Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
Aktív témák
-
válasz
rybank
üzenetére
Hú de jól lemaradtam itt a témákról.

A Linux kernele ugye nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy leszedheted magadnak a forrást, és akár te is lefordíthatod magadnak, mint egy bármilyen programot, persze a saját igényeidhez alakítva. Gyorsabb nem lesz olyan hű de nagyon egy amúgy erős gépen, inkább csak adott feladathoz lehet optimalizálni. Ha van valami speckó hardvered, akkor pl. beleteheted a driverét a kernelbe, stb.
(Linux alatt alapból azért nem kell driver a legtöbb dologhoz, mert a kernel tartalmazza, vagy befordítva, vagy modulban.)
A legtöbb gépen tök felesleges kernelt fordítani, mert macera, és a gyári teljesen jól működik -> frissítéseket meg kapod hozzá, nem kell neked mindig beletenni az újabb dolgokat. (Az asztalimon nekem sem sok haszna lenne pl.)
Én azért akartam a HP laptopomra sajátot, mert az egy Pentium 3, 256Mb RAM-mel, és öreg winyóval. Ezen a Lubuntu is nagyon döcög, pl. egy Blackbox/Fluxbox ablakkezelővel is. Pl. Youtube el lehet felejteni (és pl. szeptemberben majdnem végig ez volt az egyetlen gépem). Szóval ezen minden lehető eszközzel kéne gyorsítani. Korábban már próbálkoztam fordítással, 1-2 évente rám jön
, de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.Közben kiderítettem, hogy volt e téren fejlődés, a kernel-package csomagot kell feltenni, és az szépen alkot telepíthető Debian csomagokat a lefordított kernelből -> ha elrontod, sem lesz baj, mert a GRUB-ban kiválasztod a gyárit, és bootol azzal, lehet újra próbálkozni.
A lényeg, hogy kidobáltam azokat a dolgokat, amik úgy sincsenek a gépben (PCIE, NVIDIA+ATI VGA driverek, felesleges hangkártya driverek, SATA cuccok, rakat flashchip driver, TV tuner driverek, stb felesleges dolgok,amiket nem használna soha. Meg beállítottam, hogy preemtív legyen.
Persze ez sokadik próbálkozásra jött csak össze (szegény vasnak egy fordítás fél nap volt
)Most a saját fordításúval érezhetően gyorsabb egy kicsit, mint a gyárival, és valamivel kevesebb ramot is eszik.
-
MacCaine
őstag
Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Autós topik
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- NBA és kosárlabda topic
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.