- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lollll megvan mi a hiba.
Az a lépés maradt ki, amikor megadom a fájlrendszer típusát az fdiskben. Ott megadtam neki a megfelelő LBA-s típust, végigcsináltam újra a folyamatot, kitoltam az img-t az SD kártyára, így a fájlrendszer jó lett és gyönyörűen bootol a PI.
Köszönöm mindenkinek a segítségét
, majd holnap megpróbálom bash-ba foglalni ezt a sok parancsot.
-
kovaax
őstag
válasz
pschio #15873 üzenetére
Pedig nem ártana utánanézni a logoknak, mert lehet, hogy restart-tal is ugyanúgy lehal...
Ha van a /etc/init.d/openvpnas script elején valami hasonló:
#!/bin/sh -e
### BEGIN INIT INFO
# Provides: openvpnas
# Required-Start: networking
# Required-Stop: networking
# Default-Start: S
# Default-Stop: 0 6
# Short-Description: OpenVPNAS
### END INIT INFOAkkor parancssorban add ki a következő parancsot:
update-rc.d openvpnas defaultsHa nincs, akkor írd bele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15885 üzenetére
Így hoztam létre:
partx -a /dev/loop0
mkfs.vfat -F 32 -I /dev/loop0p1
mkfs.ext4 /dev/loop0p2Ha a penen utólag cserélem a partíció ID-t fdisk-el, akkor az beállítja, az adatokat meg bukom, de mindkét partíción. Ha újra kitolom a cuccot rá, dd-vel, akkor meg megint visszaáll minden partíció Linux típusúra.
-
rt06
veterán
válasz
bambano #15886 üzenetére
miert?
mint irtam, a cel az, hogy egy szerveren az lvm kotetekrol mentest keszitsek egy tavoli gepre, amikbol a szerver merevelemezenek esetleges elhalalozasa utan a mentesbol visszaallithato legyen a kotet tartalma
ha jol ertem, az rsync az elso alkalom utan csak a valtozasokat kuldi at es a --backup kapcsolo arra szolgal, hogy ezen valtozasok csak az erintett file-ok biztonsagi mentese utan keruljenek at a tavoli rendszerbe
ha a fentieket tenyleg jol ertem, miert van szuksegem erre a plusz biztonsagra?
ha nem, akkor mit neztem be? -
rt06
veterán
remote backup-nal (melynek celja a lemez esetleges meghibasodasakori helyreallithatosag) van-e ertelme rsync eseteben az inkrementalis mentessel szorakozni?
-
bambano
titán
felhasználót akkor lehet írni, ha nem valamilyen felhasználói accountról szerkeszted crontab -e-vel a crontabot, hanem a /etc/cron.d/-be raksz külön crontabot.
Dupla at jellel ('@@') szerintem nem fog működni, dupla és-sel vagy ampersand-del ('&&') igen.
ha késleltetett indulás kell, esetleg meg lehet próbálni a /etc/network/interfaces-be írni up scriptként.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15868 üzenetére
No most picit megakadtam.
A folyamat:
-fájl létrehozása
-fdiskel partícionálom
-beteszem loop eszköznek
-partx -a /dev/loop0, majd pedig jön a fájlrendszerek létrehozása
-csinálok 2-2 könyvtárat, a forrás könyvtárakba csatolom az eredeti sd kártya partícióit, a cél könyvtárakba meg a loop eszköz ugyanilyen partícióit.
-rsync-el átmásolom a partíciókatEz idáig megvan, de az image file-t ha kitolom dd-vel a rasp. oldalán megadottak szerint, vagy win alatt a programjukkal, akkor a fájlrendszerrel gondok lesznek. Az fdisk -l mindkét fájlrendszert Linux-nak írja, de az nem lehet, mert az első partíció tartalmát látja a Windows. Win szerint a fájlrendszer FAT.
Végeredmény az, hogy nem bootol az eszköz.Normál esetben Win95 Fat32 (LBA) kellene h. legyen az fdisk -l szerint az első partíció.
-
rt06
veterán
válasz
pschio #15873 üzenetére
crontab-bal meg lehet oldani, hogy felveszel egy uj job-ot es idopont helyett azt mondod neki, hogy @restart, s ekkor a cron daemon indulasakor fogja vegrehajtani, viszont ha ez az openvpnas inditasa elott tortenik meg, nem biztos, hogy elorebb vagy
a naplokat a /ver/log konyvtarban talalod, onnan vagy az openvpnas sajat naploja, vagy a syslog nevu file kell neked, abban kellene megnezni, hogy a vegefele (az ujraindulas utani reszen) ir-e valamit a problemas szolgaltatas
-
pschio
őstag
Mivel nem értek a linuxhoz ezért ez macerássab.
Ezért akartam megfogni az egyszerűbb végénél. Ma 2 ilyen OpenVPN AS telepítettem. A hyperv-s nél nem jelentkezett a probléma. A VMWare-esnél viszont ez a helyzet állt elő.
Nem vesződnék a hibakereséssel, ha egy ilyen "indítópult"-os megoldással tudnám fixálni.
-
pschio
őstag
sziasztok!
A segítségeteket kérném. Azt szeretném, hogy indításkor lefusson egy parancsom. Méghozzá ez:
/etc/init.d/openvpnas restart
Azért van erre szükség, mert ha simán újraindítom a gépet, akkor hiába írja ki a végén, hogy elindult, mégsem indult el az openvpn démon. És ha nyomok neki egy restartot, akkor utána meg jó. Köszi a helpet!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15866 üzenetére
Azt hiszem értem, csináltam csatolási könyvtárakat mind a 2-2 partíciónak, a forrás könyvtárba felcsatoltam az sd kártya partícióit, a cél könyvtárbaba meg a loop0 két partícióját, aztán elkezdtem az rsync-et közöttük, most nagyban megy a másolás.
Majd szerintem próbálok írni erre egy scriptet, hogy ne kelljen ennyit gépelni. Nagyon kíváncsi leszek, tud-e bootolni a lemezkép ha kitolom az eszközre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15864 üzenetére
Ezzel az opcióval nem annak kellene megtörténnie?
--devices
This option causes rsync to transfer character and block device files to the remote system to recreate these devices. This option has no effect if the receiving rsync is not run as the super-user (see also the --super and --fake-super options).Mondjuk ezzel az opcióval is pont ugyanannyi történik, mint nélküle. Ha ez nem jó, akkor mit javasolsz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15861 üzenetére
No, most a partíciók megvannak, fájlrendszerük is stimmel végre. Viszont a másolással kicsit elakadtam.
Először próbáltam közvetlen az SD kártyáról másolni így:
sudo rsync -va /dev/mmcblk0p1 /dev/loop0p1
Ez nem ad hibát, csak semmit nem másol.Ha a korábban mentett 2Gb-s állományt is becsatolom loop eszköznek és abból próbálok másolni így:
sudo rsync -va /dev/loop1p1 /dev/loop0p1
Akkor szerinte nincs olyan, hogy /dev/loop1p1. Mondjuk ezt meg is értem, mert kparted alatt nem látszanak a partíciói, míg a loop0-nak meg mindkettő jó.bambano: hmm, valamelyik raspb. fórumban volt. Akkor mit javasolsz olyan másolásra, hogy ne másolódjon át az üres hely, mint pl. dd-vel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15857 üzenetére
Az fstab sikerült, a fájlon meg tudta csinálni a partíciókat. Most megcsináltam a loop eszközt, /dev/loop3 alatt van. Itt hogyan kell megadni a partíciót?
Tehát csinálnám az első, fat32-es formázást, csak nem vágom a szintaxist. sudo mkfs.vfat -f 32 /dev/loop3 és valami...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15855 üzenetére
Megpróbálom a te megoldásodat.
dd if=/dev/zero of=miniiso.img bs=1 count=0 seek=750M
Ez a parancs megcsinálta az üres fájlt, innen hogyan tovább? Gugliztam egy kört, de nem egészen világos, hogyan hozok létre partíciót egy fájlban, főleg kettőt. Ha az meglenne, már mehetne a másolás. Másolásra itt az rsync fog majd kelleni?
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15854 üzenetére
Igen az is egy járható megoldás, de akkor az eredeti méretű img fájllal kell kezdeni (ami ha jól értem nálad 2GB). Ha ez megvan, akkor lehet benne átméretezni a fájlrendszert és a partíciót, végül pedig visszavágni az img fájlt.
Az átméretezősdiben én nem nagyon bízok, inkább a megfelelő méretű partíció létrehozását, formázását és sima másolást részesítem előnyben (ahogy az előző hozzászólásban írtam).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15853 üzenetére
Hmm, ez kicsit még magas nekem. Találtam olyan írást, hogy mentsük le a partíciókat, majd csatoljuk fel mount vagy losetup-al az img-t, majd simán méretezzük át egy grafikus partíciószerkesztővel.
Ez okés, de a kparted nem lát fájlrendszert egyik partíción sem, se losetup, se mount-os csatolással. Mikor fel van csatolva pl. mountal, akkor az adott könyvtárban viszont ott van a teljes könyvtárszerkezet, szóval a fájlrendszer mégis létezik. Lehet a kparted nincs ilyesmire felkészítve?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15851 üzenetére
Így már kezd valami értelme lenni a dolognak. Itt az lenne a lényeg, hogy csak pár megával nagyobb image fájlt csináljak, mint amennyi hely kell a rendszernek, az üres területet nem kívánom lementeni.
Szóval ez a 740MB megvan, de akkor a partíció hosszát kézzel be kell állítani ehhez az értékhez? Mivel lehet ezt megtenni?
-
sh4d0w
félisten
Ha saját scriptet akarok automatikusan elindíttatni gnome-fllback-session alatt, hogyan tudom megmondani, hogy ne a default workspace-en jelenjen meg, hanem másikon?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit rontok el srácok?
Nekiálltam lementeni a saját raspberry imagemet, az megvan.
$ fdisk -l -u -c 592 2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img lemez: 739 MB, 739999744) bájt
255 fej, 63 szektor, 89 cilinder, összesen 1445312 szektor
Egység: sectors 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x000714e9
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img1 8192 122879 57344 c W95 FAT32 (LBA)
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img2 122880 3788799 1832960 83 LinuxViszont csatolnám a második partíciót, akkor gond van:
sudo mount -t ext4 -o loop,offset=62914560 2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img /mnt/
A probléma:
dmesg | tail
[ 2814.527181] EXT4-fs (loop1): bad geometry: block count 458240 exceeds size of device (180664 blocks)Továbbá az sem teljesen világos, hogy miért nem tudok csatolni egy mkdir-el létrehozott mappába úgy, ahogy (az amúgy kicsit pontatlan) eredeti leírásban szerepel? Azt kapom, hogy nem létezik olyan fájl vagy mappa. [link]
-
sh4d0w
félisten
Köszönöm a válaszokat.
-
rt06
veterán
válasz
sh4d0w #15841 üzenetére
legszerenyebb velemenyem szerint marhasag mezei netezeshez igy megbonyolitani, de ez egyeni preferencia kerdese, illetve aze, hogy pontosan miert, mihez is kell
buktato lehet egyreszt a sebesseg (ki tudja-e az otthoni geped szolgalni ezt normalis sebesseg mellett), masreszt az ipcimbol adodoan futhatsz teruleti korlatozasba (ha kulfoldrol akarod hasznalni adott orszagban levo oldal megtekintesere, es megfogjak a szerver ip-jet, mert az meg magyar - erre mondjuk eleg kicsi az esely, de elofordulhat)
konfignal openvpn-rol tudok nyilatkozni
- ha bridge-et hasznalsz (nalam pl bridge-ben van a wlan es egy xen halokartya - ha mukodne a lan kartyara rendesen a pci passthrough, az is itt lenne), tun helyett tap device-t hasznalj
- push "redirect-gateway def1" beallitas kelleni fog, hogy minden (netes forgalom is) a vpn-en keresztul menjen
- push "dhcp-option DNS a.b.c.d" beallitas, hogy a nevfeloldas is mukodjon a kliensen (ezt tobb helyen lattam mar lehagyva - legalabbis sejtesem szerint, mert ugyan klienskent csatlakozva a vpn-en akart menni a netem, de nevfeloldas nem volt) -
sh4d0w
félisten
Szupi, kérdésem akkor a következő:
tervezet szerint rakok egy VPN szervert a saját gépemre, majd arra kapcsolódok klienssel és így megyek tovább az internetre. Marhaság-e ez az ötlet akármilyen szempontból is, illetve ha nem az, akkor milyen buktatók lehetnek, mire kell figyelni a konfig során?
-
sh4d0w
félisten
Van vkinek tapasztalata saját VPN szerver üzemeltetésében?
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Debian alá szeretnék SVN-t telepíteni és a konfigolásban szükségem lenne segítségre, vagy valami jól használható guide-re.
A hozzáférés beállításával vannak gondjaim. Azt nem látom tisztán, hogyan lehet biztonságos távoli kapcsolatot létrehozni benne. Linux alatt még nem telepítettem SVN-t. Windows alatt meg tök egyszerűnek tűnt.Előre is köszi a segítséget.
lakisoft -
ReJim
őstag
egy routert szeretnék beállítani, ssh-n keresztül, és iwfconfig-al nem bírom beállítani a mode-ot managed-re.
iwconfig ath0 mode managed
erre ő:
SET failed on device ath0; Invalid argumentszeretném rávenni, hogy csatlakozzon az AP-hoz.
valami ötlet, hogy mit kellene csinálnom? -
dany27
őstag
Sziasztok!
Egy elég érdekes hibába futottam.
Leállítottam a gépemet, hogy kicseréljek egy winyót.
Miután beraktam az újat, bekapcs feláll a rendszer, de minden külső kapcsolatot elutasít a gép.
Pingelni tudom, de se SSH, se SAMBA.
Előtte nem cseszegettem semmilyen konfigot.(Ezért is furcsa)Hol kéne keresnem a hibát?
Előre is köszi!
-
Helo,
kerdes: Ubuntu 12.10, SMB megosztast mountoltam fel az alabbi fstab bejegyzessel:
//10.0.0.2/media/repo /media/repo cifs guest,iocharset=utf8,users 0 0
Meglepo modon olvasni-irni tudom, de torolni nem tudok.
@ubuntu:/media/repo$ touch a;ls -la; rm a
total 1
drwxrwxrwt+ 2 daemon nogroup 0 Nov 5 22:56 .
drwxr-xr-x 4 root root 1024 Nov 5 22:44 ..
-rw-rw-rw- 1 daemon nogroup 0 Nov 5 22:56 a
rm: cannot remove `a': Operation not permittedOtlet?
Szerk.: sudo-val termeszetesen megy, szoval nem a CIFS szerverrel van a gond. (Szerintem.)
-
RaZroX
addikt
Üdv! Letöltöttem a MiniTube-ot, hogy azzal tudjak zenét hallgatni Youtube-ról, de valami gubanc van.
Elindítom, rákeresek egy videóra, megtalálja de lejátszani már nem tudja. Kapok egy olyan hibaüzenetet, hogy "a médiaforrás betöltése sikertelen". Van net, minden működik, csak ez nem. Fogalmam sincs mi lehet az oka. Valami ötletetek van ?(Ubuntu 10.10)
-
rt06
veterán
ugyes: ./utserver: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
# ldd ./utserver
linux-gate.so.1 (0xb7707000)
libssl.so.0.9.8 => not found
libcrypto.so.0.9.8 => not found
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xb76e7000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb76c0000)
librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0xb76b7000)
libgcc_s.so.1 => /usr/lib/gcc/i686-pc-linux-gnu/4.5.4/libgcc_s.so.1 (0xb769d000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb751b000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7708000)raadasul ha jol latom, legutobb lucid-en volt 0.9.8-as libssl (ez ugye ket es fel eve volt), azota 1.0.0 kerult ubuntu-ra is
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #15819 üzenetére
bar nem probaltam ki, de en is hasonlokeppen ertelmezem (sot, csak terminalbol van ertelme futtatni, elerni webui-n keresztul lehet)
de mindjart adok neki egy probat, kivancsi vagyok arra a "small footprint"-re, amit meg windoze alatt be lehet kamuzni, mert maskent jelzi a memoriahasznalatot, de linux-on nem rendszermemorianak, hanem a process-hez tartozonak latszik az mmap altal hasznalt operativ tar
-
RaZroX
addikt
Üdv! uTorrentet Ubuntu alatt hogyan tudom telepíteni ? Nem a Windows-os verziót, mert az oldalukról amit letöltöttem az .tar.gz fájl volt. Szóval valahogy elvileg biztos fel lehet telepíteni
-
dany27
őstag
válasz
dany27 #15775 üzenetére
Már mind1 az AHCI mód, mivel fater gépe itthol félhalott. (Egy régi Sockaet A-s gép)
Így megkapja az én mostani File serverem lap+ram+proci+vga párosát.
Én meg beujítok magamnak a letöltős gépembe egy új lap+ram+proci párost.
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.Szerinted ezzel a lappal megbékél a Debian vagy az ubuntu?
-
rt06
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest