- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mit kell csinálni ahhoz, hogy a ledöglött flasplayer ujra működjön ?
-
fradi81
veterán
Skype-ban úgy nézem annyit lát a másik fél, mint a guvcviewben mikor 640x480-ra állítom, azt nem lehet megoldani hogy 1280x960-as képet küldje? A net bőven jó hozzá.
-
-
fradi81
veterán
Amit a guvcview-el ki lehet választani legnagyobb felbontást, azt a kamera igazából tudja és valós, nem nyújtott felbontás?
-
válasz
God Vazzeg #8391 üzenetére
Az a baj a guvcview-el, hogy a kamu nagyfelbontású kamerákat nem kezeli...Van pár kamu 50Mp-s kamerám, de azokat is csak 640x480-ban hajtja.
Mikroszkópos bohóckodásra használom őket -
törölt tag
Másnál is jöttek elő fagyási problémák ahol csak az egér kurzor mozog? Semmi reakciót nem sikerül kicsikarni, még terminált se, hogy újra indítsam a gdm-t.
Intel sandy cerka adja a grafikát, Verzió: 12.10 (3.5.0-26).
Már elég sok hard.resetet követelt, ezrek élete forog kockán, ..khm ezresek
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #8390 üzenetére
Megoldva! Csak sötét volt a kép, auto exposure manualra átállítva szépen be lehet állítani, kellett hozzá a guvcview nevű csomag
Itt lehet hangot is állítani, szóval innentől vissza lehet lőni ha elállítódik jeee
-
God Vazzeg
veterán
Van egy logitech webcamom, és néha működik, néha nem. Néha hangja sincs (van benne microfon) ilyenkor eszközök közt ott van, nincs tiltva se, csak az input nem működik. Máskor van hang, de csak fekete kép jön. Namost, ez az anomália azóta van, hogy gépet cseréltem alatta
Hogy lehetne kitörölni a beállításait, hogy újra felismerje, és újra beállítsa magának? A rendszer videodev modult tölt be neki, ezt már megnéztem, de újraindítani nem lehet a modult (leállítani se) mert használatban van szerinte. (sudo modrobe -r videodev próbálkoztam) jahh és /dev/video0 az eszköz amúgy
Ja és újraindítás szokott segíteni, hang mindig visszajön olyankor, kép nem mindig sajna :/
-
Keeperv85
nagyúr
-
törölt tag
válasz
fradi81 #8385 üzenetére
A Caja majd' fél éve fent van, eddig semmi ilyesmi nem volt.
Amúgy visszajött, köszi.
"A régi egyszerű felületre meg nem gnome classicot kell használni."
Hát melyiket? Nekem a Mate nem jött be, bár utoljára fél éve próbáltam.BTW asztalra hogy lehet visszavarázsolni immáron Gnome Classic+Nautilusnál az Asztal mappában lévő ikonokat?
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni. Elállítódott az asztal háttérképe és az asztalon lévő ikonok betűtípusa. Semmi más. Hogy tudnám visszaállítani? A Rendszerbeállításoknál eleve azt írja beállított háttérnek, amit én állítottam be, de nem az látszik. 12.10, Gnome classic. Kilép-visszalép volt, gdm restart volt, reboot volt. Kurvára idegesítő egyrészt hogy a faszért állítódik el, másrészt hogy a faszért nincs az a régi egyszerű beállíthatóság.
Köszi -
oncsi
őstag
Bocs, hogy ide írok, de UBi 12.04 alá egy fájl kezelőből indítható MP3 lejátszóra lenne szükségem. Ami gyors, kicsi de tud ID3 tag-et szerkeszteni. Semmire nem használnám csak válogatás lemezeket készítenék vele autóba. Köszönöm.
-
válasz
quailstorm #8375 üzenetére
linuxnak semmilyen szinten nem igénye a primary partíció, még a /boot-ot is rakhatod logikaira.
-
Tutu7030
veterán
válasz
quailstorm #8375 üzenetére
tutu@tutu:~$ free
total used free shared buffers cached
Mem: 7109744 6790012 319732 0 64680 5223424
-/+ buffers/cache: 1501908 5607836
Swap: 2000056 10000 1990056
tutu@tutu:~$ -
quailstorm
félisten
Ha netán HDD számot csökkentenék a gépemben, és nem lenne szabad fizikai partíció a swap-nak, akkor mit csinálhatok? Mehet logikaira? Vagy hagyjam a csudába, mert 3GB RAM-nál nem is kell? Jelenleg 12.10, de előbb utóbb 13.04 lesz.
-
-
rybank
senior tag
Ráadásul tapasztalataim szerint nem érdemes. Én sima user vagyok, túl sokat kéne utánaolvasnom, hogy mit tarthatok meg mi nem kell a gépemhez. Aztán fordítás után még nem ártana tesztelni, hogy minden megy-e. Szvsz jó az ahogy kijön, érezhető sebességet én nem tudok nyerni vele. Pedig azér' elég sok mindent kikaptam belőle
-
Tutu7030
veterán
A "Kevés lemezterület" figyelmeztetés kikapcsolható valahogyan? Hiába jelölöm be a felugró ablakban, hogy ne jelenítsen meg figyelmeztetést legközelebb ehhez a fájlrendszerhez, nem veszi figyelembe, pár perc után ugyanúgy figyelmeztet.
-
-
K_Gabor
tag
válasz
stopperos #8357 üzenetére
Köszi a tippet.3.2 és 1.11.4 volt.
Mostmár 3.5 és 1.13 van és sikerült felrakni az nvidia drivert is,de most a max felbontásom 1024x768 lett ami nem túl mókás.Van ötletek mit szúrtam el?
Ja és a további illesztőprogramos dolog semmit nem mutatott frissítés előtt se és most se.
-
buherton
őstag
Hogyan lehet megmondani az Ubuntunak hogy adott vinyót soha ne kapcsoljon ki? Illetve hogyan lehet megmondani, hogy egy adott vinyót fél nap nem használás után kapcsoljon ki? CLI megoldásra lennék elsősorban kíváncsi
.
-
Egyre több embernek tetszik az Ubi, mármint azoknak, akiknek megmutattam.
-
Richter36
őstag
válasz
God Vazzeg #8348 üzenetére
Természetesen megtettem, mielőtt egy frissítés esetleg visszaállította volna az eredeti állapotot.
-
válasz
K_Gabor #8353 üzenetére
Interfészt? Nem a kernel forrását hiányolta? Mert akkor telepíteni kellene a kernel headers csomagjait.
Amúgy a legegyszerűbb módszer ha aktiválod a meghajtót a további illesztőprogramos alkalmazással. A rendszer az első indításánál alapból fel is ajánlja az ilyen driverek telepítését. -
K_Gabor
tag
Üdv mindenkinek!
A minap próbáltam feltenni a 8600gt-m driverét 12.04-alá.Sajna ez nem sikerült és mivel hiányolt valami interfacet a kernelből ezért már kernelforgatásig is sikerült eljutnom.
Tudtok esetleg valami egyszerűbb módszert hogyan lehetne rátuszkolni azt a fránya drivert?Előre is köszönöm a segítséget!
-
GrandS
senior tag
DOS emulációra mit javasoltok? Nem játékra kell, clippernek.
-
-
Richter36
őstag
válasz
God Vazzeg #8346 üzenetére
Működik, megy a skype
Köszönöm -
Penge_4
veterán
válasz
soldi3r #8343 üzenetére
Mármint az újabb verzióra? Természetesen. Nem igazán értem ezt a nagy LTS-mániát sem itt a topicban. Bőven stabil a 12.10 is. Ráadásul a szoftverek is újabbak vannak az újabb verziókban. Nálam pl. még mindig nem jött le így sem egy csomó új verzió. Pl. a LibreOffice-ból sem a 4-es. KDE-ből is a régi 4.8. valamennyi van pedig már kint van a 4.10 abból is.
-
GrandS
senior tag
ubuntu alatt van valami data recovery lehetőség, mint a Windows-os Easeus?
-
Richter36
őstag
válasz
quailstorm #8231 üzenetére
-
LeG3Nd
tag
Sziasztok!
Szükségem van egy dualbootos Windows / Linux rendszerre, mindkettő külön fizikai partíción, mivel Wubival kibírhatatlanul lassúak voltak a fájlműveletek. A merevlemezemen már van 4 meglevő elsődleges partíció, az 1. a Win 7 számára szükséges (ha jól tudom) boot, a következők egy 50 gigás NTFS Windows, egy 30 gigás EXT4 Ubuntu, és a maradék egy adatpartíció, ugyancsak NTFS fájlrendszerrel.
A linux telepítés közben már keresett helyet a swap partíciónak, de akkor nem hoztam létre, utólag szeretném. Egy gparted live cd-ről bootolva nem tudok mit csinálni, mivel nem tud már elsődleges partíciót létrehozni, és arra sem találok lehetőséget, hogy az EXT4-es partíciót kiterjesztetté alakítsam. Van valami megoldás, hogy a 30 gigás helyből lecsípve egy darabot létrehozzam a swap partíciót, vagy mindenképp törölnöm kell, és egy új kiterjesztettet létrehoznom? Milyen gond lehet, ha 2 gb ram és 12.04 mellett egyáltalán nincs swap?Bár nem szigorúan témába vágó kérdés, remélem tudtok segíteni.
-
Elkezdődött a visszaszámlálás. Kíváncsi leszek, hogy mit hoztak össze.
-
happyguy
csendes tag
Köszi! És ezt megnézhetem úgy is, hogy még nincs feltelepítve semmilyen operációs rendszer? (LiveCD-ről bootolok)
-
happyguy
csendes tag
Sziasztok,
Szerintetek bele merjek vágni az Ubuntu telepítésébe? Teljesen ismeretlen számomra. Egy Fujitsu Lifebook A532-es notim van. Attól tartok, hogy ha telepítem, nem ismer fel valamit, mert akkor nem tudnék mit csinálni. Azt honnan tudhatom meg, hogy fel fog e ismerni mindent? Érdekel az Ubuntu, jó lenne váltani rá a Windowsról, de ezek miatt tartok tőle, nem lenne jó, ha nem ismerne fel valamit.
-
soldi3r
veterán
a napokban felajanlott egy frissitest a 12.10, ezutan nekem lett csak kisse instabil? lehet jobb lenne a 12.04 lts?
-
RBJ
addikt
Úgy látom visszatért a clementine betegsége. Nálam kikapcs után is ott van beragadva a memóriában.
Tapasztalt valaki ilyet? -
-
Megjött a pólóm, igaz a tökömig ér, de nagyon jó, tetszik! (Ubuntu póló)
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8320 üzenetére
Windows 8-cal NEM megy a WUBI, mivel ott megváltozott a rendszerindító, s a WUBI-t még nem készítették fel az újra.
WUBI: Ubuntu telepítése működő Windwos rendszeren BELÜL.
Mivel a WUBI-s telepítés nem szemeteli össze a rendszert, ezért azt tanácsolom, hogy kísérletezz. Ha nem működik, akkor uninstall.
-
King Unique
titán
Tehát a wubit, mivel 8-as lett utoljára rakva, az alól célszerű indítani, h bootmenüben megjelenjen, mert ha 7-es alól, elképzelhetó, h nem? Biztos,a mi biztos alapon akartam csak D-re tenni, de végiggondolva - mind egy programot telepít - akkor alapban C-re tenné. Lehet akkor hagyom ott , bár inkább hajlok máshová rakni...
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8318 üzenetére
Ha új partíciót csinálsz, akkor inkább a Windows 8 rendszerindítóját kellene használnod. Telepítési sorrendben a Windows8 az utolsó. Ilyenkor GRUB helyett a Windows indítómenüjéből választhatod a Linux indítását.
Próbálkozni ajánlottam a WUBI-t. A virtualizációs megoldásokkal szemben előnye, hogy natívan fut és éri el a rendszer erőforrásait. A hagyományos telepítéssel szemben előnye, hogy nem írja át az MBR-t egy BRUB-ra mutató hivatkozással. Eltávolítása esetén nem marad után teleszemetelt rendszer.
Én a Windows partíciójára tenném, 8-10 GB hellyel már kiválóan használható. Persze ha játszani is akarsz - netán Team Fortress 2-őt - akkor ajánlott legalább 30-40 GB a Linuxnak.
Ha bedöglik, akkor csak a saját "virtuális" fájlrendszere sérül. Nem piszkít máshová.
-
King Unique
titán
Néztem, csak nem láttam fától az erdőt....
, szal ez letölti, restart---felteszi, + windows bootmenüjébe is (nem csinál grubot) és utána , ha nem tetszik winben eltávolítom,mint egy sima programot és nem rondít bele semmibe, bootba se? ha igen, akkor jó
Még annyit, h mképp nem a rendszer, hanem külön partícióra menne (D, az ugye alap), de azon vannak fileok, h ha ne adj isten bexarna, biztos, ami biztos alapon érdemes neki új partíciót csinálni (kb. 20 GB vsz elég neki), v mehet simán D-re is ? -
róland
veterán
válasz
King Unique #8316 üzenetére
Nézted ezt?
-
King Unique
titán
Azok is mind 64 bitesek, biosban is engedélyzve van virtualizáció, nem értem...
(#8311) róland : lehet az lesz, bár egy időre elment tőle a kedvem
Tehát nem az isoban lévőt, hanem a külön kis progit (9.04, de most látom ubuntuból is ezt a verzót pakolná fel, fe letöltéskor auto a legújabbat szedi le, újabb wubit meg nem találtam...) külön partícióra és akkor vsz működni fog a dolog.
(#8305) hcl:
-
-
róland
veterán
Akkor én nagyon szerencsés vagyok. Évek óta problémamentesen működik a Wubi-s telepítésem. Az meg alap, hogy oprendszer és adat minimum külön partíción van.
Az viszont igaz, hogy a mostani iso-kban rossz a Wubi.
De különálló Wubi is van, s az le is tölti a választott telepítőt. -
Tapasztalataim szerint nem. Sérülékenyebb (hiszen egyetlen nagy fájlban van egy virtuális fájlrendszer - ha az megsérül, az egész kóceráj megy a levesbe) és az iso-kban lévő wubik általában nem jók, kevés kivételtől eltekintve (eddig azt hiszem, tán egy működött úgy, ahogy kellett).
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8304 üzenetére
32 bitessel próbálkozz.
-
GrandS
senior tag
válasz
lionhearted #8308 üzenetére
+ Penge_4
Kipróbálom, köszönöm!
-
-
GrandS
senior tag
Ubuntuhoz van olyan mp3-flac-shn player, amivel tudom tag-elni, rendezni a file-okat, mint mondjuk a Windows-on a MediaMonkey alatt?
-
válasz
A CPU-d támogatja az x86_64-et, a host rendszered 32 v. 64 bites? Nem mellesleg én nem javasolnám a wubit...
-
válasz
Ha még nem válaszoltak, az LTS-sel jobban jársz, az bugmentesebb.
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8302 üzenetére
Annak idején egyedül a boot.ini-be tett egy bejegyzést. Eltávolításkor azt törölte.
De legegyszerűbb kipróbálni.
-
King Unique
titán
Végülis a lényeg, h 8-asra nem tudom wubiba feltenni, de 7-esre ok (arra is akarom, viszont értem, h 8-as hozta létre a dualboot-ot...), jobb megoldás mint virtualbox, ahol képernyőméret stb. macerás+ egyszerre 2 rendszer, wubnál boot betöltőbe kiválasztva elindítható, mintha rendesen külön partícióra raktam volna, de zet könnyebb visszavonni, ill win alól eltávolítva utána minden (dualboot is) marad a régiben?
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8300 üzenetére
Egy próbát megér. Ha telepítés után elindul, akkor működni is fog. A probléma a Windos rendszerindítója miatt van: a 8-nál használt változattal egyelőre nem megy a Wubi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Mobilinternet
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- Kiderült, hogy melyik AI-cégeket venné meg az Apple
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman N4 Chieftec 400W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest