Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#132422) liszi70


liszi70
nagyúr

Hopp, erről jut eszembe. Van egy aktiválatlan gépem, amin gondoltam, hogy kísérletezek. Kipróbáltam 2 féle kulcsot. Mind a kettőt elfogadta. Oké, az volt a cél, hogy megbizonyosodjak róla, működnek-e. Leszedtem a gépről a kulcsokat, SLMGR /UPK és SLMGR /CPKY, ahogy kell. Így már nem volt kulcs a gépen, a regeditben sem. Ennek ellenére továbbra is aktivált maradt a win, és később az slmgr -dlv ismét kiírta a kulcs meglétét. Gondolom az alaplap firmware-ben marad benne az aktiválás. Ha igen, onnan hogy kell eltávolítani?

[ Szerkesztve ]

(#132423) PROTRON válasza Pyttawrx (#132418) üzenetére


PROTRON
addikt

A linkek amiket behoztál kifejezett használt szoftverekre vonatkoznak, nem a normál boltokra.
Számomra az a része érthetetlen az írásodnak hogy teljesen kizárod a dobozos, PC nélküli bolti árusítás fogalmát, tehát az értelmezésedben gyakorlatilag az összes magyarországi számítástechnikával foglalkozó bolt megszegi a dolgot, mivel mindegyiknél megtalálható ugyanolyan konstrukció mint a fenti linken. A fenti link sem COA matrica értékesítésről szól, hanem a teljes eredeti termékről, amelynek nyilván részét képezi a számlán kívül az értékesítés igazolása.
Ha valaki egy személyként egy darab vásárlás érdekében felveszi a kapcsolatot a szoftvergyártóval akkor milyen összegért vásárol egyedileg, szemben azzal amikor egy cég berendel nagy mennyiséget és tovább értékesíti, így tehát az hogy a gyártó weblapján milyen összeghez hasonlítunk teljesen irreleváns adat, nem ugyanaz az élethelyzet.

Én nem találom hogy bárki más is arra bíztatta volna hogy keresse fel a hivatalos hazai windows 10 értékesítő partnereket, mert ilyen listát gyors keresés alapján még maga a microsoft weblapja sem ad fel. Olyat ad hogy surface laptop...

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#132424) RoyBatty válasza PROTRON (#132423) üzenetére


RoyBatty
aktív tag

Szerintem a helyzet nagyjából a következő:
A Microsoft nyilván nem szeretné, hogy bármiféle másodlagos piaca legyen a szoftvereinek, akinek kell szépen fáradjon a kasszához és csengesse ki a teljes árat. Ezt felülírja az EU szabályozása (bármennyire is szeretné a Microsoft, az egész világ nem fog az ő szabályaik szerint játszani) amely lehetővé teszi a használt licensz adás-vételt. Szóval megbízható helyről még a vállalkozások is nyugodtan vásárolhatnak.
Magyarországon a következő a helyzet:
Magánhasználat
A kutya nem nézi és a belátható jövőben nem is fogja (ehhez a magyar államigazgatásban az akarat és a szakértelem is egyaránt hiányzik) az otthoni felhasználókat a Windows jogtisztasággal senki sem abajgatni. Paradox módon ez a Microsoftnak sem érdeke, mert a túlzott keménykedés áttolná az embereket más alternatívák irányába (Linux és társai). Ráadásul a legtöbb új gépet jogtiszta (előtelepített) Windowssal adják el, így a belépő userek nagy részét eleve nem is érinti a kérdés. Itt szerintem van létjogosultsága az olcsó kulcsok használatának.
Céges használat
Itt már érdemes jobban figyelni, létezik egy BSA nevű szervezet amelyik razziázik időnként, persze az ő célpontjuk sem az 1-2 számítógéppel rendelkező mikrovállalkozások, hanem a nagyobb halakra vadásznak. Ráadásul itt már egy egyszerű NAV vizsgálatnál is bele lehet futni abba, hogy átnézik a szoftver beszerzések számláit is. Én itt tutira mennék, maradnék a teljesen legális megoldásnál, de mindenkinek máshol van az egyéni toleranciaszintje :)

(#132425) csabili74


csabili74
aktív tag

Újabb info Kvazycomptól:
Igen tartalmazza a matricát is.Ha az alaplap elromlik akkor sajnos új kulcsot kell vásárolnia.

"Úgy kell nekem, minek jöttem a világra!" Rejtő Jenö

(#132426) Pyttawrx válasza PROTRON (#132423) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nem mászok ebbe bele megint sokadjára, minden ott van a linkekben, plusz keress itt rá megkapod válaszokat mástól is. És ott van a leírásban, hogy COA ezt nem én találtam ki, azaz akkor már nem új terméket ad, hiába írja.. COA nem lehet új, ezt linkeltem is. Tessék jobban belemászni.

Amúgy hogy mi működik meg mi nem az egy dolog. És igen magánszemélynél nyilván lehet nem nézik, sőt még cégnél sem, de ez most más lapra tartozhat.

A kérdező eredeti/legális wint akar, ott a 7 feltétel amit szintén linkeltem, ha teljesül akkor ok. Még 1x ha új termékről beszélük akkor ezek amiket linkelt szóba sem jöhetnek a COA miatt, mert ezt is írják a leírásban. Az hogy a cégek miért árusítják megint nem tudom, és nem is érdekel.
Túl sok vitám volt már itt ezzel kapcsolatban, kérlek nézd itt végig keress rá és akkor szerintem megérted te is. :)

[ Szerkesztve ]

(#132427) liszi70 válasza RoyBatty (#132424) üzenetére


liszi70
nagyúr

Most te is a használt kulcsokról beszélsz, és azokkal kapcsolatban nagyjából úgy van, ahogy írod. De itt most ÚJ legális licence-ről van szó, ami más kategória. (És annyi a különbség a Pyttawrx által is elfogadható változattól, hogy nem közvetlenül a ms értékesíti. :D)

[ Szerkesztve ]

(#132428) Pyttawrx válasza csabili74 (#132425) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nah tehát akkor ez csak géphez lenne, mert ha nem akkor bármikor átviheted máshova, gyanús ez..

kulcsok típusai:
VL: mennyiségi licenc céges felhasználásra, kedvező áron veszel pl. 1000 darab licencet egy csomagban

OEM: hardverhez kötött licenc, csak azon a gépen érvényes, amin először telepítették. át nem helyezhető, a hardver jelentős megváltozásával érvényét veszti (ezt már meg lehet oldani)

Retail: személyhez kötött licenc, azaz xy tulajdona, szabadon költöztetheti egyik gépről a másikra, szabadon cserélgetheti a hardver komponenseket, csak az a megkötés, hogy adott pillanatban csak a licencben kötött számú példány lehet aktív egyszerre. (általában 1 vagy 2.) ha új gépet veszel, ráteheted, de a régin nem használható tovább.

Ugye most akkor OEM vagy COA? mert mindkettőt írják, ilyen meg nem is létezik :)

[ Szerkesztve ]

(#132429) Zoz válasza liszi70 (#132422) üzenetére


Zoz
őstag

"Gondolom az alaplap firmware-ben marad benne az aktiválás."
Rosszul gondolod, a Microsoft szerverén marad benne az aktiválás, és onnan nem lehet kiszedni.

"Kipróbáltam 2 féle kulcsot. Mind a kettőt elfogadta. Oké, az volt a cél, hogy megbizonyosodjak róla, működnek-e."
A fentiek miatt a második kulcsról már nem tudni, hogy valóban működő-e. Amikor már az elsővel aktiváltad, onnantól már bármilyen érvénytelen, letiltott, használt kulcsot elfogad (amennyiben amúgy érvényes kódsor, nem véletlen karakterek :) ) , mert elsőként saját adatbázisában nézi meg, hogy tartozik-e az alaplaphoz aktiválás, ha igen, akkor sikeres lesz, a kulccsal nem foglalkozik már.
Ha szűz installt csinálsz kulcs nélkül, akkor fogja magát aktiválni a neten.

(#132430) liszi70 válasza Pyttawrx (#132428) üzenetére


liszi70
nagyúr

"tehát akkor ez csak géphez lenne, mert ha nem akkor bármikor átviheted máshova, gyanús ez.."

Miért lenne ettől gyanús? Hatalmas betűkkel van a hirdetésben, hogy OEM. Tehát nem vihető át más gépre, alaplaphoz kötődik.

"Ugye most akkor OEM vagy COA? mert mindkettőt írják, ilyen meg nem is létezik"

Mi köze az OEM-nek (vagy Retail-nak) a COA-hoz? OEM-hez is jár COA-matrica.

[ Szerkesztve ]

(#132431) King Unique válasza liszi70 (#132422) üzenetére


King Unique
titán

Azokkal az SLMGR parancsokkal max. a Windowsból távolítod el a termékkulcsot, ellenben attól hardverazonosító alapján generálódott digitális licenc még nyilván nem fog megszűnni, aminek amúgy semmi köze az UEFI OEM Key-hez, az utóbbi a gyárilag Windows 10-zel előtelepített gépeknél (pl. laptopoknál) van. :B + Arról már volt szó itt egy másik válaszban hogyan lehetne ilyenkor eltávolítani az adott hardverről.

(#132432) zolee001 válasza csabili74 (#132421) üzenetére


zolee001
őstag

Cég esetében hivd fel az MS-t,fognak ajánlani egyedi konstrukciót,vásárlás helyett bérlést pl
5+ licenc felett érdemes mennyiségi konstrukcióra áttérni

"Használt" licencet csak hivatalos refurbished reseller árusithat,az MS oldalán megtalálod a listát
Ami a linekelt "megesküszünk,hogy ereseti" boltot illeti ott árulják a kereskedelmi forgalomban nem árusitható O2019 Pro Plus verziót is tehár erröl ennyit

(#132433) King Unique válasza csabili74 (#132408) üzenetére


King Unique
titán

Ez a téma már számtalanszor ragozva lett itt, lásd korábbi válaszokban, eseteknél leírtakat, felesleges újra és újra lefutni ugyanazokat a köröket. :B + Nemrég le lett írva egy másik válaszban az is, hogy az "egyéb" forrásokból való termékkulcsoknál, licenceknél elsődlegesen értelemszerűen a kedves eladónál, webáruháznál kellene érdeklődni, hogy mégis pontosan miféle, illetve aki nem akar találgatni és biztosan jogtiszta licenc kell, akkor adott, hogy elsődlegesen honnan javasolt vásárolni, ennyi. ;)

"Ha az alaplap elromlik akkor sajnos új kulcsot kell vásárolnia."

Nem, nem feltétlen kell, erről is már volt szó itt számtalanszor: [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#132434) ElektrikusDE válasza csabili74 (#132425) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Lehet ez a válasz: "Ha az alaplap elromlik akkor sajnos új kulcsot kell vásárolnia."

DE

Régen tényleg igy is volt.

Viszont én már úgy tapasztaltam hogy a Microsoft Ügyfélszolgálatán keresztül még is sok esetben megoldható volt a hordozás, újabb vásárlás nélkül.

Persze aki nem akarja az esetleges hercehurcát, annak jobb a retail verziót megvennie, ami már drágább mint az OEM.

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#132435) Pyttawrx válasza zolee001 (#132432) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

nah ezt nem is láttam, hogy olyan o2019-et is árulnak, köszi :D :D :C

(#132436) Pyttawrx válasza liszi70 (#132430) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Mi köze az OEM-nek (vagy Retail-nak) a COA-hoz? OEM-hez is jár COA-matrica.

Pont ez az! semmi, még is úgy hirdeti OEM COA, és ilyen nincs így ebben a formában.
Mégegyszer utoljára a COA nem árusítható önmagában!

Részemről zártam, főleg onnantól, hogy kolléga írta is hogy még mást is arul ami nincs is kereskedelmi forgalomban. :D Legyen szép napod. LEZÁRTAM :R

(#132437) liszi70 válasza Zoz (#132429) üzenetére


liszi70
nagyúr

"a Microsoft szerverén marad benne az aktiválás, és onnan nem lehet kiszedni"

Ja, tehát esetemben csak újratelepítéskor lesz megint aktiválatlan a win?
Lesz majd clean install, oda nyilván a helyes kódot fogom beírni, nem a kísérletit.
Fene se gondolta, hogy ez ennyire beleeszi magát a rendszerbe. Gondoltam SLMGR /UPK és SLMGR /CPKY, oszt' kész, onnantól majd kommunikál a ms-szerverrel, hogy már nincs aktiválva. :)

(#132438) liszi70 válasza Pyttawrx (#132436) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Mégegyszer utoljára a COA nem árusítható önmagában!"

Hiába írod le még egyszer, és aláhúzva, és vastag betűkkel, attól még ez bullshit marad, mert teljesen irreleváns a szóban forgó helyzetben. :)

"OEM COA, és ilyen nincs így ebben a formában"

Miről beszélsz? Hát már hogyne lenne oem esetén is coa matrica. :F

(#132439) Doky586 válasza liszi70 (#132437) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"esetemben csak újratelepítéskor lesz megint aktiválatlan a win?"
Nem. Újratelepítéskor nem írsz be semmit mégis aktivált lesz.

(#132441) liszi70 válasza Doky586 (#132439) üzenetére


liszi70
nagyúr

Ok, aktivált lesz, de ilyenkor már csak a digitális licence általános kulcsa látható, olvasható, ha jól tévedek.

Mit kell ahhoz csinálni, hogy már ne legyen aktivált egy korábban beaktivált win? Tudom, furcsa kérdés, mert általában az ellenkezője szokott igényként fölmerülni. :D Csak elvi szinten kérdezem.

#132440King Unique
Jogos! :D

[ Szerkesztve ]

(#132442) zolee001 válasza liszi70 (#132441) üzenetére


zolee001
őstag

slmgr-upk

(#132443) King Unique válasza liszi70 (#132441) üzenetére


King Unique
titán

A digitális licenc az adott hardvernél fix, azt alapesetben nem lehet csak úgy eltávolítani, illetve az egyes SLMGR parancsok meg csak az éppen telepített Windowsból távolítják el a termékkulcsot, azt deaktiválják, ellenben a hardverazonosítóhoz és adott Windows 10-kiadáshoz tartozó digitális licencet nyilván nem. De az egyik előző válaszban le van írva, linkelve, hogyan lehetne esetleg megpróbálni. :)
Az meg ugye evidens, hogy digitális licenc adott Windows 10-kiadáshoz (pl. Home / Pro / egyéb) tartozik, tehát ha pl. olyan kiadás lesz telepítve amihez nem tartozik, akkor az értelemszerűen nem fog automatikusan aktiválódni.

[ Szerkesztve ]

(#132444) liszi70 válasza zolee001 (#132442) üzenetére


liszi70
nagyúr

Már az első kérdésemnél is írtam, hogy azon túl vagyok. :)

(#132445) zolee001 válasza liszi70 (#132444) üzenetére


zolee001
őstag

Viszzafelé nem olvasok,sorry
Az activation id-t is alkalmaztad az slmg upk után valamint utána a rearm parancsot?

(#132446) liszi70 válasza zolee001 (#132445) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Az activation id-t is alkalmaztad az slmg upk után valamint utána a rearm parancsot?"

Az SLMGR /UPK után SLMGR /CPKY, ennyit csináltam. Amit írtál, mi fán terem? :)

[ Szerkesztve ]

(#132447) zolee001 válasza liszi70 (#132446) üzenetére


zolee001
őstag

Helyen igy,a paranccsal mondjuk már meg a szerencsétlennek,hogy mit is akrunk uninstallálni
slmgr /upk 507660dd-3fc4-4df2-81f5blablabla (saját activation id)

(#132448) liszi70 válasza zolee001 (#132447) üzenetére


liszi70
nagyúr

Ahhha! És a "slmgr /upk blablablabla ID" után lefuttassam a "slmgr /cpky blablablabla ID"-t is?

(#132449) Doky586 válasza liszi70 (#132441) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Mit kell ahhoz csinálni, hogy már ne legyen aktivált egy korábban beaktivált win?"

MS fiókon keresztül át kell vinni a licenszet másik gépre..

(#132450) Occon adom


Occon adom
aktív tag

Chromba hogy lehet a bejegyzéseket kereséseket törölni?
Csomagkövető oldalára megyek és dobja be amiket kerestem, hogy lehet azokat törölni, ha a cookikkal nem törlődik?

(#132451) zolee001 válasza liszi70 (#132448) üzenetére


zolee001
őstag

Uninstalled succesfully után restart majd cpky majd rearm

(#132452) liszi70 válasza zolee001 (#132451) üzenetére


liszi70
nagyúr

A rearm az mit csinál?

[ Szerkesztve ]

(#132453) Geth válasza liszi70 (#132452) üzenetére


Geth
addikt

Van ám helpje is, /?
(Abból pl. kiderültek volna apróságok, pl. hogy az Activation ID opcionális, ha csak egy van (szögletes zárójel a helpben), illetve a cpky-nak nincs paramétere, vagy a rearm jelentése.)
Egyébként ha egy ilyen "letakarított" rendszer kap egy generic keyt, vagy újrarakod (és kap egy generic key-t), pikkpakk beaktivál online újra. Mit szeretnél elérni?

[ Szerkesztve ]

(#132454) liszi70 válasza King Unique (#132443) üzenetére


liszi70
nagyúr

és Doky
Köszi!

Szerk.: Geth: Köszi, akkor okafogyott a kérdésem, amit amúgy is kiszerkesztettem az előző hozzászólásomból. :D

[ Szerkesztve ]

(#132455) King Unique válasza liszi70 (#132454) üzenetére


King Unique
titán

Az amúgy nemtom mennyire ment át az előzőek alapján, hogy lehet itt játszadozni az smlgr parancsokkal és a Windowsból eltávolítani a termékkulcsot stb., ellenben attól még a Microsoft aktiválószerveréről nyilván nem lesz eltávolítva az adott digitális licenc hardver ID alapján. Ahol emiatt restart után utána is simán újraaktiválódik a már meglévő digitális licenccel a jelenleg telepített Windows 10, vagy ha esetleg nem azonnal, akkor kicsit később, vagy egy aktiválási hibaelhárító futtatása után. Az újonnan telepített Windows 10 pedig szintén automatikusan aktiválódni fog a már meglévő digitális licenccel. Ennyi! :))

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.