- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kriszpontaz
veterán
Valakinek van tapasztalata AMD HD7770-el kapcsolatban Ubuntu alatt hogy szuperál? Értem én ezt az Ubuntu Steam-re is. Vannak vele gondok?
-
törölt tag
Beírom ide is a fejleményeket, még jól jöhet valakinek visszagoldolva, hogy hány hard resetet kapott a gépem emiatt.
Ubuntu 12.10 Quantal és Intel Sandy IGP okozta random freeze/fagyás orvoslása.Ezt a 3.5.0-26 kernel hozta magával, és a frissebb 27 végződésű kernel sem javította.
Megoldás: Érdemes visszaváltani 25/24 végződésű kernelekre.
3.5.0-25 @ 99.9% hogy jó, még tesztelem.
3.5.0-24 @ 100%Mivel nekem shiftre nem minidg jön fel a GRUB (user error) ezért átírtam a konfigot, hogy a menu mindig bevárjon.
gedit /etc/default/grub
Set GRUB_HIDDEN_TIMEOUT= (semmi) így mindig látszik a menü.
GRUB_TIMEOUT=-1 Így nem lesz auto boot.végül egy update-grub paranccsal frissíthető, hogy életbe lépjenek a változtatások.
-
n00n
őstag
-
Tutu7030
veterán
válasz
lionhearted #8595 üzenetére
Pedig ügyesen megcsinálta magának a deb csomagokat.
A második opció is ugyanolyan volt, mint az első. -
-
Tutu7030
veterán
válasz
lionhearted #8593 üzenetére
Köszi, gúgliztam kicsit, sikerült feltenni a catalyst-13.3-beta3-linux-x86.x86_64 drivert.
Ez már "aktív és használatban van". -
-
-
törölt tag
OpenCL-hez AMD VGA esetén zárt drivert kell feltennem vagy simán apt-get install fglrx?
-
ithomas
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a tippeket.A következőket próbáltam :
sudo add-apt-repository ppa:glasen/intel-driver
sudo apt-get update && sudo apt-get upgradeMajd próbáltam Tamás88 linkjét is, de a helyzet változatlan volt.
Sikerült aztán megoldani..A lényeg, hogy mivel 720P-s TV-m van, ilyen felbontáson akartam küldeni a jelet.
Ekkor volt tapasztalható a fentebb leírt jelenség (szaggat/akad/töri a képet)
Később megpróbáltam azt, hogy 1080P-ben tolom ki a jelet, és lám megjavult minden, gyönyörű folyamatos lett a videólejátszás a TV-n is..
Próbálkoztam előtte 50/60 Hz-en, automatán stb, de kizárólag full HD-ben működik normálisan... -
sasa311
veterán
Arra hol találom a megoldást, hogy az ubuntu ne indexelje a vinyót megállás nélkül?
Egy haverom megmutatta, de mire hazaértem elfelejtettem
A windowsom SSD-ről fut némám és kiakaszt, hogy a linux alatt a vinyó teker megállás nélkül
-
soldi3r
veterán
meg lehet esetleg valahogy oldani, hogy a nem hasznalt merevlemezt nehany perc utan lekapcsolja?
-
válasz
ithomas #8569 üzenetére
Olyat is ki lehet próbálni, hogy a teljes képernyős ablakokat ne gyorsítsa 3D-vel. Ez azért jó, mert teljes képernyőn úgysem használsz desktop effekteket, így azok nem terhelik a GPU-t.
Illetve ha 30fps-es a film, akkor 60hz-es frissítésű videomód kell arra a monitorra. -
szoke12
őstag
Ma hozzám került egy rossz 128 MB-os kártya, és csak pár kondi szállt el benne. Megcsináltam, így mostmár 128 megával tolom.
Majd meglátjuk, így előjön-e a kép-szétesés. -
HuMarc
veterán
A nyáron (június 16, azt hiszem
) vettem egy Lenovo B560-at, Core i3-al, 6 GB RAM-mal. (120 000 Ft volt, de csak 2 GB RAM-mal egy tizessel lett volna kevesebb) Az Ubuntu 12.10 tökéletesen működik rajta. Néha sz@rakodik, és hibaüzeneteket dobál, vagy nem indul el, és akkor grub -> advanced boot (?) -> egyel régebbi kernel használata
De a legtöbb probléma max. 2 perc és egy újraindítás alatt orvosolható, ráadásul nem is gyakoriak. Mondjuk van hátránya az Ubuntunak, pl. néhány külső DVD-olvasót nem kezel. Érdemes utánaolvasni, hogy van-e valami ilyen természetű inkompatibilitás és rákeresni, hogy a rokon-disztrókban is fellelhető-e. Mert pl. a Linux Mint tökéletesen kezeli azt a külső DVD-olvasót, amivel nekünk Ubuntu alatt gondunk volt.
-
n00n
őstag
Laptop vásárlás előtt állok és kérnék tapasztalatokat aki mostanában vett laptopot és Ubuntuval használja.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Lehet kicsit off, de hátha van aki tudja választ.
Ubuntu 13.04 + Steam. A legutóbbi frissítés óta nem működik a Counter Strike Source-ben az egér. Valaki tapasztalt ilyet?
-
ithomas
őstag
válasz
Tamás88 #8570 üzenetére
És honnan tudok megfelelő drivert felrakni?
Annyit tudok, hogy a gépben Intel® HM55 Express lapkakészlet Intel® Graphics Media Accelerator HD grafikus processzorral van.
Néztem az intel oldalát, de nem igazodom ki,,
Windows alatt volt hozzá inteles app, ahol szépen lehetett állítani mindent(kiterjeszté/klón/felbontások), de itt annyit látok, hogy melyik legyen az elsődleges, meg el tudom forgatni 90 fokkal..slusszBocs ha hülye kérdések, de még kezdő vagyok linuxban...
-
-
ithomas
őstag
Sziasztok!
Szerintetek az miért van hogy Kubuntu alatt ha rádugom HDMI-n keresztül a TV-met, akkor a TV-n nem tudok normálisan videót nézni, mert szaggat/töredezik a kép.(Főleg full screennél)
De csak a TV-n, laptopon nézve semmi baja.A másik kérdés, hogy azt hol tudom beállítani, hogy ne kiterjessze az asztalt, hanem csak tükrözze?
Core I3-as laptop amúgy.Köszi
-
RBJ
addikt
Tudtok olyan radio player t amiben van record funkció és ne adj isten hozzá lehet tenni a Digitally I. listát.
-
válasz
Penge_4 #8564 üzenetére
Mert ez nem a bejelentkező képernyőre hat, hanem a rendszer betöltése közben megjelenő plymouth boot animációt kapcsolja ki. Helyette pedig a quiet törlésével egészen beszédes lesz betöltés közben a rendszer. Ha már elindult a grafikus felület, akkor lényegtelenné válik ez a beállítás, egészen addig amíg le nem akarod állítani (újraindítani) a rendszert.
-
Rimuru
veterán
válasz
Penge_4 #8564 üzenetére
A kérdést nem teljesen értem, Kendek csak a bootsplash-re írt. Ami a KDM (bejelentkezés) után jelenik meg azt tudod állítani a beállítások között (System Administration -> Login Screen, persze kérdés hogy még mindig itt található-e meg). Ha meg azt akarod látni hogy mi folyik a háttérbe szerintem felesleges, ha hiba van akkor kellhet.
-
unknownerror
tag
Mbr típusúra van formázva, remélem jót írok.
Vagy ha a partíciókra vagy kíváncsi, most egy 100 megás formázatlan rész, utána C(60gb,elsődleges), D(405gb).
Próbáltam több variációt, leformáztam teljesen a hdd-t, felraktam a linuxot, utána próbáltam a windowst, de valami bibi volt, már nem emlékszem mi, több helyen olvastam, hogy a 100 megás rejtett partíció a gond a windowsnál, ezért másik gépen létrehoztam egy partíciót, felraktam a windowst, betöltöttem a linux telepítőt, és akkor se, pedig akkor a c-n kívül volt még 400 giga formázatlan hely. Másik gépen ugyanúgy windows 7, és simán felismerte a windows a linux telepítő.
Más megoldás, wubival felrakok egy kubuntut(lde jobban tetszik). No de felraktam, nincs gyökér fájlrendszer megadva, hogy adhatnék meg, ha két gombot kell csak megnyomni. Amúgy ugyancsak a kis 100 megás partíció b@szik be, olvastam wubi fórumokon ezt a hibát. Most letöröltem a recovery partíciót, maradt egy 100 megás partíciónálatlan rész, de még nem indítottam újra a gépet. Remélem ez megoldja a gondot.
-
-
-
who_a_way
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Samsung fényképezőgép, SD kártyára menti a képeket.
Az SD kártyán vannak egyéb doksik is. A probléma a következő:
- a fényképezőgépbe dugva minden kép látszik, az SD kártyát számítógépbe dugva a képek nincsenek rajta csak a doksik. Windows alatt legalábbis.
Érdemes lenne-e linux alól, pl livecd-vel megpróbálni? Valaki találkozott-e már ilyen jellegű problémával? -
karamblo
tag
Thinkpad X 31-es gépre tettem Lubuntut, és nincs wifi-m.Kát hálózatokat, de nem tud kapcsolódni.Ezen a gépen sokáig volt Vodafone-os mibilnetem, hasított rajta, de akkor Windowssal használtam. A másik gépem Thinkpad T 400, azon Debian van, és azonnal megy a wifi-s net. Driver probléma lehet?
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton #8539 üzenetére
Nekem ennyiből áll az egyik állandó statikus kártyához a beállítás
iface eth0 inet static
address 192.168.3.1
netmask 255.255.254.0
broadcast 192.168.3.255
gateway 192.168.3.8
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4A resolv.conf meg ennyi
nameserver 127.0.0.1mert van fenn dnsmasq a dns cache miatt.
-
zso73
veterán
Ubuntu,vs myaudio 808dcc tabletben tud valaki segíteni ?
-
HuMarc
veterán
Sziasztok! Hol lehet szabályozni, hogy mely programok indulhatnak automatikusan bekapcsoláskor és melyek nem?
-
-
buherton
őstag
Statikus IP szeretnék adni a gépemnek. IP-t és társait beállítottam, csatlakozik is, és van net. Viszont a domén neveket nem akarja feloldani. Ehhez ugye a DNS-hez kell csatlakozni, amit oly módon próbálok, hogy amikor DHCP-vel csatlakoztam, akkor a /etc/resolve.conf-ban lévő IP címet írtam be a statikus IP alá, valahogy így: dns-nameserver 192.168.1.1. Próbálom a google.com-ot pingelni, de nem tudja. Ötlete valakinek? Itt a teljes beállítás:
auto lo
iface lo inet loopbackauto eth0
iface eth0 inet staticaddress 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.1.1
dns-nameserver 192.168.1.1 -
ngabor2
nagyúr
feltettem az acrobat reader 9-et. fel is ment, működik is, csak épp a menü üres. pontosabban ha rootként indítom, akkor megjelenik minden, de felhasználóként csak a hely látszik, de felirat nem. ma lett a rendszer is frissítve.
parancssorból indítva semmi hibát nem ír ki, rootként írogat, de megy rendesen: (acroread:16917): LIBDBUSMENU-GLIB-WARNING **: Unable to get session bus: A kapcsolat le van zárva
nem ragaszkodom az adobe readerhez, de ajánljaok akkor egy jól bevált pdf-olvasót, ami nem ágyúval verébre típusú.
-
-
sasa311
veterán
Király ez a linux
Egy kérdés:
Utorrentet miként tudnék rá hegeszteni?
-
Ubuntu12.04.2LTS UNITY felület van .- Honnantudok bárhogy elővarázsolni egy terminál ablakot?
A bal felső sarokból hiányolok egy menü ikont.
-
sasa311
veterán
Köszi srácok akkor nekifutok megint.
Remélem a "sikerült" komment már linux alól jön
-
-
Penge_4
veterán
válasz
sasa311 #8517 üzenetére
EXT4, de felajánlja a telepítő. Egyébként az újraparticionálást nem úszod meg, mert kell egy külön néhány gigás a swapnek, de ezt is megoldja a telepítő, csak kiválasztod, hogy melyikből (ezesetben a 250-esből) mennyit válasszon le. A RAM 2x-ese szokott lenni az optimális érték.
-
sasa311
veterán
-
-
sasa311
veterán
Egy gyors kérdés egy full kezdő linuxostól
Van egy gépem a következő felépítéssel:
SSD - Windows 7 64 bit rendszer rajta - semmi más
Egy HDD 2 partícióval:
250 GB partíció: Üres
750 GB partíció: adattárA 250 GB-os partícióra szeretnék feltelepíteni egy Ubuntut. A kérdés, hogy a 750 GB-os partíción lévő adatokhoz továbbra is hozzá tudok majd férni mind Windows mind Ubuntu alól?
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #8496 üzenetére
én már a közel két percemmel meg sem szólalok.
-
válasz
unknownerror #8504 üzenetére
Jelenleg mennyi partíciós tábla van azon a meghajtón?
-
didros
senior tag
Köszönöm. Nálam valóban sötét képernyő van, nem logo. Talán azért, mert Lubuntu-t használok, nem tudom... Mindenesetre megcsináltam amit írtál, de vegyes eredmény született.
Továbbra is jó ideig sötét a képernyő, majd megjelenik pár sor, de már grafikus módban (apró betűkkel) és mintha nem is a teljes rendszerüzenet jelenne meg. Az össz. boot idő meg mintha megnőtt volna ezáltal.
Azt hiszem egyelőre inkább visszaállítom a korábbi beállításokat. -
válasz
#68216320 #8505 üzenetére
Érdekes kérdés, hogy így, grafikus felület nélkül is működik-e, mindazonáltal nem ajánlott az olyan módú telepítése a meghajtónak mint ahogyan azt te szeretnéd. Ha Debian csomaggal rakod fel, akkor kernelfrissítéskor automatikusan befordítja az új kernelmodulokat, különben pedig nem.
-
törölt tag
Urak. Ha ubuntu 12.04 server-re letöltöm az AMD Catalyst drivert és .run-ból telepítem, akkor kell még variálni vele valami, hogy legyen opencl a crossfire-ba kötött vga-n?
-
unknownerror
tag
Üdv!
Xubuntut szeretném feltenni a laptopomra win8 mellé.
Asztali gépemben két hdd van, egyiken windows 7, másikon windows server 2012. A 2012-es Cjéből levettem 10 gigát, minden hdd-t bennthagytam, telepítésnél felajánlotta, hogy windows 7 mellé telepíti fel, és oda is rakta, minden frankó.Most windows 8-on, először virtuális gépben kipróbáltam, hogy felismeri-e a 8-at, ugyanígy leválasztottam egy kis részt, felismerte, felrakta. No de élesben csak merevlemez törlése, és telepítés van. Valami más megoldásra kattintva pedig az egész meghajtót üresnek látja. Szerintem a kis 100 megás rendszer számára fenntartott partíció zavarhat be. Vagy passz.
Tudna valaki segíteni, hogy tegyem fel?
-
soldi3r
veterán
gnome commanderben a meghajto ikonokban nem jelenik meg az ultrabayben levo hdd-m
kell ezt valahol kulon engedelyezni?a rendszerhibaknak van valami naplozasa? eleg gyarkori eset mostanaban, kb 3 percenkent jon elo, hogy ez tortent
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BestBuy topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gmail
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 2db Intel D3-S4610 1.92TB 2.5" szerver SSD (4 órát ment)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck OLED 1TB Kézikonzol!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest