- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- zebra_hun: Hűthető-e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dany27
őstag
Sziasztok!
Adott egy gép Ubuntu 12.04-el amiről tudok bootolni hálózaton keresztűl linuxo telepítőt.
Most szükségem lenne egy windows telepítő bootolására.
Modosítottam a pxelinux.cfg/defaultot
így
include ubuntu-installer/amd64/boot-screens/menu.cfg
default ubuntu-installer/amd64/boot-screens/vesamenu.c32
LABEL Win 7 All_in_one
kernel memdisk
append iso initrd=images/win7.iso raw
prompt 0
timeout 300memdisket beraktam a megfelelő helyre.
Boot menüben meg jelenik a win7 rányomok, ezután elkezd pontozni, de egy rakat pont után visszadob a boot menübe. Én csinálok valamit rosszúl vagy nem fér be a RAM-ba az iso?Esetleg valami más 5let, hogy ne kelljesen az egész ISO-t betolni neki a RAM-ba?
4GB memória van a gépbe, és egy konzolos ubuntu fut rajta, minden felesleges szolgáltatást kilőttem a boot idejére.
-
PumpkinSeed
addikt
(#16295) buherton és (#16296) bambano
Kedves elnézéseteket kérem, amiért eddig nem jelentkeztem végül sikerült fixálnom a problémát. Szerintem valami hiányzott a letöltött kernelemből vagy hibásan töltődött le. Net híján nem tudtam írni, de egy második személytől kapott kernel kicsomagolás után sikerült az egész. Köszönöm válaszaitokat.
-
rt06
veterán
válasz
PumpkinSeed #16294 üzenetére
a hibajelentes megfelelo modja:
milyen szoftverrol, szoftverkornyezetrol van szo?
3.4.5.6-os vanilla kernel a kernel.org-rol
buguntu 12.34-en
gcc 4.5.6.7-tel forditvamit csinaltal pontosan?
cd /usr/src
wget http://kernel.org/kernel-3.4.5.6.tar.bz2
tar xvjf kernel-3.4.5.6.tar.bz2
cd kernel-3.4.5.6
./configure (mondjuk ez itt pont nincs, de kernelnel van helyette egy megoszthato .config file)
makemi a vart eredmeny?
lefordul a kernel es lesz bzImage file az arch/x86/boot konyvtarbanmi a kapott eredmeny?
a ./configure hiba nelkul lefut
nem error: hanem a normal kimenet utolso sora(i)
error: szintaktikai hiba a 23456. sorban: nem kell oda az a veszzo
error: valami mas error
....
error: 2564. hibauzenet, mert bemasolom mindet, hogy aki akarna segiteni, az tudjon is, ahelyett, hogy engem nez hulyenek, mert csak annyit mondok, hogy "ez szar"mikent reprodukalhato a hiba?
bal labon allva, a miatyankot visszafele mondva a "ebsertesik"-nel kell entert nyomni a make parancsra, es ekkor 33%-os esellyel jelentkezik a hiba (a masik keharmadban verzo konnyeket ejt a monitor) -
bambano
titán
válasz
mit akarsz installálni, ha még le sem fordítottad?
-
buherton
őstag
válasz
Másold már be... Meg hogy pontosan milyen parancsokat adsz ki, és hogy mikor mit csinálsz. Fontos, hogy első lefutáskori parancsokat írd le, onnantól kezdve, hogy fordítás gondolata megfogalmazódott benned.
-
PumpkinSeed
addikt
-
-
buherton
őstag
Nekem nem kellett. Azonos major és minor verziójúból a legújabb bugfixeltet letöltöttem, lefordítottam és működött is. Kicsit lassabban bootolt, mint a gyári kernel (mert ugye szinte minden belefordult), de működött. A probléma akkor kezdődött, amikor a config fájlba belenyúltam, és nagyon sok mindent kikapcsoltam, és most nem bootol.
Többieknek: Nem lesz egy hiper-szuper írás. Jó magam sem vagyok jártas benne, csak kíváncsi.
De persze dolgok le lesznek írva, meg a közben felmerülő "mellékvágányok" jó része is le lesz zárva.
-
-
buherton
őstag
válasz
PumpkinSeed #16284 üzenetére
Pont egy kernel fordításos cikket írok. Csak lassan haladok vele.
Ha "make"-el fordítottál, akkor az lesz gond hogy nem adtál root jogokat a "make install"-nak, mert ugye ő ilyenkor a /boot mappába meg a GRUB-ot állítja be.
Miért akartál kernelt fordítani?
(#16287) Jester01: +1
-
Jester01
veterán
válasz
Karácsony ide vagy oda, de szívesen megpofoznám az összes kérdezőt aki képes csak annyit mondani, hogy "errort ad", de azt már nem árulja el, hogy mégis mi a hibaüzenet
-
bambano
titán
válasz
make bzImage modules
megvolt? -
válasz
CPT.Pirk #16283 üzenetére
Kösz! Közben az Askubuntun segítettek, és megsúgták a megoldást (lehet elfelejtettem ide kiírni?).
A lényeg, hogy a Metamode -ot nem érdemes használni. És ha nem az van megadva, akkor a cvt -vel generált Modeline is működik... Valamint rosszak voltak a frekik a xorg.conf-ban. Csak ennyi... De azóta van 1280x768, 720, és 1440x900 isA tiéddel se ment volna, mert abban sincsenek lefixálva a mode-ok, és a driver saját hülyeségét nyomta volna
Ezért is nem ment a saját gépemről átrángatott xorg.conf -al, mert pl. abban is metamode-ok vannak.
-
PumpkinSeed
addikt
Elakadtam a kernelfordításnál, letöltöttem a 3.2.34-et és a hozzá tartozó grsec-et. De viszont a "make install" parancs hatására nem kezdi el feltenni a kernelt hanem errort ad.
-
Sikerült összehegesztenem egy működő xorg.conf -t, végre kör a kör... És natív a felbontás
-
-
bambano
titán
nem értem a problémádat. ha neked gyorsabban frissülő disztró kell, akkor olyat választasz magadnak. nekem meg stabil disztró kell, én meg ilyet választok magamnak. Ráadásul az én választásom téged semmiben nem akadályoz vagy befolyásol.
nem is futottam bele egyetlen komoly, mostanában aktuális kernel security bugba sem.
kinek a papné, kinek a paplan.a privát magánvéleményem az, hogy így is túl gyorsan fejlesztik a dolgokat, nem feltétlenül olyan irányba, amit én szeretnék.
-
rt06
veterán
válasz
bambano #16272 üzenetére
azert ne mondjuk mar, hogy a jo megoldas az, ha evekig leragadunk egy kernelnel
ertelmesen is meg lehet oldani azt, hogy folyamatosan ujuljon a kernel (pl gentoo-ban erre vannak unstable, meg stable csomagok)
pl.: egy 2 .6, ha jol emlekszem, patch-ek nelkul, meg pv_ops kernelkent sem mukodik rednesen, holott egy 3.x meg dom0 kernelnek is jo (es ez csak egy a rengeteg lehetseges szempont kozul, hogy miert jobb a frissebb kernel, nem beszelve mondjuk arrol, hogy az en webcam-em valahol 3.2 korul kapott driver-t)ketseg nelkul elhiszem, hogy neked, arra amire te hasznalod jo, de hagyjunk mar teret mas lehetosegeknek is
-
-
-
vadcoca
tag
Ha a Debian saját repo-jából raktad fel, akkor újrafordítja magának kernel frissítéskor. (nvidia-kernel-....-dkms)
Ha valamiért mégis beüt a fátum, akkor legfeljebb telefonon távrányítod, hogy a grub menünél nyomjon kétszer lefelé nyilatnvidia-xconfig-gal tudsz ugyan egy nagyon alap xorg.conf-ot generálni, azt már tudod módosítgatni. De mivel automágikusan (xorg.conf nélkül) nem megy, gyanítom úgyis Xorg log túrás lesz a vége.
-
válasz
MasterDeeJay #16253 üzenetére
Na, végre eszembe jutott, Slitaz ami még jó lehet neked! Egy próbát megérne. Hasonló kategória, mint a TCL, csak kicsit talán oprendszerebb kiállású
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jeh, végre valaki komolyan használja.
-
-
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16265 üzenetére
A nagyobb disztrók úgy csinálják, hogy kiszúrnak egy kernelverziót és arra építik a disztró adott kiadását. Erre rápakolják az általuk szükségesnek vélt javításokat, és kész. Volt már rá példa, hogy közösen kiválasztottak egy kernel verziót, kinevezték long term supported kernelnek és arra építették a disztrókat. (meg olyanra is volt már példa, hogy kiválasztották, azután szétcsúszott a dolog
pl. kiválasztották a 2.6.16-ot longterm supported kernelnek, ezért is volt belőle vagy 69 verzió, de végül mégis a 18-asra épültek a disztrók).
Nagyobb kernelcsere csak nagyobb revízióknál divat.
Szerk: nem lehet állandóan kernelt cserélni, mert az userlandot folyamatosan hozzá kellene faragni, az meg nem triviális. pl. a hibernálás környéki dolgokat, udevet, ilyenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
VaZso, Bambano: Ami kernel frissítésként jelentkezik, akkor az csak biztonsági frissítés és hibajavítás? Tehát új funkciók nem érkeznek és ezért 2.6.32 még mindig a "fő" verzió?
-
válasz
bambano #16258 üzenetére
Érteni, de megcsinálja magának frissítéskor, vagy kézzel kell?
Nem használtam még igazán Debiant, de régebben volt pár olyan Linuxom, amin a Nvidia driver nem ment kernelfrissítés után, hanem kézzel kellett újrarakni. Ez a saját gépemen nem gáz, de anyám csak annyit fog látni, hogy nincs képÉn meg ritkán jövök erre.
Esetleg valakinek ötlete arra, hogy nyílt forrású Nvidia drivernek hogy lehet megmagyarázni, hogy 1280x768? Párszor már megpróbáltam az Xorg.conf -t átírni, de semmi. Általában parancssort kapok.
cvt-vel generált modeline-t xrandr-rel felvéve, az Lubuntu felbontás-állítgatóban meg ott van esetleg a felbontás, de be már nem állítja :S -
-
Debianon hogy van a nvidia driver frissítés? Kernel frissüléskor újra kell rakni, vagy működik tovább?
-
A nyílt nvidia drivernek hol lehet megmondani, hogy milyen felbontást akarok? Mert az xorg.conf-ban semmilyen 1024x768 nincs, mégis azt állítja,
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bár gondolom ismered, de ha nem, kapj le egy adblock+ kieget a rókához, sokat segít rajta ilyen gyenge gépen.
-
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #16249 üzenetére
Nem kizárt, hogy ráfér!
-
-
Legacy drivert nem találtam... 96-os fent, semmi változás. 173-al sem, bár most már legalább azzal megy 1024-ben is... De neeemjóóó, wide felbontás kéne, 1280x768, vagy 1440x900...
Most megnézem winnyózról is, hogy edid szerint mit tud a monitor... (Hopp. 1600x1200 is megy, csak úgy meg függőlegesen húzza...) 1280x768 lesz a nyerő, anyám nem pixelvadász, úgy legalább a képarány jó.
TCL, meg van még egy, ami ilyen hasonló, és kipróbáltam egy 500-as AMD K6-on, 128Mb-al : tökéletesen megy.
-
Vladi
nagyúr
Régen az volt a gépemben, centos 5-el használtam zárt driverrel.
Azt nézd meg, hogy legacy driver van -e. Kell lennie. Az már nem változik, ha csináltak csomagot azt használd inkább.Centoshez például van 96-as, meg 173-as, meg akutális driver is csomagban. Ezekkel biztos nem lesz gondod.
(#16233) MasterDeeJay:
Uh... deli linux utódja, vagy tinycore. Jó hát nagyon fapadosak, de mennének szépen.
-
válasz
MasterDeeJay #16245 üzenetére
Na várj, a DSL-ben valami ótvar régi Firlefranc van...
TCL-t nem próbáltál? Egész új dolgok vannak rá. Meg van még pár ilyen nagyon kicsi, 30-60Mb-os disztró, amiket még fejlesztenek, és van rá friss SW. -
válasz
CPT.Pirk #16242 üzenetére
DSL linux megnyitva firefox egy lap (ph fórum) 47mb ram használat. Darabosan görget. Hát ennél azért win2000 gyorsabb volt. Videókari lesz a gond, 1440x900 32biten sok neki.
Youtube egyáltalán nem megy, de nem is várom el egy 500-as géptől.
Kb olyan így mint egy 1ghz-es celeron Xp sp3-al 256 ramon. -
válasz
MasterDeeJay #16243 üzenetére
@Bambano : Azt hogyan? :S Nem vagyok otthon xorg.conf -ban :S Beírtam neki, hogy 1280x720, meg 1440x900, de nem érdeklik :S
Akkor a Hiren's boot-ró a Goldmemoryt, vagy a Win7 memtesetet.
-
válasz
CPT.Pirk #16242 üzenetére
Memtest nem indul el, kiírja hogy loading és ott megáll. Különleges egy gép ez. (röviden szar)
Hagyom a francba, megy a DSL másik rammal ez már elég a használathoz.
DSL-t én használtam 32mb rammal is, ha netezni kell ahhoz elég 128-256 is.
Amúgy is ez HP gép, köztudott hogy csak a saját ramjaival képes normálisan működi vagy már azokkal sem. Inkompatibilitás csúcsa ez a gép. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Hát beszarok most meg megy, beleraktam azokat a ramokat amikel a windows NEM megy (kékhalál) ráadásul egyoldalasak. Azaz 2db teljesen egyforma egyoldalas 133mhz-es 256-osat, csak ez így kicsit pazarlás mert 128-nak látja és 66-on megy.
Néha grafikai hibákat csinál. Azaz ha meghívok valamit akkor néha 3x látom a képet. Bár ez már részletkérdés legalább elindul és tudom mit cserélgessek.
DSL egész használható 128mb-al is. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #16234 üzenetére
A logo sok mindentől nem jelenhet meg, de mondjuk nem hülyeség, amit mondasz...
Viszont fejlemény, a saját gépemről átrángatott xorg.conf -fal már legalább 1280x1024 van... Igaz, csak nyílt drájverrel, de az ugye nem gond (hamarosan csak azzal fog menni).@bambano : Lubuntunak elég. Mondjuk az 500MHz meg kevés. (Debianoknak is elég, amúgy.)
Igazából ha procierő van, akkor 256Mb-al is elvan egyszerűbb dolgokra (tapasztalat), de 500MHz...
360 meg gondolom kerekítve... 256+64+32Mb-os modul pl. Persze pont annyi sosem lesz. De simán lehet, hogy hibás, a hibákat simán okozhatja.@DeeJay : Memtest rendben?
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #16233 üzenetére
szerintem vinyó meg swap nélkül nem fog elmenni egy modernebb linux sem 360 mega ramon. nem is tudom, hogy lehet összeszedni 360 mega ramot, lehet, hogy hibás valamelyik modulod?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor csak felrakta a csomagot, de nem használja a drivert. Kézzel át kell írnod a xorgot, hogy használja a drivert. [link]
MasterDeeJay:
Esetleg egy IDE - CF átalakító, vagy DOM modul, stb. simán megoldhajta a gondot, és akkor pl. egy ArchBang simán felmegy mindössze 2G-re.Egyébként ha bedugsz egy pendriveot a gépbe, arra simán telepíthetsz cd-ről, csak igazából a pen nem erre van kitalálva, meg a gépnek is tudnia kell róla bootolnia. Live disztró CD-ről az inkább szenvedés a lassú reakcióidő miatt.
-
Hali Mindenkinek!
Egy usb-ről vagy cd-ről futtatható linuxot keresek kis hardverű géphez. Mindenképpen olyan kell amihez nem szükséges vincsi. A gép egy Compaq deskpro 500-as P3 360mb rammal gyárilag passzívban.
Amit eddig megpróbáltam és nem működik:
Slax - kifagy az isolinux képernyőnél
DSL - kernel panicot csinál minden opcióval (failsafe módban is) próbáltam syslinux, intld verzót is
Plop boot manager - USB boothoz szintén szétfagy floppyról is. (emiatt usb boot is kizárva, bios nem támogatja)
Debian live 6 - megfagy az isolinux feliratnálValami van ezekben ami a géppel nem kompatibilis, ugyanis winxp és 2000 hibátlanul fut de mint írtam NEM akarok vincsit a gépbe mert hangos. Másik floppy és CD meghajtóval is próbáltam. Baromi nem jövök rá mi lehet a gáz, szinte biztos hogy valamelyik hardver nem tetszik neki.
Elcsesztem rá már napokat de nem adom fel, kár lenne a gépért.
-
-
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16227 üzenetére
szerintem modeline-t pont nem kell generálni, azt szedje le a monitorról.
a felbontások közé kell felvenni azt, amelyikre szüksége van.Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Általános videó kártya"
Monitor "Általános monitor"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1200" "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection -
-
-
-
és @ Cpt. Pirk :
KösziIgazából, ha valaki tudna adni egy működő xorg.conf -ot, ami nyílt driverrel tudja az 1280x720 -at, vagy 1440x900-at, azt is megköszönném, mert a nyílttal is megfelelne, nem zajlik ezen a gépen semmi meredek. Net, film, flashjátékok. A nyílt driver csak a Tvtime miatt nem jó, de TV nézésre 25 másik megoldás is van.
Illetve nyílttal fix 1024x768-ra áll be, az sem jó, mert a monitor felbontása 1440x900.
Mondjuk xorg.conf-t szerkeszteni megpróbáltam már, de nem nagyon jött össze (nem vagyok otthon benne). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem zörgött, hanem gyárilag sipító hangot adott ki az a nudli légkavaró.
Amúgy volt hozzá alkatrészem, meg rárakhattam volna 8 centis ventit, de sokkal egyszerűbb volt vga-t cserélni, úgy is tele vagyok P3-4 korszak hardvereivel, vga-ból is van vagy 6-8 darab. Az a P4 Celeronos gép meg úgy is harmat gyenge, tök mindegy mi van benne vga terén...
-
VaZso
senior tag
Ha esetleg nem találnál olyan drivert, amivel működik, szerintem megtalálom a gépemen azt, ami jelenleg fent van.
...de ez Wheezy / Testing-en nem fog működni, az alatt újabb Xorg van.
----------
Amúgy azon a gépen nem sűrűn játszottam le flash video-t, de úgy rémlik, gond nélkül viszi.
HD-t persze nem.Leginkább TV-zésre használom egy ideje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én használtam, de nem testinges Debiannal, hanem a stabillal. Alap helyzetben is jól működött és akkor is, amikor telepítettem a hozzá való drivert. Flash ment, még a Minecraft is megy mindkét drierrel, igaz játszható szintet egyikkel sem éri el.
Pont tegnap cseréltem a kártyát egy régebbi passzív Radeonra, mert őrjítően hangos volt a hűtése ennek a gagyi kártyának...
-
Jah meg, Nvidia-settings azt mondja, hogy ő sokkal újabb, mint a driver, és nem hajlandó működni. Ez mitől lehet? :S
-
válasz
bambano #16215 üzenetére
Azt tudom, de az FX5200 még támogatott elvileg (? :S). Illetve ez inkább valami bugnak tűnik (vagy Ubi, vagy driver szinten), de lassan már ahányszor hazajövök, behány vagy a Flash vagy a VGA driver, és meguntam
(A Flash új verziói meg már nem is támogatják ezt a kártyát, köszi Adobe, szóval minfdenképp régebbi kell rá.)Az ATI amúgy sokkal hamarabb kidonbálja a régi kártyákat :S
@VaZso : Köszi, erre voltam kíváncsi - akkor rápróbálok legközelebb egy Debiant.
-
VaZso
senior tag
Ez nem hangzik túl jól.
FX 5200 van az asztali gépemben, Debian Squeeze-zel.
Persze ez működik rendesen - remélem, a Wheezy hivatalos megjelenésére az újabb driver is működni fog...A támogatott kártyák között írják legalábbis, a legfrissebb változat október 4-i... a frissítés még odébb van nálam.
Régebbi nem tudom, van-e belőle, ennél írják, hogy "Added support for xserver ABI 13 (xorg-server 1.13)" - márpedig erre szükség lenne.
-
Használ valaki FX5200 -as Nvidia kártyát Linuxon? Főleg Debianon?
Anyám gépén most Lubuntu 12.04 van, de a legutóbbi Nvidia driver óta behányt, felbontás 640x480, vagy nyílt driverrel 1024x768 (natív 1440x900...)... És nem jutok vele semmire. Régebbi drivert fogalmam nincs, ogy lehetne ráerőltetni pl.
Az érdekelne, hogy pl. Debian Testing alatt van-e, akinek megy rendesen ez a kártya, és a Flash is? Mert most ráérek, ha frankón működik, felteszek egy Debit... -
mezis
félisten
Köszönöm, közben próbáltam CD-ről installálni a 12.10-et és már annál a képnél baj van, amikor a nyelvet kellene választanom. (A monitor felső fele rendben, alsó szétesett, függőleges sávok, egér meg húzza a fekete sávot.) A monitor vezérló S3, 32 MByte-al.
Visszaraktam a 12,04.1-et.
(Régebben olvastam, hogy kockázatos az upgrade, mostmár tudom, hogy a helyzet változatlan.)
-
bambano
titán
válasz
PumpkinSeed #16210 üzenetére
szerintem azok a csomagok, amik ahhoz kellenek, hogy egy csomagot lefordíts.
-
PumpkinSeed
addikt
Valaki megmondja nekem, hogy mi a build essential?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest