- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Jester01 #30915 üzenetére
???
Márpedig az mdadm szoftver RAID, és arról bootoltam. A GRUB okos jószág
(Tehát nem az alaplap RAID vezérlője adta a RAID-et (nem is volt rajta).) -
Shyciii
veterán
válasz
Jester01 #30804 üzenetére
Scriptben végülis megírtam. Jó favágó módszer, de mükszik:
program=$(tail -n 1 pelda.txt)
ertek1=$(type $program)
ertek2=$(echo $?)
if [ $ertek2 -eq 1 ]; then
sed '$d' pelda.txt > tmp.txt && mv tmp.txt pelda.txt
else
exit 1
fi
Viszont hogy ezt hogy futtatom minden parancs kiadása után, arról fingom sincs. Mert az ok, hogy a history duplikációs törléses megoldás lefut minden parancs kiadása után, de az a .bashrc-ben van. Viszont a .bashrc-t nem tudom mi alapján nézi, mert ott se minden fut le minden parancs kiadása után. Van ami csak a terminál indításakor. Így most megakadtam. -
Shyciii
veterán
válasz
Jester01 #30802 üzenetére
Az a baj, hogy ez nem is csak sima script írása lenne, mert ugye ennek már akkor le kell futnia, ha valamit kiadok, ergo a bashrc-ben kell paraméterezni, és szerintem csak ott lehet, ahol a history-t módosítani is lehet minden parancs beütésénél (az tudom, hogy mindig lefut). Viszont ott valszeg olyan megoldással lehetne, hogy ugyanúgy be kell tölteni a teljes historyt, és az utolsó sort (ami az uccsó parancs lenne) arra ráengedni a command -v -t vagy a type-ot, és ha hibát reagál rá, akkor ezen utolsó parancs törlése, ha nem hibát ír ki, akkor a historyba való engedélyezés. Nah ez nekem viszont már túl bonyolult
-
törölt tag
válasz
Jester01 #30612 üzenetére
Ezt tegyem be egy futattható fájlba?
Nem fontos ütemezni, elég ha manuálisan elindítom és valamikor leállítom. Meg másik szolgáltató sebességét is akarom mérni, akkor másik fájlba irányítanám és előtte SIM kártyát is kell cserélnem. A lényeg az lenne, hogy napszakonként 3-4 órát tudjak mérni.
-
Frawly
veterán
válasz
Jester01 #30596 üzenetére
Akkor én értettem valamit félre, és valóban ez a megoldás, amit keresek. Bár azt még mindig nem értem, hogy a cat parancs, miután átadta a kimenetét a programnak, honnan fogja tudni, mit adagolok be billentyűzetről a program indulása UTÁN. Mert valóban működik, igaz nem a kpcli-vel, de tényleg úgy viselkedik, ahogy mondjátok.
kpcli-vel is csak azért nem működik, mert az mintha kiürítené a bemeneti buffert, gondolom biztonsági okból.
-
Frawly
veterán
válasz
Jester01 #30519 üzenetére
Nem tudni mitől döglenek a vezérlők. Szerintem a gyártók méretezik alul tervezett elavulás képpen. Szinte sose a NAND fárad ki, hanem a vezérlő fekszik ki, és ez akkor is megtörténik x időn belül, ha nem írtál a NAND-ra sokat. Nem csak azoknál az SSD-knél, amik a te kezed közé kerültek, hanem kb. az SSD-k 99,9999%-a ilyen.
(#30517) sh4d0w: nem értem, hogy mi ez, ami van. Az SSD vezérlője nem lát partíciókat, meg fájlokat, meg akármiket. Low level szinten kezeli az adatokat, így ezért mindegy, hogy titkosítva van vagy nincs. Vagyis egy esetben nem mindegy: egész lemezes szoftveres titkosításnál külön át kell engedni a TRIM-et a titkosítási rétegen, különben a vezérlő úgy látja, hogy az egész meghajtó be van telve, minden cellában lévő adatra szükség van, nem szabadíthat fel egy cellát sem. Viszont az átengedett TRIM meg gyengíti a titkosítás biztonságát, mivel mintázati támadást tesz lehetővé. Bár csak elméletileg, olyanról nem olvastam, akinek a titkosított adatait megtörték volna emiatt.
Aki SSD-t akar titkosítani, annak inkább hardveres titkosítást ajánlom. Egyetlen buktatója, hogy nem elég az SSD-nek tudnia ezt, hanem az alaplapnak és BIOS-nak is támogatnia kell (vagy nem kell, de akkor bootolni nem lehet róla), és a legtöbb konzumer lap nem támogatja, csak a céges kliensek, munkaállomások, üzleti laptopok, stb.. Meg ugye az SSD gyártójának a zárt hardveres titkosítása mindig megbízhatatlan, mivel nyílt forráskód híján csak bízni tudsz benne, hogy nincs az implementációjában gyengeség vagy kiskapu.
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
Jester01 #30038 üzenetére
[ 7.018294] md0: detected capacity change from 0 to 4000649838592
[ 7.020924] md: resync of RAID array md0
[ 7.624036] raid6: sse2x1 gen() 663 MB/s
[ 7.671980] raid6: sse2x1 xor() 1484 MB/s
[ 7.719988] raid6: sse2x2 gen() 1504 MB/s
[ 7.767980] raid6: sse2x2 xor() 2047 MB/s
[ 7.815986] raid6: sse2x4 gen() 2485 MB/s
[ 7.863997] raid6: sse2x4 xor() 2078 MB/s
[ 7.864002] raid6: using algorithm sse2x4 gen() 2485 MB/s
[ 7.868533] raid6: .... xor() 2078 MB/s, rmw enabled
[ 7.870788] raid6: using ssse3x2 recovery algorithm
[ 7.875905] xor: automatically using best checksumming function avx -
vzozo
senior tag
válasz
Jester01 #30018 üzenetére
Köszi, de nem nyert, azt mondta "the partition table has been altered" meg "syncing disks", de semmi se történt. Újabb pár órányi szopás után rájöttem, hogy a sima fdisk (x -> i) is pont alkalmas erre, csak azt a kibebaszott UUID-ot 0x-szel kezdve kell megadni neki.
Siker.
Persze az odroid továbbra se bootol be, hogy olvadna szét a procija...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Jester01 #29997 üzenetére
Megvan. Teljesen hatástalan.
desktop:~$ xinput --list-props 11
Device 'Telink Trust Wireless Mouse':
Device Enabled (155): 1
Coordinate Transformation Matrix (157): 0.100000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 0.100000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 0.100000
libinput Natural Scrolling Enabled (292): 0
libinput Natural Scrolling Enabled Default (293): 0
libinput Scroll Methods Available (294): 0, 0, 1
libinput Scroll Method Enabled (295): 0, 0, 0
libinput Scroll Method Enabled Default (296): 0, 0, 0
libinput Button Scrolling Button (297): 2
libinput Button Scrolling Button Default (298): 2
libinput Middle Emulation Enabled (299): 0
libinput Middle Emulation Enabled Default (300): 0
libinput Accel Speed (301): 0.000000
libinput Accel Speed Default (302): 0.000000
libinput Accel Profiles Available (303): 1, 1
libinput Accel Profile Enabled (304): 1, 0
libinput Accel Profile Enabled Default (305): 1, 0
libinput Left Handed Enabled (306): 0
libinput Left Handed Enabled Default (307): 0
libinput Send Events Modes Available (277): 1, 0
libinput Send Events Mode Enabled (278): 0, 0
libinput Send Events Mode Enabled Default (279): 0, 0
Device Node (280): "/dev/input/event2"
Device Product ID (281): 5215, 466
libinput Drag Lock Buttons (308): <no items>
libinput Horizontal Scroll Enabled (309): 1Még a 2-es és 4-esen van virtual pointer a 11-en kívül, ugyanúgy 157-es Coordinate Transformation Matrix-al, átállítom, nincs változás.
Fura, hogy mióta élek, ez küzdelmes minden Linux alatt. Nem szeretem az érzékeny egeret
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29782 üzenetére
Azt tudom, de Dißnäëß ragaszkodott a mc másoláshoz.
Egyébként abban nem vagyok biztos, hogy a dd korrekt eredményt ad (persze mihez képest), mert valami rémlik, hogy megkerül bizonyos fájlkezelő funkciókat, emiatt gyorsabbnak mutatja a másolást, mint amit valójában tudna a rendszer.
(de lehet, hogy keverem a dd if=/dev/sda ... formával, ahol eleve a device-t adom meg inputként) -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29680 üzenetére
Kb három napig bírtam read-only usr, etc stb. mellett.
Aztán visszacsináltam. Régi unixokon, ahol két-három havonta jött egy-egy update csomag, tartható volt. Linuxon, ahol naponta jönnek a javítások, elég macerás. (A remount valami gondot okozott, de nem emlékszem, hogy mit)
De ettől függetlenül igazad van, ez valóban jó indok.Apropó: a /tmp az tmpfs, ahhoz nem kell partíció
A var ha megtelik, az gáz, de ha együtt van az egész, később telik be, több idő van észrevenni, hogy fogy a hely. -
leviske
veterán
válasz
Jester01 #29565 üzenetére
Bedrótozva működik, szóval így végképp nem értem.
A shell-es kérdéssel megfogtál, mert ehhez nekem a linux új. Ha az a kérdés, akkor a saját felhasználói fiókomból ellenőriztem és ott is próbáltam futtatni. Nem is sudo-val ellenőriztem, így talán jogosultsági problémák sem lehetnének. Gondolom.
-
felora:)
tag
válasz
Jester01 #29551 üzenetére
megcsináltam a scriptet a /usr/local/bin/firefoxkill.sh fájlba.
aztán chmod +X -et rányomtam és beállítottam, hogy induljon automatikusan a rendszerrel. működik is, kilövi a firefoxot ha a kijelző kikapcsol, viszont minden egyes indítás után 1-2 perccel feldob egy hibaüzenetet,hogy "Rendszerprogram hiba történt", de egyéb más részletet nem tudok, mert csak a hiba jelentése vagy a mégse gomb lehetőség van csak. A logokba nem találtam semmit sem.... Ötlet? -
felora:)
tag
válasz
Jester01 #29549 üzenetére
"Persze lehet szkriptet írni ami figyeli, hogy a monitor elment-e aludni és akkor kilövi a böngészőt."
windows 7 alatt is ugyanezt produkálta sajnos.... a gép sem egy erőgép sajnos...
"Persze lehet szkriptet írni ami figyeli, hogy a monitor elment-e aludni és akkor kilövi a böngészőt."
Nah. Egy ilyen tökéletes volna. Ez kéne nekem.
Csak a hiba az, hogy hogy egy példa szkript kéne legalább.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Jester01 #29440 üzenetére
Elég beírnom konzolba, hogy node, a repl szükségtelen, azért nem is jegyeztem meg, most kerestem elő google-el, hogy ne véletlen shellt vagy ilyesmit írjak. A node egyébként csomópontot jelent, nem nehéz megjegyezni. Fájl kezeléshez mondjuk kell az fs modul, ami file system, szintén elég szokványos rövidítés. Azon belül mondjuk egy fs.createReadStream vagy fs.readFile nem okoz nehézséget, hogy mit jelent, de ha mégis, akkor a számítástechnika alapjai sem mennek. Ezzel szemben az "ls -1 node_modules | wc -l " ránézésre kínai, vagy akár jelentheti azt is, hogy "let's shit node modules or go to the wc". Persze magyarázhatod tovább, a lényegen nem változtat.
-
inf3rno
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz
Jester01 #29157 üzenetére
Megnéztem közben ezeket. Ezek be vannak kapcsolva. De egyéb oldalról is kizártam a konfighibát. Az 5.5-RC1 Gentoo git kernel ebuild konfigját használtam, amivel bootolt az RC1. Ez az RC2 ezzel sem bootol. Szóval nem a konfig a gond. Szerintem ez egy RC2 specifikus bug. Túl új még az RC2-es kernel, 2 napja sincs, hogy kijött.
Esetleg nem bug, hanem a Gentoo-n van úgy valami megoldva, hogy valami speciális patch-t igényel, amit a kernel.org-os git kernel nem tartalmaz. Bár ezt kevésbé tartom elképzelhetőnek, de azért nem zárható ki.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29029 üzenetére
Van egy dockerd nevű programja, ami rootként fut és adott esetben módosítja például a netfilter tábláit, láncait (meg csinál még rengeteg egyebet, én sem ismerem, most ismerkedek vele).
Ez nem a konténer, hanem egy menedzsment eszköz, ha jól értem. A konténernek általában nem kell root jog.A port kérdés jogos, végül is nem ő hallgat azokon a portokon, hanem a konténer, oda meg forwardolja a beeső kéréseket, tehát valójában a netfilter szabályok módosítása miatt szükséges (többek közt) a root jog.
De mondom, én sem ismerem még eléggé és egyelőre nehezen megy az ismerkedés, mert közben ezer más dologgal is próbálok foglalkozni. -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29021 üzenetére
A demon?
Szerintem az teljesen normális.
Meg úgy általában az is gáz lenne, ha pl 1024 alatti portra rá tudna ültetni szolgáltatást root jog nélkül (még akkor is, ha ennek manapság nincs sok gyakorlati értelme)
Ebből a szempontból kb mindegy, hogy root vagy a capabilities által biztosított jogokról beszélünk (szerintem) -
Frawly
veterán
válasz
Jester01 #28960 üzenetére
Az ilyen script futhat akárhonnan root joggal. Nem kell feltétlen a /root alatt lennie. /root alá betenni akármi fontosat is, felesleges önszopatás.
@samujózsi: én az ilyen mentéseket tar.gz-be csinálom, tar-ral, de ha rendszeres backupot egészítesz ki vele, akkor lehet rsync is.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28960 üzenetére
Itt valami össznépi félreértés van
Ezt nem script csinálta. Régi ssd ki, át egy usb dobozba, azt bedugtam a szerverembe és rsync -a segítségével áttoltam az elsődleges backup diszkre, onnan meg majd takarítás után kirakom a backup backupjára. De ez mind manuális művelet.
A rendszeres backup valóban a /root/bin alól fut, de annak valójában a /usr/local alatt volna a helye, csak nem akartam még azzal is cifrázni a dolgokat.A notebookomon függőben van egy hosszabb hozzászólás, amiben összeszedtem, hogy mi az, amit egy ilyen költözéssel összekötött upgrade kapcsán megőrzésre méltónak tartok és miért. Csak azt még át kell nézni és befejezni.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28923 üzenetére
Sysvinit és hasonlók alatt nem nagyon láttam beragadó scriptet shutdown-kor.
Talán egy olyan dologra emlékszem, ami hajlamos volt "normális" init rendszer alatt is megzakkanni: ha fel volt mountolva egy könyvtár NFS-en és kirántottam alóla a szervert, miközben nyitva volt rajta valami a kliens oldalon. Akkor a kliens nem bírt rendesen leállni.
De ezt is csak linuxon. FreeBSD-n ezt sem. -
0xmilan
addikt
válasz
Jester01 #28844 üzenetére
Szerintem nem halado tema, de en is hasonlo helyzetben vagyok, csak desktop kornyezetben es a celrendszer nem ugyanaz, mint amin most vagyok.
A jelenlegi Mint 18.3 Xfce mar csak nyomokban tartalmaz Xfce-t es jo ideje i3-mal hasznalom, tobbek kozt ezert valtanek Manjaro i3-ra.
A /home nem hidden resze es a relevans dot fajlok (i3 config, .zshrc, .vimrc, rofi config, etc.) mennenek az uj rendszerre.
Az a terv, hogy a Manjaro install utan kezzel atmasolgatom, ami kell.
A regi SSD-rol mar nem akarok bootolni, de lehet, hogy marad a gepben.
A telepito ilyenkor leszedi a GRUB-ot a regi rendszer mellol es nem fog osszekavarodni a ketto? Mire kell figyelnem? -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28844 üzenetére
Azért akarom nulláról telepíteni, mert amikor úgy két és fél éve beköltöztem rá, akkor úgy voltam vele, hogy csak egy próba, majd megcsinálom rendesen. Aztán így maradt, teli szeméttel. Most ha váltok, akkor így is, úgy is jön egy desktop csere a unity->gnome váltás miatt. Viszont mivel már használtam ezen is gnome-ot, az pluszban bekavarhat neki, mert emiatt esetleg nem az új konfigot kapom, hanem megőrzi a régi gnome-os változatot, aminek nem örülnék.
-
válasz
Jester01 #28837 üzenetére
Memória hibára nem gyanakodnék, ez az otthoni szerverem ECC-s ramokkal, de azért indítok egy tesztet. A felületi hiba természetesen benne van a levesben.
Szóval van tipp a helyreállításra?
@Ivana, indítottam egyet, de nem hiszem, hogy bármi baja lenne.ja, és még egy érdekesség: telinek jelzi a diszket az oprendszer.
-
válasz
Jester01 #28735 üzenetére
Az, hogy a hangkártyát normálisan tudja használni több program is egyszerre elvárható egy modern rendszer esetén.
Igen, mert a deb alapú csodák már eddig is stabilak voltak. Maximum a debian, az ubuntu mindig is egy bughalom volt. Valahogy ilyen SUSE, Redhat simán működnek systemd-vel is, meg a openSUSE, Fedora, CentOS hármas is.
beletúrkálsz a megfelelő scriptbe mert pontosan érted mi miért felelős és hogyan működik Magyarul gányolsz, mert rendesen megoldani nem sikerült, aztán a következő update megint szétcseszi. Amúgy a systemd-ben általában elég könnyen megnézhető mi döglött meg, sokkal könnyebben, mint régebbi rendszereken, plusz hatalmas előny, hogy minden distrón elég hasonló. Nincs gányolva buta sysvinit fölé ezer féle script halom.
Nem kell windowst csinálni a linuxból aki azt az architektúrát kedveli az telepítsen windowst egyből. Továbbra sem a windowsra hasonlit a systemd, hanem az OS X-re, ami amúgy certified UNIX.
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28715 üzenetére
Ez kicsit több, mint szimpla vélemény.
Ugyan mélyebben nem ástam bele magam, de logikailag kísértetiesen emlékeztet a felépítése a windows valamelyik korábbi verziójának a felépítésére (boot, init folyamatok, service-ek, függőségek satöbbi)
Persze lehet, hogy ez csak a felszín, de szóval na, azért mégis... -
samujózsi
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Jester01 #28566 üzenetére
A regi kis AMD Brazos eEEE PC-t az integralttal ugyanugy erinti, ez nem a Ryzen-es problema lesz sztem.
Korabbi Debian live gyonyoruen bejon.. Akarcsak a regebbi LTS Ubuntu.Vmi amdgpu kornyeken nagyon felrement az uj disztrokban
Mintha mas lenne a default es ez nem kezeli jol a VGA-kat. Csak ezt hogy engedtek stable-be, azon most is gondolkodom, en ugy kizartam volna mar testing-bol is, mint a szel. Hatalmas baki
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Jester01 #28559 üzenetére
Cronban nincs semmi ütemezett feladat. Syslogban csak ennyi van róla, látszik is hogy ettől megnyekken Graylog:
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 kernel: [55624.148471] lockd: unexpected unlock status: 9
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 kernel: [55624.148633] lockd: unexpected unlock status: 9
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 kernel: [55624.157370] lockd: unexpected unlock status: 9
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 kernel: [55624.157562] lockd: unexpected unlock status: 9
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 systemd[1]: mongod.service: Main process exited, code=killed, status=6/ABRT
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 systemd[1]: mongod.service: Unit entered failed state.
Sep 4 00:59:51 GP-SEC-02 systemd[1]: mongod.service: Failed with result 'signal'.
Sep 4 01:01:22 GP-SEC-02 graylog-collector-sidecar[829]: time="2019-09-04T01:01:22+02:00" level=error msg="[RequestConfiguration] Bad response status from Graylog server: 500 Internal Server Error"
Sep 4 01:01:22 GP-SEC-02 graylog-collector-sidecar[829]: time="2019-09-04T01:01:22+02:00" level=error msg="Can't fetch configuration from Graylog API: invalid character '<' looking for beginning of value"Processz auditálásról van valami guide?
-
magmakocka
aktív tag
válasz
Jester01 #28411 üzenetére
Ezt alapon hagytuk, nem nyúltunk hozzá.
Igen, a mappa létezik és találhatóak ott file-kMappa tartalma: cursor_blink, power, rotate, rotate_all, subsystem, uevent
Az/etc/modprobe.d/kms.conf
alatt ezek vannak#enable modeset
options radeon modeset=1
options i915 modeset=1
options nouveau modeset=1
De az xorg -configure nem tud lefutni. -
törölt tag
válasz
Jester01 #28373 üzenetére
Még fut a resync (72% jelenleg), de úgy tűnik igazad volt. Az elején hamar 6-ra csökkent a 'Current Pending Sector'-ok száma. Aztán jó ideig nem változott, de aztán lement 1-re és most már 0-t mutat. Majd a végén kiderül minden, de úgy látom a teljes írás rendbeszedi picit.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #28216 üzenetére
Ez van az első sorokban:
root@DietPi:~# DISPLAY=:0.0 glxinfo | grep "render"
MESA-LOADER: failed to retrieve device information
libGL error: unable to load driver: exynos_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: exynos
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.9, 128 bits)
root@DietPi:~#Jól sejtem, hogy valami nem stimmel így?
Yes-t ír, szóval elvileg van hw gyorsítás. De előtte meg hibákat dob.Bár a glxgears meg dobja az fps-t rendesen.
root@DietPi:~# DISPLAY=:0.0 glxgears
MESA-LOADER: failed to retrieve device information
libGL error: unable to load driver: exynos_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: exynos
1032 frames in 5.0 seconds = 206.246 FPS
1215 frames in 5.0 seconds = 242.922 FPS
1243 frames in 5.0 seconds = 248.562 FPS
1213 frames in 5.0 seconds = 242.516 FPS -
válasz
Jester01 #27901 üzenetére
Ez már kb érthető este neki is is esek,
még 1 kérdés
ezt is valami szövegszerkeztőböl lehet szerkeszteni mint dos /windows alatt a .bat /.sys filet?Router nem probléma hardware-ban erős vagyok: D
Ha nem kell a live rendszert sem akarom ujra inditgatni... linux alatt gondolom nem is kell ... beállitgatom és megy. Wint10- meg hagyjuk... ha muszáj teszek mele ideigleinesen egy hdd-t-t és felrakok egy rendszert ,ha muszáj.
4-5 éve egyszer rá voltam szurulva a s szomszéd netjére és a blacktrack majd 6 napig futott mire hozzájutottam a megfelelö név /jelszó párositásra. -
válasz
Jester01 #27898 üzenetére
1.)
Nem akarok hubuntut véletlen sem.
2.)
Basszus nem akarok grafikus interface-t hova mit kattintani mert az minden disztrón más és más ... miért nem lehet ezt leirni ,hogy konzolba mit irjak le? Azt is leirtam ,hogy kezdő vagyok , a fogalmakat értem de gyakorlatilalig nem tudom hozzá a konzol parancsokat
dos alatt format C:/u aztán majd jövök tudom.....
Hogy nézne ki konzol alatt?
pl
lan0 ip 192.168.0.1
ipforward enabled
vagy mi?
Lan0 a kimenő
Lan1 a bejövő ...(ennek érzékeli az usb kapcsolatot)gondolom az alapnyelv hasonló minden disztró közt ,csak a megvalósitás más
Amit én nézek az debian alapu ha jól látom -
Andralin
aktív tag
válasz
Jester01 #27819 üzenetére
Belenéztem abba scriptbe, de olyan szinten nem értek hozzá, hogy meg is értsem mi lehet a gond.
Ami érdekes, hogy több mint egy éven át tökéletesen működött a dolog, lefutott a certbot-os megújítás hiba nélkül. Most meg hirtelen leállt ezzel a hibával.
De ma reggel végül sikerült működésre bírnom!
Mivel egyértelmű volt, hogy a certbot valamiért nem tud az Apache-al kommunikálni többé, futottam még pár kört a certbot körül és rájöttem, hogy saját maga is tud kommunikálni a 80-as porton az ellenőrzés lefuttatására a --standalone opcióval, csak ehhez le kell állítani addig a webszervert.Szóval az Apache leállítása után a certbot renew --standalone hibátlanul lefutott és ismét érvényes a SSL tanúsítványom további három hónapra.
Nagyon köszönön a tippeket, tanácsokat!
-
Dave™
nagyúr
válasz
Jester01 #24861 üzenetére
Bele vannak elvileg ágyazva (azt írja), és igen,3-4 különböző PDF megjelenítővel is próbáltam, Acrobattal nem, azt úgy láttam nem elérhető.
ubyegon2: ott is ez lehet a gond, de azt nem értem, hogy miért jeleníti meg jól, ha nyomtatásnál elrontja. Létezik, hogy megjelenítésnél a beágyazottat használja, nyomtatásnál meg meghív egy külső, általa hasonlónak véletet?
-
-
-
válasz
Jester01 #24789 üzenetére
Nem tudtam rájönni fél nap alatt sem... Valószínű, hogy olyan hálózati dolgot használok, ami linuxon vmiért nem megy...
qemu nem rossz ötlet, köszönöm!
Vagy a droidot is vboxban.
Sajnos az nehézkes... Az Android studio AVM kezelőjét használom. VB alatt nem hiszem, hogy menne az adb gazdagépen pl.
Akkor a kvm-re nincs megoldás?
-
törölt tag
válasz
Jester01 #24745 üzenetére
Közben megértettem mire gondoltál az első lemezen legyártott tömb + másik lemez hozzáadásánál.
Gyakorlatilag akkor a több órás szinkronizáció kikerülhetetlen, ha jól látom.
Megpróbálkoztam másképp:Az Ubuntu 16.04 Server telepítőt recovery módban indítottam el és parancssorból hoztam létre a /dev/md0 és /dev/md1 tömböket. Utóbbit az általad is említett --assume-clean kapcsolóval. Valóban, így nem fut sync.
Létrehozáskor szólt, hogy nem fog tudni boot-olni róla, használjam a --metadata=0.90 kapcsolót.
/dev/md0 esetében (10GB) használtam.A cél ugyanis az lenne hogy legyen Raid1-ben összesen 2db 4TB lemez segítségével egy rendszer (10GB) és egy adat (4TB) partíció. A rendszer ebben a Raid1 tömbben boot-olni is tudjon.
A parancssoros műveletek után, reboot és a normál telepítőt indítottam.
Először ugyan csak az egyik raid tömb látszódott, az md1, de miután beállítottam formázásra valahogy frissült a dolog és az md0 is megjelent, ami ugye metadata 0.90-t kapott és a rendszernek szánom.
Beállítottam és az alaprendszert feltelepítettem, de nem lett jó.A Grub a végén ugye szeretne felmenni a /dev/sda és /dev/sdb lemezekre, de nem tud. hibaüzenetet kapok.
Valamit a GPT partícióval szúrhatok el, mert Grub nélkül alemezről a gép MBR 1 hibaüzenetet ad. GPT esetében ez normális?Kellene az UEFI miatt valami spec partíció is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Filmvilág
- Hisense LCD és LED TV-k
- Asztalos klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged