- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadcoca
tag
válasz
Speeedfire #15496 üzenetére
Gondoltam hátha, néha ilyen apróságokon csapja homlokon magát az ember.
Azt még el tudnám képzelni, hogy elqrták a fijjug az iso-t és nincs bebillentve a bootflag, egy fdisk-et esetleg megér.
A 3. lehetőség, hogy több ötletem nincs, kérem kapcsolja ki.
-
válasz
CPT.Pirk #15498 üzenetére
@bambano : Na most nézegettem. Van olyan user, aminek az uid és gid-je is azonos a két rendszeren, és a diskless kliens mégis azt mondja, hogy ismeretlen a home/usernév tulajdonosa :S
Still googling, de ez eléggé khm, meredekAz nagyon helyes, ha nincs.
Én is ott szívtam be, hogy csak azután olvastam róla, hogy behúztam a Kmail alá a levelezésem, azt meg nem szívesen exportálgatom ki-be.
Erre a telepítésre marad az Akonadi, következőből (ha sikerül összeborítani a rendszert, de nem) majd kimarad...
Amúgy nem is a RAM miatt, mert az van, negyedét használja így is, csak rengeteget reszeli a winyót. -
válasz
Speeedfire #15496 üzenetére
Ubuntun van a Muon szoftverközpont, azt tudom. De hogy az más rendszereken is megy-e...
KDE meg jó dolog, csak tedd fel a kde-low-fat-settings csomagot, az kigyomlálja belőle a felesleges dolgokat. (Szintén nem tudom, más rendszeren kell-e.) -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #15494 üzenetére
Értem már, majd legközelebb meglesem.
vadcoca: sdx volt, nem volt megadva partíció.
pomm: Köszi, de biztos van valami humánusabb megoldás erre.
Más: Most ismerkedek a kde-vel. Kde alá nincs valami software center, mint gnome alá? Illetve szoftverforrások? Ezek gnome alatt igen hasznosak voltak.
-
vadcoca
tag
válasz
Speeedfire #15493 üzenetére
Gondolom
dd if=netinst.iso of=/dev/sdx
volt és nem véletlenül of=/dev/sdx1 ? -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #15493 üzenetére
van netinstall meg van netboot
ez utóbbi az other könyvtárban van.
-
pomm
tag
válasz
Speeedfire #15489 üzenetére
Grub2 telepíts a pendrive-ra és másold az iso-kat a /boot/iso alá!
1, linux alatt pendrive bedug, mountol - pl. az /mnt/sdb alá!
Ha a pendrive-od a sdb, akkor:
2, grub-install --root-directory=/mnt/sdb --no-floppy /dev/sdb
3, Ha lefutott, akkor a pendrive-on a /boot alatt létrehozol egy iso mappát és betolod oda az iso-kat (pl.: ubuntu)
4, Utána szerkeszted a /mnt/sdb/boot/grub/grub.cfg fájlt
Bemásolod (ha nincs ilyen létrehozod!):
menuentry "Ubuntu" {
loopback loop /boot/iso/ubuntu.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/iso/ubuntu.iso file=(loop)/preseed/ubuntu.seed quiet splash bootkbd=sg --
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
mented.
Ha létre kell hoznod a fájl elejére beilleszted ezt:set default="1"
set timeout=10
if loadfont /boot/tools/fonts/unicode.pf2 ; then
set gfxmode="640x480"
insmod gfxterm
insmod vbe
terminal_output gfxterm
if terminal_output gfxterm; then true ; else
terminal gfxterm
fi
fi
insmod tga
if background_image /boot/tools/images/bg.tga ; then
set color_normal=blue/black
set color_highlight=red/black
else
set color_normal=white/black
set color_highlight=white/light-gray
fiGRUB_GFXMODE=1024x768x16
insmod vbeLemented, reboot és örülsz...
Ha más is kell rá, akkor az -iso-tól függően kell megoldanod!!!
Pl. a debian és az arch még nem működik így, de az ubuntu, kubuntu, mint, sysrecue, hiren's bootcd, backtrack, UBCD, stb. igen. Én ezeket használom:set default="1"
set timeout=10
if loadfont /boot/tools/fonts/unicode.pf2 ; then
set gfxmode="640x480"
insmod gfxterm
insmod vbe
terminal_output gfxterm
if terminal_output gfxterm; then true ; else
terminal gfxterm
fi
fi
insmod tga
if background_image /boot/tools/images/bg.tga ; then
set color_normal=blue/black
set color_highlight=red/black
else
set color_normal=white/black
set color_highlight=white/light-gray
fiGRUB_GFXMODE=1024x768x16
insmod vbemenuentry "Hiren BootCd 13.2" {
set isofile="/boot/iso/hiren.iso"
loopback loop $isofile
linux16 /HBCD/memdisk boot=HBCD
initrd16 /HBCD/boot.gz
}menuentry "First Partition of First HDD" {
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}menuentry "Mint" {
set isofile="/boot/iso/mint.iso"
loopback loop $isofile
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=$isofile quiet splash noprompt --
}menuentry "backtrack" {
loopback loop /boot/iso/bt.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/iso/bt.iso noeject noprompt splash --
initrd (loop)/casper/initrd.gz
}menuentry "Kubuntu" {
loopback loop /boot/iso/kubuntu.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/iso/kubuntu.iso file=(loop)/preseed/kubuntu.seed quiet splash bootkbd=sg --
}
menuentry "Ubuntu 11.10 (mini)" {
loopback loop /boot/iso/mini.iso
linux (loop)/linux vga=normal --
initrd (loop)/initrd.gz
}
menuentry "System Rescue" {
linux /systemrescue/isolinux/rescuecd rootfs=/systemrescue subdir=systemrescue dostartx setkmap=hu
initrd /systemrescue/isolinux/initram.igz
}menuentry "Ultimate Boot CD" {
linux /boot/tools/grub.exe --config-file=/boot/grub/menu.lst
}
#start#
menuentry "Restart" {
insmod reboot
reboot
}menuentry "Shutdown" {
insmod halt
halt
}
#stop#A systemrescue pl. iso-ból nem indul, ki kell csomagolni a pendrive gyökerébe a systemrescue mappába. Az UBCD-t pedig a boot/tools al tettem be...
Remélem segítettem! -
bambano
titán
válasz
letöltöd a debian webről a másfajta bootolható médiát, azt kicsomagolod a pendrájvra, syslinuxszal raksz rá boot szektort és akkor jó lesz.
bár nem teljesen értem, mert a mostani cd image-k bootolhatók szoktak lenni pendrájvról is.
-
válasz
Csinálj egy olyat, hogy egy DOS-os bútolható pendrájvot akármiből, csak menjen, és arra egy Linux telepítőt ráhúzni valam bootolható gyártó progival. De ez akkor is meredek.
(FAT32 filerendszert csináltál? Bár mondjuk nekem van EXT-es pendrive-om, amin Linux van)
-
Speeedfire
félisten
Win és linux alatt is próbáltam.
Linux alatt dd, win alatt az unetboot. De egyik sem jött össze.Természetesen be van állítva az usb boot. Érdekes, mert pl win telepítő simán ment usb-ről. Csak a linux telepítőkkel szívtam eddig mindig. Most is az lett a vége ami szokott. Elővettem az 1000éves újraírható cd-t és arról telepítettem. Egyszer majd csak összejön a linux is usb-ről.
-
válasz
Speeedfire #15487 üzenetére
Az furcsa, mert nekem eddig mindegyiket megcsinálta bootolhatóra... Min próbálod? És annak a gépnek meg van mondva, hogy arról a penről induljon? (Hülye kérdés, de hátha.)
-
-
bambano
titán
ja, a szerveren meg a disklessen az usereknek azonosaknak kell lenniük. pontosabban az usernévnek illik azonosnak lenni a hozzá tartozó uiddal, giddel.
szerk: na mégegyszer
szóval a szerveren és a diskless klienseken azonos usernévhez azonos uidnak és gidnek kell tartoznia.szerk2: ha ez bonyi, mert sok az user, akkor szoktak csinálni nis+ -t.
-
-
válasz
Speeedfire #15479 üzenetére
+1 a dd-nek
-
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #15479 üzenetére
Szerintem dd-vel a legegyszerűbb.
-
Speeedfire
félisten
Ki milyen programmal készít usb boot-ot telepítőt?
-
Nnnna.
Mókoltam a diskless Linuxomat, a DNS problémát sikerült megoldani (összeszedett valami elég nagy tehénséget DNS címnek), de a mezei userekkel még mindig nem lehet bejelentkezni, ugyanaz az "unable to cd to /home/akári"
Csináltam másik exportot a /nfsroot/home-nak, úgy nem megy
Csináltam exportot úgy is, hogy a nfsroot-on kívül hoztam létre egy könyvtárat a szerveren, és azt mappeli a kliens /home-nak, de úgy sem.
Miiiafranclehet? -
válasz
Carasc0 #15476 üzenetére
Minden oprendszerrel bele lehet írni a BIOS-ba, megfelelő programmal
De az a fura, hogy ha az F2 nem ment, mert nem tölti be a billentyűzetvezérlőt (meg mert a Win8 fast boot be volt kapcsolva), akkor az F12 miért igen?
Mindegy, szeretjük az efit, mert ugyanazt valósítja meg, mint egy BIOS, csak bonyolultabban. -
Carasc0
őstag
Megoldottam a problémát. Az efibootmgr programmal kitöröltem egy boot bejegyzést, de még úgysem jött be F2-re a BIOS, hanem az F12 hatására megjelenő menü segítségével tudtam csak előhozni. A végső megoldást az aktuális BIOS verzió újraflashelése jelentette.
Én megnéztem a laptop Mainboardjának leírását. Abból nekem az jött le hogy hogy az alaplap nem támogatja az EFI BIOS-t. Nem is gondoltam volna hogy egy Linux képes a BIOS-ba beleírni. Így most jó. Fedora felejtős. Marad a Debian!
-
-
válasz
Carasc0 #15472 üzenetére
Mondjuk nem éppen a legegyszerűbb eljárást írja le.
Az efibootmgr -rel meg nem lehet beállítani, hogy a következő bootoláskor a biosba (efibe, na) menjen, vagy nem írja le, hogyan.Amit meg rendesen leír, az meg firmware-függő, én nekiállnék, de ha nem értesz hozzá, akkor inkább ne.
A végén ott van, hogy egy bios resettől helyreállt, azzal mondjuk olyan nagyon rosszat te sem csinálhatsz (csak a gúgli nem hoz semmit a gépeden a bios resetre...).
Mondjuk bios reset témában nézz be a Fujistu laptopos topicba, szerintem ott többet tudnak segíteni."cat enter-uefi-fw > /sys/firmware/efi/vars/new_var"
Ezzen nem rontasz el semmit, csak egy rendszerváltozót írnál át, ami azt mondja meg, hogy a következő bootolás hova történjen.
Meg az lehet a problem, hogy az a file nem a te gépedhez való volt. -
Carasc0
őstag
válasz
Carasc0 #15472 üzenetére
Na csináltam valamit de nem tudom hogy jó-e.
- Mivel a linket csak jobb egérgombos módszerrel tudtam letölteni, ezért letöltött nekem egy TXT fájlt.
- Rávettem egy Pen drive-ra.
- Go laptop, Fedora indít.
- Átmásoltam a fájlt a /home-ba
-Terminal indít, su root
- beírtam ezt: cat enter-uefi-fw > /sys/firmware/efi/vars/new_varNem írt ki semmit, de nem is javult meg, mert a BIOS-ba továbbra sem tudok belépni. Elrontottam valamit?
-
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Adott egy Fujitsu Lifebook A532-es 1 hónapos laptop. Feltelepítettem rá a FEDORA 17 linuxot, Azóta nem tudok belépni a BIOS-ba. F2-vel hiába nyomom semmi. HELP
Közben ezt találtam: [link]
Szervízmentes megoldást szeretnék!
-
rt06
veterán
szeretnek a kepernyomon folyamatosan frissulo homersekletertekeket latni (dolgozni ssh-n dolgozok, a kepernyore mehet ez)
van az alabbinal szebb megoldasra valami program?while true; do clear; date; sensors; sleep 1; done
-
-
rybank
senior tag
Csövi! Arch systemd. Ha egy daemon-t a systemctl start démonneve.service parancsal elindítom az még nem fog automatikusan indulni a rendszerrel ugye? Hol a systemd config fájlja, ahova beírhatnám ezt? Nézlődtem, csak még egyenlőre sok az információ.
-
-
-
-
-
Hello!
Szokásos agymenés. Megint nekiláttam a diskless Linuxnak.
- Csak a roottal tudok bejelentkezni, minden más usert visszadob. (Terminálban is, azt mondja, hogy unable to cd to /home/user.) Ezzel mit lehet csinálni? Mert írni tudja a nfs share-t, pl. usert létrehozni. De ha új usert kreálok, akkor sem megy.
A user home-ján jók a jogok, tulaj is rendben. Viszont ugyanazon a share-n van, mint amiről fut a diskless oprendszer.- Nincs névfeloldás. Az asztali gépem 2. hálókártyájáról bootol a kliens. Routing működik, mert kifele tudok pingelni, sőt, a gépemen futó webszervert is eléri. Ha a böngészdébe IP-t írok, akkor megtalálja a webszervert. De hostnevet pingelni már nem tud, a böngésző sem tud vele mit kezdeni.
Ha nem ezt a diskless oprendszert futtatom, hanem csak routernek használom a gépem, akkor teljesen jól működik minden, tud névfeloldani, stb.Ha valakinek van ötlete ezekre, megköszönném
-
Lenry
félisten
Az Arch-ot nem sikerül Virtulboxban elindítanom csak konzolos felület jön be és ott a root folyamatot adja be.
ez azt jelenti, hogy sikerült elindítanod az Archot. azon alapból nincs grafikus felület, meg semmi ilyen. pontosan annyi cucc van alapból, ami a gép működését biztosítja, semmi több. ha akarsz még valamit, azt neked kell feltenni.
segítségképp ajánlom az ArchWikit, ami szerintem a létező legjobban összehozott dokumentáció, amit Linuxhoz eddig láttam.ebben megerősített az eddigi Fedorás tapasztalatom is, amihez minden infót úgy kell innen-onnan összelegóznom, sokszor épp az ArchWikiből
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak Arch alapú, pont olyan egyszerűen felrakható, mint bármelyik disztró, nem kell terminál hozzá.
A magyarosítást meg nem mondom, eladtam a Manjaro-s gépemet, de azt hiszem le volt magyarítva.
colomb2: várom, most fognak a hétvégén Chakrán átállni systemd-re. Remélem olyan fürge lesz tőle a boot, mint volt a Manjaron. Az az érdekes, hogy nem is a sebesség miatt váltanak, az csak mellékes extra h. mennyivel gyorsabb lesz tőle.
-
ludla
őstag
válasz
CPT.Pirk #15442 üzenetére
Ez a Manjaro elég jónak tünik xfce felülettel, viszont létezik belőle magyarosított verzió? vagy lehet magyarra váltani a felületét?
Az Arch-ot nem sikerül Virtulboxban elindítanom csak konzolos felület jön be és ott a root folyamatot adja be, innen fogalmam sincs mit kellene tovább. -
ludla
őstag
Valaki tudna ajánlani tényleg keveset fogyasztó linux-ot? Felraktam az Xubuntut de hát ez se régebbi gépekre való
Fontos lenne csak CD ről tudok felrakni és Magyar nyelvi fájllal rendelkezzen.
Gép:
CPU típusa Intel Celeron, 2200 MHz (22 x 100)
Alaplap neve Kobian PVM266aM-L
Alaplapi lapkakészlet VIA VT8751A Apollo P4M266A
Rendszermemória 2 x 256 MBVideokártya S3 ProSavageDDR (86c420) 32MB
-
Rickazoid
addikt
válasz
Rickazoid #15435 üzenetére
Még két probléma: ha a kijelző kikapcsolását sohára állítom, akkor is kikapcsolja 10 percen belül, ezt egyedül az MPlayer tudja megakadályozni, viszont külső kijelzőt még ezzel való filmnézés közben is lekapcsol, viszont azt fél óra után. Namost ennek semmi értelme.
Valakinek valami tipp? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt könnyen ki tudom próbálni, mert Chakra isoját live módban el lehet indítani nyílt és zárt driverekkel is, így nem kell átállítanom a disztrómat nyílt driverre, majd vissza.
A többit viszont szerintem nem nekem akartad írni, hanem az OpenSuse-s kollégának. Neki mondjuk amúgy sem hozna kb. semmi előrelépést a 8400GS-t lecserélni 3000-es radeonra, mindkét kártya nagyon gyenge, egyéb tudásuk meg kb. azonos.
-
BluEyes
őstag
válasz
MasterMark #15434 üzenetére
Én ezt használom: [link] annyi hogy a gyorsformázást mindig be kell pipálni w7 alatt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15427 üzenetére
Ha odajutsz, akkor azért fussuk le a köröket itt, hátha mostmár nincs gond a nyílt driverrel. Elég gyorsan fejlődik, egyik évről a másikra is szitetket lép.
Nem feltétlenül kell újat sem venned. Vannak régebbi, hosszú ciklusú disztrók. Centos 6-on simán van legacy driver. Meg lesz még vagy 7-8 évig.
Ez linux, itt nem kell vásárolnod. -
Rickazoid
addikt
Friss Arch Linuxon MATE DE-vel hogy lehet megakadályozni, hogy a notebook fedél lecsukásakor a notebook alvó módba lépjen? Az energiatakarékossági beállításoknál a képernyő elsötétítése van beállítva, a konfigurációszerkesztőben blank screen volt a lid_ac (hálózaton van), de nothing értékkel is ugyanúgy alvó állapotba kerül. Próbáltam keresni már megoldást, de majdnem mindenhol, amit találtam, ez volt a megoldás, hogy a lid_ac értéke legyen nothing vagy a gnome tweak tool legyen telepítve... ez utóbbi nem sokat érne MATE DE-n.
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark #15432 üzenetére
Start - Számítógép - jobb klikk - kezelés - lemezkezelés
megkeresed a pendriveot, jobb klikk a partíciójára - kötet törlése, aztán ugyanitt új kötet -
válasz
MasterMark #15430 üzenetére
Melyik rendszer alatt?
W os L? -
MasterMark
titán
Üdv
Linux telepítőre formázott pendrive-ot mivel tudok visszaformázni? -
Kup986
csendes tag
Üdv!
Van itt valaki aki jártas linux mint-ben?
Az LMDE-met szeretném újratelepíteni hardvercsere miatt, de a live cd elindítása előtt kér valami felhasználó nevet és jelszót, ami nem egyezik meg az előző felhasználó nevemmel és jelszavammal! tudna valaki segíteni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szép világ lenne, ha használni is tudnám az nélkül, hogy eladom a TV-met plusz még működne is rendesen...
A HD3000 meg sajnos régi cucc, ez magával vonz bizonyos problémákat, mert a gyártónak nem különösebben érdeke régi cucc komolyabb supportja.
Ahogy olvasom most, a legacy drivert nem fogják frissíteni ezen a téren, úgyhogy ha frissülnek a dolgok az OpenSuse-ben, akkor kénytelen lesz a nyílt drivert használni, vagy venni frissebb kártyát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15424 üzenetére
Annyira nem, erre van a dualboot, elvan a két rendszer egymás mellett. No meg lassan azért történnek előrelépések, mint pl. nemsokára a Linuxos Steam kliens, ahová már portoltak játékot OpenGL-re és később lesz több is.
ludla: azt hiszem a 12.6 legacy driver van hozzá.
-
ludla
őstag
Sziasztok! Készülök venni egy alaplapot amiben ATI Radeon HD 3000 GPU van, ezt támogatja rendesen a jelenlegi hivatalos zárt meghajtó? Működik gond nélkül? openSUSE 12.2 KDE alatt lenne
Idáig Nvidia-t használtam ezzel nincs gondom. -
Lenry
félisten
válasz
Shatterstar #15421 üzenetére
korlátozottan.
a játékok túlnyomó többsége DirectX alapú, az a Microsoft fejlesztése, ergo Linuxra nincs.
van egy Wine nevű Windows futtatókörnyezet, amivel futtathasz játékokat, egész tűrhető már a hatásfoka, de messze áll a tökéletességtől és a felhasználóbarátságtól isnagyon fontos lenne, hogy minden kezdő Linux-szal foglalkozó felhasználó tisztában legyen azzal, hogy a Linux nem Windows. azok a programok futnak Linuxon, amit megírnak rá. azért van rá Firefox meg VLC meg LibreOffice, mert valaki megírta Linuxra is.
nem fogsz tudni Windowsos exéket indítani, mert a Linuxnak lövése nincs mi az az exe és mire jó.[ Módosította: doc ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shatterstar #15419 üzenetére
t61-en bármelyik jól megy majd. Semmi hardveres gondod nem lesz. Nekem t60 van amúgy.
MIlyen gpu van benne? Intel? -
Shatterstar
aktív tag
Kérlek szépen jelenleg egy Lenovo Thinkpad T61-el tolom! Ha ezt leváltom szintén egy TP következik majd amin több mint valószínű hogy szintén Linuxot szeretnék majd látni
A disztró amit így elsőre kinéztem magamnak az Ubuntu és a Black Panther OS. Lehet rossz választás ez elsőre lehet nem, mindenesetre amit az Ubuntu-ról olvastam az elegendő volt ahhoz hogy meggyőzzön.:Egyébként nyitott vagyok az efféle dolgokra pont emiatt is szeretném lecserélni a középszerű vindózt ami számomra már kezd lassúvá és problémássá válni
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shatterstar #15415 üzenetére
A barátaidnak igaza van. Legyél nyitott és érdeklődő. Sok érdekes dolgot kell majd megtanulnod.
Ami írtál simán megy linuxon. Viszont a géped írd le, hogy milyen.
Utána válassz egy disztrót és hajrá.
-
jeszi
tag
válasz
Régóta az alábbit gondoltam:
A windows egy közepes minőségű autó, amit legyártottak, max csomagtartóval meg szebb felnivel bővítheted, meg köthetsz rá utánfutót.
A linux meg egy technic lego, amiből f1-es autót is tudsz összerakni vagy akár rollert, űrhajót, gördeszkát, kamiont, szinte bármit. Az alkotás öröme végigkísér közben.
Ha nem szerettél legózni gyerekként, válaszd a windowst.
Manapság már a fenti állításom nem teljesen igaz, mert pl. egy ubuntu linux alapból is egy használható, jól összerakott rendszert ad az ember kezébe, nem feltétlenül kell agyonhegeszteni átlag user használathoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem arra gondoltak, hogy felejtsd el a filmezést meg netezést, hanem arra, hogy máshogy zajlik, általában egyszerűbben. Az igényeidre kb. bármelyik "asztali" disztró megfelel, de szerintem gyere át a "Linux abszolút kezdőknek" topicba.
-
Shatterstar
aktív tag
Üdv!
Jómagam mint a többség Windowst használtam eddig és mivel sok pozitív véleményt hallottam a Linuxról ezért arra gondoltam ideje váltanom egy jobb és stabilabb rendszerre. Engem csak az érdekel hogy maga az oprendszer váltás számomra miben fog megnyilvánulni? Megkérdeztem pár arcot akik azt mondták hogy teljesen más lesz a Linux és amihez eddig hozzászoktam azt felejtsem el...
Magát a gépet film,zenehallgatás,netre használom és persze a cuccaimat tárolom rajta. Nem akarom elhinni hogy ezek a hétköznapi dolgok ne mennének más rendszereken is -
ludla
őstag
Sziasztok! Szeretnék rakni egy elég gyenge gépre XPpuppyt-de nem találok linket a Magyar változathoz, vagy is be sem jön az Magyar xppuppy oldal. Valaki esetleg tudna linket?
-
Lenry
félisten
válasz
Jester01 #15410 üzenetére
és sikerült!!!
[lenry@Echo-One /]$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 59,6G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part
├─sda2 8:2 0 43,9G 0 part /media/Win7
└─sda3 8:3 0 15,7G 0 part /
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 20G 0 part
├─sdb2 8:18 0 130G 0 part
├─sdb3 8:19 0 100G 0 part
├─sdb4 8:20 0 100G 0 part
└─sdb5 8:21 0 115,8G 0 part
sdc 8:32 0 232,9G 0 disk
├─sdc1 8:33 0 76,8G 0 part /media/Film
├─sdc4 8:36 0 1K 0 part
├─sdc5 8:37 0 155,5G 0 part /media/ISO
└─sdc6 8:38 0 674,6M 0 part [SWAP]
sdd 8:48 0 29,8G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 29,8G 0 partigaz még volt egy kis gebasz a symlinkeléssel is, mert először egy NTFS partícióra tettem át (minden elérhető partícióm NTFS), és menet közben derült ki, hogy ő valamit valahova hardlinkelne, az meg nem annyira megy NTFS-en, de szerencsére volt kéznél egy lestrapált 30GB-s SSD, azt gyorsan bedobtam, megformáztam ext4-nek, utána már minden hibátlanul ment.
köszönöm mindenkinek a segítséget
-
-
Lenry
félisten
válasz
Jester01 #15404 üzenetére
ez a leírás alapján fordítottam magamnak
-
Speeedfire
félisten
Óriási tutorial, nem találok rá szavakat.
-rootként belép, majd sudo su
-phpmyadmin-nál meg allow-ra állítja az üres jelszót rootnak -
Jester01
veterán
Az, hogy a modult megszerezted valahonnan, nem fogja befolyásolni a kernel configot. Ilyetén módon ha a nem-moduláris részben is kellene változtatás (pl. hogy beregisztrálja/használja a modult) akkor nem fog működni. Marad a saját fordítás.
Nem is tudom, honnan szereztél modult, mert amennyire én látom ezt nem is lehet modulba fordítani.
-
Lenry
félisten
válasz
bambano #15400 üzenetére
depmod -a megvolt
initramfs-t ha jól vettem ki, akkor Fedorában dracut -f /boot/initramfs-3.6.akármi.img szintén hibátlanul végigment./etc/system/modules-ba kellett egy fájl, azt megcsináltam
#!/bin/sh
exec /sbin/modprobe ldm >/dev/null 2>&1ennyi van benne, elvileg annyi a dolga, hogy betölti a modult.
be is töltődik, de ha rákeresek, akkor pirossal ki van emelve.illetve itt továbbra is ez a kimenet
[lenry@Echo-One boot]$ grep -i ldm config-3.6.1-1.fc17.x86_64
# CONFIG_LDM_PARTITION is not setszóval valahol, valami még mindig nem jó.
éjjel ráküldök megint egy teljes kernelfordítást, egy nagyobb partíción.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- GTA V
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- League of Legends
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest