Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zeller01
tag
Sziasztok,
Tudnátok abban segíteni, hogy van egy Q8400 (2.66ghz intel) processzor Geil Ultra (1066Mhz) memória és egy Asus P5QL alaplap. Mióta megvan azóta a processzort 3.2Ghz en használom stabilan. De most nézegettem, hogy ilyenkor a szorzó 8x és az FSB 400mhz. Így viszont a memóriák 961Mhz en mennek. Nem is értem, miért, de így van. Hogyan tudom tuning megtartása mellett 1000mhz fölé vinni a memóriát? Nagyon beállítás lehetőség nincs az alaplapon, csak ennyi: http://saucepls.info/A/6c/mobo1.jpg
Köszönöm a segítséget! -
Gabrikovics
aktív tag
válasz
Xerxész #40448 üzenetére
Amikor visszaveszed a memóriát a BIOS visszavesz az időzítésen is most csak hasból írok értékeket nem biztos hogy számszerűen igy van csak kb , tehát DDR 800 RAM mondjuk 6-6-6-15 időzítésel megy amikor visszaveszed DDR 667-re akkor 5-5-5-12 időzítéssel megy a frekvencia csökkentése miatt lassabb de a kissebb időzítés miatt csak picivel lassúl ahogy húzod a procit emeled a frekvenciát de az időzítés változatlan marad tehát egyre gyorsul DE egy határ fölött a memória nem képes követni és kékhalál
A te esetedben kb 350 MHz tényleges órajelig elmehetsz a fölé is de ott már emelned kell a RAM feszültségét ez számokban 9-es CPU/RAM mellett 225 " FSB " vagyis CPU 3150 MHz de ez nem biztos próbáld ki !A hőfok 70 C azt már sokallom
-
Xerxész
őstag
válasz
Gabrikovics #40439 üzenetére
Akkor ezek szerint már nem is kell növelnem a RAM teljesítményét, mert a húzott CPU 40MHz-el gyorsabban pörgeti a memóriát?
Hát, kérem, akkor probléma megoldva, nincs már szükség külön RAM beállításokra.
Az elindulással nincs gond, sőt még az Everesttel lefuttattam egy rendszerstabilitás tesztet 10 percen keresztül, nem észleltem hibát...maximum a hőmérséklet lehet még kérdéses, mert mindkét CPU mag 70 fok körül volt. Mondjuk igazából azt sem tudom, mennyi a processzor üzemi hőfoka 100%-os terhelés mellett...Egyébként, ha az általad leírtak szerint visszábbveszem a RAM-ot, akkor teljesítményvisszaesést fog eredményezni?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#97716736 #40444 üzenetére
Lehet, de nem biztos. Az én 9550-em 1,25-ös alapfesszel (biosban) vitte a 3,4-et gond nélkül.
Azonban bekavarhat az MCH is. Én az spd-t áttenném D-re (asszem az a 333-as sáv, ha nem, keresd meg melyik az) edit: shit most látom azon van. Az a 333-as?
, valamint az MCH latchet is 333-ra. Mindezt azért, mert a procik alapból szokták komálni, ha a saját fsb-jük beállítsait kapják sebességtől függetlenül. Ezenkívül a latch mehet auton is, néha az is segít (főleg Asus lapoknál mondjuk)
-
törölt tag
-
gari24
tag
Üdv urak !!
Lenne egy kis gondom , mégpedig h az utobbi időben rendszeresen kapok kép halált.
Konfigom :
Q9550 @3,4 // 4X2GB kingmax 800mh // GA-EP45-DS3 // 7770 // chieftec 750WA CPU húzva van , éppen ezért lefényképeztem a beállításokat és ha valami baromság szerepelne ott kérem visítsatok.
Válaszodat előre is köszi
-
törölt tag
válasz
#68216320 #40441 üzenetére
Ha biosban megvan adva egy érték, annál feljebb nem igen szokott lenni. Aida nálam néha többet is mutatott, a nála beépített CPU Stress programmal. Nálam 1.24-1.25V eszik, terhelve. De az Aida64-nél meg írt már 1.27V-ot is. Én jobban a CPU-Z-re hagyatkozok, úgy is a hőfokok számítanak. Ha biosban belőtted az ideális feszültséget, amíg még stabil, onnantól lényegtelen mennyit ír ki terhelve.
-
törölt tag
válasz
#97716736 #40440 üzenetére
Az Aida64-be épített CPUID ugyanazt mutatja, mint maga az Aida64. Viszont a CPU-Z pedig ugyanazt, mint a HWMonitor. De a 2-2 mégsem ugyanazt. A képen a Win7 teljesítménycentrikus energiagazdálkodásával és BIOS 1.475V VCore beállításával készült eredmény látszik.
Azért lenne fontos ismernem a pontos értéket, mert a tökéletesen stabil 4GHz eléréséhez 1.525V-ot kell beállítanom a CPU-nak, ami elég határeset úgy tudom. -
Gabrikovics
aktív tag
válasz
Xerxész #40438 üzenetére
Nem jó a levezetés ! Helyesen igy 200*14/400=7 tehát a CPU/RAM osztó az neked alapon 7 vagyis a procid alap órajelen maxon kihajtja a memóriát ha emelsz a Ref clock-on 210*14=2940 MHz 2940/7*2=840 tehát a ramodat már 40 MHz-el túlhajtod ( csoda hogy elindul ) az én RAM-om 800 MHz felett el sem indul !
Tehát a RAM-ot oszd vissza 666-ra --- 200*14/333=8,4 az osztó 9 vagyis a RAM valós órajele 2800/9*2=622 MHz ha emelsz a Ref clock-on 2940/9*2=653 MHz vagyis elméletileg 3600 MHz-ig emelheted a CPU órajelét mert a memória akkor éri el a névleges 400 MHz határt DE itt már valszeg állítani kell az időzítésen ( növelni ) -
Xerxész
őstag
válasz
Gabrikovics #40436 üzenetére
Az alaplapom egy MSI K9N SLI 2F. Memóriám ha jól emlékszem (nem vagyok otthon most) DDR2 és 800 MHz órajelű.
Sajnos a RAM beállítás továbbra sem érthető számomra, bocsi.
De nézzük, hogy jól gondolom-e:
A CPU most fel van húzva 210-es FSB-re. A szorzó 14 (többet nem enged a BIOS).
210*14/400=7,35 ami felkerekítve 8. Innen nem világos, hogy most mi ez a 8...mit kezdjek vele és mit állítsak át BIOS-ban a memóriánál, hogy gyorsabb legyen.Meg hogy mi köze ennek a 8-asnak a memória időzítésekhez.
A CPU részhez való megjegyzést köszi.
Még 2 kérdés ezzel kapcsolatban...
1. Ha 8% húzás után a fizikai memóriahasználat kb. 30%-ról megnőtt 70%-ra, az miért lehet? 5% túlhajtásnál nem észleltem ilyet. Plusz memóriát igénylő programok nem futottak.
2. Szintén 8% húzásnál kikapcsoltam a gépet, majd nem tudtam bekapcsolni. Többszöri próba után végre bekapcsolt és kiírta, hogy az előző processzor órajel beállítás rossz volt (hibázott a gép?). Ez most azért lehetett, mert 8%-ra már kellett volna plusz feszültséget adnom neki vagy csak szimplán a gépem már nem bírja a 8% vagy e feletti túlhajtást? -
törölt tag
Milyen programmal lehet valós értékhez közeli VCore értéket nézni? Ugyanis fura értékeket kapok terhelés nélkül. Mondjuk terhelés alatt is hasonló eltérések vannak csak ott már van drop is.
Beállítás: 1.450V
BIOS: 1.416V
CPU-Z: 1.431V
Aida64: 1.458V -
Gabrikovics
aktív tag
válasz
Xerxész #40435 üzenetére
Nos 5% CPU tuninghoz általában elég a gyári fesz érték feljebb már erőssen procifüggő ezt neked kell " kitapogatnod " a memóriát igazáből nem érdemes tuningolni neked inkább a CPU/RAM értéket kell beálítani hogy ne húzd túl a ramokat ! Nem adtad meg a lapod tipusát sem a RAM órajelét így nehéz konkrét segítséget adni
A CPU feszt csak akkor kell emelni ha nem stabil a proci a beálított órajelen amit Prim95,Linx vagy 3DMark-al tesztelheted közben HWmonitorral figyeld a hőmérségletet !RAM Beállítás:
Először is, a RAM frekvenciáját így tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni:
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel] = X.Y, az eredményt fel kell kerekíteni egészre, ez az OSZTÓ, ezzel kell leosztani az aktuális CPU órajelet.
(ha pl. 6.01... eredmény jön ki, azt már nem kell felkerekíteni 7-re, ha pontosabban helyettesítesz be akkor 6 alatti eredményt kapsz, pl. 667-es memória esetében 333 helyett 333.33...-mal számolva)
Pl.: Athlon 64 3000+, DDR2-800:
9x200/400=4.5 felkerekítve 5, vagyis a RAM órajele: 9x200/5=360 => ''DDR2-720''
FONTOS! Az FSB-t emelve nem változik az osztó, csak ha változtatunk a szorzón vagy a RAM tipusán a BIOS-ban, ilyenkor újra el kell végezni a számítást. (vagy újfent puskázni)
A RAM időzítéseit pl. Aida64-el lehet ellenőrizni, 754 és 939 esetében a magasabb órajelnél ált. előnyösebb hogy a RAM bírja a Command Rate: 1T-t, AM2 esetében a DDR2 magas órajelei miatt ált. nincs jelentősége, nem baj ha csak 2T-ben stabil a memória. (a legtöbb DDR2 nem is bírja az 1T-t) -
Xerxész
őstag
Sziasztok,
Abszolút hozzá nem értő kezdő vagyok a tuning terén, elolvastam az első hozzászólást is, követtem az instrukciókat, de nem világos néhány dolog, ebben kérnék segítséget a guruktól.
Athlon 64 x2 5600+ processzort húztam fel 5%-kal, gyári hűtővel (meg tervezem majd a 10%-ot is, olvastam, hogy elméletileg ennyit még bírhat a gyári hűtő). Viszont azt nem tudom, hogy ehhez hogy lőjjem be az esetleg plusz feszültséget és a memóriatuningot...ez a két rész eléggé érthetetlen számomra a leírásban, főleg a memóriáé, mert mindenféle időzítést is kell állítani hozzá...ez már elég kínai nekem.
De a feszültség hozzáadás sem egyértelmű, hogy mondjuk 5%-os teljesítményemeléshez mekkora plusz feszültség kell.
Tudnátok esetleg segíteni benne?Köszi előre is!
-
enemy107
senior tag
válasz
#90933760 #40433 üzenetére
Ha Easy Tune-al próbálod, akkor biosban minden auto beállításon legyen. Ha a ram akkor nagy gebasz van, mert hiába alapon megy, lehet, hogy nem szereti azt a strap-et. 500FSB felett meg csak 1:1 ben tudod használni. 2.4-es szorzóval lehetne, de az 1200 MHz-es ram freki is necces. Validra told oda a ramnak a max gyári feszt amit lehet, esetleg vedd ki az egyiket. Referencia feszeket nem feltétlen fontos utána húzni, és nem is mindig kerek 67% kell, ki kell tesztelni. Gyanúsan annak a procinak van vége. Havernak ugyan ilyen van, 4 GHz megy 1.18V-on, felette meg semmi stabilan.
-
CoDWaW07
őstag
Rendben, köszönöm a válaszokat, nemsokára a rendes hűtőt, addigs undervolttal próbálkozom, 1.208 V-t bírta stabilan 3207 Mhz-en, ez mennyire számít jó eredménynek ennél a procinál?
-
törölt tag
Sajnos az EasyTunenal nem sokra megyek, mert az 500-as FSBtől is kifagy. Egyszerűen lefagy a gép ahogy a Setre nyomok. Pedig biosban ha beállítom ugyanúgy akkor meg megy.
Arra jó, hogy lássam mennyit droopol a lap. 1.60V-on 1.52-t ad a lap. Néha felugrik 1.55-re. Szóval elég gáz.Úgyhogy folytattam biosból a validot, ugyanúgy 510-en, 1.55V-on ekkor kapott reál 1.48-at és ugyanúgy kék az asztalnál. Ez így már tutira nem procifesz. A hibakód 50-re végződik ha jól emlékszem ez ram. De az lehetetlen, hiszen alapon megy.
-
CoDWaW07
őstag
válasz
#97716736 #40422 üzenetére
Úgyérted hogy néztem-e róla tesztet hogy a konkrét processzortípusról, vagy pedig pontosan arról amelyik nálam van, pl ha használt akkor előző gazdától?
Baltoafarkas: Egy Phenom I C4 9**-as, ha pl. tegyük fel mondjuk a "gagyi" lapban max 3.8 Ghz-et megy stabilan, akkor rendes lappal lehet nyerni még 200-300-400 Mhz-et? -
CoDWaW07
őstag
Üdv mindenkinek!
Egy gyors kérdés: Az alaplap minősége-chipsete mennyire befolyásolja egy szorzózármentes proci tuningolásának az eredményét? -
törölt tag
válasz
enemy107 #40416 üzenetére
Jah, arra gondoltam én is, mert akkor a boot terhelést nem kell végignyomnia, hanem csak addig kell megtartania az órajelet amíg a print screen elkészül. Gondolom ez nem számít "csalásnak".
Amúgy én az Aida cpu-z részét használom azonosításra, nem a külön cpu-z nevű progit. Gondolom ez lényegtelen.
-
törölt tag
Hát sajnos a valid elég esélytelen, legalábbis amit én szerettem volna elérni. 500x9 ment neki stabilan 1.47500V-tal, ott volt loadline calibration. Ez a lap drooplol nem keveset, 1.4V mellett 1.31-1.33 az amit ad neki. Felmentem 1.5V-ig, itt kaphatott akkor 1.43V-ot kb hát így persze nem stabil 500x9-en. 510x9-en meg pláne. Asztalig bejön aztán kék. Pedig az fsb wall a procinak valahol 520 körül lenne.
Emeltem északi, termination meg reference értéket is, de semmi, sőt a termination meg a reference után már bootnál kékezett.
Esetleg még azt lehetne, hogy felmegyek bios 1.55-ig, de talán még 1.57V-ig is, akkor kap reálisan 1.5 körül. Idle még le tudom hűteni és egy valid erejéig még probléma sincs belőle (1.6-on se amúgy). De mondjuk szaros 90 MHz miatt nem nagyon van értelme ezzel baszakodni. Én reménykedtem benne hogy itt már cserébe megfut 4.7-4.8-at valid, de hát ez nem az a proci. -
vargabela
csendes tag
Mennyire és hogyan lehetne (ha lehet egyáltalán) egy ilyen gépet tuningolni, húzni? Lehetőleg a gyári hűtéssel.
Alaplap: Gigabyte H55M-S2
CPU: Intel core i5 660 3.33ghz
RAM: 4GB
VGA: Ati Radeon HD 5770 1GB -
garambe
tag
Sziasztok!
Milyen programmal/programokkal tudom letesztelni h megfelelően végeztem a proci húzását. AIDA64 megfelel erre?
-
sakkay
aktív tag
válasz
#97716736 #40406 üzenetére
Szia.
Pont ugyanaz a konfigom van mint neked.a származást is megnéztem.
Éppen most gondoltam tuningra, eddig egy 6300-as volt, de azt nagyon könnyű volt-itteni segítséggel-húzni.
Intelt,hiába K v. gondolom nem olyan baráti. Tudna valaki szájbarágósan erről valamit mondani?
Ja bocs az eleje XP Ninjának szólt. -
Ueda
senior tag
válasz
metalbos #40403 üzenetére
1. A gyártó honlapjáról érdemes letölteni az ASUS PC Probe II szoftvert, hogy lássad a hőmérsékletek alakulását.
2. Az IntelBurnTest nevű programmal gyorsabban le tudod tesztelni a procid stabilitását. Ki kell csomagolni és az IntelBurnTestV2.exe programot elindítani. -
XP NINJA
őstag
3570K + Z77 Pro3 + Freezer 13 pro Menyire lenne képes? ami még egészséges
és az mit jelent hogy costa rica-s a processzorom? úgy hallottam valamivel jobb
-
petivagyok
tag
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Egy Q6700-as procit szeretnék felhúzni úgy 3,2 ghz környékére. Van hozzá 2x2gb 1333 ddr3 ramom, az alaplap meg egy asus p5kc. (A teljes config az adatlapomon megtalálható). Sajnos semennyire nem értek a tuninghoz, szóval szájbarágósan kérném ha lehet
, melyik értéket mennyire állítsam?
Előre is köszi. Üdv.: Peti.
-
nTopee
csendes tag
Hali!
Nemrég egy h100i-vel bővítettem a konfigomat, majd egy kis tesztelgetéssel és egy elég izmos hőpasztával elértem a számomra ideális hőmérsékletet. Az egyetlen problémám, hogy hiába a rakás venti a házba, az alaplapom (legalábbis szerintem) túlzottan melegszik..IDLE tempek 800rpm-en gyári ventikkel:
A kérdésem hogy ez OC-nál még mennyire fog emelkedni, illetve hogy az normális, hogy az NB hőmérséklete kétszerese a processzor hőmérsékletének? Ha valami ventit próbálnék tákolni a passzívra (Sabertooth x58) az megoldaná a problémát? -
zsizsef
senior tag
válasz
Gabrikovics #40400 üzenetére
Megcsináltam. 1,1V mellett feltoltam 2400MHz-re a cpu-nb-t. Viszont a memóriák feszültségét 1,65V-ről visszavettem 1,5V-ra. Időzítés, frekvencia maradt 1600MHz, 9-9-9-24 1T.
C2-vel játszottam, 1280x800, dx11, extreme beállítás mellett, bő egy órát. Nem volt gondom.
Hát a proci végülis módosított Thuban, zosma.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest