával a fél gnome-ot... úgyhogy marad
-
Lenry
félisten
tényleg véletlen volt
gyaktattam a grubot, és nem jutott eszembe az update-grub parancs, így grub-install lett...
kérdi a célt... /dev/sda1
kiírta egy warningba, hogy "nem nobel-díjas ötlet partícióra rakni a grubot a vinyó MBR-je helyett, de ha nagyon akarod...."
és odarakta...
és akkor jött a homlokrab*szás, hogy ott a Windows indítója volt...
és /dev/sda-t kellett volna célnak adni...erről jut eszembe: tudja valaki, hogy miért marad írásvédett a /boot/grub/grub.cfg még root módban is?
lennyben tudtam szerkeszteni, most nem
(tudom, oda van írva, hogy ne nyúlkáljak bele, de nekem sokkal egyszerűbb átírni ott, mint programokkal meg scriptekkel szórakozni) -
SLD
tag
Hát jah, ésszel kell csinálni, akkoriban, kezdő linuxosként, (nem mintha most nem az lennék) nem fordítottam elég figyelmet ezekre, mondván a gép csak tudja mi jó neki.
Azóta jobban szeretem én megmondani neki, hogy mi jó neki ( vagy legalább ellenőrizni döntésétVégeredményben ez a lényeg, nehezebben is ereszti az ember ha már megkedveli, nálam valszín az volt a gond, hogy az Arch-on kívül, egy kipróbált disztribet sem kedveltem (minedgyiknek volt valami furcsasága).
Szegény Win, most a lelkébe tiportál
-
Lenry
félisten
értelek... tehát óvatosan a dependencykkel
én próbálok nem menekülni a hajómról, mert egészen az otthonomnak érzem a Debiant, meg fontos, hogy stablian menjen, mert kb egy hónapja ez lett a main rendszerem
(plusz ma délután egy elgépeléssel sikerült felülírni a Windows bootját, úgyhogy ha akarnám se tudnám azt indítani... -
SLD
tag
Csupán ártatlan elmélkedés, hogy ha valamikor megtörténne Veled, akkor tudjam azt mondani, hogy én megmondtam
Ez még velem etch alatt történt (nem akkor volt verzióváltás, szóval testing lenny maradt, unstable meg sid) és végigcsináltam a hup-os írás útmutatását.
Minden szépen ment, élvezhettem az etch stabilitását és a frissebb programokat is. Míg nem egy zord, esős napon, egy olyan csomagot telepítettem fel, melynek átlagosnak mondható, ám annál fontosabb függőségei voltak. Mire észbe kaptam már y-t nyomtam a telepítésre.
Ezután boldogan éltem tovább, míg nem eljött a következő nap, mikoris, gondoltam, időszerű lenne frissíteni (a frissítés az etch-repóból jött).
Meglepetésemre mintegy 200-300 csomagot akart frissíteni. "No hát ez így nem lesz jó", gondoltam... Aztán About-ot megnézve, kiderült, hogy én már Lenny (azaz testing) felhasználó vagyok.
Mondtam: Ahh, sebaj, legalább friss csomagjaim lesznek.
Aztán ment ez így két hétig, amikor jött valami ízig-vérig testing csomag, ami rövid úton használhatatlanná tette a rendszert.
Azután átváltottam másik disztribre.. már nem emlékszem, hogy az Arch vagy a Slackware-t próbáltam akkor, de mindegy is a történet szempontjából.Nem mondom, hogy én mindent megpróbáltam... inkább elmenekültem a süllyedő hajóról (később adtam neki egy második esélyt, de akkor is pár héten belül tönkretettem
) És azóta Debiant, habár elismerem stabilitását (ha a stable repot használja), otthoni munkagépként nem tudom elképzelni (magamnál).
-
Lenry
félisten
nem olvastam még, de kifejezetten hasznos, köszönöm
Ártatlan elmélkedés: aztán már az update-ek is squeeze-sek lesznek, ami pár héten belül olyan instabillá teszi a rendszert, hogy lehet az egészet újrarakni...
ez pontosan hogy és mit is jelent?esetleg az kuszálhatná össze a rendszert, hogy ha testingként van benne a sources.list-ben, és akkor ha kijön a squeeze, akkor a következő release testingjeire fog frissíteni, de én direkt squeezeként írtam be, bambano javaslatára
-
SLD
tag
Azt nem tudom, hogy hogyan oldottad meg, de majd előbb-utóbb lesz egy pont (csomag és függőségei) ami után már squeeze-nek fogja vallani magát.
Ártatlan elmélkedés: aztán már az update-ek is squeeze-sek lesznek, ami pár héten belül olyan instabillá teszi a rendszert, hogy lehet az egészet újrarakni... legalábbis én két ilyen kimenetelű eset után mondtam le a Debianról.Ezt olvastad már?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
bambano #8407 üzenetére
"Annál is mocskosabb a történet, mert ha hinnénk a látszatnak, akkor itt egy híres, ős linuxos cég perel egy linuxos céget védjegy bitorlási okkal, ami önmagában nonszensz."
Az. Remélem nem ennek is a felhasználók isszák meg a levét, amíg a személyes bosszúhadjáratukat folytatják.
-
bambano
titán
Nem az ibm megfejéséről szól a történet, arról szól a történet, hogy hogyan lehetne egy má$ik nagy kedvenc érdekében azt a vetélytársat lesöpörni a piacról, amelyik már a sec jelentés szerint is komoly aggodalomra adhat okot a részvényesek számára.
A csatamezőn az sco meg a novell lövöldözik éppen, de a vezénylő parancsnokok sapkáján nem ezek a címkék vannak.
Annál is mocskosabb a történet, mert ha hinnénk a látszatnak, akkor itt egy híres, ős linuxos cég perel egy linuxos céget védjegy bitorlási okkal, ami önmagában nonszensz.
-
zoltanz
nagyúr
Mire jó ez:
Az évek óta húzódó per kulcsszereplője a SCO, amely állítja, hogy övé a Unix. A cég 2007-ben csődvédelmet kért, és a pertől reméli, hogy biztosítja majd a talpon maradását.
Az SCO szerint a bevétele a Linux miatt zuhant évi 250 millió dollárról 15 millióra, és a cég állítja, hogy a Linuxban szerzői jog által védett programkódok vannak. Az SCO azt reméli, hogy újra megtámadhatja a bíróságon az IBM-et is, ebben az ügyben ugyanis pont a Novell elleni per eredménye miatt ejtették a vádakat. -
Lenry
félisten
válasz
bambano #8402 üzenetére
ia32-libs 2.7 cseréjének előkészítése (e csomaggal: .../ia32-libs_20090808_amd64.deb) ...
Csere kicsomagolása: ia32-libs ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb (--unpack):
`/usr/lib32/libXcursor.so.1.0.2' felülírási kísérlete, mely az alábbi csomagban is szerepel: ia32-libs-gtk
dpkg-deb: paste alfolyamat megölve, a halált okozó jel: (Törött cső(pipe))
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)ez röviden és tömören annyit jelent, hogy ne erőltessem egyelőre a testinget?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kedvenc zene a mai napra
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest