Új hozzászólás Aktív témák

• floatr

veterán

Össze szeretnék dobni egy szervert, ami többek közt egy windowsos szoftver kiszolgálását is ellátná. Ezt némi virtualizációval gondoltam megoldani ubuntuval, de nem sok gyakorlatom van a dologban. Valahogy úgy fundáltam ki, hogy:

LAN1 (192.168.0.x, olvastam h nem árt megváltoztatni a címteret LAN2-re tekintettel)
    - szerver + Ubuntu
    - VBox/QEMU + windows (server...?), LAN1-re engedett hálózattal (eth0 bridge)
    - VPN docker (openvpn/strongswan/pptp)
    - DBMS docker
    - alkalmazás-szerver docker
    - hálózati printer
    - kliens 1 (win 10)
    - xy gép (VPN szempontjából lényegtelen)

LAN2 (192.168.0.x)
    - kliens 2 (win10)

Van pár kötöttség is: egyrészt a kinézett szerver csak soft-RAIDes, ezért ESXI kizárva, amit nem is bánok annyira, mert ahhoz végképp semmi közöm. A netszolgáltató egy viszonylag erős modem-routert adott, ami nem tud VPN-t csinálni; nem szívesen cserélném le másra. Kisebb probléma a dinamikus IP, amit DDNS szolgáltatóval még valahogy elintézek.

Nomost több kérdésem is van ezzel kapcsolatban, hátha valaki már tapasztaltabb a témában.
    Mennyire életképes ez a felépítés?
    Van esetleg olyan, amire nem gondoltam?
    QEMU esetében mennyire problémás a bridge létrehozása?
    Melyik VPN-t javasoljátok a célra úgy, hogy ne kelljen napokat szívnom a beállítással, de azért ne legyen átjáróház a gép, és nem szakad meg 5 percenként?
    Tudtok esetleg egy egyszerű leírást mutatni a VPN-hez, hogy hogyan lehet beüzemelni, és beengedni a teljes LAN1-re a kliens 2-t

köszcsi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés