Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ReJim
őstag
valakinek volt már gondja a firefoxxal? enyém kicsit instabil [link]
</end.?>
-
ReJim
őstag
kezdem kapisgálni mi lehet a hiba. a profile-s (pl: ~/.mozilla/kRiPsZk4Psz) lehet a gond. ugyanis amíg ki nem jött az 1.5, és nem frissítettem, ilyen gondom nem volt. azóta meg sokszor csinál ilyesmit de csak a user-nél. root-ként prímán működik. (nem fér össze a régebbi verziójú profile az új foxal.) de az is lehet, hogy a badsektor kavart be.
minden másik böngésző. (mozilla, netscape) tökéletessen működik. szóval csak firefox, cask a user-nél.
-milyen x vezerlot hasznalsz?
Xorg, xdm, fluxbox
-probaltad e mar masikkal, vagy mindegyiknel kilep?
nem próbáltam, nincs másik felrakva (nem is lesz)
-pl konqueror-al sincsen semmi baja?
KDE és Kprogramok sincsenek felrakva.
utánna olvastam, próbálgattam, szóval vagy a slaki telepítésnél rontottam - túl sokmindent nem raktam fel (van pár G-s lib ami kell, most húzhatom le slapt-get-tel), vagy a felhasználó létrehozásakor (mert usernek nem megy a gaim), vagy csak alapból van valami bad-sectől elcsesződött hibóca..
ngaborka:
3 napja téged kereslek emesén, majd ha lesz időd (és én sem leszek megcsúszva) akkor megkereslek - segíteni kell</end.?>
-
ReJim
őstag
van egy traxdata (icsi csipes) 2.0-ás memóriakártya olvasóm amit nem szeret a pingvin. vagyis felismeri, de mindenféle partició olvasási hibába ütközik, és minden memóriakártyát 1gigabájtosnak lát. (találtam egy eredeti pdf leírást, a gyártótól, de eddig azzal sem jött össze)
viszont most eszembe ötlött, hogy az alaplapom csak 1.1es usb-s. ez zavarhatja ennyire? vagy azért hibázik mert hiányzik valami a kernelemből (mint kiderült a leírás szerint)?</end.?>
-
ReJim
őstag
de ez a xar minden disztriben ugyan azt csinálja, pedig kompatibilis, elvileg...
[link]
valamint valaki nem tudna valéami infóval szolgálni, hogy megoldható-e, hogy bebootoljak a memóriakártyáról? (lap támogatja, észreveszi, csak eddig még nem tudtam semmit sem bootolni róla)</end.?>
-
ReJim
őstag
valahogyan szeretném lemásolni egyik winyómról az adatokat egy másikra.
elvileg mindkettő fat32-es.
de amiről másolni akarok, azt nem lehet bemountolni vfat-ként, meg bármiféle fájlrendszertípus megadással, hanem csak típus nélkül ráadásul a kicsi puha képbetűs ablaka sem látja (kernel kiabál induláskor, hogy nem fat a vinyó. de cfdisk-ben fatként szerepel.)
szóval betudom mountolni, linuxban tudom használni, most viszont szeretnék róla msáolni. de mindig megdeglik a másolás az mc-ben. ''Operation Not Permitted''
meg az ékezetes dolgokat is ?-jelezí, holott elvileg régen azt nem csinálta...
most a fat32-es particó nem kezeli el semmiképpen a .xy szerű kt-akat?
vagy csak a chown-al lehet a gond? (amit már állítottam, de nem jött javulás)
vagy a kódlapokkal lehet a gond, amikor bemountolom a vinyót/vinyókat?
vlaaki tudna segíteni?
(esetleg lehet úgy konvertálni valamivel, hogy mondjuk fat32-es legyen, és az adatok ne vesszenek el? )</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz dr_strange #464 üzenetére
aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.''
(bocsi nem hagyhattam ki, beindult fantáziám... )</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz dr_strange #481 üzenetére
áhh én a gyerekeimnek nem engedem meg majd az ilyet. (kde, gnome) vagy fluxbox, vagy csak konzol.. de nekem még odébb van a családalapítás..
(meg sajnos most a linuxosdi is távolabb van )</end.?>
-
ReJim
őstag
nem tudjátok honnan tudnék összeszedni pár játékot gyerekeknek? (gondolom léteznek ilyen GPLes játékok.)
szóval egy arcade szerű gépet akarok összerakni. (aminek a tetjén egy monitor képe van, és van mellette pár szines gomb, meg a nyilak( vagy joy).
mivel gyerekeknek(8-12 év) lenne, ezért nem éppen lenne jó az ilyen véres, lövöldözős fps játékok.
szóval linux+arcade témában van javaslatotok?
nézegettem, hogy kb mik jöhetnek szóba:
supertux
supertuxkart
childsplay
gcompris
tuxpaint
esetleg valakinek egyéb ötlete? vagy tapasztalata?</end.?>
-
ReJim
őstag
köszi meglestem, találtam is párat... de még majd keresgélek..
csak lehet, hogy a végén 2 ''terminált'' kell csinálni
láttam az egyik hipermárket bejáratánál egy terminált, amin egy x11-es képernyőkímélő futott. odamentem meglöktem a vandálbiztos hanyattegeret (5cm-es acélgolyó) és egy KDE szerű díszes fejlécű firefox fogadott... ámultam egy nagyot.
természetessen netezni nem tudtam, mert proxyn keresztül tiltva voltak az oldalak, csak a cég oldal jött be. így csak akkor lehetett, ha vettem valami hozzáférést... (vagy nem is tudom, lehet az ilyen freemail-ek elérhetőek voltak...) szóval megfogott az ötlet, és úgy döntöttem, hogy csinálok egy ilyen terminál szerű dolgot, ami a régi arcade stílusú mortalkombatos pénzbedobós játékgéphez fog hasonlítani. azzal az eltéréssel, hogy inkább a fiatalabb korosztály lesz a célpont, és nem lesz agresszivitást felkeltő játék... (nyáritáborba kell majd, ha esőnapon nem bírunk a rosszabb gyerekekkel ) szabadszoftverekből, meg elektrónikaji szaktudással hamar össze lehet rakni. (csak a programokat kell esetleg átírni, hogy ugyan azok a billencsek legyenek használva...)
szerintettek, nagyon elvetemült ötlet?
[Szerkesztve]</end.?>
-
ReJim
őstag
köszi az ötletet, de a billencs sem lesz rajt. csak egy billentyűzet panelja, arra meg rá lesz vezetve a nyomogomb drótja, stb.. a joy meg majd kisül hogyan lesz megoldva..
a pénzbedobálósdira gondoltam, de mivel a célszemélyek nagyrész kereset nélküliek, inkább nem húznám le őket.
(habár biztos van itthon elfekvőben egy-két érmevizsgáló. )
majd jönnek a tervek, infók. (build your own linux arcade machine )</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz rokefeller #835 üzenetére
hát, arra azért gondoltam, így az is fémből lesz mint a többi gomb is...
meg az egész aljára valami ólom nehezék, vagy betonöntvény, nehogy egy ''jóllakottovodás'' mérgébe felburíccsa, ha nem nyer a pekkmenen
(egyébként valószínű nekem is kell rá írnom játékot )</end.?>
-
ReJim
őstag
akkor ott más gond lesz.
egyébként nekem most van egy vinyóm, amit cfdisk fat-nak lát. de nem tudom felmountolni mert úgy nem ismeri. sőt próbáltam sokféleképpen, nem lehet felmountolni. csak ha kihagyom a típusát... de viszont az ablakos rendszerek sem bírnak vele. és az ilyen backup, meg getdatabekkek sem látnakl a vinyón semmit.
igaz le tudtam menteni róla az adatot. igaz még mindig nem fat32-re
---
ha reiserről átmásolom az adatokat fat32-re ott lehet valami gond a jogokkal, vagy valami mássla? (vagy csak ha .-al kezdődő könyvtárat akarock másolni?
[Szerkesztve]</end.?>
-
ReJim
őstag
igen. a két monitor lehet:
- ugyan az, szüval eccere ugyan azt látod.
- egy desktop (megszélesített, ami neked kell).
- két desktop (ha jól emlékszem be tudtam állítani, hogy a két monitoron, két kde futott, két felhasználóval )
VMware-hez nem értek, de szerintem tudja majd kezelni, mivel ez a programoknak csak annyiban jelent változást, hogy a desktop nem 1024*768, hanem 2048*768. (az X meg tudja, hogy a 1024 meletti részt már egy másik kártyára küldje...)
feltéve ha valami ilyesmi módon működik, mint ahogyan én azt elképzelem...
linuxon PS-ezel?</end.?>
-
ReJim
őstag
''2. Létrehoztam egy sima mappát amibe áthelyezi az alias címére jött leveleket. Jól működik, csak ilyenkor válaszolni nem tudok az alias e-mail címről, tehát fogadásilag ez jó de válaszolni már nem tudok vele.''
valahogy be lehet állítani, hogy mikről akarsz kimenni, melyikkel akarsz írni. de pill rebootolok, és megnézem neked pontosan...</end.?>
-
ReJim
őstag
nem, sry. ez így nem jó (meg ezt nem is akartam elküldeni)
esetleg próbáld meg, hogy csinálsz két ugyan olyan postafiókot (mivel egy postafiókod van) és az egiknél csinálj olyan szűrőt, hogy ami az aliasra jött azt helyezze át a másikba, a másiknál meg egy olyat, hogy ami nem az aliasra jött azt szedje onnan ki.
így van két postafiókod, amibe külön jönnek a levelek. mivel a beállítások ugyan olyanok, így mindkettővel ugyan úgy tudsz küldeni. ahhoz hogy az egyikkel az alias-címmel tudj küldeni: írd át a alias-os postafiók beállításainál, a személyazonosság résznél az e-mail címet. így amikor küldesz ezzel, az illető azt az e-mail címet fogja megkapni. (akár írhatod oda az én e-mail címemet is működni fog...)
aszem ez jó megoldásnak tűnik, de nem próbáltam ki teljesen, nincs aliasom</end.?>
-
ReJim
őstag
trükközni kell... nekem freemailnél műkszik, most próbáltam: az egyik kiszolgálónak mail.freemail.hu a másiknak meg pop3.freemail.hu... így már nem egyezik a kettő, de ugyan az lényegében, próbáld meg, hátha a Te szolgáltatódat is el lehet-e érni valami més módon...
igaz én nem aliassal próbáltam, hanem a témában egy [teszt] címszót szűrtem.. egy próbát szerintem megér...</end.?>
-
ReJim
őstag
üdv
tudtok valami olyan live-ot ajánlani ami normálisan felismeri a laptopok kijelzőjét (szóval ne kelljen babrálni, ha nem átlagos a kijelző) és nem kell bejelentkezni sem, hanem alapból mondjuk root-ként belépjen...</end.?>
-
ReJim
őstag
ntfs partíción elhelyezkedő virtual disk-et be lehet valahogyan mountolni? írhatónak? (ntfs, nem ro ként van mountolva)
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz #25954560 #5308 üzenetére
ntfs-t auto felmountolta. szerintem rw-nek nem is tudtam volna. (régi slax, akkor még nem volt támogatott az ntfs írása) meg ha -o loop paraméter adtam meg. akkor hibát írt ki. valami ismeretlen loop változó, vagy fene se tudja...
de letöröltem már. most majd ma-holnap nyesem le microsof-t.. megy vissza a slacki...csak még az usb-s wifimhez kell drivert keresni.
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz #25954560 #5319 üzenetére
tudom ,hogy ahhoz az image-hez kellene. de szerintem nekem nem sima image-em volt, hanem X.virtual.disk-em. amit -o loop paraméterrel sem tudtam felmountolni... (cd-képeket szoktam felmountolni)
slax-hoz is lehet ntfs-3g passzítani, tudom. de annyit nem ért, hogy most még 3 szor bebootoljam a cd-t. meg elötte letöltsem, stb.
wubi-volt, marad is. csak nem nálam... (amúgy sem teccik az ubuntu vonal, nekem az túl használatkész)</end.?>
-
ReJim
őstag
sziasztok
egy egyszerű otthoni fájl szervert szeretnék felkonfigolni.
(a vas már megvan, slaki 10.1 feltelepítve)
apache, mysql-t megoldom valahogyan. de a samba-val lehet meggyűlik a bajom.mi kellhet még sambán kívül, hogy win xp, és vista kiszolgálásaként normálisan működjön?
üdv
</end.?>
-
ReJim
őstag
samba részben ok.
viszont egy zavaró dolgot szeretnék eltüntetni:
a nyomtató megjelenítését.ezt valahogy ki lehet config-al kapcsolni? mert nincs a szerveren nyomtató. és nem kellene, hogy a hálózat tallózáskor megjelenjen. (lehet jó irányban matatok: cups ami nem kell nekem?)
másik:
telepítéskor elgépeltem a hostname-t, és most szeretném megváltoztatni: de hostname [név] parancsra egy újraindítást követőnen visszaáll a régire. mit kellene átírnom?</end.?>
-
ReJim
őstag
sziasztok
olyan adódhat, hogy egy régebbi slax (2.4es kernel) egy régebbi notebookon (toshiba tecra 8100) a hangkártyát (yamaha) nem kezeli le tökéletesen?
felismeri, meg is szólaltatja, de a hangok... nem hangok. csak reccsenés, kattanás, zaj.vagy lehetséges a hardware-es hiba?
valamint:
megoldható, hogy a rendszerem ne írjon merevlemezre? tehát gyakorlatilag egy live rendszer, de mégsem RO ként felmountolva.
(CF-et akarok a hdd helyére.)</end.?>
-
ReJim
őstag
sziasztok
kezdem feladni. a logout-os cikk kapcsán, gondoltam én is teszek az álló/használaton kívüli samba, www szerveremre torrent klienst.
libtorrent, rtorrent. forrásból (slack 10.1, nincs pkg)
elsőnek a libsigc nem volt/rossz verzió volt. (feltettem)
aztán libcurl régi verzió, (új verziót tettem)
utána pkg-config elavult. (szintén)
majd libtorrent lefordult, rtorrent ./configure elakad.....
checking for pkg-config... /usr/local/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
checking for sigc... configure: error: Package requirements (sigc++-2.0) were not met:
Package sigc++-2.0 was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `sigc++-2.0.pc'
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package 'sigc++-2.0' found
Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
installed software in a non-standard prefix.
Alternatively, you may set the environment variables sigc_CFLAGS
and sigc_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
See the pkg-config man page for more details.pedig volt már installpkg libsigc++2-2.0.17-i686-2dl.tgz
Sok volt ez a 3-4 év kihagyás... (20perc után esett le, hogy pkgből is tudok telepíteni, pediglen 1,5 évig használtam slakit... )
vagy csapjam le ezt a régi rendszert és egy naprakészebbet tegyek fel? ebben már minden elavult?
</end.?>
-
ReJim
őstag
Slackware 12.2
mysql_install_db kiemenete:root@indinet:/etc# mysql_install_db --user=mysql
WARNING: The host 'little' could not be looked up with resolveip.
This probably means that your libc libraries are not 100 % compatible
with this binary MySQL version. The MySQL daemon, mysqld, should work
normally with the exception that host name resolving will not work.
This means that you should use IP addresses instead of hostnames
when specifying MySQL privileges !
Installing MySQL system tables...
090630 17:45:54 [Warning] option 'max_join_size': unsigned value 18446744073709551615 adjusted to 4294967295
090630 17:45:54 [Warning] option 'max_join_size': unsigned value 18446744073709551615 adjusted to 4294967295
OK
Filling help tables...
OK
To start mysqld at boot time you have to copy
support-files/mysql.server to the right place for your system
PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
/usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
/usr/bin/mysqladmin -u root -h little password 'new-password'
Alternatively you can run:
/usr/bin/mysql_secure_installation
which will also give you the option of removing the test
databases and anonymous user created by default. This is
strongly recommended for production servers.
See the manual for more instructions.A my.cnf megvan, a chown-olás megvan. de ez a max_join_size kifog rajtam, nem értem mi a gond, a hibára google dob sok találatot, de a megoldást nem találtam meg
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz bambano #8014 üzenetére
nem, minden 32bites, a mysql meg az alap amit a telepítővel felrakott.
megoldódott, újraraktam a mysql-t slackpkg-vel, majd secureban instaláltam, most műkszik.
-------------
php-t viszont nem bírom felrakni.configure vége:
checking whether to enable LIBXML support... yes
checking libxml2 install dir... no
checking for xml2-config path... /usr/bin/xml2-config
checking whether libxml build works... no
configure: error: build test failed. Please check the config.log for details.config.log vége:
configure:20327: checking whether libxml build works
configure:20354: gcc -o conftest -g -O2 -fvisibility=hidden conftest.c
-lm -ldl -lnsl -lxml2 -lz -lm 1>&5
/usr/lib/gcc/i486-slackware-linux/4.2.4/../../../../i486-slackware-linux/bin/ld: cannot find -lz
collect2: ld returned 1 exit status
configure: failed program was:
#line 20343 "configure"
#include "confdefs.h"
char xmlInitParser();
int main() {
xmlInitParser();
return 0;
}mi lehet a gond? a barátomat kérdezgetem vagy 2 órája, és próbálkozom, de nem jutok előbbre.
./configure --prefix=/usr/local/php --with-mysql=/usr/local/mysql --with-zlib --with-xml-dir=/usr/lib
ezzel van a gond?
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz bambano #8046 üzenetére
nekem úgy 5évvel ezelőtt másoltak suse-t, apám munkatársa. (5cd+2dvd, még az üres cd-t sem kérte) azóta töltök, mert van rá lehetőségem. de van akinek nincs...
#8030, doc: zlib hiányzott, köszönöm. (próbáltam már telpíteni de libz-ként, úgy nem talált pkg-t) most fordul php5.
</end.?>
-
ReJim
őstag
ismét jutott időm konfigolni. php-t szeretném működésbe hozni.
php parancsra ezt a hibát kapom:PHP Warning: Unknown(): Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/extensions/mysql.so'
- libmysqlclient.so.12: cannot open shared object file:
No such file or directory in Unknown on line 0httpd.conf szerkesztve, elvileg betölti, a libphp-t. de gyakorlatilag nem fordítja le a php-ket.
nem jutok dűlőre még google-el sem
van ötletetek?[ Szerkesztve ]
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz bambano #8427 üzenetére
okés, megpróbálom, bár van libmysqlclient a distron.
bár most mintha megdöglött volna a hdd
(man page-eket nem tudod behozni, bash/sh core input/output eroor miatt. de kapott egy restartot... bár fsck-val még nem bírtam ellenőrizni.) - restart megoldotta, 9 napot bírt a kis cerka 466...[ Szerkesztve ]
</end.?>
-
ReJim
őstag
Sziasztok!
Megkérdezem, talán tudtok segíteni:
Ha van egy négy bementes DVR kártyám, ami hardveresen tömöríti a képet/filmet, és van hozzá linuxra támogatás, akkor elméletileg gond nélkül tudom küldeni egy időben a négy kamera képét? a tömörítéssel nem kell foglalkoznom, csak a továbbküldéssel? (pl ffserver.)Félve még egy kérdés: Ismertek olyan kártyát, kártyatípust, ami támogatott linux alatt, és hw-es tömörítése van? (És mondjuk kapható magyarországon is...)
Geovision GV600-al szenvedtem linuxon nem támogatott, de a minősége sem megfelelő.(2 kamerával már sokat késik)
Miközben GV600-hoz keresgéltem megoldást, GV800 linuxos bttv configjaiba futottam: [link]
ezek szerint, a GV800-at be lehet lőni? Egyiknek működik, másiknak meg nem. De friss kernellel működnie kellene... vagy a friss kernel még nem jelenti azt, hogy benne van az oldalon linkelt gv800 patch?</end.?>
-
ReJim
őstag
Most frissítem az ubuntumat 9.10-re. Ha kernelt szeretnék frissíteni, akkor azt magamnak kell eszközölni, nincs rá semmi automatikus upgrade/update?
vagy patch-elhetem a jelenlegi kernelemet ezzel: http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git;a=commitdiff;h=0c5db425519487d06a5a14eb369268f4a2b32677
(geovision gv800, van támogatása, szeretném összehozni végre linuxal.)
</end.?>
-
ReJim
őstag
Sziasztok.
Van szóval egy gépem, Ubuntu Jaunty (9.04). Szeretnék kernel forgatni, de frissebb változatot 2.6.30-at. Leszedtem a forrást innen: [link] (Mivel a header és az image .deb-eket dpkg függőség miatt nem tudta felrakni, godnoltam fordítok magam.)
telepítettem a source deb-et, kicsomagoltam, de make menuconfig nem indul, mert header függőségei vannak.
a kérdésem, hogyan tudok headert felrakni? miért nem látom a dpkg függőségét? ileltve hogyna tudom megnézni? merre induljak?
(az egész művelet előtt volt apt-get install build-essential, apt-get install linux-source libncurses5-dev; de utóbbi a 2.6.2X kernel-hez kapcsolódó anyagot szedte le... ez lehet a gond? )
Nem akarom felrakni a teljes ubuntu 9.10-et. (nem hallottam szépeket róla, és a mostani rendszer számomra megfelel.)
</end.?>
-
ReJim
őstag
VLC-t ubuntura hogyan lehet feltelepíteni? 2 órája szenvedek.
függőségei vannak amik nem elérhetőek. keresztbe-kasul, már nem bírom követni.
se csomagból, se forrásból nem lehet felrakni, hiába kapcsolom ki ./configure-kor a dbus-t, megakad.
se libhal, se libdbus-dev. vagy ha csak a vls-t telepítem akkor meg libdvbpsi kell neki. (default configureban a dvb disabled. akkor miért kell neki?)ötlet?
(nem értem mi van... az igényeim nőttek ekkorára? vagy valóban a fejlesztések nem úgy folynak mint régen. pl: linuxpackages.net... anno onnan szedtem minden programomat slakira. most? egy egyszerűbb program sincs fent...)
</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz bambano #8834 üzenetére
olyan függőségei vannak a csomagnak, hogy nem lehet telepíteni. (a lib-ek nem elérhetőek számára.) apt-get-el sem jutottam előbbre, pedig hozzáadtam forrást a sources.list-hez. de szintén függőségre panaszkodik.
pl. a rendszerem azt mondja, hogy valami libimage 1.2 van fent, és nincs új változat/nem elérhető. de a vlc-nek meg 1.2.5 feletti kell. no meg vlc-nox kell, de annak olyan lib amihez egy másik lib, de ezeket meg nem engedi telepíteni.ez az egész egy ubuntu 9.04-en. valamennyit van frissítve, de egy hete kikapcsoltam az automatikus frissitést, zavaró volt, és nem érek arra rá, hogy 30 percenként frissítsen nekem, meg ajánlgassa az új ubit...
Lehet megpróbálok valami másik disztribet, nem tetszik az ubuntu, felépítése, mentalitása. nem áll kézre. (csak a slacknak meg szerintem a támogatása elég gyenge.
(olyan terjesztés nincs, ami min 2.6.30 kernellel van szerelve, és videó alkalmazásokra van kitalálva?)
</end.?>
-
ReJim
őstag
sziasztok.
az itthoni samba szerveremre másoláskor a fájlok nem jó csoporttal jönnek létre.
tehát a felhasználónév a tulajdonos, és a felhasználónév a csoport is.
ez nem volna számomra probléma, ha nem 2-en használnánk az adott könyvtárat és tartalmát.
így mivel a másik felhasználó nem a felhasználónév csoportba tartozik, hanem a users-be, így nem tudja olvasni. (csak törölni)[share]
comment = Megosztott
browsable = yes
path = /mnt/data/share
read only = no
valid users = inci kitti
guest ok = no
create mask = 0770
directory mask = 0770
force group = usersPróbálkoztam force group-al de nincs eredmény, még mindig helytelen csoporttal hozza létre a fájlokat.
Erre van valamilyen megoldás? Mit rontottam el? (a felhasználók users csoportba tartoznak.)
</end.?>
-
ReJim
őstag
alapértelmezésben az ubuntu 10.04-en (és egyéb újabb ubuntu-n) milyen konfigurációs fájl játszik szerepet a grafikai beállításban, valamint a beviteli eszközökben?
egy eszköz telepítését és konfigurálását szeretném elvégezni, de csak xorg.conf-hoz van leírásom (gyártó oldaláról). de mivel nincs xorg.conf és dpkg-reconfigure xserver-xorg sem hozta létre azt, ezért kissé elakadtam. bár hozott létre cfg fájlokat a home-ban és az usr/lib-en belül.
(no meg mivel semmi hasznos beállítással kapcsolatos utility-t, panelt, programot nem találtam a menüjében.)mod: évekkel ezelőtt slackware-t használtam, akkor még xorg.conf volt a disztrókban. most már 1-2 éve csak az itthoni fájlszerveremen használok linuxot (debian lenny, x nélkül). kissé lemaradtam...
[ Szerkesztve ]
</end.?>
-
ReJim
őstag
Ha valaki ért a szerverek konfigurálásához, és tudna segíteni:
Adott egy házi szerver (Pentium III 730.98 Mhz, 448Mb ram.) melyen samba, apache, php, mysql fut. (meg néha torrent kliens).
Jelenleg torrent nélkül véleményem szerint túl sokat eszik a memóriából.
(úgy, hogy a clamav, és még pár nem szükséges deamon már le van lőve.)Vagy tévedek, és természetes, hogy ez a hw, ezen szolgáltatásokkal ezt produkálja. vagy valami nincs rendesen beállítva.
ötlet?
(amúgy a problémám csak az, hogy egy torrent letöltés mellett már néha belassul a samba...)
</end.?>
-
ReJim
őstag
sziasztok!
adott egy olyan hálózati felépítés, amiben a gépek csatlakoznak egy routerhez. pár gép fix ip-vel rendelkezik, pár pedig dhcp-vel kap ip-t.van egy szerver is. debian 6.0.3-al. neki dhcp van beállítva és szertném átállítani fix ip-re.
ebben viszont elakadtam.
szerkesztettem az interfaces-t, meg a resolv.con-ot. force-reload-ot nyomtam de most megint dhcp-vel kapott ip-t.
talán a dhclient-et kellene lelőnöm, de hogyan?</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz Jester01 #13196 üzenetére
ezt nyomtam a beállítások szereksztése után:
/etc/init.d/networking force-reload
és ezt kaptam vissza:
Running /etc/init.d/networking force-reload is deprecated because it may not enable again some interfaces ... (warning).
Reconfiguring network interfaces...ifdown-t nem akarok nyomni, különben utazhatok 75km-t
most szépen működik is, a beállított értékre állt a kártya ip-je.
csak a dhclient még fut a háttérben</end.?>
-
ReJim
őstag
Sziasztok.
Az alábbi procival ellátott gépre szeretnék felrakni egy debian-t: Intel Core Duo T2250 CPU
Gondoltam, hogy szedek le egy 64bites iso-t, de nem tudom melyik architektúrába tartozik, hogy melyik portolást válasszam:- amd64 (az EM64T miatt)
- ia64vagy elég a x86-ot, mert felesleges a 64bites rendszer?
</end.?>
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest