- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
-
-
-
válasz
inf3rno #41623 üzenetére
Egyébként 6 kernel nem férne el 140MB-on és a boot mappa szerintem nem is fogyhat el, max a / van alulméretezve.
Nekem előbb 2 darab kernellel 133MB-ot mutatott a boot mappa, raktam bele még pár kernel image-t és most 450MB-ot mutat, kb addig pakolhatnám bele a sok kerneleket, amíg el nem fogy a hely! A / helye nyilván.
Egyszóval ott valami más gubanc lehet....
-
válasz
inf3rno #41624 üzenetére
Ehhez tök vagyok mert a mezei Timeshiftet használom menteni.
Az a ZSys csak nem annyira buta hogy mindenről külön mentést csinál hanem növekményes. Vagyis egyszer menti az egészet, utána csak a változásokat.A Timeshift ilyen, 3 éve menteget nálam egyik gépemen és a rendszer most 26GB, a 3 éve folyamatos mentés meg 27,2GB. -
válasz
inf3rno #41620 üzenetére
sudo apt-get autoremove --purge
Ez jó parancs, minden szükségtelen elemet eltávolít, csak ugye a system a használatban lévő mellé még szükségesnek ítél +1, a legutóbbi
fallback
kernelt!Nézd meg, mennyi maradt
sudo dpkg --list | egrep 'linux-image|linux-headers'
parancs segítségével és távolítsd el manuálisan. -
-
-
válasz
inf3rno #41469 üzenetére
Más problémák vannak vele
De ja, bizonyos esetekben marha jó, de nyilván nem szabad mindenre rátolni. Olyan cucc nincs, ami mindenre is jó.
Nekem is kényelmes lenne és biztonságos pl. a home szerveren a Nextcloud meg a Guacamole Dockeren, csak erőforrásilag meg nem olyan kényelmes, nem beszélve a Docker-es Nextcloud és az SSL viszonyáról -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41463 üzenetére
Ne is mondd, Dockerrel aztán lehet szívni, még Linux alatt is.
Egyszer egy Jekyll-es oldalt akartam Dockerrel megoldani, mert openSuse Leap és Fedora alatt fejlesztettem, Tumbleweed alatt ment a Jekyll. Csak Leap alatt nagyon régi Ruby volt, ezért a pluginek nem mentek. Na mondom, megoldom Dockerrel... hát persze. Docker alatt ezernyi Ruby errort kaptam, ha az egyiket megjavítottam, jött a következő... hagytam a francba.
A másik eset pedig, ami másfél órás szívást okozott, hogy egy Alpine-alapú Docker image-nél a szerzője úgy gondolta, jó poén lesz, ha az image-ben nem 0-ás és nem 1000-es userid-vel futnak a dolgok, hanem valami 1238 vagy mi volt. Csak néztem, mikor folyamatosan jogosultsági hibát dobott a felcsatolt volume-ra... -
-
-
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41454 üzenetére
Meg lehet szokni ezt is.
Mindent meg lehet szokni
De azért Linuxon kényelmesebb szerintem. A legutolsó ilyen projektemnél ruby, nodejs és php is kellett, egyszerűbb ezeket Linuxon telepíteni, frissíteni. Előtte Jekyll-t használtam egy bloghoz, Windows alatt elég gyakran karakterkódolási hibába ütköztem, volt hogy jogosultsági problémákra panaszkodott (administrator cmd-ből indítva)... persze, el lehet lenni Windows-on is, nem mondom hogy nem, de nekem a Linux kényelmesebb. -
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nem PS, de a RT helyett ez tök jó lehet.
Nem próbálom ki, mert fizetős, de ez már közel lehet egy Lightroomhoz. -
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nincs, de nem ismerem a terület mélységében. Amúgy tuti van, ha Maya szintű 3D szoftverek fejlesztési platformja nem Windows... Ezért emeltem ki amúgy, hogy amatőr fotósként, mert nyilván professzionális felhasználásra muszáj Adobe cuccokat.
Azért pár dologban mondták már, hogy sok mindent előbb tudott a Gimp, mint a PS, csak utóbbira van csilliárdos fejlesztési keret...Amúgy az Adobe-al is elég sokaknak tele van már, ahogyan olvasom, és ott is egy iparág esett ugyanabba a csapdába, mint az oprendszerek a Microsofttal, csak nem olyan mélyre
Szóval azért ha valahol megszűnik a verseny, ott előbb-utóbb a user szívja.
@tordaitibi : "de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, "
Virtuálgép, akár WinXP? Pm me -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.
Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megyMiért?
Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.Erre két lehetséges megoldás van:
1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.
Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.
Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel. -
-
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Ja hogy LTS! Csak a 22-t láttam.
Nem tudom, nekem a 22 gyorsabb lett, mint a 20, egy hiba szokott lenni, hogy néha meghal az ablakkezelő, és olyankor kb. a sddm restartja segít :S De ez több gépen is van.Különben nem bugok, hanem általános OS-fejlődés miatt akarok majd Debianra váltani; elég elavult itthon minden, és kezd nehéz lenni a KDE-s Ubi. Debianon ugyanaz a KDE gyorsabb, csak fapadosabb az egész; a T400-ra nemrég került Alpine, ott kb. az történt, hogy ami FHD videó éppenhogy ment x64 Debianon, az x64 Alpine-on 60% körül prociterheléssel megy
-
-
válasz
inf3rno #41392 üzenetére
lspci mit mond, mi van a gépben?
Az Intel HD audio az alaplapi kártya. Viszont az Alsamixerben kéne tudnod váltani kártyát is.
Egy dmesg kimenet érdekes lenne.
AMD driver rendben? Zárt vagy nyílt...?Az OS LTS amúgy? Simának nem érdemes nekiállni, az LTS használható általában.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41225 üzenetére
Nem kell semmi komolyra gondolni, az egyik egy egyszerű to-do list jellegű app, ahova fel tudod írni a feladataidat vagy bármit, amire emlékezni akarsz, prioritásokat tudsz rendelni hozzá, kategóriákba tudod rendezni és a kategóriák alapján természetesen lehet szűrni is, és az értesítési területen mindig jelen van az app értesítése, amiben az első néhány bejegyzést látod, tehát ha lehúzod a tálcát, akkor azok ott figyelnek folyamatosan.
A másik egy koncentrálást/relaxálást/figyelést segítő app, amiben van egy rakat beépített hang, a madárcsicsergéstől kezdve, a tengerparti hullámok hangjain keresztül a New York-ig utcazajokig többféle hang (jelenleg összesen 36), és ezeket tudod mixelni, ezekből preseteket kialakítani, amiket elmenthetsz... én arra használom, hogy amikor itthon dolgozok, elnyomja a körülöttem tevékenykedő család hangjait. Erre nekem a zene nem jó, nem tudok figyelni tőle a munkára, de az ilyen háttérhangok igen. Ha Play store-ban rákeresel arra, hogy "tinnitus relief", akkor találhatsz hasonlókat.
A harmadik most nincs publikálva, ez egy tavaly megjelent filmhez kapcsolódó app volt. Igazából csak azt akartam felmérni, hogy mennyire van értelme ilyen filmes dolgokhoz kapcsolódó appot készíteni.
A negyedik a munkahelyemnek készült promo app volt.
Az ötödik tervezés alatt áll.
-
válasz
inf3rno #41215 üzenetére
Irigyellek ezért.
Lehet én vagyok hiperérzékeny ezekre, már ugrok minden ilyenre.
Pl. asszony nagy háttértévés, beordítok neki a szobába hogy halkítsd már lejjebb mert üvölt a tévébe a eklám, mire visszaszól hogy nem ő hangosította fel hanem a filmnél sokkal hsngosabban adják le a reklámokat. És tényleg így van.
Ezért nem is rádiózok pedig a RockFM pontosan lefedné az érdeklődési körömet zeneileg de onnan, tv, web, vízcsapból mindenhonnan ömlik folyamatosan.
Legundorítóbb volt az Emag.
Rendeltem életembe ekőször
(és utoljára) tőlük, majd napi szinten elkezdtek szeméttel bombázni mailba.
Egyikne sem volt bene a leíratkozás lehetősége.
Írtam nekik mailtm válasz az Emag fiókomba tudom letiltani.
Visszaírtam, hé én NEM regeltem be, nem csináltam fiókot nálatok!
Válasz, dehogyem, a rendelés automatikusan létrehozza az Emag fiókot a mailcím alapján és lemondhatatlanul elkezd bombázni kilométer hoszú spamáradattal.
Viszakérdeztem, és ebbe hogyan lépek be mert ugye én NEM regeltem így nincs jelszavam.
Válasz, menjek fel az oldalukra és szabályosan regeljek be a maicímemmel adjak jelszót és így már le tudom lemondani a spamáradatot, majd szüntessem meg a fiókot.
Szerinted ez mennyire tolakodóan udorító megoldás?Én ezen annyira berágtam hogy nem a leírt procedúrát követtem hanem már eljutottam a külföldi vezetőségükh9z is, egy román genyacéghez ahol minden jogi lépést felvázoltam és erre nagy kegyesen hajlandók voltak megszüntetni a nemlétező regisztrációmat.
Mocskos eljárás ez véleményem szerint.
És ilyenkor hol a fogyadztó védelme, a magánszféra védelme, az agyonlihegett GDPR, aminek köszönhetően egy ügyfélszolgálat felhívásakrs 2 percig kell hallgatnom a védelmemről szóló litániát?Tényleg irigyellek hoy így tudod ignorálni ezeket, énnekem nem megy.
-
válasz
inf3rno #41208 üzenetére
A cián szűnt meg, mert bedőlt a cég, a Line annak a közösségi ága, ami ment tovább, csak ugye erőforrás híján nagyon kevés eszközt tudnak támaogatni fullban (ez az official).
Az unofficial Lineage csak kicsit jobb, mint akármilyen home ROM.Meg aztán amire van Postmarket, arra az is érdekes lehet.
-
válasz
inf3rno #41202 üzenetére
A franc tudja, akkor selejtes oltásokat kaptam, nem volt bennük chip?!
A Ghostery lesz a lényeg szerintem, mert a telefonokon nincs Fb bejelentkezve, a Ghostery meg pont a Fb kémkedést akadályozza (meg az e-on bejelentkezést)
A profilom meg full zárt, semmi publik adat. -
-
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41190 üzenetére
Fogalmam sincs, azt a játékbabát én nem tudom értelmezni, főleg ebben a kontextusban, a bikinis modell alatt.
De valószínűleg itt nem is a Google volt a hibás, hanem az Alibaba, amit ugyancsak nem értek, hisz tudtommal ők csak nagykereket szolgálnak ki. Na mindegy, nem offolok.
-
Alu
senior tag
válasz
inf3rno #41073 üzenetére
& hcl & UberMutant & tordaitibi
Köszönöm a tanácsokat, cron+rsync lesz a befutó. UberMutant külön köszönöm a hasznos linkeket!
Közben annyiban változott a dolog, hogy a PC nem lenne 0-24 üzemben, hanem csak napi 4-6 órára kapcsolnám be akkor, amikor kell. Ez azt is jelentené, hogy az éjjel pl. 2:00 -ra időzített backupkor automatikusan fel kellene keltenem az os-t (ha egyébként nem menne), megcsinálni a backupot és vissza altatni vagy teljesen kikapcsolni a PC-t.
A verzióként arra gondoltam, hogy az rtcwake paranccsal le tudnám küldeni az os -t alvó üzemmódba egy előre beállított időpontig, amikor automatikusan ébredne a rendszer, a cron miatti időzítés pedig indítaná a backupot.
B verzióként egy külső eszköz jutott eszembe, pl. egy ESP32 (esetleg Rpi Zero), ami 0-24 menne és amire lehetne írni egy intelligens programot. A folyamat annyi lenne, hogy a beállított időpontban elkezdi pingelni az ubuntu PC -t, ha nem éri el, akkor felkelti wol csomaggal, ezután ssh -n elindítja a backupot, majd ha végzett a backup és az ESP keltette a PC -t, akkor beidőzít egy kikapcsolást az ubuntunak és kijelentkezik ssh -ról, ellenben ha már be volt kapcsolva a PC, akkor csak backupol és bekapcsolva hagyja. Esetleg még egy olyan featurera is gondoltam, hogy a folyamat végén elküldi emailben az ssh -n létrejövő commandokat, amiből másnap meg lehet nézni, hogy sikeres volt-e a backup vagy se.
C verzió: nem ér ennyit az egész, indítsak vasárnaponként manuálisan egy rsync parancsot és kész.
Tudnátok abban segíteni, hogy ti melyik úton indulnátok el? Esetleg lenne más ötletetek a megoldásra?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #41070 üzenetére
Ja izé, vírus függő, hogy mennyire lopkodja a samba jelszókat. A legtöbbje szerintem nem elég fejlett ahhoz, hogy lenyúlja a kézzel beírt jelszókat, csak amire automatikusan rá tud csatlakozni, azt bántja, esetleg ha menet közben rácsatlakozol, akkor azt is. Illetve általában aktívan kommunikálnak a gazdájukkal egy szerveren keresztül, aztán ő ad nekik parancsokat, ami az is simán lehet, hogy töltsön le még kétszáz másik kártevőt, úgyhogy tuti biztosat nehéz mondani a témában, mert bármi lehet. Csak úgy nem szokott jönni amúgy, kell valaki, aki meggondolatlan, és lefertőzi a gépet a hálózaton.
-
Alu
senior tag
válasz
inf3rno #41052 üzenetére
& hcl
& cigam
Mielőtt válaszolok a kérdésekre ezt leírom, hátha megspórolunk néhány kört.
Én nem tudom mi pusztít(ott) nálam, de most észrevettem egy érdekes dolgot. Azt azért tudni kell, hogy nem ismerem túlságosan a sambat, egyszer berúgtam, ment és mivel nem volt vele gond, nem is piszkáltam.
Viszont most van valami, amit nem értek:
Eddig mindig úgy próbálkoztam, hogy a régi gép folyamatosan ment, fel volt csatlakozva a samba megosztásra és eközben próbáltam belépni ugyanabba a megosztásba az új gépről (ugyan azzal a samba felhasználóval, amivel a régi gépen már be voltam csatlakozva). Ekkor az új géppel mindig visszapattantam.Előbb kipróbáltam azt, hogy kikapcsoltam a régi gépet és nagy meglepetésemre az új géppel rögtön beengedett a megosztásba. Miközben az új géppel csatlakoztam a megosztáshoz visszakapcsoltam a régit és onnan is simán beengedett ugyan azzal a samba felhasználóval.
Viszont. Ha előbb a régi géppel csatlakozok a samba megosztáshoz és ezt követően szeretnék az új géppel is csatlakozni ugyan azzal a felhasználóval, akkor az új gépnél ugyan azt a hibaüzenetet kapom, amit eddig.
Van esetleg valami korlát arra vonatkozóan, hogy egy adott samba felhasználóval egyszerre csak 1 gépről enged be a megosztásba? Illetve mi lehet a magyarázat arra, hogy ha az új gép van először felcsatlakozva, akkor a régit simán beengedi ugyan azzal a felhasználóval másodiknak, ellenben ha a régi csatlakozik fel először, akkor az új gépet már nem engedi be ugyan azzal a felhasználóval?
Közben csinálom a kiterjesztett log -ot, hátha lesz benne valami konkrét.
-
-
-
válasz
inf3rno #41022 üzenetére
A VPN végig titkosított, az a lényege. Persze ha van egy szerver valahol, ami és otthon között titkosított, a szerver meg public, az is megy, de alapvetően a VPN-nél a nálad levő végponttól az otthoni hálóig titkosított a forgalom.
Amit mondok, az az, hogy maga a VPN gateway jó, ha máshol van, mert akkor már a titkosított forgalom érkezik be a hálódra.@p.t.r. : Hibaüzenet mi...?
-
válasz
inf3rno #41016 üzenetére
Különben nem tudom, de maga a VPN endpoint lehet jobb valami szolgáltatónál. Ugyanis akkor nincs az, hogy az adatforgalom átmegy a routereden, és bent van a VPN amit megszólítasz, hanem a te hálódra csak a VPN forgalom érkezik.
De ja, 25 féle megoldás létezik erre
A virtualizáció meg jó, mert egy vas térfogatában több cucc fut->helyspórolás, áramspórolás. -
válasz
inf3rno #41014 üzenetére
Mármint, ami kintről elérhető, vagy ami a hálót kezeli?
Ha az alaplap tudja az IOMMU-t, vagy az AMD-s megfelelőjét, akkor a hálókártyákat PCIE szinten oda tudod adni virtuális gépnek (ez Vmware-n is megy), vagy gondolom konténernek is. (Viszont akkor kelleni fog egy külön management háló az alaplapi Ethereten, hogy elérd a hostot.) -
válasz
inf3rno #41010 üzenetére
Dockerhez meg nem kell KVM se.
Na most másra való. Az ESXi meg a Qemu/KVM hipervizorok, full virtuálgépeket lehet rajta futtatni. A Docker meg konténer.
Amúgy elmegy egymás mellett is. Tehát dobsz egy Debilt, telepítesz Dockert + KVM-et, és elvannak egy gépen.Így amihez virtuálgép kell, azt azzal csinálod, amihez meg konténer, azt azzal.
A Vmware frankó ipari környezetbe, de otthonra nem hasznosak a feature-i
BTW ha több hostod van, akkor a Qemu/KVM is tud live migrációt hostok között, nemrég próbálgattam
-
-
-
válasz
inf3rno #41004 üzenetére
"Az ESXi azért tetszene, mert felteszem most az alap rendszert akár monitorral, beállítok rajta egy SSH-t, "
Az ESXi alapból webes felületű (van SSH-ja, de nem lényeges alapból).A KVM ennyiben egyszerűbb, hogy elég egy tök basic Linuxot feldobni, és azt csinálsz belőle, amit akarsz
Ha KVM-et teszel rá, akkor az lesz rajta.
Illetve az ESX sokkal több erőforrást kér. Itt Debian van a KVM alatt, az kb. 300MB-al elvan, az ESX 1GB-t benyalt + több helyet is foglal. -
-
válasz
inf3rno #41000 üzenetére
Hacsak nem akarsz Vmware-t tanulni, akkor felesleges az ESXi.
Debian, arra QEMU/KVM. Sokkal egyszerűbb, ugyanúgy grafikus felületről tudsz létrehozni gépeket, stb. (Nekem ugyanígy ESXi-vel kezdődött az itthoni virtuálhost, de macerás. KVM-es cucc sokkal rugalmasabb, és kevésbé háklis a hardverre.)"Sajnos nem opció, hogy másik gépen előtelepítem, mert azokon nincs M2 foglalat."
USB-s házat kölcsönkérni, vagy venni.Ventoy? Nem, *nix -okon a normális út az, hogy csinálsz egy scriptelt telepítőt
-
válasz
inf3rno #40997 üzenetére
Mind a kettő telepíthető vakon, CentOS-on van Anaconda erre, nem tudom, hirtelen, hogy az Ubi hogy hívja a scriptelt telepítést, de lehet, ha bebootol a gép USB-ről.
ESXi-n még kevésbé tudom, hogy hívják.Másik lehetőség : telepítesz egy másik gépben egy háttértárra (vagy klónozol), majd azt beteszed abba amiben nincs videokártya, és elindul.
Mondjuk nem árt, ha a BIOS úgy van belőve, hogy videokártya nélkül elinduljon. -
-
Formaster
addikt
válasz
inf3rno #40908 üzenetére
Az XFS-ről tudunk valamit? Ha jól értem ezt az anyagot, akkor kiosztási csoportok vannak kb 5GB méretben, amit pont a fájlméreteimet jellemzi. Ezt vajon nekem kell konfigurálni?
-
Formaster
addikt
válasz
inf3rno #40901 üzenetére
Zsákutcába kerültem. Ryzen-en építem a rendszert és mivel 1 pcie slot van, ami kell a hálózati kártyának, így egy 5700G apura esett a választás. Nem igazán kell grafikus felület mert szerver fut rajta, de a tapasztalatom az, hogy a legtöbb comsumer lap nem bootol vga nélkül.
Elvileg a lap támogatja a non buffered ECC-t, a Ryzen viszont hivatalosan csak a Pro APU-kkal. Vagyis az 5700G kiesik. A legtöbben azt írják, hogy a non-APU modellek gond nélkül viszik az ECC-t, de ha mondjuk 5700x-re cserélem, akkor meg nem lesz vga-m, 99% hogy nem bootol a bios.
Úgy néz ki, hogy akkor marad a BTRFS vagy a ZFS és bízok a checksumban, marad az 5700G és a non-ECC memória
-
-
Formaster
addikt
-
-
válasz
inf3rno #40893 üzenetére
Persze, van ilyen, de általában az van, hogy ha hibás a RAM-od, akkor vagy csontra fagy a gép, vagy kernelpánikol. Ez még azoknál a szemét hibáknál is kijön, amikor Memtest-tel több körön át is jó a memória, csak mondjuk fél nap után dob egy-egy hibát
De az átlag az, hogy ha meghal egy bitnyi kondi valahol a DRAM-ban, akkor indítasz egy Memtest-et, és az első körben f0ssa a piros sorokat. -
-
-
-
-
válasz
inf3rno #40758 üzenetére
Jaj, igen, ez gyak. minden érintős eszközön baja az asztali Firlefrancnak, tableten is így kellett.
-
válasz
inf3rno #40754 üzenetére
Vótmá', rinyálok rendesen
És szerintem többeknek kellhet.
Amúgy nem biztos, hogy ide jutsz, sokszor van, hogy egy-egy disztróba mást tesznek be de az inkább tök más ágak esetén jellemző. (Pl. nézz utána, hogy Fedorán mik a tapasztalatok...)
Amúgy nem feltétlen fog romlani a dolog, ritkán vannak ilyen nagy változások.Meg ha vannak annak a T100-nyk saját témái egy-egy helyen (Reddit, Git, stb.), ott is érdeklődhetsz, ha van megoldás, valószínű tudják.
-
válasz
inf3rno #40752 üzenetére
Pedig tud tőle függni. Ha hivatalosan kiadott valami, ha nem.
De különben akár egy kernelmodulnak is lehet paramétereket átadni, szóval még ez sem kell, ha belepakolták azt a funkciót, akkor meg lehet csinálni. Amivel én szívok, azt nulláról írták újra, miután a hivatalos már nem volt használható.És a Git-en látni is, hogy folyamat jönnek az új funkciók bele.
-
-
válasz
inf3rno #40742 üzenetére
Az akkor lehet, hogy a sajátjuk. Bár nem szoktak ezek maguknak gyártani, lehet, hogy csak egy saját VID
ID-et írtak a szoftverébe, hogy sajátnak tűnjön.
Lehet ezt érdemes lenne egy specifikusabb fórumon megkérdezni, mert kb. az fogja tudni, hogy hogyan kell ezt belőni, aki látott már ilyet. -
-
válasz
inf3rno #40733 üzenetére
" Nem USB-re van dugva, hanem része a tabletnek. "
Gyakori megoldás, hogy belül is USB-re van kötve a periféria, olyankor USB-n látod. Sok érintő ilyen, meg sok webkamera, meg sok más."Ja a synaptic a package manager, nem tudom hogyan sikerült összekötnöm vele"
Touchpad/érintőgyártó cég neve isNem találok olyasmit, hogy a libinputban lehetne egyujjas/multitouch módot állítani.
Ez segíthet :
https://wiki.debian.org/LibinputTouchpad -
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
inf3rno #40690 üzenetére
Ha meg csináltad a Ventoy szkripttel a pendrájvot, utána semmi dolgod. Csak a pendrájvra kell másolni a kívánt iso-kat.
A Ventoy pendrájvnak lessz egy kis efi partíciója, ebben van a Ventoy indító cucc. Meg van egy exfat fájlrendszeres tárterület. Ezt látod, ha a kész pendrájvot rádugod a gépre. Ventoy-ként azonosítva a fájlkezelőben. Fogod az eredeti iso-kat és rámásolod. Annyit amennyi ráfér.
Bebootolsz a pendrájvval és a grubban ott lessz az összes iso, amit indíthatsz. -
inf3rno
nagyúr
-
gregory91
senior tag
válasz
inf3rno #40663 üzenetére
Próbálom felfogni a dolgot mert már zavaros mint a bili:
Csinál egy FAT32-es UEFI partíciót is az elejére, oda be tudtam másolni, de az csak a GRUB-ot indítja, onnantól meg úgy tűnik vége a világnak, mert a Mint partícióján is van egy ugyanilyen EFI-s mappa, és gondolom annak is kellene.
Ha szimplán csak másolod és BIOS/UEFI "megtalálja" a efi módot(a részletekkel nem untatnálak) a pendrive-ban akkor már tartalmazza GRUB-ot mindennel együtt.Nem tudom ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy ott is legyen egy külön másolat az EFI fájlokról egy nem írható fájlrendszerben.
Két féle mód szokott lenni:
isolinux/syslinux - mbr/legacy,
grub - efi/uefi rendszerekre(jó isolinux/syslinuxra is van efi de az mellékes).
Egyik módja(feltételezem hogy azon az eszközön fut már linux-os rendszer):Háttértárolót vagy sd kártya beilleszt terminalt megnyit bepötyögöd hogy:sudo grub-update
Ezzel a rendszered mellé beteszi a háttértárolóban talált linux-ot is a indíthatók közé.
Rendszert újraindít és telepítésre fel. -
-
-
törölt tag
válasz
inf3rno #40674 üzenetére
Már értem mi a bibi. Ez egy atom procis félig tablet félig noti. A 32bites uefi a Win faszsága, ezért kell a bootia32-vel szarakodni, azt kéne beleszuszakolni egy Linux telepítőbe, amiben nincs default. De!
Az, hogy kevés tényleg 2GB memória, az tény. Ott van még a háttértár is az a pici eMMC flash. Meg az érintő kijelző támogatottsága is kérdéses.
Ez hobbi projekt? -
-
-
válasz
inf3rno #40660 üzenetére
Unetbootint macerásabb feltenni, tárolóban asszem semmihez nincs.
"under the hood ott is dd-t vagy ilyesmit használnak."
Azt. Kb. minden ilyesmi csak imageket ír az eszközökre, a lényeg az, hogy mit rak mellé. Amúgy létrehozna 2 partíciót is, ha tud EFI-t az adott dolog, meg ha pl. az imageben van.
De amúgy visszatenni a boot módot legacyba?Xubuntu helyett inkább valami Cinnamonost, mert az XFCE nagyon fapad
@májkimiki : Nekem az volt a meglepő, amikor működött ISO-val a dd
Amúgy oda-vissza használom, de olyan még nem volt egészen a közelmúltik, hogy csak egy ISO-t natúr kiírva működjön
-
-
I02S3F
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Renault, Dacia topik
- Fűnyíró topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Google Pixel topik
- Milyen videókártyát?
- Synology NAS
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Magyarított Android alkalmazások
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged