- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #26949 üzenetére
Ilyenről nem tudok. Alapértelmezetten az eltávolítható meghajtók gyorsítótárazása szokott lenni beállítva. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem csak a cache a baj ilyenkor, mert ha ki is írja a meghajtóra fizikailag az adatokat, és kihúzod az OS alól, nem csatolja le a fájlrendszert, és az is gondot okoz egymagában. Ezt még tizensok éve én is megszoptam néhányszor, hogy pendrive-ra, meg USB mass storage-ös mp3 lejátszóra fájlokat küldtem XP-s gépen, de mivel siettem, csak úgy kihúztam leválasztás nélkül, és gond volt belőle, nem látszottak a ráírt fájlok, pedig a cache biztosan kiíródott rá. Tudtam, hogy hülyeséget csinálok, nem javallott, de úgy voltam vele, hátha 1-2× belefér. Nem fér bele. Azóta mindegy mennyire sietős, mindig leválasztom, ezt a lépést semmi esetre sem szabad lespórolni, beáldozni a biztonságot a sebesség vagy a kényelem érdekében. Ez egy annyira alap dolog, mint hogy konnektorból sem huzigáljuk ki a gépet menet közben.
De ugyanez pepitában, mikor kezdőbb userek azzal szívnak, hogy a Win10 a fast boot miatt default csak félhibernálós állapotba áll le, utána betöltik dual bootban a Linuxot, és csodálkoznak, hogy miért írogat hibát a korábban le nem csatolt NTFS fájlrendszerre. Ebben az esetben sem az a gond, hogy nem sync-elődött ki a cache a tartalma, hanem hogy nem lett lecsatolva a fájlrendszer. A fájlrendszer le nem csatolása csak akkor megy el, ha csak read onlyként volt felcsatolva, de még ilyenkor sem javallott leválasztás nélkül lehuzigálni, a futó rendszeren okozhat anomáliákat. Tudom, ezt elég morbid haladó topikban magyarázni, mert az ilyen alap dolgok errefelé mindenkinek triviálisak, de hát ha itt jött elő, akkor jobbnak láttam kicsit mélyebben tisztázni.
-
CsaBully
tag
válasz
Rimuru #26817 üzenetére
Aggályaid ellenére azóta is kíválóan megy a debian, természetesen van mit tanulnom, hisz még csak most ismerkedem mindkét rendszerrel,nem vagyok biztos benne hogy csak egy járható út van egy rendszer megismerése útján, de az is simán belefér, ha lesz akár néhány kernel panic
-
trapi007
tag
válasz
Rimuru #26805 üzenetére
Ez igaz és nekem nem is okoz problémát, és a most lecserélés alatt lévő szerever így is működik ( csak parancssor). De a családom egyes tagjai nem is akarják megérteni a webes felület használatát.
Nekik kellene a grafikus felület, a program saját ablaka. Ami lehetőleg úgy nézzen ki mint az utorrent. Mert azt már megszokták...
-
csixy
addikt
válasz
Rimuru #26664 üzenetére
A rendszerbeállítások ... dysplay menüpontban volt egy DVI-0 és egy VGA-0 kimenet ami valójában egy. Én a DVI-0 kijelző engedélyezve opcióból kivettem a pipát és emiatt a VGA-0 kijelzőm is meghalt, mivel DVI-VGA átalakítót használok. Ujratelepítettem az egész rendszert most így néz ki. Most már így fogom hagyni. A VGA-t áttettem a DVI baloldalára és így most már minden minden progi ablaka a VGA-0 kijelzőben nyílik meg.
Most már jól működik.
A DVI ablak valójában nem látszik, csak ebben a screenshotban. -
válasz
Rimuru #26651 üzenetére
Ez amúgy Manjaro (Arch) alap miatt van, már hogy bűvészkedni kell? Épp minap írtam valakinek, hogy az alaplapcsere is simán fog menni, úgy is lett (vagyis nem, de ez a statikus IP beállításai miatt volt).
Most nem vonalaskodok, tényleg érdekel. Anno én a desktopból simán átdugtam az SSD-t a Toshibába és ment. (Debian alap volt a meghajtón azt hiszem) -
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #26294 üzenetére
Nekem már a harmadik androidos telefonon is több hónapos uptime-ok vannak. Nagyon ritkán indítom újra, akkor is általában vagy véletlen kikapcsolás vagy lemerülés miatt.
A laptopokat viszont újraindítgatom, mióta SSD van, szinte annyi idő alatt áll fel a rendszer, mintha hibernálásból, sleepből jönne vissza. Azért jobb mindig tiszta lappal indítani. Néha frissítés miatt restartolom, ha valami fontos rendszerösszetevő frissült (kernel, systemd, videódriver, stb.), hogy életbe tudjon lépni a változás.
Androidot meg tényleg nem szabad összetéveszteni a Linuxszal. Igaz, hogy az előbbi is Linux kernelre épül, de egyrészt már az alapot is széthekkelik benne, meg egy teljesen más rendszert húznak rá, mint akármelyik disztró.
-
zoltanz
nagyúr
-
-
-
-
szimi57
őstag
válasz
Rimuru #25812 üzenetére
A linux egy külön HDD-n volt, azt ujraparticionáltam a win10 feltelepitése után. Egyik HDD-ről sem tudok médialejátszást inditani. Másolást enged. Mintha a programfuttatás lenne blokkolva. Viszont bemásoltam egy portable Totalcommandert, az müködik. Kimásolt médiafájlokat másik gépen le tudok játszani.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Rimuru #25713 üzenetére
Érdekes módon Ubi alatt megy, de máshol is olvastam hogy a xev nem kell, hogy adjon rá bármit is. Sima ablakkezelővel nem próbálom ki mert KDE-vel szeretném használni, az nem vigasztal ha mondjuk openbox-szal jó, bár inkább a Manjaro lesz a ludas, mert a Manjaro Gnome alatt sem ment míg Ubi alatt Unity-vel és Gnome-mal is ment. ACPI-t nem próbáltam, most már kezdek kicsit belefáradni, sajnos nem értek hozzá annyira amennyire kellene, de nem is olyan nagy probléma hogy ennyit tököljek vele. Köszönöm a tippeket, meg ez az utolsó is hasznos volt, hogy ne várjak xev kimenetre, mert nem feltétlen lesz
-
Dave™
nagyúr
válasz
Rimuru #25709 üzenetére
De próbáltam xbindkeys-szel, azt hittem arra gondolsz. Global shortcutnak csak billentyűkombinációt fogad el, legalábbis amit én találtam ott nincs más. De még körbenézek hátha van más is (Gnome alatt volt ha jól rémlik, és közben megnéztem a Manjaro Gnome-ot is, annál sem megy).
szerk: na megtaláltam, ahol meg tudom egyedileg adni a kimenetet, csak az a gond - ahogyan már írtam fentebb is - hogy a hozzárendelni kívánt gombnyomást nem érzékeli. Ergo a paranccsal semmi gond, csak nem látja hogy megnyomom a gombot. Pedig terminálban látszik. Ez az igazi gond.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Rimuru #25707 üzenetére
Sajna az xbindkeys sem segített. De nem is azzal van a probléma, hogy nem tudja értelmezni/nem hajtja végre a parancsot, hanem hogy látszólag nincs kimenete a hangerőgomboknak. Azt gondolnám egy billentyűkódnak lenne megfeleltethető a hangerőgomb megnyomása, és Ubuntu alatt talán ez is a helyzet, de Manjaro alatt semmi sem történik (próbáltam global hotkeyként beállítani, csak nem érzékel ott semmit sem). De működni meg mégis csak működik, mert a scancodes-nak van kimenete.
Köszönöm a javaslatokat, még majd megnézem Gnome-os Manjaro-val is, hátha valahogy a KDE-hez kapcsolódik. Most van egy bill. kombinációm rá, ha más nem marad az, de elegánsabb lenne a hardveres gombokat használni, ha már vannak.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Rimuru #25705 üzenetére
Sajnos nem itt van a gond, hanem hogy sehol nem jelenik meg a kimenete a hangerőgomboknak, csak ha terminálban megnézem a scancodes-zal. Hangerőt állítani egy tetszőleges bill. kombinációval tudok, és az általad linkelt parancs is működik, csak nem tudom hogyan hozzákötni a hangerőgombok megnyomásához, mert azok látszólag semmit sem csinálnak.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #25642 üzenetére
Azon már túlvagyok. A gondom igazából az, hogy ugyanazon a gépen a 14.04 alatt használt alábbi script 16.04-en nem működik. Nem mountol.
/etc/udev/rules.d/81-automount_cdrom.rules
KERNEL=="sr0", SUBSYSTEM=="block", ACTION=="change", RUN+="/home/peachman/automount_cdrom.sh"
automount_cdrom.sh
#!/bin/bash
{
if [ "$ID_CDROM_MEDIA" == "1" ]; then
mkdir -p /media/cdrom
mount -t $ID_FS_TYPE -o ro /dev/cdrom /media/cdrom
else
umount -l /media/cdrom
rm -rf /media/cdrom
fi
} &>> "/var/log/automount_cdrom.log" &Útvonalak, jogosultságok rendben vannak.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #25552 üzenetére
Lehet megpróbálom a PCI passthrought, mivel a gép elvileg támogatja (VT-d és VT-x támogatottak). Csak félek, hogy ez azért annyira nem erős gép, hogy virtualizálva játszak, nem tudom, hogy ezen a PCI passthrough mennyit segít, mennyivel gyorsabb egy sima virtualizációhoz vagy Wine-hez képest.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #25547 üzenetére
Én már sok éve arra sem vetemedek, hogy Windowst vagy NTFS-partíciót használjak. Vagyis most van fent Win10, mivel ez a mostani gép újabb jékokra is alkamas, ezért elkezdtem újabb GTA-kkal meg Far Cry-okkal tolni, amit nem akarok Wine alól futtatni. Csak nem nagyon van időm játszani, aztán már lassan negyedik hónapja nem bootoltam be a Windowst.
Persze telepítés előtt készültem, előre tudtam, hogy mit kell kikapcsolni, meg hogyan zajlik az EFI-s telepítés. Bár az EFI-s menüvel így is szoptam egy nagyot, meg előtte a Rufusszal, mivel hiába állítottam be az EFI módot, a lemezkép hozzáadása után magától elállítja vissza MBR-re, amit először nem vettem észre.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #25541 üzenetére
Úgy, hogy nincs lecsatolva a Windowsos partíció, ami a Linux betöltődésekor gondot okoz. Lehet az újabb disztrók ilyenkor nem csatolják fel, de nem értem, hogy miért olyan hihetetlen neked, hogy ez a detektálás lassíthat a linuxos bootfolyamaton. Én nem látom, hogy hol hülyeség a gondolatmenetem. Egy megnézést megér.
-
spammer
veterán
válasz
Rimuru #25263 üzenetére
Lelőttem inkább.
Amúgy eddig jutott kb. 10 perc alatt (+- pár perc): Interrupted at block 22391232
Ez alapján gondolom akkor nem lett volna olyan hosszú, de több órát így sem akarok várni.
Amúgy smart eredmények. Temetőbe vele, mi?
-
-
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24420 üzenetére
Lehet, én csak gondolom, hogy a windows a bootloaderével állítja be, hogy mit mutasson a képernyő, míg feláll. Illetve, hogy a drivereket hogy kezelje le indulásnál. Pl míg linux alatt a hangkártra csattan indításnál és leállításnál(amikor elveszi a szoftveresen kapcsolt virtuális testet a kimenetről) míg windowsnál ilyen nincs.
Illetve nem kell mindig kikapcsolgatni a T-t, háttérvilágítását a billentyűzetnek stb. -
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24418 üzenetére
Az addig oké, de ami a legnagyobb gondom vele, hogy mutatja pl a terminál kimenetet míg tölti a kernelt\shellt....de értelme nincs, mivel pl ubuntu 16.04 esetében is és linux mint esetében is, és igazából mindegyiknél olyan gyorsan elpörög, hogy nincs időm elolvasni mit nem tölt be\mit tölt be. Így ha hibásan is áll fel a rendszer pont annyira megyek vele, mint windowsnál...> semennyire, mert az nem mutatja, ezt meg nem tudom elolvasni. Arról nem is beszélve, hogy villogtatja a kijelzőt,(egy újraindítás kb 2-3 kijelző off\on...és igen, van vga driverem és jó is.) meg pörgeti a ventillátort.
mellékesen pedig 2016ban ne kelljen már egy terminál kimenetet néznem, meg egy fekete-fehér 3soros akármit, amikor olyan bootloadert lehet csinálni(lsd osx) hogy a user bírja nézni. Persze legyen kikapcsolható a design, oké, lehessen nézni a terminálkimenetet, de csak aki akarja...
Jelenleg grub2\burg adja a témát, steam deep blue. De mondom, villan. Így annyira nem élvezhető, sőt majdnem rosszabb mint ha fekete lenne.
-
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24409 üzenetére
Kipróbálom.
Nem tudom mi számít normálisnak. Az a helyzet, hogy amit kipróbáltam, az ubuntu gyárija, grub custumizerrel,(burggel) átalakítottam letöltött sablonnal, de nem az gazi. Feljön, elvillan, visszajön..van hogy megint elvillan fél mp-re és vissza. Ez így elég gagyi hatást kelt.
Mert tudok egyébként valami értelmes bootloadert feltenni, ami kicsit azért impozánsabb mint a legtöbb linux dos-ra emlékeztető loadere?
-
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24401 üzenetére
Ezek között szemezgettem, a hirens boot cd-s meg az ultimate-es működik is, de pl ha csinálok egy ilyet:
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Windows 10
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1Akkor kihagyja és megy a következő entry-re, ami meg ugye a hirens boot cd esetemben épp így örök loopba kerül.
Igazából ez ugye a gyári grub a debiantól, azt nem értem, honnan veszi holvan a rendszer.
root (hd1,0) ? de mi a root, mihez képest?
A linux root-jából így nem találhat oda, mivel az ntfs rendszer nincs felcsatolva, ha fellenne is a /media/ mappában kéne keresse, nem?
Nemigazán értem a működést, az a baj. -
toBIN
tag
válasz
Rimuru #24390 üzenetére
Nem tablet specifikus hiba. Lattam mar Reddit-en, Askubuntun es XDA-n is ezt a hibat (notebook-al), de erdemi megoldast sehol, csak a szokasos hablatyot "masik telepito, "az eszkozzel van gond blabla".. Egy orosz csoka irta, hogy sikerult feltennie, csak epp a megoldast felejtette el leirni
Ami erdekes, hogy a Lubuntu egyszer felment (internet kapcsolattal), viszont a Mint / Kubuntu / Xubuntu / Ubuntu nem.
-
Lathronos
őstag
válasz
Rimuru #24358 üzenetére
Te például milyen komozitort használsz? Hátha az jó OpenBox-hoz is. Ma még kísérletezek vele, aztán ha nem jutok semmire, nem lesz AMD platformon futtatható OpenBox-os Ubuntu. Bár véleményem szerint aki linuxot használ és nem akar szenvedni OpenBox és LXDE környezetben, annak Intel-e van és mindig is Intel-e volt(ahogy nekem is, AMD-m még sose volt).
-
fo_di
őstag
válasz
Rimuru #24261 üzenetére
ezzel már odáig eljutottam, hogy felismeri, hogy van ott valami, az ID alapján a mappát is megcsinálja a /media-ba, de nem tudom megnyitni a tartalmát, azt mondja "a szállítási végpont nincs csatlakoztatva"
ntfs-3g fent van, kipróbáltam azt is, hogy a vfat|ntfs-t átírom vfat|ntfs|fuseblk-ra, de azzal is ugyanez -
fo_di
őstag
válasz
Rimuru #24250 üzenetére
ahogy erre rákerestem, úgy tűnik, ez is egyedi azonosítók alapján akar mountolni, de én meg azt szeretném, ha úgy menne, mint windowson, hogy bedugok egy pendrive-ot (mindegy milyet, akár olyat is, amit még nem is láttam), és bemountolná valahova, nem azt, hogy mindig első alkalommal parancssorban kelljen turkálni
-
-
válasz
Rimuru #23628 üzenetére
Annyira nem parázok, mivel éles a rendszer már lassan 5 éve és eddig csak én fedeztem fel ezt a kis lukat. Viszont jó lenne megoldani. Tudom, h az ssh tunnel lassú, pláne, ha csak magán az ssh portján lehet kinyitni a szerver felé, de egyesek nem szeretnék, ha a meló helyett az index, meg egyéb dolgok mennének.
Amúgy más megoldás a netezésre nem nagyon van. Ja igen, a wget működik, ha tudja az ember, hogy mit szeretne letölteni. (Illetve nincs iframe, meg stb a kódban)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Max
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Spórolós topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Xbox Ultimate előfizetések
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged