- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
zarayg
aktív tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem
Csepeli lakos vagyok. Rendelkezek egy M5A78L-M/USB3 alaplappal és egy Athlon II X3 435-tel amin egy CM TX3 van 2db F9es hűtővel. Bitangpusztulatosan stabil a dolog 3 magon, de ki szeretném nyitni benne a 4-.et. Probléma (BIOS-nál felajánlja hogy nyomjam meg a 4-es gombot, és kinyitja. Ki is nyitja, utána klappol minden BIOS-ig, mutatja hogy Phenom II B50 (asszem) és ahogy Win tölt, kifagy, újraindul. Gondolom feszkóval kell játszani. Nem értek hozzá, de szeretném kinyitni. Aki Dél-Pesti (Erzsébet, Csepel vagy vonzáskörzet) ráér valamikor hétvégén, és átjönne hozzám, megvendégelném egy kis segítségért cserébe
-
válasz
csabika0001 #39090 üzenetére
Most tényleg a hőfokokkal leszünk elfoglalva?
Egy régi nvidia kártya volt benne, amihez nem volt teljesen jó a driver, mivel win7...Gondolom ezért írt annyit. -
bebe159
aktív tag
Kezdő FX-eseknek Asus lappal /mint amilyen én is vagyok/ ez a leírás talán segítség, de majd reggel nekiesek, aztán meglátom mi lesz belőle
-
kukucsakakuk
csendes tag
válasz
speedydb23 #39093 üzenetére
chieftec 560w-os
-
speedydb23
senior tag
válasz
kukucsakakuk #39092 üzenetére
Milyen tápegységed van?
-
kukucsakakuk
csendes tag
válasz
speedydb23 #39083 üzenetére
Kipróbáltam azt, hogy mindent a gyári beállításon hagytam és az fsb-t felvettem 344-ről 366-ra, a dramot meg 733-ra (nem pontos érték nem emlékszem) tettem, mert a következő érték már több volt mint 800. Az eredmény teljesen ugyanaz mint mikor sok mindent állítottam át, azaz a gép nem indul, még a bios betöltése előtt megáll. arra gondoltam, hogy nem lehet hogy ezt a fajta processzort nem lehet felhúzni? Van benne valami lock?
-
Ch4r0n
tag
Sziasztok!
Van egy Asrock Extreme3 Gen3 lapom, benne egy intel 2500K proci ezen pedig Alpenföhn Matterhorn CPU Cooler dolgozik. Most tettem szert egy Asus 7970 TOP videókártyára és ha jól gondolom már erősen CPU limites. Arra gondoltam megrántom a procit, de tuningban nagyon kezdő vok, sohasem csináltam. Csak mindenki mondja mindig, hogy vétek nem tuningolni a 2500K-t. Konkrétan "HÚZZAD MÁR, RÁNTSAD MÁR MEG..."
Segítsetek benne plz, hogy kiaknázza a 7970-et maradéktalanul és nyerjek még sok plusz fps-t.4,5 Ghz legyen a cél szerintetek? Ennyit kibír 24/7 használva? Főleg játékra ha a gép elé ülök.
Nagyon sokat olvastam és tájékozódtam a témában és csináltam egy táblázatot különböző youtube tutorial videók alapján. A táblázatba a beállításokat írtam bele amiket láttam a videókba. Végül összegeztem a tapasztaltakat és kialakítottam egy saját konfigurációt.
Megnéznétek, hogy jó lesz-e a beállításcsokor amit összesilabizáltam magamnak?
Vagy mit változtassak rajta? Az utolsó bordó keretes oszlopot gondoltam beállítani magamnál.
TUNING TÁBLÁZAT
Szerintem érdekes lett, azért próbáltam is megérteni mit csinálnak az egyes beállítások a BIOS-ban nem csak lemásolni az állásukat. Fűztem hozzájuk megjegyzést is a táblázatban hátha segít esetleg másnak is. Én elég sokat jártam utána és elég sok időt fordítottam rá és úgy gondolom ezt megspórolnám másnak.
Van amiről semmit nem találtam ezekben segíthetnétek hátha tudja valaki mire szolgálnak és kiegészíteném a táblát a plusz infókkal.Véleményeket várok, milyen lett szerintetek?
-
speedydb23
senior tag
Nincs bekötve gondolom az előlapi hang, akkor írja ki azt a bizonyos százhúszon fokokat.
-
válasz
csabika0001 #39087 üzenetére
Na ne fárassz, valami meg -48 fokos volt.
-
Üdv!
Valami ötlet hogy emeljem feljebb az FSB-t?
Ha már csak egy Mhz-et emelek rajta nem tölt be a rendszer, nem hinném, hogy a DDR500-as ramok hasaltak volna el ennyitől... -
kukucsakakuk
csendes tag
válasz
Okés, kipróbálom akkor azt hogy fsb-t 366-ra rakom a ramot meg 800-ra. Minden mást alapon hagyok.
De várok vele holnapig úgyis elkel nemsoká mennem géptől, addig meg hátha valaki tudja majd a hiba okát. Én ilyenekre gondoltam hogy van valami hardveres lock hogy ne lehessen a prociamt húzni, vagy valami ilyesmire. -
bebe159
aktív tag
válasz
Egy tuning mester nekem sem ártana
-
speedydb23
senior tag
válasz
kukucsakakuk #39082 üzenetére
Nálam egy Celeron E3400 fut alapfeszültségen 3,12 GHz-en stabilan egy picivel jobb hűtéssel mint a gyári, így 55 foknál feljebb még nem ment...
Az még kérdés, hogy milyen steppingje van a processzorodnak, mert azok is szoktak gondot okozni tuningnál!
Bevallom őszintén én se vagyok szakértő, én csak amit idáig olvastam és hallottam azok alapján húztam a procimat!Én a helyedben csak az FSB-t állítanám el feszültség és minden állítgatás nélkül... Először azt kell kideríteni, hogy hol a határ alapfeszültséggel...
Szerintem 3,2 Ghz-et simán vinnie kell, tehát alapból a 333-as FSB-t emeld meg 366-ra, a DRAM Frequencyt pedig 800-on kell hagyni, ne menjen felette...
De időközben lehet jön egy tuning mester és leírja a legjobb beállítást.
-
kukucsakakuk
csendes tag
Hogy még gyári hűtővel stabil legyen. Állítólag olyan 3-3,2 ghz bír gyári hűtővel stabilan (nem tudom reális e ez az érték) . Nem vágyok extrém tuningra.
-
speedydb23
senior tag
válasz
kukucsakakuk #39080 üzenetére
Ezen a képen nekem ami nem tetszik elsősorban, hogy a memória időzítések nagyon alacsonyak...
Először állíts vissza mindent alapra, legegyszerűbb ha az elemet kiveszed pár másodpercig és vissza teszed.Aztán elárulhatnád, hogy milyen mértékben szeretnél húzni a processzoron!
-
kukucsakakuk
csendes tag
Hát amit belinektem képet azokat a paramétereket adtam meg most neki 2 kivétellel amit nem találtam meg ebben a biosban(lehet a régiben volt csak). Nem vagyok olyan jártas a témában csak alap ismereteim vannak benne, de ha valakiír értékeket én kipróbálom szívesen hogy azzal elindulna e és megköszönném. http://prohardver.hu/muvelet/tag_kep/karbantart.php?id=805591 (itt az előző kép, ezekkel próbáltam) Régebbi próbákra meg nem nagyon emlékszek már már évekkel ezelőtt is próbáltam akkor is ezt csinálta :S
-
speedydb23
senior tag
válasz
kukucsakakuk #39078 üzenetére
Szia!
Leírhatnád konkrétabban, hogy mivel próbálkoztál és hogyan!
Ahogy néztem az alaplapodat elég jó tuning potenciál van benne, és részletes beállítási lehetőségek... -
kukucsakakuk
csendes tag
Sziasztok!
Többször próbálkoztam már felhúzni a processzort, de mindig az lett az eredménye, hogy a gép bekapcsolt, de nem jutott el a bios-ig sem betöltésnél, csak fekete képernyő volt. (ellem kivétellel resetelnem kellett, hogy visszaálljon default értékre) Találtam hozzá részletes beállítási útmutatót ez alapján is próbálkoztam:
http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/24/360512_bp5cjf3dvoikmn5y_ez.jpg
Bármi ilyen jellegű beállítást végzek, mégha az minimális emelés is nem indul.
Ha esetleg valaki tudna ebben segíteni, hogy mi lehet a probléma kérem segítsen.Konfig:
Asus p5k (próbáltam a régi biossal is és a legújabbal is)
Intel Core 2 Duo E6750
4 gb geil 800mhzElőre is köszönöm!
-
zolee0307
őstag
válasz
bebe159 #39076 üzenetére
Tesztprogramnak jó a Lynx, Prime 95, vagyaz intel burn test. Érdemesebb szerintem használni a CPU-Z-t, azzal meg tudod nézni a proci feszültségét, órajelét, a memóriákról is mindent (időzítését, fesz, órajel). Én a hőfok figyeléshez a Real Temp-et használom.
Az amd tuininghoz sajnos nem értek, mondjuk én még az intel 775-ös korszakban leragadtam
.
-
bebe159
aktív tag
Sziasztok!
Összeraktam egy új gépet, és szeretnék pár tippet a tuninghoz. Az adatlapomon ott van a teljes konfig. Milyen programokat szoktatok tesztekre használni? Eddig az Aida van fentazzal leginkább a hőmérsékleteket figyelem, de tesztelni nem nagyon tudok. Az Asus CPUID-je meg szerintem bugos. Az FX-6300-amra code name-nek azt írja, hogy Zambezi
Még megpróbálom magam jobban beleásni a témába, mert ez az új bios annyi lehetőséget kínál, hogy fogalmam sincs mi mire való -
speedydb23
senior tag
válasz
RetepNyaraB #39073 üzenetére
1,144 voltot kap elvileg CPU-Z szerint a processzor, ez a feszültség érték a vissza vett teljesítménynél volt eddig és 1,245 körül volt amikor 2,6 Ghz futott alapbeállításoknál, tehát nem lenne ez rossz mivel elég alacsony feszültséggel most 3,1 Ghz-en fut, de jobb szeretném amikor üresjáratban fut a gép, hogy ne pörgesse a procit és a ventit se fullon...
Bios-ról készítek pár fotót akkor, aztán meglátjátok mit lehet kihozni ebből.
Köszi!
-
válasz
speedydb23 #39072 üzenetére
Ha auton hagytad a beállításokat, akkor azért pörög és melegszik, mert az Asus előszeretettel nyomja égbe a feszültségeket auto beállításon. Próbáld szépen minden értéket manualra tenni és a gyári alapra állítani. Kezdve főleg a processzor feszültséggel (cpu VCore). Ekkor persze nem biztos, hogy elindul a gép, de innen kell kezdeni. Ahol nem hajlandó bootolni, vagy nem jutsz el a Windowsig, ott lehet kezdeni bűvészkedni az értékekkel.
Tégy fel képeket biosról légyszíves (Advanced, ill. Tweak, vagy OC mittomén hogy hívják Nálad
)
-
speedydb23
senior tag
válasz
RetepNyaraB #39069 üzenetére
Nem kapcsoltam ki semmit se, simán csak megemeltem az órajelet minden mást alapon hagytam, a processzor beállításainál semmit se állítgattam el még soha!
Most csak az zavar, hogy végig 3120-on pörög a proci és ezáltal a ventilátor is 1400 és felette forog, pedig 700-ra leszokta szabályozni magát...
Szóval elsősorban a zaj ami nem kellene, de persze a fogyasztás is számít másodsorban...
-
válasz
phoenix1989 #39070 üzenetére
De írtam privátot, azt végigpróbálhatod azért...
-
phoenix1989
őstag
válasz
RetepNyaraB #39069 üzenetére
(#39069) RetepNyaraB. köszönöm szépen. akkor nem is próbálkozom tovább. azt a keveset amit tudtam emelni azt rajt hagyom az szinte semmit nem változtat. gondolkodom egyébként új konfiguráción de még nem találtam meg a szerencsés közép utat. igaz a jelenlegi gép is egész jol viszi a játékokat. persze az újabbak már nem fullon..
-
válasz
speedydb23 #39068 üzenetére
A speedstep elvileg nem kapcsol ki magától, valahol az advanced menüben szokott lenni a beállítása. De tuninghoz egyébként is bezavarhat, ilyenkor illik kikapcsolni minden energiakmélő opciót. Ha stabil a cucc, lehet próbálni visszakapcsolni és megnézni megy, vagy fagy
(#39067) phoenix1989 ezek a win alól piszkálható progik nem túl szerencsés megoldások; ha kifagy úgyis újra kell indítani a rendszert és nem is jegyzi meg mit csináltál.
Mivel a biosod nem támogatja pl a cpu fesz állítást, így itt sem fog menni.
De bajod nem lesz belőle, ha próbálkozol vele. -
speedydb23
senior tag
-
phoenix1989
őstag
http://www.asrock.com/feature/OCTuner/index.hu.asp#oc
találtam ezt az oldalt itt nem kell bioszban állítani hanem bekapcsolt gépen állitható és elvileg a lap itt azt irják hogy támogatja. szóval leszedtem a programot de akkor mit kéne állítanom? kifejezetten a feszültség érdekel mennyit pluszt adhatok is mire. 333 fsb helyett ugye 343-mon tudom max futtatni ha nem állítok mást csak ezt. -
csubakka2141
csendes tag
Szasztok! Most kezdtem tuningolni az intel i53570k procimat az msi z77a-g43 lapomon. Fix fesszel csinálom de az én lapomnál csak +0,02 lépésekben lehet egészen +0,06V-ig. Jelenlek +0,02-et kap és 4,1Ghzen fut. A cpu-z ha nincs terheles alatt a proci 1,256V-ot mutat, ha rányomok egy prime95-öt lemegy 1,2-re. Minden energiatakarékossági funkciót kikapcsoltam, de nem értem, hogy alacsonyabb terhelésnél miért kap több feszt?
-
Jokes
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #39058 üzenetére
Ugyan az a lapom van mint phoenix1989-nek, ès a kèpek is ugyan azok.
Valami 5let? -
sirarcheer
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy az alábbi konfigban tudom-e tunningolni a CPU-t és a VGA-t:
CHIEFTEC CTG-400-80P 400W BOX
ASROCK M3A770DE
AMD Phenom II X4 980 3.70GHz AM3 BOX Black Edition
AC Freezer13
2 x KINGSTON 4096MB HyperX Blu DDR3 1600MHz CL9 KIT
SAPPHIRE HD5850 1GB GDDR5Ha igen akkor milyen értékeken.
-
BlessedElroy
senior tag
Sziasztok guruk!
Szeretném felhúzni a procimat, de nem tudom mennyire és mivel. A gép elég sokat fog menni, de csak játékra használom, néha filmekre. A RAM is jelenleg 1333-on üzemel-az is mehetne feljebb, de az másik topic.
Ha esetleg segítene valaki, azt nagyon megköszönném!
(Ha lehet, szájbarágósan) -
myckie2
őstag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte 4850 OC kártyám (alapból oc-s) amire egy zalman hűtőt raktak ami mindig full sebességen pörög. A kérdésem az lenne, hogy ha a kártya bírja hőmérséklettel akkor húzhatom a magját akármeddig? Mert Ati Overdriveval az autómatikus tuningal tuningoltam és folyamatos 98%-os terheltség mellett tuning közbe max 1°C-ot változott a GPU. Pontosabban 61°C-os volt 70mzh emelés után is. -
speedydb23
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, amit már felvetettem egy másik topicba de ide irányítottak vele...
Jelenleg egy Celeron E3400 üzemel a gépemben, ma kicsit húztam rajta 2,6Ghz-ról 3,12Ghz-re alapfeszen!
Ezt tudja is minden gond nélkül stabilan, de nem is ez a gondom hanem az, hogy most nem működik a speedstep rajta...
Tehát nem áll át 6-os szorzóra 13-ról mint eddig, ezt lehet valahogy orvosolni vagy tuningolt procinál ne is akarjak speedstep-et?
Igazából nem lételemem a tuning, nem is szeretem, csak NFS_TR-hez gondoltam nem ártana még egy pár fps, mert némelyik pálya kegyetlenül élvezhetetlen...
Konfig:
Asus P5B
Intel Celeron E3400 + Cooler Master DI5-9GDPB-P3-GP
Kingmax DDR2 800Mhz 3 × 1 GB
Ati Radeon HD4850 512MB -
-
Jokes
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok de ha nem úgy is szóltok!Van egy C2D E6550es procim és egy Asrock G41es alaplapom full réz Zalman procihűtéssel.
Szeretném felhúzni egy kicsit mert a 2*2.33 Ghz nem túl sok.
Annyit sikerült, hogy biosban az fsb-t 333ról 360ra nyomtam és a pci-e frekvenciát is fel kellett nyomnom 100-ról 105.re mert akkor nem indult el.
Így 2*2.52 Ghz-n vagyok, de ez a 200 mhz nem elég nekem!
Sok helyen olvastam, hogy adni kell egy kis volt-ot a procinak meg a ramoknak, de azon nem tudom mennyi kellene emelnem, hogy ne legyen sok.
Még annyi, hogy sok tesztben írták, hogy 3Ghz, 3.2Ghz, 3.6Ghz, 3.8Ghzig is jutottak.
Nekem elég lenne a 3Ghz is ha menne.Remélem valaki tud ebben segíteni!
Köszönöm előre is a válaszokat! -
oliba
őstag
válasz
phoenix1989 #39054 üzenetére
Ebbe a lapba én próbáltam a tuningot, de nem jártam sikerrel. Olyan alapvető dolgokat sem találtam meg, hogy memória órajelének a visszaosztási lehetőségét, a processzor feszültségének az állítását, sőt neked még IDLE órajelre sem állt vissza a rendszer és ha jól rémlik, akkor még a feszültség is maradt az 1,25V. Az az alaplap mindenre alkalmatlan
-
-
hdekakas
senior tag
Van ugye az az elv, hogy az Intel 3xxx esetében a proci és ram fesz között ne legyen több 0,5V-nél.
Na már most nekem 1,6V-on mennek a ramok, és beállítottam a procit is 1,1V-ra. Stimm.
Csakhogy, az 1,1-et csak max terhelésnél éri el, ha nézem az aktuális értéket, akkor általában terhelés nélkül 0,9V körül megy.
Kérdésem, hogy ez gond-e, vagy mit kell beállítani, hogy mindig a maxon menjen?
(Vagy ha a proci nem maxon megy, akkor a ramoknak sem max a fogyasztása, vagyis az arány jó lehet attól?)
Ez így mit mutat szerintetek? -
QWAZU
csendes tag
Sajnos én azt sem tudom, hogy a két processzor közül melyik a jobb: AMD Phenom II X4 965 3,4Ghz AM3 BOX Black Edition vagy: AMD Athlon II X4 750K FM2 BOX cpu ? És az alaplapok közül sem tudom, melyik volna a jobb és miért!? Egyszerűen csak egy viszonylag jó gépet szeretnék, ami esetleg később még bővíthető...
-
QWAZU
csendes tag
Sziasztok! A témához nagyon nem értek, ezért kérem itteni hozzáértők tanácsát. Mostanában vennék gépet, de sajnos két különböző helyről két különböző választ kaptam, arra nézve, hogy milyen gépet kellene összeállítani, ami elviszi a mai játékok többségét. Kérem, aki tud, legyen szíves segíteni, hogy melyik verzió volna jobb (és miért) illetve, ha ilyesmi áron jobbat tudnátok javasolni, azt is szívesen venném! Előre is köszönöm a segítséget!
-
oliba
őstag
Sziasztok!
Ma jön meg a bátyámnak a kicsi i3-as 3220-as processzora, amibe a hét végén szeretnék egy kicsit belepiszkálni, hogy mégse "Auto" értékek mellett menjen. Sajnos Intel oldalon a tuningtudásom lemaradt az LGA775 vonal után, ezért kellene a segítség, hogy miket is kéne állítanom? Azt tudom, hogy az órajelet nem lehet állítani felfelé, ezért úgy gondoltam, hogy a fix feszültséget csökkenteném. Az mellett kell még valamilyen feszültséget is csökkentenem, vagy elég lesz az az egy? Tudom, hogy minden proci más, de nagy-vonalakban mire kell számítanom (~0,9V)?
Köszöntem
-
oliba
őstag
válasz
phoenix1989 #39045 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de pontosan ilyen lapja van/volt a bátyámnak otthon és semmit nem lehet állítani benne, mert meghülyül az egész. Pedig anno 4GHz-en járattam az E5200-as processzort egy EP35 DS3-as lapban, ebben pedig meg sem mozdul, mert egyből instabil lesz
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok. Frissítettem az ASRock 970 Extreme 4 es lapom BIOS át 1.7 ről 2.30 ra és természetesen elszállt a proci tuningom. Gondoltam sebaj beállítom megint...Hát persze. Teljesen megváltozott az egész, nagy nehezen megtaláltam h CPU frequenci vagy mi 210 mhz n van alapból. persze nekem kell beírni az értéket nem úgy mint az előzőnél h legördítem aha 4.2 ghz oszt csoki... Jah és sehol nem jelzi h ha mondjuk 250 re veszem akk most mennyin megy a proci.. Tudna ebben az átváltásban valaki segíteni? Vagy hogy van ez most?
-
func93
senior tag
Üdv!
Volna nékem egy FX 6100 procim és mellé egy Asus M5A78L LE lapom. Szeretném oczni a turbo core határáig azaz 3,9 GHz-ig. Régebben volt phenom II procim azt tudtam egyszerüen tuningolni, de itt a biosba valahogy sok az ismeretlen.
Ezért kérnék segítséget a beállításokban.
-
lipi67
nagyúr
válasz
pilleraj #39037 üzenetére
Q 8400 3,4GHz-et VID-jén tud.
Nézd meg (ahogy írták is) Core Temppel a Vid értéket, adj hozzá úgy 0,05V -ot a VDroop miatt. Ezt állítsd be Vcore fesznek a biosodban, s kezdődhet az emelgetés. Tesztelést azzal procival a Prime 95-tel is végezheted (Blend).
Többet érdemben meg így nem tudok mondani, tudni kéne a géped paramétereit, általánosságokkl meg úgy se mész sokra. (ADATLAPOD TÖLTSD KI)(#39038) eriklambing: Régi nagy kedvencem (2180) Brutal tuningpotencia. Kell is mert a 945 és az ICH7 nem erről híres. Lapod elvileg tud 333-ad FSB-t, Te 200-ról indulsz, u.úgy (Vcore fesz), mint ahogy fentebb írtam. A 667-es ramkezelés sem gond, hisz ha szinkronban hajtod akkor is laán megvan a 333-as FSB.
Az MCH-nak kell plusz, ramok miatt. Vid-en kb minden 2180-as tudja 3GHz-et (300-as FSB)Jahh..ahogy írták is , táp.
Nem kell x 100 Wattos, szarni rá. Ami nektek lényeg az a táp 12V-os ága (ez számít tuningnál). Jó ha ez egybe van. (Pl. Corsair)
Lényeg a minőség, s az, hogy 12v-os ágon mennyi ampert ad le. -
Gyufaaa
veterán
-
Apollo_21
addikt
-
válasz
Mr. Erikszon #39038 üzenetére
es pillerajnak is:
Legrövidebben leirva:
Ocska tappal es cpu hütövel hozza se fogjatok erdemben. Föleg a tap kritikus.
A lap kezikönyvenek tanulmanyozasa sok kerdestöl megkimel
Biosban megkeresitek a tuning reszt, amit lehet beallitotok alapfeszültsegre (nem auton hagyni), a RAMokat az elerhetö legalacsonyabb sebessegre pöckölitek.
Ezenkivül az advanced fül alatt kikapcsoljatok az energiakimelö opciokat (C1, Virtualization, Speed step, Spread Spectrum es tarsai)a proci alapfeszültsege (VID) megtekinthetö a Core Temp nevü kis progival. Ez amugy is kell.
Ezekutan el kell kezdeni emelgetni a cpu fsb erteket felfele 10-20 Mhz-enkent, amig hajlando betölteni a windows.
Tesztelni kell a dolgot: IBT (Intel Burn Test) 10 kör az elerhetö legnagyobb RAM terhelessel, argus szemekkel a cpu höfokokon (coretemp) - ne mejnen 74 fok föle tartosan.
Ha beszart, akkor egy-egy erteket az eszaki hidnak (NB, MCH elnevezes), cpu PLLnak(ha van).Legjobb volna, ha feltennetek kepeket a biosrol lasssuk mit merre lehet piszkalni.
-
Mr. Erikszon
senior tag
egy intel core duo 2.0ghz e2180 processzort hogyan overclockoljam?
-
pilleraj
csendes tag
Hali!
Azt szeretném kérdezni hogyan lehet tuningolni egy Intel Core 2 Quad Q8400 2.66GHz-es procit és egy Gigabyte GTS 450 OC2 1GB GDDR5-ös videókártyát, ha egyáltalán lehet?
Köszi! -
Apollo_21
addikt
Az nb feszt meddig szabad biztonsággal állítani? illetve terhelve a 65fok sok-e néki? most 1.16V ot kap azthiszem.
-
zolee0307
őstag
válasz
kabanka #39031 üzenetére
Nálam is így van. Többször már újra lett pasztázva, a hűtőt is próbáltam többféleképpen felrakni, de ugyanúgy az egyik mag, a 3. kb. 4-5 fokkal hűvősebb. A 2. 4. magnál 1 és 2 fok a különbség. Ezen ne aggódj.
Mondjuk erre én is kiváncsi vagyok, hogy miért van különbség? Lehet az elhelyezkedésük miatt, meg a terhelést sem egyformán kapják, nem?
-
kabanka
aktív tag
Sziasztok! Egy fokos kérdésem lenne
Mi okozhatja azt hogy az egyik mag (mindig ugyanaz) 5 celsius fokkal melegebb mint a többi mag. Rossz a felfekvése a hűtőnek, vagy teljesen normális, hogy az egyik így reagál?
Köszi előre is
-
Maxell014
senior tag
válasz
RetepNyaraB #39029 üzenetére
szerintem bele kellene férjen a házam az ilyen és ezek a hűtők mennyit érnek használtan csak hogy akkor ne vegyek túl drágán
-
-
Maxell014
senior tag
válasz
RetepNyaraB #39027 üzenetére
hát húzni nem hiszem hogy fogom elég nagy előre lépés lesz az a +2mag is
és majd ezt szeretném megvenni
és köszönöm a válaszod !
-
-
Maxell014
senior tag
Üdv !
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Phenom II X2 550 BE-s procim és azon most ez a hűtő van és a procit négy magosítani szeretném már ki lett próbálva működik úgy rendesen csak nem tudom hogy ez a hűtő elég volna-e neki egy darabig ? Mert leszeretném cserélni csak még nem tudom.Előre is köszi !
-
lipi67
nagyúr
Az már jobb, mert nem a mem tuningjával terheled majd lapodat. (jó lenne ha egy Core temp progival megnéznéd, hogy a VID: értéke mennyi. Legyen pl.1,2V
Mivel az alaplapod (mint minden lap) Drooppol (nem kap annyi feszt proci mint amennyit beállítasz neki biosban) add ezt az 1,2V-ot s ha feláll a rendszer, engedj rá egy prime Blend tesztet, s közben nézd cpu Z-vel, hogy mennyi valós feszt kap a procid. Mondjuk ez 1,14V , tehát a Vdroop 1,2 - 1,14 = 0,06V
Na..Akkor vissza a biosba és add Vroop értéket a vidhez (1,2 + 0,06V) = 1,26V. Ezt állítsd be fesznek a procinak. Ez egy sima alapfeszes tuning lesz. Ezen nézd meg először, hogy mennyit tudsz elérni. Hátha elég is lesz. Ha nem..Valószínű, hogy a lap a szűk keresztmetszet, ezt szürd ki.
Pl: 0,1Vplusz az MCH-nak, ramoknak, Procinak 1,35V . S így nézd mekkora az az FSB amit tud a lap.
(mondhatnám, hogy csak szorzót csökkents, de 1es lapok nem tudják alacsony szorzóval elérni a maximális, bennük rejlő FSB-t.
Ha megvan az FSB vége, akkor azt állítsd be alapnak, s utána csökkentsd először a cpu feszt amíg nem hibázik. Ha megvan, akkor ezt az értéket lődd be biosba. Utána ramokat és MCH-t is. s kb kész is vagy. -
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #39022 üzenetére
Nem nagyképüség, sőt.. Senki se születik úgy, hogy x-y dolgokat tud. Ha nem tudok valamit, kérdezek. S ha nem értem a választ..tovább kérdezek. S vagy elküldenek a halál f@szára,hogy "fárasztó vagyok", vagy segítenek.
Na az önkormányzatnál elküldenek, itt..nem! S hidd el, sok régi tuningos több 100 órtán át segített, s szerintem segít még ma is szívesen. Régebben pl én a 2. privát után (még nem volt érthető amit írtam a számára) azt a privit kaptam, hogy ..x-y @freemail.... -vegyél már fel msn-re, s ott folytassuk légyszi. S hiszed vagy sem, este 9kor elkezdtük, s hajnalig "tuningoltunk", s arra sem volt időm, hogy a saját mailjeimet megnézzem, de..
Mikor 1-2 év mulva az Intel tuning listán megláttam, s büszkén mutatta az alulfeszes tuningját..örültem én is.
S ha bármilyen fórumon, bármit kérdeztem, vagy hírdettem az aprón, ezek az emberek duplán visszadták azt, hogy aznap éjszaka nem hagytam őket "cserben". Sőt..krammerka fórumtárs, bár majd 200Km-re lakik tőlem, nagyon jó barátom is lett, többször meglátogattuk őket a 2 törpémmel. Viszont ha akkor nem "harcolom ki", hogy igen is érdekelje, akarja már megtudni, hogy mit írok, vagy, hogy szánjon rá időt, s ismerje már meg a saját biosát, még mindíg itt kérdezgetne . -
Gyufaaa
veterán
válasz
Kean_Sorbo #39022 üzenetére
Ne halmozd már a hülyeséget PLS!! Köszi! Ha mindent konyhanyelven írsz, és az illető belép egy biosba és nem találja amit kell, az életbe nem fog tudni utána nézni egy gyors google-zással, hogy mire is gondoltál. Aki tuningba kezd, az leselkedjen neki azért egy kis tanulmánynak is szvsz... Ez eddig is működött a topikban és ez után is fog szerintem, az ilyen kijelentéseid nélkül is. Nem kell rám hivatkozni, nem élek belőle. THX
Off stopp részemről...
-
Gyufaaa
veterán
válasz
Kean_Sorbo #39017 üzenetére
Azért valamikor illik tisztába lenni a fogalmakkal! Nem mindig az egyszerű a jobb...
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #39017 üzenetére
Az elmúlt bő 7 évben rájöttem, hidd el, s ide is dobtam vagy 2000hszt.. Az se jobb, ha általánoságokkal dobálóznék. Volt idő (mikor még a gyerekeim picik voltak és aludtak, s nem az agyamra mentek), hogy 6-8 órán át "tuningoltam" itt fórumozók gépét. S tudod mit? Ha nem értettek valamit, kérdeztek, s akkor priviben folytattuk..
További kellemes hétvégét!
-
lipi67
nagyúr
667-es ramokhoz kell igazodnod. MCH-nak kell némi plusz fesz meg a ramjaidnak is . 667-es ramok is simán mennek 800-on, tehát 400-as FSB-t tudsz. (a procid meg..a legszarabb is megy 3,6-ot (emberi feszen).
Mi az FPO-ja, ill. mennyi a VID?
Lapod mennyit drooppol?
A képek amiket betettél..nem sok mindent árulnak el.Mivel a ramjaid szinkronban mennek majd, picit lazítanod kellhet a subtimingeken. (1:1-ben a leggyorsabb a ram, de a legnehezebben tuningolható) Ha a tRD-t megemeled kicsit (itt ez lazítás, nem tuning), kezelhetőbb lesz.
-
Kean_Sorbo
őstag
Ahogyan az előző hozzászólásban láthatod, először nézd meg a RAM-ot, mert lehet azt is megemelted. Ebben az esetben azt vissza kell állítani az eredeti frekvenciához minél közelebbre.
Ha ez nem segít, akkor elképzelhető, hogy a lap nem bírja az FSB növelést. Ez a tuning dolog egy lutri, sokan ezt nem veszik figyelembe. -
Ryle
tag
válasz
Kean_Sorbo #39011 üzenetére
-
Kean_Sorbo
őstag
Sajnos akkor itt a vége. A te processzorodnak annyira alacsony a szorzószáma, hogy maga az alap FSB már igen magas. Más E sorozatú processzoroknak (pl. az enyém E5700) a szorzószáma 15. Így itt egy 10Hz-es emelés 150MHz-et jelent, ami ugye a lapnak minimális, de a processzornak sokat jelent. Amíg nekem az alap FSB 200Hz, addig neked 333, ugye ez nem kicsi különbség. Míg nekem eleve van 133Hz tartalékom a tiédhez képest, addig neked már onnan kell indulni. Ezt a processzor megvételekor érdemes lett volna megnézni.
-
Ryle
tag
válasz
Kean_Sorbo #39006 üzenetére
És mi van ha minimális fsb emelés esetén, már sír a bios hogy nem jó valami ?
-
dvd_R+
őstag
válasz
Kean_Sorbo #39008 üzenetére
Köszönöm közben kitanulamonyztam habár itt ott én máshogy állitottam be illetve nem adtam mindennek feszt és nem ilyen sokat
-
-
dvd_R+
őstag
Sziasztok segítséget szeretnék kérni egy kis tuninghoz
Ez lenne az alapja :
Asus P8P67 Evo
Intel Core i5-2500K + Scythe MUGEN-2 hűtés
G Skill F3-12800CL7-2GBECO 4x2GB
PowerColor HD7950 (AX7950-V2 3GB)Első sorban az alaplap beállitása biosban , memóriák időzitése esetleg tuningolasa , illetve a proci tuning lenne a fontos
a vga-t meg másik topicban megkérdem
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Mai nap rájöttem hogy szeretném tuningolni a processzoromat egy kicsit ( maximumig ameddig stabilan lehet ).
Egy kis adat gyűjtést végeztem hogy hátha megkönnyítem a segítség adást:
Na most volt rajta egy Intel hűtő amit a mai napon lecseréltem egy Artic Alpine 11 GT Rev.2-re.
Ram: 3GB van benne ( 1db 2GB-s 800mhz-s Samsung memória, és 2 db 512MB-s 667mhz-s memória )
Tudom videokártya nem dominál, de még ezt is le írom hátha: Ati Radeon 5450
Válaszokat, illetve a segítséget előre is köszönöm!!
-
Dyrg
aktív tag
hali. segìtséget kérnék. vettem egy asrock 970 es extreme4 lapot egy fx4100hoz,és ha túlhajtom 3.6ról 4ghz-re akkor a crysis 3 begyorsul. nem az fps, hanem ezerrel mozog a fűszál stb... mitől van ez? csak a szorzót állítottam, turbo core kikapcsolva.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
adatfalo #38998 üzenetére
A Speedstep miatt veszi vissza az órajeleket, és ez így van jól. Egyébként az a 4600Mhz sem annyi, mert a Speedstep 100Mhz-enként állítja terheléstől függően a magok sebességét. Ha csak egy mag is pl. 2300MHz-en megy a CPU-Z akkor is 4600-at fog kiírni. Ha kell a teljesítmény akkor majd a magok is szépen beállnak az adott terheléshez szükséges órajelekre.
-
adatfalo
senior tag
válasz
csabika0001 #38999 üzenetére
Köszönöm a választ, a cpu mostmár okés, már csak a ramnál kéne rájönnöm, hogy miért 667-en üzemel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-12700KF
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest