- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaZso
senior tag
fstab-bal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Adott egy gép, amivel akadt egy kis gondom ma.
A probléma röviden: Korábban beírtam az fstab-ba egy újonnan létrehozott bejegyyzést.
Hibajelenség: a gép bootkor azt írta (fsck), hogy valami nincs rendben és ellenőrizzem a meghajtókat,valamint ctrl + D ill. root jelszó...
A gépen monitor nem volt (de rá lett téve), bill. pedig nem volt jó, mivel az alaplapnak rossz a ps/2 bill. érintkezése.Végül másik gépen futtattam fsck-t, ami mindent hibátlannak talált. Gépbe többször visszarakva ugyanezt a hibaüzenetet produkálta.
Végre megnéztem az fsck logot, amiből kiderült, hogy a hdb1-et hiányolta, amit ezt megelőzően (akaratomon kívül) sikerült lehúznom a gépről.
Tehát kérdésem: hogy hozzam létre az fstab bejegyzést, ha valamit automatikusan mountolni szeretnék induláskor, de nem mindenáron?
Ha jól sejtem, talán ezzel a pass számmal van összefüggésben a dolog, Options rész defaulton van. Rendszer Debian Lenny.
Nem szeretnék hülyeséget benne hagyni, ezért kíváncsi volnék, mit mondtok rá.
(...tudom, "ügyes vagyok")
-
Davey7
senior tag
Na csak felraktam az kubuntu 8.04-et és el is indul,de a felbontás nem jó...
jobb klikk configure desktop-de ott nincs olyan,hogy display ahol be tudnám állítani a felbontást.konzolt tudok futtatni,úgyhogy ha tudnátok segíteni,hogy melyik fájlt,hogyan módosítsam akkor örülnék...
-
Davey7
senior tag
Fel szeretném rakni a Kubuntu-t a mostani Ubuntu helyett.
Régen még próbálkoztam talán a 7.04es verzióval,de ott nem jött be az X,mert mindig lefagyott a gyengusz VGA miatt. Most már jöttek az új verziók,talán működne a 8.10,vagy a 8.04...Ha virtuálba teszem fel akkor meg tudom nézni,hogy bejön e rendesen,nem? Mert ha ott bejön akkor rendes telepítésnél sem lehet gond,ugye?
Milyen beállításokkal érdemes kipróbálni? (értem itt a memória,HDD ,meg amiket be kell állítani a vrtualbox-ban...)(Az Ubuntu-ból is csak a 7.04 és a 8.04 ment fel rendesen ahol be tudtam állítani a felbontást normálisan,mert VIA chipsettel mindig gond van..)
-
harry
veterán
Üdv, az érdkelne, hogy linux disztribúciók között milyen különbségek vannak energiagazdálkodás szempontjából? Jelenleg Ubuntu 8.10et használok a notimon, de az aksi idő így sem túl sok pl. egy ugyanilyen gép Vistás változatához képest.
Szóval melyik linux lenne a legalkalmasabb notira energiaigény szemponjából, mivel érhető el a leghosszabb aksiidő? -
Vicoo
senior tag
Google Earth indítás után azonnal kilép,hibaüzenet nincs:S Vlaaki megoldást tud?
-
ngabor2
nagyúr
használ valaki virtualbox-ot? érdemes 2.0-ról 2.1-re váltani? a 2.0-val sem volt eddig bajom, csak folyton kiírja induláskor,hogy van frissítés.
ubuntu intrepid van a gépen, ezen a vbox, rajta meg egy winxp, ami egy usb-s laborcuccot kezel. sajnos a laborcucc kezeléséhez csak ez a wines izé van, de olyan szinten támaszkodik a winre, hogy egyéb win-emulátorral (wine, crossover office) se bírtam életre kelteni. a kiszolgáló számítógép meg annál több feladatú, hogy csak win legyen rajta...
-
Bandi18
tag
Hellosztok
Kezdő linuxos vagyok és egy kis problémába ütköztem. Samba-n megosztottam először egy mappát írásra (smb.conf-ban állítottam be) megy is szuperül. Most megpróbáltam megosztani még egyet ugyanúgy írásra, de csak olvassa és nem írja. Ez mitől lehet? PLZ help
Win XP-ről próbálok hozzáférni.
smb.conf így néz ki
[U_Share]
comment = feltoltes
path = /media/vegyes/upload
available = no
browsable = no
public = no
writeable = yes
valid users = bandi[nev]
comment = comm
path = /media/vegyes/torrent
available = no
#browsable = no
public = no
writeable = yes
valid users = bandiAz U_Share működik a másik nem
-
Vicoo
senior tag
íhát köszönöm,de nem volt ilyen nagy a baj,mint az kiderült. Ugyanis (bár ezt az elejétől sejtettem) kiderült hogy bizony van hang,csak nem a hangszórón hanem a fülesen. Úgy látszik alapból nem tud az Ubuntu megbírkózni azzal a ténnyel hogy két hangkeltő eszköz is csatlakoztatva van.
on: Hogyan lehet megcsinálni azt ,hogy a másik kimeneten is adjon hangot?
-
Vladi
nagyúr
válasz
sto1911 #7483 üzenetére
Inside Security Rescue Toolkit
Viszont ezt szerintem nem lehet telepíteni.Legyen már 2 giga, és akkor bármi.
-
sto1911
veterán
válasz
bambano #7481 üzenetére
A DSL felmegy kb. 60 megara is, azert gondoltam, hogy van egy hasznalhatobb mini linux is, mondjuk Ubuntu alapon. Nem akarok sok helyet aldozni neki, mert remelhetoleg csak rendszerosszeomlaskor kerul elo. (ha a dsl tamogatja az NTFS-t, akkor viszont lehet, hogy marad az
)
-
RI/OS
addikt
Üdv!
Az
echo 5 > /sys/bus/pci/drivers/iwl4965/*/power_level
parancsot szeretném elindítani, hogy automatikusan induljon a rendszerrel viszont valamiért nem müködik?!
Sem az init.d-be másolva defaults scriptként, sem az rc.localban, sem a szolgáltatások közé felvéve hogy induljon automatikusan.
A dolog érdekessége az, hogy miután belépek a rendszerbe és lefuttatom az rc.local file-t, megy tökéletesen, és meg is csinálja.
Ez mitöl lehet? Tud valaki vmi megoldást?
Ubuntu 8.10 x64 -
sto1911
veterán
Hello!
Remelem jo helyen kerdezem
Keresek egy jol kinezo, kicsi, ~200MB-ra installalhato Linuxot, alap dolgokra, plusz rendszerkarbantarto (particio manager, ftp, ntfs-kezeles, cd/dvd-iras es hasonlok)
A cel Win 7 melle telepiteni, ha esetleg kipurcan a win, akkor a gep meg hasznalhato legyen.
-
VaZso
senior tag
Nekem Mandriva van a notebookomon, nincs vele semmi gondom.
Igaz, a KDE4 stádiuma miatt még a 2008.1 van fenn, kicsit újabb kernellel.Egyébként szerintem egyszerűen kezelhető, átlátható beállító felülettel.
Synaptic és apt-get feltehető, de a saját csomagkezelője is jól használható.
...bár ezt csak grafikus felületen használtam, konzolból is működik, urpmi névre hallgat.
Alapvetően a menüben megjelenik egy programok telepítése/eltávolítása pont.Mandriva RPM csomagokat használ, nem .deb-et (Ubuntuval ellentétben).
-
Davey7
senior tag
ha 3 különböző diszribúciót telepítek fel akkor mindegyiknek külön kell swap partíció vagy csak 1 kell?
-
Vladi
nagyúr
Én nem használtam. De programozásra gyakorlatilag minden disztró jó. Hogy hogy teljesít majd a laptopon passz. Egy próbát megér. Van mandriva topik, meg itt egy kis kezdő lökés.
más: elkészíti a saját formázását, meg grubját. Nem kell külön leszedni az ubit. Csak légy észnél, hogy minden oda kerüljön, ahová szánod.
-
Davey7
senior tag
Én a Mandriva disztribúcióról szeretnék kérdezni. Ki használta már? Milyen?
Nekem főképp amire kellene az c program írás/fordítás. Sajna az ubuntu rakoncátlan a laptopon és azt írták,hogy a Mandriva megy rendesen.
Itt hogyan lehet programot telepíteni? Van itt is synaptic vagy apt-get? Még eléggé kezdő vagyok,de azért érdekelne...
Remélem tud valaki segíteni!Más: most van egy win és egy ubuntu a gépemen. ha le szeretném szedni az ubit a gépről,hogy feltehessem a mandriva-t akkor a grub-ot távolítsam el?vagy csak egyszerűen formázzam újra a partíciókat és majd a mandriva elkészíti a saját grub-ját?
-
Rive
veterán
Pendrive-használós kimélő filerendszer témakörben minek érdemes utánanézni linux alapokon? Néhány ötlet, javaslat valakinek?
-
Vicoo
senior tag
hi!
Ubuntu 8.04 alatt elment a hang. Semminek sincs hangja egyszerűen,minden hangerő maxon... Konfig az adatoknál. Mit tegyek?
-
rtom
senior tag
A Pidgin elméletileg rendelkezik webcam és voice supporttal, legalábbis ez alapján. Próbálkozott már valaki ezzel?
-
ngabor2
nagyúr
az UNetbootlin nevű cuccost próbáltad már?
-
cybear
csendes tag
Sziasztok,
Kellene egy kis segítség: hogyan tudnám elérni, hogy egy Live DVD USB meghajtóról induljon, vagyis amolyan "Live Pendrive" legyen?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VladimirR #7459 üzenetére
Szerintem próbálkozz a fail2bannal. Ha jön mondjuk 100 betörési kísérlet ugyan arról a címről, szerintem valószínű, hogy robotról van szó. Gondolom viszonylag kevés címről akarod elérni az ssh-t.
Ha meg fix és ismert számú/féle ip-vel dolgozol, akkor meg azokon kívül tiltsd mindet. -
Jester01
veterán
-
VladimirR
nagyúr
itt egy reszlet az sshd logjabol, illetve a betoresi kiserletek szama:
Feb 03: 436
Feb 04: 2020
Feb 05: 3076
Feb 06: 315
Feb 07: 7085
Feb 08: 3674
Feb 09: 8418
Feb 10: 8097
Feb 11: 2634
Feb 12: 961
Feb 13: 4770
Feb 14: 4643
legalabbis ami fennakad a kovetkezon:
"egrep '(Failed password|Invalid user|not listed in AllowUsers)'"az lenne a kerdesem, hogy ez ellen mit tudok hatasosan tenni, az ssh 22-es portrol valo elpakolasan kivul?
nezegettem, van sokminden irva errol, van, aki az iptables limit moduljaval jatszik, van aki sziten iptables-ben, hitcount alapjan tilt, van erre progi is (fail2ban, ha jol remlik)milyen megoldas lenne ezek kozul a leginkabb hatasos, s miert? egyaltalan kellenek ezek, vagy eleg, hogy rootlogin tiltva, s melle allowusers-szel szurom azon felhasznalokat, akik belephetnek?
elore is koszonom
-
válasz
fekeandras #7456 üzenetére
De ez egy Live disztro. Arra való, hogy bebootolj róla, és használd, kipróbáld.
A legtöbb ilyenben persze van valamilyen hd-install lehetőség, amit a súgó, vagy a weblapon lévő doksi biztos elmagyaráz.
A rendszer elindul rendesen? Szerintem nézelődj a weboldalon; pl itt. -
fekeandras
őstag
Letöltöttem, kiírtam de nem tudom telepíteni.Ehhez kéne nekem egy kis help.
Nincs megszokott "install" menűpont.Lehet, hogy pofon egyszerű a megoldás de én nem vagyok valami nagy linux guru. -
válasz
fekeandras #7453 üzenetére
Én egyszer egy régebbi változatot. Az általam próbált legjobb live disztró, de a winyóra installálás nem működött (lehet, hogy én voltam láma).
DVD-s verziót próbáltam, ami az én akkori gépemen (P3-800) lassan bútolt, de cserébe dugig volt mindenféle ketyerével. A bútolás után kifogástalanul működött, és live-hoz képest nem is volt lassú.
Én csak ennyit tudok róla. -
fekeandras
őstag
Ezt próbálta már valaki?
-
Picco
addikt
letoltottem a puppy linux egy skin-elt verziojat, nagyon tetszik, baromi gyors meg minden.
2 vinyom van a masodikra akarom tenni, csinaltam neki ext2 es ext3 particiot is(egyikkel sem ment a grub) es 4gb swap-ot.
namarmost feltelepul meg minden, de amikor jon a grub beallitasa akarmire kattintok nem megy tovabbtalalkozott mar ezzel valaki?
nagyon szeretnem feltenni, de nem sikerul :/
jah es audigy 2 drivert is fel kene tolnom valahogy, de azzal majd megszenvedek enmod: lehet h a windows 7 ill. vista bootloaderje miatt van?
-
válasz
dr_strange #7446 üzenetére
Köszi, nézem.
bambano: Köszi neked is! Azért nem jó, mert 2.0-s verziójú, a windows-os meg 4.0-ás. Ahogy néztem, van a kettő között pár fontos különbség főleg videó terén.
De egyébként nem ez az egyetlen progi, ami miatt kellene a win, csak példaként írtam. Szoftver tesztelési célra kell elsősorban a két rendszeren futó két kliens. -
Davey7
senior tag
Opensuse-t akarok letölteni,de nem tudom értelmezni...
Itt vannak a torrent fájlok és a cd-k ugye be vannak sorszámozva... Most mind a 21-et le kell tölteni és úgy telepíteni? Vagy ezek miben térnek el? -
Sziasztok!
Remélem, nem túl off:
Létezik olyan virtualizációs megoldás, ami úgy teszi lehetővé win futtatását linux alól, hogy nem egy ablakon belül fut a win, hanem anélkül?
Olyan progik futtatására kellene, ami nem megy wine alól, de nem teljes képernyősek; pl skype 4.0.
Végső megoldásként fordítva is megfelelő lenne: win alól linux szintén ablak nélkül.Köszi!
-
dabadab
titán
Ja, most nezem, hogy mi is ez (elsore openmns-nek olvastam es azt hittem, vmi csetelos dolog
): van neki webes felulete is, szoval akar monitort se kell dugni arra a kis Celeronra.
A grafikus feluletet ugy tudod nem feltenni, hogy installkor csk base systemet telepitesz (igazabol masra ugy sincs szukseged, akkor meg ne foglalja a helyet meg ne fussanak folosleges daemonok).
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #7432 üzenetére
Gondolom azért, mert ugyan máskép nyíilik meg egy socket, mint egy fájl, de utána ugyanazon utasításokkal lehet írni, olvasni, select-telni meg ilyenek, mint a gyalog fájlokat. Ha már megnyitotta valami a socketet, onnan kezdve a programnak, ami használja, nem is kell tudnia, hogy nem fájl, hanem network.
Szerintem azért mmapolnak, mert gyorsabb és/vagy kevesebb erőforrás, mint a sima fájlműveletek.
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #7432 üzenetére
Mert linuxban minden fájl!
# ls -l /proc/4616/fd | grep socket
lrwx------ 1 hcs hcs 64 Feb 11 20:18 3 -> socket:[39702]
lrwx------ 1 hcs hcs 64 Feb 11 20:18 8 -> socket:[39711]# lsof -n -p 4616 | grep IP
fgcom 4616 hcs 3u IPv4 39702 UDP *:iax
fgcom 4616 hcs 8u IPv4 39711 UDP 127.0.0.1:16661 -
VladimirR
nagyúr
nem, csak a le- es feltoltes alatt allo file-ok es egy log van nyitva /prof/pid/fd szerint (meg egy zsak socket, amit nem tudok hova tenni - ilyenek: socket:[314128]), valamint egy ilyen: anon_inode:[eventpoll]
Jester01: no, talaltam pontosabbat
"rtorrent is built around the concept of using mmap for transferring data" -
netboy
senior tag
Valaki tudna nekem javasolni egy celeron 300asra (64MB ram) javasolni valamilyen linuxot?
A feladata ez lenne majd:
[link]nem szívesen használnék win 98at.
-
Jhonny_
csendes tag
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni wine+guitar pro 5.0-ban megcsinálni a hangot?
Már 1 hete szenvedek vele de eddig még nemjött össze
TuxGuitar-ban sincs hang -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #7423 üzenetére
"Amelyik file kevesebb helyet foglal mint a mérete, az sparse (ritka). Ez valóban szokás P2P programok esetében. Ilyenkor a még nem írt blokkoknak nincs lefoglalva a hely."
kosz a pontositast, igen, errol van szo rTorrent eseteben"Az mmap az más tészta, nem valószínű hogy P2P program használja mert 32 biten igen hamar elfogyna a címtartomány. Sokkal valószínűbb, hogy saját puffereket használ amit néhanapján kiír a lemezre. Ekkor kell(ene) történnie a kvóta ellenőrzésnek."
nem talalok most hirtelenjeben errol pontos infot, de a libTorrent oldalon az mmap-ra keresve talalt oldalak alapjan ugy ertelmezem, hogy ezt hasdznalja"Tehát akkor most az van, hogy a torrent túllépi a kvótát, emiatt a program leállításakor sír is, de azért csak kiírja az adatot?"
program leallitasat nem neztem, adott torrent leallitasakor kuldi a hibauzenetet (az a "storage error...." az sima rTorrent hibazuenet) -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #7422 üzenetére
Amelyik file kevesebb helyet foglal mint a mérete, az sparse (ritka). Ez valóban szokás P2P programok esetében. Ilyenkor a még nem írt blokkoknak nincs lefoglalva a hely.
Az mmap az más tészta, nem valószínű hogy P2P program használja mert 32 biten igen hamar elfogyna a címtartomány. Sokkal valószínűbb, hogy saját puffereket használ amit néhanapján kiír a lemezre. Ekkor kell(ene) történnie a kvóta ellenőrzésnek.
Tehát akkor most az van, hogy a torrent túllépi a kvótát, emiatt a program leállításakor sír is, de azért csak kiírja az adatot?
-
-
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #7419 üzenetére
no, megneztem gentoo-n is, ugyanaz a jelenseg
kernel: 2.6.26-hardened-r9
quota: 3.15a debianon (lenny) pedig:
kernel: 2.6.26-1-486
quota: 3.16-7rtorrent verzio mindket esetben 0.8.4, libtorrent 0.12.4
ami meg eddig elkerulte a figyelmemet, hogy mikor leallitom a torrentet, melynek koszonhetoen az rtorrent atlepte a kvotat, akkor kapom a "Storage error: [Could not sync chunk: Disk quota exceeded]" uzenetet
(meg debianon beugrik a kep aljan egy "hda5: write failed, user block limit reached." is)
viszont a torrent ujrainditasa es egy hash ellenorzes utan, az addig letoltott adat tovabbra is megvan -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #7418 üzenetére
igen, v1-et ir, mert gondolom mikor irtak, meg nem tamogatta a debian kernel a v2-t (ha jol vettem ki a leirasbol), de most mar benne van, s en elso nekifutasra is azzal kezdtem (masodikra neztem vfsold kapcsoloval, de ugyanaz)
ha eljutok addig, megnezem gentoo-n is, akkor lehet tobbet tudunk majd
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #7414 üzenetére
ha a file-ok meg nem voltak letrehozva, akkor nem tudja letehozni oket, mondvan
Could not create directory 'akarmi': Disk quota exceeded
viszont ha a file-ok mar megvannak, akkor tolt szo nelkul es megjobban elhagyja az eddig is tullepett limitet
(az rtorrent mmap-olt file-okat hiva - ha ez a pontos neve - es nem foglalja le elore a lemezteruletet
szoval ott van egy 20 megas file, de du szerint 0 byte-ot foglal) -
Davey7
senior tag
Nekem az lenne a kérdésem,hogy XP mellé szeretnék majd feltenni ubuntut,fedorat,opsensolarist és kicsit később minix-et.
Kb. mennyi helyet hagyjak ezeknek szabadon? Tantárgy céljából kellene,szóval nem lesznek hatalmas programok telepítve.
És mivel a legcélszerűbb leválasztani partíciót? (nekem van gparted,paragon partition magic)
Most 2 partíció van a gépben egy C: win D:minden más,és én a D-ről szeretnék lecsípni...hogyan tudnám a legegyszerűbben megoldani? -
VladimirR
nagyúr
Hi!
userquota-rol lenne kerdesem
ezen iras alapjan belottem debian-on (etch, lenny) a quota-t, ranezesre mukodik is szepen, viszont van egy program (konkretan az rTorrent), ami ugy fest, tesz ra magasrol, szo nelkul tullepi a megengedett mennyiseget
mi lehet ennek az oka, vagy hol nezzek szet, hogy rajojjek?minden otletet elore is koszonom
Udv: VladimirR
-
whYz
őstag
üdv
azt szeretném kérdezni, hogy egy adott screenről csinál e a linux logot, vagy be lehet e állítani, hogy csináljon logot?
egy ilyen kis pár soros log kellene csak mondjuk mindig az utolsó 10sorról.
ezt meglehet valósítani? -
Sanyix
őstag
Hi!
Van a melóhelyem, és van az otthoni gépem. Az azon a gépen ami most megy, egy openssh fut (kíndóz), amire lehet szépen csatlakozni, legalábbis localhostról. tegnap arról a gépről amin fut az openssh, megpróbáltam önmagára csatlakozni, a publikus ip címemmel is, de csak akkor ment, ha a router port forwarndál a public és a private port is 22-es volt. Én viszont 80-ast láttatnám inkább, úgyhogy private 22 public 80-ra állítottam, de így connection refused.
Vagy csak fullosan 22-es porton megy?A lényeg viszont az lenne, hogy a melóhelyen van egy tűzfal ami semmit nem enged ki, és van egy http proxy amivel megy a web (részben mert ennek a mimesweepernek olyan hülye beállításai vannak, hogy elképesztő, néha tök random blokkol). Így putty-al próbáltam csatlakozni a gépemre, ami közvetlen kapcsolódással ugye timeoutot kap, a tűzfal miatt. Viszont van proxy beállítás a putty-ban. Ott beállítottam az ip címét és portját a http proxynak, és ki is választottam hogy http. De állandóan 407-es hibával elszáll, hogy authentication required. Ha beírom a vélt felhasználónevem meg jelszavam (mert a böngészőknél nem kér jelszót meg felhasználót, úgyhogy nem tudom jó-e), akkor is 407. Ha socks5-öt választok, akkor semmi, majd timeout.
logmein viszont megy.
Egyébként egy ssh tunnelt szeretnék a http portokra. -
VaZso
senior tag
válasz
bambano #7405 üzenetére
A dedikált busz meglenne neki, az alaplap sem volt annyira rossz anno, bár az elérhető max. sebességre nem mernék tippelni...
Tapasztalat szerint kb. mire lehet számítani?Érdekes, amit írsz és megmozgatta a fantáziámat, de jelen esetben nem látom egyszerű és hatékony módját a kivitelezésnek. A szóban forgó géphez nem lenne egyszerű új kábeleket húzni, ill. kicsit megdrágítaná a dolgot, ha két switch-el dolgozom.
Mindenesetre érdekes, amit írsz. Tuti megpróbálok valamit ügyködni vele, ha nem lesz elég az elért sebesség.
Köszi a tippet, tetszik a megoldás.Inteles kártyát eddig valahogy nagyon nem találtam... még utánanézek nagykerben is, hogy tudok-e szerezni valahonnan. Mondjuk nem tudom, mennyire éri meg sebesség szempontjából a PCI korlátai miatt.
Esetleg "IP1000" nagyon ellenjavallt?
-
-
VaZso
senior tag
Szeretnék tanácsot kérni, milyen gigabites LAN kártyát tudnátok ajánlani, ami korrektül ill. normális sebességen használható Linux alatt. (PCI)
Melyiket érdemes megvenni?Esetleg gigabites switch-el kapcsolatban is érdekelnének javaslatok. (Otthoni hálózatban, leginkább a fenti kártyával rendelkező gép felé kéne gyors kapcsolat, ritkábban a többi gépnek egymás között +routerhez a net miatt.) 5+ portosakat nézegettem, pl. Asus GigaX1108B-t.
Tudnátok javasolni valamit? Melyik gyártót/típust érdemes favorizálni ill. elfelejteni?
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #7400 üzenetére
Azt, hogy mennyit akar swappelni, top-pal meg lehet nézni és a munin is irogatja szerintem.
A memóriát szerintem az borítja meg, hogy tolják a diszk io kéréseket a lemez felé, az meg nem válaszol normális idő alatt és emiatt a nem befejezett kérések miatt a puffereket sem szabadítják fel megfelelő sebességgel. Az apacs meg mindig forkol (úgy értem, normál használatkor is), csak ha nincs ez a diszk gond, akkor néhány 10-20 msec alatt be is fejeződik egy apacs child futása és ezért nem látod, hogy sok lenne. Sok jön, gyorsan, de normál esetben gyorsan el is tűnnek.
Ha diszk io elégtelensége okozza a lassúságot, akkor az normális, hogy a proci nincs kihasználva, mégsem gyors a gép.(Nekem a diszk io miatt megugró loadban a rekordom 1084 volt
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest