Hirdetés
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!
Egyébként én adtam egy majdnem jó választ. Írtam, hogy úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön
Ő azt válaszolta, hogy: Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van.
Úgyhogy tulajdonképpen megoldódott a dolog.
-
paolinho
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem keresem a felesleges problémákat magamnak, hallgatok a tanácsaitokra, és a Mint Cinnamon kerül fel. Bár abban is biztos vagyok, hogy mint ismeretlen világ, itt is fel fognak vetődni kérdések a részemről. (Ezeket itt feltehetem majd, vagy más csoportban kell informálódnom a Mint kapcsán?)
#42745májkimiki:
Mire értetted ezt a neofetch dolgot? Egyébként megcsináltam, amit a parancsokkal kapcsolatban mondtál, és nem volt telepítve a dolog, de most, hogy fent van miről kellene képet készítenem?growler: köszi, így valóban tovább tudtam lépni
urandom0:
"úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön"
Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van. -
válasz
paolinho
üzenetére
Igazán nincs mit!
Nagyon régesrégi gépen talán nehezen megy, de a mostani asztali felületek erőforrás igénye már eléggé közelít egymáshoz, de tény, gyenge gépeken az LXQT, XFCE és Mate felületek ajánlottabbak.Lehet rosszul látom, de az Ubuntu tűnt a legkomplexebbnek
Sajnos csak annak tűnik, de maga a filekezelő totál le van butítva, ahogy urandom0 #42736. hsz-ében láthatod is, meg lehet oldani, hogy ugyanúgy megoldható legyen minden, mint a Linux Mint Cinnamon és a többi felületében alapból grafikus felületen megoldható. Amit beraktam screenshotot, az egy alap telepítésben van így, ezzel szemben csinálhatod ezt is:
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön.
-
válasz
paolinho
üzenetére
Megoldható, csak máshogy.
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön. Ha itt megnézegeted a képeket step 1-től kezdve, nagyjából ugyanaz a folyamat nálad is: https://www.asustor.com/en/online/College_topic?topic=109Egyébként én is azt mondom, hogy ne Ubuntuval kezdj. Maga az alaprendszer nem olyan rossz, de a felülete eléggé külön utas. A Linux Mint jó olyan szempontból, hogy grafikus felületen majdnem minden be lehet állítani, és oda van rakva minden az ember orra elé.
Egy Xfce felülettel ellátott disztró is jó választás lehet (pl. a Xubuntu, Linux Mint Xfce), de ott kicsit nehezebb az indulás, mert nincs annyi minden kivezetve a felületre.
Illetve egy MATE felületű is jó lehet (pl. a Linux Mint MATE), van, aki szereti (én nem annyira, akkor inkább Xfce).Én leginkább KDE-t használok, szerintem ez hasonlít legjobban a Windowsra, de ennél tényleg rengeteg beállítás van, sokszor én is csak keresővel találok meg olyan opciókat, amiket ritkán állítgatok át.
-
kpityu2
addikt
Van ötletetek, hogy miért nem látom a linuxos fájlkezelőben a Hálózatok alatt a Home Assistant samba megosztást? Maga a megosztás működik Ip címmel és hosztnévvel is, de a fájlkezelők (PCManFM-Qt és Dolphin) nem listázzák. Mintha nem működne a felderítés. A Windowsok és az Androidok azonnal megtalálják.
-
válasz
kpityu2
üzenetére
Google cuccairól annyit, hogy pl. érintőn a legtöbb nem megy, nem lehet odaadni neki az inputot. Hivatalos Google Chat kliens, stb. (Jó, azért, mert Electron alapú, de ekkora cégnél, ne már
)@amdni : Fix IP vagy DHCP? Reserved az IP a routeren, ha DHCP-s?
Az lesz tippre a baja, hogy addig tudja a router, hogy az a cím az. Belső hálón meg gondolom megy a broadcast.De különben ha van valamid, ami mindig megy, akkor arra egy PHP-Wakeonlan, és az már belső hálón tud szórni. Én is meguntam a port forwardos macerát, úgyis van home szerver, a PHP-Wakeonlan szépen működik

-
balpis
őstag
Sziasztok!
Valószínűleg nagyon buta kérdés, de hátha megszán valaki és segít megoldani.
HGW-t kellett cseréltetnem (a korábbin a WIFI vacakolt).
Minden működik szépen, egy probléma viszont jelentkezett: az ubuntus gépemen (22.04) nem megy a DNS feloldás ettől kezdve (a win10-es laptop és a mobil eszközök nem vették észre a HGW váltást)
A HGW címe változatlan, (192.168.0.1), DHCP-vel kap is címet a gép, de bármit el szeretnék érni (pl. ping): "Temporary failure in name resolution' - persze így a browser sem megy... Internet kapcsolatom van, IP címre megy a ping rendesen.
Az rtc/resolfe.conf DNS-ként a 127.0.0.53-at mutatjka. Nem jöttem rá, hogy hol szállhatott el valami, mit kellene átállítanom....
köszi előre is! -
daninet
veterán
válasz
lionhearted
üzenetére
Leírom:
A szolgáltatóm nem ad privát IP címet. Unifi hálózatom van itthon, a router tud kliensként open vpn hálózathoz csatlakozni. Szeretném, ha a VPN-en keresztül aktív lehetne a kapcsolatom mintha "normális" szolgáltatóm lenne. Van egy VPS szerver ubuntu 20.04 alapon felraktam az open vpn-t, egy tutorial alapján konfiguráltam, de amint elindítom elvesztem a kapcsolatot a VPS-el. Lényegében mindent kinyitottam a tűzfalban, adtam neki egy allow eth0 meg allow összes port ami a tűzfalnak kell de nem jó. De gondolom ez így eleve nem egy jó stratégia mert bármi eléri a szerverem. A syslog rogyásig van dolgokkal amik meghaladják azt amit értelmezni tudok többek között, hogy blokkolva vannak a kapcsolódási kísérletek. Szóval ez - szerintem- elsősorban ufw probléma nem vpn konfig probléma bár nem tudom megállapítani.
3 napot öltem bele, de nem haladok sehova. Bunkó válaszok külföldi fórumokon, hogy olvassam el a manualt ami értelmezhetetlen számomra. Sajnos semmiről nincs ELI5 verzió, minden manual azt feltételezi, hogy 10 éve hálózatokkal foglalkozok linux rendszereken, ovpn manual különösen bűnös ebben.
Szóval fizetnék érte. Teljesen non profit, nem tudom mennyi pénzért foglalkozna vele valaki, ha túl sok elengedem a dolgot. -
Formaster
addikt
Üdv, az alábbi aggasztó dolgot látom bejelentkezéskor ssh-n.
IP address for tun0: 149.202.206.xx
Az ip cím egy francia tartományra utal, a tun0 pedig úgy tudom, hogy VPN kapcsolatra. Azonban VPN semmilyen formában nem lett alkalmazva a szerveren. Hogyan tudom kideríteni, hogy ezt mi generálhatja? A feladatok között sem találok erre utalót.
-
válasz
stopperos
üzenetére
Köszönöm! Elnézést a késői reagálásért.
Most van időm foglalkozni vele. A leírás nekem már kínai, de ez a Tailscale jónak tűnik. Hozzáadtam két gépet, a leendő owncloud szervert és a saját gépemet.
Akkor, ha jól értem, az owncloud installálásakor a kapott IP címet kell beállítani, mint a szerver címét, majd azon keresztül tudok csatlakozni a szerveremhez? És akkor így biztonságos lesz? Nem kell port változtatás, port forwarding, SSL?
-
Használom másra is a gépet, meg az Anydesket legalább ismerem. VPN helyett - mert lövésem nincs konfigurálni - nem egyszerűbb az, ha csak egy külső gépről akarok csatlakozni, hogy annak az IP címét (MAC-jét akár) engedélyezem, a többit meg tiltom? Ezt hogyan / hol a legegyszerűbb megoldani, szerveren vagy a routerből?
Vagy mennyire bonyolult beállítani a VPN-t? Felraktam a WireGuardot parancssorból, de a programok közt nem jelent meg. Öreg is vagyok már a parancssori szenvedéshez, meg időm sincs rá. Bőven elég az owncloud fél napos telepítése, melynél amúgy kezdek rájönni, hogy a saját leírásuk a legjobb.
-
inf3rno
nagyúr
Azért a "nem nagyon" helyett jó lenne valami pontos statisztika, hogy egy évben ez hány próbálkozást jelent, illetve, hogy használsz e dyndns szolgáltatót, fix ip van e, stb. Még az is lehet, hogy kapsz valamikor egy olyan IP címet, amiről benyalta már valaki, és emiatt gyakrabban fognak próbálkozni. Ez mondjuk az egyik része, a másik meg, hogyha próbálkoznak, és megtalálják a szervert, akkor mit teszel ellene, vagy ha esetleg feltörik, akkor mi a teendő. Egyáltalán hogyan ismered fel, hogyan kezeled le az incidenst, mekkora kár fog érni, a lehetséges kárral és valószínűséggel arányos e a védelem mértéke, stb. Szóval ez nem úgy megy, hogy teszünk dolgokat, aztán reménykedünk, hogy rendben lesz. Azért otthon általában az a jellemző, hogy nincs akkora várható kár, hogy ennél többet kéne tenni.
Ha így csinálod, hogy kiteszed a HTTP szervert, akkor figyelni kell rá a biztonsági frissítéseket is, hátha találtak valami újat, és a szerver típusa alapján már fel is tudják törni első próbálkozásra, ha nem frissítesz. Vannak amúgy ilyen szolgáltatások, amik listázzák, hogy hol mit találtak. Mondjuk azok általában IP kamerákra, ilyesmikre vannak. Azokon keresztül is fel tudják törni a hálózatot, azért jobb a VPN, mert azzal a minimumra szűkíted a támadási felületet, és ha nem hoszting szolgáltató vagy, akkor nincs is szükség nagyobb hozzáférési felületre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon
üzenetére
Annyi, hogy csak akkor nyitja neked a portot a VPN szerverhez, ha egy meghatározott sorrendben kopogtatsz másik portokon. Elég egyszerűen be tudod állítani, ha van saját routered, ami támogatja valamilyen szinten. De lehet enélkül is simán VPN szervert csinálni, ez inkább csak a támadási felületet csökkenti. Ha lakossági internet előfizetés, akkor még az IP cím változás, amit le kell követni. Ha dyndns szolgáltatóhoz regisztrálsz, akkor kb. azonnal betalálnak az a tapasztalatom. Figyelik azokat is. De simán csinálhatsz egy saját weboldalt, amin automatikusan frissíted az IP címet, ha változik, aztán onnan állítod be, amikor fel akarsz csatlakozni. Ha SSL-el védett a weboldal, akkor kicsi az esély, hogy onnan megszerezzék, és akkor sincs olyan nagy gond, ha ténylegesen megszerzik, mert csak egy IP címet látnak, nem tudják melyik portra kell csatlakozni, ahhoz még egy port scan is kell. Szóval ezek csak ilyen opcionális dolgok, enélkül sem biztos, hogy betámadnak. A legtöbb szolgáltatói router egyébként véd port scan ellen valamilyen szinten. A VPN-t viszont általában nem támogatják, mert el sem bírná az eszköz a most elterjedt erőforrás zabáló OpenVPN szervert. A WireGuard sokkal kevesebb erőforrást használ azt mondják. Maga a történet egyébként egyszerű lenne, ha a biztonságot nem veszed figyelembe.
-
No, inkább úgy hagytam a francba az egészet a 80 / 443-as porton. A routerben vettem fel egy átirányítást a 8080-as portról a szerver 443-as portjára. Ez így szépen működik kívülről a DDNS-emmel, ha megadom a 8080 portot, elérem az owncloudot. Egy probléma van, hogy port nélkül a routerem belépési felülete jelenik meg, ami nem okés. A routernek és a szervernek természetesen nem ua. a helyi IP címe, de a routerben van beállítva a DDNS.
Mit csesztem el?
-
válasz
inf3rno
üzenetére
USB-vel a gépre rádug, és beállítod, hogy PTP módban csatlakozzon. Így pendriveként látod a filekezelőben.
Másik lehetőség egy ASUS Filemanager a telefonra, aminek van olyan módja, hogy hálózaton elérhető a telefon egy http:\\ip:port címen (ezt kiírja), és le tudod róla tölteni. (Látod a tárhelyét.)
-
coco2
őstag
Van arra támogatásom, hogy a vmplayer image-eit alapból futtatni tudjam, vagy nulláról telepítenem kell? Vmplayer alatt 1 image már kész, és ha akarok koppantani másik 7-et, win alatt copy, 1x ráindítok, a mac-et automatán átírja, átírok benne egy ip címet, és kész a klón. Qemu alatt nulláról kell telepítenem.
Más.
Ubuntu-ra x11-et meg dekstopot már húztam, most keresném, hol a /etc/inittab átírni a runlevel-t 5-re, és hát nincsen olyan
Ubuntu-n ha alapból nincsenek runlevel-ek, milyen csomag kell rá, ami "gyárt" olyat? Vagy a runlevelek már kimentek a divatból? -
Bohus
aktív tag
Jó ötlet volt az ssh -vvv, ipv6 probléma állhat a háttérben. Szerveroldalon pár hete volt egy modemcsere, azóta a dynu.net-en (ezt használom ddns-ként) látom, hogy ipv6 cím is rögzítve van, míg a korábbi modemnél ez üres volt. Így viszont az ssh ipv6-on akarja elérni a szervert, itt akad el a csatlakozás:
debug1: Connecting to szervercime.dynu.net [2001:4c4c:2198:d400::1] port 22.Valójában lehet csatlakozni, csak nem voltam elég türelmes: ezen a ponton 2 percet áll a folyamat! Maga a kulcs-csere is eltartott 5 percig, de ott is elcsúszhatott valami, azóta nem jelszót kér a szerver, hanem állandóan a kulcs passphrase-t.
Miután létrejött a kapcsolat ssh-n, onnantól gyors a kommunikáció a szerverrel. Lehet, hogy az owncloud csatlakozásnál is ez a probléma.Továbbra is a Kubuntu ellen szól, hogy ugyanerről a vasról a másik 2 op.rendszer alatt nincs ilyen probléma, vagyis lehetséges, hogy az ipv6 címkezeléssel van valamiféle gond.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Netplan gondom van.
Sehogy sem tudok működésre bírni bridge módot.network: version: 2 renderer: networkd ethernets: enp3s0: dhcp4: no bridges: br0: dhcp4: yes interfaces: - enp3s0
Nem kap semmi IP-t.
Ha a brdige IP-t statikusan megadom, akkor már lesz IP címe, de akkor sem tudok semmit pingelni.
-
teleahocipöm
senior tag
Most elindítottam a HPLIP -t, semmit nem csináltam másként, mint a múltkor, beírtam a nyomtató ip címét és rögtön megtalálta, látom a tintaszintet is, meg mindent amit korábban csak usb-re kötve látott. Nem is értem a dolgot, hogy eddig miért nem működött, csak szivatott egy egerem bánja ... Köszi szépen a segítséget.
-
Szeretnék segítséget kérni egy hálózati nyomtató/scanner scanner részének beüzemelésében.
HP F2420. Ez alapesetben nem hálózati eszköz, de rákötöttem egy NAS-ra, (jelen esetben Zyxel NSA310), és így már hálózati nyomtató-scanner
A nyomtató része oké, az kafán megy.
De a scan az nem megy.sane-val próbálkoztam; leírás1 , leírás2 alapján, de nem sikerült működésre bírni.
Addig eljutottam, hogy
cappapa@cappapa-desktop:~/Letöltések/gnomba-0.6.2$ smbtree -NWORKGROUP\\NSA310 NSA310\\NSA310\HP_PRT_1 HP_PRT_1\\NSA310\HP_PRT_2 HP_PRT_2
És ott a HP_PRT_2 az a 2420-as nyom/scan eszköz.cappapa@cappapa-desktop:~$ scanimage -LNo scanners were identified. If you were expecting something different,check that the scanner is plugged in, turned on and detected by thesane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentationwhich came with this software (README, FAQ, manpages).$ hp-setup 192.168.1.149error: Device not found. Please make sure your printer is properly connected and powered-on.
Pedig a \\NSA310 az a 192.168.1.149-es fix IP címen van (és a nyomtatás továbbra is műxik).
A hp-setup-ot gui-val futtattam.A gnomba nem fordul le
./configure: 1: ./configure: /usr/bin/gtk-config: not found
Erre sem igazán találtam most hirtelen megoldást (nem is igazán kerestem, csak 2 találatra néztem rá)xsane és simple scan programokkal is próbálkoztam: "nincs elérhető eszköz"
Sajna nem igazán értek a samba, cifs és hasonlókhoz, a nyomtatás miatt kezdtem el az egészet, de ha már lehet hab a tortán a hálózati szkennelés, akkor azt is használnám, tanulnék is belőle.
-
Formaster
addikt
Srácok, az iftop-ot lefuttatva gyanús IP-kről származó kapcsolatokat találtam. Hogyan tudom csekkolni, hogy pontosan milyen adatot vételeznek ezek a címek, vagy milyen folyamathoz tartoznak?

-
Frawly
veterán
válasz
huliganboy
üzenetére
Itt le vannak írva a teendők a GRUB helyreállításához. Máskor figyelj, hogy a rendszerindító ne pendrive-ra menjen.
Egyébként meg ahogy látom, ez egy elbarmolt telepítés volt, az eth0 interface-en virító 192.168.1.200-as egy korábban beállított fix IP cím lehetett, ezt akarta lekérni, a DHCP nem ezt szánta neki, így nem kapott címet.
Egyébként meg a hálózati kapcsolathoz nem kell NetworkManager. Elég csak aktiválni az interface-t, meg egy dhcpcd-t lefuttatni, vagy ip paranccsal bekonfigolni a dolgokat kézzel. De nem baj, hogy újratelepítetted, így tanulsz belőle. Legalább az új telepítéssel megy grafikus felületet is, amivel feltehetőleg könnyebben fogsz boldogulni.
-
huliganboy
addikt
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
ÉÉÉSss sikerült kizárnom magam...

Network managert eltávolítottam, de más parancsra már nem futotta, ugyanis elérhetetlen a rendszer... DHCP táblában nincs kiosztott ip cím, az eredetileg statikus ip címen sem érhető el már...
Valami ötlet?
Köszi
-
Frawly
veterán
válasz
huliganboy
üzenetére
Ez mit jelent, hogy nem tölt be rajta a felület? Csak konzolra bootol, vagy van grafikus felület rajta, ami valami hibaüzenetet ír ki vagy kép nem látszik?
A Ctrl+Alt+2 vagy Ctrl+Alt+3 kombókra rázongorázva elő kéne hozni egy konzolt, és megnézni ifconfig vagy ifconfig -a futtatásával, hogy milyen IP-k vannak hozzárendelve az egyes hálózati interface-ekhez, és itt nem csak az IP-ket magukat, hanem átjáró, alhálózati maszk.
Honnan vagy biztos benne, hogy DHCP-n nem kap címet? Egyáltalán min keresztül próbálsz hozzákapcsolódni?
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster
üzenetére
Network Managerben átszerkeszted a kapcsolatot, hogy automatikusan DHCP-vel kérje a címet azon a hálózati interface-en, IPv4-en és IPv6-on is külön lehet állítani. A Network Managert az adott grafikus felület tálcaalkalmazásából is eléred, de ha nem találnád, akkor terminálból indítsd az nmtui alkalmazást.
-
Ablakos
addikt
Hyper-v alatt próbálkoztam 18.04.02 LTS server telepítéssel. Fix ip címet (subnet, nameserver stb) állítottam be, aminek az eredménye egy csodálatos reboot. (Kezdhetem újból az egész telepítést. DHCP beállítással tovább megy a telepítő, de ez így nagyon nem kerek.)
Van valakinek tapasztalata, milyen hyper-v beállításokkal lehet telepíteni? (jelenleg 6 virtual cpu, 4gb ram, 2x 128GB lemez terület) -
WaterWave
veterán
Felraktam mindent ahogy kérted, fel is ment...
azért a linux szerver belső ip címét és a 3389-et portforwardoltam, mert különben sose értem el.Aztán csatlakozás: dyndns:3389
Bejön a csatlakozási ablak, kék háttér alatt szürke ablak.Szürke ablakban amit látok:
login to waterwave-llinux
session: Xorg (itt jópárat le lehet választani, végigzongorzátam az összeset)
username: waterwave
jelszó: linux telepitésénél megadott jelszófogom leokézom, szürke ablak eltünik, kék háttér megmarad, és nem látok semmit csak kék hátteret. És ugy marad
-
Ennyi lenne csak a lényeg: az Ubuntu szerver nat-on kapjon netet, azt ossza szét a belső hálón. Ezt nem sikerült eddig megoldanom.
Most van egy jól működő Windows 2012-es szerver kb. 100 klienssel, proxyval, +nyomtatók+routerek stb. ebbe nem kéne bekavarnia az Ubuntunak, most csak tesztelni kell virtuális gépen mit tud, mit nem. Ezért nem bridge módban van a virtualboxos hálókártyája. Tehát a belső hálón kéne tesztelni vele a dhcp-t, dns kiszolgálót, sambát, tartomány kezelést, meg valami levelező klienst, esetleg még ftp-t. Nyilván ha élseben menne, akkor könnyebb lenne, meg a nyomorult proxy se zavarna be semmibe.Lehet, hogy nem volt egyértelmű, mert tegnap meg tegnap előtt még csak azt néztem meg, hogy egyáltalán mit lát egy Linux, egy hálón van a Virtuális Win2012-vel. (belső hálón) Az kb. ugyanazt tudja, mint ami élesben is megy, dns+dhcp+tartomány+fájlmegosztás van rajta. Ezért akartam először fix ip címet az Ubuntunak a belső hálón. Plusz valami grafikus felületet is kerestem, így jött képbe a Zentyal. De a végső cél egy működőképes Ubuntu szerver lenne, 2 hálókártyával.
Közben amikor éppen ráérek olvasom a leírásokat, meg az Ubuntu kézikönyvét. -
Még egy kérdés. Továbbra is VirtualBoxban fut az Ubuntu szerver 18, 2 hálókártyával: nat, belső. A belsőnek most dhcp-n adtam beállításokat. Ha bármit kap a belső hálókártya, onnantól nincs internet nat-on. Ping parancsra csak annyit csinál, hogy kiírja az adott dns ip címét, és utána semmi. Csomagokat se képes telepíteni...
Meg egy másik: fent van az Ubuntun a webmin, de a Win7, Win2012 se képes hozzá kapcsolódni. Sőt, ha magán a szerveren lynx-ben írom be hogy localhost:10000 akkor se történik semmi. Végül átállítottam 10000-ről 80-ra, de akkor se képes kapcsolódni semelyik gép sem. Mit kéne még neki engedélyezni?
A belső hálós gépek tudják egymást pingelni oda-vissza. -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Összetett a gondom,iskolánkban a sulix proffesioanl 8 van a kliens gépeken a szerver is sulixos.Szerverrel nincsen gond,de a kliens gépekkel egyre több,nincsen kapacitásuk vagy ennyire zárt a rendszer nem lehet szinte semmit rá tenni itt főként a virtualbox és a multimédiás táblák programjaira gondolok.Így egyre többször felmerül az igén,hogy lecseréljük,még ha stabilan működnek is de nagyon zártan.Így a linux mint 18.04 szeretnénk feltenni egyik gépre,hogy betudjuk léptetni a sulixerver kezelt tartományba illetve az ldap betudjuk rajta állítani.Sulix server leírásában csak ennyi szerepel:
Egyéb Linux rendszerek használata esetében be kell állítani a számítógépet NFS és LDAP kliens-ként. Ehhez használja az adot disztribúció megfelelő kliensprogramjait, illetve beállítóprogramjait.
A szükséges paraméterek:
➢ NFS kliens
➢ NFS szerver neve: sulixerver (vagy megadható IP címmel is),
➢ NFS megosztás: /home
➢ Helyi csatolási pont: /home
➢ LDAP kliens
➢ LDAP használata: bekapcsolva
➢ LDAP alapDN: dc=intézmény domén neve,dc=hu
➢ (ld. az /etc/openldap/ldap.conf fájlban)
➢ LDAP szerver címe: sulixerver
➢ TSL/SSL: bekapcsolva
➢ LDAP Version 2: kikapcsolva
Mivel a kliensek automatikusan kapnak IP címet a SuliXervertől, a hálózati beállításoknál meg
kell adni, hogy a tanulói gép dinamikusan, DHCP segítségével kapjon IP címet, gépnevet és név-
szervert (a kiosztandó gépneveket a kliens felvételekor megállapítja a rendszer).
Esetleg valakinek lenne konkrét javaslata,hogy miképpen kellene elindulnom vagy működő linkje miképpen kellene bekonfigurálnom a linux mint gépeket? -
Van még másik kérdésem is. 2 hálókártya van most ebben a virtuális gépben, egy natolt és egy belső hálós. A belsőnek szeretnék statikus ip-t állítani, de nem bírok. Próbáltam nano és emacs szerkesztővel is. Tagolást próbáltam tab-bal, azt abszolút nem fogadta el, de úgy néz ki a szóközt se akarja. Akkor mivel írjam be az adatokat? Grafikus felületet nem akartam telepíteni, de lehet muszáj leszek.Nem értem mire írja a valótlan karakter hibát? Ha mindekettő hálókártyánál dinamikus van, ugyanígy szóközzel tagolva, azt elfogadja.

Másik kérdésem, hogy ahol én most tesztelgetem ezeket a virtuális gépeket, van proxy szerver. Telepítésnél ezt meg is adtam, csomagokat tud frissíteni, telepíteni, de pl a Lynx nem megy. Régebbi leírás alapján a config fájlba beírtam neki a proxy címét, de ugyanúgy nem megy.
Harmadik kérdésem: van az ifdown és ifup parancs. Ezek azt írják Unknown interface enp0s8. De ha megnézem az ip cíeknél, vagy listázom az eszközöket, mindenhol így hívják. Kell egyáltalán ifdown és ifup, vagy a netplan apply elég?
-
Victor Súgó
tag
Általánosságban? A hiányzó fájlokra van magyarázat, a megkergült hálózatra is megtaláltam a megoldást egy hét utàn.

Amire egyelőre nincs magyarázat, az a .wget-hsts módosítása, a tartalmán nem látszik változás. Valamint a kiürült postafiókom, miközben csak a saját IP címeimről volt belépés a fiókba.
Ezek egyike sem nnyira aggasztó, mint a korábbiak ezekkel együtt. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megnézed mi az IP-d a routerre kötött gépen. Ha ilyen 10.x.x.x-es, vagy 192.168.x.x-es vagy hasonló belső cím, akkor a router végez NAT-ot. De már a látatlanban is teljesen biztos vagyok, hogy a routeren át kapcsolódsz a netre, akkor NAT mögött vagy, hiszen minden routerben ez a default működés.
A szolgáltató is NAT-olhat, a routerben a WAN címet kell ellenőrizni akkor. De ha nem akarsz szolgáltatói NAT-ot, csak be kell telefonálni, és kérni, hogy ne tegyenek NAT mögé, általában ennek díja sincs.
Igen, elfogytak az IP-k, vagyis konkrétan nem úgy fogytak el, hogy mind használatban van, de már az összes tartomány ki van osztva valami szolgáltatónak, azok meg nem gazdálkodnak vele valami jól. Hosszú távon az IPv6 elkerülhetetlen, de a neten azt írják, hogy még majd egy évtizedig húzni fogja az IPv4, és csak azután is nagyon lassan fog kikopni. Kicsit olyan lesz, mint a 32 bites gépek és OS-ek.
-
Azért a gonosz szolgáltatók a NAT-tal, jó sokat tesznek a mögötte lévő 1ség sugarú userek védelméért.

Qrvára semmi köze nincs ehhez a dolognak, de ezt szerintem te is tudod. Egyszerűen annyira fogynak az IPv4-es címek, hogy mindenkit átraknak a privát IP-ből NAT-ba.
Lehet kérni, hogy rakjanak vissza, ha az egyszerű user egyáltalán rájön, miért nem éri el a napi használatú weboldalakat.
(annyit elárulok, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs a NAT mibenlétéről, igaz persze, hogy a legtöbb felhasználónál nem is okoz problémát a NAT-olás) -
válasz
Frawly
üzenetére
A szolgáltatói NAT-olást nagyrészt már értem, sejtettem, hogy a local NAT is hasonló lehet. No de, mitől lenne például az én routerem NAT-olt? Vagy másé, honnan tudom én ezt?

Ami majd ezt az egyszerű képet össze fogja zavarni, az az IPv6 lesz.
Én ezt nem bánom, mert akkor a rühdisznó szolgáltató nem rak át sunyiban NAT-ba, ami miatt ugyan csak kevesen szopnak, de azok nagyon.
Elfogytak az IPv4 címek, mert már egy qrva robotporszívó meg kávéfőző meg minden csak úgy jó, ha wifis. (bár lehet, hogy ezeknek nem kell külön IP, de sok eszköznek meg kell.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A NAT azt jelenti, hogy a külső hálózati címre érkezett csomagok átirányítódnak belső hálózati (LAN) címekre (ilyen 10.x.x.x, 192.168.x.x, hasonlók). Ez azzal jár, hogy ha nincs kifejezetten port nyitva, a NAT mögüli gépek kívülről elérhetetlenek. Van, hogy a szolgáltató is NAT-ol.
Ez a megoldás már önmagában is egy elég biztos tűzfalként funkcionál, még akkor is, ha a routeren nincs bekapcsolva tűzfal.
Másrészt, mint írtam, a kerneles tűzfal (aminek a grafikus frontendje a gfwu) alapból nem szűr semmilyen forgalmat, míg fel nem veszel hozzá szűrési szabályokat. Alapból be/kienged mindent.
Ami majd ezt az egyszerű képet össze fogja zavarni, az az IPv6 lesz.
-
Cyrin
addikt
én is hozom a problémát:
Synology DS409 NAS. Linux Ubuntu 18.04. Korábbi router Netgear WNDR3700, új router ASUS RT-U66_B1.
Hétvégén router csere volt. Korábban megjelent a file kezelőben a Diskstation önállóan a hálózatoknál, viszont nem mindig, de akkor is elérhető volt a workgroup mappából.
Most azt vettem észre, hogy sehol semmi, ha a workgroupra kattintok, akkor azt írja ki, hogy "a hely nem érhető el, a megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: Nincs ilyen file vagy könyvtár"
A NAS-nak fix ip-t adtam a routerben, ha beírom, hogy smb://NAS fix ip címe, akkor bejön minden ahogy kell.
Most kivettem a fix ip-t így is ugyanaz a helyzet.
Egész eddig valami hálózati problémának tűnt, DE
átmentem a Mint 17.3-as gépemhez, és minden gyönyörűen megjelenik a hálózati fül alatt, a Diskstation kint virít, nem kell bemászni a workgroup-ba, de ha bemegyek az is működik és ott van. Sőt ahogy kell az ubuntus gép is megjelenik, az Ubuntu alól viszont semmi a Mint-es gép sincs sehol.(mondtam már hogy a 17.3 a legjobban működő rendszerem? nincs szkennelési, nyomtatási probléma, működik ez is, ahogy kell
)lehet valami frissítés b@szarintotta el az ubuntun? mivel korábban működött legalább a workgroupból.
-
Core2duo6600
veterán
Pingre válaszol.
A Windows > Linux a fontos, mivel egy file server, rajta a transmissionnal.
(#33795) sonar
A ping re válaszol minden.
Az ubuntu servernek fix ip címe van.A samba megosztást szeretném a Windows ról elérni az ubuntu server irányába.
A hálózaton lévő nas nál, ha beírom \\ip akkor kéri a belépési adatokat, tehát az működik.A többi Windows os gépet, na ez jó kérdés.
Most csináltam egy tesztet, és nem érem el, bár egy pár feljött a listában, de nem érem el azokat sem.A jelszavas megosztás mindenhol ki van kapcsolva.
\\ip ként próbáltam, név szerint már régóta nem megy.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot
üzenetére
Ó, hogy én mekkora láma vagyok!
A korábban beállított statikus IP-s kapcsolatok (történelmi okai vannak, hogy ilyet használok itthon és nem DHCP-t) azért nem jelentek meg, mert a korábbi hálózati kártya MAC címéhez voltak rendelve, így a rendszer nem listázta őket. Én meg voltam olyan hülye, hogy a DHCP-t nem próbáltam ki csak úgy. Miután viszont kipróbáltam, átnéztem a statikusakat is, átállítottam a MAC-et, és most már minden működik. 
Mindegy, most már legalább van 4.13-as kernelem 16.04 LTS-en. Köszi, (#32623) stopperos, hogy nem kellett az egész disztrót felfrissítenem.

-
válasz
LA4030
üzenetére
A fenébe, nem akartam eltérni a szerkesztési helpben a magyar link leírásától, abban meg nincs benne a grub frissítése.
Ami abban alinkben van, azt a grub-update-en kívül megcsináltad?Probléma: Le szeretnéd tiltani az IPv6-ot.
Megoldás: Szerkeszd a /etc/sysctl.conf fájlt az alábbiak szerint.Írd az állomány végére a következő sorokat és mentsd el a módosításokat:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1Add ki a sudo sysctl -p parancsot.
Amennyiben a sysctl nem indul el automatikus a rendszerindításkor, a /etc/default/grub állományt is szerkeszteni szükséges. A GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT sorba írd be az alábbiakat: ipv6.disable=1. Valami ilyesmit kell kapnod a végén: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”ipv6.disable=1 quiet splash”
itt maradt ki a leírásból a sudo update-grub ez nem link, csak kiemeltem pirosra
Ezt nem hagytad ki ?:
sudo sysctl -pparancsNem értem, hogyan tünt el a sysctl.conf nálad, megnéznéd, hogy az tünt-e el?
ezzel:cat /etc/sysctl.confAmúgy amikor teminalból indítva szerkesztünk valamit, akkor ugyanazt a config fájlt nem célszerű a GUI-s beállító programmal is piszkálni, mert ezek a grafikus felületű beállító programok ezeket a fájlokat szerkesztik szintén.
Ezt sajna nem mondtam el, eszembe sem jutott, hogy még abban is kutyulsz.Nem baj, nézd meg újra azt a tesztoldalt az ipv6-ról és ha megölted a conf fájlt, akkor újra létrehozzuk legfeljebb.
Egyébként nem értem, mi a fene lehet ott a cíviseknél, mert itt Pesten is Digit használok, nemrég volt gépbe dugva is a kábel, nincs is letiltva az ipv6, mégsem voltak ilyen anomáliák. Nálam a NAT-olt ip cím kiosztás miatt volt hasonló.Ha nem javul semmi, érdemes lenne hibára bejelenteni és ahhoz majd ez a tesztoldal is jól fog jönni talán. Anno én is bejelentettem, de nem elsőre vallották be, hogy valamit ők toltak el. (konkrétan kicserélték a publikus IP címem NAT-oltra)
-
válasz
LA4030
üzenetére
Nem nagyon, csak valami IP6-os dolog lehet valóban, ahogy a kollága is említette. Ezt a böngészőben lefuttatott tesztet lefuttatod és berakod az eredményt? Pár sor az egész, ebből tisztán látjuk az IP helyzetét:
ha rákattintasz, egyből lefut egy kis teszoldal, ami innen van, nyugodtan futtathatod:
Most amúgy elbizonytalanodtam, hogy csak a 100. kezdetű címek NAT-oltak-e vagy a 100 feletti címek......
[link]
[link] -
válasz
LA4030
üzenetére
Ha nem 100-zal kezdődik, akkor az a probléma kilőve.
Nekem simán kiírja.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ dig TXT +short o-o.myaddr.l.google.com @ns1.google.com | awk -F'"' '{ print $2}'
178.127.96.51Ez a gép ip címeit írja ki, azért mondtam, hogy a valós ip-t néz, de persze googléban egyszerűbb.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ip addr show(#32270) torosaga
Ezek szerint az LXQT nem fog felmenni a KDE felületre, de valószínűleg nem csak a panellel lenne gondja. Jobb nem erőltetni. Nagy katyvaz lehet a vége. Tegyél fel mellé inkább valami LXQT-s disztrót.
-
Gondoltam, hogy nem a wattok miatt kérded.
Nem tudom a VGA-don mennyire jó a gyári venti, de én mindig lecseréltem a gyáriakat CPU-n és VGA-n is, sokkal olcsóbb befektetés, főleg a mai VGA árak miatt!(#32260) LA4030
Csak egy tipp, ha már Digi, a tényleges ip címed nem 100-zal kezdődik véletlenül?
ez a terminal parancs kiírja:
dig TXT +short o-o.myaddr.l.google.com @ns1.google.com | awk -F'"' '{ print $2}'(#32259) Osiris
Gyanús, hogy ezt a Haladó topikban inkább megválaszolják.
-
Osiris
őstag
Készítettem egy Ubuntu alapú router gépet ez alapján a leírás alapján.
Annyi a különbség, hogy nálam a külső lan DHCP-n kapja az IP címet.
A belső lan-on a router saját DHCP szervere osztja az IP címeket 10.10.0.0/255.255.0.0 hálózaton.
A belső hálón a router a 10.10.0.1-es ip-re hallgat és a kliensek ezt használják GW-nek és DNS-nek, de a névfeloldás valamiért nem működik a klienseken.
Mi lehet a gond?
Hogyan lehetne továbbadni azokat a DNS címeket a klienseknek amiket a router gép is DHCP-n kap?
Vagy hogyan lehetne megoldani, hogy a router elvégezze a klienseknek a névfeloldást? Használjak Dnsmasq-t?
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szia!
Hát kosz az volt bőven benne, de nem emiatt lassú.
Újabb problémám lett, frisitettem a rendszert 17.04-re, azóta nincs net a gépen. A gép egy routertől kap IP címet, ami egy modemhez van kötve. Az internet jó, mert a wi-fi rész működik.
Mi lehet a gond?
Hol keressem a hibát? -
Tav-Csoves
őstag
A partíció elnevezése nem kattintgat ó, pedig sudo aktív.
A port nyitva, egy Asus AC56U-n, és egy Huawei b525-ön megy át.
Tűzfal kikapcsolva van.
A routerben minden ugyanaz a beállítás van, csak a port forwarding táblázatban az ipari címet írtam át a laptop ip-jére, ami statikus.
Kliens beállítások:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Igen, már irreálisan magas értékeket is megadtam, hátha, de nem.Találtam ilyet is, átneveztem, de az elérési cím ugyanazon maradt.
[kép] -
válasz
AMDFan
üzenetére
Ja, két napig nem csak a melegtől főtt az agyam....de ma már tanulásnak fogom fel. Nem hiszem, hogy gond lenne nálad, ha a routerrel is minden jól működik. Azért én mindenkinek javaslom, hogy nézze meg, nem kapott-e véletlenül NAT-olt IP címet, bár az esetek többségében nincs jelentősége, de ha mégis, akkor jó tudni róla!

-
válasz
AMDFan
üzenetére
Nem is ebben a topikban zajlott a thread, hanem 3 másikban, az off-ban, a router hiba és a Digi lanos topikokban, mert a router kezdte az egészet!
Kerestem a topikban de nem találtam, mire gondolsz az alatt, hogy nem érintette a TLS handshake?
A TLS handshake hibájára gondoltam, csak itt már nem akartam bonyolítani. Itt a különbség a 17.3 és a 18.2 között: [link] [link]
Így indult a thread, akkor nekem még fogalmam se volt arról, hogy a Digi simán NAT-olt IP címet oszt ki nekem, ami megakadályozta több oldal elérését. A 17.3-ban meg simán bejöttek ezek az oldalak is.
A másik indító hsz.
Amúgy amikor a régi belakott Mint 17.3-mal működött, felraktam egy újat és frissítettem mindent, azzal is minden ugyanúgy jól működött. Gyanítom, ha 14.04 vagy Debian 8 lett volna fenn, azzal is működtek volna az oldalak.
-
slett27
addikt
Sziasztok !
Nekem egyszerűbb kérdéseim lennének. Most tanulom a Linux alapú szerverek üzemeltetését, de már az elején elakadok. Igazából az elméletet nem értem teljesen. Eddig nem foglalkoztam ezzel, csak a vas és Windows. DNS szerver lenne a téma, ebből is a 14.04-es Ubuntun BIND9. Telepítés nyilván nem gond, a beállítás sem, DE azt sem tudom mit csinálok. Az egész működését nem értem. Az tiszta hogy kell a forwarding 8.8.8.8 ill. 8.8.4.4 hogy miért vannak zónák, abból mi a master, forward és reverse hogy jön képbe az arpa net ill. a konfigurációs file-okban a TTL időzítések (mit időzítek, kinek, hova) valamint miért kell a loopback 127.0.0.1 címmel (saját gép belső kommunikációhoz IP...ezt sem értem mikor a DHCP ad saját IP címet a gépnek.) valamint a @ORIGIN SOA....stb. Már Linux könyvet is tanulmányoztam de akkor sem értem.
Arra szeretném kérni, hogy valaki értelmesen "konyhanyelven" ha lehet elmondaná, hogy mit is állítunk be a konfigurációs file-okban ? Szó szerint vért izzadok.
-
floatr
veterán
Az egyik gépemen baromi lassan kapcsolódik újra standby és másik hálózatba lépés után a Network Manager által vezényelt rendszer. Van ennek a gépnek pár kisebb nagyobb nyűgje, de mielőtt drasztikusabb lépésekre szánnám el magamat, gondoltam megkérdezem tőletek, hátha van valakinek ötlete ezzel kapcsolatban.
A következők figyelnek a gépen: NATolt default docker bridge, NATolt default LXD bridge, NATolt default KVM bridge, egy halott wifi ami új telepítésnél sem látszik, egy netmanagerrel készített bridge + eth slave. Korábban volt alapértelmezett eth0, de ez az utóbbi létrehozatalakor felszívódott a net managerből, és csak ifconfignál látszódik.
A tünet a következő: LANon vígan dolgozok kábelesen, majd standby, hazamegy, kábel csatlakoztat, felnyit, és csodálkozik, mert nincs hálózat, nincsen ip cím, esik kel az egész, majd pár perc után magához térA helyzetet nem egyszerűsíti az, hogy munkához 2-3 VPN klienst is használok felváltva: juniper, ovpn, pptp
-
floatr
veterán
Össze szeretnék dobni egy szervert, ami többek közt egy windowsos szoftver kiszolgálását is ellátná. Ezt némi virtualizációval gondoltam megoldani ubuntuval, de nem sok gyakorlatom van a dologban. Valahogy úgy fundáltam ki, hogy:
LAN1 (192.168.0.x, olvastam h nem árt megváltoztatni a címteret LAN2-re tekintettel)
- szerver + Ubuntu
- VBox/QEMU + windows (server...?), LAN1-re engedett hálózattal (eth0 bridge)
- VPN docker (openvpn/strongswan/pptp)
- DBMS docker
- alkalmazás-szerver docker
- hálózati printer
- kliens 1 (win 10)
- xy gép (VPN szempontjából lényegtelen)LAN2 (192.168.0.x)
- kliens 2 (win10)Van pár kötöttség is: egyrészt a kinézett szerver csak soft-RAIDes, ezért ESXI kizárva, amit nem is bánok annyira, mert ahhoz végképp semmi közöm. A netszolgáltató egy viszonylag erős modem-routert adott, ami nem tud VPN-t csinálni; nem szívesen cserélném le másra. Kisebb probléma a dinamikus IP, amit DDNS szolgáltatóval még valahogy elintézek.
Nomost több kérdésem is van ezzel kapcsolatban, hátha valaki már tapasztaltabb a témában.
Mennyire életképes ez a felépítés?
Van esetleg olyan, amire nem gondoltam?
QEMU esetében mennyire problémás a bridge létrehozása?
Melyik VPN-t javasoljátok a célra úgy, hogy ne kelljen napokat szívnom a beállítással, de azért ne legyen átjáróház a gép, és nem szakad meg 5 percenként?
Tudtok esetleg egy egyszerű leírást mutatni a VPN-hez, hogy hogyan lehet beüzemelni, és beengedni a teljes LAN1-re a kliens 2-tköszcsi
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Van egy ubuntu 10.04-es rendszerem, szervernek használom.
Mivel gyorsult a netem, ezért kellett egy routercserét eszközölnöm.
Ubi edgerouterx lett a kiszemelt, már be van állítva minden, csak egy valamivel nem boldogulok.
Mac cím alapján ossza ki a router az ip-ket.
Cak a ubuntu rendszernél van az, hogyha restartolm a routert, akkor a pc nem csatlakozik fel a netre.
Csak a restart segít. Ami macerás, mert se bill/egér, se monitor nincs a gépre kötve, csak távoli asztal van.Ha fix ip-t akarok adni a ubuntunak, abban a pillanatban elmegy a net.
Az 1. buborékban kitöltöm a kitöltenivalót
cím: amit a szervernek szánok
maszk: 255.255.255.0
átjáró: pedig a router címe, amitől kapja a netet (alkalmazás után eltűnik a beírt ip cím, üres lesz)És nincs többet net, restart után sem, csak ha visszaállítom a dhcp-t.
Esetleg a 2. kijelölést is ki kellene tölteni?
-
Prosectura2
tag
Sziasztok!
Mount-tal kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy Ubuntu Servert futtató HTPC-m, illetve beszereztem egy Raspberry Pi-t, amelyet biztonsági kameraként használnék. Azt szeretném elérni, hogy a Raspberry fájlrendszerébe mountolni tudjam a vele azonos hálózaton lévő HTPC-ben lévő HDD-t (vagy akár egy bizonyos könyvtárt, mindegy), hogy a felvételeket egyből erre tudjam menteni.
Ez a címzés így például jó? //192.168.0.102/mnt/HDD/
Ez a HTPC IP címe, és a /mnt/HDD könyvtárba van mountolva a benne lévő merevlemez. Nem bírok rájönni, hogyan kellene erre hivatkoznom. -
Noob kérdés:
Mivel tudom végigszkennelni a helyi hálómat és kiíratni az aktív gépeket (név, ip-cím, mac)? -
Pano
veterán
Sziasztok!
Ismét a segítségetekre szorulok, most egy nagyon fontos ügyben!
Munkámhoz szükségem van egy VPN-en keresztül végrehajtandó távoli asztal elérésre. Windowsban ezt az openvpn segítségével, plusz egy távoli asztal kapcsolat létrehozásával érem el.Windows alatt átküldtek pár fájlt a számomra, amit bemásoltam az openvpn kliens megfelelő mappájába, így tudtam csatlakozni, ezek a következők:
- Egy ca tanúsítvány
- .ovpn konfig fájlt
- egy újabb tanúsítvány
- csr és egy key fájl.Valamint hozzám vágtak egy IP címet és egy felh név/jelszó párost a távoli asztal eléréshez. A tematika úgy működik, hogy kapcsolódom VPN-en keresztül, majd úgy hozom létre a távoli asztal kapcsolatot.
Ezt kéne valahogy reprodukálnom ubuntu alatt. Próbálkoztam vele, de sehogy se értem el eredményt.. vagy nem ment a hitelesítés, vagy a google-ba talált leírás olyan adatok megadására kért, amit nem tudok.
Ha csak az ovpn fájlt akartam felhasználni, azzal se ment tovább:
Kiadott parancs: ubuntu@ubuntu:~/Downloads$ openvpn --config '/home/ubuntu/Downloads/client.ovpn'
Tue Oct 11 13:24:09 2016 ERROR: Cannot ioctl TUNSETIFF tun: Operation not permitted (errno=1)
Tue Oct 11 13:24:09 2016 Exiting due to fatal error -
djadji
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy gondom az Ubuntui serverrel.
Van egy megosztás beállítva a SAMBA-ba, amit el is tudok érni a WINből, de csak akkor ha beírom, hogy \\ipcim, vagy \\ubuntuhostname, utána megjelenik a listában be is tudok lépni (felhasználót kér, az ok).
A gond az, hogy amíg így nem hivatkozok rá, addig nem jelenik meg a hálózatok között. Nem tudom miért. A host name és megosztás neve ugyanaz (ezt olvastam hogy lehet gond).
Van valami ötlete valakinek miért nem jelenik meg automatikusan a hálózatok között?Azért lenne fontos, mert a TV-m is akkor látja ha az megjelenik és akkor tudok róla filmet lejátszani a TV-men. Szóval nem a WIN miatt fontos.
UI: A servernek nincs statikus IP címe. Ugyan az elmúlt 10 napban a HGW ugyanazt az IPt adja neki, de sajnos Sagemcom HGW aminek a szoftvere nem jól kezeli ezt (majd az új talán..)
-
donatel
tag
Hali!
VMWare Workstation 12-ben készítettem egy kis virtuális hálózatot:
1. Main-Server (Ubuntu Server 16.04.1 LTS)
2. Desktop 1 (Ubuntu Desktop 16.04.1 LTS)
3. Desktop 2 (Windows 7)A Ubuntu Server-t bekonfiugáltam, felfrissítettem, majd telepítettem rá DNS server-t (bind9, dnsutils) és DHCP servert.
A gépek pingetik egymás ip címét, a a routert, a 8.8.8.8 -t valamint a google.com -ot. De a main-server nem tudja hostname alapján pingetni a desktop 1 és desktop 2 gépet. A desktop 1 pingeti a main-server -t de a desktop 2-t nem tudja, valamint a desktop 2 pingeti main-server-t de a desktop 1 nem.
A desktop 1 és desktop 2 megkapja a DHCP server-től a beállításokat.Mi lehet a probléma, hol lehet valami rosszul beállítva?
-
lev258
veterán
válasz
gyulank
üzenetére
A low-latency kernel szándékos?
Úgy láttam, volt egy felfüggesztés is menet közben.
Mivel az ifconfig szerint továbbra is volt IP címed, így nyugodtan kijelenthető, hogy nem a rendszer szakítja meg a kapcsolatot, mivel az nem szakad meg. A kapcsolat él, csak a másik oldal nem kommunikál. Ez lehet a router, vagy épp az AP-d. -
-
Sinkapeter
tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, hátha más is találkozott a hibával. Kubuntun használnám a Kdeconnectet egy MIUI-s telefonnal. Jól működött minden része, de egy ideje a telefon fájlrendszerét nem akarja csatolni. Láttam múlt hónap elején, hogy volt ilyen hiba, de ott az androidos rész frissítésével megoldódott a probléma. Addig eljutottam, hogy a rendszernaplóban megtaláltam, hogy az sshfs parancsnál egy teljesen fals IP-címet ír be, megtaláltam a mountert a githubon, de ehhez meg végképp nem értek. Ha a rendszernaplóban lévő parancsban az IP címet kijavítom a telefonéra és terminálban elindítom, akkor működik. Ki lehet-e deríteni, hogy amikor automatikusan szeretné csatolni, honnan veszi a rossz címet?
-
törölt tag
válasz
lev258
üzenetére
Na, most nekiugrottam 16.04 netinstall-al. Elsőre működött az nmtui.
Elméletileg kapcsolódik is a hálózathoz, router is jelzi, ip-t is kap, de ha kihúzom a lan-t és csak wifi-t használva akarok hozzá ssh-val kapcsolódni, nem sikerül. MAC és egyéb szűrés nincs a router-ben beállítva.Az a fura az egészben, hogy reboot után elméletileg automatikusan kapcsolódik a wifi hálózathoz, ip-t is kap, de nem kommunikál. Ha a lan be van dugva akkor tudok hozzá a wifi ip címén kapcsolódni ssh-val.
Nem értem miért kell a lan, ha nem is azzal az ip-vel csatlakozom hozzá. -
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Van valami speckó beállítás Linuxon (konkrétan most Mint, de szerintem ez általános kérdés), amivel el tudom érni egy Android telefon internetét a hozzá kapcsolt laptopon? USB tetheringről van szó. Az alapokat természetesen már kipróbáltam:
- internet működik a telefonon
- két telefont néztem, egy Motorola Defy+ -t és egy Jiayu F1-et
- Az F1-gyel jutottam Linuxon a legtovább, látszólag teljesen jól kapcsolódik, átjárónak, DNS szervernek kiír egy 192.168.xxx.xxx IP címet, de a laptopon a böngészű DNS Probe Failed hibával nem jeleníti meg a weboldalakat
- Wifi hotspottal kb. ugyanez a helyzet
- Ugyanazon a laptopon át-boot-olok (
) a Win 8.1-be, gyakorlatilag azonnal működik, most is erről írok.MAC cím klónozással meg Route állításával nem próbálkoztam, mert nem tudom, mi hogy működik.
Ötlet?
-
stigma
addikt
válasz
lev258
üzenetére
hja igen, csak már picit felment bennem a pumpa sajnos.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 193.168.0.13 (ezt adtam meg neki)
netmask 255.255.255.0 (ez win-be is az aláhálózati maszk)
gateway 192.168.0.1 (Ez az a routerem amin keresztül a net jön )
network 192.168.0.2 ( ez a másik routerem ip címebroadcast 192.168.0.55 => ő kötelező, mert szerintem mikor múltkor konfiguráltam akkor nem kellett szerintem.
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Múltkor mikor Ubuntu Servert csináltam sikerült jól konfigurálnom kézzel a hálózatot most viszont 1,5 órája szenvedek segítsetek kérlek.
Az alábbi parancsot kiadom:
sudo nano /etc/network/interfaces
ami bejön nekem:
auto lo
iface lo inet loopbackauto eth0
iface eth0 inet static
address 193.168.0.13 (ezt adtam meg neki)
netmask 255.255.255.0 (ez win-be is az aláhálózati maszk)
gateway 192.1.68.0.1 (Ez az a routerem amin keresztül a net jön )
network 192.1.68.0.2 ( ez a másik routerem ip címe
broadcast 192.1.68.0.55
#dns-nameservers 10.20.30.15 10.20.30.16
#dns-search codeghar.comA hálózatam az alábbi:
Van egy t-Home-os router aminek a címe 192.168.0.1 .Ehhez csatlakozik egy AC-s router, - ami bridge módban van, DHCP letiltva - és 192.168.0.2-es íp címe van.Múltkor kb 10 perc után jól konfiguráltam most viszont szenvedek vele jó ideje és már eléggé idegbeteg vagyok szóval ha kérhetem plz némi támogatást

Segítséget előre is köszönöm.
-
válasz
Neil Watts
üzenetére
A wifi beállításoknál az interfész résznél az ügyfél ( client ) módot kell beállítani. Essid -nél ugyanazt írod be mint a mit az Ubee használ és vpa titkosításnál az ubee által használt wifi jelszó kell. A routert switch módba kell be állítani . A wan lukat ne használd. Nyilván bridge van a wifi és a lan között a routeren alapból. Ennyi.
A PC hálókártyáját egy UTP,vel a router egyik LAN lukával össze kell kötni. Az Ubee fog DHCP-n IP-t osztogatni.Itt az A router az Ubee, a B router a Tplink1043nd és a két routert összekötő kábel helyett a a client wifi működik. A tplink1043ND LAN IP címét az Ubee IP címtartományába kell tenni úgy , hogy az Ubee DHCP intervallumán kívül legyen.
-
stopperos
senior tag
válasz
szundybence
üzenetére
Elnézést ha félreértettük egymást.
Én így kapcsolódok az Android rendszerű eszközeimhez:
- Telepítem az AirDroid -ot.
- Futtatom a telefonon, és kiírja, hogy milyen IP címen/porton érhető el,
- Számítógépen a böngészőbe beírom, és a telefonon elfogadom a kapcsolódási kérést.
- Számítógépen megjelenik a böngészőben egy felület, ahol fájlokat is lehet másolni.Remélem erre vonatkozott a kérdésed.
-
n00n
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Basszus, ez eszembe se jutott hirtelen. Ma megpróbálom upstart-tal. Aztán, ha fenn áll a hiba akkor jelentkezek újra, de legalább már a systemd ki van zárva.
Ha újra jelentkezik a hiba, akkor milyen logokat hozzak amiből elindulhatunk kinyomozni?
Ilyenkor ifconfignál az látszik, hogy nincs IP Cím (Router osztja DHCP-vel mindig a 192.168.1.2-öt).
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Valakinek nincs ötlete, hogy Ubuntu 15.04 alatt miért van az, hogy néha indítás után nincs wi-fin keresztül internetem? Néha meg van. Nem kapok IP címet a routeremtől. Biztos, hogy OS specifikus, mert csak a 15.04 csinálja ezt. Talán valami systemd turpisság lehet?
-
jbauer05
tag
Üdv
Ubuntu Server 14.04.2 verziót használok virtualboxban. Beállítottam rajta egy squid3 proxy szervert amit teszteltem és jól működik a virtuális gépben. A proxy címe a virtuális gép saját ip címe. Viszont belehetne valahogy állítani, hogy távolról is ellehessen érni ezt a proxy szervert?
-
válasz
spammer
üzenetére
Mindegy, akkor az Ubuntut hagyom. Kipróbálom a Mint Xfce-t, köszi.
A Chrome telepítésének teljes sztorija úgy volt, hogy letöltöttem a hivatalos oldalról, telepíteném és kiírja, hogy létezik ez a tárolókban, rakjam fel onnan. Erre keresem ott és semmi. Hát köszi. Minderre meg azért volt szükség, mert a Firefox Zorin alatt ÍGY nézett ki (címsor egy maszat).
lev258: jártam, de pl. a Zorin szimplán kiírta, hogy nem talál valamit egy bizonyos IP címről és nem hajlandó más nyelvet telepíteni. Nem mintha gondom lenne az angollal, de otthonosabb, ha az anyanyelvén szól az emberhez a rendszer. Legalábbis, ha már opció.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Fel kéne húznom egy szög egyszerű DNS szervert az Ubuntu 14.04.1-es házi szerveremre, mert a net szolgáltatómtól kapott router nem alkalmazza a beállított port forwarding-ot / DMZ-t, ha belső hálózatból szeretném elérni a külső címemet (legyen az IP, vagy arra mutató domain). A saját routeremen (ASUS RT-AC66U) gyári szoftverrel nem találtam megoldást egyéni DNS bejegyzés hozzáadására, és csak emiatt nem szeretnék szoftvert cserélni. Ha valaki mégis tud rá megoldást, az is érdekel.
Tehát azt szeretném megoldani, hogy az Ubuntus gépem a hozzá intézett domain lekérdezések közül csak azokat kezelje, amikhez van bejegyzés készítve. A többit továbbítsa a router felé. Ezt mivel tudnám a legegyszerűbben megoldani? A korábbi, utólagos szoftverrel használt routernél egyszerűen a hosts fájlba kellett beleírni a kívánt domaint, mert az ott gyűjtötte a fix IP kiosztásokat. Egy ilyen megoldásnak örülnék a legjobban.
--------
A másik dolog, ami érdekelne, hogy hogy kezeli a dual LAN-t az Ubuntu. Jelenleg a privát feladatokra a "fizikális" gépet használom, a publikusakra (webszerver, levelezés) pedig Virtualboxban futtatok egy Ubuntu Servert. Felmerült bennem a gondolat, hogy fizikálisan is el lehetne különíteni a kettő hálózati forgalmát, ha a másodlagos LAN csatit kiosztanám a virtuális gépnek és a kábel másik vége nem a saját routerembe, hanem a szolgáltatóéba menne. Láttok benne fantáziát? Lenne értelme?
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton
üzenetére
A proxy a 80 és a 443 -as forgalmat fogja. Ha te egy magas porton futtatod a saját proxy szervered, akkor szerintem működne a dolog.
perl cgi párosra keress rá, nem kell nagy webfejlesztés, csak annyi, hogy html tartalmat generálj. Ezt a cgi.pm modul meg is csinálja neked. A biztonságot meg apache2 szinten tudod állítani, felhasználó és jelszó párosra, valamint csak bizonyos ip címek engedésével.
Pl én annó ez alapján írtam magamnak egy kis admin felületet: [link]
De van itt még: tutorial uploading -
stopperos
senior tag
Két gateway van, meg mindkettő ugyanazon a hálózaton van.
Szerintem első körben vedd ki az egyik interfészt, mert egy darab elég egy hálózathoz. Ha pedig szeretnél egy másik hálózatot csinálni, akkor oda meg nem kell gateway és másik ip cím tartományt adj meg neki.
Foose: én xubuntut használok, ezért haza is beszélek. Amúgy meg kiírod egy usb-re és kipróbálgatod, hogy mennyire felel meg.
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
TELEPÍTETTEM AZ ÚJ Server 14.04 LTS verziót először dhcp hálózat beállítással , amikor megváltoztatom statictra akkor a kártyák megkapják az ip címüket, de nem tudom elérni a gépet ping se ki, se befelé.
Ugyanezekkel a címekkel futott előtte egy debian rajta.
Ötletek esetleg??előre is köszi!
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
#allow-hotplug eth0
#iface eth0 inet dhcp
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.11
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
dns-nemeservers 8.8.8.8 8.8.4.4
gateway 192.168.1.1
mtu 6000
auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.1.12
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4
gateway 192.168.1.1
mtu 6000 -
törölt tag
válasz
lionhearted
üzenetére
No, most beállítottam 0.0.0.0-ra, és megy. Köszi.
De alapból is az volt, és mikor még nem állítottam át, akkor nem ment. A T-Home-os mondta egyébként, hogy írjam be.
Ráadásul hiába állítom át felül 0.0.0.0-ra, ha alul beírom az IP-címet, automatikusan beírja fentre.
Sebaj. Most már jó.Default portot nem használok, inkább 5 számjegyűt, és természetesen gpg kulccsal lépek be.
-
törölt tag
Az alapszitu: itthonról tartom karban egy ismerősöm gépét. Az övé router -- most éppen az említett típus -- mögött van. Itthonról nem tudok belépni, amikor ott voltam náluk, akkor az ő hálózatára csatlakozva akkor is be tudtam, amikor a 192.x.x.x, a router által kiosztott, és úgy is, hogy a szolgáltató által kiosztott (az egyébként itthonról is próbált) IP-címet pötyögtem be. És természetesen beállítottam pf-ot, vagy legalábbis azt hiszem, mert a beállítófelületen beírtam az ehhez szükséges dolgokat. Ha nem így lenne, akkor a külső IP-címet beírva nem tudnék belépni még úgy sem, hogy egy routeren vagyunk.
A régebbi routereken is be volt állítva a pf, mert aktív volt a tűzfal. Az egyik router ráadásul a sajátom volt korábban, csak az övék tönkrement, és odaadtam nekik.
No, majd csinálok képeket a pf-beállításról, meg a többiről is, hátha jobban látjátok, és tudtok segíteni.
-
n00n
őstag
válasz
üzenetére
Most vagy én nem értelek téged vagy te engem. Van több géped egy router mögött 192.x.x.x-es belső IP címekkel. Kívülről ssh-ba bepötyögöd az internet szolgáltatódtól kapott IP címet és az csatlakozott régebben (szóval nem a mostani routered esetén) úgy az egyik gépedhez, hogy nem volt port forward beállítva a routeren? Mert szerintem ez így nem működik.

-
törölt tag
Hali!
SSH-n keresztül tartok karban Ubunturól Ubuntu, csak sajna, közben van egy Technicolor TC7200 router, amelyik eddig nem nagyon akarta engedni a port forwardot.
Most az én gépem is a helyi hálózatban van, így be tudtam menni a gépre a 192.xxx címen. Ezután megpróbáltam a külső ip címről is, mintha kint lennék. Így is be tudtam lépni. Ez vajon azt jelenti, hogy majd otthonól is megtehetem ezt, vagy azt jelenti, hogy bár külső ip címet írtam be, mégis csak azért tudtam belépni, mert én is a belső hálón vagyok?
Köszi
T -
atesss
addikt
válasz
atesss
üzenetére
Megvettem az új adaptert, be is üzemeltem (a routerben egy MAC-IP cím fixálást - Address Reservation - is meg kellett csinálni, ezért volt csak egy kicsit több idő az egész "bedug és megy"-nél.
Akkor úgy tűnt hogy oké, legalábbis a következő 1 órában nem jött ki hiba.Viszont ma bent volt az egyik kollega, és internetezett bent a saját laptopjáról (egy elég új HP Probook, Win7-el). Azt mondta, hogy többször ledobta őt a hálózatról. Pedig a jelerősség 2-es 3-as közt változott, szóval elvileg nem amiatt. Vagyis könnyen lehet hogy a routerrel van a gond. Egy egy hete vett TP-Link TL-WR741ND - szóval ez azért furcsa.
Megpróbálom a router problémát kideríteni, de közben megcsinálnám a tartalék megoldást is:
Alap esetben az internet nem annyira fontos. Illetve nem olyan nagy baj ha megszakad esetleg.
Amiért fontos a hálózat, az az XBMC távirányíthatósága. Ugye egy Androidos telefonról megy XBMC Remote-al, WiFi-n keresztül, és az átjáró ez a problémás router.
Egyrészt a kapcsolat megszakadása megjelenik sajnos az XBMC-ben teljes képernyőn futó videó közben is. Ezzel lehetne valamit kezdeni ?
Másrészt ilyenkor a telefonnal való távirányíthatóság is megszűnik, ami komoly probléma !Hogyan tudnék külön átjáró nélkül, közvetlen hálózati kapcsolatot összehozni a Wifi adapter és a telefon közt Ubuntu alatt ?
Vagyis hogy a PC AP-ként üzemeljen, Fix IP a gépnek; és egy DHCP szerver, ami pedig kioszt a telefonnak egy belső IP-t.
Illetve ha nehéz egy DHCP szerver beüzemelése, akár a telefonnak is lehet fix IP, ha el tudjátok mondani Android alatt ezt hogyan csinálom. -
Thusor
őstag
Hálózati nyomtató saját fix ip címmel. Ez egy Ricoh Aficio MP 2000 PCL nyomtató. Az a baj, hogy egyáltalán nem enged új nyomtatót hozzáadni, elötte mindenképpen csatlakozni kell kiszolgálóhoz, de a localhostnál nem enged mert CUPS hibára hivatkozik. Amit küldtél linket azon is azt írja hogy már kiszolgálóként localhoston van és úgy ad hozzá új nyomtatót. De az esetemben már a localhosthoz sem tud csatlakozni, így új nyomtatót sem enged hozzáadni.
-
törölt tag
"arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x"
Őőő. Akkor milyen?
Wondershapert nézegettem most, VBoxban. Sajna, csak 20Mb/s-es netem van. 19000-re és 900-ra állítva ~14-15Mb-et és 0,9Mb-et mértem.
Esetleg annyit csinálhatsz, hogy az /sbin/wondershaper fájlban a #!/bin/bash-t kiegészíted egy -x-szel, azaz így néz ki az első sor:
#!/bin/bash -x
Ezután indítva mindenfélét kiír, lehet, lesz benne valami, ami jelzi a hibát.
-
b05co
tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ezt próbáltam elsőnek haverral, de nem ment ez sem. Szerintem ott lehet a gond, hogy a wondershaper leírásánál is írják hogy arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x . Nekem viszont csak ilyen van ahogy a screenshoton is látszik, persze azt már senki nem nézte meg... Tehát a kérdés, hogy miért csak az jelenik meg? (Több helyen is olvastam hogy ez lehet a gond, de senki nem tudja miért nem jelenik meg akár eth1 néven egy másik ip címes eszköz).
-
Első találat volt gugliban, apafej. Értelemszerűen átírod a limiteket és az ip-címeket és végrehajtod, amit a keretes rész alatt írnak.
-
b05co
tag
válasz
der medve
üzenetére
"router nem tud ilyet sajnos" #11120-ban írtam is
#11123 - utánanézek, most lehet találtam valamit, azt írja a wondershapernél, hogy arra az eszközre kell alkalmazni (eth0, eth1 stb...) amelyiknek rendes ip címe van nem pedig a 192.168.x.x, de nekem csak az utóbbi van és az az eth0... ifconfig mást nem ad ki, szerintem itt lesz a gond
#11124 - azért mert így mindenki azt csinál amit akar, nem csak a torrent képes belepiszkálni a másik sávszéljébe hanem egy csomó minden más is. Autószimulátorozunk a neten, így egy pillanatra sem akadhat meg egyikünk miatt a másiknál a net. NetLimiter tökéletesen teszi a dolgát, amióta windowson beállítottam semmi problémánk nincs. Csakhogy én szabadulnék a windowstól lassan, de ezt ahhoz meg kell oldanom sajnos

#11129 - pontosan, le vagyunk korlátozva mindketten és működik, ahogy már írtam is az első hsz-ben a router nem tud ilyen (UPC-s CiSCo), ráadásul mi nem hétköznapian használjuk a netet

#11138 - router még mindig nem tudja sajnos
-
BigManus
addikt
válasz
cavao29
üzenetére
Szia!
Nem nagyon ismerem a Lubuntu-t, de keresd meg a hálózati beállításokat.
Adj a gépnek egy fix IP-címet, pl. 192.168.1.2 vagy 192.168.0.2
Mask: 255.255.255.0
Átjáró: 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1IP-nek azt add meg ami a router alján szerepel. Én azért írtam mindkettőt, mert nem tudom melyik Neked az alap.
-
dbius
veterán
Üdv!
Van már jó ideje, hogy nem jártam erre.
Igazából most is csak a tapasztalataimat akarom megosztani, hogy miért szeretem a "Linuxot". Anyámnál lévő gépet egy az egyben lecseréltem, csak a vinyó maradt meg a telepített disztróval, ubi alapokra épülő Linux Mint 14-el.
A régi gép egy P4 volt, agp-s nvidia 6600gt-vel. Az új gép egy Dell Optiplex 760-as C2D gép, Nvidia 220-as vga-val. Régi vinyót beraktam, elindítottam a gépet, és használtam tovább, mintha mi sem történt volna

Hiba nélkül felállt az egész rendszer - és nem egy óra alatt -, magán a rendszeren pedig semmit nem kellett bütyköljek, hogy úgy menjen, ahogy a korábbi gépen. Egyedül a hálókártya MAC cím változása miatt kellett a routerben a MAC címet átírnom az újra, hogy a statikus IP rendben legyen, bár ugye ezt is megoldhattam volna a router piszkálása nélkül, disztróból.
Szóval ismét bizonyított a "renccer"

Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Call of Duty: Warzone
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Arc Raiders
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Új kijelzős! HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nagyon régesrégi gépen talán nehezen megy, de a mostani asztali felületek erőforrás igénye már eléggé közelít egymáshoz, de tény, gyenge gépeken az LXQT, XFCE és Mate felületek ajánlottabbak.
)
Ubuntu-n ha alapból nincsenek runlevel-ek, milyen csomag kell rá, ami "gyárt" olyat? Vagy a runlevelek már kimentek a divatból?

)
A korábban beállított statikus IP-s kapcsolatok (történelmi okai vannak, hogy ilyet használok itthon és nem DHCP-t) azért nem jelentek meg, mert a korábbi hálózati kártya MAC címéhez voltak rendelve, így a rendszer nem listázta őket. Én meg voltam olyan hülye, hogy a DHCP-t nem próbáltam ki csak úgy. Miután viszont kipróbáltam, átnéztem a statikusakat is, átállítottam a MAC-et, és most már minden működik. 

)