Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#128150) RockHaRD


RockHaRD
addikt

Sziasztok. Elég idióta problémám van :W
Új konfigot építettem, Asrock X570 Steel Legend alaplap, Ryzen 7 5800x, RTX 3080. Van egy Samsung m.2 ssd-m, amit az alaplap kifejezetten támogat a manual szerint mindkét m.2 slotban. Pendrive-ról uefi bootolok a windows 10 installerbe, fel tudom rakni rá a windowst, de a biosban nem hozza boot options-nek. A storage drive-ok között ott van, mint létező történet, és a windowst is rá tudom pakolni, meg is csinálja rá a 3 plusz partíciót, de újraindulás után ugyanúgy a pendrive-ról bootolna, ha pedig kihúzom ,akkor csak a biosba dobál. Minden más hdd ki van húzva, és egyszerűen órák óta nem tudom megoldani. Az ssd tuti jó, mert előző konfigban is ezt használtam gond nélkül, és most is tudok rá telepíteni, csak boot drive-ként nem lehet kiválasztani. Végig túrtam már az internetet, volt ilyen secure boot-os bohóckodás, de semmi nem működik. Esetleg valami tipp?

Előre is köszönöm.

(#128151) Doky586 válasza RockHaRD (#128150) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A "windows boot manager" legyen az első (sőt egyetlen) a bootsorrendben!

(#128152) RockHaRD válasza Doky586 (#128151) üzenetére


RockHaRD
addikt

Ha lenne ilyen...

Most próbaként bedugtam a többi drive-ot is, felismeri szintén őket, hogy léteznek, de boot optionsben nem hoz semmit. Ha kihúzom a pendrive-ot (ahogy azt írtam az előző hsz-ben), akkor nincs is boot options. A menü is eltűnik a bios boot füle alól. Ha bedugom, akkor megjelenik, és a pendrive az egyetlen választható... :F

(#128153) King Unique válasza RockHaRD (#128150) üzenetére


King Unique
titán

Mint említették, UEFI-s telepítésnél normál esetben létre kellene jönnie Windows Boot Manager bejegyzésnek és annak kell a boot menüben az 1. helyre kerülni, szükség esetén azt beállítani, pont mint a linkelt screenshoton.
Szóval nem világos mit sikerült alkotni, ha nálad nincsen, de lehet nem ártana még1x átnézni az UEFI (BIOS) boootolási beállításait és opciót, szükség esetén frissíteni a BIOS-t, stb.
Önmagában az M.2 SSD megnevezés meg pontatlan, lehet az M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe is... Ha az utóbbi, akkor az alaplap specifikációjában szerepel, hogy "NVMe SSD-k támogatása rendszerindító lemezként", vagyis elvileg működnie kellene, már ha szerepel a támogatott meghajtók között, mert olyan lista is van.

[ Szerkesztve ]

(#128154) RockHaRD válasza King Unique (#128153) üzenetére


RockHaRD
addikt

Bios legújabb, mindkét m.2 slotot próbáltam már, volt cmos reset, nincs túl sok állítási lehetőség a biosban, csm ki van kapcsolva, de próbáltam már bekapcsolva is. AHCI-n van a cucc, de még RAID-on is kipróbáltam hátha. A gondom, hogy a korábbi gépeimnél boot options-nek lehetett beállítani a sima sata-s hdd-ket is annak ellenére, hogy nem volt rajtuk semmi. Pont ezért dugtam be most őket próba erejéig, hátha legalább azok megjelennek, de nem. AMúgy windows installkor minden egyéb drive-ot lehúzok direkt.
szerk01: Samsung SM951 (MZHPV512HDGL) 512 gb az SSD, és PCIe-s egyébként, ami mindkét m.2 slotnál szerepel támogatottként, ezért is nem értem a dolgot.
szerk02: sima Steel Legendem van, nem a wifis, de nincs érdemi különbség.

[ Szerkesztve ]

(#128155) King Unique válasza RockHaRD (#128154) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ott van a hivatalos fórumon lévő leírás, lehetőleg aszerint kellene csinálni, beállítani az UEFI boot opciókat stb., ha esetleg nem úgy csináltad. Az UEFI minden beállítási lehetőségének megjelenítéséhez meg szükség esetén átváltani EZ Mode opcióról az Advanced Mode-ra.

(#128156) RockHaRD


RockHaRD
addikt

Lőttem pár képet:

Itt látszik, hogy felismeri a drive-ot. (Win telepítő is látja, végig is fut normálisan)

Ez az egyetlen boot option win install előtt, és után is. Ha a CSM-et visszakapcsolom, akkor ugyanitt a pendrive kétszer jelenik meg, az egyik UEFI, a másik USB.

Ezt látom ha windows install után kihúzom a pendrive-ot. Nincs is boot options...

(ezen az alaplapon EZ mode nem is volt már, csak az advanced)

(#128157) King Unique válasza RockHaRD (#128156) üzenetére


King Unique
titán

SM951 MZHPV512HDGL-000L1

Ez nem valami laptopból kivett OEM - itt is említik - SSD? Csak mert azoknál szoktak lenni ez eredetitől eltérő másik gépben bootolási problémák, amiről az SSD topikban is volt már szó. + A linkelt leírásból vett kép alapján ráadásul PCI AHCI típus, nem NVMe, lásd a korábban linkelt ábrát.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.