- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bygest
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Adott egy Asus P5E alaplap Q9400-es proci jó hűtéssel és két darab Corsair dominator 2x2gb 1066Mhz.
Problémám hogy nem tudom stabilra beállítani 3,4Ghz-re a rendszert ha valaki ismeri a lapot és tudna nekem a beállításokban segíteni megköszönném,
FSB: 425-ön magfesz: 1,285-ön, automatán volt eddig a legstabilabb de akkor 1,34-re rakta
Ramok 1133-on mennek, segítséget privátban várokKöszönöm!
-
descence
tag
válasz
Kean_Sorbo #38697 üzenetére
(Előzőt már nem szerkeszthetem)
Tehát, ha én mondjuk 3 Ghz-t szeretnék, akkor azt a szorzót 15-re kell állítanom?
Ezek a beállítások működhetnek alapfeszen, gyári hűtővel, vagy kéne azt is piszkálni? (Vagy, majd menet közben kiderül
)
-
descence
tag
válasz
Kean_Sorbo #38697 üzenetére
Na, azt még megnézem, mielőtt nekiesnék BIOS-t frissítgetni
Ezt a beállítást engedi, már egyszer megnéztem, csak nem mertem nagyon piszkálgatni
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
descence #38694 üzenetére
Próbáld meg azt, hogy a CPU Configuration menüben a Default CPU Ratio-t átállítod Disabled-re. Ekkor a VID CMOS Setting opcióban állíthatod a processzor szorzóját (már ha engedi). Ekkor ha a szorzót pl. 11-re állítod, akkor az FSB maradhat az eredeti 200, így 11x200=2200Mhz-en fog működni a processzor.
-
-
salmiakki
tag
Sziasztok!
Van egy QuadCore AMD Athlon II X4 631, 2600 MHz (26 x 100) típusú proceszorom,
és egy ASRock A55M-HVS alaplapom.
Jövőhétre tervezem a következő processzor hűtő beszerzését:
http://www.darkcomp.hu/product_info.php/products_id/1175
(Azért választottam ezt a hűtőt, mert a számítógépem elsődleges szempontjai között van a hang szint, és az erre szánt árkategóriába szerintem ez a leghalkabb.)
Szóval egy ilyen hűtővel szeretném a processzort feljebb tuningolni olyan 3 - 3,5GHz-re. Még sosem csináltam ilyet, és inkább segítséget kérek, hogy mit hogy kell beállítani a BIOS-ba egy ilyen teljesítmény eléréséhez, mivel láttam, hogy itt a feszültséggel is kell operálni.
Én úgy tudom, hogy AIDA-ba megnézem, hogy felhúzva mennyit fogyaszt a processzor, és legalább annyi feszültséget kell rá adni, de hogy ennél az alaplapnál pontosan mit hogy kell állítani, azt nem.
Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm! -
descence
tag
válasz
Kean_Sorbo #38688 üzenetére
Az advanced menüt már eddig is megtaláltam, csak olyan nincs benne, amiket mindenhol írnak (FSB, egyebek).
Mehet a frissítés egyből 0404-re, vagy inkább lépcsőzetesen (0201-->0305-->0404)?
RetepNyaraB Ezzel, hogy régi, nem mondtál újat, de sajna nem engedhetek meg magamnak egy újabbat, így marad az a lehetőség, hogy kihozom belőle a maximumot
-
do3om
addikt
válasz
Jozsika88 #38691 üzenetére
Gyári hűtővel nehéz mert nem egy erős darab, amúgy ez még nem a 4 hőcsöves hűtés, jól sejtem mint az x6 gyárija, hanem egy sima borda igaz?
A lapod ránézésre is ....., mivel elégé befűt a lapnak a tuning, nem sok borda van rajta.
A 4,5 GHz ezzel amid van hozzá még álmodni is sok, de tuning lappal és hűtővel is lehetetlen.
Kellene egy cpu-z kép is a prociról.De a legjobb ha bele sem vágsz.
A vga-t meghuzigálod az bírni fogja. -
Jozsika88
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék 1 kicsit tornászni a gép teljesítményén de nem tudom hogy neki kezdjek-e gyári hűtővel.
A processzort szeretném 4.5 ghz körülire felhúzni
Az alaplap egy Asus M5A78L-M LX
A processzor egy AMD Phenom II X4 965 Black Edition
A vga az már alapból oc-s változat volt egy gigabíte hd6850 csak nem találtam hogy mennyi a határ így arra is szeretnék rákérdezni hogy az is mehet-e még és azt az MSI Afterburnerrel lehetséges-e.
A táp ha számít egy FSP HEXA 550w
És a ramok iránt hol tudnék kérdezni ? -
csirió
csendes tag
sziasztok! E-8400c.0 ás a procim ezt szeretném kicsit felhuzni mondjuk 3.6ghz-re! csak nem
tudom mit hogyan kell csinálni! az alaplapom!=Asus p5kpl-am epu,2x1gb 1066mhz ramm,fsp 400w táp,asus tuning hütömn van,!!!!!!!
vga HD4870 512mb toxic,aki tud kérem segitsen hogy tudom házilag a procit feltuningolni 3.600-ra mondjuk?? privátba várom a segitségeteket oda irjatok!elöre is köszi!!!!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #38687 üzenetére
már nem szerkeszthető.
Nekem a Biosodból sajna az látszik, hogy a lap nem támogat semmilyen tuningot.
Az Advanced menüben a
default cpu ratio-t átteheted disabledre valóban és így próbálhatsz a VID Cmos settingsnél bűvészkedni, de a max szorzódnál többet nem fog engedni, fsb-t meg ne lehet növelni, mert nem látok sehol ilyen opciót. Ez egy régi és nagyon alap kiállítású lap... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
descence #38686 üzenetére
A leírásból (bár elég tömören) kiderül, mit frissítettek: új támogatott cpu-k. Mindig ajánlott a legfrissebb Bios, kivéve, ha valamit elcsesznek rajta. De akkor azt többnyire és hamar javítják. Ez meg már nem mai darab, javíthatták volna, ha gond van
Azért sokat ne várj ettől a lapocskától -
descence
tag
válasz
Kean_Sorbo #38685 üzenetére
Volt egy ilyen sejtésem.
Ez, a túlhajtás lehetőségén kívül mit fog befolyásolni a gépemben?
Legfrissebb, vagy elég a 0302-es is?
-
Kean_Sorbo
őstag
-
dezz
nagyúr
válasz
stratova #38682 üzenetére
A HT-shoz meg azt, hogy ehhez bejött egy szorzó (HT szorzó), ami az általunk ismert prociknál 4x vagy 5x volt, így 800, illetve 1000 MHz-et adott ki. Más szóval, a HT órajel 800, illetve 1000 MHz volt, ma meg már nem is tudom, mennyi. De mindennek az alapja a gyárilag 200 MHz-es órajel volt sokáig (AMD CPU-knál ma is, APU-knál 100), ebből képződött a többi órajel (pontosabban a memória órajelét a magórajelekből osztotta vissza, ez Bulldozeren már másképp van).
-
dezz
nagyúr
válasz
stratova #38682 üzenetére
Amihez tegyük hozzá, hogy K8-on és K10-en a 100, 133 és 166 MHz sosem volt alkalmazva, sőt nem is találkoztam olyan BIOS-szal, ahol 200 MHz alá lehetett volna menni.
(#38679) Valdez: Amúgy igen, Bulldozeren is 200 MHz a default, CPU-k esetén, de pl. az APU-knál átálltak 100 MHz-re (sőt, már a Llanónál [K11.5]).
-
stratova
veterán
Nos, álljon itt egy idézet a hivatalos Clock Generator Specification for AMD Athlon™ and AMD Opteron™ Processors dokumentumból:
1.3 Processor Frequency Selection and Spread Spectrum Clocking
Processor frequency selection of 100, 133, 166, and 200 MHz are defined from hardware-sampled inputs. Additional frequencies and operating states (combinations of processor frequency and spread spectrum clocking features) can be selected through the I2C programmable interface. The specified features in this specification provide a minimum set for AMD64 processor-based platforms. Additional features may be provided at the discretion of the clock generator manufacturer.
Továbbá:
AMD-8111™HyperTransport™ I/O Hub Data ShettHyperTransport Technology Link
– Supports up to 800 megabytes per second of total
bandwidth, using 8-bit HyperTransport input and
output links running simultaneously with a 200
MHz (double pumped) clock
– Supports multiple bit widths, including eight bits,
four bits, and two bits (input and output)
– Supports a 200-MHz(double pumped)
HyperTransport clock -
komyka
tag
válasz
RetepNyaraB #38676 üzenetére
Na ha lesz időm rápróbálok, aztán meglátjuk mi jön még ki belőle, előbb-utóbb úgyis csere lesz. Köszöntem a választ!
-
stratova
veterán
Igazából, felesleges neki bizonygatni.
Páraknál nem az a kérdés megérti-e, vagy meg akarja-e érteni, hanem, hogy talál-e egy minimális hibát más állításában, amin utána lovagolhat. Amíg nem hülyít másokat, szimplán figyelmen kívül kell hagyni. Ha badarságot terjeszt, akkor is inkább a "veszélyeztetett" közönséget kell informálni. Aki hülye... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
komyka #38670 üzenetére
Aha. Hát a VRAM az egyértelműen kevés ma már, főleg BF3-hoz. Meg a ddr3 is lassúcska. Ettől mindig szaggatni fog. Mivel a felbontás nem veszélyes, nő a proci szerepe. Meg kell próbálni felrángatni és én javallanék valami használt hűtőt apróról. Most úgy látom nem kedvező a helyzet, de szokott lenni 3-5000 ft körül Alpenföhn, vagy Xigmatek 3 hőcsöves bármi. Azok már bőven jók. Addig is ess neki azzal, ami van. Ne menjen tartósan 74 fok fölé...
-
dezz
nagyúr
válasz
stratova #38673 üzenetére
Mint írtam, nem az FSB-n volt a lényeg (ami, mint írtam, általában idézőjelbe téve szerepelt és többször jeleztem a kezdőknek, mi a helyzet vele), hanem a 200 MHz-en!
Az egész egy ehhez hasonló topikból lett kiemelve (még akkor), ahol arra próbáltam tanítgatni másokat, hogy kell tuningolni az AMD procikat (a sajátomat is jól meg tudtam húzni). És akkor jött ez az ember, hogy milyen hülyeség az, hogy az "FSB" AMD-n gyártilag mindig 200 MHz, és csak tuningolva lesz magasabb... És azóta is ez a vesszőparipája! De valaki mondja már meg neki végre, hogy ez valóban így van!
-
descence
tag
válasz
Kean_Sorbo #38661 üzenetére
Nos. Végigböngésztem az egész BIOS-omat, és sehol sem találtam, még csak hasonló nevű menüt sem
-
stratova
veterán
Ha figyelembe vesszük mikortól származik a kijelentés bőven elnézhető az "FSB" megjelölés is. Mihez máshoz hasonlítsa az ember, ha a piac 80%-át birtokló riválisnál ilyen néven fut. Ha akkoriban HT ref. clockot említesz az emberek 90%-a bambán néz rád.
Egyébként a mai napig elérhető ez a bejegyzés a hivatalos honlapon:
AMD Direct Connect ArchitectureAn award-winning technology designed to reduce bottlenecks that can exist when multiple components compete for access to the processor bus. Competing x86 systems use a single front-side bus (FSB) which must carry memory access, graphics, and I/O traffic. Eliminate the FSB, and you can reduce delays that competing access requests can cause.
Maga az AMD is az Intel FSB-jéhez hasonlította a saját forradalmi megoldását.
Erről eszembe jut régebbi egyik régebbi anyós-PC-ről folytatott beszélgetés:
- Jól szolgál ez a kis P4, de csereérett már, a két magos kis AMD-s gép (ősöknél) még mindig jobban bírja.
- Mi az az AMD?
- Hmm.. Nézzük, mi az Intel?
- Processzorgyártó?
- Igen, az AMD is csak a kisebbik.Pláne ha egy ilyen (kezdőknek) témában, hangzott el a kijelentés, FSB-hez lehet legegyszerűbben hasonlítani a HT-t. Aki laikus, de érdeklődő, azt nem rögtön a mély vízbe kell dobni. Aki ragaszkodik a pontossághoz meg utánajárhat.
-
sanyek2
senior tag
RetepNyaraB
Kean_Sorbo
Köszönöm! Valamit megpróbálok alkotni vele... -
aviator
tag
Sziasztok!
A következő problémával kapcsolatosan kérném a segítségeteket:
Core i3 2120-as processzorom van egy ASUS P8H67-M alaplapban, Radeon 6850 VGA-val és 12 giga rammal. Ezt a konfigot egy hetes kemény munkával nagy nehezen alkalmassá tettem az FSX élvezhető futtatására, ami stabil 20 FPS-t jelent bármilyen körülmények között. Ehhez a processzor olyan 80-90%-os terhelésen, a VGA kb. 60%-os terhelésen dolgozik.
Ma sajnos elkövettem egy nagy hibát, nem tudván semmit a tuningolásról belepiszkáltam a BIOS-ba, hátha valamit ki tudok sajtolni még a prociból. A művelet nem sikerült ezt újraindításkor ki is írta, majd ezután valahogy automatikusan betöltötte a BIOSba a gyári beállításokat. (Load optimized defaults). Ennek hatására ugye minden visszaállt a gyári értékekre, amire emlékeztem hogy más volt beállítva azt visszacsináltam. A Windows-ba belépve elkezdett telepíteni mindenféle drivereket, IDE ATAPI, CD-ROM stb.
A legnagyobb problémám azonban az, hogy amióta ez megtörtént az FSX futása közben a processzor 100%-on kikoppan és nem is hajlandó onnan lemászni, ennek eredménye pedig az, hogy futás közben 10-20 másodpercenként 2-3 másodpercre megáll a kép majd ugyanonnan folytatódik tovább. Így viszont már élvezhetetlen.Mitől lehet ez, mi állítódott el, hogyan állíthatnám vissza a BIOS-reset előtti állapotokat?
Üdv
Ádám -
komyka
tag
válasz
RetepNyaraB #38668 üzenetére
Ja tényleg! Szóval kártya alatta egy giga HD4850 sajna csak 512 gddr3-al. Grafika pedig max 1650*1050 en történne, de a mostani 1400*900 is tökéletes. Semmi olyan kívánság, hogy namostaztán nekem 50%-ot gyorsuljon természetesen, elég lenne ha a min fps feljebb kúszna egy kicsit.
-
dezz
nagyúr
Sziasztok!
Van itt egy ember, aki már 10 éve idegesít azzal, hogy aláírásba tette az alábbi kijelentést tőlem, és baromságnak nevezi. (Őt is ideirányítottam máshonnan, ahol sokadjára hozta ezt fel.) Tehát ez még a K8 érából való:
"2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb."
Képtelen megérteni, hogy ez nem Intel, itt gyárilag valóban mindig 200 MHz a clock. Az lehetne még a kifogása, hogy FSB-nek neveztem azt, amit ma már HT ref. clocknak nevezünk (de van még 1-2 neve), de ha valaki emlékszik azokra az időkre, még mindenki FSB-nek nevezte, mert nem volt más jól ismert név, sok BIOS-ban is így szerepelt, sőt még a CPUZ-ben is. Ráadásul én általában idézőjelbe tettem ("FSB"), és nem egyszer megjegyeztem, hogy ez már nem az az FSB, mint akkoriban és még egy ideig Intelnél, illetve a K7-nél.
Nos, mit gondoltok erről?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
komyka #38665 üzenetére
Szia,
a felemás memória okozhat gondokat, bár nem törvényszerűen. Gagyibájt mindig is válogatós volt és akadtak ramkezelési problémái.
A gyári hűtővel is lehet bűvészkedni, csak kiemelten figyelni kell a hőfokokat. Egy alapfeszes tuning biztos benne van, meg talán egy kevés emeléses is. Más kérdés, hogy amit négy magra írtak, ott a kettő mindig kevés lesz, bárhová húzod. Kis javulás várható. Milyen graf kártya van alatta és milyen felbontás ( csak a teljesség kedvéért)? -
descence
tag
válasz
Amint hazaérek, megkeresem BIOS-ban az említett fület, és megnézem, mit tudok állítani.
A rendszerstabilitási teszteket hogyan végezzem? Futtassak játékokat, vagy eresszem rá a 3DMark-ot?
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Van egy athlon 631-esem meg egy ASUS F1A55 R2.0 alaplapom. Az mitől lehet ha egy kicsit tuningolok a procin akkor egy hosszabb kikapcsolás után csak másodjára akar bebootolni, mert még az uefi sem látja a merevlemezt. -
komyka
tag
Üdv mindenkinek! Van egy C2D E8400 as procim, gyári hűtővel, sosem volt még hozzápiszkálva, ezalatt egy gigabyte EP43-DS3L alaplap, és 4 giga memória ami úgy áll, hogy 2x1 giga CSX + 1x2 giga kingmax 800 Mzh-sek mind. Kérdésem, hogy ezzel az összeállítással van e értelme hozzákezdeni bármi tuningnak? Alkalmas e rá az alaplap ill. a memók? Gyári hűtő bírja e valamilyen szinten a húzást? Esetleg ha olcsóért tudok rá szerezni valami hűtőt és úgy lehetséges, akkor még nekipróbálnék a dolognak. Másik lényegesebb kérdés, hogy ha sikerülne egyáltalán láthatnék e valami különbséget húzott/húzatlan között. (Pl. Bf3-ban tömöttebb pályákon elég sok fps drop jön elő minimum grafikán is, ezek elkerülhetőek e? stb...) Előre is köszi ill. bocs ha nagy hülyeségeket kérdeztem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Kean_Sorbo #38663 üzenetére
nem sok, ezért van offtopicban. Csak annyi, hogy ha senki se válaszol, akkor nekiálltam volna elolvasni a bios leírást, hogy segítsek. De Te megtetted.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38662 üzenetére
Mi köze van ennek a hozzászólásodnak a fórumhoz?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
nalám mégse kellett elolvasnom a lap usermanualjét
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
descence #38652 üzenetére
Szia!
ADVANCED menü -> JumperFree Configuration
AI Overlocking - Enabled (Ezzel kapcsolod be a manuális állítási lehetőséget)Alapból a processzorod szorzó értéke 9, ami tuning szempontjából nem a legjobb.
Az alap 1800MHz 9x200FSB szorzatából adódik. A 266-os FSB értékkel 2400MHz-et tudsz állítani.
A PCI busz értékét hagyd alapon ami 100 (asszinkron mód), már ha van ilyen lehetőség.
Viszont a memóriád sebességét ekkor manuálisan be kell állítanod.Vagy azt is megpróbálhatod, hogy a CPU Configuration menüben a Default CPU Ratio-t átállítod Disabled-re. Ekkor a VID CMOS Setting opcióban állíthatod a processzor szorzóját (már ha engedi). Ekkor ha a szorzót pl. 11-re állítod, akkor az FSB maradhat az eredeti 200, így 11x200=2200Mhz-en fog működni a processzor.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Szipoly #38657 üzenetére
Milyen gyártmány a kártya? Gigákon ált. tiltott a fesz állítás.
Afterburnerrel próbáltad külön engedélyezni a feszpiszkálást?
Ha igen és nem megy, kíséreld meg az Asus gpu tweakkel- Asszem így hívják. Nekem szétfagyott tőle a Win, de hátha Nálad megy.
Esetleg Sapphire Trixx; de nem tudom mennyire válogatós gyártmány szerint...
A 0.95 az az idle fesz, annál biztos több terhelve...
ömm de leginkább meg kéne keresni a kártyaád topicját, mert ez az egész odavalóRamos_@ mire gondolsz? Tuningolni Biosból kell, főleg kezdőnek. Ahhoz semmi kiegészítő program nem kell (najó tesztre és ellenőrzésre igen, de az más tészta)
Mivel hűtöd?
Milyen a táp? -
Ramos_
tag
üdv sziasztok
teljesen kezdő vagyok
minap lett új gépemasrock fm2a55m-dgs
amd athlon x4 750k
sapphire hd7770 gddr5 pci edition 1gbaz alaplap és videokártyához már felraktam drivert, de csak amit a hivatalos honlap írt
kérlek segítsetek hogy mit rakjak még fel? (akár link formájában) cpu-hoz még pl semmit nem találtamnem akarom rommá tuningolni, csak hogy azért frankó legyen
köszönöm -
Szipoly
tag
Köszi! Próbáltam már feszt. állítani, de afterburnerrel sem lehet. Csak az értéket tudom megnézni, 0.95 volt.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Szipoly #38655 üzenetére
Próbáld Afterburnerrel, vagy az ASUS tweak akármivel (nem ugrik be a neve). Ha tudsz feszültséget állítani (engedélyezni kell mindkét programnál, de akkor se biztos a siker), menni fog feljebb. Ramot leszarhatod, a gpu freki fontosabb. gpu túlhúzástól leáll és újraindul (mint Nálad) ramtól ált. csíkozva kifagy.
sanyek2@ A procidnak nagyon baráti feszültsége van, én próbálnám feljebb tornászni (ha a hőfokok engedik) Q6600-as 1,45V-ig huzamosabban terhelhető. Meg a kép alapján a gpu sincs húzva. Gyerünk
Ja, a RAM lényegtelen nagyjából, de próbáld meg a gyári sebessége tájára belőni. Ha engedi, persze mehet fölé is, de nincs sok jelentősége. Nem a DMarkkal játszol szerintem...BetyarKing@ annnak a konfignak kacagva kéne futnia fsb400-at minden további piszkálás nélkül...
Mit állítottál a biosban?
Energiakímélést lődd le, PCIe frekit fixáld 100 Mhz-re, lehetőleg minden feszültséget manualra és alapra.
Mivel hűtöd? -
Szipoly
tag
Sziasztok!
Ati 5650m-et szeretném 5730m órajeleire beállítani. AMD Clock Tool-al próbálkozom. Az alap órajel 450/790, a cél 650/800.
Könnyedén veszi, és nyugodtan terhelhető 600/800-on, 640/800-on is fut a Furmark, és nem melegszik 75fok fölé (alap órajelen 70fok). Memória órajelet 880-ig is el lehet húzni gond nélkül, viszont a mag órajelét ha jobban megemelem, megfagy a kép, majd pár másodperc múlva eltűnik, visszatér, és felugró ablakban írja, hogy leállt az illesztőprogram, de működik rendesen.
Több fórumon és videóban is láttam, hogy elérnek vele 900/1050-es értéket is. Lehet, hogy gyárilag van beépítve védelem, vagy az én chipem szimplán ennyit bír? Esetleg valami beállításon múlik az egész?Előre is köszönöm a segítséget
-
descence
tag
Nosz, Sziasztok
Már párszor átnéztem ezt a fórumot, de nem találtam meg a megoldást a kérdésemre. Szóval felteszem
Akadna a gépemben egy Intel Core 2 Duo E2160-as processzor (gyári, alap órajelen, semmi tuninggal). Ez egy Asus P5G-MX alaplapon pihen, melyben (összesen) 3GB memória van (667 mhz-en). A processzor órajelét szeretném kicsit feljebb tornászni (már a 2.5 Ghz is megfelelne), ameddig lehetséges.
DE! Már vagy 1000x átnéztem a BIOS-t, és nem találtam meg, hol lehetne ezt "piszkálni".
Ha valaki tuningolt már hasonló alaplapban procit, az pls ossza meg velem, hogyan kell
(BIOS verzió: AMI, 0201)
Előre is köszönöm a válasz(oka)t
-
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Sok helyre írhatnám a kérdésemet, pl a procim topikjába, de nem hiszem hogy procit tovább tudnám húzni.
A lényeg, hogy az új 3D Mark teszteredménye elég silány lett, és ezért a processzort, illetve memóriát okolom.
A képből nem derül ki, de a RAM-ok az alábbiak:
2x2GB Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz)
2x1GB Kingmax KLED48F-A8KI5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)A kérdésem az hogy ennél többet ki tudok-e hozni ebből a konfigból? Ha igen, hogyan?
-
BetyarKing
csendes tag
Sziasztok
Még soha nem tuningoltam és szeretném egy kicsit megtuningolni a gépem
Alplapom :Asus p5qc
Proci: qx9650
DDR3 1600és azt szeretném elérni hogy 1600 fsb fusson
általam a biosba fsb 400 és lefagyott
utána állítom a memórián átettem automatáról DDR3 1600mhz-ra
elkezdet a gép minimálisan siponi (mintha valami kevés "áram") és lefagyott miután belépet az oprencerbe
ha valaki tudna egy jo beállítást adna azt nagyon megköszönném
köszönöm -
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38646 üzenetére
De az FSB-t szorzom be, nem a Host Clockot, ezt a BIOS is írja.
-
zolee0307
őstag
válasz
RetepNyaraB #38626 üzenetére
Na beállítottam a tuningot. A ramoknak +0,5 v, mch-nak +0,1 V, CL4, a CPU 2,88 Ghz 1,3125 V (ez a normál bios szerint) és az eist és a C1E kikapcsolva. Így stabil, nem fagyot ki a win még, már 3 órája megy, úgyhogy szerintem el van találva a beállítás. Ezek szerint az energiagazdálkodás kavarhatott be, hogy nagyon visszaeset a cpu fesz. Bár valszeg a vinyóm haldoklik és ez is okozhatta a gondot, mert 1,5 hónap alatt 75-ről 60 %-a esett vissza a kondíciója.
A hőfokok is rendben, kb. 5 fokkal lett melegebb a cpu.
-
surgyi
senior tag
válasz
RetepNyaraB #38646 üzenetére
Köszi szépen! Előbbi is már bőven árban van... Rendben, rákérdezek a többi topikban.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
surgyi #38645 üzenetére
Tuningra nincs garancia.
Az újabb i5 alá ezt. Jól működő topicjuk is van. Kivéve ha tőkepénzes vagy, mert akkor pl ez.
Ízlés dolga, olvass utána.
Ráadásul nem jó topic, kérdezősködj a proci otthonábanDinter: előbb gondolkozz, aztán kérdezz... Ha növeled a hostclockot, akkor nő a végsebesség...
200X16,5=3300
260X16,5=4290 -
surgyi
senior tag
Sziasztok! Egy i5-2500k vagy i5-3570K alá milyen jó ár/teljesítmény arányú lapot javasolnátok, amelyben biztos lenne egy stabil kb 4,5GHz-es CPU tuning eredmény is? Előre is köszönöm!
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38643 üzenetére
Most vettem észre, valamiért eltűnt a meg feloldás. Pedig tuti volt, Phenom B55-nek nézte. Kipróbálom, ha megint feloldom, akkor is kell-e OC. Egyébként ha a Host Clockot növelem, azzal mi változik?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Dinter #38642 üzenetére
Aha. Akkor bizony a Host Clockot kell emelni és résen lenni a ram osztóval.
Hőfokot feltétlenül figyeld Coretemp, vagy realtemp progival (bár mintha a magfeloldás megzavarná a hőérzékelőket) Ha fel tudod húzni 4Ghz környékére, az már jó lesz. Olvass utána miket értek el ezzel a procival és akkor van mihez viszonyítani. Előbb utóbb erre néz olyan is, aki ért AMD-hez.
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38641 üzenetére
Nem tudom emelni, 16.5-ön van, ennyi a max. Arra gondoltam, hogy leveszem eggyel lejjebb a RAM osztót 5,33-ra, és úgy tuti nem lesz a gyári felett ha emelem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Dinter #38640 üzenetére
Mondom ne foglalkozz vele, értsél már meg. Egy a fontos: ne fusson a gyári felett. Ezt pedig az emlegetett CPU-Z progi remekül ellenőrzi Neked, illetve a bios is kiírja.
Beállítod az összes érdekes Bios értéket manualra (feszültségekre gondolok), hagyod az összes RAM értéket a francba (az osztón kívül, mely jó 6,66-on) és nekiállsz piszkálni a cpu szorzót. Ahonnan nem indul be, emelsz picit a cpu vcore-on, majd esetleg a VTT ill. NB értékeken. Teszteled (lehetőleg valami normális programmal, nem aidával) és hümmmögsz, vagy örülsz. Ennyi.illetve álljunk meg egy pillananatra: tudod emelni a cpu szorzót, vagy sem? Ha nem, akkor mindjárt érdekesebb a ram osztó.
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38639 üzenetére
Azt olvastam, csak annyit ír, hogy A HT tuningolásával érdemleges változást nem érhetünk el ill. itt sem változtatták. A PCI-E-t olvastam.
Memória visszaosztást hol lehetne kitudakolni?
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38637 üzenetére
Akkor itt a RAM visszaosztással nem kell foglalkoznom?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Dinter #38636 üzenetére
Memory Clock
This option is configurable only when Set Memory Clock is set to Manual.
x4.00 Sets Memory Clock to x4.00.
x5.33 Sets Memory Clock to x5.33.
x6.66 Sets Memory Clock to x6.66.
x8.00 Sets Memory Clock to x8.00.Egyszerűen az external clockot (esetedben 200 Mhz) szorozza be a fenti értékekkel. Nálad a 6,66X200=1332.
Ez szolgál arra, hogy ha fsb-vel tuningolsz, ne lődd túl a ramot. AMD-nél asszem ez nem releváns, mert emelheted a szorzót ahová akarod (a megfelelő modellnél legalább is). Régi inteleknél, ahol a szorzó maximalizált (kivéve a méregdrága X szériák) annál érdekesebb, mert csak az fsb emeléssel tudsz tuningolni.De az eredeti kérdésre válaszolva:
proci 3,3 Ghz: 200X16,5
ram 1333Mhz: 200X6,66(a beállított szorzó) -
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38635 üzenetére
Ezeket tudom, csak a RAM visszaosztást nem nagyon értem.Épp ezaz, hogy csak a RAM belső szorzóját tudom állítani, mást nem.
Igen, 667=1333/2. De a Set memory clockban csak szorzót tudok állítani.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #38633 üzenetére
Megnéztem a user manualt
Bios M.I.T.
Set Memory clock-manual
DRAM configuration
ezt kell buzerálni, ha a memory controlos érték nagyobb lenne, mint a gyári.
HT link biztos fontos, de nem értek hozzáedit: az úgy nagyon jó. Mint olvastad a RAM végső sebessége is szorzókkal derül ki, csakúgy, mint a processzoré. Csak a RAM belső szorzót Te nem tudod állítani, ennek finomhangolására való az emlegetett osztó. 667=1333/2
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38633 üzenetére
Megnéztem a BIOS-ban, ott csak szorzót lehet állítani. Most 6,66*200-on van, ami ugye 1333MHz. De ebből hogy jön ki a 667MHz? +ha csak szorzót állíthatok, akkor nem tudom pontosan beállítani a visszaosztást?
Edit: CPU-Z is 667-et (661 krül mozog) ír.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Dinter #38632 üzenetére
Alapvetés: sose volt AMD-m ezért konkréan nem értek hozzá. Viszont a tuning alapelvek azért egységesek.
Egyrészt felejtsd el a tört AIDÁT (ha megvetted valami csoda folytán, akkor én kérek elnézést
)
a CPU-Z pl. kiírja Neked a jelenlegi RAM sebességet, az a tuti.Másodrészben igen, ha emeled az fsb-t és ezáltal a RAM túllépi a gyári sebességét, akkor csökkentsd az fsb:ram osztó variálásával, mert egyszerre elég egy hibalehetőség, amelyre figyelni kell. Ortodox tuningerek aszongyák legyen az osztó 1:1, tehát a RAM valós sebessége egyezzék meg a proci external clockkal (fsb). Szerintem elég, ha nem lépi túl a névleges értéket.
-
Dinter
addikt
Ezeket elolvastam, így valamennyire világos. Remélem jól értettem. Ha emelem az FSB-t valamennyivel, akkor a RAM órajelét is ugyan annyival kell csökkenteni. Pl ha 200>300-ra emelem az FSB-t, akkor 667/(300/200)-ra kell állítanom a RAM-ot. Ez igaz?
-
Dinter
addikt
válasz
RetepNyaraB #38630 üzenetére
Megnéztem AIDA 64-ben, és igen, 667MHz a valós sebesség. De az FSB 200MHz, mert 16,5-szeres szorzó van, így már nem jön ki a 667MHz. Azt hogy érted, ha 1:2-es osztót használok? A leírtak szerint
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel]=200*16,5/667=~5
És ezzel most mire megyek?
A másik: Akkor ha nem nézzük a hőmérséklet-emelkedést meg semmit, csak a ramot, akkor amíg (333*4)/2 kisebb, mint 1333MHz, addig nem kell lejjebb vinni a RAM órajelét?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Dinter #38629 üzenetére
Azt ugyan nem értem mit számoltál, de a valós RAM sebesség=FSBX4/2
Ha a proci pl. 333Mhz-en megy (a szorzót most nem számoljuk) akkor a RAM 667 Mhz lesz (333X4/2), ha 1:2-es osztót használsz a RAM beállítás során.Illetve szorozhatod kettővel is az fsb-t, csak a kiírt és tényleges sebesség különbsége miatt írtam bonyolultabb formában.
A tuningot Neked kell kipróbálni. Ha most úgy érzed proci limited van, akkor hajrá és látod a végén megérte-e. Egy olyan 30-35%-os sebességnövelés már jól látható fps-ben.
-
Dinter
addikt
A RAM-os részt ez után megértettem... de: nekem ugye 3,3Ghz-es a procim, a valós órajel 667Mhz, ha ezt a kettőt és összeszorozzuk/1000 akkor 2201.1 jön ki, amikor a RAM 1333MHz-es. Ezt valaki elmondaná hogy?
-
Dinter
addikt
Üdv. AMD Athlon II X3 455-m van, alap hűtővel. A 4. magot feloldottam. Aida64-ben futattam rendszerstabilitás tesztet, ott 50 °C felé nem ment a CPU hőmérséklete. Lenne két kérdésem:
1. Battlefield 3 miatt szeretnék tuningolni, mert 90-100%-on pörög a proci, és jól jönne néhány +FPS. Amennyit tudnék húzni, az hozna érezhető javulást?
2. A RAM valós órajelét honnan tudom meg? Gondolom nem az 1333Mhz a valós órajel, mert úgy ugyan az jönne ki.
-
zolee0307
őstag
válasz
RetepNyaraB #38626 üzenetére
Csak annyit szeretnék, hogy Cl4-ben menjenek, bár cl5-ben, ha a proci húzva van ugyanolyan pontszámot kapok win7ben mint cl4-ben, szóval lehet alapon hagyom a memókat. Ahogy próbálgattam a proci húzásával többet nyerek.
Egyébként a gépen csak játszok, meg net, szövegszerkesztés, film, zene.
-
zolee0307
őstag
válasz
RetepNyaraB #38622 üzenetére
Most egy darabig próbálom alapon a gépet, meglátom, hogy lesz-e vele gond. Aztán ismét tunig. Egyébként a hőfokokkal nincs gond, ahogy néztem csak az idleben magasabb, terhelésnél ua. mintha be lenne kapcsolva a c1e, meg az eist.
Még annyi, hogy a memóknak adnék +0,5 V, így 2,16 V menne (lehet kevés volt neki a 0,4 V) adjak feszt az mch-nak, fsb-nek, vagy csak elég a ram és a proci feszt beállítani?
-
laja80
tag
ez igy jo sztetek?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
zolee0307 #38619 üzenetére
Tuningnál van, hogy bírja az energiakímélést a dolog, meg van, hogy nem. Nálad ezexerint nem szereti. Kapcsold ki ezeket és ne foglalkozz a hőmérséklettel, amíg tartósan 70 fok alatt marad. Mivel alapfeszen járatod, a világ vége meg egy nap az élettartama. Ha nincs C1, EIST és társai, akkor persze nincs stand by sem, de ezzel együtt kell élni ...
-
laja80
tag
ja és nem gyári hűtó van a procin,hanem egy faszább olyan 8-10k-s,most hirtelen nemugrik be a neve
-
laja80
tag
sziasztok!
segítséget szeretnék kérni,van 1 gigabyte p55-ud4 lapom,benne i5 750 proci+gskill dd3-2000 pc3-16000 2*2048mb ram,ezt szeretném tunningolni,hogy a procim kb menjen olyan 3.5 ghz-n..ehhez szeretnék segítséget kérni hogy mien értékeket állítsak be?!Köszönöm
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Az adatlapomon lévő konfig tuningálásával lenne egy pár kérdésem, illetve egy kis segítség is kellene. A ramok CL4-ben mennek úgy, hogy adva van nekik +0,4 V, illetve az mhc +0,1 V. A procit alapfeszen (bios 1,3125 V, idle 1,284-1.264 V, terhelve 1,200 V) 2,88 ghz-re húztam. Tesztek alatt nincs probléma, lynx, ibt, prime 95 lefut hiba nélkül.
Viszont, amit megfigyeltem, hogyha a C1E és az EIST be van kapcsolva akkor idleben ledroppol a lap 1,104 V-ig is néha. Az hogy a fesz néha ledroppol ennyire, okozhat instabilitást (egér eltünik, lefagy a win, nehezen tölt be a win)?
Vagy érdemes beállítani a biosban az 1,3125 V-ot és a C1E-t és az EIST-et kikapcsolni és úgy használni a gépet (Csak ekkor kb. +5 fokkal meleg a cpu idleben)? Nem árt-e a gépnek?
-
Directors
senior tag
válasz
RetepNyaraB #38616 üzenetére
Köszönöm segítségedet.
Ám nem akarja tuningolni csak valamiért nagyon magas volt a hőmérséklete a procinak.
Újrapasztázom majd neki.Szerintem ez a hiba csak. -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy ilyen procija
ualCore Intel Core 2 Duo E6850, 3000 MHz (9 x 333)
Nincsen tuningolva és ha jól tudom a gyári hűtője van rajta.
Mekkora hőmérsékletnek kellene lennie és mi a max hőmérséklet amit még hosszútávon bírnia kellene? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
hadogabi1 #38612 üzenetére
Ha nem tervez két kártyás rendszert, vagy valami atomerőművet igénylő AMD-t akkor - főleg a mai fogyasztási trendek mellett - szerintem bármire elég egy 500-as táp.
A 7850 pedig épp, hogy nem termeli az áramot, annyira keveset kajál...A problémához: kipukkanhatott egy kondi a tápban, de a lapban is. Ha van hozzáértő a környéken, ki tudjátok mérni ki pöcsöléssel. De persze a kölcsön táp is hamar megvan
-
Johnnyp
csendes tag
...
-
hadogabi1
senior tag
válasz
Johnnyp #38609 üzenetére
Értem én csak kb a tápod nem fogja bírni szóval ajánlom egy minőségi ne codegen és hasonló új tápot vegyél. Gondolj a jövőre is az esetleges vásárlásnál inkább most adj ki rá 10 ezerrel többet ne ess bele abba a hibába mint én hogy vettem 400-as chieftec-et aztán jött sok új hardver és el kellett adnom az amúgy sem olcsó tápomat hogy vegyek egy 700-as fsp-t. Szóval szerintem vásárlás előtt mérlegelj elég lesz e az 500-as pl. 20 környékén már találsz 600-ast is pl 10 - 15k alatt pedig nem vennék tápot.
-
Johnnyp
csendes tag
válasz
hadogabi1 #38607 üzenetére
A tápot lecserélem mindenképp egy 500W-osra. Szerintem a proci még egy fél évig bírná. Fél év után ugyanis minden le lenne cserélve( lap, proci memória és egy új vinyó), de valakinek nem megy egyszerre, és mivel a VGA a leggyengébb keresztmetszet így ez lett az első amit cseréltem.
-
hadogabi1
senior tag
válasz
Johnnyp #38592 üzenetére
Őszintén minek? Azt írod 350 w-ot tápod van és e4400 -s procid ahhoz minek 7850 és full hd monitor filmnézéshez? Őszintén szólva azzal a procival semmilyen új játékot nem fogsz tudni játszani full hd-ba amit meg tudnál ahhoz nem kell olyan vga a másik gyanús hogy a 7850-es el sem fog indulni a 350-es táppal.
-
netguru10
aktív tag
Hát közben ügyködtem már párat!
4125Mhz 1,48v 6mag...(H50-el)
3DMark Vantage cpu score 20555 pont
Ha a lapot (Crosshair IV Extreme) is tudnám vizezni,akokor menne ez még jobban is!
NB 60°C...szerintem ez miatt nem futott végig 4250Mhz-en a Vantage...
Win stabil-an 4375Mhz volt a teteje...NB 3260Mhz...
-
MR!!
aktív tag
válasz
Johnnyp #38572 üzenetére
Még az is eszembe jutott, hogy amikor egy gépemen nem volt egyik napról másikra se kép se hang...(1 hónapos gépecske volt) ott az volt a baj, hogy a memóriáknak a lábai "beoxidálódtak".
Kivettem , radírral tisztítottam meg az érintkezőit, visszapattintottam és működött.
Hátha nem szállt el semmi a cuccodból, mielőtt nagy bajra gondolnál próbáld ezt is ki.
-
MR!!
aktív tag
válasz
Johnnyp #38587 üzenetére
Illetve egy régebbi konfigomnál ha be volt állítva a vinyó, vinyók értékei ( azaz nem AUTO-n volt h felismerje) és közbe lehúztam róla vagy jumpereltem vagy rádugtam vmi másik vinyót , szintén se kép-se hang nem volt.
Esetleg húzzál le minden cuccot amit tudsz alaplapról (DVD,VINYÓ) így próba.
-
MR!!
aktív tag
válasz
Johnnyp #38570 üzenetére
Hali !
Nekem Gigabyte GA-EP31-DS3L v2 alaplapom van és E5400 .
Mikor olyan beállítást nyomtam (pl 300x13 - 3,9 GHz -ez ugyebár 1200-as FSB) amit nem bírt a cucc, pl proci (800FSB helyett 1200) akkor simán nem indult el a gép. Vártam kb 15 mp-et és újraindította magát alapbeállítással.
Biosba minden visszaállt alapra (200x13 feszkók , spd stb)
Szóval szerintem is vmi elszállt. Ha 2 RAM modulod van akk próbáld csak h az egyik van benne. De én vidkártyára tippelnék. (hasonló eset fordult már velem is elő, akk ugyanez volt, felpörgött minden de nem volt kép. másik vidkari val ment)
Esetleg vmi bill kombinációval betölteni az eredeti bios-t .
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Nők, nőügyek (18+)
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Már az MSI-nek is van 500 Hz-es QD-OLED monitora
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- Windows 11
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10850K 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó egy XMG P406 laptop
- Bomba ár! Dell Latitude 5300 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest